dinsdag, mei 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameOud-burgemeester Binderhagel: fyo fyo ook zelf te genezen

Oud-burgemeester Binderhagel: fyo fyo ook zelf te genezen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 jan – Headley Binderhagel, voormalig burgemeester in Nederland en psycholoog, heeft wetenschappelijk onderzoek verricht naar het fyo fyo fenomeen. Dat mensen in conflictsituaties elkaar soms grievend bejegenen, kan sporen achter laten. Surinamers geloven dat woorden geuit onder zulke omstandigheden, kunnen doorwerken. Ook lang nadat de ruzie is bijgelegd, kunnen onverklaarbare ziekten en aandoeningen de kop opsteken.

Beweerd wordt dat in een bepaald stadium de fyo fyo ‘gerijpt’ is. Vliegjes of fyo fyo lopen dan over het lichaam. Als de beestjes wegvliegen zou de persoon kunnen overlijden. De meeste gelovigen spoeden zich dan voor een ritueel bad (wasi) naar een of andere natuurgenezer. Met alle risico van dien. “Er is geen controle, men weet niet precies wat die doet. Wij onderzoeken of het de wasi is die helpt, de woorden of een combinatie”, zei Binderhagel in het actualiteitenprogramma Waakhond.

Vaststaat in elk geval dat zelfgenezing best mogelijk is. “We vinden dat het niet zo noodzakelijk is dat anderen erbij gehaald. Mensen moet geleerd worden dat ze zichzelf genezen, dat ze zelf woorden kunnen gebruiken om zich te helen, excuses aanbieden voor wat toen gezegd is. In de psychotherapie leert men de mensen dat ze zichzelf kunnen genezen”, aldus Binderhagel. Het onderzoek heeft twee jaar geduurd en de resultaten worden te boek gesteld.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

23 REACTIES
 1. “Dat mensen in conflictsituaties elkaar soms grievend bejegenen, kan sporen achter laten. Surinamers geloven dat woorden geuit onder zulke omstandigheden, kunnen doorwerken. Ook lang nadat de ruzie is bijgelegd, kunnen onverklaarbare ziekten en aandoeningen de kop opsteken.”

  LOL. Dat zijn dan bijgelovige en stomme mensen. Bovenstaand WKN bericht lijkt me een vroege 1 april grap te zijn.


  Maak melding
 2. =Binderhagel heeft gelijk, omdat veel Surinamers zo bijgelovig zijn en vast houden aan tradities die hen kapot maakt.

  =Vaak genoeg zie je men van alles en nog wat doet dat fout is, maar je hoort nooit de familie of iemand anders de persoon corrigeren voor zijn foute handelingen of gedrag.
  =Als men ouder wordt en plotseling op een vervelende manier dood gaat, roep men ook gelijk,
  “””na sma doe ing wan sani””””

  =Gaat het niet goed met de kinderen na de dood is het “”a abi fjo fjo””””


  Maak melding
 3. @@ who cares je bent helderziende!! en zo heb je nog een aantal bekende gasten hier op de forum wier een wasi moeten gaan nemen!! Al heel snel hebben zij een andere schuilnaam gekozen!! Ze zagen het al aankomen denk ik!!


  Maak melding
 4. M.a.w Als je iemand hebt gegriefd met woorden en / of daden dan zal je geweten je blijven achtervolgen (gewetenswroeging) totdat je spijt hebt betuigd aan de ander.
  Je zult psychische en misschien ook somatische klachten krijgen waarvan de oorzaak niet duidelijk aantoonbaar zijn.
  Ga en zeg welgemeend Sorry en je zult verlost zijn.
  Zo werkt Karma ook.
  Dat hadden wij toch zelf kunnen weten?


  Maak melding
 5. Forummers, Odi odi.

  Dinsdag 29 januari 2013 om 13:51 uur, door who cares
  Nu begrijp ik waarom SRA , Paraman c.s.zijn zoals ze zijn….

  @who cares: Yu e kiri mi dja mang. Soso lafu.
  Alleen ben je (pero) vergeten!
  Wat is met onze (pero) de laatste tijd aan de hand?

  Maar kan het volgende artikel ook helpen tegen FYO-FYO?
  ………………………………………………
  GEHEIMEN VAN DE KALEBAS PRIJSGEVEN

  25/01/2013 – Tascha Samuel (Bron dwt.)

  De kalebas is in de wintireligie een belangerijk middel om te komen tot de geest (kra) van de persoon, om zo mogelijke problemen op te lossen.-.

  PARAMARIBO – Het hebben en gebruiken van een kalebas (kra basi) is binnen de wintireligie van groot belang.De culturele organisatie Fiti Fu Wini hield afgelopen zondag een speciale interactieve lezing om uit te leggen hoe de kalebas te gebruiken. Culturu mama Marie Starke zal de inleider zijn. Volgens Starke is een kalebas een persoonlijk iets dat met zorg gebruikt moet worden.
  ………………………………………………

  Dinsdag 29 januari 2013 om 16:16 uur, door Wiep-Ding
  @@ who cares je bent helderziende!!!

  @Wiep-Ding: Ook BaasWaterval is een helderziende!!!
  Alleen moet je daar heel veel EURO’S neertellen, om één kleine fyo-fyo te verjagen.
  Als het helpt weet ik niet.


  Maak melding
 6. Belijdt daarom elkander uw zonden en bidt voor elkander,opdat gij genezing ontvangt. Dit zijn principes uit de bijbel.
  Dit gaat boven “kalebas” en cultuur.
  Mensen kunnen in een culturele gevangenis zitten. Jezus is de weg daar uit. Ik hou van mijn cultuur,maar sommige elementen zijn occult en daar moet men uit breken.
  De beste “wasi”is met het bloed van Jezus.


  Maak melding
 7. @r.hokstam; verdiept u eens in de geschiedenis;het zijn de slavenmeesters die de slaven onder druk Jezus (overigens hoe kan het anders;een witte man) hebben leren kennen. Ik leef volgens de overtuiging dat in elk mens goed en kwaad zit. Het is de kunst om goed te leven, positief te staan en het leven en weten wat je met je mond belijdt. En als de ander nou gelooft in god of anana let him! ; immers er wordt in alle religiëen geleerd niet te oordelen ; dus hoezo occulte ! (Dat is ook een last die de zwarte man met zich draagt vanuit de slavernij;de witte heeft hem geleerd dat zijn cultuur afgodisch is omdat het onbekend was voor ze en dus angst zaaide!) nogmaals; oordeel niet en richt je op je eigen welbevinden


  Maak melding
 8. Sommige respondenten op dit forum hebben niets beters te doen dan anderen voor alles en nog wat uit te maken.Soms vraag ik me af: hebben ze eigenlijk wel een beetje sociaal-gevoel in hun donder?Ze slaan op hun borst dat ze democratisch zijn,niets is minder waar,een ander mag absoluut geen eigen mening hebben of ze worden uitgemaakt en voor gek verklaart.Haast niemand reageert op het artikel,neen ze grijpen gelijk hun “kans”om hun gal te spugen op andere respondenten. Verbeter de wereld ,maar begin bij je zelf pfffff.

  Bij weg naar zee is er een Mandir,waar men ook dit soort rituelen doet,volgens de hulpzoekenden hebben ze er baat bij.Als men met respekt met elkaar omgaat en goed communiseert zullen zulk soort rituelen niet nodig zijn.


  Maak melding
 9. Meneer binderhagen,ik neem aan dat u een grondig onderzoek verricht hebt ,maar is die beslissing of oordeel over een cultuur dat niet van u is te beslissen wat voor effecten het met zich mee draagt .
  U als niet Afro surinamer die de kenmerken van een eeuwen oude traditie niet ken is ook niet bevoegd om er een andere wending aan te geven .
  Met betrekking tot zelf genezing ben ik voor een gedeelte met u eens wat betreft het zelf genezing,maar dat u er niet bij vermeld dat zelf genezing een spiritueele genezing is die in het oude afrika van toen op hoog niveau in praktijk een normaal begrip was .
  Fyo Fyo is net als een vloek die iemand door jaloezie of afgunst met haat in zijn/haar haard op een ander uitspreekt.


  Maak melding
 10. @Fer.E.: Pero en SRA zijn een en dezelfde persoon…

  @I KNOW: Je hebt volkomen gelijk dat sommigen hun KANS grijpen om hun gal te spugen op andere respondenden, net zoals sommigen a la minute hun KANS grijpen om bij elk onderwerp de slavernij en de voormalige koloniale heersers er met de haren bij slepen om hun gal te spugen omdat ze nou eenmaal het gevoel van ontheemd zijn niet opzij kunnen zetten, en huin toekomst in het verleden ligt.


  Maak melding
 11. Een onderwerp dat lange tijd vanuit een verkeerde invalshoek werd gevoerd.

  Ook de winti heeft veel onder de invloed van het christendom te ‘lijden’ gehad. Het christendom is een meer een cultuur dan een religie geworden sinds het de oversteek heeft gemaakt naar Europa. Het is ene machtsmiddel geworden en de kern daarvan is de mens te laten geloven dat hij voor zijn ‘redding’ afhankelijk is van zaken buiten hem.

  Een savior God ( Jezus bijvoorbeeld) Door de mens structureel afhankelijk te maken van ‘iets’ buiten hem is de mens afhankelijk en manipuleerbaar, in feite gevangen in een net.

  Hij mag dan en kan dan denken aan bevrijding door die externe factor maar in feite is hij nog net zo een gevangene ( een levende dode)

  Oorspronkelijk is de Afrikaanse Godsdienst er een waarvan men WEET dat de redding, het goddelijke in de mens zit.

  Door de invloed van bijvoorbeeld het christendom, zijn aspecten van de mens die eerst geacht werden in de mens te zitten externe factoren geworden. men heeft geen idee hoe erg de winti is geëvolueerd richting Europees christendom.

  Men kent de oorspronkelijke filosofie niet meer en is daarom genegen zich bezig te houden met zaken die direct gerelateerd zijn aan alles behalve de oorspronkelijke filosofie.

  De eerste die de mens moet genezen volgens de oorspronkelijke filosofie en traditie is de mens zelf.

  Ik moet eerlijk erkennen dat de devaluatie van die filosofie ook al begon in Afrika waar in het oude Kemet (Egypte) bepaalde leiders ook al in de gaten kregen dat godsdienst een machtsmiddel was. (daar is dus in principe religie geboren.)

  Geloof en nog meer weten zijn grote krachten die zeker als ze gebundeld worden ( vereniging) kunnen creëren, veranderen, tot leven kunnen wekken en kunnen doden.

  Zelfs in de bijbel staat dat duidelijk geschreven. Al is het vermakelijk te zien hoe gelovigen en ook voorgangers daarmee worstelen.

  Mens, weet Gij niet dat Gij Goden zijt?

  De verlossing van de mens en ook de genezing van de mens is bij die mens zelf en niet bij iets of iemand daarbuiten.


  Maak melding
 12. Deze Oud-burgemeester Binderhagel heeft lang geen aandacht gehad en vandaar deze sumiere verhaal!!! Schop achter zijn kont geven!!

  PUUR AANDACHT TREKKEIJ!!!!!!


  Maak melding
 13. @watra, helaas is het onderzoek samen met Surinamers uitgevoerd.
  =Het klopt ook precies wat er staat geschreven. Als het ware worden sommige mensen gewoon mee opgevoed. Letterlijk en figuurlijk.

  =Elk cultuur heeft zijn “wasi” en dat is geen probleem. Maar wat geschreven staat gaat meer om het denkwijze van iemand en hoe het te behandelen is.

  =Het hoeft volgens mij geen probleem te zijn om een onderzoek te doen om mensen te helpen met hun problemen.

  =In Nederland rent men vaak genoeg naar een “bonoe man” voor elk wisje wasje. Hoeveel van deze mensen zijn ook echt voorruit gekomen???
  =Als ik gesprekken heb met mensen worden ze zelfs opgelicht door dezelfde “bonoe man”.


  Maak melding
 14. Dat klopt slechts gedeeltelijk.

  Als je niet geloofd in een vloek, gebeurt er niets.

  Blijf altijd op JEZUS rekenen en vertrouwen en niet de mensheid.!

  Laat ze wat mij betreft een end door vloeken, dus gewoon NIET in geloven. Geloof je erin, dan is het een verloren zaak!


  Maak melding
 15. @ Ira
  even een doordenkertje.

  Weet je dat in elke religie oplichters zitten? Ik durft zelfs te stellen dat relatief en ook absoluut de meeste oplichters zitten in het christendom.

  Mensen gaan elke week, soms zelfs elke dag naar de kerk, doen daar elke week soms elke dag een geldelijke bijdrage, anderen betalen een tiende en weer anderen zelfs meer aan de voorgangers.

  Komen deze mensen vooruit? En wat is dat vooruit komen?

  Als de voorganger,pater, dominee, pastors, discipel, profeet en hoe ze allemaal nog meer heten tegenwoordig bepalen wat mensen moeten en mogen denken, dragen, doen, dan kan je toch niet spreken van vrijheid maar dat mensen zich een God wanen over anderen en of als enige in staat zijn de vooronderstelde god te kunnen verstaan en of zijn/haar woorden te interpreteren.

  In Nederland maar ook in Suriname rent men niet alleen naar ene pandit, bonuman, maar ook naar de voorgangers ( zie bovenstaand rijtje.

  Mensen stellen zich afhankelijk op omdat de grote religiën dat voorschrijven. men wil niet dat mensen zelf gaan denken en echt gaan geloven dat ze in ieder geval geen voorganger nodig hebben en of andere titels om vooruit te komen, vrij te worden, etc.

  Ik vind het altijd vermakelijk dat mensen zeggen dat belijders van de winti niet vooruit komen en geld verliezen aan oplichters.

  Kijk wereldwijd naar krottenwijken, favella’s, je zal zien dat er altijd ene geweldige kerk staat, een pracht gebouw en dat de voorgangers altijd goed in de slappe was zitten, het beste eten krijgen en de duurste auto’s rijden.

  Met een beetje geluk blijven ze van kleine kinderen en vrouwen af. Maar op een of andere manier heeft men daar een blinde vlek voor.


  Maak melding
 16. Wat een mooi discussie ,ik heb er verder niets aan toetevoegen, maar vindt de wyze waarop mensen gereageerd hebben heel fyn en soms leerryk kortom ik heb genoten.
  zo als het hoord geen beledigingen ,vernederingen ofscheldwoorden maar zo als het hoordt.
  TOP


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES