Bevolkingsadministratie Suriname kent achterland niet

33

PARAMARIBO, 16 jan – Het achterland of binnenland is zo goed als onbekend en onbetreden terrein voor de bevolkingsadministratie. Het is dan ook meer regel dan uitzondering dat geboorten niet worden geregistreerd. “Een reis naar Paramaribo kost tweehonderd Surinaamse dollar (ongeveer vijftig euro). Dat kan lang niet iedereen betalen”, zegt parlementariër Anton Paal (Palu). En het registreren kan alleen in Paramaribo. Het is tijd voor een generaal pardon.

Het niet tijdig laten registreren voor geboorten kan zo worden goed gemaakt. “De regering zou de procureur-generaal moeten vragen om een pardon”, zegt Paal. Het gaat om tientallen kinderen waarvan de staat niet weet dat die bestaan. De kinderen krijgen dan ook de grootste problemen, wat al bij de inschrijving op school begin. Met een pardon kunnen de kinderen alsnog opgenomen worden in het bevolkingsregister. Het alternatief is de wet volgen.

Dit zou betekenen dat de er boetes betaald moeten worden. De mensen komen dan van de regen in de drop. Paal en andere parlementariërs pleiten voor een modernere aanpak. De registratie moet meer binnen bereik komen van alle burgers. Weliswaar ligt een wetsvoorstel klaar om de bevolkingsadministratie meer tijd te geven achterstanden weg te werken, een soort noodoplossing. Het parlement vindt het welletjes om periodiek soortgelijke wetsvoorstellen te moeten behandelen.

33 REACTIES

 1. Dat is een goede plan vindt wel dat dat men moet kijken naar de omstandigeden per familie want mensen in het diepe binnenland hebben daar geen burger registratie kantoor en van diep in het binnenland naar de stad kost al heel wat en met boete er bij dan komt het een bepaalde groep ten laste en dan denk ik dat de probleem niet is opgelost

  Daarom moeten de treinen of de locomotieven gerestoreerd worden kan die groep zich beter verplaatsen

  Loco ,s moeten hoe dan ook terug komen is ook goed voor de STad bewoners , toerisme, om onze binnenland te verkennen kom een ieder ten goed


  Maak melding

 2. =Anton Paal, het kan zijn dat je probeert stemmen te halen bij de bevolking. Het volgende zou je ook moeten weten.

  =Jaar en dan weet ik niet beter dat de bassjas, kapitein of gramman alles in het dorp moet laten registreren. Zodra men naar de stad gaat kan men alles doorgeven bij de bevolkingsregister.
  =Ook weet ik dat er om de zoveel tijd een ambtenaar naar het binnenland moet gaan om alles te registreren wat de drie bazen hebben genoteerd.

  =Dit alles vanwege de afstand en moeilijk bereikbare plaatsten van de inheemsen en binnenlandbewoners.

  =Dat het een en ander veranderd moet worden ben ik er ook mee eens, maar NIET op de manier hoe meneer Paal nu naar buiten mee komt.

  =Stemmingmakerij en stemmen zoeken zoeken voor de volgende verkiezingen.


  Maak melding

 3. Als Paal van de PALU praat,luistert het volk en de regering ademloos naar hem.Dat is toch weer zo een briljant idee van hem in navolging van de amnestie wet voor de moordenaars en de planners de djoeka’s,occupanten en krakers pardon te schenken.Als Coroniaan en vreemdeling in de stad weet hij niet dat de binnenland bewoner passe is en dat ze nu allen in Paramaribo wonen.Uit opportunistische overwegingen weigeren ze zich in te schrijven in Paramaribo.

  Alle voorstemmers van de amnestie wet,hebben geld,goud of gronden gehad.En Paal heeft een DC gevraagd voor Coronie.H.Ramdien[NDP] moest plaats maken voor Sijlbing[PALU].

  Cobie.


  Maak melding

 4. Ira en Jacobus bedankt.
  Blijf ze wakker schudden, want volgens mij is een groot deel van onze landgenoten in diepe slaap gedonderd net als hun snuifie presidentje kogel brief en amnestie.


  Maak melding

 5. een estafette systeem

  omringende (dichtstbijzijnde) dorpen verzamelen gegevens en levert af bij een *meldpunt*,..hiervandaan naar het volgende,.. en volgende,…eindpunt Paramaribo!

  komop Basja & Kapitein,…kom uit je hangmat, op deze manier betaal je maar 1 keer 50 euro voor het ganse binnenland 🙂


  Maak melding

 6. Forummers, Odi odi.

  pasew, fawaka?

  Bevolkingsadministratie Suriname kent achterland niet!

  Anton PisPaaltje, wist reeds jaren van dit probleem, maar heeft nimmer aan de bel hierover getrokken.
  Nu komt hij anno 2013 met dit verhaal in het DNA.
  Ook heeft hij nimmer de moeite genomen om Lonnie Brunsie en de voorgangers Lonnie Asabina en Miesikaba hierover vragen te stellen.

  Misschien zat hij nog steeds op Lucht- of Zeepost te wachten in het Kokosdistrict Coronie voor de inschrijving van deze personen in het bevolkingsregister.

  @Jacobus/Cobie & pasew:
  Jullie weten dat Anton PisPaaltje 2 brievenbussen in het prachtige distr. Coronie heeft.
  1 voor zeepost en 1 voor luchtpost uit het binnenland.

  En nu komt het vervolg op bovengenoemd artikel.

  Krakers moeten plaats maken voor kantoor RO.
  16/01/2013 (Bron-dwt.com)

  Dus de kinderen die hier zijn geboren, zouden nimmer zijn geregistreerd maar kregen wel (kinderbijslag).

  En zijn de Occupanten in Par’bo ook ingeschreven?


  Maak melding

 7. Palu is al heel vroeg begonnen met het vergaren van stemmen!Ze zijn al heel vroeg begonnen met een verkiezingscampagne!In opdracht van baasje zeker!!
  Waarom zegt hij niet laten wij de slachting van de Moiwana burgers onderzoeken en de hoofdverantwoordelijke ervoor straffen!!
  Neen toen hadden ze haast om een amnestie wet ter bescherming van de hoofdverantwoordelijke te ondertekenen zodat deze crimineel niet ter verantwoording opgeroepen kan worden en noch gestrafd kan worden!


  Maak melding

 8. @Paul,
  Dan open je gewoon een registratie kantoor in het binnenland!!Laat het binnenland ook tot ontwikkeling komen!Palu kan 1 van zijn onderdanen daar plaatsen !
  En dan kan Palu ook winkel centra’s daar beginnen!

  Hoeveel stadsbewoners gaan reizen met de trein en waar naar toe,waar in het binnenland?!
  De toeristen komen niet voorgoed naar Suriname maar komen voor net een weekje of zelfs minderere dagen?!
  Denk jij dat ze de tijd zullen hebben de trein te gaan pakken en een moeizame tocht zullen beginnen naar het binnenland ?!Want dan moeten de treinen ook een WC hebben en slaap accomodatie,en O,jeetje BEVEILIGING!!
  Wie gaan de train tracks aanleggen dan ,,de chinezen misschien?!Je denkt toch niet dat de wagens en treinen naast elkaar kunnen rijden?!Je denkt toch ook niet dat je de traintracks kris kras door het bos kan beginnen?!
  Heb je een uitgebreide visie hoe je dit alles kan doen,realiseren,want ZEGGEN EN DOEN ZIJN TWEE APARTE DINGEN!
  Waar zal de eind halte van die ‘spook ‘ trein dan zijn ?!OCER zeker!?Want om die trein te beginnen moet er toch een begin en eindhalte komen?!


  Maak melding

 9. Het beste is zwangere vrouwen te registreren die op de dag van de geboorte dat telefonisch/ mobiel doorgeven aan een aangewezen persoon of groep in hun omgeving.

  De groep of persoon heeft de verplichting de geboorte vast te stellen en het binnen een week aan de overheid door te geven.


  Maak melding

 10. Forummers: Het bovengenoemd artikel is niet volledig.

  Zie!
  DNA WIL OP MAAT GESNEDEN REGISTERS VOOR CBB-KANTOREN.
  16 Jan. 2013 (Bron-StarNieuws.com)

  Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). slechte dienstverlening.

  Parlementariërs onder wie Melvin Bouva, hebben de behandeling aangegrepen om de regering te wijzen op de slechte dienstverlening op de CBB-kantoren.

  Bouva vertelt trots dat hij onlangs vader is geworden en naar CBB was om zijn dochter in te schrijven.
  Op het hoofdkantoor van het CBB in Paramaribo heeft hij gemerkt dat de dienstverlening in beperkte mate aan het publiek wordt verleend.

  Al langer dan een jaar zijn de medewerkers op dit bureau in beraad. Het kantoor sluit zijn deuren voor het publiek dan om 12.00 uur in plaats van 15.00 uur. Echter weten velen van hen niet waarom dit beraad wordt gehouden.
  Bouva vroeg minister Soewarto Moestadja alles aan te doen dat de dienstverlening wordt genormaliseerd. Moestadja zal donderdag ingaan op de vragen die door de DNA-leden zijn gesteld, tijdens de behandeling van deze ontwerpwet.

  Dus DADA & CO. alsmede DNA-leden, waren reeds geruime tijd op de hoogte van dit probleem.

  Straks zullen wij ook te lezen krijgen, dat de GOUDDELVERS niet ingeschreven staan in het CBB.
  Maar ja! Dat is weer een taak voor Lonnie B.

  Maar pas op voor Schijndood SOMO!
  Want deze gaat straks ook de INHEEMSEN inschrijven in zijn eigen (register).
  Want volgens SOMO zijn deze oorspronkelijke bewoners van SU. ook JAVANEN.


  Maak melding

 11. Fer,

  weliswaar heeeelll lang geleden, ik altijd in voor een beetje humor, zeg aan mijn hiërarchie,…

  moet jij eens goed luisteren;

  er staat dan wel 19**, maar ik zag 2 jaar eerder het levenslicht, en dus ga ik eerder met pensioen!

  hoe bedoel je???

  wel *baas*,…mijn Oma was 2 jaar aan het *reizen* om het stadshuis te bereiken voor registratie!!!

  heeft niet mogen helpen…snik!

  Baas,..geldt er voor mij dan geen tropische regeling???

  nee,…want jij bent het zonnetje in huis…ai boi.. 🙂


  Maak melding

 12. @Fer.E.
  Bouta en co zijn op de hoogte van alles waar het verkeert gaat in Suriname. Ze komen alleen zogenaamd in actie wanneer het om eigenbelang gaat!Zie vb Bouva!

  ‘Maar pas op voor Schijndood SOMO!
  Want deze gaat straks ook de INHEEMSEN inschrijven in zijn eigen (register).
  Want volgens SOMO zijn deze oorspronkelijke bewoners van SU. ook JAVANEN

  Hahahaaaaaaa…….whahaaaaaaa…..


  Maak melding

 13. op gegeven moment verloopt de registratie snel, soepel en dus makkelijk, want 1/2 inland is van Lonnie en dus is het formulier vooraf al ingevuld;

  papa = Lonnie

  mama = opsporing verzocht

  kinderen = niet te achterhalen

  kinderbijslag = mi lobi DADA 🙂


  Maak melding

 14. Het is inderdaad een dure grap.
  Wat ook funest is voor de belastingdienst is dat de eigenaren van winkels en bedrijven meestal marrons geen belasting betalen want het is een dure grap om naar de stad te gaan om belasting aangifte te doen.

  groet


  Maak melding

 15. @pasew: Het zonnetje in huis is onze (sra-JUDESKA)
  De vraag is of hij nog ingeschreven staat bij het CBB?
  Want via PSA wil hij alsnog zijn AOV.

  (sra-JUDESKA): Á lobi DADA 🙂

  @Ray: DADA & CO zijn daadwerkelijk op de hoogte van alles.

  Maar niet zo lang geleden werd een volkstelling gehouden in SU.

  Ik vraag mij ook af of Antoon PisPaaltje en overige DNA-leden reeds in het bezit zijn van de officiële uitslag?

  Zie http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2013/01/07/uitslag-volkstelling-eind-januari/

  Natuurlijk met foto van DADA en zijn Lady.


  Maak melding

 16. @ pasew

  tijdens de verkiezings propaganda van 2010 was bekend geworden dat Lonnie 125 nazaten had.Hoeveel in leven onbekend.Jungelo,ook een zoon van Lonnie leeft nog.

  Amafo heeft beloofd dat de ouders van de drielingen die nu geboren worden een huis krijgen en mogen ze maandelijks SRD 3000,vangen uit de staatskas belasting vrij.

  Cobie.


  Maak melding

 17. Laten ze zelf registratie kantoren bouwen in het binnenland. Ze hebben genoeg hout en tijd die luilakken.

  Ze zijn goed in het maken van kinderen. Je moet ze horen opscheppen over al die kinderen die ze verwekken in allerlei verschillende dorpen. Sommige hebben 20 tot 30 stuks verwekt.

  Vervolgens trekken ze naar de stad om de boel onveilig te maken voor mensen die wel voor hun kinderen zorgen.

  Bejaarden beroven ze, alleenstaande moeders op straat beroven terwijl ze hun baby’s in hun handen houden.


  Maak melding

 18. @Parbo
  Ik snap je frustraties maar tegenwoordig is impotentie gemakkelijk te behandelen. Je bent toch lid van het ziekenfonds? Een houten dildo in je r**t doet soms ook wonderen.


  Maak melding

 19. Bij de Centralemarkt en of elders kunnen de Vaders wel komen en rondhangen!! en als je niet uitkijkt, beroven ze je wel!! Alhoewel niet allemaal, maar voor grotendeels wel!! Loop even langs Bigiwojo en oordeel zelf!!! Voor st.drank, lijmsnuiven, wiet en a witpoeirie hebben zij wel geld!! Sodemieter toch op, dat zij geen aangiftes kunnen doen!!!


  Maak melding

 20. Het zou doodzonde zijn!! Neen, niet doen!!!!!!!
  Als in het binnenland nu een registratiekantoor komt, wil ik wedden dat het binnen kortste tijd leeg geplun-derd is????


  Maak melding

 21. @@ Parbo hoezo luilakken?? je ziet het toch!!! zo druk bezig zijn met kinderen maken! het zijn hard neu…de mensen en daar blijft het bij!! Mama zoekt het verder uit en als ze eenmaal 14 of ouder zijn, dan is het een groot probleem op de SU’se bodem. Bijna niemand is meer veilig!!

  Als ik hiermee iemand geraakt heb, mijn excuses, maar dat is de realiteit!!!! Het zij zo!!!


  Maak melding

 22. @Viugru en Sankofa

  Waarom worden jullie 2 geen direkteuren van een gezondheids centrum in het binnenland?
  Dan kan je de binnelandbewoners alles over het gebruik van voorbehoedsmiddelen vertellen en over FAMILYplanning!En dan kunnen jullie ook gelijk zorgen voor hun geboorte uittreksel daar!


  Maak melding

 23. ZO ALS IK LEES ZOUDEN WIJ SAMEN UIT MOETEN KOMEN

  WANT VAN DE ENE IDEE KOMT HET ANDER

  ALS ER DOOR EEN GROEP STEEDS MISSELIJK ACHTER WORD GELACHEN WIJS EROP DAT ZAKELIJK ZIJN VEEL MOEITE KOST
  BLIJF NIET HANGEN!! NIEMAND IS PREFECT

  HET BINNENLAND IS AL IN ONTWIKKELING EN ALS MEN DAT NIET WEET ZEGT AL GENOEG

  DAT HET ONTWIKKELD KAN ER ZEKER EEN BEVOLKING REGISTRATIE KANTOR GEVESTIG WORDEN

  EN DE LOCOMOTIEVEN ZOU HOE DAN OOK EEN PLUS PUNT ZIJN VOOR IEDEREEN OM DE STAD IN TE GAAN EN OMGEKEERD BLIJFT TOG BIJNA 50 EURO

  DAT IS DE ENIGE MANIER OM DE PRIJS DRASTICH TE VERLAGEN


  Maak melding

 24. Viugru,

  Jij hebt die houten dildo methode zeker op jezelf uitgeprobeerd.

  Hoe kun je anders weten dat het werkt ?

  Hahahahahahahaa…..in je poging een grap te maken heb je jezelf belachelijk gemaakt.


  Maak melding

 25. Sankofa,

  Ga ervoor zou ik zeggen.

  Je kunt het waarschijnlijk betalen van de belasting opbrengsten uit het binnenland.

  Oeps ze betalen niks…..maar jij hebt zeker nog wel wat geld liggen om ze te financieren.


  Maak melding

 26. In Nederland zeggen ze “donder op naar je eigen land” Suri’s zeggen “donder op naar het binnenland” hetzelfde disko maar net zoals de Europeaan de “buitenlander” nodig heeft zo ook heeft de natie de binnenland bewoner nodig!


  Maak melding

 27. vroeger ging het toch ook gemakkelijk, ook als je ver weg van Paramaribo woont.waarom daar zo moeilijk. vader gaat naar de bestuur opzichter. bestuur opzichter meld dit vervolgens aan het bevolkingsregister bijvoorbeeld te nieuw Amsterdam. met de tekst vandaag is bij mij verschenen dhr. puntjes puntjes van beroep bestuur opzichter op de plantage of dorp die en die. mel, uit het huwelijk van kasaba tiki van beroep wat en wat en nella die en die zonder of wel een beroep een kind van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is geboren. aan dit kind zijn de volgende namen gegeven zus of zo.
  maar dat kan toch in het geval het achterland ook aan de kapten of basja worden doorgegeven. zij krijgen salaris`of niet? kunnen ze ook nog wat werk erbij doen. of de directeur of het hoofd van de school. het is toch niet elke dag dat een kind ter wereld komt. met twee getuigen erbij is het Top.


  Maak melding

 28. Op dit moment wordt er in Nederland geexpirimenteerd met online aangiftes van geboorte en partner registraties. Daarna volgen huwelijk en overlijden registraties.

  Suriname loop ZWAAR achter !

  Schijnt dat winkels ook langer open mogen blijven Paramaribo. Zelfde laken en pak… Wordt tijd winkels in Suriname ook online diensten gaan aanbieden. Of de consument meer aankopen gaan doen is vraag 2.

  De regering moet het gebruik van internet meer gaan stimuleren.


  Maak melding

 29. Ja, hoe meer registratie, des te meer geld er kan worden uitgekeerd i.v.m. de ‘hulp aan de armsten’ actie van de overheid. Helaas is dit tegelijkertijd ook een actie voor het winnen van stemmen.


  Maak melding

 30. @Sankofa

  Dan leg ons uit hoe de binnenlander de natie Suriname denkt te kunnen helpen!Je hoort alleen van ze wanneer ze met hun KLAAGZANG beginnen dat ze geen geld hebben!En de binnenlander doet zijn inkopen in Frans -Guyana!!
  Een prachtig vb hier hoe een ander land een buitenlander nodig heeft om zijn economie te versterken.
  Begrijp je,kijk zo..
  Frans guyana = ander land,
  Binnenlandbewoners van Suriname = buitenlander!
  Dus Frans guyana heeft de buitenlander,de surinamers in het binnenland nodig!!En de binnenland bewoners ,ze helpen Frans Guyana elke dag hoor!!
  Na eeuwen is het de binnenland bewoners nog steeds niet gelukt om een registratie kantoor op te zetten voor hun eigen behoeften!
  Hoeveel neemt het in beslag voor het opzetten van een pina hut die dienst zou kunnen doen als een kantoor in het binneland?!


  Maak melding

 31. je kunt tegenwoordig overal een kantoor bouwen..

  je werkt immers met een laptop en de gegevens neem je s ávonds mee naar huis..

  dus geen probleem met die rovers meer..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.