dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDirecteur NV Grassalco spreekt berichtgeving Volkskrant tegen

Directeur NV Grassalco spreekt berichtgeving Volkskrant tegen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 feb – “Suriname heeft vanaf 2005 ruim US$ 165 miljoen aan royalty’s ontvangen van Rosebel Gold Mines. Deze royalty’s zijn wel degelijk terecht gekomen bij de staat en wel via een speciale constructie waarin ook NV Grassalco een rol speelt”. Dat zegt de directeur van NV Grassalco Sergio Akiemboto tegen Starnieuws, in reactie op berichtgeving van De Volkskrant over goudroyalty’s.

De Volkskrant schreef afgelopen maandag dat, volgens eigen onderzoek, honderden miljoen euro’s aan inkomsten uit goudroyalty’s niet terugkwamen in de cijfers die zijn voorgelegd aan het Surinaamse parlement. Akiemboto noemt het een belachelijk verhaal van de Nederlandse krant en slecht onderzoek van de desbetreffende journalist.

“Royalty’s worden door Rosebel gestort op een rekening van Grassalco bij de Centrale bank van Suriname. De staat wordt binnen het bedrijf vertegenwoordigd door de ministeries van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen. De overmaking van de royalty’s wordt minutieus bijgehouden door de CBvS. 80% van de inkomsten gaat gelijk naar de staat en 20% is bestemd voor Grassalco” aldus Akiemboto tegen Starnieuws.

UPDATE: Lees bij de NOS ook een uitgebreid artikel hierover…

opening
Fernandes Express
Passion in concert

58 REACTIES
 1. Sergio Akiemboto waarom val je de Volkskrant aan?
  Het stuk is geschreven door een onderzoeksjournalist die vaker stukken heeft gepubliceerd over Suriname.
  Daar moet je zijn, bij Trommelen.


  Maak melding
 2. Akiembota oordeelt negatief over een journalist. Zelf heeft hij geen bewijzen ooit kunnen overleggen. Akiemboto beweert maar bewijst niet. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat onomstotelijk vaststaat dat in de begrotingen tot 2011 geen enkele royalty-inkomsten zijn opgenomen. De begrotingen zijn documenten opgesteld door de regering en hun eigen documenten wordt vandaag de dag tegen hen gebruikt.
  Akiemboto kan zich niet beroepen op door een accountant gecontroleerde jaarrekening. Hij heeft een uiterst zwakke bewijspositie, sterker nog we moeten hem vanwege z’n “blauwe ogen” geloven.

  Akiemboto, bewijzen en niet alleen beweren.Bovendien bewijzen dat in de begrotingen tot 2011 royalty-inkomsten zijn verantwoord is onmogelijk.
  Verkrachting van de werkelijkheid en waarheid is niet mogelijk, wel met ongefundeerde beweringen.

  Het volk weet beter!


  Maak melding
 3. Hallooooooooooooooo rustigggggggg, immers alles tot en met mei 2010 is te verantwoorden!!!!!

  Eey DADA,

  svp uitleg vanaf 25-05-2010???

  en ga niet liegen, anders krijg je een kogel van eigen deeg 🙂


  Maak melding
 4. Tuurlijk, het is niet waar he, ze vertellen allemaal onwaarheden he?. Maar moordenaars, corrupte honden en drugscriminelen zullen altijd hun fouten WEIGEREN toe te geven!


  Maak melding
 5. PARAMARIBO – Het is onwaarschijnlijk dat de royalty’s die goudbedrijven aan de Surinaamse staat betalen, niet op de juiste plek terecht komen. Dat zegt fiscaal jurist Roy Shyamnarain in reactie op een bericht uit de Nederlandse Volkskrant van dinsdag.

  In dat bericht staat dat de Surinaamse regering tussen 2004 en 2011 de royalty’s van de goudproducenten niet heeft opgevoerd op de begroting. Dit zou het gevolg kunnen zijn van een slechte boekhouding of van corruptie, aldus de krant.

  Shyamnarain legt uit dat Iamgold zijn royalty’s betaalt aan het staatsbedrijf Grassalco NV en die maakt het geld over naar de staat. “Ik kan me niet voorstellen dat dat geld niet bij de staat terechtkomt”, aldus Shyamnarain. “Anders zouden we niet zulke goede monetaire reserves hebben.”


  Maak melding
 6. Ik ben benieuwd!

  En als blijkt dat de vorige regering heeft meegedaan, dan kunnen we suri afschrijven.
  Het komt nooit meer goed.

  Wat dat betreft ben ik consequent!

  Natuurlijk zal Akiemboto er als de kippen bij zijn om zijn verweer kracht bij te zetten.
  We zullen zie we slimmer is.

  Conclusie: dit gedoe zal niet worden uitgezocht, want bouta heeft 3 miljard euro gejat!
  Idem dito het grondbeleid, geen enkel onderzoek, want iedereen heeft gejat.

  Uitzichtloze situatie daar in dat land!
  De suri’s vinden het niet erg dat er op grote schaal grond & goud wordt geroofd.

  Ik kan er niets anders van maken.


  Maak melding
 7. Tijdens de koloniale tijd vond een echtpaar te boven Suriname een heuze klomp goud, dat hen resoluut afhandig werd gemaakt door hun bakra basi. Het fortuintje zou zogenaamd voor onderzoek naar Holland.

  Anno 2013 duurt het onderzoek nog altijd voort! B. basi akabada!


  Maak melding
 8. Waterkant, ik ben het negativisme op deze site beu. Wanneer stopt men met constante scheldpartijen en gaan wij over tot inhoudelijke discussies. Is elke keer weer jaren 80, 8 december, drugs etc…etc….wanneer gaan wij het nou eindelijk hebben over de opbouw van het land?


  Maak melding
 9. CCL: “.wanneer gaan wij het nou eindelijk hebben over de opbouw van het land”

  Als er recht is gesproken en Bouterse in de gevangenis zit.

  Het is kankergezwel Bouterse die de echte ontwikkeling van Suriname in de weg staat.


  Maak melding
 10. raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  mijn vraag is: Wie kan mij nouw eens vertellen wat er met het goud als het goed is 130 kilo,dat op de johan pengel luchthaven onderschept is gebeurd is,het was naar 1 of ander bank in bewaring gezet.
  nooit meer wat van gehoord,ra ra raaaaaaaaaaaaaaaa


  Maak melding
 11. de haters staan nu met een bek vol tanden met uigerekte lippen die tot de grond hangen.

  deze redimusus zullen alles wat met su temaken heeft afkraken”dan zeggen zij dat zij ekte su’s zijn,”zij verbeelden zich wat een ekte su is maar kunnen het nooit worden en zullen het nooit worden,’vadaar die gepaste naam,Redimusus,jij past niet in sranang.


  Maak melding
 12. !!!!! het klopje goud van paraman !!!!!

  ieghh oehgg en eindelijk drukt en perst die ezel van sra een kokosnoot uit zijn hol,…verkleurd dat het was dacht die idioot P A R A M A N dat het een klompje was 🙂 🙂


  Maak melding
 13. @shot door de roos

  Dat zal je zeker ook zeggen van Brunswijk en miesiekaba natuurlijk,
  Maar ach ja met de hulp van Amnestie en een ‘vriendje’ als bouta schop je altijd verder dan alles en iedereen. Immers wie zou het durven hun te beletten?!

  Ps
  In welke klas zit Brunswijk nu,laatst toen ik het nog gecheckt had zat hij in de kleuterklas!
  Maar het is deze kleuter jongen hoor die het verder heeft geschopt dan jij,met al je diploma’s.


  Maak melding
 14. De Volkskrant schreef afgelopen maandag….Dit kan ik wel volgen, zij zijn weer begonnen om Su te ontwrichten.

  Mi e bar unu fu no go du don….want deze mensen, zij weten te manipuleren als geen ander….No tik briebi, din sma dizi gevaarlijk…Jij krijgt door te doen van deze mensen Afrikaanse toestanden in het land……Mi e bar unu eti wan tin…..no miki sma gwe nanga yu edi ano din sma dizi din zaak tog….Ma tog din e bemoei fu tja prati inni na kondre…mik unu fit lik DAGU..!!


  Maak melding
 15. En zo beloven ze hun volk GOUDEN toekomst.

  Maar nu niet allen alleen naar Bouta wijzen, de vorige regering deed precies hetzelfde.

  De pot verwijt de ketel…..


  Maak melding
 16. Akiemboto of hoe die vent ook moge heten is in het nauw. Hij kan op geen enkele manier de beweringen van de Volkskrant weerleggen. Hij verlaagt zich alleen maar door bekende NDP creetologien te scanderen: ‘Wij lossen onze problemen zelf op’ en ‘Ik hoef geen verantwoording aan de volkskrant af te leggen’.
  Wat een oen is deze Akiem (boro ede)!


  Maak melding
 17. Ik heb het bericht in de Volkskrant nog eens aandachtig gelezen, en hieruit blijkt dat zowel Rosebel als Grassalco nauwelijks enige blaam treft. 1/3 van de totale afdracht wordt door Rosebel via een rekening van Grassalco gestort bij de CBvS. Daarvan gaat 80% naar de staatskas en 20% wordt gebruikt door Grassalco.

  Het gaat erom waarom deze inkomsten vanaf het jaar 2007 tot heden niet zijn opgenomen in de staatsbegrotingen. Die andere 2/3, daar gaat het om. Dit zijn over het algemeen wat kleinere bedrijven. Het blijkt dus dat deze bedrijven niet of nauwelijks iets afdragen aan de staatskas. Ik denk dat de regering zich daar eens meer op moet focussen. In een van de uitgaven van Parbode (eerlijk gezegd weet ik niet meer welke editie) werd omschreven wie het eigenlijk voor het zeggen hebben in de goudsector. Daarbij viel ook de naam Dino B. De eigenaresse van een goudbedrijf, waarbij hij ook in “ambulante” dienst was, bekende dat zij nauwelijks iets afdroeg aan royalty’s. Ik bedoel maar, moet ik nog verder gaan? De goudsector in Suriname is zo rot als een mispel. Niet gaan zeuren over buitenlanders die “ons” goud wegslepen, want het zijn juist de Surinamers die zich gewetenloos verrijken aan het goud. Zonder een cent af te dragen. En dat al die cijfers NIET in de diverse staatsbegrotingen zijn opgenomen, zegt wat mij betreft al genoeg…


  Maak melding
 18. @ Sra:

  Inderdaad, als je geen moordenaar, rover, belastingontduiker, wetsovertreder, cokesnuiver, anarchist, gewetenloze, moraal- en moreelloze bent, dan heb je inderdaad niets te zoeken in Suriname.


  Maak melding
 19. @@Paraman kom maar halen dat goudenklompje in Nederland!! neen he?/ dat gaat niet!1 ga dan maar bedelen bij je baasje en kijken of hij je helpt!!

  Hopelijk kom je terug als een Powisie!!! die goud poept! kijk wel uit! Chinezen vreten van alles, ook wat niet beweegt!!


  Maak melding
 20. Ik zie dat sommige mensen moeite hebben te onderkennen dat de vorige regering het allemaal in de stilte deed en deze doet het openlijk. Wat is het verschil?

  Ik heb respect voor de durf van Bouterse.


  Maak melding
 21. Linglong: “k zie dat sommige mensen moeite hebben te onderkennen dat de vorige regering het allemaal in de stilte deed en deze doet het openlijk. Wat is het verschil?

  Ik heb respect voor de durf van Bouterse.

  Deze Linglong heeft respect voor mensen die Suriname leegroven

  wat een inteeltproduct….


  Maak melding
 22. @@Ho ho Henk Molenaar!! het is niet genoeg voor LingLong, je vergeet nogal wat! deze heeft respect voor de durf van Bouta! Hij heeft ook respect voor de moorden en de valse beloftes!! Wat een hufter deze Pingpong zeg! lager kan het niet!!


  Maak melding
 23. De klote reactie van (Henk Molenaar ,Plato en anderen )op deze forum spreken boekdelen en geven precies aan op welk niveau deze gasten denken. Een simpele benadering zou direct het hele bericht in de prullen mand doen belanden . Zelf een imbeciel zou deze bericht als een mop ervaren .

  De vraag die wel gesteld moet worden is voor wie schrijf de volks krant deze valse berichtgeving .

  Werk aan de winkel voor Surinaamse journalisten om het nu op te nemen voor te Regering

  Deze valse berichten zijn naar mijn analyse niks meer dan een scenario van politiek Den Haag of een bevestiging van wat Jan Smeulders in Info act stelde dat in andere landen Journalisten de Regering ondersteunen . Deze berichten moeten het buitenlands beleid van politiek Den Haag tegen Suriname ondersteunen om zodoende verwarring te brengen bij publieke opinie . Maar het overgrote deel van Surinamers bevolking heeft dit allang door .

  En als het waar zou zijn zou de hele oppositie inclusief Ex president Venetiaan tot grote en absolute olie domme assemblee leden kunnen worden gekwalificeerd .

  Dit zou nooit de oppositie passeren alleen maar klootzakken en olie domme gasten op deze forum als Henk Molenaar ,Plato en anderen die dat niet kunnen overzien .

  Wat een Klote verhaal ongelooflijk.


  Maak melding
 24. ah.. het is een goede zaak dat afspraken over betalingen, op welke wijze er betaald wordt, en waar dat terechtkomt transparant voor de samenleving in het nieuws worden besproken.
  Nu is het aan de centrale bank de beurt om te bevestigen dat het geld is ontvangen en waar dat is weggeschreven.

  Zo eenvoudig is dat . Dus de grote man die speciaal uit Amerika gehaald is om de centrale bank de runnen mag nu in de schijnwerpers komen. Ik ben benieuwd wat zijn informatie is.

  Al met al was ik ook wel heel erg benieuwd waarmee al die petjes, vlaggetjes, spandoeken, etentje,s autobussen, gefinancierd gaan worden.
  En dat kan ineens dus nu wel??
  er wordt driftig gespaard? Of ziin er toch grote heimelijke financiële bronnen aangeboord?


  Maak melding
 25. “Werk aan de winkel voor de Surinaamse journalisten om het nu op te nemen voor te regering”

  Aldus onze Herman S.: Herman bediel je soms DIE journalisten die dezelfde regering bij die nog maar net geschoffeerd en beledigd zijn door de regering en hun perschef en voor verraders zijn uitgemaakt?
  Tegeliojkertijd beweer je of beter klets je uit je nek dat andere landen de journalisten ondersteunen.
  Een ding is duidelijk jij kraamt gestoorde onzin uit, je weet niet waarover je het hebt en je spreekt jezelf tegen.
  En het nivo van Henk Molenaar daar kan noch jij, noch die maffiamaatjes van je aan tippen.


  Maak melding
 26. Beste Herman
  “Een simpele benadering zou direct het hele bericht in de prullen mand doen belanden . Zelf een imbeciel zou deze bericht als een mop ervaren”

  Net zoals al die andere domme NDP paupers ga jij de zaak weer omdraaien.

  De Volkskrant is een zeer respektabele krant met op journalisten op het gebied van onderzoekjournalistiek. Het verhaal is gebaseerd op feiten.

  Na 4 dagen heb ik nog geen enkel bewijs uit Suriname gehoord dat het verhaal zou tegenspreken.

  Dus inderdaad: een simpele benadering zou het verhaal naar de prullenbak laten belanden.

  Waar blijft die simpele benadering dan?


  Maak melding
 27. Dom NDP Trash zoals Herman S is heilig van overtuigd dat journalisten er zijn om het belang van Suriname te steunen ( lees Bouterse).

  Herman S : “En als het waar zou zijn zou de hele oppositie inclusief Ex president Venetiaan tot grote en absolute olie domme assemblee leden kunnen worden gekwalificeerd”

  I rest my case….


  Maak melding
 28. Het is heel simpel, Sergio Akiemboto moet zijn boekhouding ter beschikking stellen aan KPMG, Delloite, BDO of een andere gerespecteerde accountantsbureau. Tot die tijd geloof ik de Volkskrant op haar blauwe ogen. Venetiaan heeft bij vertrek een goed gevulde staatskas achtergelaten. Over Sinterklaas Bouterse hoef ik mij niet verder uit te laten, zijn populistische agenda rijkt de hemel.


  Maak melding
 29. bla ka bakra

  reactie;woensdag 6-2-2013,19;15 uur

  inderdaat,daarom zit jij in de coffieshop te blowen,en als jij dat in su zou doen dan zou jij een groot probleem krijgen.

  blijf jij maar lullen over anderen die jij niet kent en nooit zal kennen.
  door jou uitspraken is af te leiden wat jou denk mentaliteit is,,en dat is,,,heel zwak en met vooroordelen geasioseerd.


  Maak melding
 30. front o front verklaar jou nader.

  WAT IS MET HET GOUD VAN SU GEBEURD,HEBBEN JULLIE HET ALS GESCHENK AAN JULLIE BAAS GEGEVEN OM EEN GOUDEN KOETS VOOR HUN ZELF TE MAKEN,OF IN EIGEN ZAK GESTOPT.

  front verklaar jou nader.


  Maak melding
 31. Marlio, arme paarse schaap, nederland heeft 612 ton aan goud reserves, daarmee staan ze in de top 10 van de wereld. Het beetje goud wat SU heeft interesseert ze geen moer. Als nld interesse had in Surinaams goud, dan lagen de diplomatieke verhoudingen nu ook anders.


  Maak melding
 32. SRA, we kunnen over dit onderwerp blijven speculeren echter een onafhankelijke boeken onderzoek zou uitkomst moeten bieden. En dan bedoel ik onderzoek door een internationale accountskantoor.

  Waarom horen wij niets van de regering Bouterse mbt deze zaak ? Bouterse is wel als de kippen bij om een waarheidscommissie in te stellen maar als het gaat om het instellen van een constitutionele hof of een boekenonderzoek is de man niet thuis.


  Maak melding
 33. Ingewikkeld!

  Grasalco is niet de regering. De regering maakt een begroting of sluit het begrotingsjaar af dus moeten deze bedragen/royalties alszodanig genoemd worden in de boeken. Waarom krijgt Grsalco 20%? Zij is de overheid toch niet? De royalties moeten te zien zijn in de begroting van de regering en niet in die van Grasalco.
  Straks is Grasalco door ondeugdelijk beleid failliet dan kan de regering naar de royalties fluiten. Hoe slim kan je zijn?


  Maak melding
 34. Politici en hun adviseurs zijn meesters in het creeren van ‘loopeholes’ in de financiele administratie.20% van de royalties worden weggesluist via staatsbedrijf Grassalco. Blijkt ook nog dat de Grassalco geen financiele jaarverslagen produceert(woorden van directeur Akimboto).Geen verantwoording wat er met die 20% gebeurt.Geen interne of externe controle op het bedrijf dat jaarlijks 20 miljoen USD mag houden. En toch zegt de directeur dat er niets aan de hand is.


  Maak melding
 35. Met de reactie van Henk Molenaar en Who cares wordt bevestigt hoe olie dom ze zijn

  – 1 dat betekent dat Ex president Venetiaan toen en nu ook debet aan zou zijn wat absoluut niet kan.
  – 2 En als Assemblee lid niet heeft opgemerkt als oppositie lid is ook te betwijfelen
  – 3 de hele oppositie ook niet heeft opgemerkt is ook absurd
  – 4 de reken kamer ook niet heeft gezien is je reinste onzin
  – 5 dat de centrale Bank nu 1 miljard aan reserve heeft en bij aantreden van de Heer Hoefdraad de Kas reserve 600 Miljoen was dus logischer wijs een aanvulling heeft gehad door met name ook de goud opbrengsten
  -6 ook geen ontwikkeling gelden heeft ontvangen dus logischer wijs vanuit een goed monetair beleid. Geen crises zoals in Holland van daar de ontwikkelings-gelden onder valse voorwendselen is geblokkeerd
  -7 dat gerenommeerde internationale instituten als de IMF en anderen ook niet heeft kunnen zien
  integendeel de groeicijfers heeft gecomplimenteerd

  enz. enz. .

  Heeeeeeeeeee dan is de hele wereld ook dom dat zou alleen deze gasten ( Henk Molenaar en Who cares) willen geloven

  Een vraag aan jullie :
  Alle zwarte beesten zijn koeien zij alle koeien zwart.

  Geeft a.u.b. een antwoordt als intelligentie test

  succes met jullie antwoordt

  Komen jullie bij mij op les dan geeft ik jullie vrijblijvend een cursus analytisch denken als jullie de test niet passeren.

  fijne dag


  Maak melding
 36. een advies voor de Surinaamse regering: mensen die Suriname op welke manier dan ook in een kwaad daglicht stellen, tot persona non grata verklaren voor de rest van hun leven! heeft kalimerostan ook net gedaan met alle verdachten van de december moorden.


  Maak melding
 37. 2005-2012 165 mln$. dus gemm 20 mln $ per jaar, suriname gaat vooruit, waarom een lang weg en niet rechtstreeks iamgold> cbvs. Ik ben zeker van fraude!


  Maak melding
 38. Linglong, je hebt respect voor mensen die je openlijk beroven? Als een zakkenroller je stiekum rolt, vind je dat achterbaks en kun je dat niet waarderen, maar als een geweldenaar je in elkaar slaat en daarna berooft dan heb je respect voor hem. Linglong law.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES