Suriname ‘verrast’ door EU-subsidies overzeese gebieden

85

PARAMARIBO, 7 feb – In Suriname wordt verrast gereageerd op de subsidies die de EU vrijgeeft voor de bananenindustrie in de eigen kolonies. Het kan er bij vooral de Surinaamse bananenindustrie niet in dat het er zo schaamteloos vlot aan toe gaat. Er zijn afspraken en zelfs overeenkomsten binnen het samenwerkingsverband met de ACP groep van voormalige kolonies.

Volgens die overeenkomsten zou de EU geld vrijmaken voor de bananenindustrie in ACP-landen. De miljoenenhulp komt maar niet op gang. “De bananeninjectie komt als een verrassing voor Suriname”, zegt Rudi Chin, bestuursvoorzitter van bananenbedrijf SBBS, tegenover de Ware Tijd. Min of meer werd geld verwacht uit Brussel. Suriname zit in een pot van ruim negentig miljoen euro. Het geld is al enkele jaren terug toegezegd en recent zijn nieuwe beloften gedaan.

Het geld zou vlot worden vrijgemaakt voor de bananenproducerende ACP-landen. SBBS heeft zelfs al projecten ingediend bij het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij. De projecten hebben vooral te maken met modernisering van de oogst en verpakking. De EU staat erop dat er geproduceerd wordt volgens vaste standaarden. Bij de ‘overzeese gebieden’ horen ook kolonies in het Caribisch gebied. Die kunnen nu aansterken en beter concurreren tegen onder meer Suriname.

85 REACTIES

 1. Er staat geschreven:::

  =Min of meer werd geld verwacht uit Brussel. Suriname zit in een pot van ruim negentig miljoen euro. Het geld is al enkele jaren terug toegezegd en recent zijn nieuwe beloften gedaan.

  =Ik hoop alleen maar dat het geld in goede handen en bedrijven terecht komt. Ook dat men zich gaat houden aan de regels die Brussel wilt hebben.

  =Men moet wel weten dat ook de belastingbetaler van NEDERLAND zijn of haar geld in het potje zit.

  =Het geld was toen ook uitgesteld vanwege de ontwikkelingen rondom Bouterse.


  Maak melding

 2. Wederom doet de stille diplomatie van Nederland haar werking. Nu Jeroen Dijsselbloem voorzitter is van de Euro Groep heeft Nederland meer macht in Brussel. En 1 ding is zeker, Bouterse vormt een blokkade om fatsoenlijk zaken te doen met Suriname. En dat is ook de reden waarom de EU weg is uit Paramaribo. Zolang Bouterse aan de macht is, geen Euro cent subsidie naar Suriname. Dit is indirect erkenning van het regime. Dat de EU haar kolonies subsidies geeft lijkt mij niet meer dan logisch. Voor dat er mensen zijn die weer gaan bléren als een schaap, ik ben niet anti Suriname, sterker nog ik gun Suriname bijzonder veel welvaart MAAR OOK democratie en een fatsoenlijke rechtstaat. Met het NDP gaat het niet lukken.


  Maak melding

 3. Ik ben verrast dat een moordenaar/couppleger/drugsdealer die de grondwet van Suriname vertrapt door zijn eigen amnesty te regelen president van Suriname is…

  Duhhh


  Maak melding

 4. De Surinaamse bananensector, en de financiering daarvan, valt onder de verantwoordelijkheid v.d. Surinaamse overheid, en niet onder de verantwoordelijkheid v.d. E.U. Suriname is een onafhankelijk land, dat betekent dat de verantwoordelijkheid voor het geven van subsidies aan de bananensector ligt bij de Surinaamse overheid. Bovenstaand bericht is 1 v.d. redenen waarom ik er voorstander van ben dat de bevoegdheden v.d. E.U. drastisch beperkt worden. Het kan er namelijk bij mij niet in dat terwijl er burgers in E.U. landen zijn bij wie het water tot aan de lippen staat, de E.U. tientallen/honderden miljoenen euro’s aan Europees belastinggeld overmaakt naar Derde Wereld landen, dat geld had beter gebruikt kunnen worden om de eigen volkeren te ondersteunen.


  Maak melding

 5. Dat de zwarten verrast zijn is wel in te denken ze krijgen geld en gratis ook nog.De witten staan op de stoep de Chinezen staan op de stoep de zwarten zijn jarig.Kijk naar Afrika daar staan ze ook op de stoep.

  Het is heel jammer dat de zwarten niet verder kunnen denken.


  Maak melding

 6. Het blijven toch rare snuiters,die Suri’s.Ze laten geen gelegenheid voorbij gaan om een lid van de EU te beledigen en zijn dan verrast dat het geld hun neus voorbij gaat.Parmessar glunderde dat hij 15 mln[9 om 6] had binnen gehaald terwijl terwijl zijn leider steeds de EU in kruis pakt.Dan ga je lang,heel lang op het geld wachten.De franse gebieden schelden niet op de noord zee.


  Maak melding

 7. ..en wij, die nog enige geloof hebben in Nederland, maar denken dat de EU oiv van Nederland onder geen beding financiële steun aan Suriname zou
  toestaan.

  In eerste instantie leek Nederland de juiste toon te zetten en wij waren hoopvol gestemd dat Nederland met haar economisch macht tov Suriname haar wil gedaan zou krijgen. Het kon niet anders dat Suriname onder die enorme druk van Nederland ten onder zou gaan.

  Met het aannemen van een gewijzigde amnestie door de Surinaamse Nationale Assemblee, reageerden de Nederlandse autoriteiten verhit. De ambassadeur in Paramaribo, Aart Jacobi, werd daags na het aannemen van de wet teruggeroepen naar Nederland en is nog steeds niet op zijn post in Suriname teruggekeerd.
  Vanuit de Haagse Tweede Kamer kwamen impulsieve verzoeken om de Surinaamse politici die voor de wijzigingen in de amnestiewet hadden gestemd, de toegang tot Nederland te ontzeggen.
  De ontwikkelingshulp aan Surinmame werd opgeschorst. Het ging om een bedrag van zo’n twintig miljoen euro, een restant van de ruim anderhalf miljard die Nederland toezegde bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.
  Nederlandse politici gingen tevergeefs binnen de Europese Unie lobbyen voor een brede Europese boycot van Suriname.
  Nederlandse Europarlementariërs probeerden zelfs om de laatste bijeenkomst van de EU-ACP (European Union-African Caribbean and Pacific states) parlementaire top, die gehouden werd in Paramaribo te verplaatsen. Maar, helaas voor Nederland ging ook deze boycotpoging in rook op.

  Bovenvermelde subsidie aan Suriname laat wederom zien dat de vermeende Nederlandse pogingen om Suriname te negeren en/of te boycotten als los zand aan elkaar hangen en absoluut niet serieus genomen kunnen worden. Het was niets meer en niets minder dan schreeuwen in de lucht. Indien Nederland werkelijk en op een serieuze manier Suriname zou willen negeren/boycotten
  dan werd er geen verzoek gedaan (‘met hangende poten’) aan de Surinaamse autoriteiten om een nieuwe Nederlandse ambassadeur toe te laten in Suriname, dan was er nimmer toenadering gezocht met de Surinaamse minister van buitenlandse zaken in Chile, dan was bovengenoemde subsidie aan Suriname nimmer door Nederland toegestaan..

  Nederland negeert/boycot Suriname slechts met loze woorden!


  Maak melding

 8. Henk Molenaar,

  Bananengeld voor de Bananenrepubliek! 🙂
  Dankzij de Bananen!

  (Verdwijnt jammer genoeg regelrecht in de zakken van de criminelen!)


  Maak melding

 9. Zwartjes liggen maar al te graag aan het subsidie infuus van ons blanken en denken graag in termen van slavernij, kolonie en onderdrukking.

  Zolang je in die modus blijft denken gaat het niets worden. India is dat station al gepasseerd. Een goed voorbeeld van dat hard werken loont.

  Ik ben tegen iedere vorm van ontwikkelingshulp. Met die hulp hou je mensen dom. Ben eerder een voorstander van kennisoverdracht. Het heeft ook geen zin om nederlandse artsen te laten opereren in suriname. Surinaamse artsen kunnen beter in de leer gaan bij nederlandse artsen en deze kennis weer over te dragen aan de volgende generaties.


  Maak melding

 10. Pot met geld is er , maar zoals het de E.U betaamd zal men eerst goede afspraken willen hebben en een goed verantwoording systeem.
  Lijkt mij dat de verantwoordelijken voor dit project geen
  Goed verantwoording systeem hebben.

  En Brussel zal nooit zomaar geld geven als er geen controle middel is.


  Maak melding

 11. @Boycot, ik zie het toch anders.

  1) Bouterse niet welkom op ACP (boycot geslaagd)
  2) EU kantoor Paramaribo dicht (boycot geslaagd)
  3) Bouterse niet welkom in Chili ACP (boycot geslaagd)
  4) Subsidie bananen voor SU (boycot geslaagd)
  5) Ria Oomen wil niet praten MC (boycot geslaagd)


  Maak melding

 12. Wij staan daar niet op te wachten wij kunnen liever op eigen houdtje de ontwikkeling op bouwen

  Eerst had de Eu zich terug getrokken en nu dat China alles over neemt wil de EU niet achter het net vissen

  KIJK UIT MET HUN POLITIEK


  Maak melding

 13. =In de bananensector werken heel veel Hindoestanen en Javanen vergeleken met de creolen.

  =Ik hoop dat een ieder
  =Dit alles dankzij de EU en de belastingbetaler van Europa.

  @Savioen, ik weet dat je niet hoog geschoold bent, dus ga ik niet in op jou beledigingen over andere culturen. Een ding moet je wel weten, hou je familie ver van de creolen, omdat het huis vol mee gaat zitten op je oude dagen.


  Maak melding

 14. De donatie is verminderd met 10 miljoen euries, was oorspronkelijk 19 miljoen euries.

  So far for your so called ‘geen boycot’

  Af en toe krijgen we van die looserts hier op het net, die denken de wijsheid in pacht te hebben door effe een ‘losse flodder’ in de ruimte te schieten.
  Voordat je blèrt doe gedegen onderzoek, lees eerst de gerelateerde berichtjes.

  Ik vraag me af waarom Nederland in elke discussie erbij wordt gehaald.
  Je moet niets hebben van Ned maar ‘herie dei je lul abra ’tata’.

  Zeikstraal iets minder en ga je land opbouwen nietsnut!


  Maak melding

 15. Andre M.

  Thanx voor jouw reactie. Je hebt zeker gelijk.
  Nederland heeft inderdaad enige plaagstoten uitgedeeld die je als succesvol zou kunnen betittelen.
  Ik schrijf nadrukkelijk plaagstoten.

  De boycot zoals ingesteld door Nederland beoogt namelijk het terugdraaien van de aangenomen amnestiewet door Suriname en niet om plaagstoten uit te delen omdat Suriname economisch/financieel daar totaal geen hinder van ondervindt.
  Je kunt dus ook niet stellen dat Nederland daarin succesvol in is.
  Mijn betoog is overigens dat Nederland daarin zeker succesvol in zou kunnen zijn wanneer alle middelen die voorhanden zijn aan te wenden. Maar dan bedoel ik ook echt alle middelen!
  Het toelaten om subsidie toe te staan door de EU aan Suriname helpt daarbij zeker niet.
  Aan de ene kant wordt de kraan stevig dichtgedraaid (ontwikkelinghulp) terwijl aan de andere kant het geld
  gewoon naar binnenstroomt ( EU subsidie) en waar Nederland bovendien gewoon aan meebetaalt.
  Tegenstrijdiger kan het niet!
  Daarom is het zeer begrijpelijk dat Suriname ‘verrast’
  is met zoveel ‘gulheid’ vanuit de EU onder regie van Nederland.
  Nooit verwacht maar toch gekregen..
  En Suriname blijft maar lachen..


  Maak melding

 16. Strax krijgen we weer een halleluja concert mbt de 110 miljoen die de USA heeft uitgetrokken voor de verbouwing van de USA ambassade in suri.

  Maar de kleine lettertjes krijgt U van mij gratuz en voor niets:
  “De VS geven weinig directe steun aan Suriname, maar het land biedt wel drugsbestrijdingshulp en militaire training aan Surinaamse troepen en politie.

  “Net als veel andere landen is in de afgelopen jaren de directe hulp van de VS afgenomen.
  In het fiscale jaar 2010 besteedden de VS USD 650.000 in Suriname aan programma’s. Voor 2013 is USD 225.000 voorgesteld.”

  Ohh ja en ze zijn ook op de hoogte van het volgende:

  “Anania zal woonruimte krijgen in het nieuwe gebouw van 57.000 vierkante voet, dat gepland is in Paramaribo.
  Het Amerikaans medium merkt echter kritisch op dat Anania nalaat te vermelden dat ‘de nieuwe leider van Suriname, Desi Bouterse, een voormalige drugshandelaar en aangeklaagde moordenaar van 15 politieke tegenstanders’ zou zijn.

  Intussen is de regering Obama bezig na te gaan hoe de VS kunnen profiteren van dit land met aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen, van bauxiet, goud en onaangeboorde oliereserves.”

  Zooooo de USA is coming for you…..

  Bron:laat ik over aan de slimmerds.


  Maak melding

 17. HANS VAN ZUYDERWIJN,

  Zolang JIJ nog blijft denken in termen van Zwartjes en Blanken blijf JIJ steken in de tijd van slavernij, kolonie en onderdrukking!

  Surinaamse specialisten kijken toe en assisteren bij alle operaties, om te LEREN! Dit heeft alles te maken met kennisoverdracht!
  Suriname loopt qua ontwikkeling wat achter bij Nederland ja, maar daarom zijn wij een ontwikkelingsland!

  De vergelijking met India vind ik scheef, omdat India toentertijd al een bestaand land en één volk was met een eigen historie en eigen cultuur. Uit een dal krabbelen is dan makkelijker.

  Suriname is MEER DAN een verkeerd regime dat er tijdelijk zit!


  Maak melding

 18. als ik de regering was zou ik tegen EU zeggen”NEEN HOUD JOU ZOGENAAMDE SUBSIDIE MAAR.
  reden waarom;;eu of nl of welk europees land dan ook ,’zij geven om daarna de baas te komen spelen en het voor het zeggen willen hebben(het is niet gemeend).

  su zou zich van die EU pot moeten terug trekken om zich beter met lands en volks belang bezig te houden,’al die EU gedonder is een afleiding.

  wij hebben de srd in su voor su en de surinamers;wij hebben ook vreemde gelden(euro,dollar) om te handelen met buitenlandse handelaars,waarom zouden wij dan finacieele hulp van EU nodig hebben,echt niet.

  su niet doen, neem niks,laat hun met hun hibbie die zij op ons beetjes bij beetjes op onze schouders willen zetten.

  SU,NIET NEMEN


  Maak melding

 19. Wan Bon,

  suriname heeft zelf gekozen om een ontwikkelingsland te blijven. Immers voor de coupe was er niets aan de handje. In de kolonie tijd was Suriname één van de rijkste landen van zuid Amerika. Nld is één van de grootste netto betaler van de EU. Als grootste netto betaler heeft nld zeker een inbreng in de subsidie verstrekkingen. Suriname kan haar ogen niet gesloten houden. Jullie anti kolonisators vendetta neemt ook griezelige vormen aan. Als of de huidige generatie Nederlanders hier iets mee kan. De reacties die hier voorbij komen zijn om te kotsen, nota bene van Surinaamse Nederlanders. Walgelijk. Mensen die anti Nederland zijn moeten maar ook snel Nederland verlaten. Gewoon je paspoort inleveren en afstand doen van al je bezittingen.

  Wat mij betreft en vele Nederlanders geen cent hulp aan Suriname. Immers jullie hebben zelf dhr Bouterse aan de macht geholpen. Stuur dhr Bouterse eerst maar naar nld om z’n straf uit te zitten, daarna praten we wel verder
  over subsidies.


  Maak melding

 20. sra, was het maar waar dat olland weer de baas was in su. Dan hadden we ook geen gaten in de boekhouding en corruptie. Voor 1975 was suri een paradijs.


  Maak melding

 21. Suriname is onafhankelijk, ik kies geen partij want ik heb altijd hard gewerkt om in mijn levens onderhoud tevoorzien,niemand heeft mijn ooit wat gegeven en dat hoef ook niet dank god dat ik de dag heb gezin goed ,wat ik wil zeggen is dat wij mensen van de beginnen elkaar naar het leven hebben gestaan is het nu geen tijd om de tijd tekeren waarom zijn wij zo zelfzuchtig en niet denken aan een vreedzame leven met elkaar.De leider van de wereld zijn ophoog niveau te proberen om voor hun samenleving het best uit tehalen met truks en list en slimheid want je moet slim zijn het gaat niet om de wereld te beteren maar wie het meest heeft en macht de mensheid is niet zo vredelievend als wij denken als wij samen de problemen van de helewereld zouden aanpakken hadden we een betere leven op de aarde ,wan t dan kon nederland zeggen tegen suriname luister jongens kunnen we niet het goud samen mijnen ,die wegen wat gebouwd moet worden en huizen we hebben alles in huis we komen ze bouwen en huizen campus noem maar op ,maar door systemen die eeuwen oud zijn kunnen we niet met elkaar anno 2013 niet uitkomen omdat wij nog werken met wetten van 1402 die niet meer van deze tijd zijn .Je gaat toch niet meer met een paarden wagen rijden het is niet meer vandeze tijd wij gaan met de auto vliegtuig spaceshutlle laten we samen deze planet goed onderhouden en verzorgen dan bedoelik niet alleen bomen en dieren maar ook de mens.Een gezegende dag,


  Maak melding

 22. Jacobus
  Donderdag 7 februari 2013 om 13:05 uur, door Jacobus-
  En toch hebben ze het volk doen geloven dat de door Nederland dichtgedraaide geldkraan van €20.000.000,- hen helemaal niet deerde.
  WIE HOUDT WIE VOOR DE GEK!!!


  Maak melding

 23. tijdens nl kolonisatie heeft su een theoretische welvaart en rijkdom gekend,’in vergelijking met de realiteit was het contra versie omdat van de 100% winst die er gemaakt werd 15% aan belangen die voordelig voor nl was besteed,maar geen economische ,politieke of sociaale waarden voor su is geweest.
  En als dat het geval zou zijn geweest zou su nu kwa ontwikkeling er veel beter voorstaan,dus praktijk heeft uitgewezen dat het belang van nederland uit de goederen van su uitgeput werd en su met onwaarheden en droombeelden die nooit tot realiteit is verwesenlijk.

  inderdaat bouterse is een hinder paal voor het spygologische effect/gevecht dat zich nu tussen deze twee landen plaats vind,”nederland vind dat zij het nog voor het zeggen hebben in su,’maar su zegt neen jij hebt niks meer in ons land te zeggen,wij zijn onafhankelijk en wij werken er ook naar toe,’waarom die bemoeienis en bazerig gedracht van nl en op alle manieren probeerd om doorgang in su te krijgen’of verstaat men niet als er gezegd wordt;laat ons,land,president,de bevolking met rust.


  Maak melding

 24. Medusa, dit huidige suriname is hypocriet. Eigenlijk moet ik zeggen, Bouterse is hypocriet. Dit heeft niets met Suriname te maken. Bouterse heeft problemen met nederland. Ach, het land is verslaafd aan subsidies en leningen. En in haar kielzog houdt Bouterse het land gegijzeld. Daarnaast is het land nauwelijks in staat om zelf inkomsten te genereren. Het land leeft van de import. Dada heeft alleen en grote mond als het aankomt op de 20 miljoen euro intussen loopt het drek langs zijn broekspijpen. Het volk begint te mopperen en willen resultaat zien.


  Maak melding

 25. Beetjes!

  Alle beetjes helpen. Wat je niet krijgt moet je zelf proberen in te leggen. Zo simpel is dat. Nu we weten dat de onderlinge sfeer tussen de politieke Staat Nederland en de Staat Suriname niet om naar huis te schrijven is,moeten we erop rekenen dat er van sommige afspraken kan worden afgeweken. Hierdoor laat men zien dat alle kleine druppels de ontvangers van EU gelden onder druk kunnen zetten.

  Er is al zoveel gepompt in onze bananenindustrie en er zo weinig mogelijk uitgehaald. Hoe meer de EU schenkt, hoe minder wij eruit halen of produceren. Misschien dat het anders moet.


  Maak melding

 26. sra,

  1) waaruit blijkt dat nederland vind dat zij nog voor het zeggen hebben in suriname ? heb nld nooit horen zeggen dat zij interesse hebben om su leeg te plunderen

  2) Dus jij vindt dat nederland blind subsidies moet overmaken zonder controles ? Dit ervaar jij als bemoeienis ? Het gaat om nederlands belastinggeld broeder. In nederland wordt iedere euro verantwoord.

  Graag jouw reactie hierop.


  Maak melding

 27. @sra

  ‘laat ons,land,president,de bevolking met rust’

  Je bedoeld naar alle waarschijnlijkheid;

  LAAT MIJ[sra] EN MIJN BOUTAATJE MET RUST!

  Ps

  Je moet niet namens het volk van Suriname praten ,okay,want jij praat nier voor mij,begrepen!!?


  Maak melding

 28. Hans van Zuyderwijn ;” Nld is één van de grootste netto betaler van de EU. Als grootste netto betaler heeft nld zeker een inbreng in de subsidie verstrekkingen. Suriname kan haar ogen niet gesloten houden.”

  Dat is dan tocht een Nederlands probleem, Suriname heeft daar helemaal niets mee te maken.

  Suriname is GEEN Europese kolonie/overzees gebied, en maakt zich dan terecht zorgen om deze valse concurrentie met subsidie gelden.

  P.S
  Maar wil je nog een banaantje of niet ?


  Maak melding

 29. sra: “Tijdens nl kolonisatie heeft su een theoretische welvaart en rijkdom gekend”

  In deze sra theorie ben je ook een beetje dood en een beetje zwanger……


  Maak melding

 30. Mensen het criterium is/ was voor wat hoort wat.
  Deze de betweters moet hier niet komen ventileren dat Nederland goed is geweest voor Suriname. Iedere invaller had een bepaald doel voor ogen.
  Maar nu Suriname zelfstandig is geworden zal een tijdje duren voordat het land helemaal zelfstandig is geworden, en zal Suriname op haar eigen benen staan en vooruit komen.
  Mogenheden van nu hebben een korte geheugen, wat ze niet weten dat hun rijkdom is gebouwd ten koste van destructie.
  Maar mensen kijk niet achterom. kijk vooruit.

  We hebben nog veel werk te doen en dan komen er wel gezamenlijk.


  Maak melding

 31. @MEDUSA

  en toch hebben ze geld bestemd voor dijken,gebruikt om hun eigen ego te strelen.Zo genaamd de waterkant verfraaid.Stalen wanden geplaatst waar de schoei-ing uit stenen moest bestaan om het historisch juist te weergeven.En omdat andere landen ook een vlaggen plein hebben,moest Sur.er ook eentje krijgen en daarmee heel wat geschiedenis vernietigen.Alles met Hollands geld.


  Maak melding

 32. als ik de regering was zou ik tegen de EU zeggen “NEEN HOUD JOU ZOGENAAMDE SUBSIDIE MAAR”.

  Aldus SRA onze boefjesknuffelaar.

  SRA wanneer ga jij eens tegen de sociale dienst van Amsterdam ZO zeggen van :NEEN HOUD JIJ JE ZGN UITKERING MAAR, want ik vertrek richting DDB en zijn 40 struikrovers?


  Maak melding

 33. Donderdag 7 februari 2013 om 12:37 uur, door Henk Molenaar

  Ik ben verrast dat een moordenaar/couppleger/drugsdealer die de grondwet van Suriname vertrapt door zijn eigen amnesty te regelen president van Suriname is…

  Duhhh
  Donderdag 7 februari 2013 om 12:33 uur, door GMAP

  Volgens mij komt het erop neer dat geld van nazaten van slaverhouders welkom is maar kwakoe mag niet handen komen van deze zogenaamde nazaten..

  Beoordeel………Dan vraag jij je toch af wat dit soort reactie’s met welk banaan soort te maken heeft……zie reactie boven……zijn dit soort mensen wel heel.


  Maak melding

 34. Waterkant………… ik zie al te vaak heel wat lolbroek reactie’s…a no kan toch……Waterkant…. is zwaar achteruit gegaan…jammer !


  Maak melding

 35. @@@Hahahahahahahah,,,die zelfde banaan gaan we in die(….)van al die jobo.s stoppen samen met die suri haters……schande…
  …可以 把 它 写 下来 吗?
  Ke yi bat een xie xia lai ma? i love su woon en werk…


  Maak melding

 36. @Hans van Zuyderwijn, als je het zo graag over Suriname en zijn geschiedenis wilt hebben zou je echt moeten wachten op een ander onderwerp.

  =Vergeet niet dat heel Zuid-Amerika, Midden-Amerika en de Verenig de Staten van Amerika van de indianen was en niet van de rest,
  =Vandaag op de dag worden die landen geclaimd door>>> vul maar in.

  =Ik weet dat het nog even gaat duren, maar het komt ooit goed met Suriname.


  Maak melding

 37. Ano kan toch!
  Ik zie jullie nooit klagen over die paarse trekvogels die hier de meest stomzinnige reacties plaatsten.
  Ik vindt het hypocriet dat sommige surinamers alles wat blank is uitschelden maar wanneer het op belastinggeld gaat van die zelfde blanke mensen dan houden ze hun hand wel open.


  Maak melding

 38. @HENK VAN ZUYDERWIJN:

  “In de kolonie tijd was Suriname één van de rijkste landen van zuid Amerika”.

  Jouw zin is niet af! “voor Nederland” moet er nog achter komen.


  Maak melding

 39. Gmap,

  Is die blanke man dan verplicht te geven aan Suriname??

  Voel jij je ook verplicht om die arme sloeber bij de Albert Heijn met zijn dakloze krant te helpen??
  Ik dacht het niet!

  Als Suriname haar handjes ophoudt voor Nederland dan
  vindt er een gift van Nederland plaats op vrijwillige basis en niet op basis van dwang door wie dan ook.

  En als Nederland vrijwillig besluit via de achterdeur Suriname een gift te geven (subsidie via de EU), terwijl Nederland aan de andere kant de geldkraan heeft dichtgedraaid dan moet er bij Nederland geklaagd worden. Waarom dan al die stoere praatjes van Nederland
  om Suriname op alle fronten te boycotten en te negeren?
  Als Nederland vrijwillig meewerkt aan financiële steun van Suriname via de EU dan is die boycot van Nederland echt een lachertje.

  Gmap,

  Wordt het geen tijd voor jou om ook nu een of ander comite op te richten om daadkrachtig hiertegen te protesteren?
  GNGNS of zo. Geen Nederlands Geld Naar Suriname!
  Niet via ontwikkelingshulp en zeker niet op slinkse wijze via allerlei achterdeurtjes!
  Dan wil ik wel jouw ‘second man’ worden.

  Gmap, per slot van rekening zijn wij Nederlands staatsburgers en betalen jij en ik net zo hard mee aan die subsidie van Suriname. Wij zijn dus gewoon Bouta’s land aan het finaciëren. Als we het nou leuk vinden of niet.


  Maak melding

 40. sra,

  1) waaruit blijkt dat nederland vind dat zij nog voor het zeggen hebben in suriname ? heb nld nooit horen zeggen dat zij interesse hebben om su leeg te plunderen

  2) Dus jij vindt dat nederland blind subsidies moet overmaken zonder controles ? Dit ervaar jij als bemoeienis ? Het gaat om nederlands belastinggeld broeder. In nederland wordt iedere euro verantwoord.
  Koos jij bedoelt natuurlijk iedere coca-euro…


  Maak melding

 41. Een bananenrepubliek welk staat te springen om een bananensubsidie.

  Ik vrees dat als die bananensubisidie komt dat de bananengeld niet erin wordt gestoken zal worden. maar in zakken gaat verdwijnen van politici met de grootste bananen…

  Welk grootgrondbezitter wil zijn gestolen grond in ruil voor heel veel bananen, hiervoor gaan afdragen….


  Maak melding

 42. Nedsuri’s, nu zijn jullie aan zet!
  Jullie vragen je dikwijls af waarom de Suri’s alles zo gelaten ondergaan en niet opkomen voor de democratische staat.
  Het gaat nu, in deze zaak (EU subsidie voor bananenteelt) om jullie eigen belastinggeld dat wordt weggegeven aan Su.
  Natuurlijk zou Su dit geld goed kunnen gebruiken voor deze tak van landbouw, ware het niet dat wij met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, kunnen vaststellen dat dit geld net zo hard zal verdwijnen als de vermiste goudstaven.
  Nu is mijn vraag aan jullie : wat gaan jullie Nedsuri’s doen om deze subsidie voorlopig te boycotten? Of de uitbetaling na 2015 te laten gebeuren?
  In NL is de kans om opgepakt te worden bij een protestdemonstratie minimaal. In SU is de kans groot dat je nooit meer thuis komt. Het gaat om jullie belastinggeld dat straks verdwijnt in de zakken van de paarse roversbende. Laat dat niet gebeuren! Jullie hebben nu de touwtjes in handen. Je kunt ons, Suri’s, anders nooit meer verwijten dat we alles gelaten ondergaan. (wat ook niet helemaal waar is, Amnesty demonstratie 2x)
  Ik ben benieuwd naar jullie reacties.


  Maak melding

 43. Zolang er een moordenaar als president loopt, en een stelletje grondwetrechtenschenders rondlopen die zo snel mogelijk een omstreden amnestiewet moesten invoeren, terwijl er geen hond om amnestie had gevraagd, verder worden er in dit land nog steeds de mensenrechten geschonden, en Internationale verdragen niet nageleefd, moet je dan zo,n land nog subsidie gaan geven vanuit de EU? En dan zijn ze ook nog verrast in Suriname, wat een leeghoofden.


  Maak melding

 44. HANS VAN ZUYDERWIJN: “Wat mij betreft en vele Nederlanders geen cent hulp aan Suriname. Immers jullie hebben zelf dhr Bouterse aan de macht geholpen. Stuur dhr Bouterse eerst maar naar nld om z’n straf uit te zitten, daarna praten we wel verder
  over subsidies.”
  ——
  Hans van Zuiyderwijn, wat ga jij doen om deze bananen subsidie stop te zetten? Als je niks doet gaat het gewoon door.


  Maak melding

 45. Als surinamer zijnde verklaar ik hierbij dat in alle sectoren in suriname corruptie openlijk word getolereerd van de hoogste tot de laagste nivo.
  Andersom kom je geen stap vooruit.


  Maak melding

 46. Alle respondenten die tegen de subsides zijn :Huppeteee ga naar Den-Haag of nog beter ga naar Brussel demonstreren,niet hier je gal spugen heeft toch absoluut geen nut,immers jullie zg belastingcenten is in het geding.

  LAAT JE STEM HOREN.

  Het is een beslissing van alle EU-lidstaten,Nederland heeft een minimale beslissing hierover,zou Nederland tegenstemmen,gaat deze subside toch door.
  pfffff


  Maak melding

 47. Jack Russel,

  Wij weten allemaal hoe de Nederlandse overheid op dit moment denkt over Suriname. De Nederlandse overheid
  heeft ook aangegeven alles wat in hun macht aan te wenden om Suriname economisch en financieel te boycotten. Dus ook via de EU.

  Nederland heeft veel invloed binnen de EU. Je zou dus
  logischerwijs kunnen aannemen dat ook via de EU geen enkele cent naar Suriname zou gaan.
  Suriname en de Surinamers waren daarop ingesteld en gingen er dus vanuit dat vanuit Europa geen hulp verkregen zou worden voor Suriname.

  Vind je het dan vreemd dat Suriname nu aangenaam verrast van deze gunstige geste van de EU en Nederland????

  Jij geeft al zelf aan dat er geen cent vanuit de EU naar Suriname moet gaan zolang Bouterse aan de macht is in Suriname.
  Ben jij zelf dan ook niet verrast door deze financiële
  injectie vanuit de EU voor Suriname????
  Of vond je het een logische stap van de EU om de subsidie aan Suriname te verstrekken dat je er totaal niet verbaasd over bent?


  Maak melding

 48. Moeten wij als kiezers in Nederland,ons niet ernstig gaan beraden over waar men in dit totaal losgeslagen Brussel mee bezig is. Het zal nu toch wel een keer duidelijk moeten zijn, dat de EU niets maar dan ook niets meer,met democratische normen en waarden te maken heeft. Men verbloemd zelfs niet meer,dat men schijt heeft aan hoe de bevolking over dit ondemocratische bolwerk denkt. De ondemocratische gekozen leiders van dit EU parlement,kunnen dan ook zo in het noord-koreaanse parlement geplaatst worden. De EU is één grote subsidie bolwerk geworden. 11.000 EU werknemers verdienen meer dan modaal. Te bizar voor woorden. Wordt hoogtijd dat de kiezer gaat spreken over de EU.


  Maak melding

 49. bocot.
  Je bent een paarse leugenaar en bedrieger.
  Wanneer heeft Nederland aangegeven dat ze alles wat in hun macht hebben zullen aanwenden om Suriname economisch en financieel te boycotten?
  We leven nu in een degitale wereld plaats een link waar het op staat dat Nedetland dat heeft aangegen.
  Op het internet zijn er tientallen filmpjes te zien waar die paarse crinminele bende roepen dat zei niets moeten hebben van die witte koloniale meesters.
  Europa en Amerika zijn momenteel de economische en tegnologische machten als je het wil of niet feif is feit, jullie doen als of Bouterse een wereld Lijder is en Suriname een weteld macht, Suriname is een land dat nog lange tijd afhankelijl zal zijn van subsidies.


  Maak melding

 50. GMAP, je hebt gelijk broeder. Ik heb het woord boycot nooit uit de monden van Rutte en Timmermans gehoord.
  De paarse kliek wil maar al te graag dit gebruiken als excuus.


  Maak melding

 51. Dit geld was reeds lang voor 2010 toegezegd,voor dit regime van massamoorverdachten en veroordeelde drugsdealers aan de macht kwamen, het is dus niet raar dat er nu word overgegaan tot uitbetaling.
  De paarse kuddedieren en boefjesknuffelaars die van toeten nog blazen weten, staan natuurlijk weer op de barricade te joelen: Da na wang hiep hiep hiep hoeree, ervanuitgaande dat de criminele leiders een overwinning geboekt hebben. How sad………


  Maak melding

 52. Gmap,

  ..en dat is nou juist mijn punt.
  Volgens jouw eigen woorden is Suriname dus afhankelijk van subsidies. En waarom denk je nou dat Nederland meewerkt aan die subsidies om Suriname financieel in stand te houden terwijl ze aan de andere kant de ontwikkelingshulp hebben stopgezet???

  Nederland en Amerika zijn voormalige wereldmachten.
  In deze landen heeft de economische crisis zo hard
  toegeslagen dat bezuinigingen, faillissementen en ontslagen aan de orde van de dag zijn.
  De staatsschuld in deze landen loopt in de miljarden!
  De nieuwe wereldeconomiën zijn o.a. China, Brazilië en India..

  En Gmap, doe alsjeblieft niet zo naïef mbt tot de
  aangekondigde sancties van Nederland tegen Suriname. De Nederlandse kranten stonden er destijds bol van.
  Als jij je met een beetje goeie wil inzet kan je zelf deze berichten via het internet tevoorschijn toveren. Daar heb je mij zeker niet bij nodig.

  Het onderstaande stond destijds op de website van
  Radio Nederland wereld omroep maar zo zijn er nog tientallen.

  Rutte en Rosenthal: maatregelen tegen Suriname
  Gepubliceerd op : 5 april 2012 – 7:39 am | door Redactie Suriname (Foto: Wereldomroep)

  Boycot

  Nadat in het parlement de amnestiewet werd aangenomen en de volgende dag werd afgekondigd, is vanuit Nederland felle kritiek geleverd. De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi werd teruggeroepen en komt voorlopig niet terug. Nederland bevroor ook 20 miljoen restant ‘ontwikkelingsgelden’ en overweegt nog andere sancties tegen Suriname, zoals een internationale boycot.

  Premier Rutte

  Premier Mark Rutte zei na de wekelijkse ministerraad dat Suriname de gevolgen van het aannemen van de amnestiewet zal merken. Rutte zei er internationaal alles aan te willen doen om te zorgen dat Suriname merkt wat de gevolgen zijn van de aanname van de wet. Hij wil ervoor zorgen dat Suriname zich aan zijn internationale plicht houdt.

  einde quote.

  Gmap,

  Als het bovenstaande geen aankondiging is van international boycot tegen Suriname is dan weet ik het ook niet.
  Daarvoor heb ik absoluut geen leugens voor nodig want het stond breed uitgemeten in verschillende media!


  Maak melding

 53. De EU in samen werking met nedland kent ook de historische achtergrond van nedland tegen suriname,zij weten heel goed hoe nedland’s handels wijze is geweest en wat voor politieke reden daarbij betrokken is/was.
  dus een zoet houwerij van subsidie kan/zou de EU nog inspraak in het land kunnen geven(met mede weten van nedland)en dat erop aan duid dat zij nog inzage in bepaalde su belangen willen handhaven.
  Een toegekende subsudie terwijl nedland ook een EU lidstaad is vind ik een duistere zaak met mede weten van kennis dat nedland aan de ene kant intwikkelings geld stop gezet heeft maar via een achterdeur(EU)wel gelden vrij maakt voor subsidie naar ontwikkelings landen waar suriname ook bij hoord”het spel word niet openlijk gespeeld,en dat,om geen gezich of goede naam te verliezen.
  De EU is nu zelf bezig om in landen waar er voordeel gehaald kan worden met financieele politiek te overtuigen van hun inzetbaarheid,maar,”wat is de werkelijke bedoeling;EU verkeerd nu in een economische breuk,er zijn gissingen over het stabilie seren van hun economie maar geen wezenlijke praktische opbouw van hun model,met oogmerk daarop is het voor de EU nodig om in landen die zij derde wereld landen noemen te investeren in de vorm van subsidie,om natuurlijke en financieele middelen naar hun belang aan te trekken,’anders is het binnen nu en 20 jaren een gaos in europa en dat weet het EU delegatie heel goed”maar de manier hoe zij tewerk gaan is het zelfde dat bij de naam ‘afleiding’genoemd word inplaats van bv.met die derde wereld landen”ook suriname”om de tafel gaan zitten en een openlijke en eerlijk met respect naar elkaar toe vertrouwde gesprek aan gaan,dat zit er dus niet in.
  waarom word er geen subsidie gegeven waar de susidie ontvanger zelf verantwoordelijk is voor het uitvoeren van een/die project en geen verdere bemoeienis van de subsidie verstrekker.

  de kans bestaat dat EU zegt dat zij de groote geld schieters van die projecten zijn geweest en die projecten overneemt”dan zijn wij nog verder van huis”

  dit zijn enkele van de reden waarom ik die susidie niet zou aan nemen.

  wij zijn onafhankelijk,laten wij ons dan ook zo gedragen en ons zelf opbouwen naar ons eigen manier zonder die politieke invloed die ons zogenaamd opbouwd maar lanzaam weer slaven maken voor het ideolgie van anderen die ons niet op zal bouwen.
  ik vind dat suriname moet kunnen zeggen;wij zullen ons zelf subsidieeren.


  Maak melding

 54. Boycot, er is geen sprake van boycot. Was het maar maar dat Nederland ging boycotten. Voor als nog kunnen mensen geld overmaken naar suriname, kunnen ze op vakantie naar suriname, kunnen artsen opereren is suriname, kunnen Nederlanders ondernemen in suriname etc etc … de uitspraken van Rutte is niets anders dan Suriname in de richting van fatsoenlijkheid duwen.


  Maak melding

 55. SRA het verdriet van Amsterdam ZO, Waarom wend jij je invloed niet aan bij je maffiamaatjes in
  Ocer, samen met de rest van de paarse kuddedieren om alle hulp van zowel NGO’S als overheden uit de EU en Nederland (het centrum van de wereld) te weigeren? Ze willen vast wel naar je wijze raad luisteren.


  Maak melding

 56. @Wan bon

  Nou volgens de suri’s zitten wij, surineds, massaal in een uitkering, leven we van donaties afkomstig van de voedselbank, eten we uit een vuilnisbak, wonen we in een soort van ‘ziekenhuis-achtig’ flatgebouw of iets dergelijks, hebben we torenhoge schulden en moeten we geld lenen om naar su te gaan…..
  Dus in principe gaat er geen koperen cent van ons persoonlijk budget naar suri.

  Het is niet ons pakkie aan, of niet …..


  Maak melding

 57. @’boycot’
  Jij schrijft aan Jack Russel:” De Nederlandse overheid
  heeft ook aangegeven alles wat in hun macht aan te wenden om Suriname economisch en financieel te boycotten. Dus ook via de EU”.

  Wat ,wie?
  Nederlandse overheid?Alles …in hun macht …?Economisch en financiële boycot?
  Huh …. echt waar beste boycot?Ik vrees dat jij of wij Surinamers,Surinamers in Nederland,Nederlanders en de Nederlandse regering dat stukje nieuws gemist hebben!


  Maak melding

 58. SRA: 2e verzoek om een ned. vertaling met je postings mee te sturen.
  Moderne talen Engels, Duits, Spaans Italiaans en Portugees mag ook…….Hebreeuws word voor jou een probleem….


  Maak melding

 59. @’boycot’
  Nederland en Amerika zijn voormalige wereldmachten.
  Nederland O.K!Maar Amerika????
  Waar ben je eigenlijk meebezig?

  VERDER ZEG JE:
  In deze landen … economische crisis zo hard
  toegeslagen dat ….. orde van de dag zijn.
  De staatsschuld in deze landen loopt in de miljarden!
  De nieuwe wereldeconomiën zijn o.a. China, Brazilië en India..

  EVEN EEN STUKJE NIEUWS VAN HET ANP IN 2012 dat je misschien in de hele euforie over China is ontgaan.

  PEKING – De Chinese economie is in het afgelopen kwartaal met 7,6 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is het zwakste groeitempo in meer dan drie jaar.

  De afzwakkende groei komt niet als een verrassing. De groei van de Chinese economie zit al anderhalf jaar in een dalende lijn en de afgelopen weken wezen veel indicatoren op een verdere verzwakking in het afgelopen kwartaal. Zo bleek dinsdag dat de Chinese import in juni veel minder sterk groeide dan economen hadden verwacht.

  China voelt de gevolgen van de economische problemen in andere delen van de wereld. Die zetten een rem op de export, waardoor de uitvoer van goederen in de eerste helft van 2012 een negatieve bijdrage leverde aan de economische groei.

  EINDE BERICHT!


  Maak melding

 60. @Wan Bon

  Jij begrijpt best wel waar de schoen wringt.
  Ik schat in, dat je slim genoeg bent.

  De meeste ‘reageerders’ (wkn) hebben er belang bij dat Suriname zo goed en zo snel mogelijk wordt opgebouwd.
  Deze mensen hebben of geïnvesteerd of een huis, of een goed pensioen etc en ze willen asap terug.
  Maar….met de huidige Regering is het een stap in de onzekerheid.
  Tsja, niets is zeker in dit leven behalve de onzekerheid.
  En toch kan ik deze landgenoten niets kwalijk nemen, als ze gaan voor de zekerheid.

  Je zal maar je land verlaten hebben, vanwege dezelfde persoon die toen het land heeft verwoest en die nu pres is.
  Beetje raar of niet dan….

  Kortom het gaat niet om het land Suriname, maar om grote delen van de Regering die er nu een zooitje van maken, maar bovenal om de hoofdpersoon, de Destroyer en Butcher van suri.

  Hoe meer donaties Suriname krijgt, hoe sneller het land wordt opgebouwd, hoe meer mensen terug kunnen.
  Het zal deze mensen een wordt wezen als hun belastinggeld wordt gebruikt voor suri.
  Liever Suriname dan bv een Griekenland.

  Het is begrijpelijk dat je een stap terug moet doen als je van plan bent te remigreren, maar stappen terug is een beetje teveel gevraagd!


  Maak melding

 61. @sra

  Jij vraagt aan iemand op dit forum:”heb jij wel een opleiding verstandelijk begrijpen onder wijs gevolg dan”?

  Met dit heel gebrekkig Nederlands doe ik toch mijn uiterste moeite je min of meer te volgen!
  Sra,er bestaat geen opleiding “verstandelijk begrijpen onder wijs!”
  Je wordt ermee geboren!Je hebt het in je of niet!
  En naar alle waarschijnlijkheid …. enfin laat mij mijn mond maar verder houden!!


  Maak melding

 62. ooo, nu begrijp ik het…
  Nederland heeft dus nimmer economische en
  financiële boycot tegen Suriname aangekondigd.
  In dat licht bezien begrijp ik dus de financiële subsidie vanuit de EU voor Suriname volkomen.
  De EU heeft natuurlijk nimmer van Nederland
  te horen gekregen om Suriname financieel te boycotten.
  Anders kan deze enorme goedgeefse geste van de EU absoluut niet begrijpen.
  Dus Nederland heeft nimmer binnen de EU en in de wereld
  gelobbyed om Suriname financieel geboycot te krijgen???
  Tenminste wanneer ik op de stelligheid van Gmap, Koos en Who Cares mag uitgaan.
  in al mijn naieviteit ging ik al die tijd vanuit dat
  Nederland alles uit kast haalde om Suriname in de wereld en in Europa financieel te boycotten.
  Wat een naïviteit!
  Maar nu is het kwartje eindelijk gevallen.

  Broeders Gmap, Koos en Who Cares bedankt voor deze enorme openbaring!


  Maak melding

 63. ESMERALD,
  Ik ben een jaar geleden geremigreerd. In het minst voor de machthebbers maar gewoon omdat ik terug wilde naar mijn switi Sranang.
  De kern van mijn posting, is het steeds terugkerende verwijt dat meerdere posters ons maken. Het verwijt dat wij in SU maar alles aanvaarden en niet in het verweer komen tegen het huidige regime. Ze willen massademonstraties en openlijk vertoon van protest zien.
  Daarom mijn vraag nu aan hen, omdat er op het Net nogal fel geprotesteerd wordt tegen de bananensubsidie, laten jullie nu zien dat je het woord bij de daad voegt en neem nu je kans om te protesteren tegen deze subsidie omdat we nú al weten waar die terecht zal komen.
  Je kunt niet aan een ander vragen wat je zelf niet wil of durft te doen, dat is eigenlijk de boodschap.


  Maak melding

 64. Medusa,

  Met het bericht over China dat jij op dit forum plaatste bevestig je alleen mijn stelling dat
  China behoort tot de nieuwe economie.
  Bedankt voor de aanvulling.

  In het bericht wordt namelijk gesteld dat er wel degelijk economische groei is in China alleen in vergelijking met de afgelopen periode is de groei minder. Maar die economische groei is er wel degelijk!

  In alle andere voormalige grootmachten is er absoluut geen sprake van economische groei.

  Vroeger was Amerika op alle fronten een grootmacht.
  Van die macht is er bar weinig overgebleven. Vooral op economisch en financieel gebied.
  Medusa, Weet je dat Amerika afgelopen maand op de rand
  van faillissement balanceerde?
  Dit faillissement is op het laatst nog afgewend omdat
  het leenplafond werd verhoogd waardoor Amerika meer geld kon lenen om haar begroting te financiëren.

  Je hebt wel gelijk dat Amerika een grootmacht is.
  Maar wel een grootmacht die economisch gezien aan verdrinken is!


  Maak melding

 65. @wan bon

  Waarom zouden surineds überhaupt protesteren tegen welke vorm van donatie dan ook?
  Een donatie lijkt mij velen malen beter dan een lening!

  Een donatie betekend meer werk met als gevolg minder criminaliteit vanwege een beter leven.
  Bovendien is de donatie niet bestemd voor bouta maar voor het volk! Tenminste op papier…….

  Knap dat je bent geremigreerd, ken genoeg mensen die dit hebben gedaan, onder het mom van ‘ik bemoei mij niet met politiek’.
  Loze woorden, want de politiek bemoeit zich wel met jou!
  Ik ken ook genoeg van de ge-remigreerden die nu al spijt hebben vanwege diverse problemen die ze tegenkomen, zoals bv de het trage ambtenarensysteem, diverse regelgeving en de onoverkomelijke corruptie.
  Overal moet je tjoekoe betalen om iets gedaan krijgen.

  Surineds zijn goed geïntegreerd, je zult ze niet zo gauw op het malieveld tegenkomen.
  Waarom zouden ze zich in hun eigen vingers snijden?

  Bovendien, waarom zouden wij moeten demonstreren als de suri’s het prima vinden dat het land wordt leeggeroofd van al hun goud, hout en grond.
  Jullie leven daar, wij niet, het is up to you!
  Het verbaast mij inderdaad, dat niemand zijn mond open doet en gelaten, de waardeloze acties, van deze waardeloze regering ondergaat! Dat klopt als een bus!

  Maar.. dit betekend niet dat wij surineds hetzelfde moeten doen en niet kritisch mogen zijn.
  Degene die af en toe wat tegengas geven in suri zijn de ex-surineds, omdat die beseffen dat het ook anders kan.
  De rest is niet vooruit te branden, hoe hoog ze ook zijn geschoold.
  Geen discussie mogelijk, eeuwig hebben ze hoofdpijn, ze kunnen absoluut niet tegen kritiek, terwijl ze bliksems goed weten dat heel veel momenteel niet klopt.
  Nou, ik zeg, als je zo wenst te leven be my guest.
  Wij gaan geen ‘kastanjes voor jullie uit het vuur halen’.
  Dat moet je zelf doen.

  Wij surineds hebben genoeg aan ons hoofd, want wij moeten hier dagelijks uitleggen wat jullie daar bezield heeft, om voor een crimineel te stemmen en aan de andere kant moeten we ons ook nog verdedigen tegenover suri’s omdat we zgn ‘landverraders’ zijn.
  Het is absoluut geen kwestie van niet durven!

  btw, is jou vraag een ‘verkapte roep’ om hulp van buitenaf?
  Wat ik begrijp niet dat jij een voorstander bent van een algehele boycot!


  Maak melding

 66. @ESMERALD,
  Je moet mijn zgn. oproep aan de Surineds met een knipoog lezen.
  Het is meer een reactie op de posters die zo fel gekant zijn tegen het verstrekken van subsidies door de EU aan SU.
  Natuurlijk zijn wij in SU er hartstikke blij mee, alleen ligt het gevaar dat het op de verkeerde plek terecht komt, op de loer.

  Over de gelatenheid van de Suri’s:
  Het trauma van 8 dec 82 is nog lang niet verwerkt, vooral omdat de dader nog leeft en daarenboven ook nog President is. Zo nu en dan, lijkt de geschiedenis van toen zich te herhalen. Mensen worden uitgeschakeld en monddood gemaakt, dreig- en kogelbrieven worden rondgestuurd, wetten worden naar eigen invulling veranderd, geld verdwijnt etc etc.
  Dat boezemt het volk angst in en maakt ze lam.

  Een andere groep denkt:: if you can’t beat them, join them!
  Ook bestaan er mensen die grote bewondering hebben voor anderen met grootpraats, die ook nog gewelddadig zijn. De geschiedenis kent genoeg voorbeelden.
  Zelfs hier op het Net oogsten mensen, die verbaal ongenuanceerd grof en beledigend zijn, de meeste waardering.
  Hoe dat precies werkt, weet ik niet.
  En nogmaals, er is een grote, niet te onderschatten, onzichtbare groep, die ongewild verzeild is geraakt in deze situatie en er niet uit kan komen. Ze zitten gevangen in hun eigen land.
  Slechts een deel van het volk heeft op de NDP gestemd.


  Maak melding

 67. @boycot.
  Jij zegt:”Met het bericht over China dat jij op dit forum plaatste bevestig je alleen mijn stelling dat
  China behoort tot de nieuwe economie”.
  In het bericht wordt namelijk gesteld dat er wel degelijk economische groei is in China alleen in vergelijking met de afgelopen periode is de groei minder. Maar die economische groei is er wel degelijk!

  Beste boycot,je hoeft toch geen verstand van economie te hebben om dan in te zien dat hier(van 10 naar 7%) toch geen sprake van strikte groei is,zoals je ons doet geloven en dat de economische groeisnelheid nu juist stagneert?

  VERDER ZEG JE:”In alle andere voormalige grootmachten is er absoluut geen sprake van economische groei.
  Vroeger was Amerika op alle fronten een grootmacht.
  Van die macht is er bar weinig overgebleven.
  Vooral op economisch en financieel gebied”.

  Is er van die grootmacht weinig overgebleven?
  DAN IK HEB OOK WEER GROOT NIEUWS VOOR JE!
  (Let hierbij op het jaartal en op de nationaliteit en functie van de functionaris!)

  VS worden ‘economisch lichtpunt’ in 2013′

  De Verenigde Staten zouden komend jaar wel eens het ‘lichtpuntje’ in de wereldwijde economische situatie kunnen worden. Dat blijkt uit uitspraken van de Chinese functionaris die de scepter zwaait over de Chinese buitenlandse valuta-reserves van zo’n 3,3 biljoen dollar, circa 2,5 biljoen euro.

  Over Japan en Europa heerst weinig optimisme, aldus Huang Guobo, maar de groei van de energiesector in de VS maakt het land ,,de belangrijkste kracht voor de stimulering van de wereldwijde economische groei in de toekomst”.

  De uitspraken van Huang zijn onder meer van belang, omdat China de grootste kredietverstrekker is van de Verenigde Staten. China heeft voor 1,16 biljoen dollar, circa 880 miljard euro, aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit.

  EINDE BERICHT!

  Dus beste boycot dat Amerika afgelopen maand op de rand van faillissement balanceerde,zal wel maar dit nieuws is vers van de pers!

  En dus dat Amerika is niet een grootmacht die economisch gezien aan verdrinken is,zullen we wel ook zien en heel binnenkort!


  Maak melding

 68. @Wan Bon

  Duidelijk!

  Zelf kan ik af en toe ook behoorlijk uit mijn slof schieten, no commend :).

  Ik ben ook bekend met de groep die jij benoemd, ik noem ze ‘de grote zwijgende meerderheid’.
  En omdat ik hun ‘leed’ voel en vaak moet aanhoren, is dat mijn drive, om met woorden, een verandering te bewerkstelligen.

  Aan de andere kant heb ik toch nog, grote bewondering voor deze fam en kennissen, omdat ze alles gelaten ondergaan.
  Maar het liefst zou ik ze vast willen pakken en wakker willen schudden; kom op, doe iets!

  Mij hadden ze al 3 keer opgesloten, want ik ben geen Sharona, kogelbrief of niet, ik zou heftig blijven protesteren.
  Niemand zou mij kunnen tegenhouden……..

  Ik gok op deze grote zwijgende meerderheid in 2015.
  De Idos-peilingen wijzen ook uit dat deze groep binnen 2jr is verdubbeld.
  De hoop is dat zij Suriname redden van de ondergang!

  Zooo..en nu gaan we naar de fam in het Zuiden van het land, it’s Carnaval-time….

  Fijn weekend!


  Maak melding

 69. De EU speelt psychologisch bekeken hoogspel!
  Elke koe van zondag ziet dat de miljoenen subsidies die de EU vrijgeeft voor de bananenindustrie in Suriname en de andere voormalige kolonies (via een door hun gecreëerde legale achterdeur) indirect maar dubbel zo niet in veelvoud naar de EU-kas terugvloeit!
  De onverwachte subsidies hebben een psychologisch effect;
  1.de arbeider verkeert in een euforie stemming en zullen nu geen problemen opleveren.RUST IN DE TENT!

  2.Maar eigenlijke bestemming van de subsidie is voor de instandhouding van de productie door de nu zeer ingenomen arbeiders(de moderne slaven)en voor onderhoud van hun overzeese EU-boomgaarden!


  Maak melding

 70. ESMERALD,

  Geniet van een bruisend, al te gek, oergezellig Carnavalsfeest.
  Dat is dan één van de dingen die ik nu moet missen!
  Maaaaar… weer zoveel andere voor in de plaats!

  Odi,
  Tan bun.


  Maak melding

 71. Beste Rudi Chin, wordt wakker!
  Besef toch eens dat onze SU op dit moment de enige echte BANANEN REPUBLIEK is van Zuid-Amerika. Typisch ook dat onze bananman Chin de hand ophoudt bij de EU.
  Meneer Chin, Europa heeft geen enkel belang om een president met een zeer dubieuze reputatie in het zadel te houden. Jou president wordt internationaal niet erkend als een democratisch leider. Dus eerst je huiswerk maken, rechtsorde herstellen, hierdoor kan de zwaar bevochten democratie (op de dictatuur van de huidige president) zich in de juiste richting verder ontwikkelen.
  De EU is terecht huiverig om de Amnesty van de 8 december moordenaars te financieren, want in een bananenrepubliek worden bananensubsidies niet gebruikt voor de noden van het volk, maar worden misbruikt voor het gemak van de lijder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.