Zelfmoord blijft grote sociale plaag Suriname

72

PARAMARIBO, 22 jan – Zelfmoord blijft een groot maatschappelijk probleem in Suriname. Dit zegt voorzitter) Asha Mungra van de Unie van Surinaamse Vrouwen, USV. Mungra, arts, wil met haar ngo een beter begrip voor het probleem. Dit moet de kans op een grondige aanpak vergroten. Daar is het tot nog toe niet van gekomen.

Het blijft bij lippendienst van autoriteiten. Een documentaire die USV enkele jaren terug produceerde leverde niet het gewenste resultaat op. Mungra vindt dat er meer actie moet komen vanuit meerdere hoeken. “Dit gebeurt niet, terwijl mensen grote geestelijke nood lijden”, zegt Mungra. USV geeft niet op en heeft weer een documentaire klaar . De samenleving moet bewust worden gemaakt. De productie, Zelfdoding en waarom?, zal op verscheidene televisiestations te zien zijn.

Mungra wil een nationale discussie op gang krijgen. Het wordt met zelfmoord erger in plaats van beter. Het aantal gevallen neemt toe. Steeds meer is een verband te trekken tussen huiselijk geweld en zelfmoord. Enkele recente gevallen bevestigen dit alleen maar. Begeleiding van mensen in nood moet toegankelijker worden. Het tijdelijk achterhalen van mogelijke gevallen is nodig. “We zullen samen moeten werken aan het genezen”, aldus Mungra.

72 REACTIES

 1. Dat komt doordat in Suriname de vrouw als een gebruiksitem wordt bezien door de mannen.
  Zakelijk worden de vrouwen gezien als een buitenkansje voor de mannenwereld, doen ze niet mee dan wacht hun het lot van “geen loonsverhoging en geen bevordering”.
  Dit begint op het laagste werkniveau van schoonmaakster opklimmend naar de secretaresse van het management.
  De vrouw in Suriname krijgt niet datgene dat haar toekomt t.w. respect.
  Door de éénouderige gezinnen waar meestal de vrouw er alleen voor staat en door het gedrag van zowel de mannen (zoekt zijn “prooi” om zijn lusten te botvieren) als de vrouwen (zoekt haar onderhouder door een kind te krijgen met hem “zekerheidje zoeken”) zal dit euvel niet snel veranderen.
  Dat zelfmoord onder de vrouwen voor het grootste deel wordt aangevoerd door de Hindoestanen en Creolen en daarna in mindere mate de Javanen en de overige bevolkingsgroepen geeft aan dat een deel van de oorzaak ook gezocht moet worden bij de opvoeding en verwachtingspatroon van de ouders en familie.
  Hopelijk dat de eerste aanzet een vervolg zal krijgen.


  Maak melding

 2. Onder Surinaamse
  vrouwen van 40 jaar is een derde alleenstaande moeder

  De sociale en culturele context van eenouder moedergezinnen van Creools-Surinaamse herkomst. Eenoudergezinnen komen in deze groep veel voor. De moeders zijn daarom voorbereid op het alleenstaand moederschap en sociale netwerken zijn daarop ingericht.

  En waar zijn de vaders????


  Maak melding

 3. @Henk Molenaar, zelfde problemen spelen ook onder de antiliaanse gemeenschap. Ongeveer 60 procent van de Antilliaanse kinderen in Nederland groeit op zonder vader.

  Het is een bekende vicieuze cirkel: kinderen groeien op in eenoudergezinnen, veelal alleen met hun moeder. Als de zonen volwassen zijn, voelen zij zich niet geroepen een vaderrol op zich te nemen. Hun vader was er toch ook niet? Als de dochters volwassen zijn, vervullen zij de moederrol zoals ze dat zelf hebben meegemaakt. Hun moeder deed het toch ook alleen?

  Bij Surinaamse gezinnen groeit zo’n 40 procent op zonder vader. Inmiddels is dit een geaccepteerd fenomeen. Als wij als gemeenschap het roer omgooien en zeggen dat dit niet acceptabel is er nog hoop.


  Maak melding

 4. Beste Koos: Zonder te generaliseren: Kinderen die opgroeien in éénoudergezin maken een valste start, een achter die ze moeilijk in kunnen halen.

  Wordt het niet eens tijd dat Surinaamse vrouwen het niet meer als vanzelfsprekend aannemen dat de vader na enige tijd toch weer uit beeld verdwijnt en haar met de kinderen laat zitten?

  De vaders vinden het allang prima. Ik heb nog nooit van een Surinaamse éénoudergezin gehoord waarbij papa de verantwoordelijkheid voor zijn kinderen nam. Dan wordt hij voor gek versleten door zijn vrienden.


  Maak melding

 5. Oorzaak van de zelfdoding is voor een deel sociaal en cultureel. Maar de beschikbaarheid van de middelen om aan zelfdoding te doen is de allergrootste oorzaak van de hoge cijfers. Vroeger werd onverdund azijn gebruikt, gelukkig kan dat niet meer. Nu zijn het de bestrijdingsmiddelen.
  Het veranderen van het gedrag van de mannen maar ook van de vrouwen, gaan voor mooi, kijken niet naar de sociaaleconomische omstandigheden, dus wangedrag wordt door de vingers gezien, ook als het erger wordt, is een kwestie van lange adem.
  Maar maatregelen die de beschikbaarheid van deze middelen moeilijker maken is makkelijk te bereiken.
  Overheid neem je verantwoordelijkheid.


  Maak melding

 6. Henk Molenaar
  Onder Surinaamse
  vrouwen van 40 jaar is een derde alleenstaande moeder

  De sociale en culturele context van eenouder moedergezinnen van Creools-Surinaamse herkomst. Eenoudergezinnen komen in deze groep veel voor. De moeders zijn daarom voorbereid op het alleenstaand moederschap en sociale netwerken zijn daarop ingericht.

  En waar zijn de vaders????


  Heel simpel uitgelegd:
  U denke aan de slavenvader, die niet zelden zijn vrouw moest delen met de basja en of slavendrijver en zich daartegen niet kon verzetten. Die mi-no-ke instelling is gebleven. Volgens mijn perceptie kan geen enkele andere omstandigheid de vader nopen om het gezin te verlaten.


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar

  Het is juist dat er binnen de creoolse gemeenschap er veel eenouder gezinnen voorkomen. Maar desondanks zijn het aantal zelfmoordgevallen relatief laag. Hoe komt dat?
  De meeste zelfmoordpogingen (ook in Nederland) vindt in toenemende mate plaats onder hindoenstanen, dit ondanks het aantal eenouder gezinnen relatief laag is. Hoe verklaart u dat?

  Plato.


  Maak melding

 8. @Paraman.
  Heeft jou korzichtigheid,domheid,debiliteit,zwakzinnigheid,idioterie ook met slavenvader te maken?
  Daarom die slaafse houding en onderdanigheid tegen over meervoudige moordenaar Bouterse.
  Negers als paraman weten niet wat eigen verantwoordelijkheid inhoudt alles wat fout gaat bij die zwarte man of vrouw is hun perceptie de schuld van de slavernij.


  Maak melding

 9. Paraman, ik heb een andere verklaring. De vele beloftes die Desi Bouterse heeft gedaan zijn niet uitgekomen. Mensen hebben destijd uit wanhoop op die man gestemt en dat is de reden waarom mensen zelfmoord plegen.


  Maak melding

 10. Wij kunnen elkaar pas wezenlijk zien,als je de moeite neem jou ogen te sluiten om door die van anderen de wereld aanschouwen.
  Een vijand neemt meer plaats in ons hoofd in,dan een vriend
  Niet wie er gelijk heeft is van belang;maar wat juist is.


  Maak melding

 11. GMAP

  @Paraman.
  Heeft jou korzichtigheid,domheid,debiliteit,zwakzinnigheid,idioterie ook met slavenvader te maken?
  Daarom die slaafse houding en onderdanigheid tegen over meervoudige moordenaar Bouterse.
  Negers als paraman weten niet wat eigen verantwoordelijkheid inhoudt alles wat fout gaat bij die zwarte man of vrouw is hun perceptie de schuld van de slavernij.

  Door korzichtigheid hebben twee fokkers een boeler geproduceerd!


  Maak melding

 12. De uitzichtloosheid van de armoede van de Surinaamse bevolking is een van de redenen.Het is jammer dat er rivaliteit is onder de bevolkingsgroepen van wie de meeste doden heeft.Wanneer zal de dag komen dat wij elkander gaan aanzien als een bevolking.

  Alle regeringen die er zijn of geweest hebben in almoezen gedacht voor het volk.Ze hebben nooit het volk daad werkelijk gestimuleerd om wat te bereiken.
  Eigen initiatieven worden ook kapot gemaakt door de overheid.Ze zien niet graag dat het volk vooruit komt.

  De betekenis van het krijgen van een kind en de opvoeding dat verlangt wordt is velen niet bekend.
  Hun vaders en moeders hebben hun dat niet geleerd.
  Wat verwacht je dan dat ze een goede voorbeeld zouden kunnen geven.Ook het zelf respect ontbreekt waar door ze hun eigen waarde als mens niet zien.Hun eigen vrouwen zien ze als mindere en het grootste doel die ze kunnen bereiken is een witte vrouw.


  Maak melding

 13. Caribische mannen lopen allen hun pik achterna, gevalletje minderwaardigheidscomplex,gecombineerd met slavenmentaliteit.
  De dames gaan ook niet vrijuit.
  En daar komt nog bij als je een figuur als DDB aan de leiding van het land hebt, dan krijg je vanzelf zelfmoordneigingen.


  Maak melding

 14. ik weet dat natuurlijke educatie op het gebiet van zelfbehoud een grote rol in het menselijk leven niet mag ontbreken”die vooruitzichten zou die zelfmoord neigingen verdringen en tot positieviteit kunnen aandringen wat leven betreft en dat dood geen opsie is,’het kan ook door religie zijn dat een bepaalde groep mensen zelfmoord plegen.


  Maak melding

 15. Het is weer tijd voor de psychologenpolitie om bij PARAMAN onze totale faalhaas en maffiamaatje langs te gaan en te arresteren en af te leveren in een TBS kliniek voor langdurige behandeling wegens het adoreren van een veroordeelde drugsbarron, massamoordverdachte en beroepsleugenaar, en het verkondigen van onzinverhaaltjes.


  Maak melding

 16. who cares

  wat klet jij uit jou varkens nek,’is het niet verstandig om jou grafmond dicht te houden,varken.
  wat heeft bouterse met het boven vermelde nieuws te maken,het gaat over mensen die door bepaalde toestanden een einde aan hun leven wllen maken,;en demeeste van die mensen zijn hindustanen.
  acterlijk dwaas jij en ray,gaymap,pasew,henk de mol zijn beesten van een zoort en passen bij elkaar


  Maak melding

 17. @HENK MOLENAAR: Prima verwoord je postings.
  Surinaamse/Caribische mannen zijn niet bepaald het schoolvoorbeeld van hoogstaand moraal.
  Huwelijkstrouw is amper bekend, en het gros van de hen weet nooit wie eigenlijk hem of haar vader is. En vooral dui lui uit Para, PARAMAN noemen ze zich als mij niet vergis…..


  Maak melding

 18. Hallo ik ben een man maar het hoeft niet zo te zijn hoor ,meesstal is het ook de schuld van de vrouwen.Neem een voorbeeld bij de buiden vrouwen van de Moordenaar DIE DIE BRIE,die presidend is al die kinderen zijn moordenaars,verkrachter,rovers,al die biuten kinderen.en wie z’n schuld is het?


  Maak melding

 19. SRA: Onze pseudologica fantastica: Ik heb gepost wat ik gepost heb, en daar zal je het mee moeten doen of je het nou leuk vind of niet.
  En SRA ik heb nieuws voor je ik maak ten allen tijde zelf uit wanneer ik mn mond hou, daar ga jij niet over, TAKE IT OR LEAVE IT…….voor cencuurdictators moet je niet op WKN maar bij je maffiamaatje DDB zijn.
  En voor het gemak herhaal ik het nogmaals, en lees het eens goed van voren naar achteren:Als je een figuur als DDB aan de leiding van een land hebt, dan krijg je vanzelf wel zelfmoordneigingen, en ik doe er nog een schepje bovenop:Als je al niet door die DDB en zijn 40 rovers per ongeluk expres op de vlucht ben doodgeschoten……….


  Maak melding

 20. who cares

  dat jij in su aangelegenheid bemoeit en nog uitspraken tot een oordeel en schelden aan het uiten ben, terwijl de dingen in su goed gaat, geeft jou geen recht om over de bevolking of de president(de su staat)woorden te uiten die racistische kenmerken vertoont.
  knoop het goed in jou ooren en geef een positieve commentaar waar su wat aan heeft en niet als een huigelaar die achter anderen aanlopen om op tevallen.


  Maak melding

 21. sra gudu,,

  op jaarbasis zijn wij Surineds goed voor bijkans 200 mlj!!!

  wij Redimusus hebben eigelijk meer recht van spreken dan die zingende Pres van jou tog!

  Psst,.. wil jij met mij zingen 🙂


  Maak melding

 22. dat de situatie zo uitzichtloos is, moet al een dagelijkse hel zijn, maar een verdelgingsmiddel innemen en dan 3 tot 4 dagen een helse pijn lijden eer jij verlost wordt,…no mang dis tori wreed!!!

  zoek hulp beste mensen…ZOEK HULP!


  Maak melding

 23. SRA:Wat zijn ooren? of bedoel je oren? En nogmaals ik weet dat jullie paarse kuddedieren niet zo snugger zijn maar ik post wat ik post, en het recht daar gaat de rechter over, en aangezien ik in een democratisch land leef, heb ik recht van spreken , en bevalt het je of niet WHO CARES……….

  Kolibrie:Wat bedoel je met : spreek je uit ervaring? Is er soms iets wat jij weet dat ik nog niet weet? Als dat zo is hoor ik het graag…..


  Maak melding

 24. Bij gebrek aan argumenten en algemene ontwikkeling gaan die moordenaars aanbidders schelden en met krachttermen smijten.
  sra jij bent zielige dom en achterlijk mannetje.


  Maak melding

 25. Kolibrie schreef: “opgeruimd staat netjes. De natuur wil alle zieke mensen opruimen. Dus dan maar zo. The survival of the fittest. Een natuurlijke selectie.”

  Kolibrie, als wat je zegt waar was dan had jij al lang zelfmoord gepleegd moeten hebben, door deze uitspraak van jou blijkt namelijk dat jij een heel erg ziek mens bent. Kolibrie, dit is een heel gevaarlijke uitspraak, straks ga je mensen, die in jouw ogen ziek zijn, een handje willen helpen om zelfmoord te plegen (dat is immers goed voor de natuurlijke selectie) in plaats van ze te helpen om gezond te worden.

  Henk Molenaar, dat eenoudergezinnen een probleem kunnen zijn in de maatschappij valt niet te ontkennen. Voor de tweede wereldoorlog was ongehuwd moederschap in Europa (bijna) ondenkbaar en een goede reden voor een vrouw om zelfmoord te plegen. Tegenwoordig komen ongehuwde moeders in Europa veel meer voor en is het niet meer zo’n grote schande om dat te zijn, denk maar aan de bewust ongehuwde moeders (de zogenaamde BOM). Ik dacht dat van alle 10 huwelijken in West Europa gesloten er 7 eindigen in een scheiding, het ideale gezinsleven dat jij voor ogen hebt is in Europa dus ook niet wat het wezen moet, met alle gevolgen van dien voor de betrokken partners en de kinderen die te maken krijgen met zulke gebroken gezinnen. Toch is het zelfmoord percentage na de tweede wereldoorlog niet echt schrikbarend toegenomen onder de Europeanen, Dat het zelfmoord percentage in Suriname dus hoger is dan in andere landen, of dat het onder Surinamers in Nederland hoger is dan in vergelijking met andere etnische groepen, is op de eerste plaats, volgens mij, niet te wijten aan het eenoudergezin. Waar dit complexe probleem precies aan te wijten is, zou ik ook niet weten, daar zou men meer onderzoek naar moeten doen. Financiële problemen lijken mij een belangrijkere oorzaak te zijn, ik wil wedden dat door de huidige economische crisis in Griekenland en Spanje het zelfmoordpercentage enorm is toegenomen. Met eenvoudige simpele verklaringen komen we er niet uit.


  Maak melding

 26. Zelfmoord zal nooit helemaal te voorkomen zijn maar het aantal kan wel flink omlaag gebracht worden. Er moeten opvanghuizen komen waar men bijvoorbeeld een jaar lang helemaal gratis kan gaan wonen en verblijven zonder zich te hoeven bekommeren om de financien. Intussen wordt er dan een oplossing gezocht voor het probleem van diegene die het leven niet meer ziet zitten. Maar dan moet er wel geld en kundige mankracht beschikbaar zijn hiervoor. Overigens, eet veel kokosnoot want het bevat een stof dat je optimistisch (en dus minder suicidaal) maakt.


  Maak melding

 27. Ik kan mij niet voorstellen dat sommigen op dit forum een vrouw of gezin hebben.
  Lopen zeuren over de creoolse of de zwarte man, terwijl jullie zelf niet beter zijn.
  ’s morgens vroeg tot avonds laat, zon en feestdagen,paas en pinksterdagen, kerstdagen, oud en nieuwjaarsdagen alleen maar bullshit lopen te schrijven op dit forum, wanneer besteden jullie dan tijd aan jullie gezin of vrouw?
  Jullie zijn zeker de ideale mannen, vandaar dat jullie alleenstaande oude (wijven) lullen zijn geworden!


  Maak melding

 28. Het is niet van bekend!!

  Nu eens een keertje tijd dat Bouta het doet!! eehh ik bedoel zelfmoord plegen!! wat een opluchting zeg!!!! of toch niet?? Neen!1 Hij moet zijn straf uitzitten!!


  Maak melding

 29. @henk,
  “zuid-amerikaanse en antilliaanse vrouwen met een blanke man hebben geen zelfmoordneigingen. dus dames, maak je keus er is nog hoop.”

  Beste Zuid Amerikaanse en Antilliaanse dames, ik heb persoonlijk geen metingen verricht, maar van horen zeggen heb ik begrepen dat vrouwen bij blanke mannen veel te kort komen, als ik jullie was zou ik het risico niet lopen. Als je eenmaal onder de plak van een blanke man zit, blijkt de neiging om zelfmoord te plegen misschien alleen maar groter te zijn, met al die idiote blanke en zwarte mannen, met allerlei tekortkomingen, is vrijgezel blijven misschien een beter alternatief 🙂 .


  Maak melding

 30. Het gaat naar mijn mening over zelfmoord…wat heeft dit in hemelsnaam te maken met slavernij ??

  Als je varkensoren gaat kopen vraag je toch niet naar varkenspoten !!!


  Maak melding

 31. Waar niet kan je zeggen, tig jaren geleden ook al, als kind heb ik dat om me heen gezien, een buurman bijv die op een vroege ochtend in een pras oso aan een touw bengelde, geen leuk gezicht, maar ik zag het wel, en daarna verschillende vrienden, etc die zelf moord hebben geplaagd, het was er toen al het is er nog en wordt erger, dit genees je nooit, in Ned met name springen ze ook vaak voor een trein. Maar niet alles lees of hoor je.


  Maak melding

 32. @ Paraman
  U denke aan de slavenvader, die niet zelden zijn vrouw moest delen met de basja en of slavendrijver en zich daartegen niet kon verzetten.

  Goh wat weer makkelijk van de Paraman om de schuld hier te zoeken / plaatsen.
  Achterlijke lulo die je bent shame on you. ben je nog steeds in de slavenperiode blijven hangen?
  Alsof jullie nakomelingen jullie eigen ik niet kunnen ontstijgen.
  Man man man wat heb je zoals altijd makkelijk de schuld plaatsen bij een ander. daarom komen jullie geen mm vooruit.


  Maak melding

 33. ba anansi, ik hoor hier een gefrustreerde en getraumatiseerde loser die nooit aan een vrouw is kunnen komen en zijn mening baseerd op gevoelsmatigheden.

  dus ga maar lekker alleen straks in je bedje met de handjes onder de dekens.


  Maak melding

 34. Kolibrie, opgeruimd staat netjes???? En als je moeder, broer of zus erbij zat??? Zou je het dan ook zo vinden???

  Stel je voor als het blanke westen geen noodhulp zou geven aan Afrika tijdens hongersnood rampen en zouden miljoenen mensen omkomen van de honger, zou je dan hetzelfde zeggen? Opgeruimd staat netjes….

  Triest dat er zulke mensen ook bestaan, maar je heb gelijk ze bestaan. Vooral in onderontwikkelde landen is het survival of the fittest… Daar is het de gewoonste zaak van de wereld.


  Maak melding

 35. henk, wie heeft het onderwerp de draai gegeven, die jij eraan gegeven hebt? Niet ik! Ik dacht dat het grappig bedoeld was, dus maakte ik ook een grapje (zie smiley aan het eind). Jij gaat er echter bloedserieus en fanatiek tegenin. Wie is er nu gefrustreerd?


  Maak melding

 36. Ik denk dat de oorzaken van zelfmoord onder creolen te herleiden is naar depressie. Bij Hindoestanen is het meer de culturele druk die op het individu wordt uitgeoefend. De sociale controle onder deze groep is groter.

  Is maar een mening.

  Plato


  Maak melding

 37. Plato, zowel bij de creolen en de hindoestanen kan het depressie en sociale druk zijn. Je kunt niet alles onder een kam scheren. Deze problemen en ziektes discrimineren niet. Het is wel zo dat de ene groep er beter mee om kan gaan dan de ander.

  En je hebt gelijk het is maar een mening. Zo is mijn reactie ook maar een mening.


  Maak melding

 38. @kolibrie
  Bij elke suïcidale poging (met of zonder het trieste gevolg)gaat er een depressie aan vooraf!Men loopt dagen zo niet weken,maanden met dit soort snode plannen rond het juiste moment wachtend.Niemand springt van de Wijdenbosch brug of drinkt een onkruid bestrijdingsmiddel zonder van te voren de kluts kwijt te zijn geraakt!


  Maak melding

 39. Medusa, de ene mens is de ander niet. De ene is er gevoeliger voor dan de ander. Daarom is communicatie heel belangrijk. Communicatie is een manier van uiten. Je gevoelens uiten en bespreekbaar maken. En durven erover te praten.


  Maak melding

 40. Clivozaad, Grammoxone of weet ik veel hoe je al die troep opschrijft!! is te makelijk om aan te komen!! Vroeger was azijn de simpelste weg!! later weer de bosjebrug!! Een goede voorlichting zou naar de goedepad leiden denk ik!!

  Misschien valt er met deze groeperingen niet te bepraten en daarbij ook geen proff.hulp.

  Is deze laffedaad de makkelijkste weg of is er geen andere oplossing?? vraag ik mij af!!!!


  Maak melding

 41. weet niet wat henk praat weet wel dat de surinaamse bevolking niet uit 15 miljoen bestaat waardoor je het onderzoek niet kunt vergelijken met geweldige ned.voor surinaamse begrippen lijkt het veel.En men kan beginnen een ieder vrij te laten in zijn relatie die hij/zij kiest zonder onderdrukt te worden door geloof ,familie ,omgeving en sameleving


  Maak melding

 42. suriname is ook heel gesloten. Veel surinamers die ik spreek zijn vaak niet communicatief vaardig. Zijn niet vlot in hun communicatie. Vandaar denk ik die agressie. De opgekropte agressie. die dan negatief naar buiten komt.Doordat suriname geen internationale contacten heeft, heeft suriname zich qua communicatie niet of helemaal niet ontwikkeld. Suriname heeft een communicatief achterstand.


  Maak melding

 43. @kolibrie
  Ik zie dat je ergens een studiedag of korte cursus hebt gevolgd.Maar zal ik je een ding vertellen … studiedagen zijn vaak zwaar THEORETISCH!!!!!
  De praktijk wijst vaak anders uit,HELAAS!
  Vaak hebben zij,die de hand aan zichzelf slaan,met vertrouwelingen gecommuniceerd over hun plannen,maar het gebeurde toch ondanks de signalen.Òf men dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen,òf men verwachtte het niet op kort termijn.De pleger zet de anderen vaak op het verkeerde been alvorens tot de aanslag over te gaan.!


  Maak melding

 44. Ik wilde laatst over een misverstand praten met mijn broer om het weer bij te leggen. Hij zei dat hij geen zin had in “discussies”.
  Praten over dingen die je dwars zitten is in Su taboe. Gewoon eroverheen praten of de ander maanden, soms jaren negeren. Zo lossen zij het hier op. Primitief en kinderachtig.
  Soms kan de ruzie zodanig oplopen dat iedereen er zich op een afbrekende manier mee gaat bemoeien met alle gevolgen van dien. Hele familievetes tot gevolg.
  Het gaat mij hier over de geslotenheid en het taboe om over problemen te durven praten. Dat is cultuurgebonden. Eergevoel speelt ook een rol: “ik ga niet onder doen.”In het ergste geval kan dat leiden tot suicide.
  Verder sociaal-maatschappelijke problematiek. Chronisch geldtekort. In de steek gelaten worden. Grote druk van de familie om te presteren. Maar dat was al genoemd geloof ik.
  En natuurlijk het gemak om vergif te kunnen kopen.
  Een arm om je heen zou je al kunnen redden van een poging tot zelfmoord. Een beetje aandacht, een luisterend oor, een oplettend oog, een lief woord. Mensen die suicidaal zijn hunkeren vaak naar aandacht.


  Maak melding

 45. @ De Man,

  Inderdaad als je vanaf 08.05 uur al op het forum bent, heb je werkelijk niks te doen.
  Misschien zijn ze al 2 maanden of langer in Suriname.


  Maak melding

 46. Meneer Wan bon, Ik herken wat u schrijft. Het is ook vaak de mentaliteit van de persoon. En inderdaad een lief woord kan veel doen. Elkaar lief hebben is ook heel normaal. waar mensen zijn heb je met allerlei zaken en problemen te maken. Het is een kwestie van hoe volwassen ga je ermee om. En een discussie kan goed zijn het kan opluchten.Het brengt mensen dichterbij elkaar.


  Maak melding

 47. sommigen denken dat Bollywood het echte leven is. maar als je het probeert na te doen kom je in conflict met je ouders. dan heb je geen leven meer, want dan heb je iedereen (de hele familie)tegen je.

  sommigen denken ik kan heel rijk kan worden als ik mijn geld naar de casino brengt. maar als hij of zij verliest brengt hij of zij nog meer erheen in de hoop zijn/haar verloren geld terug te verdienen. wat maar niet kan gebeuren.

  sommigen denken ik kan niet zonder hem of haar leven, en als blijkt dat de ander wel zonder hem of haar wel door het leven kan gaan. dan wil die persoon zichzelf weg hebben van deze wereld en het als het kan neemt (meestal de hij) hij de ander ook mee.

  zo zijn er nog meer van die sommigen, zoals heel lang terug een oude vriend hij vond de wereld te wreed voor elkaar.


  Maak melding

 48. Kolibri,
  Ik dacht ergens gelezen te hebben dat je een meiske, (dame, vrouw) bent. Grappig dat mensen er sowieso van uit gaat dat als je geen meisjesschuilnaam hebt, je een jongen bent.
  Ik, wan bon, ben ook een meissie. Zo dachten ze van jou ook dat je een jongen was, ofschoon Kolibrie, zo’n teer klein vogeltje, echt niet zou passen bij een man.
  Dank anyway, voor je reactie.


  Maak melding

 49. MEDUSA,
  De schrijfstijl ( ook inhoudelijk) van een vrouw is vaak totaal anders dan een man. Ik denk, weet haast zeker dat je een (sterke) vrouw bent.
  Niet voor niets zeggen ze dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus.

  Die mannen (op het plein) met die kleine vogeltjes heb ik nooit begrepen. Zal wel aan hun “empty box” liggen.


  Maak melding

 50. @Wan bon
  Pas op die conclusie!Mijn partner schrijft ook vaak onder dezelfde schuilnaam en die is juist een man/vrouw!
  We kiezen onze favoriete onderwerpen uit!Dus …… !


  Maak melding

 51. Wat grappig! De sterke vrouw zal dus je man zijn! Dan heb ik het toch wel goed aangevoeld. Of ben ik bevooroordeeld?
  Bedoel het niet verkeerd hoor. Het is gewoon mijn gezonde nieuwsgierigheid wie er werkelijk achter de schuilnamen zit.


  Maak melding

 52. Een weet is wel dat de echte Medusa uit de Griekse mythologie onthoofd is.
  De vraag is wanneer? 😀
  Oeps… Hoop niet dat dat gebeurt met éên van jullie. 🙂 🙂
  Just joking!


  Maak melding

 53. Ja wat wil je nou, je wordt belazerd waar je bij staat. Door partners, door rechter, door politie mensen, door advocaten en door ex advocaten.

  Vergeten ca 2,5 jr geleden pleegde een vader in Nickerie zelfmoord omdat die belazerd en financieel geheeld werd uitgekleed door advocaat Frank Truideman. Deze advocaat is tot 1992 rechter geweest en moest opdonderen vanwege een drugs affaire, leden van Juspol en zelfs zijn eigen zoon die advocaat was namelijk Regilian Truiden zat deed mee.

  Wonderbaarlijk genoeg hebben ze deze ex-rechter maar door laten gaan als advocaat terwijl zij dondersgoed wisten dat deze Frank Truideman met gebruikmaking van zijn netwerk altijd corrupt zou blijven.

  Het is toch erg dat advocaten als Truideman je financieel uitkleden en dat er niets tegen te doen valt. Bijzonder jammer deze advocaat tot heden door mag gaan met zijn praktijken. Ja het kan allemaal in Suriname!


  Maak melding

 54. Mensen houw toch eens op met kletsen over mensen die in su wonen. die mensen doen het allemaal zelf. als ik daar rond banjert dan zie ik hoe het allemaal gebeurt. je hebt tenslotte je leven in eigen hand. ik hoor vaker om mijn heen dat suriname beter dan nederland is .waarom zitten meer surinnamers hier in ned dan in su . ik kan met weinig ook rustig leven. bij surinamers draait bijna alles om gezien te worden en hoe geweldig ze niet allemaal zijn . dat zijn doemdenkers. het leven heeft meer te bieden dan zelfmoord plegen. dat doe je past als je niet meer kan permieteren het zogenaamde volmaakte leven van hun daar in Su dan spring je van de bosje brug .dan hoor je gewoon niet meer bij zo simpel is dat. go with the vlo. ik blijft gewoon eenvoudig waar ik ook ben. ik hoeft mij tenminste niet gaan meten en uitsloven. voor wie.en als je niet meer kan volbrengen .dan ben je in eens niet meer intrek. wees verstandig met alles wat je doet. dan kom je een eindje verder. groetjes Marcelino


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.