‘Klagende leefgemeenschappen vervuilen zelf ook’

19

PARAMARIBO, 8 feb – Bewoners van het binnenland die klagen over milieuschade, doen daar zelf aan mee. Dit stelt parlementariër en binnenlandbewoner Frederik Finisie (Mega Combinatie/NDP). Leden van plaatselijke gemeenschappen zouden zelf aanzetten tot het mijnen naar goud in hun leefomgeving. Daar wordt een bepaald aandeel voor ontvangen. Achteraf is het klagen over de gevolgen.

Zoals vervuiling van drinkwaterbronnen en kaalkap. “Zij klagen over de Brazilianen en hoe die het water vervuilen, maar ze zeggen niet dat ze de mensen zelf in het gebied hebben gebracht. Daar zit het probleem”, zegt Finisie tegenover de Times of Suriname. Plaatselijke bewoners krijgen vergunning van de overheid om te mijnen. Dat wordt dan niet zelf gedaan. Vooral Brazilianen worden dan naar het gebied gehaald vanwege hun bedrevenheid.

Maar de Brazilianen zijn ook beducht om hun vernielzucht als het om het natuurlijke milieu gaat. Toch wordt kennelijk gekozen voor het snelle geld. “Ze schreeuwen het hardst, maar laten de Brazilianen voor een kleine vijf of tien procent komen werken”, aldus Finisie. De commissie Ordening Goudsector heeft het fenomeen eerder aangemerkt als obstakel. Ordening, waaronder ook het beperken van de milieuschade, wordt zo dweilen met de kraan open.

19 REACTIES

 1. Klagen?

  Kijk maar om je heen in suriname hoe onhygiënisch de meesten daar leven. Ze deponeren overal hun afval.
  Ga maar thuis bij ze kijken, zul je geen glas water van lusten. Arm betekent niet VIES en onhygiënisch!

  Maar ja,

  je kunt de kikker uit ’t vuil halen maar niet de vuil uit die kikker!


  Maak melding

 2. Orde op zaken!

  Woongebieden zeggen het al. Het is je woongebied, maar niet je eigendom. De Staat hoort te bepalen wat er gebeurt en niet de bewoners van het gebied die met elk kwartje mee eten en dan gaan klagen om vervuiling.

  Het binnenland van Suriname wordt verkwanseld en vervuilt en in Paramaribo praat men alleen maar over een antirookWet en milde straf voor criminelen.

  Ik heb u lief, mijn Suriname, kan uit de coupletten van het Volkslied verdwijnen want in Suriname heeft iedereen alleen maar zichzelf lief; van hoog tot laag!


  Maak melding

 3. Zo wilden onze binnenlandbewoners ook niet geloven dat het water zou komen bij de aanleg van het stuwmeer.
  Toen het water hen letterlijk aan de lippen stond, viel het kwartje pas.
  Met alle respect voor de “ramp” die hen destijds is overkomen en hun geloof in Voorouderverering.
  Nu is het wachten op de baby’s die zonder armen of benen of andere handicaps geboren zullen worden, en op allerlei onverklaarbare ziekten waarvan men de oorzaak niet weet.
  De overheid is hier voor een groot deel debet aan: geen of weinig voorlichting en gebrek aan controle. De Brazilianen komen vernietigen en plunderen en gaan weer…Binnenland is Wild West. Vernietiging op hoog niveau! Dat loopt niet goed af…..


  Maak melding

 4. De binnenland bewoners kunnen toch niet omgaan met de nieuw verworven rijkdommen.Gaan over tot drug gebruik en uit eindelijk tot het innemen van Gramaxone.Behalve dat ze mee werken aan het vernietigen van hun omgeving,vernietigen ze zichzelf ook.Waaruit blijkt dat het geld niet altijd een zegen is.


  Maak melding

 5. ach kijk,

  jij hebt petflessen varkens, varkens die oude spullen (meubilair/koelkast etc) dumpen in de lozingen, je hebt *Gouden Varkens* in het binnenland, en vele varkens in het parlement, met Jenny als een egte miss Piggy 🙂


  Maak melding

 6. Vrijdag 8 februari 2013 om 16:18 uur, door Wan bon

  Nu is het wachten op de baby’s die zonder armen of benen of andere handicaps geboren zullen worden, en op allerlei onverklaarbare ziekten waarvan men de oorzaak niet weet.
  ……………………………………………….

  @wan bon: Ze hoeven niet meer te wachten in het binnenland.
  Het resultaat hiervan is reeds aangetoond.
  En natuurlijk zagen de dorpsbewoners direct SPOKEN.
  Ze konden het niet geloven en moesten de kinderen met hun moeder het dorp onmiddellijk verlaten.
  Ze dachten dat het een vloek was.
  Het betreft die Siamese tweeling.

  Ik heb ze een paar keren hier in Nederland ontmoet.
  En wie bood weer hulp aan moeder en haar Siamese tweeling?
  Niet de binnenlandbewoners.
  Ze kunnen niet gescheiden worden.
  Maar gelukkig dat de moeder en haar kinderen hier in Nederland toestemming kregen en verder geholpen konden worden.


  Maak melding

 7. Fer.E,
  “Ze dachten dat het een vloek was.”

  Achteraf was het inderdaad een vloek maar één die ze nog niet kenden als vloek: het is geel, zit in de grond en moet met Kwik naar boven gehaald worden.

  De 3 vloeken die in Su regeren zijn Goud, Geld en Grond.
  Maar die zijn niet de grootste. Er is er maar één de grootste……. Vul maar zelf in.


  Maak melding

 8. Beste Frederik Finisie, niet verwonderlijk dat jij afkomstig bent uit de stal van de president, namelijk de NDP. Het zijn dezelfde binnenlandse bewoners die met hun stem jou in het zadel hebben geholpen. Nu voel je je een grote bestuurder, maar in plaats van de belangen van je achterban te behartigen, schuif je de schuld van een falende overheid in de schoenen van de slachtoffers, shame in you! En wat doe jij dan in het parlement? Jij zet je volledig in om jou lijder en zijn Amnestywet te dienen. Is het niet jou taak om als volksvertegenwoordiger regels en wetten in initiëren om binnenlandse inwoners te beschermen tegen Brazilianen, milieuverontreiniging, en meer?
  Ga er alvast van in dat je nooit meer gekozen wordt.


  Maak melding

 9. 09 febr.2013

  Vooral Brazilianen worden dan naar het gebied gehaald vanwege hun bedrevenheid.(Finisie/Times of Suriname)

  Dus wie is hier of wie zijn hier de schuldige(n)?
  Hebben zij dan recht op klagen?

  Ander onderwerp!!!

  Srika


  Maak melding

 10. Jarenlang hebben de bewoners van het binnenland de stedelingen de schuld gegeven voor het feit dat er geen ontwikkeling komt in hun gebied. De NPS met Pim Pim Pengel en daarna Henk Arron c.s. hebben hebben nooit iets betekent voor matu-kondre. Nu hun eigen academici en technocraten aan de macht zijn, zie ik echt niet veel verschil hoor. Zij zijn verantwoordelijk voor de voorlichting aan hun mensen want zij zijn de taal en de cultuur meester. Pim Pim en Arron zijn dood nu moeten Brunswijk, Allendie, Miesiekaba, etc. hen werk doen. Bye the way, wie is Finisie? Is dit niet de ex-Mandela leider die velen naar de eeuwige jachtvelden ge(be)schoten heeft?


  Maak melding

 11. Vroeger waren het kralen en spiegels thans is het de gele bling bling die als geschenk worden ervaren.
  Vroeger werd er geruild voor eigen soortgenoten yhans wordt er geruild voor de vervuiling van milieu en schade aan eigen volk.
  wanneer zal dit ophouden voor de afstammelingen uit Afrika? Ik denk nooit want zie wat er daar gebeurt, er wordt geen lering getrokken uit het verleden.


  Maak melding

 12. dit bedoel ik nu;gaos van onze eigen mensen die geen waarde hechten aan hun leef omgeving.
  de regering zou het moeten verbieden om waar dan ook van su, het kappen en het goud winnen door particulieren tijdelijk gestopt moeten worden om het regelen van toezicht te verscherpen en om het vernietigen van de natuur strafbaar te maken,als de overheid op een ordelijk manier grenzen vast gaat leggen(wettelijk)en de mensen op de gevaren aanwijst zal dat voor minder vervuiling zorgen.


  Maak melding

 13. Vooral Brazilianen worden daar door marrons naar het gebied gehaald vanwege hun bedrevenheid.

  Dat is heel netjes gezegd, want als je zegt dat sommige bevolkingsgroepen erg lui en dom zijn, maar wel verschrikkelijk jaloers worden als anderen wel hard werken, veel geld verdienen en goed draaien, dan ben je gelijk een racist.

  Natuurlijk blijf je achtergesteld als je anderen je gebied laat plunderen en zelf zit je heel dag in je hangmatje. Breng jezelf tot ontwikkeling en laat niet anderen het voor je doen…..


  Maak melding

 14. @Eduard Lupson, en vele anderen, jullie hebben groot gelijk.
  -Tegenwoordig vraag ik mij alleen maar af waar de bassjas, kapiteins en granmans blijven om hun achterban hierop aan te spreken.

  -Persoonlijk vind ik het jammer dat men alleen maar aan geld denkt en de Brazilianen de schuld geven van alles terwijl men niet aan ontwikkeling denkt.

  -Het lijkt erop of de politieke groep die nu aan de macht is voor een klein deel maar een oor heeft. Pas als er nieuwe verkiezingen komen gaan ze weer op pad om stemmen te krijgen.


  Maak melding

 15. @sra
  Héééééé sra!BRAVO!!!
  We zijn geen vrienden dat zullen,moeten,
  mogen,gaan,(beloven,hoeven,lijken,blijken,schijnen) we nooit(te)worden ………

  MAAR ERE WIE ERE TOEKOMT!
  JE KRIJGT VAN MIJ (MISSCHIEN ALLEEN VANDAAG) TOCH EEN DIKKE +! om jouw SUBLIEME,UNIEKE reactie van zaterdag 9 februari 2013 om 12:33 uur, door sra

  sra,
  Leg je hoofd weer op het zelfde plekje waar je gisteren geslapen hebt,praat tot de zelfde mensen,eet het zelfde voedsel en neem het zelfde drankje als gisteren!
  Zo hoort het!Je mag best kritiek leveren op je eigen mensen;dat is pas liefde!En ze niet DOOR DIK EN DUN BLINDELINGS BLIJVEN VOLGEN EN STEUNEN!

  Pasew,RAY,,HENK MOLENAAR en Fer.E HEBBEN JULLIE DAT GELEZEN!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.