Startbijeenkomst herdenkingsjaar 150 jaar afschaffing slavernij

49

Komend weekend vindt de aftrap plaats van het herdenkingsjaar 150 jaar afschaffing slavernij. Het herdenkingsjaar heeft haar hoogtepunt op 1 juli, maar loopt door tot en met december 2013 met veel verschillende activiteiten. De startbijeenkomst is op zaterdag 19 januari van 15.00u – 180.00u in het Tropentheater.

Doel van de herdenking is stil te staan bij het gezamenlijk verleden van alle Nederlanders met betrekking tot de slavernij en vooruit te kijken naar kansen en mogelijkheden voor verdere emancipatie en integratie. De eigen kracht en de culturele diversiteit van mensen met een slavernijverleden staan daarbij centraal.

Op de website www.herdenkingslavernijverleden2013.nl kunt u meer lezen over achtergronden van het slavernijverleden, de organisatie van de herdenking en viering, nieuws en een agenda van activiteiten in 2013.

49 REACTIES

 1. Een goed moment om deze herdenking voor het laatste keer te houden na 150 jaar.

  Misschien kunnen mensen zich nu eindelijk een keer op de toekomst gaan richten.


  Maak melding

 2. wat 30 jaar geleden gebeurt is daar willen we niet meer over praten (struisvogelpolitiek)

  maar van 150 jaar geleden daar lullen we dagelijks over.

  lekker stil blijven staan in de tijd. stilstand is achteruitgang en dat is precies wat er gaande is in dit land.


  Maak melding

 3. @Sankofa

  wijna 1 is een koloniale witmang die alleen op slavernij-artikelen reageert. De man vindt zichzelf superieur en benadrukt steeds de aanduiding ‘jullie’. Dit zijn de types die mijn voorouders bij aanvallen op plantages om slaven te bevrijden altijd een speciale behandeling gaven. Een discussie met deze achterlijke boer heeft totaal geen zin. Suriname durft hij in geen 1000 jaar te bezoeken. Te schijterig!


  Maak melding

 4. @Parbo
  Ga je dit voorstel ook doen aan hen die in 1873 met de Lalarukh voet aan Surinaamse wal hebben gezet?
  Laat iedereen gedenken wie en wat hij wil!


  Maak melding

 5. @MEDUSA

  Dat is een andere disussie die ik op dit moment even uit de weg ga.
  Maar het is waar dat de “natuurmensen” van de wereld meer ontzag hadden hebben gehad voor de witman dan erkenning van de eigen waarde!
  Jammer genoeg hebben “we” ze nooit een ontangst à la Japan gegeven!


  Maak melding

 6. @PARBO,
  Mensen doen niet anders dan zich te richten op de toekomst, anders zaten wij nu nog steeds in zak en as.
  Je richten op de toekomst en daarbij je verleden vergeten is onmogelijk. Je verleden heeft je gemaakt wat je nu bent. Probeer het maar achter je te laten. Het zal je nooit lukken.
  Je geschiedenis, dat ben jijzelf.


  Maak melding

 7. De slachtofferrol innemen daar zijn ze goed in, maar gelijk daarna staan ze bij de blanken op de stoep om geld te vragen voor de herdenking.

  Zielig hoor……..750 euro subsidie aanvragen.

  De geschiedenis van mijn volk gaat meer dan 50.000 jaar terug. Alleen de huilenbalken en analfabeten blijven zich richten op een periode van 300 jaar aan leed.

  Als je ze vraagt naar de rest van hun eigen geschiedenis weten ze niks ………absoluut niks, want de rest van het jaar zijn ze te druk bezig met feesten en hoerenloperij.


  Maak melding

 8. ik wacht nog steeds op een reactie van spijt de witten en hun excuses. Zelfs nadat de witten dat hebben gedaan, is het voor mij uitgesloten om met de moordenaars van mijn voorouders samen de afschaffing van de slavernij te vieren. trouwens, in mijn optiek kan en mag je de afschaffing niet vieren maar in stilte en schaamte herdenken! ten tweede is het geen 150jaar geleden afgeschaft. De nederlandse witten hebben een “overgangsperiode” van 30 jaren ingevoerd. In deze overgangsperiode was er gewoon sprake van slavernij. Zwarte mensen die deze periode verloochenen zullen door hun voorouders gestraft worden!


  Maak melding

 9. DIT is voor de INHEEMSE EN DE AFRO’S

  JODEN INDONESIEERS ZIJN VERGOED DOOR NL

  WIJ NIET EN ALS JE HET NOG MEE MAAKT EN GEDISCRIMINEERT WORD

  HOE KAN DIT VERGETEN EN ACHTER JE LATEN HUN GAAN WEL GEWOON DOOR DAARDOOR KOMT ALLES TERUG

  DE GROEP DIE DIT NIET GOED KEURT ZIJN IN MIJN OGEN

  CRABBEN!! MET BIGI SCHAREN!!


  Maak melding

 10. gaat het wel door gezien de tydstip van einde van de/het programma….zaterdag 19 januari van 15.00u – 180.00u in het Tropentheater.

  Baya die bakra reikt ons een teen en we gaan gelijk met zijn beiden benen vandoor….


  Maak melding

 11. Tijdens verbouwing heb ik een Voetketen gevonden!! Waneer ik er naar kijk, vraag ik mij af, welke persoon is hiermee vastgeketend geweest?? Hoe heeft hij of zij dit kunnen overleven? Ik moet zeggen, je krijgt wel rillingen over je hele lichaam!! Het is een zwarte massief ronde ijzeren bal met een gat in het midden van ongeveer 5 kilo. Heb toen de buurman gehaald en was met mij eensgezind dat het voor de slaven was gemaakt en misbruikt!! Die gaat MISSCHIEN naar de MUSEUM.

  Eerlijk gezegd, je wordt niet goed van!!!!!!


  Maak melding

 12. Nou het zal wat gaan worden naar 1 juli toe dit jaar,
  en hoe lang gaat dit dan door, uitwissen zal nooit gebeuren, maar elk jaar weer sus en zo, en maar wachten, tot Bea iets zal zeggen over wat er toen is gebeurd, een sorry zeggen, spijt betuigen door haar forget it, never nooit.


  Maak melding

 13. Wan Bon,

  Stel me geen domme vragen. Jullie blijven net zolang herdenken en emotioneel zijn totdat het volgende volk langskomt in Suriname om onze vrouwen en dochters te verkrachten waar we bij staan.

  Stoppen met herdenken en daarna eindelijk eens een keer een natie opbouwen die in staat is zijn kinderen en vrouwen te verdedigen.

  En laat me jullie 1 dingen zeggen:

  DAT SURINAME IN DE TOEKOMST ZAL WORDEN AANGEVALLEN STAAT 100% VAST.


  Maak melding

 14. Ieder z’n goed recht om te gedenken wat hij/zij wilt.

  Maar ook goed om stil te staan bij de misdaden die gepleegd zijn in de jaren 80. Dit dossier hangt al een donkere wolk boven suriname. De wonden zijn nog immers vers.. Een onderwerp dat dagelijk deel uitmaakt van de verdeelde maatschappij.

  Menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en de eerbiediging van de rechten van de mens is in Suriname ver te zoeken. Er is sprake van moreel verval. Het recht zal hoe dan ook moeten zegen vieren dit in kader van de geloofwaardig van de staat Suriname. Niemand is groter dan Suriname, ook Bouterse niet. Laat de onafhankelijke rechters hun werk doen, herstel de fundementele waardes in Suriname.
  Misdaad kan en mag niet lonen !


  Maak melding

 15. @@ Parbo ik raad een ieder aan wier geen duidelijke weet van hun eigen achtergrond, maar wel interesse hebben, deel te gaan nemen bij zulke meetings!!! maar ook van andere culturen.

  Ik wil het even niet hebben over de Susidie en andere faciliteiten.

  In mijn optiek moet alle herdenkingen blijven, welke op brute wijze heeft plaats gevonden!
  Kijk oa. Nieuwjaar, Divali, Phagua, Kerst, Pasen etc.etc vieren wij wel en hebben totaal geen discussie over of het wel of niet mag!! Elke bevolkingsgroep in SU, Nedl. of elders profiteert ervan!! Niemand zegt ik wil GEEN vrijedag op een van de algemene feestdagen.

  Ik bereid mij al voor de Kwakoe dit jaar!! Sranang Biri is nieuw op de SU´se markt en is wel hmmmmmm iesssshhpp tussen de lippen!!!!!


  Maak melding

 16. @koos
  Broeder volledig mee eens echter kijken mijn broeders (de meeste liepen toen nog in hun blote hol rond tydens de revo)liever de kant op van misdaad welke loont…
  ze adoreren een moordenaar/drugsdealer/verkrachter/crimineel..
  ongeschreven regels van moraal en fatsoen hebben plaatsgemaakt voor moreel verval..

  Het is een UTOPIE……

  Hoe verder kan men nog vallen/zinken/zakken….


  Maak melding

 17. @@ Medusa thanks!zowel geboren als getogen!! Mariestraat mang! Kwattapasie hi hi.

  Oh, jawel! we hebben nog een Djogo tegoed samen! Bij Kwakoe dit jaar??


  Maak melding

 18. @Parbo,

  Het is niet alleen je bemoeizucht in een zaak die jou helemaal niets aangaat dat mij ergert, maar vooral de grove en brutale opmerkingen die je daarbij bezigt.

  Dit zijn dan ook de momenten die mij doen terug denken aan de bezoekjes bij oma.
  Ik zie haar nog voor het raam staan, met haar prachtige groene ogen naar de buurman kijkend die voorbij loopt, waarvan ze al eerder liet weten, veel moeite te hebben met zijn vrijpostige eigenschappen.

  Het duurde dan niet lang meer voor de volgende wijze woorden haar mond verlieten ;
  GEEF DIE KOERIE EEN VINGER, EN HIJ BIJT JE HELE KAUWRO HAND ERAF.


  Maak melding

 19. Parbo,

  Dat jij er niets van snapt verbaasd mij niet, je bent immers al zowat hersendood.
  Wat vaker die ‘Parbo’ fles laten staan heeft ook al geen zin in je toch al uitzichtloze situatie, dus pak er gerust nog een wat mij betreft.


  Maak melding

 20. OkraD,

  Je spreekt alsof je weet wie ik ben …….en iedereen weet dat dat niet zo is.

  Je bent wel grappig dom…….vooral blijven reageren.

  Kunnen we blijven lachen …..


  Maak melding

 21. Er staat geschreven::::Doel van de herdenking is stil te staan bij het gezamenlijk verleden van alle Nederlanders met betrekking tot de slavernij en vooruit te kijken naar kansen en mogelijkheden voor verdere emancipatie en integratie. De eigen kracht en de culturele diversiteit van mensen met een slavernijverleden staan daarbij centraal.

  =De tekst zegt al genoeg en ik hoop ook dat men zich gaat richten op de toekomst en ook meer respect voor elkaar te hebben.

  =Ook hoop ik dat de creoolse bevolkingsgroep die de afschaffing elk jaar viert ook gaat beseffen zijn eigen cultuur en volk niet meer naar beneden haalt, en elkaar ook niet meer misbruikt en ook elkaar niet meer discrimineert. v.b

  =Een creoolse donker getinte man heeft het ver geschopt en is ook een bekende van Suriname. Deze man houdt niet van de binnenland-bewoners, maar heeft wel een in huis zodat zij dat huis waarin hij met zijn gezin woont netjes kan schoon maken.

  =Hoe ziek moet je dan niet zijn?
  =Waarom komt dit nog steeds voor?

  -Ik hoop ooit dat deze dame het ook ver mag schoppen.
  -Hypocriet allemaal. Om dit moet ik ook niets meer van die man hebben.


  Maak melding

 22. @Wiep-Ding
  Oh,jawel!We hebben zeker een Djogo te goed samen!
  Bij Kwakoe dit jaar!

  Meestal zit ik tegen die tijd in het buitenland,maar ik ga graag op jouw uitnodiging af.-

  Kijk naar me uit bij Riet Petit.-

  Huidkleur:Bruin (donker!)-

  Haar- :Een beetje kroezig-

  Kleur- :Half grijs –

  Lengte- :+/- 195cm –

  Gewicht- :105kg ( 😳 Ietsje te zwaar volgens mijn huisarts)


  Maak melding

 23. Frankrijk had ook slaven en nog steeds is Frans-Guyana een kolonie van ze,maar die Fr.-Guyanezen hoort men nooit klagen,de reden daarvoor is:Frankrijk zorgt goed voor zijn kolonie alle rechten wat de Fransen hebben komen ook toe aan de Frans-Guyanezen,de bevolking aldaar heeft niets te klagen en willen het graag zo houden.
  Als Nederland het zelfde had gedaan met zijn ex-kolonieen was er niet zoveel haat van van het nageslacht van die slaven.
  De herenking vind ik een heel goede zaak,blijf ze op het hart drukken dat ze fout heel fout zaten.


  Maak melding

 24. Volgens mij zijn de marrons (Boni’s) in Frans Guyana nakomelingen van de uit Suriname gevluchte slaven. Frankrijk gebruikte Fr Guyana aanvankelijk als Bagno = deportatieoord voor Franse criminelen, en later ook als dumpplaats voor weeskinderen, ex-dames van plezier en geestes gestoorden.

  En natuurlijk zul je bijna niemand met een Frans paspoort horen klagen, want een ieder in elk (outre-mer) departement heeft dezelfde rechten als een inwoner van Parijs.

  Frankrijk is idd minder actief geweest in de slavenhandel echter gaan ze niet helemaal vrij uit !


  Maak melding

 25. Forummers, Odi odi.

  Geen (ruzie) a.u.b.

  pasew, fawaka!

  Woensdag 16 januari 2013 om 18:53 uur, door MEDUSA Laat iedereen gedenken wie en wat hij wil!

  Goed en heel duidelijk van (MEDUSA).
  Respect.
  ……………………………………………….
  En aangezien wij bezig zijn met bovengenoemd artikel, kwam ik ook een verhaal over iemand tegen.
  Deze man is n.l. op 11/01/1853 te Berg en Dal geboren.
  Dus voor de afschaffing van de Slavernij op 01/07/1863

  Zie http://www.gfcnieuws.com/?p=151027 (recent)

  of http://bukubooks.wordpress.com/klassiek.
  (gedetailleerder) voor meer achtergrond info.

  @pasew: Pas op!
  Je kan behoorlijk voor verassing komen te staan met:

  MEDUSA,

  1.95cm…mi gado,…met jou geen ruzie mang 🙂

  Ik heb eerbied voor de ‘grijze haren’.


  Maak melding

 26. @PAUL
  Het zijn INDIVIDUEN zoals jij die de rest van de MENSHEID OVERDUIDELIJK het bewijs leveren met een ONNOEMELIJK OLIEDOMME groep van doen te hebben.:oops:

  Weet je niet dat GRIJSHAAR niet LEEFTIJDGEBONDEN maar ERFELIJK is? 😳
  In sommige families komt grijshaar al op VROEGE LEEFTIJD voor!Soms zelf op jeugdige leeftijd.
  Ik was in de 20 toen dit zich manifesteerde en nu bij mijn kinderen verwacht ik het zelfde;bij mijn schoonvader daarentegen,veel ouder dan ik,is er nog nergens één grijshaar te bekennen.

  Om hieruit dan nu al een schatting van iemands leeftijd te maken,zegt genoeg over jouw INTELLIGENTIE QUOTIËNT c.q. NIVEAU!! 😳 😳 😳
  Had liever NIETS gezegd,want nu val je BEHALVE bij mij OOK NOG bij de andere forumleden KEIHARD door de mand!(m.a.w. je bent DOM)! 😳 😳 😳

  ZOEK MAAR EN ANDERE SCHUILNAAM,want vanaf nu zal ik jouw naam daarmee associëren!PAUL=DOM en niet een beetje ook!!!!


  Maak melding

 27. @kolibrie
  Even off-topic.Ik vetzak????
  Ben je wel een vetzak tegen gekomen?
  Ik bevind me binnen de “rand” van de gezonde gewichtsmarge loop volgens mijn arts weinig gezondheidsrisico voor een volwassene en probeer het ook zo te houden.
  Maar hij wil voorzichtigheidshalve mijn gewicht toch wat omlaag!
  Ik beweeg en sport genoeg,dus daar zal het niet aan liggen!


  Maak melding

 28. @pasew & @ Fer.E.(Ferdie Elzas???)
  Ook even off-topic.
  pasew
  Jij zegt:”MEDUSA,1.95cm…mi gado, met jou geen ruzie mang”

  Fer. E.
  Jij zegt @pasew: Pas op!
  Je kan behoorlijk voor verassing komen te staan met:
  MEDUSA,
  Ik heb eerbied voor de ‘grijze haren’.

  Nee hoor jongens!Jullie zien het verkeerd.
  Ik ben de personificatie van wellevendheid!
  I’ll do you no harm!!

  Tenzij jij mij blijft SARREN;VERBERG JE DAN!!!
  Dat heeft een erg tergende racistische collega op de werkvloer 3 jaar geleden “aan den lijve” ondervonden!
  HET WAS NIET MOOI;HIJ HEEFT HET GEWETEN!!!!

  Drie flatscreens,een printer en twee bureaustoelen kapot!Andere collega’s die mij in bedwang probeerden te houden (ik ben ze daar achteraf heel erkentelijk voor)liepen gescheurde shirts,verstuikte armen en schaafwonden op. 😳 😳 😳

  Ik mocht blijven en die collega is door de directie overgeplaatst! 🙂 🙂 🙂

  En nu genoeg geroddeld over mezelf!


  Maak melding

 29. MEDUSA,

  thans is er groei-remmend pilletjes,…maar pas op!!!!

  als huisarts sra het voorschrijft, dan is het juist..

  groei- groeiend….ie sabi tog, die blauwe dingen 😳


  Maak melding

 30. PARBO,
  Over de geschiedenis van welk volk heb je het, dat volgens jou begon meer dan 50.000 jaar geleden?

  Ik stel een domme vraag volgens jou. Als je ons Surivolk bedoelt weet jij geen snars van je eigen geschiedenis. hihi.


  Maak melding

 31. Wan bon,

  Nu het 150 jaar geleden is …….mag je het hele jaar door huilen….. . Je mag het hele jaar slachtoffer spelen.

  Intussen leer ik me kinderen dat zij trots kunnen zijn op hun Afrikaanse roots en leer ik ze historische feiten zoals:

  – Dat zwarte mensen Azie en Australie hebben ontdekt en niet de blanken.
  – Dat zwarte mensen de meeste piramides op deze planeet hebben gebouwd.

  Ik zal maar niet verder gaan anders kun je de cultuurschok niet verwerken.

  En val me niet meer lastig met je vragen hoor…ik ben hier niet om je te onderwijzen.


  Maak melding

 32. @PARBO,
  Jammer hoor dat je zo bot en fel op mijn posting reageert. ik stelde een doodgewone vraag. Ik denk dat ik een ander uitgangspunt heb dan jij, nl:
  Mijn geschiedenis begint in Suriname, de jouwe in Afrika. Dat heeft bij mij de verwarring gebracht en bij jou irritatie.
  Ik vind je reactie een beetje overspannen. Niet prettig. Sorry.


  Maak melding

 33. En nog iets PARBO, laat mij maar het hele jaar door huilen, jij bent één grote brok woede. (Lees je postings maar na)
  Zo verwerkt iedereen zijn verleden op zijn eigen manier. Probeer dat te respecteren.


  Maak melding

 34. JA JA LAAT DE SLAAFEN MAAR RUSTEN WE MOGEN ZE HERDENKEN NIET VERGEETEN EN OVER ALLES MAG GESPROOKEN WORDEN Ooo JA mhr koos en ROY jullie hebben het steets over DDB TERWIJL JULLIE ZELF NIKS MEE VAN DOEN HEBBEN JULLIE PRAATEN OVER DECEMBER 80 ALS JE EEN BOOM WIL UIT ROEIEN MOET HET MET WORTEL EN AL EN WAAR LIGT WORTELWANT JULLIE KIJKEN NAAR DE BLADERENHET LIJKT OF NEE HET IS IETS PERSOONLIJK DUS ALS JULLIE EERLIJK ZIJN BEGINNEN WIJ HIER IN NL GESLOOTEN DOCUMENT VOOR 60J EN KOOS OVER WONDT OUDT OF VERS WAT IS VERSCHIL VAN 20 EN 20.000.000 MENSEN EN MANIER VAN HOE EN 1J EN 1000J GEEN VAN BIJDEN GOED TE PRAATEN MAAR OOK ROY WEET IK NEIT MAAR KOOS JIJ HEBT GEEN RECHT VAN SPREEKEN SU MISCHIEN NOOIT GEZIEN MAAR JULLIE PRAATEN OM HET PRAATEN NIET OM WAT TE ZEGGEN LAAT DIT AAN SU OVER WANT VAN BUITEN EN VAN BINNEN WORDT ER GESTOOKT MAAR WIJ TRAPEN TOCH NIET IN WAT ER OOK GEZEGT WORDT ELKE KEER WEER LEES IK VAN JULLIE ALLEEN MAAR AANVAL OP DE PRESS VAN SU WEL ALS HET VOLK HEM DAAR HEEFT GEPLAATS WIE ZIJN JULLIE OM DAT AF TE KEUREN EN HET GAAT DE MEESTEN DIE DAT OOK DOEN NIET OM DEC80 MAAR OM DE MAN ZELF WEL LAATEN JULLIE HEM MET RUST HET IS DE PRESS VAN SU GEKOOSEN DOOR ECHTE SURIERS DIE DAT WOUDEN EN WILLEN HEBBEN DANK U EN PRESS LOVE YOU GOD BLESS


  Maak melding

 35. Forummers, Odi odi.

  Michelle Obama aanwezig bij herdenking slavernij?

  19-01-2013 – Bron: Het Parool
  Michelle Obama. © ap

  Is Michelle Obama op 1 juli 2013 eregast tijdens de herdenking in het Oosterpark van de afschaffing van de slavernij? Burgemeester Eberhard van der Laan heeft haar uitgenodigd.

  Van der Laan heeft de first lady van de Verenigde Staten een brief gestuurd met de uitnodiging naar Amsterdam te komen en te speechen tijdens de plechtigheid. Het antwoord van Obama wordt in de komende weken verwacht, laat het organiserend comité weten. De Nederlandse ambassade in Washington voert besprekingen met de staf van Obama over het programma voor een bezoek dat mogelijk vier dagen zal duren.

  Op 1 juli is het honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse kolonieën Suriname en de Nederlandse Antillen officieel werd afgeschaft. De herdenking in het Oosterpark maakt deel uit van tientallen grote en kleine activiteiten die de aandacht vestigen op het slavernijverleden en de doorwerking daarvan.

  Naast Obama worden meer hoge gasten uit het buitenland verwacht. Zo zijn uitnodigingen uitgegaan naar de Afro-Amerikaanse schrijfsters Alice Walker en Toni Morisson en de voormalige Black Panther Angela Davis.

  Tijdens de herdenking in het Oosterpark zullen ook leden van het kabinet en het koninklijk huis aanwezig zijn, evenals de regeringsleiders van de Antillen. De Surinaamse regering is niet uitgenodigd, vanwege het besluit van de gemeente Amsterdam om geen contacten te onderhouden met de regering Bouterse.
  (Patrick Meershoek)


  Maak melding

 36. Medusa geen probleem!! Het maakt niets uit!! Blijf je, je eigen Medusa!!

  We sa naka bita! parbo, Djogo of a sranang biri nanga a bere, fladder!! Boi a switie te na Brokopondo. Laat de anderen maar jaloers worden!! het zijn afgunstigen!! nanga palem wi bing go!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.