‘Ook pensioen voor in 1980 verdreven politici’

27

PARAMARIBO, 3 feb – Ook parlementariërs en ministers die verdreven werden tijdens de militaire staatsgreep van 1980, zouden pensioen moeten krijgen. Dit zegt ex-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. Hij heeft er als parlementsvoorzitter toen, vrede mee dat latere machthebbers worden bedacht. “Maar wie A zegt, moet ook B zeggen.”

Het voornemen om leden van regeringen na 1980 een pensioen te geven, is van de huidige machthebbers. Als het parlement akkoord gaat, zal ook het toenmalige (door de militairen, vakbeweging en bedrijfsleven) ‘benoemde’ parlement worden meegenomen. “We leven allen in een rechtsstaat. Mensen die vanwege de ingreep hun periode niet hebben uitgezeten, moeten tegemoet worden gekomen”, zegt Wijntuin tegenover Apintie.

Volgens de grondwet van voor 1980 mochten alleen personen die hun ambtsperiode voltooiden, pensioen krijgen. Een uitzondering was er voor degenen die kwamen te overlijden. De weduwe maakte dan aanspraak op een pensioen. “Nu zullen de mensen door de ongrondwettelijke beëindiging van hun zittingsperiode in 1980, kunnen zeggen, je hebt me de mogelijkheid van een pensioen ontnomen”, aldus Wijntuin. Daarom zou eventueel eerherstel over de hele linie moeten.

27 REACTIES

 1. Amnestie voor de hoofdverdachte o.l.van de voorzitter van de DNA was sneller geregeld dan eerherstel voor de parlementariërs en ministers die verjaagd zijn door dezelfde hoofdverdachte.


  Maak melding

 2. Heel goed ,en daarna de lonen van de werknemers verhogen en voor meer werkgelegenheid zorgen dat voor één stabiele maatschappelijke en sociale orde in het land teweeg kan/zal brengen


  Maak melding

 3. sra,

  lonen verhogen voor meer werkgelegenheid????

  over deze tori wil ik met jou van gedachten wisselen!

  * bij jou op de hoek van de straat,
  * bij jou voor de deur,
  * of bij jou in de slaapkamer

  zeg me noh 🙂


  Maak melding

 4. @pasew

  je weet dat de tulpen uit de kont van sra aan het bloeien zijn, hy had verkeerde bolletjes geslikt…

  zou je aub heel voorzichtig wilen zijn met die tulpen…


  Maak melding

 5. SRA onze nieuwe Econoom en werkgelegenheids specialist wannabee, een verstandige analfabeet, die zelf nog never nooit een werkgever heeft gehad, die allen droomt van een vertrekregeling met behoud van uitkering of een carrirre als 7-even weigerammbtenaar……


  Maak melding

 6. Stopzetting van het 8 dec.moord proces.Pensioenen voor zelf benoemde ministers en onrechtmatige,niet gekozen, parlements leden met als hoofd Ulrich[Rick]Aron,is nog eens de bevestiging van een ultieme bananen republiek.Als dit voornemen zich voltrekt,blijft Sur enkele millennia een staat waar de wil van de sterkste geldt.Waar de schijn wordt opgehouden een democratie te zijn maar alles bepaald wordt door een onzichtbare macht.


  Maak melding

 7. sra gudu,

  dat geld wat DADA dagelijks besteedt aan nep propaganda, met dit geld zou jij een 2e cassave fabriek kunnen opzetten in het land van 🙂 paraman 🙂


  Maak melding

 8. Emile, je bent er nog, geniet van die oude dag, je komt toch niets tekort, of wel, denk het niet.
  Je hebt geld om die dagen van je door te komen, elke dag is een nieuwe toch. Laat het nu aan anderen over.


  Maak melding

 9. Bodem!

  Politici en gewezen politici in Suriname proberen het land tot op de bodem uit te melken. Als het maar in hun zakken terecht komt kunnen ze allerlei uitwegen bedenken. Maar het bedenken van een middel om de bevolking een betere toekomst te geven is hen te moeilijk. Daar beginnen ze niet aan.
  List en bedrog zijn de meest voorkomende onderwerpen in de hoofden van Surinaamse politici. Geen uitzonderingen!
  Daarom is politiek het slechtste wat Suriname is overkomen. Iedereen denkt alleen maar aan zichzelf.
  Verban de politiek!


  Maak melding

 10. Dit mag niet,dit kan niet!!

  Uw vraag,meneer Wijntuiun, om de afgezette/verdreven parlementariers en ministers in 1980 ook van een pensioen te doen voorzien, is gerechtvaardigd ,alleen de TIMING is FOUT!!

  Eerst moeten degenen die zoveel leed en smart onder de bevolking gebracht hebben sinds 25 feb 1980 gestraft worden!!

  U wilt hun toch niet compenseren/belonen met een pensioen meneer Wijntuin?!
  Help ons om de misdadiger bouta en zijn handlangers achter slot en grendel te krijgen.
  Aan Uw eerherstel en van andere benadeelden, kan altijd nog gewerkt worden meneer Wijntuin,maar als wij geen eenheid kunnen vormen zullen de misdadigers en verkrachters van ons grondwet ,tevens de mensenrechter schenders van Suriname ,Bouterse en co, voor altijd VRIJ gaan!!

  Help ons met onze strijd Suriname te bevrijden van deze criminele ndp bende!!

  Hoe kunt u trots zijn op een EERherstel die U gaat ontvangen aan de handen van Uw boosdoeners?!!


  Maak melding

 11. Omdat Wijntuin zijn deel wil, heeft hij er vrede mee dat de politici die onder de dictatuur gediend hebben ook pensioen krijgen. Daarover wil hij niet moeilijk doen, als zijn deel maar ook geregeld wordt vind meneer het best. Nooit geweten dat deze man zo laag is.


  Maak melding

 12. =Het is te gek voor woorden wat er allemaal gebeurt in de Surinaamse politiek. Men is bezig om stemmen te krijgen voor de volgende verkiezingen.

  =Moet deze oplichter Alibux ook in aanmerking komen voor een pensioen?
  =Ik neem aan dat een ieder nog weet wat hij en Wijdenbosch gedaan hadden, fraude en corrupte zaken. Vandaag zitten ze allen weer in de politiek om het volk te vertellen hoe het moet.

  Zie een stukje tekst::::

  De raadsman van ex-minister Errol Alibux, Irwin Kanhai, gaat op de zitting van het Inter-Amerikaans gerechtshof in Costa Rica een pleidooi houden woensdag. Alibux vindt dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen in eigen land. Daarom heeft hij de staat Suriname aangeklaagd bij de Inter-Amerikaanse commissie voor de Rechten van de Mens. Die heeft Alibux in het gelijk gesteld, waardoor nu het proces gaande is.

  Alibux is ex-minister geweest van Financiën en van Buitenlandse Zaken. Op 5 november 2003 werd hij veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrifte in die hoedanigheid. Alibux heeft toen een jaar in het gevang gezeten. Kanhai zegt aan Starnieuws dat hij vanwege de vliegverbindingen zondag al moet vertrekken om woensdag zijn pleidooi te kunnen houden.

  =HOEVEEL VEROORDELEN ZITTEN NIET IN DE POLITIEK???


  Maak melding

 13. Forummers: Daar zakt mijn broek van af.

  KANHAI NAAR COSTA RICA VOOR ZAAK-ALIBUX

  03 Feb; 2013 (Bron-StarNieuws)

  De raadsman van ex-minister Errol Alibux, Irwin Kanhai, gaat op de zitting van het Inter-Amerikaans gerechtshof in Costa Rica een pleidooi houden woensdag.
  Alibux vindt dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen in eigen land. Daarom heeft hij de staat Suriname aangeklaagd bij de Inter-Amerikaanse commissie voor de Rechten van de Mens. Die heeft Alibux in het gelijk gesteld, waardoor nu het proces gaande is.

  Alibux is ex-minister geweest van Financiën en van Buitenlandse Zaken. Op 5 november 2003 werd hij veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrifte in die hoedanigheid. Alibux heeft toen een jaar in het gevang gezeten. Kanhai zegt aan Starnieuws dat hij vanwege de vliegverbindingen zondag al moet vertrekken om woensdag zijn pleidooi te kunnen houden.

  De raadsman verwacht dat deze zaak in het voordeel van cliënt zal worden beslecht. De commissie heeft scherpe kanttekeningen geplaatst tegen het proces in Suriname. Het was niet mogelijk voor Alibux om in beroep te gaan. Dit is volgens de commissie een grove schending van de Rechten van de Mens.

  Kanhai hoopt dat na de pleidooi het hof spoedig overgaat tot het vellen van het vonnis. De advocaat is ervan overtuigd dat hij deze zaak zal winnen. Alibux is nu regeringsadviseur.

  Klopt het verhaal van (Kanhai) wel?

  Ik hoop dat hij in het ongelijk wordt gesteld en dat dezelfde (commissie) ook direct vragen gaan stellen aan (Kanhai) m.b.t. het December proces.

  Ik wacht rustig het vervolg af.


  Maak melding

 14. Wat is dit nu weer!!
  Wie denkt het Inter-amerikaans gerechtshof in Costa Rica dat ze zijn ?!
  Alsof de surinamers zich gaan onderwerpen aan het vonnis gedaan door hun. Wij slepen dan het Inter amerikaans gerechtshof van Costa Rica voor het Internationaal Tribunaal te DEN HAAG!!
  Is het Inter Amerikaans gerechtshof iets speciaal ter bescherming voor de internationale criminelen?!
  Het surinaams volkt tekent PROTEST hierbij!!


  Maak melding

 15. Waar is deze regering mee bezig?

  Bouterse, heb u al gelden verdient om het uit te geven?

  Ga eerst verdienen, je beloftes waarmaken en dan pas je vrienden spekken.

  Deze regering leent overal en nergens geld en is daarmee slechts bezig om voor hemzelf en zijn vriendje om hem heen de toekomst veilig te stellen.

  Waar is onze democratie, wat zijn de beloftes waard?

  Wat doet de kleine man?

  Wees voor Bouterse, anders zullen ze TEGEN JOU zijn!


  Maak melding

 16. Onze SRA is inderdaad nog dommer en idioot dan een menselijk wezen voor mogelijk kan houden, want hij snapt geeneens de statement van NEUS……


  Maak melding

 17. als jij iets over mijn mening over het boven vermelde nieuws jou niet bevalt moet jij ook kunnen uitleggen waarom of tenminste jou uitleg daarover vermelden,en niet persoonlijk gaan worden om te gaan oordelen wie stom of een idioot is,’als er sprake van zulke uitingen plaats vinden geeft aan dat die kennis voor die bepaalde persoon te hoog is en gesloten is voor die persoon die qwa EQ nog op een heel laag drempel verkeer en het nodig heeft om een opleiding in algemeen lezen en begrijpen te volgen voor een beschaaft en op niveau uiting van woorden.


  Maak melding

 18. En mensen wier naar het buitenland zijn verdreven??? Velen hebben in het buitenland politiek asiel destijds verkregen oa Fr. Guyana!!! Krijgen zij hun aandeel wel???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.