Lezing over het boek ‘Bouterse aan de macht’

101

Op 31 januari om 17.30 is er bij Reisboekhandel Evenaar Amsterdam een lezing over het boek ‘Bouterse aan de macht’ van de Nederlandse journalist Ivo Evers en zijn Belgische collega Pieter Van Maele. In het boek beschrijven de twee de Surinaamse geschiedenis van 2010 tot 2012 – tegen de achtergrond van dertig jaar Bouterse.

Ivo Evers werkte anderhalf jaar in Suriname, bij De Ware Tijd en als correspondent voor Trouw; Pieter van Maele is correspondent in Paramaribo voor o.a. Het Parool en De Morgen, ook hij werkte bij De Ware Tijd.

Dit super gedetailleerde boek over de turbulente, Surinaamse politiek laat je niet onberoerd; Kom naar Evenaar voor het bloedstollend relaas van Ivo Evers en praat mee! Alle vragen mogen gesteld! De toegang is gratis, reserveren via info@evenaar.net.

101 REACTIES

 1. Een lezing over het vreemde gedrag van grote delen van het surinaams volk die heel gemakkelijk te beinvloeden is door zeer gevaarlijke figuren zou beter tot zijn recht komen.


  Maak melding

 2. Bouterse heeft zich opgeworpen als een stamhoofd (van m.n. de Marrons). In hun traditie past het dat je zelf niet nadenkt over wat goed is, maar doet wat de stamhoofd zegt, want die weet alles beter. En als de stamhoofd zelf zegt dat je beter op hem kan stemmen, dan doe je dat. En zo is er een vicieuze cirkel ontstaan dat moeilijk te doorbreken lijkt. Bovendien speelt Bouterse handig in op de verspreiding van de Marrons. Daar waar ze net wat meer stemmen nodig hebben om te kunnen winnen, daar bouwen ze volkshuisjes voor de m.n. Marrons, die dan weer op de stamhoofd gaan stemmen en hem aan de macht gaan houden. Gratis huisjes dus. En zo vindt er in Suriname een geografische verandering van de bevolkingssamenstelling plaats. Zelfs tot aan Nickerie toe! En indien mensen gaan stelen, roven e.d. gaat dit op den duur leiden tot conflicten tussen bevolkingsgroepen.


  Maak melding

 3. Ik heb deze heren hun boek niet gelezen waardoor een eerlijk oordeel mijnerzijds niet objectief zou kunnen zijn.
  Maar een ding staat ik vertrouw witten niet omdat ze de waarheid verkrachten.Het is de winnaar schrijft de geschiedenis.En geen mens spreekt of schrijft de waarheid omdat dit een belevings syndroom is van ieder mens.

  Bouterse heeft veel GOEDS en SLECHTE handelingen gedaan en doet ze nog steeds.
  Maar hij heeft de samenleving en het politieke toneel veranderd.In velen goed of slecht en dat is aan een ieder zelf te bepalen en niet aan de witten


  Maak melding

 4. Als twee nederlandse schrijvers vind ik het wel vreemd dat zij een lezing over bouterse gaan presenteren.

  ik blijf bij mijn standpunt met die realiteits beeld dat deze twee heren niet tijdens die staats greep aanwezig waren en dus geen echte lezing daarover kunnen geven,het zal dan op vermoedens en mithe gebaseerd zijn.

  wat is het doel hiervan en wat willen die twee heren bereiken,”in het bovenvermelde nieuws kan ik afleiden dat deze lezing tot grote spanning zal leiden en niet tot een waarheids getrouwe geschiedenis dat zich tussen 2010 en 2012 en vooral in de afgelopen 30 jaren afgespeeld heeft in suriname.

  waarom geen lezing over Rutte en regering over toestanden waarom het in nederland economisch met de dag achteruit gaat en waarom nederland geld van china en brasil moest lenen om hun economie op een laag flakte draiende te houden en niet vergeten de grote schulden die in de komende jaren niet afgelost kunnen worden,de voedsel banken die landelijk opgezet worden voor hen die het financieel niet meer halen,en nog veel meer problemen.
  maar men concentreerd zich op bouterse die met die problemen in europa niks te maken heeft.

  ik scheld nederland niet uit,maar zij verkeren zelf in problemen en bemoeien zich met een gebiet dat een vroegere kolonie van hen is geweest en nu zonder hulp van hen zelfstandig stappen onderneemt en ook successen tot stan brengt.

  of willen die twee heren aan het su volk duidelijk maken dat nederland nog inspraak op staats aangelegenheid heeft en dat su onafhankelijk is maar dat nederland nog steeds over su tezeggen of teoordelen heeft.

  het is tijd dat ook de nederlandse schrijvers en hoogleraren die lezingen over su geven gaan bezeffen dat het afgelopen is en dat zij niet zomaar over su moeten praten omdat hun beeld een misvormde beeld is en geen opbouwende realiteits beeld dat voordelen voor su zou hebben maar juist een verdeling van het volk,en dat heeft zich tijdens hun regeer periode in su wel duidelijk gemaakt.

  laat bouterse met rust

  sra


  Maak melding

 5. Ach het zal de gemoederen wel opwarmen en dat is nodig daar in Europa!

  Daarbij moet men kijken naar het stemgedrag van de Europeaan zelf want hoezeer men weet dat de rijkdommen oneerlijk verdeelt zijn in de wereld kiest men er nog steeds voor om dit systeem in stand te houden!

  Men blèrt dat het crisis is maar wat is het dan al eeuwen in de voormalige kolonieën!


  Maak melding

 6. Wat kunnen deze mensen te vertellen hebben.Alles zal over horen praten zijn.Nodig een paar mensen uit die de gifbeker van bout vanaf ’80 tot heden tot de laatste druppel moesten leeg drinken.Die kunnen vertellen wat er allemaal verloren is gegaan.Niet alleen aan mensen levens,materieel of moreel.Deze mensen kunnen ook vertellen hoe het voelt op ‘savonds in je huis opgesloten te zitten of zomaar in een cel.Of je vader in zijn ondergoed op straat moest liggen omdat hij politieman was.Over het ellenbogen werk om aan wat voedsel te komen….

  Cobie.


  Maak melding

 7. Beste Sra wat ben jij toch een dom stuk Paars navelpluis.

  Als Surinamers te schijterig zijn om kritiek op Bouterse te spuien ( en terecht: de kogelbrieven liggen al bij de post) dan doen andere mensen het wel….

  Ga jij maar weer met je hoofd diep in het achterwerk van je baas zitten: Paarse Loser


  Maak melding

 8. al deze negatieve berichten over 2 nederlandse journalisten kunnen allemaal in de prullenbak.
  Ik heb het boek gelezen ben er net klaar mee.
  Alleen maar lof aan de 2 schrijvers het was zeer objectief en ieder die weer in een slachtoffer rol plaats en het over witte mensen heeft ga jezelf verrijken en lees meer want dat is het probleem in Suriname als al die domme kiezers een beetje algemene ontwikkeling aanleren zou deze moordenaar/drugscrimineel nooit president zijn geworden.En dit boek is geen anti-bouterse propoganda.
  Het geeft de waarheid aan over de surinaamse politiek die alleen gebasseerd is om als voksvertegenwoordiger je eigen familie en vriendjes aan top banen te helpen.
  Zolang deze methode niet veranderd zit er geen toekomst in sranan hoge goud prijzen of niet.


  Maak melding

 9. Goed zo heren Evers en Van Maele,
  in Suriname is het verboden de zwarte geschiedenis van Suriname olv bouta de crimineel te onderwijzen op de scholen ,en boeken over hem te schrijven in literatuur vorm is spelen met je leven!Zo zie je dus dan maar weer hoe wij afhankelijk zijn van buitenlanders om ons te vertellen over de zwarte geschiedenis perioden van Suriname olv bouta de crimineel!
  Goed werk verricht heren!


  Maak melding

 10. @sra

  Dan waarom schrijven de surinamers onze zwarte geschiedenis tijdens bouta dan niet zelf!??
  Je baasje is zo geweldig volgens jou en je zou bijna denken dat jullie elke dag [de paarsen] een boek over je held vol zouden kunnen schrijven!
  Waarom zijn jullie zo bang dat er niet geschreven mag worden over je baasje en zijn schrikbewind?!
  Ach laat maar …hij is de lijder wiens geschiedenis liever verzwegen moet worden in Suriname, het is zeer slecht vandaar!!


  Maak melding

 11. @Jacobus
  Je schrijft:”Nodig een paar mensen uit die de gifbeker van bout vanaf ’80 tot heden tot de laatste druppel moesten leeg drinken.”

  Hoe kan dat?
  Als je een gifbeker moet innemen is jouw laatste uur geslagen volgens mij.Dan ben je morsdood!


  Maak melding

 12. @ MEDUSA

  en wat denk je zelf MEDUSA?Is een leven met en onder deze pres.een leven?
  Daarom dat ze in Sur.leven alsof elke dag de laatste dag is.

  Cobie.


  Maak melding

 13. HENK MOLENAAR: Je posting aan onze SRA leider van de ghetto crew had ik niet beter kunnen verwoorden.Toppie…….

  En SRA Je zegt het boek niet gelezen te hebben, ik denk dat het te moeilijk voor zou zijn , je zal dan eerst je inburgerings-of alfabetiseringscursus met goed gevolg moeten doorlopen.


  Maak melding

 14. henky jongen

  ik ben niet stoer”maar jou mede frienden pasew en medusa die het niet kunnen verwerken als zij de waarheid op een presenteer blad krijgen,want daar kunnen zij niet omheen dan alleen maar persoonlijk gaan worden,’en jij bent ook zo iemand dus jij mag het ook proberen,i am waiting


  Maak melding

 15. Sra:

  de waarheid is natuurlijk dat Bouterse een zeer gerespecteerd leider, onkreukbaar, zonder strafblad, zonder bloed aan zijn handen, een vader des vaderlands, een man die in de jaren 80 het land naar grote hoogte heeft gebracht, de vrijheid van pers koestert en iemand die altijd doet wat hij belooft ( 18.000 woningen, laptops etc) en alleen het belang van zijn volk en niet van zijn familie ( Dino, FirstLady met salaris) voor ogen heeft. En hij heeft ook niemand op de vlucht ( laten) neerschieten, een gewonde soldaat laten executeren en tientallen tegenstanders onder verdachte omstandigheden laten verdwijnen.

  En zo’n man is de leider van het volk van Suriname…

  Sra: had je nog wat?


  Maak melding

 16. medusa

  probeer jij de rollen om te draien”jij zegt tegen pasew dat jij hem gaat helpen om mij te pakken,en nu schrijf jij dat ik gaat vinden naar wat ik zoek,’dat is wel dubbel zinnig van jou.

  mijn antwoordt is; com and we will see,geen woorden maar daden.


  Maak melding

 17. @sra
  Any time any where any place!
  Jij daagt uit maar jij kan geen minuut voor mij staan!
  Ik ken jou lengte en gewicht niet,maar jij houdt het geen 5 minuten voor mij uit!Dat weet ik zeker!


  Maak melding

 18. Dat omstreden figuren als Bouterse aan de macht kunnen komen is niet nieuw. Elk volk is te beinvloeden, dat heeft de geschiedenis bewezen. Kijk maar naar de opkomst van het 3e Rijk in Duitsland, Rusland, China,Italie, Irak etc etc. Het volk doet zijn eigen dicht voor massamoorden gepleegd door haar machthebbers. Heel interessante studie!


  Maak melding

 19. @sra.
  Ik lul,nôh?
  Zeg wanneer jij een lezing houdt en dan kom ik naar je toe;ik zal mij ook regelrecht achter je katheder begeven!
  Zeg maar wanneer!


  Maak melding

 20. SRA dat dacht ik al, ik heb helaas niet de skills en het geduld om figuren met een zeer laag IQ, en kleuters te begeleiden, dat laat ik over aan kleuterleidsters en anderen die daartoe zijn opgeleid.En als je het nog steeds niet begrijpt vraag dan aan je overige paarse ghettoleden die de basisschool hebben afgemaakt om mn posting voor je te lezen, en wel van boven naar beneden en van voren naar achteren.


  Maak melding

 21. @Plato
  Niet zo hoog van die filosofische toren blazen!

  we zijn ALLEMAAL beïnloed of verbied jij je kinderen het drinken van coca cola het heten bij KFc of Mc Donalds en unileverproduten het dragen van merkschoentjes of levisbroekken het drinken van koffie en andere handelingen die ergens op de wereld een ander onderdrukken!


  Maak melding

 22. Laat iedereen die hier een bevooroordeelde mening heeft over de twee auteurs en/of over het boek, en dat boek niet eens zelf hebben gelezen, naar de lezing gaan dan kunnen ze Evers en Van Maele zelf vragen en opmerkingen en kritieken zelf kwijt aan de twee ‘witte’ bakra schrijvers in plaats van hier, waar het geen enkel doel heeft. Overigens wordt uit het artikel niet eens duidelijk wie de lezing gaat verzorgen.


  Maak melding

 23. Waarom moeten die hollanders weer met Bouterse gaan bemoeien. Hebben deze mensen niks te doen. Bemoei met je eigen achterlijke land.

  Kijk naar je eigen land. Waar veel ellende en shit is. En dat boek moet je dus helemaal niet kopen noch lezen.

  Ga je eigen land runnen hollanders.Of vluchten de hollanders hun eigen ellende weg.


  Maak melding

 24. Trollibrie, wij bepalen zelf wel welke literatuur wij lezen. Wij leven niet in China. Feit dat je dit boek af raad is een reden om het boek aan te schaffen en te lezen.


  Maak melding

 25. Gooi dat boek maar op straat dan kunnen misschien een paar mensen die behoefte aan hebben dat boek lezen!
  Deze twee mensen kennen suriname niet dus als zij schrijven kan het niet anders dat over sprookjes,misschien over Kleinduimpje en Roodkapje .
  Groetjes,


  Maak melding

 26. Sjang, deze twee hollanders de zogenaamde hollandse journalisten zijn verstandelijk in europa afgekeurd. Dus deze twee beesten moeten geld verdienen. Dan gaan deze twee verstandelijke afgekeurde hollanders een boek schrijven over bouterse. Is gewoon geld, euro klopperij op de domme massa.

  Het is gewoon inspelen op de domme massa. Een onzin boek schrijven over bouterse en suriname met allemaal leugens erin. Op z’n hollands en geld verdienen. Er is namelijk crises in holland. Zwaar crises.


  Maak melding

 27. ik ben geweest.
  er waren maar vijf mensen in die zaal waarvan drie zwervers. die zagen gratis op de deur staan en gingen naar binnen voor een bekertje chocolademelk.
  het boek was slecht en oninteressant en ik heb de gmapjes nergens gezien.
  niks aan.


  Maak melding

 28. Wonen jullie in nederlaag of in nederland , ik denk dat jullie in nederlag wonen en werken , en daarom kunnen jullie niet tegen je verlies .

  JULLIE DOEN HET WEEEEEEEERRR


  Maak melding

 29. @Sjang en de paarse kudde hier,
  Maar jullie zouden een boek over bouta de moordenaar wel aanbevelen als het geschreven zou zijn door 2 journalisten uit bv China,Afrika,Haitie, Guyana, Venezuela,Columbia en of Brazilie?!!
  En o ja, van der San heeft ook geprobeerd om te komen met een vervalste en vol met leugens geschreven 16 vodje tellende geschiedenisboekje over de paarse god bouta!Wij noemen zijn geschied verdraaiende boek ‘HET GROTE SPROOKJES BOEK VAN SURINAME’!
  En het is allang door de WC gespoeld!!


  Maak melding

 30. Suriname uit het koninkrijk was allleen maar winst.
  Daarom had Nederland zo,n haast.

  Als je Nederland dus iets kwalijk wil nemen is dat het Suriname aan boeventuig heeft uitgeleverd en toen het nog kon geen militairen heeft ingezet.


  Maak melding

 31. Tedje

  Suriname uit het koninkrijk was allleen maar winst.
  Daarom had Nederland zo,n haast.

  Als je Nederland dus iets kwalijk wil nemen is dat het Suriname aan boeventuig heeft uitgeleverd en toen het nog kon geen militairen heeft ingezet.
  wikileaks=tedje=GMAP wan skin wan denki


  Maak melding

 32. weliswaar oude boeken, lees ook baas bouterse van Marcel Haenen en Copa Team van Hans Buddingh en Marcel Haenen.

  Maar tja we willen niets hebben/weten van onze eigen mensen/geschiedenis….we wijzen graag naar anderen…


  Maak melding

 33. Laat de feiten spreken…….. Dat houdt de discussie zuiver en doet recht aan de waarheid. En uiteindelijk ook aan de te kiezen oplossingsrichting……..


  Maak melding

 34. Als ik er ben reis ik af naar de Hoofdstad en zal eea
  volgen, ik ben benieuwd, lijkt me leuk, kan geen kwaad.
  Het is vrijblijvend dus waarom niet


  Maak melding

 35. hahahahah:weer zo een ding lachgertje toch,,,ik ga ook een boek schijven over die redie moesoes onderdruk door witmang
  in nl.Lezing op 1julie 2013,,,redie moesoes op schijven ja;
  ,,,,怎么样的书….不能 更 便宜 我 就 不要 了!
  Bu neng Geng pian yi wo jiu bu yao le!
  en een chineese vertaling komt ook?…
  I LOVE SU WOON EN WERK……


  Maak melding

 36. De paarse meute schreeuwen moord en brand. Dit boek legt de vinger op de open zenuw die Bouterse heet. Als jullie megalomane president onschuldig is hoeft hij ook niets te vrezen voor de rechter. Feit is dat el presidente schuldig is, anders zou hij zichzelf geen amnestie verlenen. Blijft vreemd hoor jezelf amnestie verlenen nog voor de rechter uitspraak heeft gedaan.
  Kan alleen in bananen republiek Suribabwe. De paarse kliek moeten het boek kopen en lezen. Hopelijk komen ze tot andere inzichten. En neem van mij aan, dit boek geeft een objectieve kijk op de zaak.


  Maak melding

 37. Het is jammer dat er in Suriname geen behoorlijke gezondheidszorg is.er geen betaalbare volkswoningen gebouwd worden door de overheid en de overal aanwezige corruptie niet wordt aangepakt.
  De bruggen en dijken worden door Nederlanders gebouwd,de wegen door de Chinezen en de bouxit wordt door Amerika en Engelsen geexploiteerd.
  Nu wordt het goud door Brazilianen gedaan.
  Wanneer worden jullie wakker en gaan zelf eens aan de slag?
  Dat zijn de zaken die aangepakt moeten worden zonder allerlei excuses en scheldpartijen naar elkaar en de Nederlanders!
  Het schijnt voor sommigen moeilijk te zijn om te dicussieren zonder beledigingen, doe er wat aan!!!


  Maak melding

 38. Woensdag 16 januari 2013 om 10:32 uur, door Sankofa

  Er ligt in de archieven van Nederland ook een goed boek alleen gaan de meeste van ons niet DE KANS KRIJGEN OM HET IN TE ZIEN

  Zo je dus maar weer Sankofa hoe zwaar wij van Nederland afhankelijk zijn om de geschiedenis van je baasje geschreven in zwarte bladzijden ,van NEDERLAND moeten leren kennen!Want je baasje houdt geen dossier op na voor hem is het uit het hoofd doen!
  hahahaaaaa..iedereen in de wereld schrijven boeken over je baasje ,alleen jouw baasje die zelf niet durft zijn eigen geschiedenis op papier te zetten die ons verdoemenis genoemd kan worden!
  Het mag zelfs niet op onze scholen in de boeken voorkomen,een bewijs dat je baasje zelf niet trots is op de wijze hoe hij Suriname gegijzeld houdt sinds 25 feb 1980!


  Maak melding

 39. &Henk Molenaar :jij bent toch een van die witte kakerlak.
  die in die koemakooisies rond hang, met je domme paarse trauma..het is nooit goed bij jouw..pas op dat je niet doorgespoeld wordt,,,,不能 更 便宜 我 就 不要 了!
  Bu neng Geng pian yi wo jiu bu yao le…laat het vertalen voor jouw….I LOVE SU WOON EN WERK….


  Maak melding

 40. henky mi boij

  heb jij niks te doen.

  ik ben ook een van die ndp gasten die vlogens jou andere nickname gebrijkt

  zielig,jongen ga iets zinnigs doen,’blauw bloed duivel dat jij bent


  Maak melding

 41. @Henk Molenaar

  De pro-Bouta mensen hebben niet het patent op transformatie. Velen bedienen zich van dit concept en dat doe jij ook regelmatig.
  Hier een mooi voorbeeld van transformatie: DU => wikileaks => GMAP
  Nog een voorbeeld: Zucht => who cares

  Transformatie is als een natuurwet maar hypocrisie is typisch Henk Molenaar.
  Mij zal het in ieder geval worst wezen en transformaties zijn niet echt interessant. Wel de lading en de inhoud natuurlijk.


  Maak melding

 42. De NDP groupies op deze site maken die zich bedienen van 20 nicknames hebben 1 ding gemeen: hun taalgebruik van een 6-jarige:

  Transformer: massogist
  Sra: gebrijkt
  R!@O: zo een ding lachgertje


  Maak melding

 43. @Henk Molenaar

  “De NDP groupies op deze site maken die zich bedienen …….”

  maken die zich bedienen?????????????

  Transformer: massogist: uhhhhhh waar?????????????????

  Henk, joe ede boro. Soso lafu.


  Maak melding

 44. Henk Molenaar, ik geef hen ook groot gelijk.

  De Romaanse talen zijn belangrijk en van de Germaanse talen zijn Duits en Engels alleen belangrijk. En je roots talen zijn veel belangrijker.
  De rest van de germaanse taal en de slavische en de indo-iraanse talen zijn meegenomen. En als je een beetje nederlands kent is dat ook meegenomen. Maar meer ook niet.


  Maak melding

 45. @kolibrie
  Je zegt:”En als je een beetje nederlands kent is dat ook meegenomen. Maar meer ook niet”.

  Met een beetje kennis van de Nederlandse taal is het niet makkelijk sterker nog onmogelijk een (goede) opleiding te volgen/voltooien.
  Hoe heb jij het dan gedaan?
  Wat voor voordeel heeft het Nederlands jouw geschonken boven anderen die de taal niet machtig waren??


  Maak melding

 46. @Sankofa
  Je zegt:”Er ligt in de archieven van Nederland ook een goed boek alleen gaan de meeste van ons niet DE KANS KRIJGEN OM HET IN TE ZIEN”!

  We hoeven helemaal niet lang te wachten.
  En trouwens ook niet op Nederland.
  In Suriname lopen er nog genoeg “levende archieven” met de waarheid rond.
  Die kunnen ook praten en ons uit de droom helpen,toch?
  Waarom wachten wij op Nederland? 😳


  Maak melding

 47. @ Henkietje …whahahahahah…卫生 棉条….
  Wei Sheng mian Tiao .dit is mijn taal. hoeveer kan je met je hollands in su, tot moengo,( albina ), belgie,curacao,
  dus over taal gebruik,,jij bent zielig slechte jeugd gehad,trauma,,,,,你 饭吃 了 没 ….Ni chi fan 1e mei?..
  I LOVE SU WOON EN WERK…….


  Maak melding

 48. Einde slavernijperiode nadert Nederland steld éérst hun belang veilig 30j lang!
  Einde kolonisatieperiode Nederland steld éérst hun belangen veilig!
  Staatsgreep loopt anders dan verwacht Nederland steld éérst hun belangen veilig!60j lang!
  @Medusa
  Ik zou graag willen weten wat het Nederlands belang (aandeel) was is in het laatste geval!


  Maak melding

 49. Medusa, als je tegenwoordig de Duitse en de Engelse en ook de Romaanse talen machtig ben. Willen alle bedrijven je hebben. Bedrijven tegenwoordig doen een moord voor je als je deze talen vloeiend kunt spreken en schrijven. Dit vanwege de globalisering.


  Maak melding

 50. @Henk Molenaar

  Er is geen enkele relatie tussen intelligentie en Henk Molenaar. En wat moraal betreft: blijf AUB uit de buurt van onze kinderspeelplaatsen. AUB!


  Maak melding

 51. @Sankofa
  Je vraagt je af:”Ik zou graag willen weten wat het Nederlands belang (aandeel) was is in het laatste geval”!

  Beste Sankofa,nogmaals hoor!
  De “levende archieven” lopen in Suriname rond en zij kunnen ons niet alleen het Nederlandse aandeel vertellen maar tegelijkertijd ook hun aandeel.
  Twee vliegen in één klap!Makkelijker toch?

  Weet je Sankofa … in het verre verleden zijn er door de “Witteman” ook negers (korps vrije negers,later de rode mutsen genoemd) tegen hun eigen mensen (de weggelopen slaven) opgezet.
  Ik ben bang dat Nederland zich aan iets soortgelijks heeft schuldig gemaakt.En ik wil graag weten,wie die tegenwoordige rode mutsen waren/zijn en wat ze daarbij hebben afgesproken.Misschien zoiets als:”Als jij niet praat,praat ik ook niet” of “als jij praat,dan laat ik je liquideren”.


  Maak melding

 52. @kolibrie
  Medusa, als je tegenwoordig de Duitse en de Engelse en ook de Romaanse talen machtig ben. Willen alle bedrijven je hebben. Bedrijven tegenwoordig doen een moord voor je als je deze talen vloeiend kunt spreken en schrijven. Dit vanwege de globalisering.

  Straks ook het Chinees.

  Maar kolibrie je ontwijkt mijn vraag:

  Wat voor voordeel heeft het Nederlands jouw geschonken boven anderen die de taal niet machtig waren??”
  Was het een kwestie van dank zij of een kwestie van ondanks het Nederlands?


  Maak melding

 53. medusa, ondanks het feit dat ik een beetje nederlands kan schrijven en lezen en spreken ontdek ik, dat je met de duitse en engelse en de romaanse talen meeer succes hebt.


  Maak melding

 54. @Medusa

  Je gelooft toh zeker niet dat de Europese “heren” hun ware bedoelingen kenbaar maken aan hun “futuboys”!
  Dat was toen niet zo (1500 tot 1800) en tijdens de koloniale periode ook niet dus nu tegen zekerheid aangrenzende waarschijnlijkheid ook niet!


  Maak melding

 55. @kolibrie
  Je schrijft:”medusa, ondanks het feit dat ik een beetje nederlands kan schrijven en lezen en spreken ontdek ik, dat je met de duitse en engelse en de romaanse talen meer succes heb’!

  Geef ’s een voorbeeld?


  Maak melding

 56. @Sankofa
  Waren die tegenwoordige foetoeboys dan zo achterlijk en dom of waren ze(door hun dubbele agenda uit eigen belang)slimmer dan de witteman zich maar kon indenken?


  Maak melding

 57. @Sankofa
  Nederland zou misschien juist ook door de coupplegers benaderd kunnen zij?Dat weet ik niet!Jij wel want je begint van te voren Nederland de hoofdrol in de schoenen te schuiven.Dus eigenlijk hoef je het openstellen van de archieven niet meer af te wachten!
  Het gaat jou om de rol van Nederland,terwijl het bij mij gaat om de rol van alle betrokkenen.
  Nederland èn de Surinaamse onderofficieren!

  Enkele vragen die mij bezig houden:
  1.Hoe kon het een kolonialist toch lukken de coupplegers tegen hun eigen mensen op te zetten???

  2.Waarom hebben die onderofficieren niet geweigerd tegen hun eigen democratisch gekozen regering en volk op te staan.


  Maak melding

 58. medusa, je stelt allemaal domme vragen. Dat weet je toch zelf ook allemaal als je uptodate bent.
  Medusa, ben je weleens buiten nederland geweest of alleen suriname. Als je buiten nedland gaat, dan zie je ook de ontwikkeling van de buurlanden met hun cultuur en taal dan merk je ook dat er meer is dan alleen het nedland en hun taaltje.Je merkt en ziet ook dat de bevolking aldaar veel ontwikkelder is.


  Maak melding

 59. @MEDUSA
  Door naar het verleden te kijken heb ik geleerd dat Nederland honderden jaren lang de hoofdrol hebben gehad.(in oa. Suriname)
  Denk je dat ze die zomaar wilden opgeven?
  De rol an de Suris is al lang en breed uitgemeten!

  Op jou eerste vraag zeg ik kijk naar het verleden leer ervan en ga erder!
  Op jou tweede vraag zeg ik dat door met een een zak met geld te rammelen er veel mogelijk is.


  Maak melding

 60. @ kolibrie
  Zou je b.t.w. niet eens wachten tot ik wat aan mijn ontwikkeling deed?
  Wat een domme vraag van jou kant!Ik dacht dat ik alleen dom was en niet up to date was.
  MAAR ER BEVINDEN ZICH NOG MEER ONDER ONS,HELAAS……
  Ik woon in Nederland en heb gemerkt wat die Nederlanders met hun taaltje in eigen land en daar buiten (o.a. in de VS)hebben bereikt!Zijn in de top 10 van rijkste landen ter wereld.Hun bijdrage in de Eu is het hoogst.
  Zij zijn de beste waterbouwkundigen ter wereld,hebben een groot aantal wetenschappers en Nobelprijswinnaars op de been gebracht en een groot aantal uitvindingen en ontdekkingen op hun naam staan …. en m.b.v. hun klein TAALTJE!Dom van mij dat ik dat zie en slim van jou dat jij dat niet weet!


  Maak melding

 61. @Sankofa
  Jij zegt:”Denk je dat ze die zomaar wilden opgeven”?

  Ik wil niet meer DENKEN;ik wil het nu ZEKER WETEN!
  En daar hebben we GETUIGEN voor nodig!

  Verder zeg je :”De rol an de Suris is al lang en breed uitgemeten”!

  Hoe weet je dat?Hebben alle getuigen al gesproken?Of DENK JE DAT OOK AL WEER?

  Sankofa,je kijkt naar het verleden,maar wel selectief en je leert er helaas niet van.
  Hoe wil je dan verder?

  Verder zeg je:”Door met een een zak met geld te rammelen er veel mogelijk is”.

  Mijn vraag is,waar blijven dan de principes dan?
  Gaan die mensen die het geld aanvaard hebben dan vrij uit?
  Ik vind dat jij je teveel focust op de bijdrage van de Nederlanders in deze zaak!
  Ik daarentegen concentreer mij op alle partijen!
  Ik spaar niemand!


  Maak melding

 62. PARAMARIBO – De twee teams die de onderhandelingen hebben gevoerd met de multinationals Iamgold en Surgold/Newmont, hebben huiswerk meegekregen van het parlement. Van de commissie van rapporteurs moeten zij diverse scenario’s met verschillende goudprijzen uitwerken.

  Aan de hand van de berekeningen zal bepaald worden of er gunstige overeenkomsten zijn gesloten. Als onderdeel van de hoorzittingen die de commissie houdt, gaven de twee onderhandelingsteams gescheiden presentaties over de gouddeals. Ze kregen een berg aan vragen te beantwoorden van de dertien man sterke commissie. “De onderhandelingsteams hebben de vragen meegenomen. Ook moeten zij verschillende exercities presenteren bij verschillende goudprijzen”, aldus een ingewijde.

  In de Newmont-deal is het de parlementariërs opgevallen dat een goudprijs van 1.050 US-dollar per troy ounce, de deelname van Suriname de staat “nul centen” zal opleveren. Aan belasting zal de overheid in twintig jaar USD zestig miljoen binnenhalen. Wat betreft de Iamgold-deal gaat de commissie zelf ook exercities maken omtrent de opbrengst bij verschillende energie- en goudprijzen.

  Bron: De Ware Tijd.

  Conclusie:De gouden beloftes en voorspellingen worden steeds zwakker.


  Maak melding

 63. @MEDUSA
  Denk je dat ze die zomaar wilden opgeven”?
  Blijkbaar had je het niet door maar het was een retoricshe vraag ok.

  Alle getuigen hebben niet gesproken maar het is wel duidelijk wie van de suri’s erbij betrokken was.

  Prinipes zijn onontbeerlijk alleen zijn die niks waard in de grote boze mensen wereld(politiek)

  verder vind ik dat de rol van de suri’s al in detail is belicht jammer genoeg zal de wereld nog 60 jaar moeten wachten op de rol van Nederland!


  Maak melding

 64. Dit boek is het zoveelste klucht-story, ik houd het liever op de Surinaamse realiteit en mag zeggen dat het naar omstandigheden goed gaat met mijn land!


  Maak melding

 65. Stop met jullie persoonlijke beledigingen over taal enz.
  Zonder Nederland waren er alleen indianen in Suriname geweest!
  Het kwaad zit in het gebrek aan solidariteit bij de Surinamers(kraboedenkie),haal het geld weg bij de rijke drugsdealers zoals Bouta en consorten dan kom je al een heel eind.
  Zoals; AOV waar je van kan bestaan,leermiddelen voor goed onderwijs,(nu nog vaak met oude Nederlandse lesboeken) en een basisuitkering voor mensen die niet meer in staat zijn om te werken.
  Wat is de zin van al jullie bakatakkie?
  In Nederland zijn ze na de oorlog keihard gaan werken en is er zonder om te kijken een sterke economie opgebouwd en daar gaat het om.


  Maak melding

 66. De opkomst van Bouterse als politiek-en regeringsleider in Suriname bracht een economisch succes in Suriname tot ontwikkeling.Ik weet niet of deze auteurs toestemming hebben van de Nederlandse regering om Bouterse als een succesverhaal neer te zetten.Ik vermoed dat de schrijvers rekening moeten houden met het imago van Nederland en met de belangen van de opponenten die in Nederland een lui lekker leven leiden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.