Suriname leent recordbedrag bij Inter-Amerikaanse Bank

67

PARAMARIBO, 19 jan – De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, heeft Suriname in 2012 een recordbedrag geleend. Er is ruim honderd miljoen dollar verstrekt , meer dan het land ooit in een jaar tijd kreeg. Het geld maakt deel uit van een ontwikkelingspakket dat loopt tot 2015. Onder meer wordt het stimuleringsproject voor achtergestelde gezinnen gefinancierd. Voor universiteitsdocent en oud-president van de Arubaanse Centrale Bank, Anthony Caram, moet vooral slim worden besteed.

Het gaat om geld dat ooit terug betaald moet worden. “Waar het geld aan besteed wordt, is cruciaal. Als het alleen om allerlei sociale projecten gaat, is het de vraag waar we mee bezig zijn. Er moet liever direct of indirect worden geïnvesteerd in verhoging van productie en export”, zegt Caram tegenover de Ware Tijd. Het is de beste garantie dat er weer geld wordt gemaakt om onder andere leningen mee terug te betalen. Populisme alleen zou het ontwikkelingsplaatje niet veel veranderen.

Het zou alleen maar betekenen dat de donor een andere is. Overigens wordt van de IDB-leningen ook ander werk betaald. Zo wordt de weg naar het grensplaatsje Albina deels met dit geld betaald. Ruim dertig miljoen dollar gaat naar hervorming van de energiesector. Ook is er ruimte voor financiering van de beter administratief beheer bij de overheid. Caram vindt dat Suriname periodiek moet evalueren om knelpunten en resultaten duidelijk vast te stellen.

67 REACTIES

 1. Beste Soer:

  Op zich moet dat lenen geen probleem zijn maar als ik zie waaraan het besteed gaat worden: ” Ook is er ruimte voor financiering van de beter administratief beheer bij de overheid”

  Dat verdwijnt natuurlijk direct in de zakken van de toppers zoals Brunswijk, Somo en de familie Bouterse.


  Maak melding

 2. Toekomstige generaties worden op deze manier schulden generaties. Suriname gaat lang moeten bloeden voor hun lenings drift. Bouterse gaat vast hiermee zijn verkiezingsprogramma financieren. Veel al sociale projecten die geen cent oplevert dus de leningen
  niet afgelost worden, of vertraagd afgelost worden.
  Bouterse stort SU de afgrond in. Ben benieuwd welke smoesjes de paarse kliek nu weer heeft.


  Maak melding

 3. Dagoe mollenaar vertel ons hoeveel je geleend hebt en nooit terug hebt betaald , of wat maakt het uit je bent toch geboren in lenenburg met de hoofdplaats stelen-berg .
  begin eerst met de aflosingen aan je famillie .


  Maak melding

 4. Er werd niet geleend om de machtigste bruggen te bouwen de gevolgen bleven niet uit .

  Er werd zelf gezegd er zijn twee generaties nodig om het terug te betalen .

  Conclusie geleerd uit het verleden .

  Geloof in eigen kunnen heeft daar de de overhand gehad . de bruggen staan er en is terug betaald ‘
  de ontwikkelingen bleven niet uit . het gaat alleen maar beter worden .

  Staats olie is ook een voorbeeld van Geloof in eigen kunnen ( 1980 geopend met een begin geinvessteerd kapitaal van sf 350000 ano 2012 $ 1 miljard dollar omzet ) ziedaar visie en geloof

  wie geloog een varken te zijn zal een zich als een varken blijven gedragen .

  Verantwoord besteden van geleend geld zonder dat er schokken ontstaan om het geld terug te betalen en dat het geïnvesteerd kapitaal op lange dan wel op korte termijn terug wordt verdient kan alleen maar goed zijn voor de ontwikkeling van Suriname .

  Beknopte ideeën , haat , valse suggesties,leugens verspreiden zonder inhoud en steeds herhalen van meer van het zelfde leid naar niets zeg alleen maar iets van de persoon zelf.

  hehe besteed toch je tijd aan positieve gedachten


  Maak melding

 5. Onderpand!

  Lenen met als onderpand onze goudreserves is zo slecht nog niet. Lenen en het geld voor verbetering van onze infrastructuur gebruiken is zelfs zeer verstandig. Lenen om productie en export te bevorderen is helemaal het beste wat er moet gebeuren.
  Maar lenen om sociaal zwakkeren te ondersteunen brengt het geld alleen maar weg en niet terug. Het geld wordt verbrast en zal dan nooit terug betaald worden. En dan is ons onderpand (goudreserves) ook in een bodemloze put verdwenen. Gevolg is dat onze kleinkinderen dan de rekening gaan moeten betalen.
  Zaken die werkgelegenheid bevorderen hebben de voorkeur zodat de sociaal zwakkeren aan banen kunnen komen waardoor ze geen steun meer nodig hebben en zelfwerkend zijn.

  IDB moet een internationale commissie samenstellen om de uitgifte en het gebruik van dit geleend geld te controleren en de vordering van de projecten te volgen.
  Doet men dit niet, dan is 100 miljoen binnen korte tijd aan BBmetR en Borgoe opgegaan.


  Maak melding

 6. Wil je al je verkiezingsbeloftes nakomen, en na 2015 herkozen worden, moet je zoveel mogelijk gaan lenen, en komende generaties met enorme schulden laten zitten, want deze paarse bende zal er verder geen centje pijn van ondervinden, omdat deze moordenaar dan al de geest heeft gegeven, met de rest van zijn boevenbende. De geschiedenis herhaald zich weer, want deze rovers hebben het al eerder gepresteerd, om een enorme schuldenlast voor de bevolking achter te laten.


  Maak melding

 7. Staatsolie inkomsten 2011 1 miljard dollar, de natonale reserves van de centrale bank van Suriname ook 1 miljard dollar. groei economie verwacht in 2013 4,7 procent. in 2012 was dat 3,8 procent. schaarste aan werknemers. negatievelingen, die geen werk kunnen vinden, denk eens erover om de grote stap te maken. Oh ja, ze zijn ook bezig met het minimum loon.


  Maak melding

 8. Negativisme is lastig uit sommigen te halen. SU heeft een lening plafond? Zonder lenig (hypotheek) bouw je geen behoorlijke woning! Suriname voorwaarts! 😉


  Maak melding

 9. DE IDB moet de schuld met rente straks opeisen bij bouta en co en de paarse volgelingen en de rest van het surinaamse volk met rust laten!
  De rest van het volk is niet degenen aan wie het geld geleend wordt,..Waar al het geleende geld naar toe gaat moeten ze aan bouta en co vragen!Die verantwoording ligt bij bouta en co !
  Het IDB leent op eigen risico het geld aan een amnestie pseudo presidentje,zo een grote organisatie als IDB,je zou denken dat zij het beter zouden weten dan als maar geld als water te lenen aan bouta de crimineel!


  Maak melding

 10. Aah.. zeer zeker Henk dat het geld naar de verkiezingskassen zal verdwijnen.

  Immers het volk wacht op de kadootjes.
  18000 woningen, gouden toekomst, vele hectaren land, hogere aov,etc.

  We want clean government and clean hands!!!_


  Maak melding

 11. volgens Anthony Caram van de ACB moet het geld vooral SLIM BESTEED worden.
  dus bij voorbaat al gedoemd om te mislukken,
  de staatskas staat namelijk bij baas in de slaapkamer.


  Maak melding

 12. Seng -sang
  Dagoe mollenaar vertel ons hoeveel je geleend hebt en nooit terug hebt betaald , of wat maakt het uit je bent toch geboren in lenenburg met de hoofdplaats stelen-berg .
  begin eerst met de aflosingen aan je famillie .

  Zo ontzettend dom als Seng Seng zijn die Paarse Paupers dus…ze blijven me verbazen met hun stupiditeit


  Maak melding

 13. Waarvoor is dit geld bestemd? Waarom heeft de IDB geen goed onderbouwd plan geeist? Hoe heeft de regering gemotiveerd om dit geld terug te betalen?

  Was het uberhaupt nodig een lening te nemen getuige de groei van de economie en de winsten uit de goud en olie sector???

  Wie heeft hierop een antwoord?


  Maak melding

 14. Ze noemen onze president Bouterse:
  Moordenaar, corrupt, drugscrimineel en ga zo maar door….!!!!

  Maar dezelfde Bouterse maakt het verschil tussen kunnen en kennen!. Zo NF/VHP, jullie hadden toch zogenaamd schone handen? Waarom kregen jullie het dan NIET voor elkaar???????????????????????????????? Vertel het me en leg het uw kiezers uit!

  Leeghoofden zullen weer alles negatief willen ombuigen, maar de wereld is niet blind dat Bouterse HET VERSCHIL maakt.

  Nu nog daadwerkelijk de gelden gebruiken om het land te ontwikkelen, industrie neer te zetten, vee houderij te stimuleren, eigen sappen uit eigen vruchten produceren, gebruik maken van de NATUURLIJKE HULPBRONNEN!

  Vertrouwen, bidden en hopen en zo komen we nog veel stappen vooruit!


  Maak melding

 15. Beste Paarse Trol Linglong: “Ze noemen onze president Bouterse: Ze noemen onze president Bouterse:
  Moordenaar, corrupt, drugscrimineel ”

  “Ze” noemen hem niet zo. Hij is Moordenaar, corrupt, drugscrimineel .

  Dat is het verschil.


  Maak melding

 16. @linglong, ik zal jou even wakker schudden.

  =De vorige regering (Front)heeft toen bewust GEEN geld geleend, omdat er zoveel schulden openstonden die Bouterse en Wijdenbosch toen hadden gemaakt.
  =Wat is er toen met dat geld gebeurd????.

  =Omdat de projecten er toen waren heeft de vorige regering besloten eerst de schulden af te betalen.

  =Ik kan mij nog herinneren dat het IMF de vorige regering (Front) een voorstel had gedaan om geld te lenen, maar deze is toen niet geaccepteerd.

  =De schulden moesten eerst afbetaald worden.Hoop dat het nu niet meer zal gebeuren.

  =Ik heb geen partij, maar moet niets van een moordenaar, en waar je zoon Dino???


  Maak melding

 17. Jaja weer de zelfde mensen niks te maaken met SU en toch maar blijven zeuren laat het rusten wat doet jullie pijn het is niet jullie belang en jullie hoeven het niet terug te betaalen mhr koos henk molenaar ray jack russel alleen maar en altijdt weer negatief en altijdt weer Bouta en over steelen gesprooken wat er gestoolen is van uit SU kan in geen 100000000j terug betaaldt worden dus mondt dicht maak geen slaapende mensen wakker het is niet jullie press maar wel weer van veelen gekoozen doort volk en zij en ik houden van hem niet dat jullie dat ook moeten kom nou PRESS WE LOVE YOU GA ZO VOOOOOOORT ZE HOEVEN NIET VAN U TE HOUDEN MAAR IK WEET U WEL VAN HUN HAHAHAHAHAHAHAH


  Maak melding

 18. WE GAAN LEKKER VOORUIT IN DE ACHTERUITGANG !!!
  Lenen jullie maar ,onze kinderen zullen het betalen.
  Ik ben benieuwd hoeveel er in deze 2.5 jaar al is geleend.Ik denk dat we al ruim boven de 2 miljard usd zitten.En de paarse ezels maar roepen wat een moord president we hebben.


  Maak melding

 19. De hoge heren zijn weer bezig om geld te lenen. Ze hebben zeker een nieuwe van alles nodig.

  Het Surinaamse volk is altijd in staat een stelletje onbekwame idioten te kiezen.

  Elk volk heeft de leiders die het verdiend.


  Maak melding

 20. Ja, nu komt de aap uit de mouw! Bouta beweert al een hele tijd dat het economisch goed gaat met SU. Er is economisch groei ! Waarom dan toch zulke gigantisch bedragen lenen (met rente)?
  Willen de jongeren die op Bouta gestemd hebben nu echt opstaan, want het aflossen van deze gigantische schuld wordt doorgrschoven naar de volgende generatie! Geloof mij toch! Deze president doet er alles aan om zijn kop te redden. Zijn motto is: na mij de zondvloed! Anders neem je niet zo’n onverantwoordelijk besluit. En nu niet denken dat de IDB gek is om juist aan deze twijfelachtige staatshoofd zo’n gigantisch bedrag te lenen. SU heeft aan natuurlijke hulpbronnen genoeg als onderpand. En als een onbezonnen staatshoofd dat allemaal in de uitverkoop wilt doen, dan wil de IDB ook een graantje meepikken, want er staan nog vele kapers op de loer, multinationals, hatchfunds, maffia.
  De waarschuwingen van de Arumaanse Caram zijn aan dove- en duivelmans oren gericht. Bout gaat over lijken om zijn Amnesty te waarborgen.
  Wanneer gaan de jongeren van de NDP hun stem laten horen, of sterker nog wanneer gaan ze eigen verantwoordelijkheid voor hun toekomst nemen?
  Stre devoe stre, oppo jongoe mang foe NDP!!


  Maak melding

 21. Ai we klage soso klage, foe sang ede, kosie, alla sani
  kar kong, niets gaat helpen, ze doen daar wat ze willen, en hebben lak aan onze zijkpraat op dit forum
  laat ze lenen tot ze erbij neervallen, wie leent nou niet anno 2013, ik ook, tuurlijk.


  Maak melding

 22. Beste landgenoten,
  Het heeft geen zin om te discussieren over bouta.
  De lener,IDB heeft een duidelijke waarschuwing gegeven omtrent het bestedingspatroon.
  Is dit te moeilijk om te begrijpen en stappen te ondernemen om deze gang van zaken stoppen.


  Maak melding

 23. Op zich is lenen niet erg. Als dit geld maar niet opgaat in corruptie, teveel sociale projecten en een veels te hoge ambtenarenstelsel van mensen die werken van zeven tot even……

  Met geld kan je geld maken, een groot gedeelte moet besteed worden aan produktie en export inderdaad. Verzin iets waarmee je het binnenland tot ontwikkeling brengt, want daar liggen nog heel veel kansen… Biobrandstof, veevoer, graan onder andere….

  Het zou echt zonde zijn om zoveel te lenen en economisch gezien niet je voordeel eruit gehaald te willen of kunnen hebben, al is het maar de helft van dit geleend bedrag…

  De achtergestelde gezinnen moet je niet met kortdurende sociale projekten steunen maar met werkgelegenheid en duurzame gecreerde inkomen, daar zijn ze beter bij gebaat.


  Maak melding

 24. Een opfrisser voor degenen die het niet weten de VS leent meer dan 300 miljard van CHINA door beleggingen . Moet je eens weten dat de VS wereld grootste economie is van de wereld . een defensie uitgaven hebben van meer dan 500 miljard per jaar .
  Ik zie de negativisten stil worden als ze dit lezen maar schrik niet ze lenen om oorlog te voeren en politie van de wereld te zijn. Wij gaan lenen om versneld de ontwikkeling van het land ter hand te nemen para’s industries was een voorbeeld hoe het moet maar is door het front vernietigt om dat het plan niet van hun is Balessar ex minister van OW VHP was een van de directeuren zit nu in de gevangenis voor corruptie.

  NDP is weer aan de macht er zijn al nieuwe fabrieken in bedrijf 1 cassave fabriek 2 hout fabriek in west Suriname nieuw fabriek voor prefab woningen

  wordt vervolg

  voegen jullie tocht iets bij in de discussie

  van bepaalde gasten steeds weer de bekende episode
  – moordenaars
  – drug dealer

  er komt niks anders dan deze beschuldigingen niks meer . hebben deze gasten niks meer in harde schijf


  Maak melding

 25. Brazilië werd ook bestuurd door militairen meer dan 30 jaar . na deze periode werden de eerste verkiezingen gehouden amnestie is verleend ook aan de militairen in elke staat waren de fabrieken ready om een nieuw Brazilië te starten . de lening werd ook aan Suriname gegeven om het land te ontwikkelen zij zijn verder gegaan zonder problemen vergeven maar niet vergeten . Brazilië is nu de motor en voorbeeld van zuid Amerika EN vormt een van de BRIC landen

  Wat doet front misbruikt amnestie en houdt Suriname verdeeld . en sommige gasten leven ook nog in de 19 eeuw terwijl we al in 20 eeuw leven .


  Maak melding

 26. Lenen op zich hoeft niet slecht te zijn, Caram heeft het toch goed uitgelegd? Als een kind van arme Surinaamse ouders met een lening kan gaan studeren en daarna goed verdient waardoor het aflossen van de schuld geen probleem is, is er toch niets fout aan? Precies op dezelfde manier is er niets fout aan als Suriname deze lening goed besteedt en daardoor in de toekomst meer kan verdienen als wat zonder de lening mogelijk zou zijn. Ik zou de IDB wel willen aanraden de besteding van het geld goed in de gaten te houden en het ‘geboefte’ in Suriname niet zonder meer de vrije hand hierin te geven.


  Maak melding

 27. de surinaamse regering is dom achterlijk bezig; ze lenen geld voor comsumptief gebruik; daarmee financieren ze hun gezondheid en ouderen voorziening en eventueel onderwijs. Ze kunnen beter voorzieningen treffen voor buitenlanders die een rekening in vreem valuta kunnen openen in suriname. Er komt dan meer geld in suriname binnen. de Surinaamse regering kan dan beter geld lenen thuis bij hun eigen banken. dat is veel goedkoper.


  Maak melding

 28. Wat gebeurt er met de 2 miljard dollar extra inkomsten(staatsolie en goudverkopen)? Als ik het mis heb mag iemand mij hier op deze posting proberen uitleggen. 2000 duizend miljoen dollar extra in kas en toch nog 100 miljoen lenen bij de IDB, dat snap ik niet. Je leent dunkt mij wanneer je geld tekort komt. We beginnen hier in Suriname toch niet van die Europese toestanden te krijgen, alla Griekenland, Spanje, Ierland, Italie enz?


  Maak melding

 29. Deze regering heeft in 2,5 jaar meer geld geleend dan de regering Venetiaan in de afgelopen 8 jaar.
  De ene gat maken ze dicht, en de andere gaat open. Slecht bestuur en wanorde.
  Bouterse heeft maar 1 doel blijven zitten ook na 2015 ten koste van alles,…dus geld lenen !!


  Maak melding

 30. Beste Tjauwa, de 2 miljard winst uit olie en goud gaat voor een gedeelte naar de schatkist. Het olie en goud bedrijf moeten naast hun personeelskosten continu investeren om hun productie op peil te houden. Suriname ken een grote ambtenaren apparaat. Ook deze mensen moeten ook uit de schatkist betaald worden. Daarnaast gaat er ook veel geld naar het onderwijs, zorg, veiligheid, infrastructuur en andere sociale projecten. Zaken die op korte termijn weinig geld opleveren.

  Suriname’s buitenlandse schuld is gestegen met ruim honderd en vijftig procent sinds 2000. Aan buitenlandse schuldeisers is ongeveer zeshonderd miljoen dollar verschuldigd (peil 01-01-2008). Dit bedrag inmiddels oplopen > 1 miljard dollar ! Voor deze uitstaande leningen is Suriname aflossing en rente verschuldigd. Een slechte betaler wordt meteen afgerekend door S&P, Fitch en Moodys.
  Ratings worden afgewaardeerd en de rentes gaan omhoog.

  Tjauwa, van Griekse toestanden wil ik niet spreken, maar veel zal het niet schelen. De Grieken gaven meer uit dan dat er binnen kwam. Zoals Grieken is Suriname ook afhankelijk van de import. Dat is voor geen één staat goed.

  Suriname kent ook een Casino economie. Als de olie en goud-grondstoffenmarkt in elkaar stort staat het land met lege handen.


  Maak melding

 31. Herman S.
  Alles wat u zegt kan tegen u worden gebruikt.
  Stop met liegen en het verdraien van de feiten.
  over brazilie wil ik dit kwijt, volg de recente ontwikkeling over de amnestie kwestie in Brazilie aub.
  De economie van Amerika is 1 van de grootste in de wereld .
  Die paarse schapen zonder algeneme ontwikkeling trappen is leugens van jou.


  Maak melding

 32. In Argentinie hadden ze ook de zelfde leen ziekte, kijk wat voor dieptepunt Argetinie is gedonderd door die economische crisis.
  Tjauwmin een gewaarschuwd mens telt voor twee.


  Maak melding

 33. we hebben een schijn welvaart( optich bedrog) en de ministers zitten enkel maar om hun eigen zakken te vullen, je wordt zelfs gestimuleerd om te roven….

  als je een baviaan een scheermes geeft denkt hy dat hy kapper is.

  als je een baviaan een kostuum geeft denkt hy dat hy minister is.

  je kan zoveel geld lenen als je wilt maar als jij geen capabele mensen op de juiste plek zet zal het NOOIT lukken het land op te bouwen, het graaien gaat intussen gewoon door zonder enige schaamte gevoel…


  Maak melding

 34. kijk, om noden van de armlastigen te bestrijden, in deze ben ik solidair!!!

  maar niet dmv geld lenen, want dat is verkeerd signaal geven!!!

  pas eind jaren ’70 boert Su het goed, hiervoor was het knokken voor je bestaan en iedereen in deze had zijn/haar participatie!!!


  Maak melding

 35. !!!!Suriname vandaag!!!!

  gezamelijk inkomen man /vrouw = nauwelijks srd 500, MAARRR men neme 5 kinderen, daarbij, ieder een blackberry, want,

  Amofo gaat huisje bouwen…gratis

  Somo geeft aardappel en ui..bijna gratis

  DADA geeft morjon,…

  nu is het buikje vol, en loopt onze “jeugd is de toekomst” in de straten van Paramaribo stagiaires te *schijnen*

  🙂 opo kondre mang oe opo china bouwt het landje op 🙂


  Maak melding

 36. @BOEGROE uit aga
  Dat er gestolen is uit Suriname (je mag het stelen noemen,Suriname was toentertijd een wingewest)weten we al lang en vinden het een kwalijke zaak.
  Maar onze regeringen hebben er blijkbaar niet zoveel van geleerd want ze STELEN NOG STEEDS!
  EN TOCH PROBEREN WIJ DAT GOED TE PRATEN.

  Waarom ga jij niet door om over deze voortgezette misdaad en dit onrecht te praten?
  Of …. eh vind jij het nu wel goed zo??


  Maak melding

 37. @tjauwa
  Wat gebeurt er met de 2 miljard dollar extra inkomsten(staatsolie en goudverkopen)? Als ik het mis heb mag iemand mij hier op deze posting proberen uitleggen. 2000 duizend miljoen dollar extra in kas en toch nog 100 miljoen lenen bij de IDB,

  Het is niet moeilijk in te zien dat voor kwaadwilligen:
  Geld lenen ook een duister doel in zich heeft!
  Als je geld leent kan je er beter mee manipuleren en frauderen (bijv.smeergeld van/door de geldschieter om hogere rentes te kunnen betalen etc.) dan wanneer je het uit de staatskas zou halen!


  Maak melding

 38. Het is een voldongen feit dat VENETIAAN de schulden die WIJDENBOSCH had gemaakt, gestaag heeft afgelost.

  Wie duft dat tegen te spreken? Kom maar op!


  Maak melding

 39. @Herman S
  Ik vind het schandalig dat je de leendrift van de VS vergelijkt met die van Suriname.

  Wat je er niet bij vertelt,is dat de VS ongeveer 1.9.600.000 km^2 groot is en –

  2.310.000.000 inwoners telt.-

  3.de energieconsumptie per hoofd van de bevolking is ongeveer na Canada de op acht na hoogste ter wereld 7,8 ton olie-equivalent per jaar.

  4.Nummer één is in de productie van vloeibaar aardgas, aluminium, zwavel, fosfaten en zout.

  5.Nummer één ter wereld is als producent van koper, goud, steenkool, ruwe olie, stikstof, ijzererts, zilver, uranium, lood, zink, mica, molybdeen en magnesium.

  6.Wereldleider in de productie van ruwijzer en ferrolegeringen, staal, motorvoertuigen en synthetisch rubber.

  Kort om de VS kan zich die lening van meer dan 300 miljard van CHINA i.t.t. Suriname meer dan permitteren.
  WIJ KUNNEN ONS DAT SOORT GROTE LENINGEN HELAAS NIET OPBRENGEN.


  Maak melding

 40. Je leent pas geld als je eigen portemonnee leeg is. De staatskas is LEEG, het geld van Staatsolie, Centrale Bank, Goudsector, is allemaal al uitgegeven.


  Maak melding

 41. De vergelijking van een wereldmacht als de VS met ons kleine armtierige Su landje is als een OLIFANT met een mug.
  Lenen is niet erg, zolang je het kan TERUGBETALEN. Met die hebie zullen onze kinderen zitten.


  Maak melding

 42. @Wan bon
  Je zegt:”De vergelijking van een wereldmacht als de VS met ons kleine armtierige Su landje is als een OLIFANT met een mug”.

  Ik zou liever een andere vergelijking willen maken en die van “een zandkorrel met de woestijn”!


  Maak melding

 43. Een kes’ kesmaka in een awarrabos, een sriba in de maag van een walvis, een ristkorrel in de sawa,
  Maar dat van die elektron in het universum spant echt de kroon.
  Toch houd ik met geheel mijn hart en ziel van mijn kleine Su! Mijn liefde voor het land is vele malen groter dan mijn boosheid over de regeerders.


  Maak melding

 44. @ Wan bon
  Aai een sriba ….!
  Hoe komt die sriba helemaal daar dan?
  🙂 🙂 🙂 🙂
  Maar het is een feit!
  Welke Surinamer houdt niet van zijn land?Alleen moeten wij het niet ziekelijk overdrijven en in wonderen gaan geloven.


  Maak melding

 45. MEDUSA,
  Die sriba kwam daar precies zoals Jonas daar kwam:) 🙂
  En inderdaad moeten we niet geloven in wonderen maar zeker wel in betere tijden en in de kracht van Het Goede.
  (heel stilletjes geloof ik toch in wonderen, ze gebeuren wanneer je het niet verwacht)


  Maak melding

 46. Lenen is de zwarte eigen maar betalen ho maar.
  Een zwarte betaald niet graag zijn schulden terug dit zijn eigenschappen van zwarten.
  Het geld wordt besteed aan mooie dingens en eten en drinken.[in dit geval stelen zo veel je kan]

  Dat de armoede van de zwarte alleen geledigd kan worden door de economie te stimuleren ziet de zwarte niet.
  Wat zei de minister weer HET IS DE ONDERNEMERS RISICO.
  Hierdoor zie je de gedachte gang van de zwarte hij zal zijn eigen mensen door jalouzie nooit helpen.


  Maak melding

 47. De gevolgen dit ‘leengedrag’ komen terecht op het bordje van de volgende Regering.

  Dan krijg je alweer hetzelfde gedoe; 15 jaar opbouwen na een complete afbraak met als gevolg ‘ongeduldige’ kiezers, die vervolgens, opnieuw kiezen voor de ‘beste stuurlui, combinatie wal’

  Zie je het al voor je…..

  broko bana of zoiets…..


  Maak melding

 48. GMAP

  Herman S.
  Alles wat u zegt kan tegen u worden gebruikt.
  Stop met liegen en het verdraien van de feiten.
  over brazilie wil ik dit kwijt, volg de recente ontwikkeling over de amnestie kwestie in Brazilie aub.
  De economie van Amerika is 1 van de grootste in de wereld .
  Die paarse schapen zonder algeneme ontwikkeling trappen is leugens van jou
  LOOK WHO’S WRITING. SOORT ZOEK SOORT


  Maak melding

 49. Geld moet je lenen wanneer je er warmpjes bijzit, niet wanneer je niks hebt. Dan wil niemand je iets lenen. En Suriname kan echt wel alles terugbetalen. Daar hebben we de Chinezen voor! Die lui verdienen zoveel met hun winkeltjes. De staat moet er voor zorgen dat al dat geld niet wordt weggeloosd naar China, maar in Suriname blijft. China heeft een groot tekort aan kokosnoten. Laten we daarmee onze schulden afbetalen. Coronianen, aan de slag!!


  Maak melding

 50. r Kronto: ” Daar hebben we de Chinezen voor! Die lui verdienen zoveel met hun winkeltjes”

  Wat denk je er van als de rest van Suriname de handen uit de mouwen steekt en ook eens wat uitvoert ( ik doel niet op de nutteloze ambtenaren). De Chinezen zijn de enige in Suriname die echt werken. Daarom nemen ze heel Suriname binnen 5 jaar over.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.