‘Surinaamse deskundigheid goed tegenwicht voor multinationals’

31

PARAMARIBO, 28 jan –Surinaamse accountants en andere deskundigen zijn best wel in staat de boeken van multinationals te controleren. Dit zegt parlementariër Rabindre Parmessar (Mega Combinatie/NDP). Suriname heeft de deskundigheid wel degelijk in huis. Beweringen als zou Suriname risico lopen bij het uitvoeren van de overeenkomsten over goudwinning, slaan nergens op.

Toch meent fiscaal deskundige Robby Makka dat Suriname bedrogen uit kan komen. Iamgold en Newmont zouden deskundigheid kunnen inzetten om afspraken te ontlopen. Daarom doet Suriname er goed aan buitenlandse deskundigheid in te huren. Zijn idee wordt niet bepaald op prijs gesteld. “We moeten het koloniale denken achter ons laten, dat omdat ze (de Surinaamse deskundigen, red.) een andere huidskleur hebben, ze niet geschikt zijn”, zegt Parmessar tegenover de Ware Tijd.

Parmessar heeft alle vertrouwen in de Surinaamse deskundigheid. Lokale accountants zijn aangesloten bij internationale organisaties. Volgens de politicus heeft Suriname geleerd van het verleden. De principeovereenkomsten met Iamgold en Newmont zouden daar bewijs van zijn. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met constructies die Suriname kunnen benadelen. “We zijn bedacht op constructies en bekijken de overeenkomsten minutieus. “

31 REACTIES

 1. Als een mulo school leerling met een militaire opleiding de leiding heeft over deskundigheid gaat het zeker fout.
  Bouterse heeft last van megalomanie,hoogmoedwaanzin.
  Parmessar blijf maar lekker slapen.


  Maak melding

 2. Vertrouwen op eigen kunnen. Staatsolie Suriname heeft Suriname de weg gewezen hoe ze het moeten aanpakken. Goudwinning vindt al eeuwen lang in Suriname plaats en nu nog steeds. Surinaamse goudondernemingen kunnen het met Surinaamse werknemers zelf doen en waar het schort aan kennis/expertise kunnen ze het dan inkopen in het buitenland. Dat heeft staatsolie Suriname bewezen.

  Waarom kiest men niet voor die aanpak. Je weet dan zeker dat niemand je oplicht en dat het geld De Surinamers, Surinaamse economie en ontwikkeling ten goede komt.

  Vertrouwen op eigen kunnen, gewoon klein beginnen en al naar gelang de ontwikkelingen te groeien.


  Maak melding

 3. =Robby Makka, heeft een punt als het gaat om deskundigheid uit het buitenland in te huren. Deze kunnen dan samen met de Surinamers samen werken.
  =Volgens mij is niets mee met kennis van een ander.

  =Men vergeet dat de Surinamers niet gewend zijn op zo’n grote schaal te werken.

  =Parmessar, als je kennis van het buitenland krijgt, wil dit nog niet zeggen dat men koloniaal denkt.
  =Ik heb het idee dat Parmessar op deze manier moet praten om het volk rust te bieden dat Suriname alles zelfs kan.

  =Ik denk dat Robby Makka bang is dat het niet eerlijk zal verlopen en fraude gepleegd kan worden met staatsgeld. Wie weet.


  Maak melding

 4. Geachte heer Parmessar,

  Het doet mij deugd dat de Surinaame overheid zo dicht op de goud overeenkosmten zit. Het zou mij ook deugd doen als de dezelfde overheid de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en de de rechten van de mens zou eerbiedigen.

  Om te beginnen de amnestiewetgeving in te trekken en het strafrechtelijke proces te continueren, dit in het belang van de rechtstaat maar ook genoegdoening voor de nabestaanden.

  Met vriendelijke groet,

  Koos de Jong


  Maak melding

 5. Vanuit de politieke omgeving, waarvan deel uitmaken actiegroepen, politiek gelieerde, vakbonden, politieke tegenstanders en vele burgers de vraagstelling ontstaan van politieke behoefte bevrediging. Ze willen geïnformeerd worden over de eisen die ontstaan zijn vanuit de politieke realiteit van het politiek handelen van de Regering over een gesloten gouddeal. Geïnformeerd,willen worden onder welke voorwaarden de gouddeal beklonken is en voor welke termijn. Hoe zullen de kosten van deze deal de belastinginkomsten belasten(hoeveel belasting opbrengsten zullen ermee meegemoeid zijn in de worst scenario?); Is er een milieu paragraaf in de voorwaarden opgenomen die de exploitant verplicht die te herstellen in z’n oorspronkelijke staat? Zijn er verplichtingen in de voorwaarden opgenomen, van huisvesting, bewoonbare woning, behoorlijke infrastructuur en energie( water, gas en elektra); Zijn er voorwaarden opgenomen, die overheidscontrole mogelijk maakt op de productie van de afgesproken natuurlijk goed uit de grond; Zijn er in de voorwaarden opgenomen om tot confiscatie over te gaan van alle andere winbare goederen uit de grond dan in de deal is overeengekomen. Wat levert dit heel proces de overheid. Wanneer kan er worden gevangen en welk percentage van de winst door overheid? Zijn er voorwaarden van scholing van betrokken werknemers?
  Ik denk dat Surinamers in principe elkaar liever kunnen oplichten, dan met zulke maatschappijen Iam Gold en Newmont in zee te gaan. De Surinaamse economie kan de miljarden toch niet aan. Suriname kan best een half gesloten economie hanteren en zijn tijd rustig nemen om zich naar een hoger niveau te ontwikkelen, dan zich druk maken over het probleem van die noodlijdende maatschappijen. Zoals Passant aangeeft, Suriname heeft die gasten niet nodig, want we kunnen het echt zelf. Mijn opa als gewezen goudzoeker, behoefde na de vondst van een behoorlijke klomp goud nooit meer te werken. De Regering kan die hele deal liever laten afketsen. Die gasten kunnen liever naar een van die Afrikaanse landen hun heil zoeken.


  Maak melding

 6. Suriname kan zich internationaal niet meten met de deskundigen uit Canada en de VS.Hier trekken we alweer voor de zoveelste keer een veel te grote broek aan!
  Guyana daarentegen onderkent dit probleem,denkt er dus anders over en roomt over de hele wereld (de VS,Groot Brittannië,Canada,Australië) bij eventuele conflicten gerenommeerde advocaten(weliswaar van Guyanese komaf)af!
  Wij zouden dat maar ’s ook moeten gaan doen.

  Daarom heeft Guyana voorlopig alle conflicten met Suriname glansrijk gewonnen!


  Maak melding

 7. Deskundigheid is in de jaren 80 al gevlucht. Het land zit vol met ongeschoolde idioten. Kijk alleen maar naar Toerisme en Ruimte Ordening. Deze zaken hadden al lang geregeld moeten worden. Het ontbreekt aan vakman en leiderschap.


  Maak melding

 8. Makka laat los je minderwaardigheid complex.Jou redenatie is een zwarte eigen maar tracht dit los te laten en heb vertrouwen in je landgenoten.Dat veel zwarten zo als jij op een stoel zit dat je normaal nooit zou kunnen bezetten qua ervaring en kennis wil nog niet zeggen dat het land geen goeie mensen heeft.Ik velen zo als jou mee gemaakt die geen knip waard zijn.Jullie hebben soms een diploma maar daar mede is alles ook gezegd.Zo een vertrouwen in de witte mensen zie hoe diep ze je niet geraakt hebben.Geest en lichaam is van hun.


  Maak melding

 9. Vertrouwen!

  Is dit niet dezelfde man die van de daken riep dat wij over goede bruggen en wegenbouwers beschikken? Hij heeft vertrouwen in ons eigen kunnen tot er een ram is geschiedt. Dan hoor je hem niet meer!


  Maak melding

 10. Wie niet aan de regels of wetten van SU houdt, op laten rotten!! Of het nou Iamgold, Newmont Gold is of andere JOJO’s! het kan mij geen ene reet schelen! opsodemieteren!!! Het enige wat telt is mijn wet en regels!!! Mijn mensen staat op nummer 1. Hoe je keert of wendt!!!!!


  Maak melding

 11. @Savioen, ik vraag mij af wie jou zo ver heeft gebracht om zo racistisch te reageren.

  =Ik zal jou even wakker schudden en vertellen dat van alle culturen in suriname de “zwarte” mensen de meest open cultuur is.
  =Sommige van de andere culturen zijn zo hypocriet en doen alsof er nooit bepaalde dingen in hun cultuur gebeuren.
  =In ieder geval zal Suriname nooit zonder de “zware” cultuur kunnen.

  =De grootste baas van de wereld is een zwarte man en heer OBAMA.


  Maak melding

 12. Beste landgenoten, we luisteren nu naar ‘his masters voice’. Loze kreten napapegaaien van de leader typeert de huidige coalitieleden. Geen schrijntje problematiserend vermogen en kritische houding te bespeuren.
  Het is ook gek dat de parlementariër zich gediscrimineerd voelt vanwege zijn (zwarte huidkleur) en de kritische houding van derden toeschrijft aan de andere huidkleur van SU deskundigen.
  Inhuren van deskundigheid is gemeengoed in een globaliserende wereld en een wereld met internationals en hatch funds.
  Het getuigd van een domme arrogantie om te beweren dat SU geen externe deskundigheid nodig heeft.


  Maak melding

 13. =even dit:::

  =Ik ben niet blij met het verleden, maar aangezien ik voorruit wil komen kijk ik niet meer achteruit en daarom heb ook het ook ver geschopt.

  =Ik weet niet welk cultuur jij bent, maar het volgende moet je eens weten:::

  -Javanen uit Indonesië, zie hoe men vandaag bijna geen eten heeft en vrouwen onder druk gezet worden.

  -Hindoestanen uit India, zie hoe vrouwen minder en waardeloos gezien worden en ook dagelijks verkracht worden. Armoede ten top.

  =Van de creolen weten wij ook hoe het gaat in Afrika.

  =De Chinezen die maar twee kinderen mogen krijgen en vaak genoeg de meisjes vermoord worden.

  =Wees maar blij dat jij tenminste geboren bent in Suriname en dit de danken aan de witte man.


  Maak melding

 14. Dus ik snap een ding niet. als al die deskundigen in het buitenland zitten en alleen ongeschoolde in het lan, dan doe die ongeschoolde het veel beter dan jullie daar aan de noordzee, want met vallen en opstaan lukt het ons land om vooruit te komen. het juist europa die nu in een diep dal zit. u breng maat de minnetjes.


  Maak melding

 15. alleen

  Dus ik snap een ding niet. als al die deskundigen in het buitenland zitten en alleen ongeschoolde in het land, dan doen die ongeschoolde het veel beter dan jullie daar aan de noordzee, want met vallen en opstaan lukt het ons land om vooruit te komen. het is juist europa die nu in een diep dal zit. u breng maar de minnetjes.


  Maak melding

 16. aah…wat is het toch heerlijk om met een vernauwde blik door het leven te gaan. Immers we zien alleen het goud maar de kaaimannen erom heen niet.

  Deze S leider zit die arme mensen daar te voeden met luchtballonnen. Ja dat willen ze horen, en dat geeft hij ze ook.
  Ja.. goedkope PR trucs. De zwarte piet wordt de ander toegespeeld.


  Maak melding

 17. Ik betwijfel geen moment aan de deskundigheid van Surinamers,maar door het koloniaal verleden,zijn Surinamers nog niet instaat bepaalde onderhandelingen alleeen uit te voeren.Omdat ze nog tegen blanken opkijken en geven zich snel gewonnen.Dus inhuren van deskundigheid ter ondersteuning is van essentieel belang.


  Maak melding

 18. Dit is echt een lachertje.Suri deskundigen als de krater en de zwarte.Die konden al niet door een deur toen.En dan komt Boerenveen en Sew Atjon en Iwan Krolis en Alibux bij.

  ps.
  de krater is Caldeira en de zwarte is Kalloe.

  Cobie.


  Maak melding

 19. GMAP+ Geestelijk Middelmatig Als Persoon

  De leider in Suriname is mulo leerling. Zijn voorgangers hadden AMS, Universiteit enz. Het waren Dr, Drs, Ir, noem maar op. Anderen hadden zelfs 3 titels. Ik kan mij niet heugen dat zij beter waren. Die hebben gewoon een zootje van gemaakt. Je begrijpt het politieke spelletje nog steeds niet. Jij en je geestverwanten die plusjes en minnetjes aan het turven zijn. Jullie lijden aan Boutafobie. Opgesloten in een psychische gevangenis en de bewaker van deze gevangenis is onwetendheid. Op een dag zullen jullie ervaren wat voor spelletje in deze wereld wordt gespeeld. Minister Timmermans was laatst met de koningin in Brunei. De Sultan beheerst 4 minister posten en bevolking mag niet stemmen. Timmermans had helemaal geen kritiek. Het is hun manier van democratie vond hij. Hoe gaan jullie reageren als deze minister straks gewoon zaken gaat doen met jullie fobie. En tenslotte: The light shines into the darkness, but the darkness don´t get it.


  Maak melding

 20. Moiwana massaslachting.
  8 dec massaslachting.
  veroodeling door Inter-Amerikaans Hof voor de mensenrechten.
  Amnestiewet, veroordeling voor drugshandel.
  Vernietiging van onze sterke munt en economie,dictatuur.
  zijn criminele zoon benoemen tot hoofd CTU.
  Waku aub


  Maak melding

 21. DE GMAP is weer bezig , wanneer zullen ze ijndelijk inzien dat klagen en schelden geen vruchten afwerpt .
  Jullie zien suriname liever als bedelaar , wat jullie ook zijn .
  maar maken jullie je niet druk het lot van suriname licht niet in handen van jullie , landverraders !!!!!


  Maak melding

 22. de meesten van jullie hebben gladhaar , vandaar die jaloesie je kunnen het gewoon niet hebben dat het suriname en zijn inwoners goed gaat torie ma ki djodo ,thoro may or baba lhaar pakri, rawhen .
  toe khallie dharoe pié teb toe bad na ka ,koetha sare .


  Maak melding

 23. @Seng -sang
  LEG MIJ DE VOLGENDE LOGICA DIE SCHUIL GAAT IN DEZE BEWERING ‘S UIT:-
  “de meesten van jullie hebben gladhaar , vandaar die jaloesie je kunnen het gewoon niet hebben dat het suriname goed gaat”!

  Dus de relatie (het logische verband)tussen glad haar,jaloezie en het goed gaan van Suriname en haar inwoners!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.