maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidRoken binnenkort ‘bijna nergens meer’ in Suriname

Roken binnenkort ‘bijna nergens meer’ in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 jan – Roken mag binnenkort ‘bijna nergens meer.’ Dit is de geest die het wetsvoorstel op tabak uitademt. Volgens parlementariër Theo Vishnudatt zijn verstokte rokers gewaarschuwd. Zelfs het openbaar toilet en het wachthuisje voor de bus zijn straks verboden terrein. Hoewel handhaving een gigantische uitdaging wordt, voorziet Vishnudatt een sterke terugval.

Mensen moeten ontmoedigd worden te roken. De vraag is wel of personeel en middelen beschikbaar zijn voor de handhaving. Bovendien moeten handhavers bereid gevonden worden om ook echt achter overtreders aan te gaan. Dat er minder of helemaal niet gerookt moet worden, is buiten kijf. “De informatie die we kregen tijdens gesprekken met deskundigen is dat je kanker kunt krijgen aan vrijwel alle lichaamsorganen”, zegt Vishnudatt tegenover de Times of Suriname.

Over de gevolgen voor de gezondheid wordt al jaren gepraat zonder echt beleid. De aanstaande wet moet daar verandering in brengen. De rokers zelf zouden ook economisch beter worden van strengere wetgeving. “Het stoppen met roken betekent ook dat je extra geld overhoudt”, aldus Vishnudatt. Dat dan als mensen ook inderdaad stoppen omdat het buiten niet meer mag. Vishnudatt ziet de staat minder tabaksbelasting innen. Daar staan ook minder medische kosten tegenover. Als het roken stopt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

56 REACTIES
 1. Dat wordt vooral voor de overheid derving van inkomsten.
  Volgens mij heeft juist deze regering de belasting op tabak en alcohol verhoogd.
  Doel vergroting van inkomsten.
  Gevolg nog roekelozer uitgaven.


  Maak melding
 2. Overigens initiatiefnemer geeft aan dat controle moeilijk zal zijn. Dus ……..symboolpolitiek van deze meneer. Roept wel vaker iets (vervolgen VHP, wegens grondpolitiek) dat nergens toe leidt.


  Maak melding
 3. MEE eens belasting verhoging op tabak is goed de mens heef dat niet nodig door die twee dingen te gebruiken denk men stress vrij te worden glad mis

  EN het verbieden van in het gemeenschap roken is een goede stap de kerk lieden jongeren en algemeen respect moet ten orde komen

  Niet iedereen rookt en dat is slecht voorde gezondheid

  DENK aan je mede mens


  Maak melding
 4. Ere wie ere toekomt: “Eindelijk iets goeds dat uit de koker van deze regering zelf is ontsproten; de rokende terroristen worden aan banden gelegd”. Als deze regering ook daadwerkelijk de corruptie gaat bestrijden en de verdachten binnen haar gelederen ongestoord laat berechten, heeft ze me al half over de streep getrokken om op één van hun coalitieleden, die nog geen strafblad heeft, mijn stem uit te brengen.


  Maak melding
 5. Roken?? DOOD EN DOODZONDE!!!!!!!!!

  De voorbeelden van Nedl. wordt overgewaaid naar SU!!

  Eindelijk gezonde longen!! Goede zaak!!

  Na 38 jaren roken, rook ik nu 2 jaren niet meer!! Kosten uitgerekend achteraf € 22.000,– voel mij buitengewoon en met sporten geef ik mij zelf een 10plus!!!!

  JIJ BENT DE BAAS!!! STOPPEN!!!!!!!!


  Maak melding
 6. Er valt nog veel meer te verbeteren in Suri. Wat dacht je van overgewicht. ’s middags naar vrouwtje of snesie, bami + kip of BBR met varkenskrammetjes. ’s avond wederom een maaltijd van 1200 calorien + 1 liter Parbo. Suri’s leven ongezond. Het land is verslaafd aan koolhydraten van het slechtste soort.


  Maak melding
 7. who cares

  als jij ooit in su op vakantie ben geweest dan weet jij heel goed waar jij die heerlijk producten kan halen,en er is nog veel meer”lekker hoor,moet jij ook?


  Maak melding
 8. En hoe wordt dit gecontroleerd op naleving. De president rookt en nog velen meer in Su en overal ter wereld. Wel een goed initiatief.
  Vraag advies aan Koos en Henk Molenaar woeha woeha woeha


  Maak melding
 9. Akkoord.
  Als een mens weet dat roken schadelijk is voor de gezondheid moet men zijn/haar verstand gebruiken en daarmee onmiddellijk stoppen.
  Roken beschadigd de longen.
  Roken veroorzaakt kanker aan alle lichaamsorganen.
  Rokers kunnen ook overstappen naar drugs gebruik en raken daarna verslaafd en worden zwervers.


  Maak melding
 10. Het verhogen van de accijnzen heeft averechts gewerkt.

  Waar een pak morello 8.50 kost, kost een pak illegale capitol of tradition maar 2.50 per pak. Ik rook niet maar heb wel 7 sloffen gekocht, voor kennissen.

  De grenzen van SU zijn moeilijk te bewaken dus weet ik niet of het verhogen van de accijnzen wel een goede of slechte zaak is geweest. Ik Zie het wel als inkomstenderving voor de staatskas. Maar als ze in de rijke top hebzuchtig en corrupt zijn wat verwacht je dan van de arme man op straat.

  Het verbieden van roken in een gebouw lijkt nog wel te doen, maar in de openlucht verbieden gaat mij te ver…


  Maak melding
 11. Roken is inderdaad slecht.
  Maar een wet die niet uitvoerbaar is is ook slecht.
  Beperk de wet tot gebouwen.
  Het is namelijk te dom om te denken dat mensen neit meer roken bij een bushokje die gaan gewoon 10 meter verderop staan.

  een wet moet uitvoerbaar zijn niet alleen mooi klinken.


  Maak melding
 12. @pasew
  Het wordt tijd voor een reünie van alle leden op dit forum.
  Van al die honderden leden zullen zich er maar 7 aanmelden.De anderen quasi ziek! 🙂 🙂


  Maak melding
 13. Begrijpelijk dat het asociaal is om te roken in gesloten ruimten waar ook niet rokers aanwezig zijn.
  Dat het verboden wordt om in het open lucht te roken vindt ik een stap te ver gaan.
  Iedereen heeft het recht om zelf te weten hoe die om gaat met hun gezondheid, wij kunnen ze alleen maar bewust van maken. Het is in ieder geval de stap in de goede richting. Ik denk dat de democratische regering in dit democratische land zich meer zorgen moet maken om belangrijkere dingen. Roken/niet roken is de keus aan de burger, rekening houdende met de gezondheid van de niet rokers. Het zou misschien beter zijn als men meer aandacht geeft om verkoop aan jongeren of minderjarigen en op de lagerschool al begint met het bewust maken van hoe slecht roken is en de gevolgen ervan.


  Maak melding
 14. Correctie: Ik bedoel TEGEN verkoop aan minderjarigen. (straks wordt ik nog voor het gerecht gesleept, ach ja dat hoeft niet ik doe een beroep op amnestie)


  Maak melding
 15. Domme boerkie’s,

  pak eerst al die auto’s aan die als een ketter roken omdat ze zeer slecht onderhouden worden.

  Het heeft allemaal geen zin als het niet schematisch gebeurt. Je moet beginnen bij de bron,
  want hoe wil je het je burgers uitleggen als al rokende wagens wel op de weg mogen blijven. Kijk vooral naar dieselwagens, maar ook de gewone met hun slecht onderhouden wagens met een enorme uitstoot.


  Maak melding
 16. @pasew

  Beste Pasew,
  Helaas is onze lieve vriendin en tijgerinnetje anna_z ter ziele gegaan. Diep bedroefd heb ik afscheid van haar genomen en haar laatste woorden waren: Mata, er waren maar twee mannen in mijn leven, Pasew en Bou…… Toen stokte het geheel en anna_z blies haar laatste adem uit. Misschien weet jij wat onze lieve anna_z met Bou….. zou hebben bedoeld. Ze noemde als eerste jouw naam en dat is toch wel tekenend voor de onstuimige liefde die jullie samen hebben beleefd. De betekenis echter van haar laatste woorden blijven mij bezig houden. Ze kende niemand die Boudewijn heette en ik heb nog steeds geen enkele indicatie wat onze anna_z bedoeld zou kunnen hebben. Anna_z is nu voorgoed begraven en we zullen nooit meer een reactie van haar op dit forum aanschouwen. Anna_z is niet meer en God hebbe haar ziel. Hopelijk gaat ze niet spoken op dit forum want anna_z geloofde heilig in reincarnatie en de onvergankelijkheid van de ziel.


  Maak melding
 17. Forummers, Odi odi.

  pasew, fawaka mang.

  Eindelijk ben ik het eens met mijn Lieve Switi Gudu (sra-JUDESKA).

  Dinsdag 15 januari 2013 om 13:19 uur, door sra
  ben ik ook mee eens.
  niet roken is veel gezonder”eet liever een watermeloen of een manja.

  Onze (sra) heeft gelijk hoor. Want roken is ‘ongezond’.
  En natuurlijk wil (sra-JUDESKA) een pijpje roken.
  Of gebruikt hij ook ‘pruimtabak’ ?

  Mi gudu (sra-JUDESKA):
  Heb je een tuin met zoveel fruitsoorten?
  Dan komen wij binnenkort op bezoek hoor.


  Maak melding
 18. Ah…..soh. wie gaat de leider van de mega graai partij opofferen?
  Bekend scenario om het gezicht van s…leider te redden. Dus dat wel komen.Voorspelbare pr trucs.
  Arme Gopi.


  Maak melding
 19. @@ Sankofa een beetje respect doet wonderen jij respectloze en achterbakse Snekie!! We hebben hier over Roken en SU!!! als je het niet kan begrijpen en verstaan!!!


  Maak melding
 20. @@ Kolibrie let wel op je termen onbeschoft!! en pas op!! jij druiloor!! hersenloze oen!! Denk eens even door!! hopelijk kom je wel achter, tenminste als je beetje verstand hebt en dat gun ik jou van harte!! EN sterker nog wie ben jij?? sankofa ofzelf??? Praat je voor een ander! wie is nou dom? Praat voor je zelf!! aangewaaide Gier!!


  Maak melding
 21. Nogmaals, beste forumleden die woonachtig zijn in Europa , vooral zij met een kleurtje geven jullie de kinderen AUB ekstra vitamine D ivm het lage aantal uren zonlicht!
  Ik hou an jullie kinderen blakka jampa of hindu en alles daartussen!


  Maak melding
 22. @@ Kolibrie nog even een mededeling ter aanvulling op de bovenstaande:

  Een ander benaming van Kolibries noemden wij kortjes Die kregen wij met korte metten vanuit de Pommerakke bomen tijdens de bloesemtijden met behulp van catapult.

  Mooi he???


  Maak melding
 23. dan planten mensen massaal hun eigen tabaksplanten zelf. zelf deed ik dat bij de schaarste in de jaren 80. een eigen para sigaar. gelukkig ben ik al meer dan twintig jaar met roken gestopt. mijn broertje heeft nog verschillende soorten tabak op zijn grond groeien zelfs turks en virginia tabak. voor de liefhebber, een zelfgedraaide sigaar op je eigen erf onder een manjaboom na het eten voor de liefhebber zal wel lekker smaken.


  Maak melding
 24. “@@ Sankofa een beetje respect doet wonderen jij respectloze en achterbakse Snekie!! We hebben hier over Roken en SU!!! als je het niet kan begrijpen en verstaan!!!”

  Daar de gezondheid van de mens de grote gemene deler is in dit bericht vond ik mijn mededeling wel passen
  Als je in Nederland woont moet dat géén probleem zijn(pretsigaret)


  Maak melding
 25. @kolibrie

  Misschien is het zo dat hij nog steeds vogeltjes wilt afschieten alleen krijg je in Nederland zo de dierenpolitie achter je kont aan!
  En dat weet hij!


  Maak melding
 26. Wiep-Ding, is een dierenbeul. En hij kan zijn frustraties niet uiten op dieren.
  Wiep-Ding, je moet een andere hobby gaan zoeken. Ga wat meer sporten.


  Maak melding
 27. Sankofa, dat wilde ik ook zeggen. Maar ik wilde het bescheiden houden. Ik kon het juiste woord niet vinden. Ik vermoed ook dat hij bronstig is.

  Nou, Wiep-Ding dat is heel normaal hoor. Je zult het toch zelf moeten oplossen. Bronstige Wiep-Ding.


  Maak melding
 28. @ kolo kolo,
  Inderdaad rookt onze president ook, maar hij heeft het ook erg moeilijk, het is niet makkelijk om president van Suriname te zijn hoor. We kunnen het hem daarom niet aandoen om van hem te eisen dat ook hij stopt met roken, we kunnen hem zelfs toestemming geven om maandelijks 50% van de government take te gebruiken om zware shag van te kopen, hij kan dat dan, samen met zijn boezemvriend door dik en dun Abrahams, lekker oproken, dat verlost hen hopelijk heel snel permanent van de stress.


  Maak melding
 29. @koos

  Kijk, onze president kan er niets aan doen dat jij spuit. Onze president was ooit sportleraar en elke morgen staat hij vroeg op om te snuiven aan de frisse Surinaamse ochtendlucht. Jij zou eens moeten stoppen met het spuiten van heroine. Achterlijke junk! En blijf af van onze spulletjes want we houden je in de gaten.


  Maak melding
 30. @@ Kolibrie en sankofa!! In elk geval, werkt mijn hersenen wel, zoals jij bestempelt als doperwt.vette oude oliebolletje met krenten.

  Ik sport en die sigaar wil ik ook niet, want ik rook na 38 jaren al 2 jaren niet meer!!Ik ga ook niet achter de vogeltjes en andere dieren aan!

  Kijk eerder wat en waar jij bent voordat je mij gaat oordelen!! Kom niet in de buurt want ik ben bronzig!!!! Ik steek geen pretsigaar op maar ik steek in!!
  Tenslotte voel ik mij niet op mijn teentjes getrapt!! Ik trap onnozelen zoals jullie zelf met mijn olibollen verstand wel naar de verdoemenis!!

  Nu gaat het weer komen:

  Kolibrie
  Sankofa

  Kolibrie
  Sankofa

  Kolibrie
  Sankofa en ga zo door!!!! een potnat de zelfde oen!!! en blijf zo doorgaan!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES