Regering halfslachtig tegenover decentralisatie

13

PARAMARIBO, 28 jan – De regering legt een halfslachtige houding aan de dag als het op decentralisatie aankomt. Dit stelt Basrat Ahmadali, manager van het decentralisatieprogramma van de overheid. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling, RO, dat voorop moest lopen, werkt maar met mondjesmaat mee. Het heeft zo zijn gevolgen voor het verzelfstandigen van de tien districten die Suriname rijk is. Toch zou een wat flexibeler houding meer voordelen opleveren.

De kennelijke angst voor het verliezen van politiek terrein, zou dan onterecht blijken. “Het beste is dat RO meewerkt aan de overgang en ziet hoe mooi haar rol wordt”, zei Ahmadali in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. De verzelfstandiging betekent niet dat het ministerie alle zeggenschap kwijt is. Het wordt eerder begeleiden en bijsturen. “Managen”, aldus Ahmadali. Bovendien zullen er altijd districten zijn die zwakker uitvallen.

De verzelfstandiging houdt immers in dat er zelf geld mag worden binnengehaald. Dat moet vooral van economische activiteiten komen en niet elk district heeft er evenveel. “Dus zal RO die districten moeten helpen.” Het programma is toch redelijk opgeschoten. Twee districten zijn al haast zover. Dat het ondanks de tegenstand van politici en topambtenaren zover kwam, is een kwestie van hiërarchie. “Dankzij de huidige president en de vorige.”

13 REACTIES

 1. Dececentralisatie moet je in Suriname niet willen. Je moet geen eilandjes willen creeën. Het werkt alleen hebzucht en corruptie in de hand. Een goedvoorbeeld hiervan is dat sommige inheemse volkeren nu een deel van de goudopbrengsten gaan claimen ZONDER dat men iets van een inleg fee heeft betaald. In dit geval gaat het om een fee van 480 miljoen US Dollar. Dit bedrag wordt door de totale bevolking opgebracht wordt. Lijkt mij niet meer dan logisch dat de winsten aan het volk toe behoord en niet 1 specifieke groep. Niet iedere district is rijk aan bodemschatten. Meer verzelfstandiging betekent ook meer armoede in sommige districten. Ga je decentralisatie aanmoedigen dan is de volgende stap onafhankelijkheid. Een staat binnen een staat.


  Maak melding

 2. Koos, Decentralisatie houdt niet in dat de centrale overheid ALLE taken overdraagt aan de districtsbesturen, in Amerika heb je toch ook de federale overheid die voor bepaalde gemeenschappelijke taken zorgt maar daarnaast heeft iedere staat zijn eigen lokale overheid, ook in Nederland hoef je niet voor elk wisse wasje naar Amsterdam of Den Haag te gaan, de provincies hebben hun eigen lokale bestuur, in andere landen zijn de voordelen van decentralisatie blijkbaar groter dan de nadelen, waarom zou dat in Suriname ook niet het geval kunnen zijn? Wil je beweren dat er alleen in Paramaribo eerlijke mensen wonen en in de districten niet? Overal in de wereld, ook in je kooslandje Nederland, heb je eerlijke en corrupte mensen, wij moeten door goede regelgeving, wetten en controle voorkomen dat de corrupten al te veel schade veroorzaken in de samenleving als geheel.


  Maak melding

 3. Decetralisatie betekend letterlijk’ont-cetraliseren’.hiemee wordt vooral bedoeld het ongedaan maken van eerder cetraliseren,==gebruik==de term word vooral gebruikt bij over heden en andere organisaties.
  Hiermee bedoelen zij dat ze de bevoegdheden minder centraal gaan regelen,een voorbeeld is het opsplitsen van een grrot(staatss)bed.


  Maak melding

 4. Decentraliseren betekent dus bevoegdheden herverdelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak gaat er een moeilijke zoektocht naar evenwichtige machtsverhoudingen mee gepaard. Soms hebben de lokale overheden onvoldoende middelen om hun bevoegdheden uit te oefenen, soms hebben ze niet de nodige kennis en vaardigheden. In andere gevallen sluiten de plannen van de centrale overheid en die van de lokale overheid niet op elkaar aan. Soms is de directe link met armoedebestrijding eerder zwak.

  Decentralisatie is een langzaam proces en vergt een engagement op lange termijn van alle betrokken overheden en hun partners.

  Dus meneer B.AHMADALI,
  decentralisatie komt niet zomaar. Het is inderdaad een lang proces die vooraf gaat.Je moet opgeleid kader hebben aan wie je het managment gebeuren moet achterlaten. Het is makkelijker gezegd dan gedaan !

  .


  Maak melding

 5. Beste Henkes, in Suriname wonen minder mensen dan een stad als Rotterdam. Decentralisatie betekent nog meer bureaucratie, Advies Raden en Commissies. Ook deze mensen zullen betaald moeten worden vanuit de overheidspot. Op basis van de inwoners aantallen heeft Suriname exorbitant veel ambtenaren. De overheid moet maar in eigen vlees gaan snijden en efficienter gaan werken want daar is nog veel winst te behalen.
  Om te beginnen een betere inning en controle van belastingen. De schatkist loopt miljoenen srd per jaar mis. Men is ook niet in staat grote bedrijven te controleren. Daar is veel winst te behalen. En veel zaken is ook via Internet te regelen. Scheelt weer wat abtenaren.

  Suriname is door en door corrupt. Zie de indexlijsten. Volgens mij staat Suriname op een 84e plaats. Als regeringsleden een greep in de kas mogen doen, dan zullen de lokale bestuurders dit ook doen. Dat ligt toch voor de hand ? “goed voorbeeld doet goed volgen”
  Er is nog veel werk te verzetten op dat vlak. Totaal niet te vergelijken met Nederland. Notering indexlijst ergens in de top 10 !! Een land met 17 miljoen inwoners, voor de overheid totaal onbereikbaar. Daarom heeft Nederland 408 gemeentes ingesteld. Zo staat de overheid dichterbij haar burgers.

  Het huidige Suriname is één grote papierentijger met obesitas ambtenaren die vastgeplakt zitten op hun bureaustoelen.


  Maak melding

 6. Koos, Suriname heeft weinig inwoners, maar die wonen niet op een kluitje, het land is qua oppervlakte veel groter dan Nederland, daardoor is b.v. de bevolkingsadministratie heel ingewikkeld en duur, er zijn duizenden kinderen in het binnenland die niet bestaan voor de overheid omdat het zo moeilijk en duur is voor de ouders om geboorten te gaan registreren in de stad, decentralisatie zou in dit specifieke geval een voordeel zijn (dit is slechts één voorbeeld).
  Dat er in Suriname meer corruptie voorkomt dan in Nederland zal ik niet ontkennen, het verschil is te wijten aan het feit dat in Nederland de controle beter geregeld is en niet omdat Surinamers genetisch corrupter zijn. Zelfs de steenrijke vader van de Nederlandse koningin was corrupt en recenter; die KNO-arts die in Nederland 1060 euro i.p.v. 10 euro in rekening bracht bij het verzekeringsbedrijf voor het verwijderen van oorsmeer bij een patiënt zal wel niet de enige zijn, men loopt in Nederland eerder tegen de lamp omdat de controle beter is. Decentralisatie kan de controle op ambtenaren ten goede komen, de sociale controle is in het district (misschien) groter. Decentralisatie zal zeker nadelen maar ook voordelen hebben, ik denk dat de voordelen de nadelen zullen overtreffen, het bij voorbaat afwijzen lijkt me niet verstandig.


  Maak melding

 7. @henkes

  Wat je nodig hebt in het binnenland zijn gewoon een paar registratie kantoren openen en het bemannen met de inwoners aldaar,dan heb je twee vliegen in 1 klap,Kantoor en werkgelegenheid voor de hangmatten inwoners van Suriname!
  Voorts ,waarvoor hebben wij dan de basja’s en de kapiteins dan ?Zij zijn toch verantwoordelijk voor hun mensen?!Maar neen iedereen in het binneNland is meer geconcentreerd op de goudmijnen aldaar, ze schreeuwen als 1 man uit hun borst;WIJ WILLEN GOUDAANDEEL!!
  Geen 1 van ze hoor je schreeuwen’GEEF ONS EEN AANDEEL IN SCHOOL,EEN KANTOOR EN EEN BEHOORLIJKE WERK!!
  Kijk maar naar de corrupte NDP REGERING!Het ligt in de NDP GENEN!!In Nederland worden de corruptelingen nog opgepakt en in Suriname wordt je juist beloond ervoor. Hoe erger je corruptie praktijken in Surinamer des de hoger je post!
  Van ‘pseudo presidentje’ tot ministers!


  Maak melding

 8. De leegloop van de plantages is schandalig geweest voor Suriname.Hier door is de agrarische sector behoorlijk achter uit gegaan.Vandaag de dag hebben ze de veeteelt en landbouw kapot gemaakt.De leeghoofden en schurken die Paramaribo rijk is hebben dit op hun geweten.
  Verdeel het land dat is de oplossing.


  Maak melding

 9. Lange termijn!

  Haast bij decentralisatie is het minste wat je moet hebben. Het vereist geduld, kenniswerving, de juiste man/vrouw op de juiste plaats, controle-organen en veel voorbereidend werk.

  Daarbij is het zo dat de overheid weer mensen in dienst moet gaan nemen die ook een salaris willen. Met de huidige politieke en toekomstige politieke ervaring zullen deze stoeltjes om de 5 jaar opnieuw bemand worden. Je krijgt dan weer funkties die dubbel bezet zijn en ambtenaren opreserve die betaald moeten worden.

  Ook wanneer er zich een onfatsoenlijk probleem voor doet in zo’n distrikt vanwege corruptie of niet weten wat voor taak men heeft, zal niemand minder dan Desi worden opgeroepen om de brand te blussen. Dan zul je met 10 distrikten ook 10 Desi’s nodig hebben.
  Hoe meer ambtenaren, hoe meer corruptie.

  Laten we daarom eerst onze politieke zaken in de DNA rond hebben, dan pas kunnen we gaan kijken of decentralisatie nodig is.


  Maak melding

 10. Ik ben ervoor dat de Surineds en de rest van de diaspora het land bestuurlijk overnemen, met als symbolisch staatshoofd onze Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, dan word het toch nog wat. En DDB krijgt een ruime cel in de Scheveningse gevangenis met uitzicht op de Noordzee…….


  Maak melding

 11. waarom bouwen de djoekas zelf geen grote stad in atjoni of brokopondo..

  ze bezitten immers zoveel ministeries ze kunnen zelf alle afdelingen van alle ministieries aldaar opzetten en hoeven niet meer naar parbo af
  te reizen voor allerlhande zaken..

  djoekas hebben alle soorten i.q. in huis goed geschoolde ontwikkelde dames/heren die alles kunnen opzetten..

  zelf een eigen ziekenhuis of zo u wilt een eigen gevangenis met eigen rechters,doktoren,verpleegsters enz enz enz..

  wat dacht u van een eigen vliegveld met eigen vliegtuigen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.