‘Politiek mag niet bemoeien met schuldpositie padieboer’

40

PARAMARIBO, 29 jan – De overheid mag zich niet meer inlaten met het schuldenprobleem van padieboeren. Dit zegt directeur Sigmund Proeve van de Surinaamsche Bank. De politieke traditie om banken te bewegen tot het herschikken van schulden, moet ophouden. “Vanuit een nationale optiek bezien, vind ik dat de discussie over herschikken van schulden niet een zaak is waar jij je als staat mee moet bemoeien. Je begeeft je op glad ijs.”

Het is in het verleden al bewezen dat padieboeren niet echt geholpen worden. Keer op keer vervallen zij in dezelfde bedrijfsmatige fouten. Bij de bank opgenomen leningen worden dan niet terug betaald. Traditiegetrouw wordt dan aangeklopt bij de politiek. “Maar waarom zou een boer wel recht hebben op herschikking, maar iemand in een andere sector dat recht niet hebben. Ik vind dat het herschikken van schulden een zaak is die bilateraal moet worden bekeken” zegt Proeve.

Er kan dan samen gezocht worden naar oplossingen. “Maar niet op verzoek of op last van een derde. We moeten praten over het verbeteren van productieomstandigheden, zoals waterbeheer en goedkopere inputs. Die discussie vind ik veel fundamenteler”, aldus Proeve. De politiek zou pas echt helpen als het besluiten over het verbeteren vlotter zou gaan. “Er wordt nog te veel gesproken over het plannen van zaken die we al lang kennen.”

40 REACTIES

 1. Proeve,

  Eindelijk, jouw dagen zijn geteld als directeur bij de DSB.

  Jouw zoveelste blunder.

  De president heeft je in de gaten.

  Gods molen draait langzaam maar zeker.

  Opgeruimd staat netjes.


  Maak melding

 2. Eens met Proeve ! als een ondernemer niet in staat is om zijn leningen af te betalen dan houdt het op.

  1) de ondernemer kiest zelf om lening aan te gaan

  2) een dergelijke afweging maak je alleen als je de lening terug kunt betalen

  3) over het niet terug betalen van de lening zegt iets over de kwaliteit van de ondernemer zelf

  4) de belastingbetaler mag inprincipe NOOIT de dupe worden van deze wantoestanden

  Ik heb het al eerder gezegd, suriname is gebaat bij het opzetten van een soort NIBUD of een MKB Branche Vereniging. Omgaan met geld, het lijkt makkelijk. Je ontvangt maandelijks je inkomen, betaalt de rekeningen en daarnaast zijn er grote en kleine uitgaven. En toch maken mensen schulden. Een derlijke instituut zouden particulieren (oa kinderen) en bedrijven kunnen adviseren omtrent hun financiën. Suriname kan op dit vlak GROTE stappen zetten.


  Maak melding

 3. @Koos
  Broeder Koos,
  Als je ezels in kostuums laat paraderen alszijnde ministers krijg je wantoestanden….

  In geciviliceerde landen worden altyd naar een oplossing gezocht echter in mijn geliefde land worden de kelen van de mensen in nood helemaal dichtgeknepen.

  Dit soort tafarelen krijg je met analphabeten (ezels in kostuums) aan de macht die denken dat ze heel wat zijn.


  Maak melding

 4. De belastingbetaler heeft geen behoefte aan schulden socialisme. Door aanwezigheid van Bouterse in Suriname betaald het volk al een hoge prijs. Deze kansloze boeren moeten opdonderen en hun land afstaan aan goede ondernemers.


  Maak melding

 5. Onzin…..

  De banken hebben al jarenlang te hoge leningen verstrekt aan de lanbouwboeren wetende dat, gezien de lanbouwomstandigheden, is het een bittere feit dat de banken en Suriname slechts koffiedik hebben gekeken.

  Ieder land moet zich aan de regels houden en ook hun banken. Bij het aangaan van de leningen was er een wetenschap bij de banken dat de lanbouwboeren het mogelijk moeilijk terug zouden kunnen betalen.

  Binnenkort reis ik daarom naar Suriname om voor deze lanbouwboeren een oplossing samen met hun te bedenken.
  En die oplossing is er.

  Politiek is wel degelijk bevoegd te bemoeien, wie moet het anders doen?.

  Die lanbouwboeren moeten vooruit worden geholpen, das de enige oplossing en NIETS anders.

  Ik geef de lanbouwboeren Hoop en dat mogen de anderen ook wel doen. De huidige regering staat open voor een dialoog en dat is wel een andere koek als voorheen.

  VHP/ NF Venetiaan riepen de landbouwboeren tijdens hun regering op om maar pompoen te planten. Dit was het gek aansteken en niets anders.


  Maak melding

 6. Hallo Proeve,
  Om zaken gedaan te krijgen in Suriname moet je echt een vriendje worden van de hedendaagse ndp regiem.
  Kijk,ze geven cadeua’s weg als bv complete cassave fabriekjes zonder dat je iets ervoor betaald of iets terug hoeft te betalen . Bovendien krijgt zo een geschenk gelijk de titel van STAATS bedrijf gewoon ,zomaar!De padie boeren daarentegen moeten met al het weinige doen en nu dit!!


  Maak melding

 7. OengSa Wini
  Hallo cassave-eter
  Denk jij dat het planten van rijst even eenvoudig is als het stoppen van een stukje cassave stengel in de grond?De cassave heeft geen zorg nodig,alleen hier en daar het onkruid schoonmaken ,voor het planten van de rijst is het een hele fase. Je moet letterlijk in het water staan wil je rijst op tafel hebben.Chemicalieen en van alles heb je nodig ,dan komt nog de droogte en overstromingen ,de insekten plagen enz…
  Voor dit alles heb je kapitaal nodig!
  Als bouta en co gratis kunnen reizen moeten deze padie boeren ook geholpen worden!bouta en co werken niet ,de padie boeren wel.
  Ps, rijst is ons hoofdvoesdsel van de dag!!


  Maak melding

 8. Proeve is een van de weinigen die inzicht van zaken heeft. De politiek mag zich niet bemoeien met de schuldenlast van de padiboeren. Leningen moeten afbetaald worden. De overheid kan beter de condities scheppen voor de boeren om hun bedrijven levensvatbaar te maken. Daarvoor is het ministerie van LVV. We hebben toch genoeg landbouweconomen in huis???


  Maak melding

 9. @Plato

  de landbouw ingenieurs worden eerder assemblee lid[Ramnandanlal]adviseur[Krolis] of boekhouder[Poershke].
  Ze zouden wel gek zijn om zich met riskante dingen als landbouw bezig te zijn.

  Cobie.


  Maak melding

 10. @Giro 535, neem aan dat dit de juiste gironummer is voor de hulp behoevenden in Suriname ? Het is erg hoor dat Suriname aan de bedelstaf is geraakt. Wij Hollanders doneren graag voor Suriname.

  Hulp hulp Bouta!hulp hulp Suriname!

  U vraagt wij draaien.


  Maak melding

 11. Deze shit politicussen kunnen hun eigen problemen niet eens oplossen laatstaan van de padiboeren!! Zodra ze over finacieën horen denken zij gelijk aan hun zakken! Stelletje mafkezen!! I.p.v rijst zou ik hen met wat anders voeren!!


  Maak melding

 12. @@Mevr. Janssen neen, aub niet!! Je gaat deze bendes nog luier maken!! Je weet het toch allang dat deze mensen niet moeilijk maken als het makkelijk kan?? waarom dan gaan werken als ze het krijgen?? Neen niet doen svp!! ik ga niets doneren!!!! Ik geef het liever aan Somalië. O neen! daar heb je die rovers en kappers weer! dus dan Togo maar of bangladesh.


  Maak melding

 13. @@@ Stenaf nwe ling!! 2013 om 15:37 uur, door stenaf
  Bouta na a Mang!!! Volgens ben je hierop niet welkom! Je kunt gelijk vertrekken, waar je vandaan bent gekomen!! Moven!!

  Bouta na mang en brengt het land naar de achteruitgang!!


  Maak melding

 14. De boeren zijn de nek om gedraaid door de Staat.Deze geeft de export niet vrij, de boeren mogen hun eigen gewassen niet exporteren want de staat heeft een paar van haar dieven aangesteld die de export vergunningen heeft.De staat garandeert de prijzen niet.Boeren krijgen in Suriname geen ene ondersteuning van de overheid het zijn Africaanse toestanden.De boer wordt als mindere gezien.Kijk in Nederland wat voor ondersteuning de boeren niet krijgen.Eten de voornaamste wat een mens nodig heeft.Maar een zwarte ziet dit niet.In Africa eten ze de resten van de witten en dat is er wat in Suriname ook gaat gebeuren.
  Ze hebben de veeteelt/landbouw kapot gemaakt.Hoelang zal de zwarte de import van vlees ,melk en rijst kunnen betalen.Straks wordt het de ruggen van de kip zoals in Africa.Of is de hoop ook nu gevestigd op de Chinesen


  Maak melding

 15. VHPers jullie zijn werkelijk geen knip voor jullie neus waard.Dat jullie niet durven opkomen voor de boeren is schandelijk voor het mens zijn van jullie.Voor wie zijn jullie bang.Jullie zijn de grootste verantwoordelijke voor wat er met de boeren gebeurt.Bang voor de NPS en nu voor deze debielen.Deze man heeft geen verstand van waar hij mee bezig is.Ik heb het persoonlijk mee gemaakt voor wat voor soort volk jullie niet zijn.


  Maak melding

 16. Gemachaniseerde rijstbouw is veel gecompliseerder dan velen op dit forum zich kunnen voorstellen.Aan de reacties merk ik dat ze er geen idee van hebben.

  De machinale rijstbouw steunde voornamelijk op de expertise van de SML. De SML had een zaadvermeerderingsbedrijf waar het zaad ontwikkeld door veredelaars van de SEL werd vermeerderd voor de SML en rijstboeren.De SML bestaat niet meer en zo ook de leverancier van kwaliteitzaad.Goed zaaizaad staat garant voor een hoge productie van ca.6-7 ton/ha.Lagere opbrengsten zijn niet redabel en leiden alleen maar tot enorme schulden. Nu is er geen adequate,betrouwbare zaadvoorziening voor de rijstteelt.Zelf gemaakt zaad geeft geringe opbrengsten.
  De zaadvoorziening is een van de kernproblemen van de rijstteelt op dit moment.Over de vraag hoe het komt dat de SML over de kop is gegaan moeten de ingenieurs antwoord geven.


  Maak melding

 17. In de moderne management van anno 2013 zegt men” wie geen goede planning maakt gaat over de kop. Zo simpel is het.Je kan niet blijven investeren in een sector en je lijd constant verlies, dan is er fundamenteel iets fout. Het lig aan de boeren zelf.Proeve heeft groot gelijk. Geimporteerde rijst kost goedkoper dan hier geproduceerde rijst. Hoe rijm je dat?????
  Ik kan het niet vatten.


  Maak melding

 18. ten tijden van venetiaan/adjodhia werd vijf miljard(lees 5 miljoen) ter beschikking gesteld aan de rijstboeren. elk kreeg 250.000 gulden nu 250 srd wat hebben ze met dat geld gedaan??? dure auto’s gekocht dan krijg je dit ja dat men zijn schulden niet kan aflossen. man wil leven als sheik terwijl men een midden inkomen heeft.


  Maak melding

 19. Proeve is geen uitzondering van het feit dat er een groep is dat tegen de landbouw is. Dat is een vak dat alleen maar door javanen en hindoestanen wordt uitgevoerd.
  In de hoogtij dagen werd alleen door Wageningen 30.000 ha rijst geteeld nu in de totale voorjaarsinzaai in Suriname maar 22000 ha. De lage rijst prijzen hebben al de rijstproductie in Coronie en Saramacca kapot gemaakt. Goed idee van proeve want hogere prijzen voor rijst in de toekomst betekent meer winst, als proeve verstand van landbouw zou hebben zou hij weten dat Ghana en Haiti weer rijst gaan verbouwen en niet meer afhankelijk willen zijn van Amerikaanse gesubsidieerd rijst.
  Klinklare onzin van proeve.


  Maak melding

 20. Maar zo kan iedereen schulden maken en dan via politiek laten oplossen.(dit is jaar in jaar uit gaande)vooral Front heeft deze boeven behoorlijk plek gegeven.

  Dit zijn dus zeer zware schurken.

  En dit soort boeven lopen al jaren in de politiek en het moet duidelijk zijn, schurken worden rijker maar rovers niet.


  Maak melding

 21. Onderpand!

  Een lening dien je af te lossen. Paddieboer, Brombereboer, Manjaboer of Awarraboer, iedereen dient een onderpand te geven als de lening niet kan worden afgelost. Wat is er aan de hand?

  Meneer de paddieboer toert met zijn SUV door het land, zijn zoon met een 4×4 dubbel cabine en ze zitten elke dag bij de ijssallon naast Torarica. Planten: ho maar!

  Wanneer het bedrijf niet functioneert en de boer niet in staat is om dit goed te runnen, dan volgt gewoon faillisement. Als onderpand voor de bank gelden dan zijn machines en andere eigendommen.
  Het land wordt verkochtaan een andere boer die de zaken wel kan runnen.
  De politiek moet hier ver van afblijven.


  Maak melding

 22. Als de politiek niet mag bemoeien , dan hoeven ze ook geen belasting betalen , altijd de gladhaarigen de alles voor niets willen hebben .
  wanneer gaan ze het door hebben dat de bananen toko is afgebrand .
  ting kong drai no wang sma ni kong goedoe moro sodro foe frantwoortoe fa a kong na a monie .
  dus jullie kunnen het op je buik schrijven dat de regering er op gaat toe zien dat jullie er geen sooitje er van maken .


  Maak melding

 23. De politiek bemoeit wel, want manglie heeft het alleenrecht in Nickerie.
  Vieze politiek, vriendjes politiek, verrader manglie en loopjongen doekhie.

  Walgelijk!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.