Suriname’s voormalig bauxietbedrijf op jacht naar goud

78

PARAMARIBO, 4 feb – Grasshopper Aluminium Company, Grassalco, ooit begonnen als nationaal bauxietbedrijf, wordt Suriname’s eerste goudmijnbouwonderneming. Onder de nieuwe naam State Mining & Mineral Company wordt ruim tien miljoen dollar gereserveerd om de eerste stappen te maken. Volgens directeur Sergio Akiemboto wordt een historische stap gezet in Suriname’s lange mineralengeschiedenis.

Het is immers voor het eerst dat Suriname zelf grootschalige mijnbouw zal beheren. “We gaan met eigen en buitenlandse kennis en moderne technologie aan de slag”, zegt Akiemboto. De eerste mijnplaats wordt het goudrijke gebied Maripaston. Een deel van het te investeren geld zal uit eigen kas worden betaald. Grassalco verdient nu vooral aan de verkoop van grondstoffen voor huizenbouw. Ook zal geld worden geleend bij financiers.

Volgens Akiemboto zal dit jaar nog vooral exploratiewerk worden verricht. Uiterlijk 2017 moet in Maripaston een complete mijn zijn opgezet. De State Mining & Mineral Company moet tot de eerste vijf topbedrijven in Suriname gaan behoren. Principes die te maken hebben met duurzaamheid en milieubehoud worden hoog in het vaandel gedragen. Het nieuwe bedrijf wil op den duur ook laboratoriumonderzoek verrichten voor de mijnindustrie.

78 REACTIES

 1. De beslissing op zich is verstandig te noemen, alleen de wijze van invulling moet nog worden bepaald zoals bedoeld. Opleiding, onderzoek en toegepaste kennis of wetenschap op correcte wijze toegepast moet zijn vruchten afwerpen. Eigen mensen moeten het werk doen, niet die wereldwijde roofzuchtige Canadezen en Amerikanen waarvan de rijkdomstapeling nooit toereikend is. Kennis en ervaring doet immer, een ieder in het veldwerk op. Het is een gezonde zaak, dat elke Surinamer wordt wakker geschud uit de verdoving van de lange droom, dat buitenlanders het beter doen. De kansen liggen nu voor het grijpen. Newmont en IAM Gold hebben heel wat voorwerk verricht en staan reeds nu in de rij om het zooitje toegevoegde mannen en vrouwen voor Canada en de VS te bevestigen in Forbes blad der nieuwe rijken. Terwijl de arme Surinamer lijdend aan de zijkant moet toezien hoe het land wordt leeggeplunderd, door deze slimme Canadese en Amerikaanse Billionairs. De oude mijnwet en de gesloten Brokopondo overeenkomst moeten derhalve echt wijken voor een geheel nieuwere versie, die aan de Overheid zonder poespas minimaal 50% winst uit alle winbare goederen van de natuurlijke hulpbronnen toekomt. Eigendommen waarvan de overheid zich ontdaan heeft van de rechten van naasting moeten een minimale percentage van 25% kunnen toucheren. Het is de Staat, en de eigenaren aan wie de overheid afstand doet en deed van haar naastingsrecht op gronden, die alle middelen inzetbaar maakt om de verdieneffecten te verhogen. Opdat elke Surinamer waar dan ook ter wereld van de staatsopbrengsten profiteert, dient bij voorbaat 1% van de bedrijf en staatswinst worden afgeroomd en gereserveerd in een fonds. Toezicht en strengere toezicht op de concessies moet een prioriteit zijn, opdat gecontroleerd wordt, wat uit de bodem wordt gehaald. Deze toezichtverscherping moet zowel op particuliere als staatsconcessiegebieden geschieden van overheidswege. Bestudering van oude geologische kaarten kan de tijdspanne van de exploratiewerkzaamheden drastisch inperken, omdat oude vindplaats nooit geheel ontgonnen konden worden volgens de verouderde methode.


  Maak melding

 2. Staatsolie is ook uitgegroeid tot een bedrijf dat miljoenen omzet(inmiddels een miljard) haalt en waar alle Surinamers trots op zijn.
  Laten we hopen dat met Grassalco het ook dezelfde weg opgaat en dat er nog meer zullen volgen.
  Dat we gebruik maken van buitenlandse expertise om onze delfstoffen te exploiteren is alleen maar goed.
  Maar nog beter is om zelf (gebruikmakend van die buitenlandse expertise) te exploiteren en aan te wenden om Suriname naar de echte welvaart te voeren.
  Wat delfstoffen betreft is Suriname de 17 rijkste
  land van de wereld. Laten wij Surinamers die mogelijkheden benutten om Suriname economisch gezien daadwerkelijk te leiden naar de 17e rijkste land van de wereld.
  Wij Surinamers moeten denken in mogelijkheden en niet
  in beperkingen.
  Wat dat betreft is Suriname goed op weg.
  Suriname, ga zo voort!


  Maak melding

 3. Het heeft niet veel gescheeld of staatsolie was nu in handen van Daewoo, infocus.
  Die criminele regering in Suriname beloofd alleen maar grootdoenerij.
  Kom eerst met een goed uitgewerkt plan, een kosten baten analyse en stop ermee om de bevolking voor de gek te houden.


  Maak melding

 4. Het heeft niet veel gescheeld of staatsolie was nu in handen van Daewoo,infocus.
  Die criminele tegering in suriname beloofd alleen maar,grootdoenerij.
  Kom eerst met een goed uitgewerkt plan, kosten baten analyse,stop ermee om de bevolking voor de gek te houden met geweldige prestege plannen.


  Maak melding

 5. eindelijk wordt su bewuster wat de schatten van su zijn,maar ook beter omgaan met de natuur,deze bodem schatten die meer opbrengsten voor su moet opleveren zal ook aan grondige analyse blood gelegd moeten worden wat betreft hoe lang er gedelf mag worden om uitbuiting van die stoffen te verkomen.
  als er op een verantwoorde manier met de bodem schatten word omgegaan en er bewaking(administratie,infra,werk en plan uitvoering,ext) van het project of andere projecten aan de dag gelegd wordt zal het wel mee vallen om uit te voeren.

  wij zijn op de goede weg

  sterkte.


  Maak melding

 6. Aldus SRA onze nieuwe deskundige op het gebied van Infrastruktuur. werkgelegenheid( die hij zelf nooit heeft gehad) en Planologie. Een nieuwe adviseur/planoloog ( in de weetnietskunde wel te verstaan) is geboren……


  Maak melding

 7. infocus
  Je zegt’ Dat we gebruik maken van buitenlandse expertise om onze delfstoffen te exploiteren is alleen maar goed. Maar nog beter is om zelf (gebruikmakend van die buitenlandse expertise) te exploiteren en aan te wenden om Suriname naar de echte welvaart te voeren’ Buitenlandse maatschappijen kijken wel uit je die ontwikkeling cadeau te geven, omdat dat anders gaat ten koste van hun uitbuitingssysteem. Daardoor wordt hun winstmarge beperkt, dus die ontwikkeling van de expertise moet maar met een korreltje zout worden genuttigd. Het zal echter slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn!!!
  Aan de Bruynzeel, Billiton en Suralco heeft elke oplettende babyboomer kunnen volgen en merken hoe rampzalig deze maatschappijen geweest zijn voor de ontwikkeling van Suriname. Neem voor het gemak een kijkje in de omgevingen Paranam, Onverdacht enz. waar deze bedrijven de ontginning gedaan hebben; pas dan merk je wat voor rotzooi ze achtergelaten hebben in het milieu van deze gebieden. Vervuiling en nogmaals vervuiling. Ik vraag mij af wat de overheidstaken zijn geweest bij deze maatschappijen. De expertise moet van de Surinamers zelf komen, want anders zal het uitbuiten en armoede blijven voortschrijden. Ik ben zelf opgegroeid in een bauxietoord, dus kan ik daarover meepraten. Het vak Procesoperator, geoloog en laborant kan elke Surinamer leren die de ambitie voor heeft, als de investering vanuit de Surinaamse overheid tezamen met het bedrijfsleven wordt gedaan. Maar er een moet willen zijn voor het doen van zulke investering, i.p.v. kort door de bocht denkend snel rijk willen worden ten koste van de langzame ontwikkelinggroeipotentieel van de Surinaamse werknemer als pion daarin.


  Maak melding

 8. Het heeft niet veel gescheeld of staatolie was nu in handen van Daewoo Bosje en bouterse weten er meer van,ifocus.
  die criminele regering in Suriname beloofd alleen maar, grootdoenerij.
  Kom eerst met een goed uitgewerkt plan, kosten baten analyse, stop ermee om de bevolking voor de gek te houden met prestege plannen.
  @sra tot nu toe zijn het een handje vol paarse criminele oplichters die hun zakken vullen denk maar aan die ponton die van niemand is??


  Maak melding

 9. Ja ik ben jaloers op onze SRA, want ik heb altijd al weetnietskunde willen studeren , en daarop te promoveren, maar ik ben uitgeloot…….jammer…..SRA toch gun ik het je…..


  Maak melding

 10. halo,waarom gebruik jij mijn nick name

  ik vind het niet erg als jij who cares een lesje wil leren,maar gebruik dan jou nick name en niet de mijne.

  ik denk dat jij haha ben


  Maak melding

 11. SRA als ik lessen wil volgen weet ik de erkende en gecertificeerde onderwijsinstellingen te vinden, daar heb ik geen poster voor nodig. En niemand gebruikt je nickname dat ben je zelf GARGY.


  Maak melding

 12. hoe lang is het niet geleden dat wij in de *bauxiet* gingen??

  kan mij als kleine jongen op school deze nog herinneren,…

  expertise, (regie) is in handen van het buitenland,…wij zijn maar de plantage-arbeiders!

  vandaag, bijkans 60 jaar verder, zijn wij helaas nog steeds PLANTAGE-ARBEIDER!


  Maak melding

 13. sra jij onbetrouwbare echtgenote van me, ben jij weer aan het rotzooien hier met andere mannen??

  wag maar, ik ga je manieren leren als ik thuis kom 🙂


  Maak melding

 14. haha

  als ik jou was zou ik mij niet met zulke mensen typen,hij is helemaal gestoord op achterwerken van mannen,.
  hij kent mij niet maar doet zich wel zo voor”hoe gestoord moet je wel zijn”die verbeelding gaat zo ver dat hij denkt dat ik zijn bezit ben”wat een gek”.
  haha, nog bedankt voor jou eerlijkheid,daar heb ik waardering voor.


  Maak melding

 15. SRA: Ok zie helemaal paars van jaloezie…..

  En haha ik zou als ik jou was je hand niet voor SRA in het vuur steken dat hij niet op mannen valt, je zou je hand eens lelijk kunnen verbranden…..


  Maak melding

 16. Gmap,

  Ik kan jou absoluut niet tegenspreken wat betreft de plannen van de toenmalige regering Wijdenbosch om
  Staatsolie te verkopen.
  In een tijd van financieel nood worden er rare sprongen gemaakt.

  Zoals je wellicht weet waren de jaren 80/90 een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname.
  Economisch gezien zat Suriname op haar gat.
  Investeringen vanuit het buitenland bleven uit en de financiële kraan vanuit Nederland was volledig dichtgedraaid. Ergo, formeel gezien was Suriname bankroet. Om economisch het hoofd boven water te kunnen houden werd de overweging gemaakt om Staatsolie te verkopen. Voor die tijd was die beslissing begrijpelijk maar we mogen blij zijn dat die overweging niet ten uitvoer is gebracht.

  De regering Venetiaan heeft daarna met een goed financieel beleid en met behulp van de financiële steun vanuit Nederland monetaire stabiliteit kunnen realiseren. Waarvoor onze dank!

  De huidige regering heeft met het aantrekken van
  Hoefdraad als Governor het financieel beleid van de vorige regering kunnen consilideren en dankzij de gunstige prijs voor de Surinaamse grondstoffen zelfs
  economische groei kunnen bewerkstelligen.
  De financiële steun vanuit Nederland is volkomen weggevallen maar daar voor in de plaats is nu dus
  de gunstige prijs voor goud en olie waar Suriname economisch gezien van kan profiteren.

  Gmap, de uitgewerkte plannen, kosten/baten analyse, zoals jij het zo mooi noemt worden gemaakt vanuit de Centrale Bank van Suriname olv Gillmore Hoefdraad.
  De buitenlandse gerenomeerde instanties zijn zeer tevreden over het financieel beleid van Suriname.
  Deze buitenlandse instantie verwachten voor 2013 een economische groei van ronde 5 %.

  Wanneer de huidige regering een financieel wanbeleid
  zou voeren dan zou dat zeker tot uiting komen in de
  financiële beoordelingen van de buitenlandse instanties.

  De jaren 80/90 waren zeker een ramp voor Suriname maar
  de huidige positieve economische ontwikkelingen zijn een aanwijzing dat die tijd niet meer zal terug keren.

  Gmap, jouw wantrouwen jegens de huidige regering is zeer en zeer te begrijpen.
  Maar we zijn inmiddels bijna 3 jaar verder en tot nu heeft het financieel beleid van de huidige regering niet geleid tot een volledige instorting van de economie zoals in de jaren 80/90.
  En dat moet toch enige vertrouwen geven.


  Maak melding

 17. zie je nou sra….andere vrouw wil mij verleiden, maar jou blijf ik trouw hoor, maar wat doe jij,,” jij hebt gewoon last van fyo fyo,,” en daarom als ik vanavond thuis kom da ga ik jou leren 🙂


  Maak melding

 18. who cares

  ik weet wel 1000% zeker dat sra geen homo is.
  volgens mij ben jij een homo die jaloers op sra is en niet kan zijn hoe hij is,een MAN,EEN ECHTE MAN,en dat zal jij nog pasew in jullie leven niet kunnen zijn.

  (ik ken sra wel,en heb al met hem door de telefoon gesproken,dan weten jullie het nu)


  Maak melding

 19. Glans Glitter & Goud, daar houden wij Su van en speelt DADA hier super op in!!!

  het volk is aan het ape-gapen aan al het moois, maar wie door al die glans & glitter weet doorheen te prikken ziet een zeepbel!!!!

  deze zeepbel:…lening hier en daar en overal…

  de dag dat de crediteur op de stoep gaat staan, dan verdwijnt al onze glitter, en gaan wij eruit zien als een blauwkop 🙂


  Maak melding

 20. Beste infocus.
  Bedankt voor jou reactie.
  Mijn vraag aan jou is waarom klaagt het parlement dat zei geen of weinig informatie krijgen over het gevoerde economische beleid en de leendrift van deze regering? http://www.suparr.com geeft beeld hoe die paarse schoften te werk gaan.
  Waar is transparantie waar bouterse een smoel vol van heeft of had?
  De volgende generatie wordt opgezadeld met miljarden schulden die zei misschien nooit kunnen betalen.


  Maak melding

 21. “Als nieuws uit Su jullie niet bevalt “waarom lezen of bemoeien jullie ermee”.

  Sra, dat heet informatievoorziening en algemene ontwikkeling over het wereldgebeuren, en als het nu om Su om N-Korea gaat moet niet uitmaken.

  En daar komt nog bij dat we volledig op de hoogte willen blijven over het reilen en zeilen van de criminele bende die in Su aan het roer is,om ze nationaal en internationaal op het matje te roepen.Als ex kolonisatoe, en het feit dat de helft van de Suri bevolking in Ned. zit, hebben wij daar alle recht toe……..


  Maak melding

 22. Dat de zwarten nu inzien dat ze het zelf ook kunnen is een stapje vooruit in de eigen ontwikkeling van zelf vertrouwen.De eigenwaarde groeit en dit is te danken aan Bouterse.Als de NPS weer aan de macht komt zal dit weer verloren gaan.NPSers hebben geen ene basis gelegd voor de ontwikkeling van het land wel voor de armoede die heerst.Als je een bedrijf wil oprichten moet mi boy Venetiaan zijn handtekening onder zetten dat was zijn werk.


  Maak melding

 23. who cares

  echtwaar,geloof jij dat zelf”doe dan een analyse over nederland en nederlandse economie.
  nederland is waar jij woont dus doe dan in het gebiet waar jij woon jou uitspraken en oordelen.
  jij woont niet in su en jij ben er niet geboren dus wat voor pottekijker gebrabbel zit jij te verklaren.

  keep on dreaming


  Maak melding

 24. who cares

  jou analyse over haha en mij heeft jou op verkeerde voetsporen doen treden.
  en volgens jou ben ik ook pero,paraman,taki,haha,en wie nog meer.
  straks zal jij ook zeggen dat ik mie o law joe ben.
  jongen jij ben in de waar.


  Maak melding

 25. Gmap,

  Dank voor jouw reactie.
  Goeie vragen die je stelt en ik moet zeggen zeer interessant om daarop mijn eigen visie te geven. Hoewel ik niet namens de huidige regering kan spreken
  (ik maak namelijk geen deel uit van deze regering)
  wil ik toch proberen antwoord te geven op jouw vragen op basis van mijn eigen kennis.

  Het financieel beleid van de regering wordt vastgesteld door de Centrale bank van Suriname samen met het Ministerie van Financiën.
  Om de website van de Centrale bank is dat financieel beleid terug te vinden en voor een ieder openbaar.
  Dus ook voor de leden van de oppositie in Suriname.

  Wat betreft de leendrift van Suriname:
  Zoals jij en ik weten is Suriname financieel gezien geen rijk land. Om ontwikkelingen te bewerkstelligen is
  er derhalve geen liquide middelen om deze ontwikkelingen te kunnen financiëren.
  Overigens hebben ook rijke landen overal leningen lopen
  om bepaalde zaken te kunnen financiëren, de zogenaamde staatsschuld.

  Om ontwikkelingen te weeg te kunnen brengen is Suriname dus afhankelijk van leningen op de kapitaalmarkt omdat Suriname dus geen liquide middelen voorhanden heeft.
  Een staatsschuld wordt altijd van generatie op generatie overgedragen. Dat is zeker waar maar ook onontkoombaar.

  Omdat Suriname op dit moment internationaal gezien genoeg kredietwaardig is kan Suriname leningen afsluiten op basis van gunstige voorwaarden. Simpel gezegd is het zo dat zolang Suriname die leningen kan aflossen er eigenlijk niet veel aan de hand is.
  De toekomstperspectieven op ecomimsch gebied zijn voor Suriname gunstig en er is groei dus je mag er vanuit gaan dat ook in de toekomst Suriname aan haar verplichtingen zal kunnen blijven voldoen.
  Zolang het leenplafond maar niet wordt overschreden.

  Gmap, ik heb het al eerder gemeld. Qua natuurlijke hulpbronnen staat Suriname op 17e plek van meest rijke landen. De uitdaging is om dit in economisch gewin voor Suriname om te zetten.
  Dat kan alleen maar lukken wanneer deze regering in
  mogelijkheden denkt en niet in beperkingen.

  Een beperking zou kunnen zijn om te besluiten om geen investeringen te doen (eigen industriëen op zetten, infrastructuur, etc..)
  Maar om deze investeringen te kunnen doen is er wel geld nodig en aangezien Suriname dus geen liquide middelen voor handen heeft is Suriname dus aangewezen op de buitenlandse kapitaalmarkt.

  Ik kan mij absoluut voorstellen dat jij je afvraagt waarom er zo nodig geld geleend dient te worden en de toekomstige generatie op te schepen met een schuld.

  Een staatschuld hebben(om ontwikkeling te kunnen bewerkstelligen)en de economie zijn nu eenmaal onlosmakkeklijk met er elkaar verbonden.
  Daardoor is het ook niet te vermijden dat toekomstige generatie mee dient te betalen aan de ontwikkeling.
  Zo werkt dat nou eenmaal!

  Om werkelijk inzicht te kunnen krijgen in het financieel huishouden van Suriname zou jij je eigenlijk moeten verdiepen in de economie. Wat zijn de factoren die bepalen dat er economische ontwikkeling is. Wat moet je daarvoor doen en wat niet.
  Misschien zou dat kunnen leiden tot wat meer begrip
  voor het financieel beleid van deze regering.


  Maak melding

 26. @sra
  Je zegt dat je pasew niet kent?
  NÚ ZEG JE DAT!
  De trouwe discipel Petrus had ook 3x gelogen dat hij Jezus niet kende!MAAR ACHTERAF!
  Dus hó maar!


  Maak melding

 27. =De buitenlanders halen al dat goud uit Suriname.

  =Mijn vraag is dan ook als de goudprijs daalt wat er gaat gebeuren met al die gasten die geen diploma’s hebben en ook geen behoorlijk onderdak.
  =Velen denken alleen maar aan goud, maar niet aan hun toekomst voor later.

  =Waar gaat al dat geld naar toe???
  =Wat gebeurt met het milieu?
  =Wat gebeurt met al die open plaatsten waar er geen goud meer is????


  Maak melding

 28. =Ik las net het volgende en hier een stukje tekst:::

  PARAMARIBO – De Nationale Democratische Partij (NDP) laat niets aan het toeval over. De partij maakt zich nu al op om als overwinnaar uit de bus te komen van de verkiezingen in 2015.

  In 2005 en 2010 is de NDP met ‘beperkte middelen’ de verkiezingen ingegaan, maar nu zullen er ‘voldoende’ middelen zijn. Er zal geen gebrek zijn aan T-shirts, petten en vlaggen. Ook transport en voeding zullen niet ontbreken. Reden voor ondervoorzitter Ramon Abrahams zich optimistisch uit te laten: “Wij hadden dat toen allemaal niet en wij hebben toch de verkiezingen gewonnen.”

  =MENSEN, AL DAT GELD GAAT NAAR DE VERKIEZINGEN:

  =Mensen worden omgekocht
  =Transport worden aangeschaft
  =Petten, shirt ect ect….
  =Voeding voor een ieder die op de NDP stemt

  =De armen zullen in de rij staan omdat zij het niet beter weten totdat alles achter de rug is en zij merken dat alles bij de oude zal blijven.


  Maak melding

 29. Qoute: Het is immers voor het eerst dat Suriname zelf grootschalige mijnbouw zal beheren. “We gaan met eigen en buitenlandse kennis en moderne technologie aan de slag”, zegt Akiemboto.

  Waar komt de Know how vandaan? Buitenland!
  Waar komt het zwaar materieel vandaan? Buitenland!
  Waar komen de werklui vandaan? China!
  Waar komt het geld voor onderzoek vandaan? Buitenland!
  Waar komt de nodige technologie vandaan? Buitenland!
  Zullen de opbrengsten deze kosten kunnen dekken? Te kaka kies’ tifi

  Het ene plan nog mooier dan het andere OP PAPIER!

  Draai dit paarse gepeupel maar een rad voor de ogen en ……….
  ze geloven!
  Draai de buik van Mama Sranang maar ondersteboven!
  Dan zal het licht van dit land ook snel uitdoven.


  Maak melding

 30. Wan bon,

  Hetzelfde wat je nu beweert werd destijds ook beweerd
  over Staatsolie. Staatsolie is nu onze nationale trots
  met 1 miljard omzet! Die ka’forie heeft dus wel degelijk tanden gekregen!


  Maak melding

 31. @INFOCUS

  Noem je het als onderpand zetten van suriname en surinamers gustig voor ons land en volk?!
  Suriname draait voor de volle 100 procent op leningen die terug betaald moeten worden aan ..CHINA!!met rente!!
  Wanneer het zover komt dat China zijn schulden komt opeisen zal bouta en zijn gevolg allang verdwenen zijn uit Suriname,en genieten van de zon ergens in Afrika,Brazilie, Cuba,Venezuela,Haitie ,costa Rica,of China zelfs!!
  Wij,de rest van de surinamers zullen dan generaties lang belast worden met het terugbetalen van de schulden gemaakt door BOUTA en gevolg!

  China leent geld het geld aan Suriname omdat zij weten dat de mogenlijkheid voor de volle 100 procent bestaat dat Suriname straks onder hun hoede zal vallen!

  Ik kan mij voorstellen hoe mijn postkaartje eruit zal zien als ik die moet sturen naar mijn nichtjes en neefjes in de rest van de wereld!
  En wel zo..

  Groetjes nichtjes en neefjes,groetjes vanuit Paramaribo de hoofdstad van Suriname in CHINA!

  Die misdadiger kan niet eens verantwoordelijkheid afleggen over zijn laffe daden gepleegd in Suriname,denk jij dat die man het in zijn MARS heeft miljarden aan schulden terug te betalen!!???

  PFFFFFFFfffffff…..


  Maak melding

 32. @Geloof -in eigen -kunnen

  Hallo ,hallo,hold your horses,
  Dankzij meneer Jharap en Venetiaan is Staatsolie nog altijd onze nationale trots.
  De ndp kliekje moet met zijn poten afblijven van staatsolie!!
  Zodra de ndp kliekje een opening zal vinden te bemoeien met staatsolie is het al verdeeld onderling tussen de boeven en de criminelen van deze ndp regering!


  Maak melding

 33. @geloof in eigen kunnen

  Natuurlijk Staatsolie is niemands persoonlijke bezit. Venetiaan en Jharap hebben het ook niet als hun bezit ooit opgeeist!
  Maar de ndp regering?!!!
  Jawel alles zien ze als hun bezit!!
  Neen hoor ze kunnen het vergeten,wij waken over Staatsolie!!


  Maak melding

 34. @Infocus

  bouta zegt’

  Bouterse zij onder andere, dat Suriname het eerste land is dat uitgenodigd is voor de het bijwonen van de machtswisseling in China in maart.

  ‘China is de tweede grote economie ter wereld. Mi no e hati mi ede nanga Noordzee. Wij praten met grote landen in de wereld. Un no e taki nanga yosi yosi kondre.’ Volgens de krant sprak hij over een nieuw tijdperk dat Suriname tegemoet zou gaan

  Welke nieuwe tijdperk gaat Suriname dan in met China?
  Want tot zover wij het weten wordt er alleen maar geld geleend bij de miljarden uit China!!
  Bedoeld hij het tijdperk dat wij straks de slaven zullen worden van CHINA!!???

  Ps
  Soort zoekt soort!
  De dictator van China heeft de DICTATOR van Suriname uitgenodigd en de blijdschap van dictator bouta kent geen grenzen meer,alsof er iets belangrijks te vertellen valt hier.
  Suriname zal op deze dag dan ook halvjes leeg zijn .
  Kijk wie allemaal gaan meereizen naar China met de dictator van Suriname;
  1 BOUTa en gezin
  2 Limbo en gezin
  3 Abrahams en gezin
  4 Doekhie en gezin
  5Parmessar en gezin
  6de amnesialijders van boxel en gezin

  enz…enz….


  Maak melding

 35. @Infocus

  Check deze even…

  De commissie Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) is niet welkom in Nederland. Zij kan rekenen op actie van de stichting Surinamers Overzee (SurOv) die de belangen van de zogenoemde ‘diaspora’-groep beschermen, aldus voorzitter Ludwich van Mulier.

  Hij waarschuwt Suriname, aldus Starnieuws zaterdagavond 2 februari 2013, om de circa 350.000 Nederlanders van Surinaamse afkomst in Nederland met rust te laten. De PSA-commissie is van plan een officieel bezoek te brengen aan Nederland om hearings te houden met landgenoten.

  ‘De Surinaams regering heeft in spierballentaal, bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, de betrekkingen tussen Suriname en Nederland al 2,5 jaar bevroren en bewust met onjuiste argumenten teruggebracht naar lagere diplomatieke niveaus’, zo schrijft Van Mulier.

  Hij vindt dat het Surinaamse beleid ondanks herhaalde verzoeken en signalen van de Nederlandse regering en evaluaties in de Tweede kamer zeer onvriendelijk is tegenover Nederland. ‘Contraproductief door de absurde en eenzijdig gewijzigde beleidsinzichten inzake de veranderde positie die Nederland inneemt in het Surinaamse inconsistente buitenland beleid ten opzichte van Europa, dat zich concentreert op Parijs.’

  De SurOv-voorzitter stelt, dat Nederland vooralsnog de absolute jurisdictie heeft over zijn onderdanen met Surinaamse referenties. ‘Het zal als een volkenrechtelijke provocatie kunnen worden opgevat als Suriname, haaks op eigen beleid, politiek op Nederlandse bodem komt bedrijven met een Nederlandse doelgroep.’ Van Mulier ziet dat als het verstoren van het klimaat onder deze onafhankelijke doelgroep.

  Er heerst een spraakverwarring over de politieke verhouding Nederland-Suriname en dat elk te voeren beleid ten opzichte van de doelgroep Surinaamse Nederlanders zou moeten zijn gestoeld op een herstelde, duidelijke en stabiele relatie op het hoogste politieke niveau tussen de twee landen, zo stelt de stichting.

  Zij vindt dat ‘onduidelijke organisatievormen’ zich zonder mandaat of ruggespraak van een achterban, opwerpen als vertegenwoordigers en woordvoerders van Nederlanders met Surinaamse referenties. Van Mulier vindt dat er een achterhaalde etnische politiek wordt bedreven met ‘onze emigranten die kant noch wal raakt.’
  February 3, 2013

  Ps

  Daarom dat je baasje zich liever met de chinezen bezighoud.
  Zijn eigen volk wil hem niet!!en gelijk hebben ze!!


  Maak melding

 36. @infocus

  Kijk in het LA lA land van de NDP zijn de problemen onderling zeeeer grooot!!

  De ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) en parlementslid Ronny Tamsiran is woedend op zijn NDP-collega in de Assemblee, Theo Vishnudatt, omdat deze zou hebben gezegd, dat de leidinggevende van de Dienst der Domeinen van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), Rudi Somojono, de laan uitgestuurd moet worden door minister Ginmardo Kromosoeto.

  Somojono zou hij fouten hebben gemaakt bij het uitgeven van grondbeschikkingen.

  ‘Ik ben een coalitielid en Vishnudatt ook. Als er misverstanden en fouten zijn gemaakt bij de Dienst der Domeinen, moet je niet een twee drie wereldkundig gaan maken dat de minister deze persoon moet bedanken, maar je hoort eerst intern over dit probleem te praten en het binnenshuis op te lossen.’, aldus een verbolgen Tamsiran vandaag, 4 februari 2013, in het Dagblad Suriname.

  ‘Bovendien moet eerst onderzocht worden of deze Somojono werkelijk fouten heeft gemaakt, omdat volgens ons onderzoek dat totaal niet het geval is. Maar de naam van de man is wel door het slijk gehaald. Ik denk dat Vishnudatt nu wel netjes kan opstaan om te zeggen dat hij een fout heeft gemaakt, net zoals hij rende om het probleem wereldkundig te maken’, aldus Tamsiran.

  Somojono is lid van de PL. Tamsiran zegt dat de partij achter Somojono staat, omdat die met de zegen van de PL als leidinggevende binnen de Dienst der Domeinen zit.

  Somojono zou volgens Vishnudatt aan twee broers een bereidverklaring hebben gegeven, maar volgens Tamsiran zijn de bereidverklaringen zijn verstrekt aan twee broers, maar aan twee verschillende personen die toevallig dezelfde naam dragen.

  ‘De informatie van Vishnudatt is onjuist. Hij is geen jurist, ik ben ook geen jurist. Laat de jurist maar kijken of Somojono verkeerd heeft gehandeld of niet’, aldus Tamsiran. Hij zegt dat het bekend is, dat Vishnudatt in de wandelgangen zou hebben gezegd dat hij Somojono weg wil hebben van de Dienst der Domeinen en een andere persoon op zijn plaats zou willen zetten. Tamsiran zegt, dat hij de uitspraken van Vishnudatt hekelt en dat de minister niet zonder meer moet overgaan tot het ontslaan van Somojono.

  ‘We zijn bezig met politiek. Ik vind het jammer dat hij iemand van ons die al jaren op die post zit op deze manier schade probeert te berokkenen, terwijl er nooit eerder klachten zijn geweest tegen deze persoon. Alleen, omdat Somojono Vishnudatt niet heeft ontvangen enkele keren, gaat hij over tot zulke uitspraken’, aldus Tamsiran.

  Hij vraagt aan de minister eerst een onderzoek te plegen voordat er beslissingen worden genomen. De krant trachtte een reactie van Vishnudatt te krijgen, maar hij bleef onbereikbaar…..
  February 4, 2013


  Maak melding

 37. @Infocus.
  Leuk geprobeerd maar ik laat mijn toko niet runnen door fugeren die veranrwoordelijk zijn voor devalueren van de munteenheid van mijn land, figuren die goudvoorraad van de Suriname bank als onderpand hebben weggegeven verkwanseld.ik vertrouw deze criminelen voor geen rooie cent.
  iedereen zijn eigen mening.


  Maak melding

 38. @Ray, ik had het stukje al gelezen en zo zie je maar weer wat er allemaal gebeurt in de Surinaamse politiek.

  =Zie maar hoe Lackin het spreekbuis is van Bouterse en daarom al die problemen.


  Maak melding

 39. Gmap,

  Heel goed van jou om je aan jouw standpunt te houden.
  We mogen uiteraard van mening verschillen maar dat neemt niet weg dat we elkaar’s standpunten niet
  mogen respecteren.
  Een ieder heeft het recht om een eigen standpunt te hebben. Inderdaad.
  Jouw standpunt staat recht overeind en dat geldt uiteraard ook voor de mijne.
  In 2015 zullen we wel vanzelf achterkomen wat het standpunt van de Surinaamse bevolking is.

  Voor de rest , de hartelijke groeten en blijf wel!


  Maak melding

 40. Ray,

  De voorzitter, Ludwich van Mulier is voormalig adviseur van Bouterse geweest.
  Nu probeert deze man mooi weer te spelen in Nederland
  en doet hij alsof hij de Surinaamse Nederlanders
  vertegenwoordigt. Maar daar trappen wij niet in.
  Dat zegt eigenlijk al genoeg over zijn denkwijze.
  Eerst jarenlag Bouterse met hart en ziel vertegenwoordigen en verdedigen en nu plotseling de Surinaamse Nederlanders willen vertegenwoordigen?

  Wat mij betreft mag deze man met pek en veren ingesmeerd worden en linea recta naar Suriname verzonden worden om weer de spreekbuis van Bouterse te worden.


  Maak melding

 41. Ray,

  Check this,

  3 jaar geleden was er een interview met Ludwich
  van Mulier over de herdenking van de decembermoorden met Radio Nederland wereld omroep en hieronder vind je wat hij toendertijd van vond;

  Romeo Hoost, aka Gmap weet daar alles van.

  Quote
  ” Publicist Ludwich van Mulier vindt dat met elke herdenking het trauma van 8 december verergerd wordt. Hij pleit voor een neutrale manier van herdenken. “Ik kom op voor een meerderheid van de Surinaamse bevolking.” Want meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 30 jaar en heeft de moorden niet bewust meegemaakt.
  Daarnaast wil Van Mulier het proces niet verstoren door de wond steeds weer het Surinaamse volk ‘in te peperen’. Maar hij wil de Surinamers wel voorhouden dat het nooit meer mag gebeuren. “Een monument is een heel goede zaak. Maar je moet niet alle leed herbeleven als de trauma’s nog niet verwerkt zijn.”

  Unquote


  Maak melding

 42. INFOCUS: Dat Ludwich van Mullier nu een andere kijk op Bouterse heeft heet voortschrijdend inzicht.
  Tegen de tijd dat er weer verkiezingen in Surimaribo zijn, zullen ook het gros van de paarse NDP- kuddedieren dat inzicht hebben gekregen en DDB wegstemmen…..


  Maak melding

 43. Ray,

  Heb je het inmiddels gelezen?
  3 jaar geleden kwam deze zogenaamde vorzitter van de Surinamers overzee nog op voor de meerderheid van de Surinaamse bevolking in Suriname.

  Ik adviseer je ook om de ‘biografie van Desi Bouterse
  als nationaal leider’ te lezen.
  De auteur; LUDWICH VAN MULIER!


  Maak melding

 44. Who cares,

  Ja, laten we Ludwich van Mulier maar in onze armen sluiten en hem vergeven dat hij in de jaren tachtig en negentig Bouterse van allerlei adviezen voorzag.
  Bouterse was toen de goeroe en GOD van Ludwich!
  En nu we toch bezig zijn met vergeven kunnen we
  Bouterse dan ook maar vergeven..
  Wat zijn we plotseling toch zeer vergevingsgezind!


  Maak melding

 45. INFOCUS: Ludwich van Mullier boeit mij niet, Ik ben niet zijn doelgroep, maar daarom kan hij wel het licht hebben gezien ,en DDB gelaten hebben voor wat die is, en dat is een veroordeelde drugsbarron, massamoordverdachte,gediplomeerde leugenaar, en analfabeet.
  Als DDB zich voor de rechter verantwoord en zijn straf uitzit in Santo Boma en de Scheveningse gevangenis, vergeef ik hem graag, en dan hoop ik dat ook hij ,en al zijn kuddedieren en stemvee de ex-kolonialen en slavendrijvers vergeven voor hetgeen zij uitgevreten hebben.


  Maak melding

 46. Infocus.
  Een week voor verkiezing in Suriname heeft Bouterse gezworen bij bakana tori dat hij nooit met R.Brunswijk zou kunnen samenwerken,op youtube kan je zien hoe Bouterse Somo en brunswijk en Santokhi belachelijk maakt, hij zou Wijdebosch door straten van paramaribo slepen.
  Als wij het over betrouwbaarheid hebben dan moet Bouterse dokken.
  Tan bun Infocus.


  Maak melding

 47. Gmap,

  ik ben het helemaal met je eens.
  Ik dok met je mee!
  Ik vond het verheffend om met jou op een
  volwassen en respectvolle wijze te mogen debatteren.
  En zo hoort het ook te zijn.
  We zijn geen vijanden van elkaar maar 2 mensen die van mening verschillen. Hou alsjeblieft dit niveau vast.

  Moet nu gaan slapen. Morgen weer vroeg op om te werken.

  slaap lekker mie brada Gmap.
  tot een volgende keer.


  Maak melding

 48. @Infocus

  Heel genoegelijk te zien dat een fervente aanhanger van bouta in het verleden zoals L.MUlier zich heden heeft bekeerd voor het goede!!

  Bouta zijn biografie lezen?!Wat staat erin dat wij niet weten?!
  Die man bouta is een open boek.
  Op zijn gezicht staat geschreven..SCHULDIG,GUILTY!


  Maak melding

 49. Ray,

  Van Mulier was niet slecht’s aanhanger van Bouta.
  Hij was adviseur, spreekbuis en verdediger van Bouterse.
  Van Mulier haalde alles uit de kast om de gebeurtenissen uit de jaren tachtig goed te praten.
  De visie van Mulier is dat Bouterse de nationale leider is. En dat vond hij tientallen jaren lang!
  Heeft van Mulier ooit publiekelijk afstand genomen van zijn uitspraken die hij deed ten gunste van Bouterse??
  nimmer!
  Laat jij je maar vertegenwoordigen door zo’n adder.
  Maar wat mij betreft heeft van Mulier net als Bouta een besmet verleden!
  Van Mulier moet per omgaande gepost worden naar zijn goeroe Bouterse ipv hier in Nederland de wolf in schaapskleren te spelen of is het de schaap in wolfskleren. Met van Mulier weet je het nooit.

  ik verwijs je naar de woorden van een kenner,
  Medusa;

  ‘Ludwich v.Mulier = Carl Breeveld.Lood om oud ijzer!
  Onbetrouwbaar tot het bot!’

  Ray, wat mij betreft wil ik het hierbij houden.
  Jij vindt het kennelijk doodnormaal om van Mulier jou te laten vertegenwoordigen in Nederland.
  Ik woon zelf ook in Nederland en ik ben een zelfstandig persoon en ik laat mij door niemand vertegenwoordigen. Door Bouterse niet maar zeker niet door van Mulier.
  Maar als jij je wel door van Mulier wil laten vertegenwoordigen? Tja..wie ben ik om jou daarvan te weerhouden. Succes ermee!


  Maak melding

 50. Infocus.
  We worden op onze wenken bediend.
  Goudinkomsten Suriname spoorloos,Centrale Bank Suriname willen niets kwijt over goudinkomsten van de Staat van de huidige regering. dit staat haaks op je gisteren beweerde.
  Infocus ik vindt jou reactie aan Ray zeer opvallend en inconsequent, jou land word vertegenwoordigd door een leugenaar,drugshandelaar en massamoordenaar die nooit publiekelijk afstand heeft genomen van zijn misdaden die heeft begaan in Suriname. was het niet Bouterse die op de televisie zei dat onze vrijheidssrijders op de vlucht zijn doofgeschoten? over leugens gesproken.
  Over ludwich wil heel kort zijn,hij is geen president.


  Maak melding

 51. Gmap,

  Laat mij duidelijk zijn over mijn visie over Bouterse.
  Hij boeit mij niet, inspireert mij niet en wil niks met hem te maken hebben.
  Dat Bouterse nu president is van Suriname is voor mij een bijkomstigheid. Ik heb hem niet gekozen. Dus ik voel mij op geen enkele wijze verantwoordelijk dat hij nu president is van Suriname.
  Zijn daden en zijn verleden wijs ik resulaat af en
  voor de rest voor ik mij niet geroepen om mij dagelijks met Bouterse bezig te houden.
  Degenen die dat wel willen doen hebben mijn zegen.

  Voor mij is de grote man achter het financieel beleid
  de heer G. Hoefdraad en niemand anders.
  Mijn aandacht gaat daarom naar de ontwikkeling van Suriname in verhouding tot dat financieel beleid.
  En daar geef ik mijn mening op.

  Gmap, dan mag je het eens zijn met mij of niet.
  Feit blijft, zoals jij dat eerder hebt vermeld,
  een ieder heeft het recht om zijn mening te uiten.

  Vandaag verscheen in de Volkskarnt een bericht over
  zogenaamde verdwenen goudinkomsten.

  Gmap, dan moet jij me vertellen hoe Volkskrant aan haar informatie komt wanneer de regering geen inzage wil geven in de goudinkomsten.
  Vind je dat niet een beetje raar?
  Als het de Volkskrant uit Nederland wel kan lukken om
  de gegevens te achterhalen waarom zou het de leden van de oppositie niet kunnen lukken?
  De Volkskrant heeft zogenaamd een eigen onderzoek ingesteld.
  Wie hebben ze dan gesproken? De oppositie? de directie van de goudbedrijven? de werknemers? de vakbond? Brunswijk? Bouterse?
  Heeft de Volkskrant dan zoveel invloed in Suriname om
  achter bepaalde gegevens te komen?
  Zou dit onderzoek van Volkskrant niet zijn opgevallen in Suriname?

  In datzelfde artikel in de Volkskrant wordt beweerd dat
  de gaten in de boekhouding het gevolg kunnen zijn van zowel een slechte boekhouding als van corruptie.
  Tja lekker is dat. De krant doet onderzoek terwijl ze helemaal niet zeker weten wat de werkelijke reden is. lekkere journalistiek is dat.


  Maak melding

 52. Infocus,
  Zo lust ik er nog wel een paar.
  Wijlen Andre Telting heeft met een minder salaris bergen werk verzet.
  G.Hoefdraad is met zijn kont in boter gevallen.
  Jij hebt het over ontwikkeling, ik zeg zonder moraal,rechtvaarheid,democratie,normen en waarden is er geen echte ontwikkeling.
  Jij vraag jou af hoe volkskrant aan die informatie komt?
  Hoe kwam Wikkileaks aan zijn Informatie?


  Maak melding

 53. GMAP: Mooi gezegd….
  En die Infocus lijkt wel een zwaluw… Hij zwalkt van links naar rechts, van rechts naar links, en van boven naar beneden.Mn overgroormoeder zou zeggen: You cannot drive on both sides of the road.. daar komen er ongelukken van…..


  Maak melding

 54. Jacht!

  Jagen ios een oeroude bezigheid die bij oude volksstammen als voedselverzameling diende. Later werd jagen in de 18e eeuw sport voor rijken en verzamelaars van hertengeweien en olifantenslagtanden of tijgerpelsen.

  Jacht levert altijd wat op maar weet wat je doet wanneer de jacht is gelukt. Gebruik je buit zorgvuldig en verstandig. Bewaar het voor slechte tijden en doe er iets verstandigs mee.
  Ik ben bang dat de opbrengsten van Grasalco zullen verdwijnen in de zakken van de rijken en er voor de staat niets over blijft. En Grasalco zal hierdoor noodlijdend zijn net als de SLM en SWM door roekeloos beleid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.