Suriname’s hoofdstad gaat langere uren maken

47

PARAMARIBO, 14 jan – Enkele van de grootste handelszaken in Paramaribo blijven voortaan ook in de avonduren open. Ook op doordeweekse dagen wordt doorgedraaid. Het initiatief moet ruimere toegankelijkheid voor de klant mogelijk maken. Belangrijker nog, er moet dringend terrein worden teruggewonnen van de goedkopere Chinese handelszaken.

Door de jaren heen is een groot deel van de klandizie weggetrokken. De Chinese winkels zijn niet alleen goedkoper, er worden ook langere uren gemaakt. “Het is moeilijk om met deze groep buitenlanders te concurreren. Wij merken een sterke terugval in onze detailhandel”, zegt Jule Fernandes van de Fernandes Group tegenover de Ware Tijd. Zijn bedrijf is zich uit pure nood meer gaan richten op de groothandel. De bundeling met een aantal lokale bedrijven moet meer leven brengen.

In de ‘coalitie’ zitten behalve de handelszaken Lucky Store, Kirpalani’s en HSDS, ook kledingzaak Beyrouth Bazaar en schoenenwinkel Steps. “In het buitenland is de periode tussen vijf uur ’s middags en acht uur ’s avonds de belangrijkste voor verkoop, wij gingen juist dicht”, zegt Pavan Bhojwani van HSDS. De trend lijkt nu eindelijk over te slaan. Bij Kirpalani’s wordt al enkele weken geëxperimenteerd. Er wordt nu al een ‘lichte verbetering’ bemerkt in de verkoopcijfers.

47 REACTIES

 1. Dus SU. moet naar een 24 uur economie om meer te gaan Consumeren.
  Maar!!!

  MENSEN BESPAREN OP VOEDSEL ALS ZE GEEN GELD HEBBEN.
  13 Jan. 2013 (Bron-StarNieuws.com)

  Ruim 37% van de mensen heeft tijdens een steekproef van het IDOS aangegeven dat ze op voedsel bespaart wanneer ze niet uitkomt. Veel mensen zeggen dat ze niet uitkomen met het geld waarover ze per maand beschikken. 34% leent meerdere keren per jaar geld om uit te kunnen komen.

  Het is een ernstig signaal dat mensen moeten bezuinigen op hun voeding.

  Andere opvallende zaken zijn dat mensen op rekening goederen kopen bij de supermarkt wanneer zij geen geld meer hebben. Andere rekeningen worden niet betaald. De minst voorkomende bezuiniging is dat de dokter of de apotheek niet kan worden betaald als er onvoldoende geld in huis is.


  Maak melding

 2. Plato

  We moeten naar een 24 uurs economie. De economie moet groeien en de werkgelegenheid zal hiervan profiteren.
  waar past jij dan in zo’n 24se economie??? want je woont en …… in europa.


  Maak melding

 3. @plato

  Realiteitscheck voor je,lees .PARAMARIBO,
  14 jan – Suriname behoort tot de landen met de minste economische vrijheid. Volgens de Index voor Economische Vrijheid van de Wall Street Journal wordt het zelfs slechter. Het land zit op de index van honderd en zevenenzeventig landen op de honderd en vijfendertigste plaats. Vooral voor monetair beleid en corruptiebestrijding worden lager cijfers gehaald. Dat het IMF onlangs nog Suriname complimenteerde is toch geen vergissing volgens universiteitsdocent Anthony Caram. Het zijn de invalshoeken die verschillen.

  Het IMF maakt slechts een momentopname. “De economische groei van vier en een half procent is uitzonderlijk voor het Caribisch gebied. Maar dat komt door de hoge prijzen voor olie en goud. De index (van de Wall Street Journal, red.) kijkt naar de structuur van de economie. En dan krijg je een heel ander beeld”, zegt Caram tegenover de Ware Tijd. Saint Lucia en Barbados doen het bijvoorbeeld veel beter wat welzijn betreft. Suriname verdient weliswaar meer.

  Maar de lonen in de twee andere landen liggen beduidend hoger. Dat heeft alles te maken met economische efficiëntie. Precies daar laat Suriname het afweten. “Institutionele tekortkomingen als slecht bestuur en een inefficiënte overheid blijven economische ontwikkeling verstikken”, melden de samenstellers van de index. De vakbeweging is al lang van oordeel dat de economie stagneert. Maatregelen als verhoging van de brandstofheffing werken eerder verlammend


  Maak melding

 4. Graag wil ik van kenners weten of er een soort van consumentenbond bestaat in Sme….

  Die Chinezen verkopen namelijk alleen maar rotzooi, ik heb gekocht o.a. een waterfilter welk lekt, een verfroller welke niet verft, en een bezem met veger welk niet veegt…..Ik heb echt een afkeer gekregen van de spullen van deze mensen…betaal liever iets duurder en koop goeie spullen…Ook vind ik het raar dat de regering het toelaat om rotzooi op de markt te laten brengen. Je bent veel duurder uit….

  Weet iemand mischien of je rechten heb om deze spullen terug te brengen???? Laat het me weten a.u.b..


  Maak melding

 5. @Paagal

  er bestaan zelfs 2[twee]organisatie’s die de belangen van de consumenten ‘dienen’.De ene is van Alleyne.Tot laatst was het gehuisd in de Kersten Mall.En de andere van Rudi balker.Die van Alleyene is nu te vinden in de Koosstraat en op het veer plein Meerzorg.

  Cobie.


  Maak melding

 6. het is goed dat er langere openings tijden verwezenlijk en chinese bedrijven op gekocht worden.
  wel zou het loon van de werkende aarbeiders hoger moeten zijn en de prijzen in de winkels aangepast of verlaagd moeten worden zodat men genoeg overhoud voor onvoorziene uitgaven.
  door de economische groei heeft men de sociale belangen onderschat,maar als er meer op het sociale vlak geconcentreerd wordt en de maatschappelijke belangen aan de orde steld zal er in korte tijd die problemen opgelost zijn.

  regering van su sterkte


  Maak melding

 7. @Pagaal Het is niet iets nieuws waarvan jij die klachten heb want bijna niemand kan garantie bieden voor b.v elekt. apparaten want het zijn meestal van die 3de rangs producten.

  Je kan beter eerst goed je huiswerk doen voordat je iets koopt bij een winkel.
  Koop voortaan Eu of usa producten als je het tenminste kan permiteren.

  Het heeft niet veel zin om langer open te gaan behalve romdom de feestdagen want er komt toch niet binnen en de kans om overvallen te worden is uiteraar hoger.


  Maak melding

 8. @Plato, je hebt groot gelijk en men kan ook beter een plan maken hoe laat en wanneer men zijn of haar boodschappen wil gaan halen.

  =Velen houden niet van de drukte, dus zal het wel beter zijn.

  =In New York is het al jaren zo en kan je vertellen dat het heel goed gaat. Leuk is het ook.

  @alleen, dit heeft toch niets te maken met waar je woon. Stop nou een keer met zulke vergelijkingen. Het gaat om het land Suriname.
  =Als echte Surinamer moet je juist blij zijn dat men zich zorgen maakt, in plaats van dat men zich hoogmoedig houdt en niets met het land en volk te maken wilt hebben.


  Maak melding

 9. Indachtig het advies Kasto,de DC van Par’bo noord moeten deze bedrijven ook verkopen aan de chinezen als ze in de verdrukking komen.Kasto als kenner en mede uitvoerder van het regerings beleid zal wel weten dat er een tsunami van de spleetogen op komst is.Anders kan zijn uitspraak niet vertaald worden en de verruiming van de openings tijden lijkt wel een stuiptrekking.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Allemaal bijzaak..Suriname moet werk maken om die massa moordenaar en z’n maties op te bergen in Santo Boma. Je zal zien dat er dan poorten voor Suriname open gaan die men nooit voor mogelijk had gehouden. Tot nu is het alleen maar pappe en nat houden. Wie houdt wie voor de gek.

  Trouwens een 24-uurs economie in een stad met 242.946 zet geen zode aan de dijk. Zelfs als je de winkel openingstijden verruimt gaat het weinig opleveren.
  Bestedings patroon consument veranderd toch niet.
  Een gemiddeld huidhouden kan nog maar net haar kop boven water houden.

  Paramaribo heeft minder inwoners dan een stad als Utrecht. Zelfs Amsterdam heeft geen 24 uurs economie. Voor de toerisme hoeft Paramaribo het ook niet te doen. Jaarlijks trekt een dorp als Volendam al 1 miljoen toeristen. Een atractie als keuken trek gemiddeld 800.000,00 bezoekers per jaar.

  Daarnaast heeft Paramaribo weinig bezienswaardigheden. De stad wemelt van de zwervers, gebruikers en dealers.
  Leuke joh, ’s avonds boodschappen halen. Lege petflessen en blikjes domineren ook het straatbeeld. Openbaar Vervoer is ook een drama. PL bus chauffeurs stinken naar de alcohol en de lucht in de bussen zijn niet te harden. Laat de overheid daar eerst aan werken.


  Maak melding

 11. @Mike

  het moment dat ze ALLEN mij in mijn eigen land met respect behandelen,dan verdienen ze ook respect van mijn kant.En ze moeten wat beter sranang leren praten voor ze in een zaak beginnen te werken.Op zijn minst.

  Cobie.


  Maak melding

 12. Maandag 14 januari 2013 om 13:20 uur, door Paagal

  Weet iemand mischien of je rechten heb om deze spullen terug te brengen???? Laat het me weten a.u.b..

  Doe eventueel een beroep op (sra-JUDESKA & pero).
  Dat zijn ekte Sranan mangs.

  Deze gasten brengen kosteloos die spullen terug bij de Chinese winkeliers en krijgen zonder moeite jou geld met rente terug.


  Maak melding

 13. Koos je moet goed lezen en begrijpen wat fernandes bedoelt.vanaf 15uur is het centrum van paramaribo zo eenbeetje leeg handelaars willen langer open gaan,ga niets achter zoeken van 24u economie.dat bedoelt men niet.


  Maak melding

 14. @Jacobus, keep on topic. Bewaar je persoonlijk gevoelens voor ergens anders.

  Het is moeilijk om respect te winnen als jij je “eigen” land bestempeld als een bananenrepubliek.


  Maak melding

 15. Albinees, lees mijn posting goed door. Waarom langer open gaan als een gemiddeld huishouden toch niet meer kan besteden ? Er is toch een reden waarom Paramaribo in de middag al ligt te apengapen. Prijzen levensmiddelen zijn exorbitant gestegen maar loon correctie is uit gebleven. Ik heb het al eerder gezegd, Paramaribo moet haar infrastructuur als de sodemieter gaan verbeteren evenals de gastvrijheid en dan bedoel ik voorzieningen waar toeristen van houden.
  Bezienswaardigheden, WIFI etc etc ..Dan valt er tenminste nog wat te verdienen. Een winkel 2 uur langer openhouden in de huidige economie is kost alleen geld.


  Maak melding

 16. In sommige landen hebben consumenten recht op 14 dagen inruil of terugbreng tijd. Dit zou zeker goed zijn voor de spullen die de chinezen verkopen. Ik ben nu een paar honderd srd armer geworden op spullen die niet deugen…

  Ik blijf erbij de regering moet het consumenten makkelijker maken en beter beschermen tegen ondeugelijk spullen…Wie kan een winkelier aansprakelijk stellen voor spullen die niet deugen???

  Dit geeft ze vrijspel om alles te kunnen en verkopen doen wat ze willen….


  Maak melding

 17. Prachtig het langer doordraaien.
  De vragen die ik heb luidt:

  Met welk geld gaat men spullen kopen?

  Gaat men ook wat doen aan de ongeïnteresseerde houding van de medewerkers?


  Maak melding

 18. Lucky Store, Kirpalani’s, HSDS, Beyrouth Bazaar en Steps kunnen beter inzetten op webshops. Gemak dient de mens. Waarom fysiek langer blijven ? Huur, stroom en arbeidsloon blijven door tikken. Een winkel openhouden kost alleen geld.


  Maak melding

 19. @ Paagal, odi odi.

  Het enige recht in Suriname is het bestaansrecht. Of als je vrouw bent: het aanrecht.

  Er is een soort consumentenbond in Suriname, maar dat is een papieren tijger.

  Overigens kan het ook anders. Ik kocht een waterkoker bij een chinees, kom thuis, ding werkt niet. Overigens wel getest in de winkel. Met bonnetje gelijk teruggegaan en zonder commentaar kreeg ik een nieuwe. Het is gewoon de toon die de muziek maakt.

  En nu alle bedrijfjes in de Kersten Mall zijn verdwenen zien de grote bedrijven zoals boven omschreven, hun kans schoon. Ik begrijp alleen niet dat men in Suriname maar steeds weer probeert het wiel opnieuw uit te vinden.


  Maak melding

 20. Dankjewel mensen,

  Voor het advies. Ik weet nu ongeveer wat ik moet doen. Ik hoop dat de politie dan niet aan te pas hoeft te komen als het uit de hand loopt, bij de chinees. Ze horen gewoon spullen te verkopen wat wek werkt. Of het nou goedkoop is of niet. Of anders verkoop je ze gewoon niet punt uit…

  Volgend keer ga ik proberen…als het zover is.


  Maak melding

 21. suriname is aan handen en voeten gebonden en staat onder curatele van China door de hoge schulden die ze aan dat land hebben. Dus regering gaat zeker niks ondernemen tegen de chinese middenstand.


  Maak melding

 22. @Ray en @Alleen, thanks.

  Ik ben voorstander van een 24 uurs economie omdat dat de werkgelegenheid ten goede kan komen. Ik heb het verhaal van het IMF gelezen. Corruptie viert nog hoogtij en slecht bestuur. Maar dat neemt niet weg dat elke surinamer die kan werken ook zijn handen uit de mouwen moet steken. Want wie niet werkt zal niet eten!


  Maak melding

 23. Weer een onderdeel dat de surinaamse economie in de lift zal zetten , het is niet meer wroko no di lesie mang breetie , aan de slag jongens er is werk aan de winkel .
  niet meer slapen tot 12 uur , 24uur pompen of versuipen .


  Maak melding

 24. 1 Doe iets aan de consumentenwetgeving. Ook zo kan je de Chinese rotzooi uitbannen. Nu kunnen ze ongestraft alle rotzooi dumpen.

  2 Doe iets aan je personeel. Ze zijn niet behulpzaam en vaak ook nog onbeschoft. Geef ze trainingen en als het nog niet gaat, donder je ze op.


  Maak melding

 25. HET TROJAANSE PAARD IS BINNEN DE MUREN!
  HET IS NACHT,DE KLEPPEN GAAN NU OPEN,DE GRIEKSE SOLDATEN KOMEN STILAAN NAAR BUITEN,TERWIJL …. TROJE SLAAPT!
  EN TERWIJL SINON (de vijand)EN ZIJN CREW BUITEN OP DE UITKIJK STAAN TE WACHTEN OP HET UUR “U!
  JA VOORLOPIG NOG BUITEN DE MUREN EN …… MAAR GEDULDIG EN GEDULDIG WACHTEN!

  Even dit:Sinon,is de Griekse soldaat,die in dit complot als lokaas werd gebruikt!
  Hij moet de verraderlijke boodschap,aan de Trojanen die het paard intussen buiten de muren hebben opgemerkt,overbrengen.

  Hij(Sinon) vertelt ze(de Trojanen) namelijk dat het houtenpaard een geschenk is van Griekenland!
  Maar het is een valstrik.
  Het paard is (opzettelijk) te groot voor de poort gemaakt,zodat de Trojanen hun poort moeten open breken om het paard binnen te halen.
  Tot zo ver!


  Maak melding

 26. @Midete u heeft gelijk.

  Bij deze regering mis ik de stimulans voor het klein en middenbedrijf. Men heeft geen beleid op dit punt. De groei van de economie is wel leuk maar de overheid zorgt niet voor banen!


  Maak melding

 27. MEDUSA, jij bent ook een figuur uit de Griekse mythologie als ik het goed heb. Draag jij niet de slangen op je hoofd? Wat is het verhaal achter deze mythologische vrouw en waarom kies jij voor deze naam? Heb jij iets speciaals met de Griekse mythologie?


  Maak melding

 28. Ik vind dit een foute beslissing, medewerkers hebben ook een sociale leven.
  De overheid van Suriname moet gewoon wet en regelgeving maken en de chinezen verbieden bij wet tot 21.00 uur te openen en restaurant tot 23.oo uur door de week van zondag tot donderdag avond. en vrijdag en zaterdag nacht mogen ze open tot 4.00 uur s’morgens , dan is het probleem opgelost.

  Ik vind dat de overheid de schuldige hieraan is.

  Geld, hebtzucht maken dat mensen dit gaan doen en geen tijd meer hebben voor rust in hun leven en samenleving.


  Maak melding

 29. Aan al mijn vrienden pro en contra.
  Waarom overwegen wij niet een proefperiode van ongeveer drie maanden om te zien als dit experiment zal lukken? Ik heb gemerkt bij vakantie in Suriname dat Paramaribo na vijf uur des namiddags op een kerkhof lijkt. Laten wij het plan een eerlijke kans geven. De ouderen onder ons kunnen zich nog herinneren toen in de jaren 80 de wet “Winkelsluiting” in het Parlement behandeld werd. Ooh, wat waren toch velen tegen dit voorstel, maar “on the long run” heeft het gewerkt. So, give chance a change. Thanks.


  Maak melding

 30. als het personeel in de avonduren met toeslag op het uurloon moet werken, dan wordt dat *beetje* winst tog weer teniet gedaan????

  ,,,of zijn ze net zo patriottisch als sra in die cassave fabriek 🙂

  Fer,..Odi


  Maak melding

 31. Dit is een goede initiatief, na 6 uur s’middags is de binnenstad verandert in een spookstad helemaal uitgestorven. Als je de o.a. toeristen iets wil bieden dan moeten de winkels in iedergeval langer open blijven. In de grote steden elders is dit een normale zaak.


  Maak melding

 32. @ Koos
  “Allemaal bijzaak..Suriname moet werk maken om die massa moordenaar en z’n maties op te bergen in Santo Boma”

  Koos je kletst nog steeds uit je nek mang. Je kritiek heeft niets te maken met een kritische houding noch heeft deze opmerking te maken met het artikel.
  .Ik ben geen Bouta vent maar volgens mij slaap je, droom je en schijt je bouta. je leven wordt beheerst door de naam en niet door de persoon so be simple shut your ass en ga wat beters doen dan steeds negatief bezig te zijn. Het is een advies die je MAG opvolgen


  Maak melding

 33. Vanaf 15:00 uur is de Centrale Markt dicht, dus geen wonder dat de aankopen elders iets stijgen. Gaan ze de Centrale Markt nu ook langer open houden?
  Overigens stikt het van de Chinese supermarkten. Menig Chinese verkoper kan zich niet verstaanbaar maken. Echter, alle Chinezen kennen wel een woord: goloe.
  Wanneer de bussen slechts tot 18:30 rijden, zal vooral de autobezitter optimaal kunnen profiteren van de langere openingstijden. En parkeren in de stad is nou niet zo makkelijk.


  Maak melding

 34. LONDEN (AFN) – Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de hoogste kredietstatus AAA voor Nederland bevestigd. De outlook blijft echter negatief. Dat maakte S&P maandag bekend.

  Volgens S&P weerspiegelt de AAA-rating voor Nederland de bloeiende, gediversifieerde en competitieve Nederlandse economie en de lange traditie van verstandig en flexibel macro-economisch beleid. De concurrentiekracht van de Nederlandse economie wordt ondersteund door de zeer productieve beroepsbevolking en de zeer goed ontwikkelde infrastructuur, aldus het kredietbureau.

  Vraag aan Nederland hoe het hoort.
  Toen Sriname nog een kolonie was, was Suriname het rijkste land van Zuid Amerika en waren de lonen van Surinamers hoger dan die van Nederlanders.


  Maak melding

 35. @Kolo Kolo, het land wordt meer dan 30 jaar gegijzeld door Bouterse of wil je beweren dat het niet zo is ? Natuurlijk heeft dit effect op de macro en bedrijfs economische situatie van het land. Investeerders staan niet in de rij om te investeren in een bananen republiek. Investeerders willen geen gedonder in de tent. SU groeit alleen enkel door export van aardolie en gunstige prijzen voor grondstoffen. Bouterse heeft daar geen moer mee te maken.

  Voorts wordt het land wordt geleid door een veroordeelde drugs dealer, moordenaar en iemand die contacten heeft met het FARC. Fantastische PR voor SU !! Als toerist wil je graag naar een derlijke land gaan uhmmmmmmm.. Iran is toch ook zo’n geweldige vakantie land ???

  Men probeert over de zwarte blz van haar geschiedenis heen te springen. De wonden liggen nog open en met de amnestie regeling probeert daar men zout op te strooien. Zo werkt dat niet niet een democratie. Paramaribo had een bruisende stad voor toeristen kunnen zijn en de lokale ondernemers hadden daar flink van kunnen profiteren. Het kalf is nog niet verdronken, men kan nog steeds die ambities waarmaken echter zullen ze schoonschip moeten maken. Om te beginnen in top. De een lokale ondernemer die een paar uurtjes per dag langer open mag blijven is onzin. Werkgeverslasten tikken gewoon door en het besteedbare inkomen van de burger is niet ruimer geworden. Herstel democratie en toerisme zal het antwoord moeten zijn.


  Maak melding

 36. GOED KOOP IS DUUR KOOP jij ben zelf verantwoordelijk wat je koop ben zeker niet blij met de CHINESE MARK en ze zijn brutale mensen er moet zo wie zo een instantie zijn om te klagen tegen troep en dat is in de hele wereld

  heb bij de lidl een ijs boks gekocht kwam thuis aan kapot was ti en die is terug gebracht door een klant en toen ik een wilde kopen was die de laatste natuurlijk

  De LIDL heeft het kapotte ding gewoon weer verkocht aan die drop veter ik dus want ik ben blaka heb geklaag maar fluiten kon ik

  Is het dat je SU wil neer halen of heb je het gericht over die spleet oogtjes

  Meer uren draaien kan best in SU goed ieder een die nachtdienst heef en toeristen werk gelegen heid en lekker koel sfeer

  NIET SLECHT HOOORRR!!


  Maak melding

 37. Mensen ik heb idee dat jullie ook overdag slapen.
  Weten jullie wel dat de chinezen politiek gelieerd zijn aan een bepaalde partij!! Waarom denk je dat ze de hele middenstand beheersen? Waarom spreken ze amper Nederlands of Surinaams in de winkel, en toch staan ze in de winkel te verkopen. men werkt eerder de Surinaamse diaspora tegen maar de chinezen worden wijdsbeens ontvangen.
  Opoh yu eye kantie dong..
  gr


  Maak melding

 38. @ Eduard Lupson
  Een proefperiode met langere openingstijden van de winkels alleen zal niets opleveren.
  Gedacht aan het openbaar vervoer, of wel de bereikbaarheid van de winkels. Suriname kent als ik het goed heb een “koopavond” is dat een groot suc6?
  Als de mensen geen geld hebben om overdag spullen te kopen waar zullen ze het geld vinden als de winkels langer open blijven.
  Voor de toeristen zou het een uitkomst zijn maar dan moeten men flinke stappen maken wat betreft klantvriendelijkheid.


  Maak melding

 39. Het gaat mij erom dat de regering een beetje aandacht besteed aan rotzooi wat de chinezen verkopen. Als een surinamer rotzooi zou verkopen dat zou die aangepakt worden…

  Kun je je voostellen dat ik me dood heb geergerd toen ik een paar spullen kocht en die gelijk weg kon gooien, omdat ze niet deugden. o.a. een waterfilter, een emmer wiens handvat kapot ging na het vullen met een beetje water, een verfroller, een bezem enz.enz.enz.

  M.a.w. lijkt het net erop dat de chinezen beter beschermd worden als de consumenten van SU….Hier wil ik heel graag verandering in zien…


  Maak melding

 40. Ik weet het:
  De omzet die gemaakt zal worden komt door het wit wassen van geld.
  Dit is dan een manier om zwart geld te verzilveren. aha !!!!! nu snap ik het….(


  Maak melding

 41. Waarom blijven mensen in Nederland zo denigerend kijken naar mensen in Suriname.Is het misschien jaloezi.Ik vraag me al jaren af waarom dit verschijnsel.Waarom neerkijken.

  Maar ik denk dat het komt uit onwetendheid.onwetend over het geluksniveau van anderen en altijd maar denken dat iemand in een fila gelukkiger en of beter is dan iemand die minder heeft.Niet wetende hoe ver naast ze zitten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.