maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieChileense hulp bij onderzoek kopervoorraden Suriname

Chileense hulp bij onderzoek kopervoorraden Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 feb – De regering wil over betrouwbare data beschikken wat betreft de kopervoorraden in het achterland. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken komt er een grootschalig onderzoek. Nagegaan zal worden of er voldoende is om mijnen op te zetten. Dat moet extra geld in het laatje brengen. Intussen is buitenlandse hulp ingeroepen.

Chili dat zelf over kopermijnen beschikt, gaat helpen. “Chili heeft een enorme ontwikkeling op het gebied van mijnbouw en vooral de koperindustrie. We hebben reserves waarvan we zelf weinig afweten en hebben Chili gevraagd om te komen helpen onderzoek”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Hij heeft de afgelopen dagen de eerste besprekingen gevoerd in Santiago. Als uiteindelijk voldoende voorraden worden aangetroffen, krijgt Surinamer er nog een industrie bij.

Eer het zover is zal wel het en ander geregeld moeten worden. Want zelfs als er voldoende koper is, moet dit nog worden gemijnd en verkocht. De marktprijs van koper wil weleens schommelen. Chili is ook bereid te helpen met het verder ontwikkelen van de landbouw. Het land heeft aardig wat ervaring met planttechnologie. Binnenkort wordt een delegatie deskundigen verwacht in Paramaribo voor afrondende besprekingen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

39 REACTIES
 1. =Meneer lackin, ontwikkeling mag altijd in een land, maar ik zou graag willen weten hoe alles precies betaalt zal worden en welke aandeel de Chinezen zullen krijgen of hebben.


  Maak melding
 2. laten wij dan de koper nemen voor wat het is, mss wel..mss niet!

  ma hoe zit dat met de landbouw?????

  dan komt Cuba, dan weer China, soms India en dan weer expertise uit regio Caricom,…fawaka?

  daarom zijn wij zo uniek,…*trouwen* met 4 tegelijk 🙂


  Maak melding
 3. Ach hij Lackin, moet zijn vele snoepreisjes toich verantwoordelijken!?
  Dus waarom dan niet een ongeloofelijk verhaal aan de surinamers ophangen!Lackin heeft heeft het allang opgemerkt,je kan de surinamers van alles wijs maken,ze geloven toch alles!!


  Maak melding
 4. Deze mensen misgunnen Suriname en de Surinamers alles, volgens mij zelf het lucht dat ze dagelijks inademen.
  Er staat duidelijk Chilenen, maar hij heeft het over Chinezen in zijn posting.


  Maak melding
 5. @shot door de roos

  Oh ,dat komt gewoon door het feit omdat we de landen waarmee lackin zaken denkt te doen en de landen waar hij met vakantie gaat ,niet meer kunnen bijhouden.Vandaag zit hij in China,morgen is het Chile, gisteren was het Cuba,overmorgen Argentinie enz…Panama,venezuela,brazilie,..och ,och,och…zeer verwarrend!


  Maak melding
 6. Ik sluit me aan bij Ira.
  Tevens hoop ik dat bij een eventuele concessie, er gehandeld word naar eer en geweten.
  Het kan en mag niet zo zijn dat er weer sprake is van nepotisme.


  Maak melding
 7. Mooie ontwikkelingen allemaal mits er ook economische voordelen en vooruitgang uit valt te halen.

  Ik zou inderdaad ook gaan voor een duurzaam technisch hoogontwikkelde landbouw. Welk machinaal uitgevoerd gaat worden…en waar veel vraag naar is op de wereldmarkt.


  Maak melding
 8. =Een deel van het geleende geld (US$ 482.000)gaat naar het achterland voor de koper.
  =De Chilenen gaan helpen met onderzoek.

  Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en de Chinese ambassadeur Yuan Nansheng bij de wisseling van de nota’s na de ondertekening van een schenking- en een leningovereenkomst donderdag. Beijing schenkt Suriname 10 miljoen yuan (US$ 1.6 miljoen) en biedt ook nog een interest vrije lening van 3 miljoen yuan (US$ 482.000). De gelden gaan onder meer naar de agrarische sector en de renovatie van het hoofdkantoor van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


  Maak melding
 9. We’ve always heard how our county is the 17th richest country on earth when it comes to all of its natural recources.
  While exploiting all of these recources will give a significant boost to our economy in the near future we have to NOW start exploring other ways of creating income other than just digging and pumping our way out of poverty.
  We need to start taking a hard look at educating the population to the highest levels possible and invest in creating long term industies(preferably green)

  Take a look at the UAE for example, they built up the region with monies derived from oil exports and then switched to an tourism based economy.

  Education is the key to a bright and prosperous Suriname. We cannot just keep taking from the land and rivers. Agriculture advances are always positive developments, but we have to diversify our economy.

  Technological research and development is super impotant in trying to achieve just that.
  Again, Education is the key.


  Maak melding
 10. Ray,

  Suriname is gezegend met ettelijke verborgen natuurlijke hulpbronnen. Wanneer deze delfstoffen niet geëxploiteerd worden zullen deze delfstoffen voor altijd verborgen blijven en zal Suriname er nimmer profijt van hebben.
  Er zijn verschillende landen in de wereld die reeds hun expertise hebben opgedaan in het exploiteren van
  bepaald soort delfstoffen.
  Het is dus meer dan terecht dat Suriname zich oriënteert op de landen die de expertise in huis hebben. (China, Chili, Cuba, Panama, Brazilië etc..
  Wat is daar eigenlijk mis mee?
  Waarom zou Suriname opnieuw het wiel moeten uitvinden?

  Vroeger reikte het werkgebied van Suriname niet verder dan Nederland. Suriname is haar werkgebied aan het verbreden en dat is alleen maar goed.
  Lijkt mij.


  Maak melding
 11. @Infocus

  O,focus toch,
  Sinds het aantreden van deze illegale ndp regering horen we dag in en dag uit hoe ze gaan samenwerken met alle landen van de wereld behalve Nederland.
  Het grappigste ervan is dat Suriname overal nter wereld gewoon zomaar een ambassade aan het openen is. Je vraag je dan af waarom eigenlijk?
  Zijn de rijen bij de andere vreemde ambassades in Suriname langer dan bij de voor ons allen bekende en favoriete nederlandse ambassade?!
  Het is Nederland die veel voor ons doet op humanitaire gronden!en ze vragen niks ervoor in ruil!

  Zo hebben we ook ons GOUD!!
  Heb je 1 procent winst uit de goud verkopen gezien?
  nEEN ,natuurlijk niet,een deel ervan heeft MISIEKABA in zijn gebit gestopt,als onderpand voor later,brunsie zijn hals gaat gebukt onder de lading aan goud rond zijn hals,bouta en dino die zijn medeeigenaren van al het goud netals de binnenlandbewoners die het goud voor hun zelf eisen. Jij en ik,gaan nooit de winsten zien ,okay>
  Jij denkt dat in de wereld na een spreekbeurt gehouden te hebben men overgaat tot business. Wel neen,heeft lackin een BLUE PRINT getoond aan de surinaamse bevolking,heeft hij ons medegedeeld wie,wat ,hoe en wanneer deze deal gesloten werd.Wat zijn de voorwaarden van zo een deal ?Het allerbelangrijkste nog wie is de expert aan de zijde van de ndp regering?
  Lackin,brunsie,bouta,abrahams,…..
  Laat me niet lachen ,okay….


  Maak melding
 12. @Ray

  Goed zo Ray.
  wat er ook gebeurd altijd blijven lachen!
  En ik lach met je mee!
  Lachend zullen we de wereld “veroveren’

  Jij bent de expert in deze. Ik heb verder niks aan toe te voegen.


  Maak melding
 13. Maipio Valley!

  Koper is bij schommelende prijzen op de markt niet zo interessant. Maar een goede, karaktervolle, witte, volle, op het hout gerijpte, op de tong tintelende, trotse, zoete, witte druivenwijn uit de Maipio Valley kan Suriname op de kaart zetten.
  Als de Chilenen ons gaan helpen, dan helpen ze ons maar met van onze Djamoe en Pommerak goede wijn te maken die de hele wereld rond gaat. Want Chili heeft een enorme ontwikkeling op het gebied van wijnen produceren. Dan hoeven we alleen maar te planten en te oogsten in plaats van te gaan mijnbouwen wat we zelf niet kunnen en te duur voor ons is. En dan worden we weer met 5% van onze grondstoffen in het riet gestuurd.


  Maak melding
 14. Ray,

  Ik luister liever naar een echte expert dan jouw
  constante gebrabbel.

  Lees hieronder de bevindingen van een echte specialst over de goud deal;

  Qute;

  Het belang van de natie is voldoende veiliggesteld met de gouddeals die gesloten zullen worden met Surgold (joint-venture tussen Suralco en Newmont) en Iamgold. Dit stelt de fiscalist Roy Shyamnarain die vanavond een presentatie hield voor de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Hij heeft een analyse gemaakt van de conceptovereenkomst over Meriangebied van 2010 en de bestaande overeenkomst met Rosebel Gold Mines en de nieuwe deals die op tafel liggen.

  Shyamnarain vindt dat de gouddeals passen binnen de beleidsvisie voor ontwikkelen van natuurlijke hulpbronnen, zoals neergelegd in de grondwet, de Mijnbouwwet en toegepast bij Rosebel Gold Mines en Merian 2010. De belangen van het land zijn voldoende gegarandeerd in de opbrengsten. De inleider noemt de ‘local content’, milieu, arbeid, opbouwen van lokale expertise en belang lokale gemeenschappen.

  De deals bevatten volgens Shyamnarain geen buitenproportionele incentives. “Het grootste deel van de opbrengst blijft in Suriname”, concludeert hij. Hij merkt op dat 50 tot 60% van wat er verdiend wordt in de goudsector in Suriname blijft.

  Unquote


  Maak melding
 15. @Ree
  Oh,als surinamers staan wij bekend om het feit dat wij het vlees met haar en huid verkopen alvorens de beer geschoten is!

  Dit alles is volgens het verhaal van Shyamnarain.
  De praktijk moet dat uitwijzen en geen spreekbeurten!
  Ik geef shyamnarain een tien voor zijn deskundigheid op papier.Wie zal de deskundige in praktijk zijn dan?

  Rarararaaa..wie?!


  Maak melding
 16. @Nationals

  Alles is voor jouw positief nieuws.
  Ook de fake IDOS peiling was positief nieuws geweest voor jou. De realiteit heeft echter anders uitgewezen;NEGATIEF!


  Maak melding
 17. @Ray

  Broeder Ray,

  We zitten op een gouden bank desondanks zij wij al jaren bedelaars…

  Een populatie van bijna 500.000 inwoners, zoveel rijkdom en ZOVEEL pinarie….

  Stem op de wolf, behalve gratis huizen gaat hy jullie ook een gouden bank geven om de hele dag te blijven zitten/liggen/slapen…..eten zal ook van zelf komen…

  Nu gaat hy jullie binnenkort ook een kopro kanoe geven om te staatskas mee te helpen roven…

  Oeng lessie beest..frede foe wroko..

  Uiteraard heb je ook hardwerkende broeders die ik zeer zeker wardeer.


  Maak melding
 18. @Roy

  Gelijk heb je.
  Met zoveeel rijkdom aan bodemschatten volgens Lackin en co zou je heel makkelijk denken dat de gehele plus minus 500 000 bevolking van Suriname stuk voor stuk miljonairs zijn.
  Het kan ook zo zijn dat bouta zijn schulden die hij links en recht aan het maken is ,zal terug betalen met grote ladingen Goud en koper!!


  Maak melding
 19. Ira

  =Meneer lackin, ontwikkeling mag altijd in een land, maar ik zou graag willen weten hoe alles precies betaalt zal worden en welke aandeel de Chinezen zullen krijgen of hebben.

  Ray

  Ach hij Lackin, moet zijn vele snoepreisjes toich verantwoordelijken!?
  Dus waarom dan niet een ongeloofelijk verhaal aan de surinamers ophangen!Lackin heeft heeft het allang opgemerkt,je kan de surinamers van alles wijs maken,ze geloven toch alles!!

  het zijn allen pessimisten die het land suriname noch de bevolking daarvan de ontwikkling in welwaart en welzijn gunnen.je zit nu te plukken van welvaart die europa biedt, hoe denk jij dat die welvaart bereikt is?? nederland heeft moeten investeren en wat er niet was is ingekocht.ga de geschiedenis na en wees eerlijk nedereland en europa was aan de grond na 2 oorlogen. dankzij marshall hul zijn ze er te boven op gekomen. en wie was marshall?? een amerikaanse president.


  Maak melding
 20. Ray,Ray,Ray, vraag me af als ge de heledag maar met Suriname,Surinamers en hun president in je hoofd zit.Gaat ge niet op vrijdagavond lekker chillen?Ik kom net thuis van een heerlijk avondje/nachtje chillen wat een genot,raad je aan om dat 1x te doen.

  Suriname gaat gelukkig onderzoek doen naar de kopervoorraden een prachtig initiatief,En dan winnen en exploiteren,huppeteee Suriname boekt vooruitgang en daar ben ik erg content mee eindelijk een regering met ballen.


  Maak melding
 21. Tuurlijk joh, de Chinezen helpen Suriname met alles, maar hun eigen belang staat wel voorop!

  Bouterse betrekt ze overal bij terwijl die zelf vergeet tegen welk prijs?


  Maak melding
 22. Chili leer ons in het achterland vooral ook van jullie lekkere aardappelen te verbouwen dan hoeven wij in de toekomst geen aardappelen meer uit Nederland of U.S te importeren. dan eten wij in de toekomst slechts originele zuid-Amerikaanse die verbouwd worden door onze eigen binnenland bewoners.


  Maak melding
 23. TJALI BI MI: Jullie hebben toch al de cassave-en zoete aardappelfabriek van je collega PARAMAN?
  Dus ik zou zeggen stoppen jullie per direct met het importeren van Hollandse en Amerikaanse aardappelen.


  Maak melding
 24. Als ik dacht dat we alles gehad hebben , verschijnt onze GARGAMEL en Suri inwoner wannabee ten tonele, vanuit zijn flatje uit de G-buurt in wervelend Amsterdam-ZO


  Maak melding
 25. beste mensen tog,

  vroeger hadden wij een tabaksplantage,…thans in Su een *tabaksoorlog*

  vroeger hadden wij een suikerrietplantage,..thans wordt het verfilmt in Z-afrika

  straks krijgen wij een *aardappelplantage* en komt er een *somo-oorlog*

  🙂


  Maak melding
 26. who cares, voorlopig nog niet. alles op zijn tijd,. want cassave en zoete patat passen niet bij roti met alu, alu roti of in saoto soep. dus even doorbijten die Nederlandse en Amerikaanse aardappelen.


  Maak melding
 27. @Tjali bit mi

  Ga eerst cassave leren planten,daar hoef je toch niet op de chilenen te wachten,of moet je ook chileense boeren importeren om cassave te planten voor jouw?
  Ps

  Er zijn zoveel variaties om een heerlijke rotie te bereiden,aloe alleen is niet verplicht.
  Onze klimaat is niet gunstig om aloe te verbouwen ,wel cassavbe. You lesie beest ,ga alvast cassave planten ,wacht niet op chilie!


  Maak melding
 28. @i know

  De plannen van je baasje zijn gestoeld op een WENS!
  Hij hoopt dat op 1 dag dit gaat gebeuren op een ander dag dat gaat gebeuren.
  Hij is de enige in de wereld die tegelijker tijd zoveel deals kan sluiten met iedereen,vooral met de landen die niks te bieden hebben.
  Het grappigste is dat de deals gesloten worden die alallemaal te maken hebben met het binnenland.
  Dieken en graven. Alsof de deals vandaag gemaakt kunnen worden en overmorgen met dieken en graven begonnen kan worden!Die Amnestie heeft zijj fantasie vermogen nog verder uitgebreid en die man is niet meer te stoppen.hAhahahaaaa….volgende week krijgen we deel 2 ..over zijn amnestie gevecht !!
  En ja de resultaten zijn bekend!
  Somo zet nog een tweede stempel van amnestie bevestiging erop…hahhahahaaaaa…..

  Ga jij dansen en plezier hebben…je bent toch een volgeling van bouta?
  Dus waarom niet,slapen jij en je baasje maar verder als rozen en plezier hebben in Ocer,wij zijn er nog om
  over Suriname te waken!


  Maak melding
 29. ray

  @i know

  De plannen van je baasje zijn gestoeld op een WENS!
  Hij hoopt dat op 1 dag dit gaat gebeuren op een ander dag dat gaat gebeuren.
  Hij is de enige in de wereld die tegelijker tijd zoveel deals kan sluiten met iedereen,vooral met de landen die niks te bieden hebben.
  Het grappigste is dat de deals gesloten worden die alallemaal te maken hebben met het binnenland.
  Dieken en graven. Alsof de deals vandaag gemaakt kunnen worden en overmorgen met dieken en graven begonnen kan worden!Die Amnestie heeft zijj fantasie vermogen nog verder uitgebreid en die man is niet meer te stoppen.hAhahahaaaa….volgende week krijgen we deel 2 ..over zijn amnestie gevecht !!
  En ja de resultaten zijn bekend!
  Somo zet nog een tweede stempel van amnestie bevestiging erop…hahhahahaaaaa…..

  Ga jij dansen en plezier hebben…je bent toch een volgeling van bouta?
  Dus waarom niet,slapen jij en je baasje maar verder als rozen en plezier hebben in Ocer,wij zijn er nog om
  over Suriname te waken!
  beste ray alvorens je een plan ten uitvoer breng moet het eerst op papier gezet worden, dat kun je zien als een wens. en zie daar die wens om victoria tot een landbouw gebied te maken.is dat niet een mooie wens????!!!!!


  Maak melding
 30. Ray, ik ben niet van die figuren die drie bananen(bomen) zeven cassave, drie napi, een halve bed blauwkop op zijn grond heeft en dan gaat opscheppen met. Ai mi prani yere!
  al op mijn achtste weet ik wat ik moet planten. Ik heb bibit gesjouwd en ook rijst geplant. tegenwoordig kan je overal en alles planten. rijst in Italie, bananen op Ijsland. Ik kweek liever beesten en gevederde dieren. planten is een hobby geworden.


  Maak melding
 31. @alleen
  Al die wensen van je baasje staan alleen op papier.
  Je kan zeggen ze staan op IJS geschreven!!
  Ze verdwijnen even gauw als ze geschreven worden.


  Maak melding
 32. @Tjalie bit mi

  Ga je grootje voor de gek houden,okay!

  Ps

  je mag dan geleerd hebben wat te planten OF TE kweken ,1 ding dat je zeker niet geleerd heb is ,WIE ALLEMAAL GESCHIKT IS OM EEN LAND TE BESTUREN,
  Dat kan je van de huidige machthebbers niet zeggen!!!
  Ze zijn waardeloos,waardeloze NDP regering!!


  Maak melding
 33. hahahahaha Ray,ik zat in A”dam op het Rembrantsplein gezelligggg te chillen ,wat een leuke chill-stad,na een week hardwerken doet het een mens goed,try it if you can.
  Ach ja je hebt niets anders om handen dan je te ergeren aan het fenomeen Bouterse,al blijkt keer op keer dat je ergernis geen zoden aan de dijk zet.


  Maak melding
 34. Damn wat een liefde hier allemaal.. dus dit is nu surinaams? ik zie jullie allemaal ruzie maken. praten over miljoenen terwijl, wat hebben jullie op de bank?? wat hebben jullie gestudeert?? ik zie van al deze mensen 1 iemand die zelf iets kweekt en die persoon moet iemand anders voor de gek houden.. je kan geen woord zeggen of je bent een bouta voorstander of tegenstander.. jullie douwen jezelf in hokjes.. moet die gekwelde en ofgefokte tekeer zien gaan hier. wat doe je in je dagelijks leven kerel?? richt een politieke partij op dan?? of heeft bouta jou dat verboden?? jullie lullen allemaal maar volgens mij woont maar 5% van die mensen die hier poep praten echt in suriname zelf. weetje noem mij een voorstander of tegenstander. mij boeit het vrij weinig wat jij denkt of zegt. ik zeg wees blij met bouta want het alternatief kan gevonden worden in libie en egypte.. wie is nu baas van de olievelden daar?? heb je liever dat die bandieten weer macht krijgen over de surinaamse olie, goud en andere grondstoffen.. jullie klagen maar bieden geen alternatief.. en zodra jullie een alternatief hebben gevonden voeren jullie die niet uit maar gaan jullie langs de zijkant staan klagen over hoe slecht het wel niet is.. oooh suriname heeft zo veel grondstoffen onder de bodem.. ooh jeetje zeg.. ga jij die daaruit halen?? nee jullie branden jullie handen daar niet aan.. jullie praten over brunsie en bouta maar jullie zijn pas de echte raddraaiers.. jullie haten en haten en haten maar doen geen flikker.. ik heb liefde voor iedereen die een goed hart heeft voor suriname.. maar jullie mensen gaat het niet om suriname.. zodra bouta weg is zoeken jullie weer een andere zondebok.. weetje mensen, neem mij dan.. ga maar lekker door met schijt schrijven nu heb je wat om over te klagen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES