Eerste stap sociaalzekerheidsstelsel Suriname

65

PARAMARIBO, 28 jan – De regering heeft de eerste stap gezet richting invoering van een sociaalzekerheidsstelsel. Volgens de Times of Suriname heeft het kabinet van vicepresident Robert Ameerali een werkcontract gesloten met KPMG Assurance Services. Het bedrijf moet in minder dan een jaar een ontwerp op tafel leggen.

De belangrijkste sociale voorzieningen moeten er geregeld worden. Inbegrepen is een algemene pensioenregeling. Ook moet het ontwerp ideeën bevatten voor uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden. KPMG Assurance Services moet ook de contouren voorbereiden van een Algemene Ziektekosten Verzekering, AZV. De doelgroep betreft vooral kwetsbare individuen en gezinnen. De huidige voorzieningen voldoen kennelijk niet.

De regering wil vooral een ‘beter leven’ garanderen. Het contract met KPMG Assurance Services is goed voor ruim driehonderd en negentigduizend dollar. President Desiré Bouterse zei bij het begin van zijn regeertermijn een sociaal contract te sluiten met de samenleving. Economische voorspoed moet ook te merken zijn voor de doorsnee Surinamer. Onder meer ex-president Ronald Venetiaan betwijfelt de financiële draagkracht voor duurzame sociale maatregelen.

65 REACTIES

 1. KPMG Assurance Services onderdeel van KPMG, van oorsprong een bedrijf van ex kolonisator Nederland en ten heden dagen gerund door de witte mannen. Whahahaaaaa, en ik maar denken dat Su haar eigen boontjes kon doppen.

  GMAP heeft gelijk, alle aanbevelingen van KPMG verdwijnen toch in de bureaulade van Bouta. Deze ongeschoolde malloot weet ze toch niet tot uitvoer te brengen. $ 390.000,00 Dollar down the drain ! De uitgaves van deze regering vliegen je hier om de oren.
  Ja lieve kinderen, Sinterklaas bestaat echt en hij heet Desi Bouterse.


  Maak melding

 2. Goed plan, eigenlijk had dit in de jaren 60 al moeten zijn, gewoon door het model van Willem Drees ook voor Suriname te eisen.Helaas hadden de LIJDERS van toen alleen maar oog voor de dames van lichte zeden als ze voor overleg naar Den Haag kwamen.Ze waren meer bezig met uitstapjes dan met zaken die goed voor de Surinamers waren.


  Maak melding

 3. Hesso, suriname heeft voor de goedheilige man gekozen. Hij mist alleen een rode mijter, een mantel en een staf.
  Ik zou ook wel Sinterklaas willen spelen met belastinggeld.. dus kom niet met je verhaaltjes dat Suriname voor de juiste president heeft gekozen. Ga rustig op je ballen zitten en kijk hoe Suriname kapot wordt gemaakt broeder.


  Maak melding

 4. Maak toch eerst af waar je aan begonnen bent, meneer de president. De sociale woningbouw!
  Mensen willen eerst een huizzzzzzz!!!
  Een “beter leven” begint met een goed dak boven je hoofd!
  Gouden bergen en klokken horen luiden.


  Maak melding

 5. Dat een zwarte niet de kennis heeft en de hulp in roept van de witten,laat de zwarte overduidelijk zien dat eigenwaarde zelfrespect ver te zoeken is.Meneer Ali zijn voor ouders zijn 2000jaar slaaf geweest van de Turken en dan van de witten.Wat verwacht je van deze man die zich nu Alie baba noemt.Hun eigen ik zijn ze vergeten en prijzen dat wat hun meesters met kracht bij hun voorouders heeft in gebracht.
  Er worden geen kansen gegeven aan eigen mensen.


  Maak melding

 6. In Cuba was het socialisme of de dood, nu zijn het investeerder uit democratische en kapitalistische landen die daar investeren,Mymar Burma word beloond door Amerika omdat ze een andere koers varen.
  Nederland heeft altijd eerlijk gezegd dat ze probleem hebben met Bouterse omdat hij bij verstek is veroordeeld voor drugshandel en om de december massaslachting.laten wij deze klein gesprek wel op
  de juiste waarde beoordelen.
  Srika kan je Manuel Noriega nog herinneren?


  Maak melding

 7. Bha en nog eens Bha waarom niet zeggen moeten we nog eens zien in plaats alleen maar negatief over SU EN DE PRESS er is nog geen 1 PRESS in SU geweest dat toch nog wat voor SU heeft gedaan eerlijk weezen hoe ook er gebeurt wat posietiefs maar ja mensen zoals GMAP KOOS RAY zien niks posietief altans niet voor hun vandaar bla bla bla als jullie het beter kunnen ga en help een handje in plaats van al dat gezeur tjonge jonge


  Maak melding

 8. BOEGROE: Ik zou zeggen geef jij eens het gopede voorbeeld, en laat Aga voor wate het is, en voeg je bij je geweldige pres en zijn 40 rovers. Pres blij, in Aga zijn ze dan ook blij……


  Maak melding

 9. =Dit idee komt van Nederland.

  =Wat in Nederland bijna wordt afgeschaft, neemt men over in Suriname.

  =Ik hoop ook dat de Surinamers goed over gaan nadenken wat de voor en nadelen hiervan zijn, omdat het de Surinaamse staatskas heel veel geld kan gaan kosten. Reden, er zijn te weinig mensen die belasting betalen.

  =Het is afwachten….


  Maak melding

 10. alleen nog maar invoeren

  en dan zit ik in Su.

  Dan verruil ik Amsterdam Zuid-Oost (waar ik jarenlang heb mogen genieten van een bijstandsuitkering)met mijn geliefde woonomgeving Flora in Su.


  Maak melding

 11. BoeGroe uit aga.
  Bouterse gaat de geschiedenis in als de slechste Suriname van na de Republiek Suriname, de schade die deze monster heeft aangericht in Suriname zal generatie duren voor het word hesteld dus stop jou kolder verhaal Boegroe..
  Onze sterke gulden,massamoord,genocide,binnenlandse oorlog,Dictatuur,onderdrukking,avondklok,verdwijningen,vernietiging van onze economie en alles wat daarmee gepaard gaat.
  Nu mag jij ons vertellen welke goede dingen Crimineel bouterse heeft gedaan voor Suriname.


  Maak melding

 12. SRA: Het siert je dat je uiteindelijk toegeeft dat je vanuit je flatje 6-hoog achter vanachter je p.c. zit te roeptoeteren,het lucht zeker wel op he? The waarheid maakt vrij………


  Maak melding

 13. @Boegroe Aga

  OH ja!!??
  Wat heeft je baasje voor Suriname gedaan dan?!
  Sinds 25 feb 1980 houd hij Suriname gegijzeld!!
  Heden houdt hij Suriname gegijzeld met zijn illegale amnestie!!Alleen criminelen hosselen om Amnestie!! _


  Maak melding

 14. @Maandag 28 januari 2013 om 14:36 uur, door Koos

  Welke andere pres van suriname heeft het gedaan???????

  @Maandag 28 januari 2013 om 15:17 uur, door GAMP

  Wanneer het dossier open gaat wat NL verstopt, dan praten we verder over de decembermoorden.


  Maak melding

 15. BOUTA82: Waarom wachten tot de dossiers in Ned. vrij gegeven worden? Je kan voor al je vragen ook terecht bij je maffiamaatje DDB en zijn 40 rovers, die waren er ook bij in Februari 1982 en dec. 82 en de periode daaraan voorafgaand……


  Maak melding

 16. 100 miljoen!

  Onlangs is er 100 miljoen dollar geleend. Dit geld gaat men inzetten om minder bedeelden zoet te houden en te faciliteren, zodat stemmen winnen van deze groep geen probleem zal zijn.
  Maar hoe wil je dan die 100 miljoen terug betalen als je het niet inversteerd in je economie, produktie en export? Geld lenen om stemmen te winnen moet in de Surinaamse politiek verboden worden.
  Creeer projecten waar de minder bedeelden kunnen werken en een salaris verdienen om zo hun eigen lasten te kunnen betalen.

  Hoe wil men aan een pensioenfonds beginnen als er geen pensioenpremie wordt afgedragen? Volgens mij kunnen alleen werkenden later pensioen ontvangen die er premie voor betaald hebben. Dit is strafbaar!


  Maak melding

 17. Sra geeft zelf toe een kansloze pauper te zijn die al zijn hele leven andere voor zich laat werken. Typisch dat deze paupers uit Zuid Oost vaak Bouta aanhangers zijn. Lekker kankeren op Nederland maar wel elke maand de uitkering ontvangen.

  En altijd een specifieke bevolkingsgroep

  Ik noem ze met opzet niet bij namen dus men heeft de keuze uit Hindoestanen, Javanen, Boeroes, Chinezen, Creolen.

  Kijken wie zich aangesproken voelt.


  Maak melding

 18. @Bouta82

  Als alles ligt opgeslagen in het dossier in Nederland volgens jou, waarom heeft bouta dan Amnestie nodig in Suriname?!!
  Waarom is het juist hem die zwijgt in alle talen en niet roept voor DOSSIER Vrij nu,ook niet per vergissing in Ocer doet hij deze oproep!
  Wat houd je baasje verborgen in zijn eigen Dossier die het surinaamse volk niet weten mag?!
  Oh ja het dossier van 8 dec 1982,daar zijn wij zeker van dat hiujnhetvgaat meenenemen naar zijn GRAF!!


  Maak melding

 19. Door KPMG Assurance Services regels laten maken voor socialezekerheden in Su? nou ik weet 100% dat het goed wordt ontworpen!en als het te werk wordt gesteld, dan mag je van mij aannemen, SU in verhouding met andere landen de allereerste Land ter Wereld zal zijn met hoogste cijfer in werklozen!! De SU’s gaan niet moeilijk doen hoor als het makkelijk kan!!! Waarom werken als voor niets geld krijgt!


  Maak melding

 20. De lijst met ongemeende en onhaalbare beloftes van deze regering en hun leider (met ‘de zwaard van Damoclas boven zijn hoofd hangend’) groeit zeer gestaag. En dat is juist zo kenmerkend voor een leider die geen inzicht heeft in eigen handelen. Het bewijs voor het ontbreken van dit inzicht wordt geleverd door het feit dat hij geen berouw toont voor zijn daden, geen mededogen heeft voor de slachtoffers/nabestaanden en geen spijt opbiecht voor zijn geweten.
  Opvallend in zijn gedrag is een overdreven drang om de beste president van de wereld te spelen en dat tegen elke prijs.
  Zijn nieuwste trucje om mensen te bekeren met de valse belofte van een stelsel van sociale voorzieningen (zeg maar een SU-WW).
  Het lijkt met de huidige sociale, economische, politieke en democratische (democrartuur) omstandigheden van SU wel op een sprookje. Maar deze “INGI BOY” is verknocht aan indianenverhalen.

  Het verklaart nogmaals dat Bouta, president is voor eigen gemak en niet voor de behoefte van het volk en de jongeren die voor hem gekozen hebben.

  De jongeren (ook zij die op de NDP stemmenden) hebben behoefte aan goed onderwijs en werkgelegenheid. Want zonder werk kunnen de jongeren ook geen bijdrage leveren aan de sociale voorzieningen voor ouderen en sociaal zwakkeren.
  Dergelijk beleid komt er niet of zal gedoemd zijn te mislukken. Maar, het kan wel als effect hebben dat Bouta herkozen wordt.
  En dat zit achter de lange rij loze beloften van deze machthebbers!


  Maak melding

 21. @Sra, je mag vertrekken als je wilt, maar ik moet jou even wakker schadden dat het niet om een bijstandsuitkering gaat, maar voor WEKENDE mensen.

  =Vergeet niet dat vele Surinamers niet te zitten wachten op de SuriNeds.


  Maak melding

 22. Als het gaat om de infrastructuur van de sociale zekerheid kan je niet om KPMG heen en vooral niet om Nederland. Bij het invoering van een dergelijk stelsel moet je lering trekken uit de ervaring van Nederland. Zo zie maar weer dat de Paarse nationalisten TOCH de kennis van ex kolonisator nodig hebben!!!


  Maak melding

 23. Voor een sociale vangnet heb je inkomsten nodig. Met de huidige inkomsten van de overheid na aftrek corruptie en vriendjespolitiek is er niet genoeg voor degelijke lonen, trotoirs en riolering, goed onderwijs, goede wegen. Maar hé we gaan uitkeringen betalen aan de toch al zo luie spookambtenaren in Su…..


  Maak melding

 24. Suriboy,
  Hoe maak ik inkomsten ?
  Eerst goed studeren.
  Daarna, vraag aan een werkgever. Je hebt een job voor mij. Goed ik ga mijn best doen, want ik heb een vriendin en een kind is opkomst en die wil geld en … zien . Geen risico. Zo gaat het leven. Je weet het altijd beter voor een ander.


  Maak melding

 25. PARA: De markt voor zakkerollers en straatventers in Surimaribo is al verzadigd er heerst daar al een groot overschot aan rovers zakkenrollers, drugsdealers, massamoordenaars verdachten, frauders en landjepikkers .Maar als het zakkenrollers niet lukt kan je altijd nog assembleelid of president nodig. Diplomas niet vereist…..


  Maak melding

 26. NA DE BEKENDMAKING DAT DE BESCHIKKING VAN 2012 WAARIN DE WAARDEVASTHEID VAN DE PENSIOENEN GEREGELD WAS IS INGETROKKEN HEEFT DEZE REGERING HAAR WARE AARD WEER EENS GETOOND-ZOALS DE ONTKENNING VAN DE VERHOGING AOV.DE OUDEREN TELLEN VOOR DEZE REGERING NIET MEE.ZE KUNNEN NIET MEER MEESTEMMEN
  IN HET ASEMBLEE ENZ.
  ASEMBLEELEDEN-POLITIE AMBTENAREN-MINISTERS UIT EEN REGIEM VAN TOEN HEBBEN WEL GENOTEN VAN DIE WELVAARTSKOEK-DE OUDJES
  DIE NU WEERLOOS ZIJN ZIJN AAN HUN LOT OVERGELATEN-ZIJ MOETEN WACHTEN OP EEN ORGANISATIE DIE MET VOORSTELLEN MOET KOMEN-DEZE ORGANISATIE HEEFT EEN JAAR DE TIJD WAT GEBEURT ER TUSSEN NU EN EEN JAAR-ZIJN DE PRIJZEN VOOR DE OUDJES NIET GESTEGEN.NIET EEN IEDER HEEFT BAAT BIJ EEN ALGEMENE PENSIOENREGELING-PERSONEN MET EEN HOOG SALARIS HEBBEN OOK VEEL GESTORT-GEEF WAT WIJ GESTORT HEBBEN ANDERS IS DAT STELEN-WIJ WILLEN GEEN STOONTJIE.


  Maak melding

 27. Het leergeld van deze regering is duur. Na twee jaren van verbouwingen aan verdiepingen, talloze snoepreisjes, kreten, en hoge salarissen, is dit de oplossing? Bouta doet goed om het nest van Ali goed door te lichten.


  Maak melding

 28. Het is heel veel praten/beloven en weinig doen!! Soso kawka verstang!!!
  Er liggen vele concepten/ontwerpen/goedgekeurde plannen in de achterste la van de bureau’s sinds die Pilherman ddb de macht heeft verneukt!!!!


  Maak melding

 29. Het verschil is dat de Pres. DDB niet veel praat, maar doet, terwijl de anderen veel praten en weinig doen.
  Ik wil de Pres. DDB en Coalitie alvast bedanken dat mijn wensen in vervulling komt.
  Wat de Pres DDB doet is Algemeen belang en daarvoor werkt hij hard voor de Massa/Burgers/volk van SU.
  Ik wil de Pres DDB alleen maar zegenen met veel kracht, gezondheid en een lang Presidentschap in SU.
  Deze 2(twee) nml; APF en AZV zijn de aller belangrijkste sociale voorzieningen die uitgevoerd moeten worden, omdat het alleen maar geluk zal geven aan het volk.
  SU voorwaarts met de Pres. DDB.


  Maak melding

 30. Sra zei: alleen nog maar invoeren en dan zit ik in Su. Dan verruil ik Amsterdam Zuid-Oost (waar ik jarenlang heb mogen genieten van een bijstandsuitkering) met mijn geliefde woonomgeving Flora in Su.

  sra, dit is niet de juiste mentaliteit die we bij remigranten willen zien; je hebt blijkbaar al de jaren dat je in Nederland verblijft alleen van een uitkering geleefd en nu zeg je dat je meteen naar Suriname terugkeert als je in Suriname van dezelfde voorzieningen kan komen profiteren. sra, doe me een genoegen en blijf lekker zitten in de Bijlmer, zelfs Bouterse zal je als, fanatieke aanhanger van hem, liever niet zien terugkomen naar Suriname, in plaats dat je zegt dat je komt helpen opbouwen zeg je dat je je hand komt ophouden om een uitkering te ontvangen. Blijf maar lekker met je luie kop in Nederland, door van je flat naar de bank te lopen waar je je cheque gaat innen heb je ten minste in Nederland onkruid platgetrapt, wat heb je voor Suriname gedaan dat we je een uitkering zouden moeten geven?


  Maak melding

 31. Ach,..soso bigie mofo, bigie smoel,..waar zijn die 18000 huizen gebleven, waar is die goude kerst, waar is die fly-over highway, waar is die diepzee-haven,…bouterse na djompoe voetoe , verlosse elle speelt die man met de bevolking!


  Maak melding

 32. @Liba

  Ik denk dat u niet weet wathet betekent om een stelsel van sociale verzekeringen in te voeren. Weet u wat de WWB, WIA, WW, WAJONG, betekenen? U moet zich eerst voldoende laten informeren door specialisten op dat terrein aleer u met een oordeel komt. Of bent u ook een van de paarse idealisten die eerst handelt voor dat er gedacht wordt?


  Maak melding

 33. Henk Molenaar: “Ik noem ze met opzet niet bij name dus men heeft de keuze uit Hindoestanen, Javanen, Boeroes, Chinezen, Creolen”.

  Henk, meestal heb ik niet de behoefte te reageren op wat je schrijft, maar nu moet ik je er toch op wijzen dat je hier vooroordelen ventileer, ik voel me niet aangesproken omdat ik weet dat er binnen alle bevolkingsgroepen luie en ijverige mensen voorkomen, of als je wilt, mensen die succes hebben en mensen die geen succes hebben in de maatschappij om welke redenen dan ook en daarom sociale steun krijgen van een verantwoordelijke overheid. Toen ik in Nederland werkte ben ik heel ijverige bakra’s tegengekomen maar ook wel bakra’s waar echt luie Surinamers nog wat van konden leren.


  Maak melding

 34. @Plato,
  Heb ik beweert kennis in pacht te hebben ?
  Deskundigen mogen voor mijn part eerst onderzoeken. Op basis van hun conclusie zal geoordeeld worden, en niet vooraf dunk mij.
  Je hebt ook deskundigen bij Goldman Sachs… 🙁


  Maak melding

 35. Sociaalzekerheidsstelsel is niet meer dan een sigaar uit eigen doos. Het geld wordt middels belastingen opgebracht. Als de stelsel niet meer te houden is worden de belastingen weer omhoog gegooid. Rond pompen van geld met bijstoring van de overheid.

  In nederland proberen we deze voorzieningen af te bouwen en in suriname gaan ze dit vrolijk introduceren. Ik zou zeggen praat eens met je buurman over de schutting. En dat hoeft echt geen Nederland te zijn. Suriname kan beter inzetten op huisvesting en(jeugd)werkloosheid. Daar is nog veel winst te behalen. Een huis en een baan voor iedere Surinamer.


  Maak melding

 36. Wat voor zekerheidstelsel.In de huidige Sur.is niets zeker.Water dat niet uit de kraan wil stromen,stroom die telkens uitvalt.Doktoren die liever goud zoeken dan mensen helpen.En met de duur dat deze regering aanzit,wordt alles nog onzekerder.En de Suri’s nog wanhopiger.

  Cobie.


  Maak melding

 37. Er wordt nu al flink gefraudeerd:

  “Een afdelingshoofd van het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), dat anoniem wil blijven, uit zijn bezorgdheid over het feit dat kerngezonde mensen in aanmerking komen voor een uitkering, die bestemd is voor mensen met een beperking. Volgens het afdelingshoofd lijkt het op een ‘free for all’. “De mensen, onder wie jonge vrouwen en mannen,geven zich op als arbeidsongeschikt en komen het geld lekker ontvangen”, zegt de klokkenluider. De financiële bijstand die de mensen uitgekeerd krijgen, bedraagt SRD 325 per persoon en is voornamelijk bestemd voor mensen met een beperking en mensen met een zeer laag inkomen. “De mensen die in aanmerking komen, lijken wel op de achterban van A Combinatie.”
  http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=29713:afdelingshoofd-sozavo-trekt-aan-de-bel&catid=73:binnenland&Itemid=65

  Let op m’n woorden, dit zal alleen maar toenemen net als de bijbehorende overheidsbureaucratie. Kortom de Surinaamse (r)overheid heeft weer eens een manier gevonden om geld te verspillen. Dit is niets meer dan het kopen v.d. loyaliteit van de onrendabele groeperingen (mensen die niet werken en alleen maar feesten, roven en rondneuken) door Bouta & co. en het geld daarvoor zal door de belastingdienstrovers geroofd worden bij de rendabele groeperingen die wel werken voor hun geld en een hoeveelheid spaargeld aanleggen.


  Maak melding

 38. Niets is goed in de klooooootenogen van een handje vol ddddoemdenkers! Ik zou zeggen, schiet het huidig bestel weg en kom het zelf doen in- en voor dit land.
  In alles willen sommigen in de voetsporen treden van HOLLAND?

  Asi taki, “efu you luku song dong kaw, yu no e njang no wang mofo grasi”!


  Maak melding

 39. Wat een gedoe!

  Alles, maar dan ook alles kopiëren ze van Nederland.
  Maar…………ze moeten niets van die witte man.
  Helaas is het weer een ‘witje’ die de boel moet organiseren.
  Kassa voor de Ned FIOD, whahhahahahahaha..

  Geef ze een hengel ipv van vis.
  Er is genoeg te doen!


  Maak melding

 40. Aaai paraman, suri basie a k’ba.

  Whahahahahaha, binnenkort afgelopen met je oprotpremie.
  Goed voor je.
  Het mag niet zo zijn, dat je continu Ned verrot scheld, maar je wilt wel een oprotpremie. Karma bro, karma….

  Tip.
  Je kunt je ook ‘geestelijk invalide’ laten verklaren door een loekoemang, whahahahaha.
  Dan heb je ook recht op die Ned Defensie-premie van een paar duizend euries…. voor pensionadas.
  Het is up to you……

  Aardig van mij hè, om je te ’tippen’, whahahahahahahha..

  Toedels.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.