maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politie'Uitstel proces Decembermoorden zorgwekkend'

‘Uitstel proces Decembermoorden zorgwekkend’

-

Does Travel - naar Suriname

Het verdere uitstel van het proces over de Decembermoorden in Suriname is zorgwekkend en het is ”onaanvaardbaar” dat er sinds de laatste hoorzitting 8 maanden geleden geen uitspraken zijn gedaan. Dat liet de onafhankelijke juridische waarnemersorganisatie de Internationale Commissie van Juristen (ICJ) vandaag weten.

De rechter heeft het proces geschorst, omdat eerst duidelijk moet worden of de zogenaamde Amnestie wet in strijd is met de grondwet. Alleen een Constitutioneel Hof kan daar een uitspraak over doen, maar zo’n instantie bestaat nog niet in Suriname of is nog niet ingesteld. Ook dat vindt de ICJ een slechte situatie. „Het is in ieders belang, zowel dat van de verdachten als van de familie van de slachtoffers, dat dit proces verder gaat, zonder vertraging”, benadrukte secretaris-generaal Wilder Tayler.

De ICJ is een internationale niet-gouvernementele organisatie van juristen uit verschillende landen die rechtszaken in de gehele wereld bezoeken en toetsen of deze overeenkomstig het internationaal recht zijn uitgevoerd. De hoofdvestiging bevindt zich in Genève, daarnaast zijn er nationale, aan de ICJ gelieerde organisaties.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

67 REACTIES
 1. Beste Marjon: Wat vind je ervan dat de verdachte in een moordproces het proces laten stoppen omdat hij toevallig president van het land is……..


  Maak melding
 2. Wie durf hem, de pres, te berechtigen, iedereen schijt in zn broek…Dit is al de zoveelste uitstel, ik persoonlijk geloof er echt niet meer in. Tachtig procent van het volk staat achter hem…

  Als ik Bouterse was dan zou ik gewoon, als mens, de eer aan mezelf houden, en vergiffenis vragen, aan de nabestaanden en slachtoffers. Deze soapserie moet een keertje ophouden…


  Maak melding
 3. Wiep-Ding
  Alle betrokkenen van destijds gewoon hardhandig oppakken en opsluiten!! klaar is kees!! opgeruimd staat netjes!


  Precies daarnaa gaat het pas gezellig worden in dit land. Hopelijk zal Wip Ding ook hier zijn om het feest luister bij te zetten. Overigens, “Surinamers bepalen het zelf wel”!


  Maak melding
 4. @Paagal
  Taylor had ook ongev.90% van de kiezers achter zich.
  Trouwens korpschef Humphrey Tjin Liep Shie had jaren geleden gezegd dat,indien hij de opdracht krijgt Bouterse te arresteren hij dat onmiddellijk zal doen!
  Dus het is afwachten;het zal niet aan de korpschef liggen,maar aan de opdrachtgever!


  Maak melding
 5. @@@ Paraman jij zult de eerste zijn wier zich gelijk in Para gaat verschansen!! Tigri sabi pe ding ay krasie ing go!!
  O, ja!! al die betrokkenen zijn toen al bekend!! Broko ding mars djie ding!!!

  Neen!! niet hopelijk zijn, IK BEN ER GEWOON!!


  Maak melding
 6. Beste MEDUSA: “Nieuwkomer” het is gewoon weer één van die zielige corrupte Paarse Groupies die weer een andere nickname heeft verzonnen.


  Maak melding
 7. Paraman hangt weer de stoere ex militair uit van een leger dat alleen maar heeft geschoten op weerloze ongewapende burgers, kinderen en vrouwen.

  Zodra ze een echte militair tegenkomen verdwijnen ze met de staart tussen de benen. Wat wil je met een lafaard as Bouterse als leider…..


  Maak melding
 8. @Paraman
  Feestje?Van wie zou dat feest dan moeten komen?
  Van onze militairen???
  Kan jij je nog herinneren dat onze jongens tijdens de troebelige 80-ger jaren met hun pyjama onder hun uniform de wacht deden uit vrees dat een vreemde mogendheid(Brazilië,de VS) Suriname zou binnenvallen?
  Het is niet moeilijk te raden waarom ze dat deden.


  Maak melding
 9. Laat de ICJ vechten dat eerst die geheime dossier van 1980 t/m 1982 door NL openbaar gemaakt wordt, voordat men verder gaat met hun onderzoek naar recht in SU.
  15 doden is helemaal niet zo een grote aantal dat 30 jaren geleden veroorzaakt waren, waarbij er zoveel erover gehamerd worden, terwijl heden ten dagen in andere landen grote aantal vermoord worden dat niet door de beugel kan.
  Ik denk dat door ICJ een vieze politiek gespeeld wordt in het voordeel van NL.


  Maak melding
 10. Er gaat geen dag voorbij of de moorden van 8 dec. komen voorbij als een gloeiende gesel. Elke dag een geselslag, al 30 jaar lang.
  Moeders, vaders, broers, kinderen, nichtjes, neefjes, ooms en tantes, een enkele oma, buren, vrienden, kennissen collega’s van alle nabestaanden, zij lijden nog steeds, zij laten zich niet elke dag horen. De smet die rust op deze regering is de tol die zij betaalt voor 8 dec. Dat is misschien wel de ergste straf. Wie zou in de schoenen van deze man willen staan? Nobody I think.


  Maak melding
 11. @Wan bon
  Als je goed oplet zijn bijna alle leiders van Suriname tragisch overleden.
  Pengel(infarc),Lachmon(idem),Arron(idem),Bruma (vermoord)ga zo maar door!


  Maak melding
 12. Een heel lang leven in goede gezondheid is een geschenk van God.

  Een heel lang leven met een geweten dat eeuwig knaagt, aan je vreet, je belemmert in je daden en de vloek van een volk over je uitroept, is niet door God gegeven.

  Onze vorige leiders zijn niet met een doodzonde heengegaan en ze zijn allen een natuurlijke dood gestorven m.u.v Bruma.
  De Kosmos zal beschikken.


  Maak melding
 13. Geachte heer/mevrouw MEDUSA, ik ben het volkomen met u eens dat de leiders van Suriname tragisch overleden zijn allemaal.

  Ik heb het altijd merkwaardig gevonden, dat de twee zeer prominente heren politici t.w. ex Minister President Henck Arron en de ex Parlementsvoorzitter Jagernath Lachmon beide tijdens hun vakantie in Nederland overleden zijn. Ik begrijp dat het bij u vragen oproept. Ook bij vele anderen ook mijzelf trouwens.

  Waarom heeft Suriname nooit een onderzoek daaromtrent (het zo toevallig overlijden) laten instellen? Waar was het ICJ? Winterslaap? Waar wareb de Nederlandse en Surinaamse regeringsleiders?

  Suriname doet er goed aan autopsie (opening en onderzoek van de lijken om de doodsoorzaak en ziekten vast te stellen) naar die lijken te laten plaatsvinden.

  De Surinaamse regeringen behoren alerter en formeler te reageren. Ik ben ervan overtuigd, indien de Nederlandse Minister Prsident van Nederland in Suriname zou komen te overlijden en kort daarop de Nederlandse Tweede Kamer Voorzitter, of omgekeerd, er zeker een uitgebreid onderzoek zou zijn geeist en hebben plaats gevonden. En terecht.

  In geval van Suriname heeft dat nimmer plaats gehad.

  In feite had Nederland uit eigen bewegingen en uit respect voor Suriname op ethische gronden dat moeten hebben laten verrichten, met een Surinaamse medicus (patholoog anatoom) of een medicus die namens Suriname zou opereren en de conclusie helpen vaststellen.

  Als ik vandaag de dag merk, dat Nederland een zeer belagrijk dossier tot Suriname voor zowat zestig (60) jaren laat verdwijnen, dan zet ik als Nederlander mijn dikke vraagtekens achter de dood van deze twee zeer prominente Surinamers.

  Ik vind dat de Surinaamse regering die nu aan de macht is, misschien dan wel ook uit eigen beweegredenen, maar dat maakt in principe niet uit, veel alerter handelt.

  Suriname, wees niet al te laconiek met uw zaken.

  Henck Arron overleed op 4 december 2000.
  Jagernath Lachmon overleed op 19 oktober 2001

  Op 24 juli 2000 kwam de zogeten Front regering met de VHP en NPS aan de macht in Suriname. De heer Jagernath Lachmon was toen de Voorzitter van het Surinaamse Parlement, De Nationale Assemblée. Op de koop toe.

  Wat een geschiedenis zeg!


  Maak melding
 14. @Medusa,
  Ik heb altijd gedacht dat een tragische dood het gevolg was van een ongeluk of een geweldpleging.
  Als de doodsoorzaak anders is geweest bij onze vorige leiders, zoals Pietje denkt, dus door geweldpleging dan is het tragisch ja, maar nooit bewezen.
  Wat is dan een natuurlijke dood? Ook al sterf je door ouderdom is er toch altijd een doodsoorzaak? Een orgaan die het begeeft of zo?


  Maak melding
 15. Medusa, uit wat je opschrijft begrijp ik dat jij geen enkele doodsoorzaak natuurlijk vindt. Kom je uit een cultuur waar ieder overlijden aan ‘wisi’ wordt toegeschreven?

  De ICJ is een internationale niet-gouvernementele organisatie van juristen uit verschillende landen die rechtszaken in de gehele wereld bezoeken en toetsen of deze overeenkomstig het internationaal recht zijn uitgevoerd. Het ICJ hoefde in dit geval helemaal geen onderzoek te doen, ik als leek met normaal boerenverstand kon ze ook wel vertellen dat er niets van klopt. Wat ik echter graag zou willen weten is; wat doet het ICJ eraan als blijkt dat een rechtszaak niet overeenkomstig het internationaal recht is uitgevoerd? Als ze verder niets doen, wat voor zin heeft hun onderzoek dan? Als er verder geen sancties getroffen worden zal het schenders van het internationale recht niets kunnen schelen wat ze zeggen.


  Maak melding
 16. Het is toch al een blamage dat een z.g democratisch parlement meewerkt om verdachten van moord buiten het strafrecht probeert te houden.
  Het is niets anders dan partijpolitiek en toont aan dat de DNA geen enkel respect heeft voor de Rechtstaat. Zoals gesteld is Bouterse de NDP en NDP is Bouterse m.a.w. Bouterse weg zij brodeloos. De hand die je te eten geeft moet je nimmer afhakken zal de achterliggende gedachte wel zijn voor de inmenging in een lopend strafproces door politiek en DNA.


  Maak melding
 17. Hier moeten we toch niet van opkijken, het lag in de lijn der verwachtingen, dus voorlopig gebeurt er geen ene moer meer, tot men er weer zin in heeft.
  Tegenwoordig lach om dit soort van gezeik rond die 8 dec, en denk, what a………., nooit meer zal dit tot een goed eind komen.


  Maak melding
 18. Even over wat, ivm de dood van Jopie Penge wat ik hierboven lees deze man overleed in juni 1970, en niet aan een infarct echt niet, wel aan wat anders.
  Ik woonde toen daar.


  Maak melding
 19. Zorgwekkend, hoezo????

  Ik heb in elk geval niet gemerkt dat drommen menswen lopen te janken in de straten van Paramaribo. Wij van hier weten wel beter. Daar is geen waarheidscommissie tegen bestand.Er zijn meer aan de andere kant die het moeten doen met een dode militairevader.


  Maak melding
 20. De ICJ moet de zaak overnemen en een Veroordeling tegen bouta en co uitspreken en tegelijkertijd de bouta amnestie nietig verklaren!!
  De rechters in Suriname zijn bangerikken en vrezen voor hun leven!!Ze slapen met 1 oog open !!
  Hun vertrouwen wij niet en geloven daarom dan ook niet dat zij ooit in staat zullen zij een veroordeling tegen bouta uit te spreken!!
  Dan kiezen wij liever voor het ICJ!!


  Maak melding
 21. @R.Rajaram

  Kan je baasje het dossier niet zelf opeisen nu hij amnestie geniet?!
  Als hij een nederlandse ambassade kan weigeren in Suriname ,hoe moeilijk is het voor hem dan een dossier op te vragen ?
  Houdt je baasje geen dossier op na?!Moeten het echt de buitenlanders zijn aan wie wij verantwoordelijkheid moeten eisen van alles wat er in Suriname gebeurd terwijl het boutadie is aan het ‘regeren’ is in Suriname?
  Kan bouta zijn eigen brute deelname aan de 8 dec moorden niet zelf aan het volk van Suriname verklaren?Waarom vlucht hij telkens wanneer het 8 dec is?!
  Is je baasje van plan zijn dossier over 8dec 1982 mee te nemen in zijn graf?!


  Maak melding
 22. Iemand die het december-proces aan zijn laars lapt vraagt om samenwerking.
  Iemand die beschuldigd wordt van marteling en moord van zijn eigen collega’s vraagt om samenwerking.
  Iemand die nog een straf van 11 jaar moet uitzitten vraagt om samenwerking?

  Zolang het december proces niet ‘normaal’ is afgerond blijft de pres van suri een moordenaar, crimineel, drugsdealer.

  Santhokie je gaat toch niet met zo’n besmet figuur samenwerken???
  Ik wordt al misselijk bij de gedachte al, Kotsmisselijk!!!!


  Maak melding
 23. Zolang jij bouterse leeft, blijf jij voor de surineds en de Rest van de wereld een moordenaar, crimineel, martelaar en drugsdealer!

  Het zal je blijven achtervolgen tot die singie-netie van je….

  Wat je nu doet ‘presidentje’ spelen stelt niets voor.
  Jij wordt nergens gerespecteerd en/of geaccepteerd.
  Het is alleen maar schijn, want jij bouterse stelt niets voor.
  Je houdt het land in gijzeling, dit keer niet openlijk, maar op een slinkse wijze…..


  Maak melding
 24. Niks is zorgwekkend deze witte organisaties zijn alleen maar op uit tweedracht te creeeren onder de zwarten.
  Dit is hun altijd gelukt.Ze hebben over de hele wereld de zwarten tegen elkander op gezet.Kijk om ons heen de Indiaan in het leger en schiet zijn eigen moeder en vader dood voor de Spanjaard.Zie in Congo hoe de Afrikanen elkander uit moorden voor de witten die ze tegen elkander op zet om hun rijkdom te stelen.Ze willen Suriname aan het lijntje hebben.


  Maak melding
 25. @Wan bon
  Je mag het gek vinden of niet,maar een infarct met de dood n.b. op relatief jonge leeftijd tot gevolg hebbend VIND IK een tragisch(tragiek,ongeluk)i.t.t. een normale niet onverwachte dood,waarbij een persoon rustig inslaapt (bijvoorbeeld wegens ouderdom)!Dat laatste kan respectievelijk noch van Jopie Pengel (54 jarige leeftijd overleden),noch van Henk Arron (overleden na een heftige discussie met Soenil Ramdas) en Jaggernath Lachmon (aanleiding onbekend) gezegd worden.


  Maak melding
 26. Ja, ex-stuardess, vertel op!!!

  of je loopt op dit forum zomaar wat te gillen, of je weet iets wat niemand weet.

  Wie A zegt, moet ook B zeggen.
  anders kun je net zo goed je mond houden.

  Lon


  Maak melding
 27. @ MEDUSA Ik wil U een les geven.
  Als iemand een fout heeft gemaakt is die persoon fout en U moet geen partij trekken of moeite te doen om die persoon te verdedigen al is het je eigen familie leden.
  U gaat Uw tijd en moeite besteden maar die zaak verliezen.
  Die 15 slachtoffers waren gestuurd/gecoordineerd door NL met allerlei leugens om naar SU te gegaan om DDB te vermoorden en de Regeer Macht van SU over te nemen.
  Leugens waren dat in 1980 DDB staatsgreep had gepleegd, terwijl NL dat had gedaan.
  Leugens waren dat ze moesten vechten voor herstel democratie in SU, terwijl ze gevochten hadden in het voordeel van NL, omdat DDB de Regeer Macht in handen had en niet aan NL wou overdragen, waardoor ze als Landverraders waren gesneuveld.
  Enz. Enz. ……………………………………..


  Maak melding
 28. Radjkoemar, advocaten en journalisten hebben geen kennis van staatgrepen en wapens. Hoezo bouta vermoorden ? Volgens een paarse legende zou nederland de brein zijn achter de coupe. Ze hebben bouterse in het zadel toch geholpen? Je spreekt jezelf tegen. Die 50 doden in Moiwana heeft ook nld op zijn geweten ?


  Maak melding
 29. @pietje, je vergelijkt appels met peren!!!!
  je praat over een minister-president, dus iemand in functie, natuurlijk komt er dan een onderzoek als deze plotseling overlijd. Arron en lachmon waren oud ministers of minister president dus niet meer in functie, en al aardig op leeftijd.

  Bovendien vind ik over het algemeen dat nu bouta president is nu al een tijdje dat nu meer anti DDB berichten hier te lezen zijn of berichten die hem prijzen worden afgekeurd door lezers van dit forum, een paar jaar geleden waren er meer pro DDB reacties en anti front, maakt mij niet uit hoor, maar vind dit opvallend!!!! hoe komt dat zijn de kiezers zulke draai konten? of haddennde pro DDB kiezers gedacht dat het allemaal echt goed zou komen met hem aan de macht?

  Wie weet het antwoord?


  Maak melding
 30. @ koos. U bent achter of pas komen kijken.
  NL is ook 100% de opdracht gever en de coordinator geweest van de Binnenlandse Oorlog in SU in 1987.
  Dat was ook met allerlei leugens door NL gelukt.
  Zelfs met financiele steun, versterking met huurlingen en wapens.


  Maak melding
 31. Ex-Stewardess
  De leiders die dood zijn gegaan in Nederland zijn vergiftigd in het SLM vliegtuig (met langzaam gif) in opdracht van …


  Stewark@,

  Niets nieuws onder de Surinaamse zon. De vader van mijn mati, een rechtschapen ambtenaar moest in de 60’er jaren ook voor studiedoeleinden naar Holland en heeft het er niet levend van af gebracht. Zullen wij dat boekje openen? Ooit gehoord over Pocorni en van Ommeren?


  Maak melding
 32. Medusa,
  Gek zal ik de dood nooit vinden en ook niet wat jij vindt, al helemaal als die dood tragisch is.
  Dat zou respectloos zijn.
  Elke dood heeft zijn tragiek, ook die van Pengel, Aaron, Lachmon en Bruma. Zeker weten.
  Ik ben er nog niet uit hoor. Een tragische dood is volgens mij iets anders dan de tragiek die bij elke dood hoort.
  Maar……zeker ben ik niet.


  Maak melding
 33. Beste PAUL,

  De waarheid zit altijd in het midden.
  Geloof me maar, de een zijn dood is de ander zijn brood.
  Als Bouterse zijn team de december 82 moorden niet hadden gepleegd, dan hadden zij het wel gedaan. Dus er was ook een groep die baas wilden afmaken.

  Dus denk maar aan een de cowboy film Django……

  En…..al is de LEUGEN TOCH ZO SNEL, DE WAAAAAAAARHEID ACHTERHAAL HEM WEL…..NO FREDE TIME WIL TEL…….


  Maak melding
 34. Beste alfa: dommer dan jou komen ze hier niet voorbij…..

  Als Bouterse de groep ongewapende advocaten, juristen, journalisten en vakbondsleiders niet had gemarteld en tot moes had geschoten, dat was hij door deze groep afgemaakt…

  Hoor je wel wat je zegt….

  En jij verwijst dan naar een cowboy film om je oerdomme stelling te onderbouwen…..

  Wat een gek ben jij zeg…..


  Maak melding
 35. Em Alfa: Laat Bouterse jouw/zijn stelling maar bewijzen voor de rechtbank……….

  O nee, daar is hij te laf voor die gedrogeerde bermspreker zonder opleiding maar wel een strafblad van 14 meter die zich president van Suriname mag noemen…


  Maak melding
 36. Alfa, misschien kun je ons uitleggen hoe in godsnaam journalisten, vakbondsleden, ondernemers en advocaten een staatgreep zouden moeten beramen. Deze mensen hebben nog kennis nog verstand van militaire strategiën en het bedienen van wapens. Met een beetje verstand weet je dat een staatsgreep alleen slaagt als het leger achter je staat anders staat dit gelijk aan zelfmoord. De mensen hadden geen invloed op de krijgsmacht dus je complot theoriën zijn hiermee van tafel geveegd.


  Maak melding
 37. Henk Molenaar

  Beste alfa: dommer dan jou komen ze hier niet voorbij…..

  Als Bouterse de groep ongewapende advocaten, juristen, journalisten en vakbondsleiders niet had gemarteld en tot moes had geschoten, dat was hij door deze groep afgemaakt…

  Hoor je wel wat je zegt….

  En jij verwijst dan naar een cowboy film om je oerdomme stelling te onderbouwen…..

  Wat een gek ben jij zeg…..
  =
  Dit is puur Nederlands nieuws! In Suriname hebben wij andere dingen om ons over te ontfermen. In tijd zul je wel merken dat jij niets meer bent dan een ordinaire huichelaarrrrrrr!


  Maak melding
 38. Doordat de rechterlijke macht verzaakt een beslissing te nemen betreffende het veroordelen van deze massamoordenaar, zal het Internationale recht dat moeten doen, en dat gaat even tijd kosten, maar een ding is zeker, dat deze moordenaars uit 82 hun straf niet zullen ontlopen, want er is nog steeds gerechtigheid, want wie is Bouterse? er zijn grotere presidenten opgepakt en veroordeeld.


  Maak melding
 39. @Alfa

  Jammer, je baasje heeft geen getuigen achtergelaten die hun zijde van het tragische verhaal kunnen na vertellen.
  Eh,je vraag je alleen maar af hoe 15 mannen meer dood dan levend,in hun onderbroeken gekleed en ongewapend ,een vluchtpoging gaan ondernemen onder de ogen van de zwaar gewapende militairen !!
  Bovendien werden de 15 ,mannen elk in aparte cellen gevangen gezet!!Deze mannen hadden nooit communicatie gehad mety elkaar onderling!!
  Kom ons dus daarom geen NONSENS vertellen !!
  Het is zo gegaan;
  Bouta had zijn vuurpeleton gereed,
  Hij sleepte de gevangenen naar buiten en zei toen..ik geef je een kans,probeer te vluchten..
  En toen bam..bam….BOEM!!
  Of hij en zijn vuurpeleton maakten de mannen eerst af ,losten toen een paar schoten hier en daar als camouflage ….en de rest is geschiedenis,het tragische geschiedenis van Suriname!!


  Maak melding
 40. Beste bakara mang. Dit stond er letterlijk anderaan mij artikel. Ik verstrek u gaarne onderstaand een kopie. Groet, Pietje.

  Geachte heer/mevrouw MEDUSA, ik ben het volkomen met u eens dat de leiders van Suriname tragisch overleden zijn allemaal.

  Ik heb het altijd merkwaardig gevonden, dat de twee zeer prominente heren politici t.w. ex Minister President Henck Arron en de Parlementsvoorzitter Jagernath Lachmon beide tijdens hun werk/vakantie in Nederland overleden zijn. Ik begrijp dat het bij u vragen oproept. Ook bij vele anderen en ook bij mezelf trouwens.

  Waarom heeft Suriname nooit een onderzoek daaromtrent (het zo toevallig overlijden) laten instellen? Waar was het ICJ? Winterslaap? Waar waren de Nederlandse en Surinaamse regeringsleiders?

  Suriname doet er goed aan autopsie (opening en onderzoek van de lijken om de doodsoorzaak en ziekten vast te stellen) naar die lijken te laten plaatsvinden.

  De Surinaamse regeringen behoren alerter en formeler te reageren in zulke gevallen.

  Ik ben er heilig van overtuigd, indien de Nederlandse Minister Prsident in Suriname zou komen te overlijden en kort daarop de Nederlandse Tweede Kamer Voorzitter, of omgekeerd, er zeker een uitgebreid onderzoek zou zijn geëist en hebben plaats gevonden. En terecht.

  In geval van Suriname heeft dat nimmer plaats gehad.

  In feite had Nederland uit eigen beweging, goed fatsoen en respect voor Suriname, op ethische gronden dat moeten hebben laten verrichten, met een Surinaamse medicus (patholoog anatoom) of een medicus die namens Suriname zou opereren en de conclusie helpen vaststellen. Dat zijn de gedragsregels als het vorstelijke en andere hooggeplaatste personen betreft.

  Als ik vandaag de dag merk, dat Nederland een zeer belangrijk dossier tot Suriname voor zowat zestig (60) jaren laat verdwijnen, dan zet ik als Nederlander mijn dikke vraagtekens achter de dood van deze twee zeer prominente Surinamers.

  Ik vind dat de Surinaamse regering die nu aan de macht is, misschien dan wel ook uit eigen beweegredenen, maar dat maakt in principe niet uit, veel alerter handelt.

  Suriname, wees niet al te laconiek, maar let goed op uw zaken.

  Henck Arron overleed op 4 december 2000.
  Jagernath Lachmon overleed op 19 oktober 2001

  Op 24 juli 2000 was de zogeten Front regering met de VHP en NPS aan de macht in Suriname.

  De heer Jagernath Lachmon was toen de Voorzitter van het Surinaamse Parlement, De Nationale Assemblée. Dat op de koop toe. De man was in functie en is was ook voor de onafhankelijkheid, namens Nederland in fuctie geweest.

  Wat een geschiedenis zeg!

  PS Ik schat in dat Nederland alsnog hierop kan worden aangesproken en derhalve een gigantisch probleem zou kunnen krijgen. Dit is zowat iets voor de ICJ.


  Maak melding
 41. Beste vrienden en kondremangs,

  Waarom vallen jullie mij zo massaal aan??????
  Ik ben helemaal geen DDB mang, maar gezien de jarenlange discussie en hoe het was in jaren 80 tot 86 heb ik letterlijk zelf ondervonden.

  Ik ben getrouwd met een familie van de Kamperveens, dus ik weet wat voor ellende en leed deze familie heeft doorstaan, vooral de zonen van Kamperveen hebben in angst geleefd .

  De discussie gaat niet om mij maar om de mensen die macht hebben en deze misbruiken.

  Dus als ik een stelling poneer dan weet ik heus wel waarover ik het hebt, trouwens ik woon ook nog in Suriname. Alleen heb ik nog geen landgoed.

  Ik leeft normaal en probeer mijn bijdrage te leveren aan het Surinaamse volk hoe bescheiden het ook is.

  De reacties hier op waterkantnet en andere sociaal media’s moeten de overheden een inzicht geven wat er speelt binnen de samenleving. En als eye opener zijn zodat ze hun koers of richting kunnen wijzigen waar dat nodig is.

  Leve Suriname.
  Alfa


  Maak melding
 42. heel wat mensen willen Bouta achter de tralies zien,maar volgens mij was die mogelijkheid jaren aanwezig om dit te doen.Vene had Nederland en Amerika kunnen vragen om Bouta op te pakken.hij heeft 10 lange jaren gehad om dit te doen.ik vind het dus vreemd dat dit niet is gebeurt.had el Vene misschien iets te verbergen???
  (kan iemand mij vertellen wat er in het Leonsberg akkoord staat)
  grt,Mundo


  Maak melding
 43. Henk Molenaar
  Beste Paraman:

  Liever een huichelaar dan een moordenaar van vrouwen, kinderen en ongewapende burgers.


  Rare bloedhond, Suzanna Duplessies zul jij wel bedoelen.


  Maak melding
 44. Beste Kondere mang,

  IK wil heel kort reageren op alle berichten.
  Dit is tevens een reactie
  om ouderen er op te attenderen betreft de geschiedenis en jongeren te stimuleren voor nu, het heden de toekomst.

  1= tot en met 1975 zijn zoveel doden, moorden gevallen onder politieke leden, vakbondsstrijders, vrijheidsstrijders, onderdrukking, protesten, stakingen werden met man en macht de kop ingedrukt.
  1A= welke politieke party die toen bestond en misschien nu nog steeds heeft ooit geprobeerd dit allemaal op te lossen of te onderzoeken?? welke ?? wie kan die antwoord geven?? wie
  2= na 1975 toen Suriname onafhankelijk werd, hebben de NPS, VHP, KTPI noch andere partijen nooit geprobeerd samen te werken om het land op te bouwen met miljoenen aan ontwikkelingshulp van NEDERLAND. Integendeel werd alleen maar paniek, haat, rassen haat gezaaid tussen groepen. Surinamers dachten dat het toen goed ging, omdat alles te koop was in de winkel. maar meer als de helft van de bevolking kon toen ook niet rond komen met hun salaris.

  Er werd never geïnvesteerd met de miljoenen hulp, in wegen, scholen, wegen, werkgelegenheid, en alle andere sectoren die overgebleven waren na de slavernij. suikerriet, banaan, noem maar op.

  3=, Wie kan mij nu antwoord geven over de vraag, hoe willen deze bovengenoemde partijen die nu zogenaamd eenheid hebben verklaard, wat voor en na 1975 nooit heeft kunnen gebeuren nu wel de wil heeft om Suriname op te bouwen?? wie?? wie???

  Bij deze heb ik even gesproken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES