Deel geheime archieven: democratie jaren 70 zwak

44

PARAMARIBO, 11 feb – De democratie in het Suriname van de jaren zeventig was niet bepaald een sterke. Dit staat in het deel van de geheime archieven over Suriname die Den Haag onlangs vrijgaf. De woelige periode rond 1982 wordt niet vermeld. De Nederlandse regering noemt het “niet verwonderlijk” dat militairen uiteindelijk via een “revolutie” de macht overnamen. Minister Winston Lackin vindt de openbaarmaking maar half werk.

“Dit is een belangrijke eerste stap. Nederland moet het totaal pakket ter beschikking stellen of ons ter inzage geven”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. In het ‘proces van waarheidsvinding’ waarin Suriname zich nu zou bevinden, kunnen de archieven goed van pas komen. Paramaribo heeft daarom formeel om openbaarmaking gevraagd van de archieven vanaf 1980. Volgens het deel dat nu openstaat ging het dus barslecht met de democratie.

Er was sprake van een sterke verzuiling langs etnische lijnen. Ook vierden nepotisme en corruptie hoogtij. Suriname was beland in een toestand van politieke en economische willoosheid. De onrust onder de bevolking nam zienderogen toe. In de archieven wordt ook een evacuatieplan genoemd. Het plan moest de overtocht van ambassadepersoneel en andere Nederlanders mogelijk maken. Het is niet duidelijk of het plan dateert van voor of na december 1982.

44 REACTIES

 1. Lood om oud ijzer, er is maar één iemand die bevel heeft gegeven om die 15 kondremangs beestachtig om te brengen.
  Deze discussie hoort in de rechtzaal gevoerd te worden en niet in de media. Dus als nederland een dubieuze rol heeft gespeeld willen wij dat graag van de getuigen onder ede horen. Maar goed, de megalomane (lijder) heeft al toegegeven politiek verantwoordelijk te zijn voor de moorden en hij heeft zichzelf amnestie verleend. Hoe schuldig wil je nog zijn…


  Maak melding

 2. Waaaaaat???

  Nederland vond het een logische stap dat er een staatsgreep werd gepleegd in Suriname vanwege een zwakke democratie in de jaren zeventig??????

  Geen wonder dat Nederland een handje heeft geholpen om
  die zwakke democratie omver te werken.

  .. en wat heeft Nederland nog meer te verbergen?


  Maak melding

 3. Wat is er na 25 feb 1980 gebeurd met etnische lijnen, verzuiling nepotisme en corruptie in Suriname?
  De man die dat zou tegen gaan behoord tot de rijkste persoon in Suriname en zijn vrienden en familie idem dito.
  De bevolking staat in alle opzichten nu slechter voor dan voor de jaren 80.
  Wie durft mij tegen te spreken?


  Maak melding

 4. Kant noch wal!

  De militairen hebben voor eigen gewin een coupe gepleegd. Men wilde met Arron praten over meer salaris want de suppletie-regeling kwam ten einde. Men zou achteruit gaan in inkomen. Dus het is je reinste onzin om te verklaren dat het om een zwakke democratie ging.

  Kunnen we nu zien hoe rijk de coupe-plegers allemaal op 1 na geworden zijn? Wat hun bezit nu is? Hebben we dat niet in de gaten? En hoe zit het nu met die z.g. democratie in Suriname? Zwak of dictatoriaal?

  Met deze kant noch wal rakende theorie vullen we de dagbladen maar vertellen we niet de waarheid.


  Maak melding

 5. @verbazing,

  1) waarom heeft nederland dan overwogen om samen met de vs een bevrijdingsactie op te zetten ?

  2) waarom heeft nederland Bouterse dan bij verstrek veroordeeld voor drugshandel. Immers ze zouden toch meegewerkt hebben aan de coupe ??? Beetje tegenstrijdig vindt je niet.

  3) mocht nederland een dubieuze rol hebben gespeeld, waarom geeft Bouterse dan geen openheid van zaken. Hij heeft een bloedhekel aan de oud kolonisator toch ?? Wat heeft hij te verliezen ?

  De Nederlandse regering noemt het “niet verwonderlijk” dat militairen uiteindelijk via een “revolutie” de macht overnamen. Staat nergens dat het een logische stap is. Dat maak jij ervan.

  Graag een inhoudelijke reactie hierop.


  Maak melding

 6. KOOS:Na de posting van verbazing gelezen te hebben, hoef je van hem geen inhoudelijke reactie te verwachten.
  En natuurlijk gaat DDB geen openheid van zaken geven, want hij heeft heel wat te verliezen/verbergen.


  Maak melding

 7. Voor de mensen die nog twijfelen of Bouterse schuldig is :

  Amnestie kun je alleen krijgen als je schuldig bent bevonden door de rechter. In deze cases heeft Bouterse zichzelf amnestie verleend nog VOOR dat een rechter uitspraak heeft gedaan. Ik noem dit een schuld bekentenis.

  Als er mensen zijn die andere theorieën op na houden hoor ik dit graag.


  Maak melding

 8. Nou Lackin laat eerst de grote stuurman maar eens opening van zaken geven en zijn straf voor een zeer grote vinger in de pap bij het vermoorden van 15 onschuldige mensen uitzitten vervolgens uitleveren aan NL dan komen er nog 11 jaartjes bij nou met zijn zwakke gezondheid zal hij dan wel in NL verbrand worden,sturen we de urn wel naar Suri want de as van zoeen smeerlap willen we in Nederland niet


  Maak melding

 9. Als Nederland stelt dat de democratie niet bepaalt sterk was, moeten ze dat motiveren. Waar lagen de zwakke kanten van de Surinaamse democratie? Welke krachten vormden een reeel gevaar voor de democratie. Als dit niet wordt vermeld of duidelijk aangegeven, heb ik geen bal aan deze archieven!


  Maak melding

 10. Grappig, er is een deel van de archieven vrij gegeven. dat deel komt niet overeen met wat bepaalde figuren hier aan de waterkant al jaren schreeuwen en of beweren. dan wordt gelijk de boodschapper maar weer uitgemaakt voor rotte vis.

  Klopt het verhaal niet, moeten we zaken anders interpreteren, moeten anderen dingen aangeven, verzwijgen weer anderen weer andere dingen. Het is nooit goed en zal nooit goed komen volgens deze azijnpissers.

  Laat mij nu eens denken dat je pas een afgewogen oordeel kunt vellen als ALLE feiten boven tafel komen/zijn.

  Wat dat betreft leek/lijkt het mij gezien de situatie in Suriname dat een waarheidscommissie altijd de beste oplossing was/is.

  Pas dan, als alles echt boven water is kan men overgaan tot verdere verwerking en eventuele sancties, acties, etc.

  Wat die sancties, acties zullen zijn zal dan ook bekeken moeten worden. mijn idee is dan te leren van de geschiedenis en mechanismen en instrumenten gebruiken om dergelijke situaties te voorkomen.

  De manier waarop een deeltje van de mensen vooral hier in Nederland ermee willen omgaan is niets anders dan symptoom bestrijding. Maar nogmaals dat is mijn mening.

  Blijven volharden in die methodiek getuigd voor mij van een totaal gebrek aan realiteitszin.

  Helaas is het zo dat als je niet meegaat in hun dogma je direct een stempel krijgt opgeplakt en in ene hoek wordt gezet. Dat zijn dan ook dezelfde mensen die zeggen de democratie hoog in het vaandel te hebben.

  Grapjassen allemaal.


  Maak melding

 11. Pasensie, juist die zaken die jij aan geeft hadden voorkomen kunnen worden als de rechtzaak door was gegaan.
  Dit in het belang van waarheidsvinding, gerechtigheid voor de nabestaanden en de geloofwaardigheid van de democratische rechtstaat. De oplossing ligt niet in nld maar in Suriname.


  Maak melding

 12. Koos,

  Net als jij was ik er niet bij in de jaren tachtig.
  Net als jij ben ik absoluut benieuwd naar de antwoorden op jouw vragen.
  Als Nederland het hele dossier vrijgeeft kunnen we wellicht antwoord krijgen op onze zeer brandende vragen.
  Dat Bouterse niet wil meewerken aan openheid van zaken mag in mijn ogen geen reden zijn voor Nederand om
  zo’n belangrijk dossier achter te houden.
  Immers, wij Surinamers (zie maar de vragen die jij hebt) zitten met vele vragen over de jaren tachtig.
  Op Bouterse hoeven we niet te rekenen maar wel op Nederland.

  Ja toch??


  Maak melding

 13. @@@ Paraman! Dossier is nu VRIJ!!!! en je kunt niemand een haar krenken!!!

  Deze ezels stoten niet twee keren in de kar, maar keer op keer!! en dat zijn de SU bendeleden van de regering toenm en nu!!!


  Maak melding

 14. ik vind dat nedland het een en ander te verklaren heeft op waarheid omtrend die periode van de jaren 70,en dan moet men ook naar die vorige peroide en de periode na 70 openbaren als het om democratie gaat.
  nederland was nog de kolonisator in die periode,de regeringen werden onder nedlandse supervision samen gesteld dus ook hun democratie”,dus als ik het goed gelezen hebt geeft nedland toe dat zij degene zijn geweest die het democratie in su demonish gemaakt hebben en er een troep van gemaakt hebben.


  Maak melding

 15. @Verbazing,

  Net als jij was ik er niet bij in de jaren tachtig.

  – Nou en of ik erbij was. Ben zelfs het land uitgevlucht met mijn familie.

  Net als jij ben ik absoluut benieuwd naar de antwoorden op jouw vragen.

  – Daarover zijn we het eens

  Als Nederland het hele dossier vrijgeeft kunnen we wellicht antwoord krijgen op onze zeer brandende vragen.

  – Dat is nog maar de vraag, daarom moet de rechtzaak doorgaan. Er moeten getuigen worden gehoord.

  Dat Bouterse niet wil meewerken aan openheid van zaken mag in mijn ogen geen reden zijn voor Nedeland om zo’n belangrijk dossier achter te houden.

  – Mee eens, onderste steen moet boven komen maar nogmaals dit is geen reden om de rechtzaak uit te stellen.

  Immers, wij Surinamers (zie maar de vragen die jij hebt) zitten met vele vragen over de jaren tachtig. Op Bouterse hoeven we niet te rekenen maar wel op Nederland.

  – Het is juist aan de Surinamers zelf om ervoor te zorgen dat de rechtstaat gehandhaafd blijft. Een moordverdachte een podium te verschaffen als president is verwerpelijk.

  Ik ben teleurgesteld in het volk. In iedere andere werelddeel wordt er gevochten voor vrijheid, democratie en respect voor de rechtstaat en de Surinaamse volk slikt de paarse evangelie voor zoete koek. Als nederland meer info heeft over de staatsgreep dan moet dit vrijgegeven worden, maar voor mij staat vast dat Bouterse de opdrachtgever is voor de 15 moorden. En moord moet bestraft worden. Voor de goede orde, er was geen sprake van oorlog. Voor oorlog heb je 2 gewapende partijen nodig. Deze 15 kondremangs waren allen ongewapend.


  Maak melding

 16. Nederland moet niets verklaren aan de zwarten ze moeten trachten hun eigen leven op orde te zetten.
  Probeer geen onschuldige te spelen Suriname is nooit een democratisch land geweest.De NPS dacht/denkt dat het land hun toebehoort en zo hebben ze gehandeld.Het is een racistisch partij die alleen met zich zelve bezig is en een handvol Afro Surinamers.Deze mensen zijn de oorzaak van wat er in de jaren 80 en nu gebeurt.Spelen jullie geen domme want jullie weten het precies maar durven niet eerlijk te zijn.De doden moeten op naam van de NPS geschreven worden.
  Dat de domheid straalt bij deze mensen is te zien dat ze voor een habbekrats het land hebben verkocht en daarna hebben ze de miljoenen verkwanseld.De blanken moeten de zwarten gaan vertellen wat er gebeurt is want zelfs kunnen hun lijders het niet vertellen want ze lijden aan vergeetachtigheid.


  Maak melding

 17. Voor 1975 was het met de politiek niet geweldig, tussen november 75 en febr 80 heeft het behoorlijk gerommeld, en daarna tot nu toe is het niet best geweest, en zo zal het blijven.


  Maak melding

 18. Koos,

  Helemaal mee eens.
  Voor de vragen die je hebt heb ik helaas geen antwoorden.
  Waar ik je wel kan ondersteunen is het feit dat een deel van de Surinaamse bevolking heeft meeggewerkt aan de situatie waarin we nu verkeren.
  Misschien dat jij reeële oplossingen hebt om Bouterse te dwingen om mee te werken aan berechting.
  Helaas wil het tot nu toe niet echt vlotten.
  In mijn ogen is de enige reëele optie is om de bevolking op te roepen in opstand te komen.
  Maar hoe je dat gedaan zou moeten krijgen zou ik echt niet weten.
  De Surinaamse bevolking lijkt op dit moment wel zeer content met de huidige situatie.


  Maak melding

 19. savioen

  en jij dan”kijk maar in jou land van afkomst(india) waar nog steeds jullie het van de engelsen moet leren en hun smeken voor hulp.
  su integenstelling heeft die stap genomen om niet afhankelijk van nedland te zijn,nu dat het de goede kant opgaat kom jij met jou onwerkelijk verhaal over de zwate mensen of wat jij ook afro surinamers noem.
  wij hebben voor deze president gekozen en niet eenn ander,kom dus niet met jou geklets over surinamer(afro).
  jij doet net alsof wij voor nederland op de knie zijn gegaan om voor hulp te smeken,’integendeel hebben wij gezegd houd die geld maar voor jullie voedsel bank.
  jij woont en werk niet in su maar heb wel een groote bek om het crioro volk uit te schelden”racis”jou uitspraken lijken op die van een dominerend moslim die een crioro een lesje wil leren,”vergeet het maar en verbeter eerst jou zelf”rasic”.


  Maak melding

 20. @SRA: Ik heb geen vraag maar deel jou mede;

  Je moet in het leven op je eigen benen staan en niet op anderen wachten.
  Surinamers moeten het bij elkander zoeken en niet bij een andere.Je moet je handen niet open houden want niets is gratis in dit leven.
  Kijk naar de witte mensen die zoveel jaren over ons hebben geregeerd.
  Kijk naar de Chinezen die de rol van de witten willen overnemen hoe kan je als mens dit 2 maal met je laten gebeuren.
  Het gaat om zelfrespect en je waarde als mens te kennen.Daarom moet je terug naar je eigen roots.
  Een ding wil ik je zeggen wij hebben de hoogste cultuur dan de joden propaganda.


  Maak melding

 21. savi oen
  volgende keer moet jij goed mijn posting lezen.

  voor een gedeelte geef ik jou wel gelijk,maar als jij mijn vorige posting gelezen had zou jij gemerkt hebben dat ik duidelijk wil maken om in eigen kunnen te geloven en om die zelf vertrouwen in onszelf terug te winnen om ons zelf op een natuurordelijk manier op te bouwen.
  jij moet jou niet in vergissen door te zeggen dat de chinzen su overnemen omdat jij niet weet onder welke voorwaarden afspraken gemaakt zijn en om welke periode het gaat.
  vanuit geschiedenis is gebleken dat het inderdaat de aziaten samen met de arabieren is geweest die met invallen en slaven handel van mijn voorouders(crioro) zijn begonnen en dat was 1000 jaren voordat de europeanen hen vergezellen met slaven handel.
  ik ken dus degelijk mijn geschiedenis.
  en denk niet dat in su de mensen dom zijn omdat jij dat aangeeft,in su zijn wij eigenlijk beter wat opleidingen betreft due zoek geen argument zonder kennis over die zaken te hebben.
  het bovenvermelde gaat over document’70 jaren,kan jij jou ook daarbij houden.


  Maak melding

 22. no moslim, Jij weet niet wat je lult over India. India bedelt niet. India is nog steeds heel zelfstandig. Het zijn de Engelsen die India bedelen. India is een trots land. India heeft zelfs de know how.
  Jaarlijks levert India veel afgestudeerden aan Frau Merkel en England. En zo kan ik wel een mooi boek schrijven over india.

  Dus geen onzin lullen meneer. Ik denk eerder dat je een groot probleem hebt.


  Maak melding

 23. De stafleden van de Ghetto crew met als woordevoerder SRA, het verdriet van Amsterdam ZO zijn weer hun onzinpostings, een mix van koeterwaals en ABRACADABRA op dit forum aan het loslaten….


  Maak melding

 24. Nederland had Suriname gewaarschuwd voor leger en dit te hebben als het land op 25 november 1975 onafhankelijk zou worden. Henk Arron vond en wilde dat deze zou komen. Suriname tamboereerde dat ieder onafhankelijk land een leger moest hebben. Nederland kwam toen met, goed het kon en een militaire attachés zouden het Suriname ondersteunen met het leger . De ondersteunen met militairen oa kolonel Hans Valk op de Nederlandse Ambassade in Paramaribo en het Surinaams leger kwam er. De banden van Hans Valk waren sterker met de sergeanten dan met de leiding van het Surinaams leger onder bevel van Kolonel Elstak. Hierdoor kreeg deze het doorlopend aan de stok met de toen aanwezige Nederlandse Ambassadeur van Nederland in Suriname in die tijd, ook omdat hij nauwe contacten met de Surinaamse militairen die kort voor of na de onafhankelijkheid vanuit Nederlandnaar Suriname kwamen in de SKM. Een ervan was DDB en anderen die een vakbond wilden hebben in het leger. Het was ook Hans Valk, die DDB er toe heeft aangezet om de staatsgreep te plegen. Toen de staatsgreep op 25 februari 1980 had plaats gevonden, haalde Nederland Kolonel Hans Valk uit Suriname weg.
  Bij het afscheidt van Hans Valk thuis in Suriname kort na 25 februari 1980, heeft DDB in een toespraak aan Hans Valk, aangegeven, dat zonder Hans Valk er geen staatsgreep in Suriname zou hebben plaats gevonden. Het is niet Nederland die er zorg voor heeft gedragen dat deze staatsgreep heeft plaats gevonden. Het was Hans Valk, die op dit idee gekomen is en DDB ervoor gevonden had om het uit te voeren. Als men vindt dat het Nederland is die hiervoor verantwoordelijk is, dan is DDB een redi moesoe. Valk had ook andere surinaamse militairen benaderd voor een staatsgreep, maar die jongens waren beter opgeleid dan DDB en gaven Hans Valk aan dat dit niet kon en niet bereid waren het uit te voeren.

  De onafhankelijkheid op 25 november 1975 was niet goed voorbereid. Maar Nederland deed niets aan de mogelijkheden/, natuurlijke hulbronnen die het land Suriname had om het vooruit te brengen.
  Eddy Bruma/ PNR/Wi eigie Sanie, was een nationalist die vond dat Suriname al heel lang onafhankelijk moest worden en toen hij de kans kreeg, om in de politieke combinatie van de NPK (NPS, VHP, KTPI, PNR) te stappen, heeft hij deze ene kans met zijn ene zetel erin gegrepen. Hierdoor kon hij zijn zin ook sterk maken toen Henk Arron vond dat Suriname op uiterlijk 25 november 1975 onafhankelijk moest worden. Johan Ferrier, de laatste gouverneur van Suriname en eerste president van de Republiek Suriname en Henk Arron vonden dat we zelfstandig moesten worden. Arron vond 25 november 1975 de datum en Nederland gaf haar fiat en zo geschiedde het toen in die dagen. Veel onrust in Suriname, de Javanen en Hindoestanen waren bang voor onlusten en vechtpartijen tussen de bevolkingsgroepen onderling, veel branden van huizen, mensen verkochten voor 25 november 1975 massaal hun huizen en percelen en vertrokken met de Bijlmer Express naar Nederland. Ook kwamen ze overal verspreid in Nederland aan en Nederland werd overspoeld met heel veel Surinamers in opvangcentra in heel Nederland.
  Suriname zou een zak geld met geld ontvangen over 15 jaar als het onafhankelijk werd,dat was tot stand gekomen door de cons ( commissie ontwikkelings samenwerking Nederland Suriname), waarvan het grootste deel weer naar Nederland terug vloeide aan consultancy en inkopen voor projecten oa in West – Suriname, een project dat tot nu toe niet de tweede stad geworden is, maar een totale mislukking.

  Zij die konden vertrekken deden dat, Hindoestanen, Javanen/El Somo, weet hier heel veel van.
  De periode 25 november 1975 tot 25 februari 1980 werd niet gekenmerkt door stabiliteit en vooruitgang, maar meer stilstaan en achteruit gang en het geld kwam niet goed op gang en er werden door de regering Arron verkeerde acctenten gelegd en niet goed onderbouwde doelen.
  Verder waren veel stakingen in die periode en onrust. Ook de opstandige sergeanten die vakbond wilden moesten de Kazerne verlaten. Een politie inspecteur had zelf de opdracht om gericht op deze muitende militairen die uit de kazerne waren gezet te schieten. Triest dat de politieagenten dit bevel niet tot uitvoer hadden gebracht. Hierdoor zou er nooit op 25 februari 1980 een staatsgreep hebben plaats gevonden.
  Nederland heeft vele fouten gemaakt met de voorbereiding en uitvoeren van de onafhankelijkheid van Suriname en wist degelijk, dat het leger een probleem zou worden voor Suriname. Ondanks dat ze militaire attaché instelden om het leger van Suriname te ondersteunen en op te bouwen. Waar Nederland bang voor was als er een leger in Suriname zou komen is toch gebeurd.
  Verder in de jaren 80 van de vorige eeuw
  Ook toen de USA Nederland om hulp vroeg, om deze militairen die de op 25 februari 1980 hadden gepleegd ,op 8 december 1982 onschuldige tegenstanders hadden dood geschoten in
  Fort Zeelandia, anderen die een andere mening hadden dan de coupplegers wilde Nederland ook niet mee werken om ze op te pakken en mee te nemen in het gunstigste geval. USA wilde DDB hebben, omdat deze met de Venezolanen en Columbia en bezig was met drugstransporten naar oa de USA. Ook wilde de USA af van de Cubaanse aanwezigheid in Suriname en met deze inval kon hiermee weer rust worden gebracht in de achtertuin van de USA, haar bondgenoten |Frans-Guyana/Frankrijk, Nederland/NAVO en Brazilïe.
  DDB is misbruikt geworden door Hans Valk en de gevlogen ervan ondervindt Suriname nog steeds aan de lijve, want de ontwikkeling, welvaart en welzijn van het land Suriname en haar bevolking komt maar niet tot stand. 70 % van de Surinamers leven in grote armoede, hebben geen woningen, schoon leidingwater, elektriciteit, grote gebieden/plaatsen in de kuststrook en dorpen in het oerwoud raken onder water bij een siebie boesie. Voor het onderwijs en wetenschappen en productie ondernemingen die exportgericht zijn stelt niet veel voor.
  Kortom een grote broko pernasie, waar een kleine groep rond DDB, familie en vrienden, DNA-leden, ministers, dikke salarissen en allerlei voorzieningen hebben en ze zijn tot de tanden bewapend als men met hen een iets wilt vragen en zo doende op afstand gehouden wordt.
  De vragen zijn:- hoe moet het 8 december 1982 gebeurtenis worden opgelost? Amnestiewet, DDB voor de krijgsraad/rechtbank doe haar uitspraak; rust en vrede tussen alle Surinamers
  – Hoe moet de rechtsstaat/democratie sterk verbeterd worden? – Hoe moet de ontwikkeling, welvaart en welzijn van Suriname tot stand gebracht worden?- Waarom heeft Nederland Suriname/rs zo in grote verlegenheid gebracht en ons laten stikken? Hoe kunnen Surinamers dit probleem zelf oplossen?

  DDB ea van de 8 december 1982 moorden, loopt vrij rond in Suriname en is nu zelf de president van de republiek Suriname;
  Waar heeft de vorige regering Venetiaan, DNA en de rechtbank/ krijgsraad fouten gemaakt.
  Problemen zijn er om opgelost te worden, maar waarom blijven deze problemen zo lang doorsudderen en komt er hiervoor geen oplossing. Surinamers zullen bereid moeten zijn om voor alle problemen een oplossing moeten vinden. Er zullen zeer wijze mannen en vrouwen uit de Surinaamse gemeenschap moeten opstaan.
  Ik ben benieuwd hoe dit stukje geschiedenis van de Republiek Suriname zal verlopen. Wat een drama. Bij God en in Suriname is alles mogelijk.
  God Zijt Met ons Suriname/rs, maar de oplossing zullen de Surinamers voor alles zelf moeten vinden.

  Willen ze dat wel?


  Maak melding

 25. Het is duidelijk dat niet alleen nederland de coup vanwege de chaos en corruptie die onder de traditionele raciale politieke partijen gecreeërd werd ondersteunde maar ook de meerderheid van de surinaamse bevolking en dat kunnen alleen mensen die in die periode in suriname woonden bevestigen en overtuigen.

  Amnestie: Er is feitelijk geen amnestie verleend aan de betrokkenen of verdachten van de december tragedie.
  De rechtsgang in deze is zoals de wetten in de assemblee verankerd zijn afgeblazen cq vertraagd. Verdachten kunnen nooit amnestie krijgen omdat dit niet van toepassing is op deze status.
  Er moet eerst een rechterlijke uitspraak zijn geweest.
  Deze vertagingstactiek kan weer worden teruggedraaid bij een nieuwe coalitie met een nieuwe meerderheid.
  Tot zolang blijft de optie tot onderzoek en berechting openstaan. zij die steeds roepen dat amnestie is verleend aan notabene verdachten geven een verkeerde interpretatie aan het woord amnestie of spreken media taal. Politiek is eenmaal veel breder dan de rechterlijke macht. Dat is altijd zo geweest.


  Maak melding

 26. aah …zoals verwacht een Nederlandse taxatie fout over de politieke situatie in de jaren 70.
  Politiek langs etnische zuilen? Niets nieuws.Hoort bij Su.
  En de 2 e tatxatie fout is gemaakt in 1982.


  Maak melding

 27. Koos

  @verbazing,

  1) waarom heeft nederland dan overwogen om samen met de vs een bevrijdingsactie op te zetten ?

  2) waarom heeft nederland Bouterse dan bij verstrek veroordeeld voor drugshandel. Immers ze zouden toch meegewerkt hebben aan de coupe ??? Beetje tegenstrijdig vindt je niet.

  3) mocht nederland een dubieuze rol hebben gespeeld, waarom geeft Bouterse dan geen openheid van zaken. Hij heeft een bloedhekel aan de oud kolonisator toch ?? Wat heeft hij te verliezen ?

  De Nederlandse regering noemt het “niet verwonderlijk” dat militairen uiteindelijk via een “revolutie” de macht overnamen. Staat nergens dat het een logische stap is. Dat maak jij ervan.

  Graag een inhoudelijke reactie hierop.
  ik weet dat je in su woont, maar je kan eric mahabier van dwt bellen om het te vragen naar het dossier. dan kun je zelf lezen. want hij is toch in sommige ogen slecht een vragensteller


  Maak melding

 28. NPK

  bestond uit:
  De NPK bestond uit de NPS, de PNR, de PSV en de KTPI. De NPK behaalde 22 van de 39 zetels in de Staten van Suriname en de overige 17 zetels waren van de
  Vooruitstrevende Hervormings Partij.

  De VHP was oppositie in die periode.


  Maak melding

 29. Sluwe kerel moet ik zeggen van Lackin.Telkens de hete bal terug gooien naar de Nederlanders,terwijl de antwoorden in Suriname gezocht en gevonden moeten worden. Net een slimme goochelaar die zijn publiek telkens afleidt en de andere kant laat opkijken. In Suriname zijn dossiers verdwenen uit de kluis van een bank. Audio- en beeldmateriaal van de STVS is op grote schaal vernietigd.De actoren in Suriname zwijgen als het graf en wijzen steeds naar de Noordzee,want daar is de vijand van het Surinaamse volk.


  Maak melding

 30. Wederom blijkt dat Suriname in 1975 er helemaal niet klaar voor was om onafhankelijk te worden maar de negers wilden toch per se hun zin doordrukken in de vorm van een onafhankelijk Suriname, in de hoop dat ze dan in zo’n land de baas konden gaan spelen over andere bevolkingsgroepen. Alle ellende in Suriname (de coup, de militaire dicatatuur, de SAP periode v.d. jaren 90 etc.) vindt z’n oorsprong in een te vroeg afgekondigde Surinaamse onafhankelijkheid, het Surinaams volk en vooral de Surinaamse bestuurlijke klasse was intellectueel en moreel gezien nog niet klaar om op eigen benen te staan. Men had naar Lachman moeten luisteren en wat langer wachten met de onafhankelijkeid dan had Suriname nooit een coup en de militaire dictatuur v.d. jaren 80 gehad en dan zou Suriname nu veel verder ontwikkeld zijn. Maar tja, luisteren naar anderen (en dan met als die anderen geen negers zijn) is niet bepaalt het sterkste punt v.d. blakamangs. In 1974 ging Suriname van een (onderdeel van) een Eerste Wereld land naar een Derde Wereld land, en die val is men (ondanks alle NDP propaganda praatjes) nog steeds niet helemaal te boven gekomen.


  Maak melding

 31. Meer dan 300 jaar had een groot deel van de Surinaamse bevolking, door Nederland te doen, niet eens mensenrechten en het kon Nederland geen ene moer schelen. In 1980, vijf jaar nadat Suriname onafhankelijk geworden was en enkele maanden voor de verkiezingen, maakte Nederland zich plotseling zoveel zorgen om de zwakke democratie in Suriname, dat ze het nodig achtte om Surinaamse militairen aan te zetten tot het plegen van een coup. De democratie mag dan wel zwak geweest zijn en we hadden inderdaad etnische verzuiling in Suriname, maar er vond geen genocide en etnische zuivering plaats. Hoe valt deze plotselinge bezorgdheid van Nederland ten aanzien van het welzijn van de Surinaamse bevolking te verklaren? Wie het weet mag het vertellen.
  Niemand moet ons komen vertellen dat de coup niet door Nederland georkestreerd is, Van Der Valk kon het niet gedaan hebben zonder medeweten en goedkeuring van Nederland, hij is na terugkeer in Nederland toch niet gearresteerd door Nederland?. En waarom denk je dat Nederland de dossiers voor 60 jaar gesloten houdt? Om Van der Valk, nu wijlen, te beschermen of om de eigen vuile streken te verhullen? In Nederland vindt men het normaal om na de dood van een belangrijk persoon alles en nog wat van die persoon te onthullen, kijk maar naar de vader van de koningin, nu is bekend dat de gemiddelde Surinaamse schuinsmarcheerder nog wat van hem kon leren wat betreft het verwekken van buitenkinderen.


  Maak melding

 32. Jaren ’70 de basis jaren ’80 ik werd heel moe van schurken politiek domoren rotzooi.
  Dus 25 feb moest en was verplicht te komen……anders zouden toch andre dingen gebeuren….die nu ook pijnlijk zouden zijn.


  Maak melding

 33. Wat een flauwe kul over een suppletieregeling die ten einde zou komen en daarom zouden de militairen een coup gepleegd hebben ! Als je niet weet hoe iets in elkaar zit maak dan geen stemming. Het leger bestond in 1982 uit plm. 2000 man, waarvan er nog geen dertig man een suppletieuitkering kreeg, die suppletieregeling gold tot de surinaamse pensioengerechtigde leeftijd. (Is later gestopt door Nederland, waarna Suriname de regeling heeft overgenomen en later weer door Nederland is hervat.
  De motieven voor de staatsgreep lagen op een totaal ander vlak, weet waarover je schrijft (stemmingmakerij!) De laatste militairen van die regeling zijn enkele jaren terug met pensioen gegaan !


  Maak melding

 34. Het is goed dat door bepaalde artikelen de racistische gedachten en vooroordelen van bepaalde posters naar boven komen.

  Het zijn precies die gedachten die hebben geleid tot coups, tegencoups en moordaanslagen.

  De mededelingen maken wel dat je beter op je tellen gaat passen. De handelingen en opstellingen van personen die ik in mijn werk tegenkom spreken boekdelen.

  Er is een diepe minachting bij mensen jegens alles dat Afro Surinaams is,helaas,….. ook vele Afro Surinamers lijden aan dat euvel.

  Triest.

  Wanneer is een land ( een bevolking) ‘klaar’ om op eigen benen te staan? Wanneer staat een land op eigen benen?


  Maak melding

 35. Lackin is zo zeker van zijn zaak,hij denkt dat over de woelige perioden vanaf 80 vooral 1982 niets in het dossier van Nederland vermeld zal staan!!
  In zijn baasje zijn dossier zal het wel zeker niet staan!!
  Die periode zal BLANK zijn in het bouta dossier!
  Onze economie in de jaren 70 draaide op volle toeren en was het beste dat Suriname kon overkomen!
  We betaalden voor een ticket naar nederland met onze waardevolle munteenheid toen!
  En heden betalen we met de euro’s en dollars!
  O,ja en in de jaren 70 was er geen coup gepleegd en noch hebben executies plaatsgevonden !


  Maak melding

 36. @Ray

  In de jaren 70 is er wel een vieze demo coup tegen Pengel door suriname en nederland gepleegd omdat hij Suriname een eigen weg wilde laten bewandelen.

  Er is wel een executie tegen Abaisa gepleegd in 1973 en werd in opdracht van Lachmon op onschuldige studenten geschoten met scherp door de politie.

  Hinoestanen,javanen en creolen hebben Suriname massaal verlaten terwijl ze schreeuwden om onafhankelijkheid.

  Onafhankelijkheid is zelfs te laat in Suriname geproclameerd als we kijken naar Guyana en andere afrikaanse landen. Zij die zeggen dat het te vroeg of onvoorbereid is gebeurd wilden nog teveel door sinterklaas verwend worden en hebben geen liefde voor Suriname. Tenslotte kun je de coup niet identificeren met de onafhankelijkheid omdat het twee verschillende gebeurtenissen zijn.


  Maak melding

 37. FEEDBACK: En het resultaat van de vroege onafhankelijkheid van Guyana en de Afrikaanse landen weten we allemaal……Moord, brand, massamoorden etnische zuiveringen,economische teloorgang, dictatuur,perscensuur…..massale volksverhuizingen richting de voormalige kolonisator…….


  Maak melding

 38. Lafing denkt dat dat heel Su volk in zijn straatje zal lopen houdt toch op man lafbek.Wat niet in het dossier zal staan is hoe ze je M…s tot bloedens toe hadden afgetakeld.Ik had al eerder op dit forum verteld hoe ze jou te grazen hadden genomem.Jouw lichaam leek wel die landkaart van Su fa ie skin bing tja striemen.Hoe vaak wordt jullie uitgelegd door: Koos,Henk Molenaar e.a dat DiDiBrie de man is die ons de waarheid kan vertellen en niemand anders,ttttoch joe e tang willens en wetens e gie trawang a schuld.Laat Nederland maar stikken dan fa oeng lobie a Su volk (dat hoor je elke avond op de Su tv)dan oeng kang mikie schoonschip door alles aan het volk te vertellen,maar zo zie je ook dat DiDiBrie enkel en alleen maar een grote BEK heeft ma a K. no e pompoe.Kale Bluffer.Waarom moet een ander altijd voor hem spreken ing srefie mang takkie toch.DiDiBrie kong verteer sang knap inie a dossier en vergeet 8 dec 1982 niet tak gewoon sa joe doe nanga ding die bing wanie DEMOCRATIE IN SU soema kier ding joe zaka-zaka joe. Ned hoeft ’t niet voor je te doen.Jouw liefhebbende Su volk is waiting for you.Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 39. Glenn Pengel if joe e pompoe da je go na sranang dang je tei gi deng mang deng san sa joe screvie dja tap na forum!
  If joe no mang dang joe na wang le mang.
  Groetjes,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.