Online community www.slavernijonline.nl gelanceerd

41

Gisteren, zondag 20 januari, vond de lancering plaats van de website www.slavernijonline.nl. Zowel in Amsterdam als in Paramaribo waren er mensen bij elkaar voor deze speciale gebeurtenis. In Nederland lag de organisatie hiervan bij het International Institute for Scientific Research ondersteund door veel vrijwilligers van SlavernijOnline en de Vereniging Ons Suriname.

In Paramaribo werd de launch georganiseerd door de Surinaamse redactie en vrijwilligers van SlavernijOnline onder leiding van Nancy de Randamie (DeSaN Productions) en het Nationaal Archief Suriname. Via een Skype verbindingen waren Suriname en Nederland tijdens de launch met elkaar verbonden(FOTO).

De website www.slavernijonline.nl is een online community voor slavernijgeschiedenis en haar erfenis. Het jubileumherdenkingsjaar 2013 van de afschaffing van slavernij is de aanleiding om deze permanent online community op te zetten waar bezoekers terecht kunnen voor “eerlijke en betrouwbare” informatie over het slavernijverleden en haar erfenis.

Foto: Patrick Dorder

41 REACTIES

 1. Geweldig initiatief!
  Wij mogen ons leven niet laten overschaduwen door ons slavernijverleden maar nimmer mogen wij dat vergeten en immer moeten wij dat doorgeven aan ons nageslacht zodat zij bewaard zullen blijven van de verschrikkingen die hun voorouders hebben meegemaakt.


  Maak melding

 2. Ik heb ontzettend uitgekeken naar de lancering van deze site, maar het valt me erg tegen. Misschien heb ik de opzet verkeerd begrepen. Ik dacht dat het een community network zou zijn, ofwel een site met het forum-gedeelte als centraal onderdeel. Maar dat is niet zo. Er is niet eens een forum. Het lijkt weer vooral een onderonsje van mensen met veel titels en grote woorden.
  Ook vind ik de aankleding nogal oudboullig. Het oogt saai. Ik had echt gehoopt dat dit een site zou zijn waar vooral ook jongere generaties naartoe zouden trekken, maar ik denk dat veel mensen er een keer langs gaan, uit pure nieuwsgierigheid, en er daarna niet weer komen.
  Maar goed, zoals ik al eerder zei: misschien heb ik de opzet verkeerd begrepen.


  Maak melding

 3. Even kritisch: ik weet niet hoeveel subsidie aan deze site is gegeven maar deze site gaat helemaal nergens over. Wat verhalen en oude beeld er op gegooid en dat is het.
  Gemiste kanns


  Maak melding

 4. @HenkMolenaar

  “Gemiste kans”

  Ja, dat vind ik eigenlijk ook.
  Jammer.
  Ik geloof trouwens niet dat ze subsidie hebben gekregen. Het is een vrijwilligersinitiatief. Heel goede bedoelingen, maar helaas niet zo handig aangepakt.


  Maak melding

 5. ik kan er niks vinden wat betreft die 1000 jaren die wij(crioro)hebben geleefd voordat er enige invasie en invoering van slavernij door de arab,aziaten,europeanen werd ingevoerd.
  ik keur deze site niet af,maar word het geen tijd dat wij onze eigen onderzoek gaan ondernemen om die zwarte bladzijde te lichten om onze echte geschiedenis te achterhalen.
  bv,wie waren onze voorouders,wat zijn zij geweest voor dat er vreemden zich met ons kwamen bemoeien,hoe waren onze voorouders,uit welke bron was hun geloofsovertuiging en cultuur,.
  wat is de rol van die vreemden geweest,in onze gemeenschap,en waarom willen die nageslacht van die vreemden ons uit de geschiedenis halen en ons niet de waarheid vertellen.


  Maak melding

 6. Ik ben geweest naan die lancering van de site aan de Zeeburgerdijk. Het was een informatieve bijeenkomst. Wat meis bijgebleven is het verhaal van de wetenschapper dat de tachtig jarigeoorlog, de vrede van Utrecht en Rijswijk ging over slavenhandel. Met name hoeveel een slaaf mocht kosten en welk deel van de koek Nederland zou Krijgen.
  Mevrouw Orsine waalden heeft een successtorry vertelt over de binnenland bewoners, maar het zat vol witte plekken. Toen ik het onder haar aandacht heb gebracht had zij geen antwoord op.
  Letitia


  Maak melding

 7. Interessant gegeven, maar waarom geen kant-en-klare Ning Community? Is veel gemakkelijker in gebruik, ziet er beter en overzichtelijker uit, en nodigt mensen tot interactie. De huidige site van slavernijonline lijkt wel te stammen uit de 20ste eeuw. Gemaakt door m’n opa. Ach ja, beste stuurlui staan aan wal. Misschien moet ik me maar aanmelden als vrijwilliger.


  Maak melding

 8. wie zijn verleden niet kent is een verloren schaap tussen hongerige tijgers.

  wie zijn verleden verafschuwd is een verloren hond die probeert te huilen met de wolven in het bos.

  TBM


  Maak melding

 9. MOLENAAR: “deze site gaat helemaal nergens over. Wat verhalen en oude beeld er op gegooid en dat is het.”

  Molenaar voor jou gaat de hele geschiedenis van de Slavernij nergens over.
  Dan heb je toch niks te zoeken op deze site?


  Maak melding

 10. Knoeiwerk.
  Geen enkele wetenschappelijke grondslag.
  Jammer.

  Wat plaatsje van de aanhangers van Abolitionisme.
  Ook al niet erg betrouwbaar.

  Begin maar met de slaven in de hedendaagse goudindustrie in Suriname.
  De gedwongen prostitutie en de verkapte slavernij van de laagst betaalden in Suriname.


  Maak melding

 11. Molenaar
  Je bent een negativist wat Suriname betreft. Dat blijkt uit al jouw postings. Ik heb nog nooit iets positiefs over Su uit jouw vingers zien komen. Toch kom je hier in Su op vakantie.
  Ik begrijp het niet.


  Maak melding

 12. Wan bon, Henk Molenaar, is depressief. Het sneeuwt hier in holland en het is koud. En hij heeft geen euro. er is crisis. Ook henk heeft crisis. En henk heeft een complex. Zijn frustraties uit hij hier op WKN. Hij moet toch ergens zijn frustraties kwijt. En hij is eenzaam.Arme Henk. Henk zoek hulp.


  Maak melding

 13. Molenaar, kom hier naar Su op het plein van “Oranje”, dan gaan we jou een wassie geven en dan mag je een krans leggen bij Willemientje. Ze staat nog steeds op haar sokkel. Zoveel respect hebben wij nog voor haar, ondanks alles.
  En heus waar, we gaan je hier goed behandelen.
  We gaan je genezen van je dip.


  Maak melding

 14. Beste Wan bon:

  Ik kom er niet alleen op vakantie maar woon er 4 maanden per jaar.
  Wat mij stoort is het gebrek aan ambitie en gevoel voor rechtvaardigheid van veel Surinamers. het land heeft de ‘potentie’ om een van de rijkste landen van Zuid Amerika te worden.

  Maar door het enorme egoisime, gebrek aan moraal, ja zelf luiheid wordt Suriname onder de voeten van Surinamers verkocht aan Brazilianen en Chinezen die wel enorme ambities hebben.

  Suriname doet me denken aan die film van Spike Lee:

  Een groepje Afro Amerikanen staart naar een groep Aziaten en vraag zich of hoe deze mensen die zonder een cent van de boot kwamen binnen een jaar een goedlopend bedrijf hebben, huizen in hun wijk hebben e gekocht terwijl de groep Afro Amerikanen al generaties lang niets presteren en in armoede leven.

  Deze scene is een perfecte metafoor van wat op dit moment in Suriname gebeurt. De Surinamers zijn binnen enkele jaren de vreemdelingen in hun eigen land.


  Maak melding

 15. MOLENAAR,
  Bedankt voor je reactie. Voor het eerst lees ik een dergelijke posting van jou. Ik krijg weer wat hoop.
  Je spreekt dus je irritaties uit over Suriname omdat je het land in potentie een rijk land ziet worden en met lede ogen moet toekijken hoe weinig er van de grond komt.
  Dat wijd je aan de moraal, de luiheid, het gebrek aan ambitie enz. enz.
  Hiermee ben ik het in grote lijnen eens met jou.

  Maar ik vergelijk ons jonge land met een kind op school bv dat goedlejrend is, cognitief sterk en bovengemiddeld begaafd, en toch niet scoort. Daar is wat mee.
  Zolang de diagnose niet gesteld is en vastgelegd kun je niets doen voor zo’n kind. Het heeft een zgn ” hebie” en kan niet vooruit in het leven. Iets belemmert hem. Zijn thuissituatie misschien? Een traumatische ervaring in zijn prille jeugd? Zolang dat niet is opgelost zal het hopeloos blijven.
  Door dagelijks te schelden op het kind of de situatie, lost niks op en daar maak jij je vaak schuldig aan. Je bent altijd negatief ingesteld wat Su betreft daarom ben ik ook zeer verbaasd dat je hier 4 mnd. verblijft. Zeker niet voor vakantie neem ik aan..


  Maak melding

 16. Beste Wan Bon: Inderdaad , ik moet nog werken voor mijn geld dus die 4 maanden zijn zeker geen vakantie.

  Ik ben negatief ingesteld omdat een gebrek aan ambitie dodelijk is voor de ontwikkeling van een land. Meer dan 60 procent van de beroepsbevolking bestaat uit niet productieve dus nutteloze ambtenaren die krijgen betaald voor niks doen.

  Wat voor signaal geeft dat aan ondernemers die keihard moeten werken voor hun geld ?


  Maak melding

 17. Molenaar,

  60% van de beroepsbevolking wil op kantoor werken. Werken met de handen wordt geassocieerd met lage arbeid, lees:slavenwerk. Onzin natuurlijk, maar toch werkt het zo.
  Je kunt liever niets doen dan handenarbeid te verrichten is de gedachte. Daar wordt op neergekeken.
  Hoe je het ook draait of keert, veel van de mentaliteit van een volk heeft alles te maken met haar geschiedenis. Omdat het waar is is het een cliché of omdat het een cliché is, is het waar.


  Maak melding

 18. Wan Bon,

  Je snijdt een interessant punt aan. Nazaten van Afrikaanse slaven die wegens de hebie van de slavernijgeschiedenis liever niet met de handen werken… zo’n stelling zou goed passen in een sociologisch onderzoek.
  Ook zo de referentie die Molenaar maakt naar de scene uit de film van Spike Lee (het fenomeen van Aziatisch succes ‘against all odds’). Ook dat zou in een dergelijk onderzoek opgenomen kunnen worden.
  Want deze tendenzen komen niet alleen in Suriname voor – je ziet ze ook in andere landen (Engeland, VS, etc)

  Het typische is, dat de Aziaten die naar Suriname kwamen natuurlijks slechts in technisch opzicht geen slaven waren. In de praktijk was de contractarbeid immers niets anders dan een verkapte voortzetting van het oude systeem.

  Maar het gaat ‘m natuurlijk om de emotionele herinnering van de slavernij – de beeldvorming die daardoor is ontstaan. Cruciaal is dus (lijkt mij) om die beeldvorming te onderzoeken, en vervolgens te veranderen.

  Wow, net dat ik me begon te ergeren aan jullie toonzetting, geven jullie een heel andere draai aan de conversatie. Als liefhebber van geschiedenis en filosofie voel ik me helemaal geinspireerd!

  Dit soort discussies zouden vaker gevoerd moeten worden op Waterkant – inclusief de oprechte irritaties aangaande bevindingen in het dagelijks leven van Suriname, maar zonder het persoonlijke gescheld.
  Dank, heren.


  Maak melding

 19. Dank MIKO,
  Ik ben een dame,
  zeer geinteresseerd in de gedragingen van mensen en het zoeken naar de oorzaak waarom mensen, of groepen zich op een bepaalde manier gedragen. Het gedrag van iemand heeft voor 99% , denk ik, te maken met zijn voorgeschiedenis.

  Het wezenlijke verschil tussen de Aziaten die hier kwamen voor contractarbeid en de Afrikanen voor slavenwerk is mijns inziens, dat ene centje loon dat ze ontvingen voor dezelfde arbeid. Het is puur psychologisch. De arbeid was weliswaar dezelfde maar op papier waren de Aziaten vrije mensen die “loon” ontvingen.

  Mijn nieuwsgierighed over de persoon achter de postings van Molenaar prikkelde mij steeds. Ik wilde meer van hem weten omdat ik soms het gevoel had dat hij postte omdat hij een Su-hater was of omdat hij iets teweeg wilde brengen door zijn ongenoegen op die manier te uiten. Nu weet ik beter en kijk ik anders tegen hem aan ofschoon zijn postings niet altijd de schoonheidsprijs verdienen, zo ook de mijne.
  Jammer vind ik ook de vervelende persoonlijke aanvallen op het net. Zonde, want je kunt wat leren van een ander. Als dat niet zo is lees je gewoon verder.


  Maak melding

 20. Henk bedankt voor je reacties allemaal negative terwijl dit een positief gebeuren is, de site zal steeds meer ontwikkelen.
  ( Wie de Geschiedenis weet ziet helder in de toekomst) hoe je het ook wilt verwoorden
  Er is zelfs een bekend gezegde over dan kom jij met de jou slimme

  Daarom moet dit gebeuren juist dit soort mensen moet motivatie geven

  Nr1 belangrijk scholen met onze eigenleerstof in america krijg je meer lesmatriaal voor en door afrikans

  ( Recht op een echte donkerenschool zelfde als chineze scholen en moslim scholen )

  Aangezien de kinderen overdewereld alleen de negerhut van oom tom voor geschoten krijgen

  2 Omscholing honderden jaren is er een systeem in geprent die ons onbewust van onze geschiedenis en rechten stuurd

  3 Luister goed in engeland en us heb je veel hoog opgeleiden afro eu us People

  Het plan is om de te verzamelen en aan een new pad tebeginnen we zouden allemaal onze dna geschiedenis Naam en plek van afkomst moeten weten want het staat wel in het regerings archief zelfde als alle namen van de VOC families administratie dit moet wereld wijd worden vrij gegeven we worden dom gehouden met een reden

  3 we gaan verder belangrijkste van alles verdeeling. Nr 1 geloof christenen en moslim. Mijn antwoord we zijn donker en en dat staat boven alles 1 God en god wil de mensen in vrede zien unity.

  Kleine voorbeeld Malcolm X. Vermoord door CIA via de Nation of islam Donkere Moslim beweging in Us duidelijk is dat meerdere Helden leiders op de zelfde mannier zijn vermoord Tupac valt daar ook onder

  Samenwerken onderling Bruin en donkerbruin indian en afro. Zoek op Blackstar line en vind uit waarom we alles zelf moeten opbouwen geen hulp van de europianen asiaten of wie dan ook moeten verwachten of vragen.

  Books er zijn een veel boeken voor ons niet europianen om telezen en wijs van te worden
  Door verschillenden rassen geschreven voor de slavenij waren ze al bezig met duivelse praktijken.

  Laat me eindigen met:

  De eerste snelweg was is Ghana (rood geel groen stoplicht)

  Voor we de wijsheid zijn verloren we Ruled the world vandaar de samen werken tegen ons

  Tijd om te leren waar ze bang voor zijn
  Bang als in waarom mogen wij het niet weten en vanaf kinds af aan worden we geprogemeerd met illusies enz

  Hoe deprogrameer je je zelf en anderen
  Willy Lynch chip

  http://m.youtube.com/watch?client=mv-google&gl=US&hl=en&rl=yes&v=aXXbgQD9D-E&feature=related

  Hoe deprogrameer je je zelf en anderen
  Willy Lynch chip

  http://m.youtube.com/watch?client=mv-google&gl=US&hl=en&rl=yes&v=aXXbgQD9D-E&feature=related

  Stuur dit door en laat het door sturen
  Elke afro indian creole enz moet dit weten

  Dit is hoe ze ons in een cycles hebben
  De start

  Ps afrika must stay black ze hebben al veel land gestolen het is ons land the people wil return en then we wil overcome en take over zelfde als je in de dekamarkt loopt er zijn geen producten die echt goed zijnvvoor ons je koopt troep en maakt hun rijk in plaatst we alleen zuidamerikaanse en afrokaanse producten komen zo dat we stap voor stap alles op bouwen

  Blessings 2 All

  Real Dem Only

  Henk valt onder snake

  Excuss voor mijn type fouten dat komt helemaal goed.


  Maak melding

 21. We weten allemaal dat justis niet leeft in nl
  Ik vind dat elk donker kind vanaf jongs af aan het wettenboeken bundel moet leren en bestuderen

  Bijv H.M

  Stagnatiseerd deze beweging
  Als dit een KKK site was. Was hij al geband en aangeklacht
  Of een brief thuis ontvangen over een mogelijke aaklacht IP adress achterhaald enz

  Dit is een voorbeeld hoe de mens is en is alleen maar goed als bewijs alles zelf doen ze gunnen het je niet omdat hun geschiedenis goed staat terwijl ze evil zijn lijkt het heel mooi

  Als je weet dat 2de wereld oorlog al die landen samen werkte om de mens in verwarring te houden israel hebben ze bepaalde mensen gegeven als je je geschiedenis weet weet je dat die plek ook bij ons rijk hoorde en hoord zelfde als egyte waar de naam van is veranderd maar dat moet je nog achterkomen

  Hoe meer we weten over wetten kunne we aan tonen dat er heleboel mensen vrij horen tezijn en hun rechten weer krijgen (stemmen)

  In america word gevangenis gebruikt als newe slavenij freework
  De grap is dat verplaatst zich naar nl eris geen krisiss
  Is een stap naar meer controle

  Ze zijn vanplan grote us achtige gevangenissen tebouwen arme mensen die domme dingen om te eten enz

  Slim wezen

  Ecuss voor mijn type fouten werk er aan
  Books 2 Read komt goeed

  Blessings


  Maak melding

 22. Brazil with Michael Palin – Afrikaans verleden (NEDERLAND 2) VPRO 20:25 zondag 27 januari 2013
  Documentaire Aflevering 1
  Engeland – 2012
  Duurtijd: 55 min (Zie programma Gemist VPRO).

  Michael Palin heeft de laatste 25 jaar zowat de hele wereld rondgereisd, maar één groot land ontbreekt daarbij: Brazilië, het vijfde grootste land ter wereld met een overvloed aan grondstoffen en een smeltkroes aan culturen dat goed op weg is om de supermacht van de 21ste eeuw te worden.
  Michael begint zijn avontuur in het noord-oosten, waar Europeanen voet aan wal zetten en rijk werden van de slavenarbeid. Door de mengeling van inheemse volkeren, Afrikaanse slaven en een handvol Europeanen ontstond de karakteristieke mengeling die typisch is voor het land, met zijn eigen voedsel, dans, muziek en een veelvoud aan religies.
  In Sao Luis volgt Michael een ceremonie gebaseerd op een 200 jaar oude slavenlegende. Hij trekt naar één van de grotere stranden van het land, voor hij de gigantische zandduinen in het nationale park van Lencois Maranhenses gaat bewonderen. In Recife raakt hij gefascineerd door de street art en de beelden. In Olinda zet hij zijn beste beentje voor op de dansvloer, en in verder in het binnenland leert hij de snel verdwijnende wereld van de vaqueiro-cowboys kennen. In Salvador laat hij zich de toekomst voorspellen door een priester van de plaatselijke Candomble-religie. Hij waagt zich aan Afrikaans slagwerk, proeft van de keuken van Bahia en krijgt een introductie in de capoeira. Op weg naar sigarenfabriek passeert hij langs de vele suikerrietplantages.


  Maak melding

 23. I just like the helpful info you provide for your articles.
  I’ll bookmark your weblog and take a look at once more here frequently. I am moderately certain I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

  My blog: team culture


  Maak melding

 24. Strategies need to be proposed, contractors brought in, licenses
  gotten and materials purchased before the project can be started.
  The best part about using a professional carting service is that they are open 24 hours
  a day, 365 days a year. ——– Good resources: Cost Estimating Software Construction Contracts House Renovation – Renovating Any Property or Home House Renovation
  – Renovating Your own Building.

  Feel free to surf to my weblog … cheap bathroom remodel


  Maak melding

 25. This is covered by a vast ocean, which most scientists believe is made of water.
  It’s free, and it contains 24 of my Answers, to the most top FAQs on, DIY solar panels, and knowing this information, will certainly help people, like you, who are planning, to go for, Home made solar energy. Αll solar cells аrе very fгаgile, and by mоuntіng them in this wаy you permit the backing content to support them whilѕt you wiгe your solar panel technique tоgеthеr.

  Also visit my web blog … solar rebate scheme


  Maak melding

 26. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon
  this I have discovered It positively helpful and it has helped
  me out loads. I am hoping to contribute & aid different customers like its helped me.
  Great job.

  My page … convert pdf to kindle


  Maak melding

 27. These ‘server logs’ typically include your web request, Internet
  Protocol address, browser type, browser language, the date and time of your request
  and one or more cookies that may uniquely identify your browser.

  But it has a problem of duration of battery service. Simon Cowell stepped up
  his security detail, at an undisclosed price, after finding a tracking
  device under his car.

  my web page: install alarm system


  Maak melding

 28. Forte real property management franchise will treat your
  property as though it is their own particular. A real property management franchise company
  can offer numerous services for their clients. I can honestly say I can name
  everyone of the owners discovered in their lease package which
  is delivered to the tenant 48 hours notice is certainly reasonable.

  my web page small bathroom cupboards


  Maak melding

 29. A Palm Beach County Dodson Property Management outfit, for instance, The Jonathan Community in MN.

  First, let me start by saying, we never purchase homes in the
  Phoenix metropolitan area, and don’t take short cuts.

  My page; bathroom small cabinets


  Maak melding

 30. 拆分德国邮政银行但维持该集团自有品牌零售业务意味着,德银管理层在两个重组模式中,选择了一个不那么激进的模式.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.