donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieFranse vissers boos op collega’s uit Suriname

Franse vissers boos op collega’s uit Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO/CAYENNE, 7 feb – Franse vissers hebben een protestdemonstratie gehouden voor het Surinaamse consulaat in Cayenne, Frans Guyana. Volgens de vissers worden zij dood geconcurreerd door collega’s uit de buurlanden Suriname en Brazilië. Er wordt op grote schaal illegaal gevist en daar moet Parijs maar snel een eind aan brengen.

Een delegatie is intussen vertrokken naar de Franse hoofdstad om te praten over strengere maatregelen. Volgens de website fransinsuriname.com is ook geprotesteerd bij het Braziliaanse consulaat in Cayenne. De ruim honderd demonstranten beweren dat hen het brood uit de mond wordt gestoten. Hun visgronden worden leeg geplunderd. De meeste vissers uit Suriname zijn geen Surinamer. Het zijn vooral Guyanezen met Surinaamse visvergunningen.

De Fransen voeren al ruim een week actie. Hun boten varen niet meer uit. Ook wordt geen vis verkocht op de lokale markt. Als onderdeel van de acties is de straat waar het Surinaamse consulaat is gevestigd gedurende enkele uren geblokkeerd. Eerder werd het Braziliaanse consulaat bezet. Gesprekken met Surinaamse en Braziliaanse diplomaten leverden weinig op. De demonstranten eisen harde garanties en die moet de regering in Parijs geven. Meer hierover op www.franceguyane.fr.

Franse vissers boos op collega’s uit Suriname

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

12 REACTIES
 1. En dit zou het vervolg zijn.

  LACKIN: SURINAME PAKT ILLEGALE VISSERS IN FRANSE WATEREN AAN:
  07 Feb. 2013 (Bron-StarNieuws.com)

  Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt:
  Dit probleem zal meteen worden aangepakt aan Starnieuws.

  Hij heeft de Franse ambassadeur beloofd dat deze zaak alle aandacht zal krijgen van de regering. “Wij hebben een goede relatie met het buurland en willen dit niet in gevaar brengen door mensen die illegaal bezig zijn”, benadrukt Lackin.


  Maak melding
 2. eerst kwamen zij in su wateren illegaal vis vangen en de su vissers aanvallen en gebonden in zee gooien en nu zeggen zij dat zij door su vissers aangevallen worden terwijl het de guyanezen met een su visvergunning die met hun eigen mensen concureert”wie houd wie voor de gek.

  ook al hebben wij goede contakten met guyana wil niet zeggen dat zij in ons gebiet mogen nemen wat zij willen,’het gaat om su wateren en niet andersom.
  su moet zijn grenzen vast stellen waar de guyanezen vissers boten mogen vissen en er ook toezicht overhouden en dat ook om concurentie strijd te verkomen.
  waarom doet de guyaneze regering geen onderzoek naar hun eigen wateren om vast te stellen waar er vis in hun gebied aanwezig is,dan kunnen ook zij van hun eigen wateren gebruik maken om te vissen inplaats naar su wateren te komen om te vissen.
  En als zij toch vis uit su willen zou het normaal zijn om vis bij de su vis handelaars te kopen of een wijziging wat hun vergunning betreft wat betreft het aantal kilo’s dat per keer gevangen mag worden in het water gebiet van su dat door de regering vast gesteld zal moeten worden.
  wel met strenge toezicht door su.


  Maak melding
 3. Er staat geschreven::::

  =Hun visgronden worden leeg geplunderd. De meeste vissers uit Suriname zijn geen Surinamer. Het zijn vooral Guyanezen met Surinaamse visvergunningen.

  =Mijn vraag of er geen fraude is gepleegd met het verstrekken van die vergunningen.
  =Dit omdat er vaak in het nieuws staat dat Guyanese vissers de Surinaamse vissers beroven.ra ra ra????


  Maak melding
 4. Het probleem licht duidelijk in Suriname.
  Zelfde gebeurd met de winkels in Suriname vergunnigen worden verhuurd aan Chinezen en achteraf klagen over concurrentie.


  Maak melding
 5. Donderdag 7 februari 2013 om 11:33 uur, door sra
  eerst kwamen zij in su wateren illegaal vis vangen en de su vissers aanvallen en gebonden in zee gooien en nu zeggen zij dat zij door su vissers aangevallen worden terwijl het de guyanezen met een su visvergunning die met hun eigen mensen concureert”wie houd wie voor de gek.
  ……………………………………………….

  Mi gudu Switi (sra-JUDESKA): Goed lezen a.u.b.!

  Jij kent alle grenzen van Switi Sranan.

  Waarover gaat het ARTIKEL?
  Hebben ze het over FRANSE VISSERS of GUYANESE VISSERS?
  En als je GOED leest, heeft jou vriend Lackin het ook over de Franse Ambassadeur.


  Maak melding
 6. Als ik het goed begrijp:
  Eigenlijk komt het er op neer dat de Franse vissers een conflict hebben met de Guyanese en de Braziliaanse vissers.
  De rol van SU is dat men naar willekeur visvergunningen uitgeeft aan de Guyanese vissers om in onze wateren te vissen. De Guyanezen overtreden de wet en de Fransen stellen Su verantwoordelijk voor dat overtreden.
  Vraag is: Waarom geeft Su naar willekeur vergunningen vrij aan Guyanese vissers? Vriendendienst aan Ramotar? Om welke dienst gaat het dan?
  Su wil ook de WIC documenten voor Guyana restaureren! Ook een vriendendienst?
  De vriendschap komt wel duidelijk van één kant!! Of misschien is de andere kant een duistere.


  Maak melding
 7. Het eerste dat bij me opkwam toen ik dit bericht las is: “dit is iets nieuws, de lamme besteelt de blinde, Surinaamse wateren worden normaliter leeggeroofd door Guyanese vissers en nu gaan Surinaamse vissers de Frans Guyanese wateren leeghalen”? Toen ik verder las bleken het Guyanese vissers met een Surinaamse vergunning te zijn, die Fr. Guyana bestelen. Als je een Guyanees één vinger geef wil hij direct je hele hand hebben, alleen Bouterse schijnt dat niet te beseffen, steeds weer nodigt hij de Guyanese president uit om hem in een SLM kist rond te vliegen in de regio, intussen pikt die Guyanese boef Tigri in.


  Maak melding
 8. Die Fransen, die veelal ook Surinamer zijn moeten niet ouwetakkenbossen, zij zitten net zo hard te vissen in onze wateren. Surinamers, die hun wateren beviseen lopen zonder pardon het risico dat hun boten in 3 delen wordt gezaagd. Alleen een buriki zou dat risico willen lopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES