zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameGeen directe druk op banken voor renteverlaging

Geen directe druk op banken voor renteverlaging

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 jan – Het bedrijfsleven zal het de komende tijd vooral moeten hebben van alternatieve financiering. Volgens Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, blijft het voorlopig daarbij. Plannen voor het stimuleren van renteverlaging op leningen zijn er niet. Toch is de roep om verlaging niet te negeren.

Nu het economische klimaat steeds beter wordt, valt de hoogte van de bankrentes steeds meer op. Die kunnen al gauw oplopen tot wel twintig procent. In plaats van rechtstreeks beleid los te laten, wordt nu gedacht aan aparte leenmogelijkheden. “Zo kan ook betere concurrentie ontstaan tussen de banken en dat kan een positief effect hebben op het rentegedrag”, zegt Hoefdraad tegenover de Ware Tijd. Als doelgroep geldt vooral het klein- en middenbedrijf.

Het is ook de groep waar het lenen nogal wat risico’s bergt. Hoefdraad denkt aan een soort garantiestelling. Dit kan het risico voor de banken verminderen en zo leiden tot renteverlaging. Alternatieven zijn tot nog toe niet geboden voor het klein- en middenbedrijf. Het grootste struikelblok daar is het ontbreken van een onderpand. Ooit is al voorgesteld om een apart fonds in te stellenvoor startende ondernemers.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Deze meneer schijnt de wijze man van Suriname te zijn.
  De manier waarop en de voorstellen om in de publiciteit te treden geeft tot nadenken.De M.K.B.in Suriname is nooit door de overheid gestimuleerd om de productiviteit te vergroten. Integendeel zijn ze op alle mogelijke manieren tegen gewerkt.Dat bepaalde lapzwanzers geld krijgen met hun plannetje is wel bekend.[stelen]
  Gezien de uitspraken van deze man zie je dat hij heel weinig kennis heeft betreffende het bedrijfsleven.
  Hij gaat op alle stoelen zitten en aan gezien de baas zelf van geen wanten weet is een oog koning.Deze man is meer met zich zelve bezig.De reden kan je zelf in vullen.Hier zie je dat een diploma nog niet betekent dat je daar op die stoel thuis hoort.


  Maak melding
 2. Mijn inziens is de governor van de CBvS bezig het wiel opnieuw uit te vinden. Dergelijke maatregelen worden in legio landen allang uitgevoerd. Ik denk dat hij bedoelt voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast, want de Surinamer staat bekend als een slechte betaler. En dat weten de banken ook.


  Maak melding
 3. De oude garde zorgt goed voor zich zelf…

  Door: Theo Hiemcke

  Terwijl we nu geacht worden te leven in een democratische rechtsstaat worden, ondanks de afgelegde eed van trouw door politici, ten eigen bate de wetten van het land geschonden.
  Terwijl er niets wordt gedaan voor de nabestaanden van de slachtoffers en andere gedupeerden van de militaire staatsgreep, zijn degenen die zich daaraan schuldig maakten en hun medestanders bezig wel voor zichzelf en voor elkaar te zorgen.

  Hoewel de wet dat niet toestaat en het ook moreel verwerpelijk is, wordt nu geprobeerd de wet met terugwerkende kracht te wijzigen om degenen die tijdens de illegale periode van militaire dictatuur meenden als minister te moeten dienen, alsnog een pensioen uit te keren.
  Wanneer de politiek overtredingen van de wet of vermeende persoonlijke belangen van politici achteraf probeert te rechtvaardigen door de wet met terugwerkende kracht te wijzigen verliezen Wet en Recht in belangrijke mate hun betekenis. Het ondermijnt de Rechtsstaat en is een voorbeeld van corruptie.
  Wanneer gekozen politieke leiders plechtig gedane beloften om de wetten van het land te eerbiedigen verbreken, wordt het vertrouwen van de burgers in de politiek ernstig geschaad. Het is een slecht voorbeeld voor de samenleving die serieus probeert de goede zeden en gewoonten in het land te bevorderen en de wet te respecteren.

  Elke samenleving dient te zijn gebaseerd op onderling vertrouwen. Vertrouwen is ook een fundamenteel element bij het geven en aanvaarden van leiding.
  Empathie met de slachtoffers van het eigen handelen en respect voor de normen en waarden van de samenleving is wel het minste wat we mogen verwachten van onze politici. Dat is een solide basis voor een sociaal contract dat niet alleen dient als populistische dekmantel voor machtswellust.


  Maak melding
 4. Reacties op dit forum geven een perfecte reflectie van de algemene ontwikkeling en de oriëntatie van de Surinamer…..

  SURINAME IS NIET DE WERELD EN DE WERELD IS MEER DAN SURINAME (EN NEDERLAND)!


  Maak melding
 5. Ik weet of begrijp niet waarom ze hoefdraad 375,000 dollard per jaar betalen? De man heeft geen enkele praktiese controlls ingevoerd om inflatie te beperken.
  Iedere zakenman of vrouw begrijpt dat met rente boven de 10% niemand structureel gaat of kan investeren?

  Met 20% interest verdubbeld je schuld in zo een 3,5 jaren en dan ga je maar een richting dat is bankroet. Hoe kan verwacht worden dat het bedrijfsleven jobs can creëren met zulke woeker rente?

  Als hoefdraad niet capabel is om interest en inflatie te managen dan moet hij maar inpakken.
  Als alternatief moeten wij maar in de tussentijd de US dollar als nationale munt gaan gebruiken en iedereen met 2 cent verstand weet wel wat interest in de USA is prime is maar zo een 2%. Een hypotheek rente in de USA is rond 3 to 4%. Lines of credit interest rates zijn maar prime plus 1%.

  Beste oplossing? Hoefdraad ontslaan voor incompetentie.


  Maak melding
 6. =Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname heeft een punt als hij aangeeft dat het grootste struikelblok het ontbreken van een onderpand is.
  =Zelfs denk ik dat als velen wel een onderpand hebben het gemakkelijk is o geld te kunnen lenen en zo ook kunnen uitbreiden in hun bedrijf.

  =In vele landen gebeurt dit al.
  =waarom het in Suriname ook moeizaam gaat heeft te maken met het feit dat vele Surinamers van zich zelfs niet van verandering houden.

  @Savioen, deze man is heel goed geschoold en heeft ook hoge functies bekleed.
  Ik vind het alleen jammer dat hij een enorm salaris verdien.

  @Henk Molenaar, het eerste stuk van de tekst spreekt voor zich.


  Maak melding
 7. De beste stuurlui staan aan wal.

  Altijd maar denken dat alles wat slecht is, de oorzaak is van de leiders. Jullie ONGESCHOOLDE economische adviezen kunnen de prullenbak in.

  Toen Suriname voor het model van een democratische rechtstaat koos is er nooit stilgestaan bij de enorme KOSTEN die dit model met zich meebrengt.

  Het hele westen kampt met enorme schulden terwijl Azië ze economisch links en rechts inhaalt.

  Met het blindeloos kopiëren van alles wat de blanken doen kun je in Suriname gewoon spreken van MONKEY SEE …MONKEY DO. Een totaal gebrek aan fantasie en initiatief is waar het in Suriname aan ontbreekt.

  Geen van jullie die hier discussie voert heeft een universitaire graad in economie. Doen alsof je verstand hebt van rente bepalingen e.d. ……. laat me niet lachen.

  En Henk Molenaar …….. bij elke onderwerp op deze site begin je over de Decembermoorden en D. Bouterse. JIJ zit waarschijnlijk het vaakst op je luie reet te praten over alles wat mis is. Als je elke avond uren lang op deze site commentaar zit te leveren, kun je nooit actief bezig zijn met het land opbouwen. Rijkdom bouw je niet op tijdens je werkuren maar in je vrije tijd en zij die extra werken hebben meer.

  Typisch Surinaams hoor….. afgunst hebben voor mensen die hebben die meer verdienen geld verdienen dan jij.


  Maak melding
 8. Het bedrijfsleven kan niet zonder betaalbaar krediet. Zo worden bv de voorraden veelal op kredit ingekocht en na de verkoop betaald. In het buitenland zorgen de levernciers vaak voor dit kredit, maar in SME is dit zelden het geval. De bedrijven moeten dan wel naar de bank.

  De rente die een bank rekend zal normaal iets boven de inflatie plus een risico opslag liggen. Kort krediet zal dan ook sterk fluctueren met de inflatie. Kijk maar naar de rente die spaarrekeningen in NL geven. Dat is op hetzelfde princiepe gebaseerd.
  Bij lang krediet met de kans op toekomstige inflatie meegenomen worden. Gezien de recente inflatie onder deze regering zullend e banken die kans hoog inschatten en de renteeveneens hoogstellen.

  Maar dat de rentes tot 20 % oplopen is wel erg hoog en alleen te rechtvaardigen als. De kans op hoge inflatie op middellange termijn groot is. Kortom Hoefdraad onderschrijft hiermee vooral dat hij en de banken binnen kort weer een hoge inflatie verwachten!! En een hoge inflatie is hem en de regering aan te rekenen. Simpel gezegd. Hoefdraad heeft duidelijk geen geloof in “eigen kunnen” van hem zelf en van deze regering 😉


  Maak melding
 9. Dat deze man hoog geschoold is en hoge functies heeft bekleed wil nog niet zeggen dat hij capabel is om als minister van Financien en Economischezaken te fungeren.
  Als bankier treedt deze man veel in de publiciteit en verkondigd veel zaken die niet kloppen.Het lijkt of hij bezig is zich zelve en anderen tevreden te stellen door veel onzinnigheden te verkondigen.Zelf in zijn bankier zijn faalt hij.Suriname heeft heel weinig capabele mensen.Ze bekleden functies die hen toe bedeeld zijn maar niet door eigen kracht verworven.Kijk naar de directie van Staatsolie, die nu zit mist heel veel bestuurlijke kennis en die benoemd gaat worden god sta je bij.
  Waarom denken jullie dat de NPS nooit gewild heeft dat de Surinamers hier in Nederland de Surinaamse nationaliteit zou verkrijgen.Ze willen geen mondige mensen en hebben het volk tegen ons op gezet.
  Ze willen geen vooruitgang voor het land.Wat de overheid daar doet met hard werkende mensen kan je een boek over schrijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES