Suriname bij economisch minst vrije landen

65

PARAMARIBO, 14 jan – Suriname behoort tot de landen met de minste economische vrijheid. Volgens de Index voor Economische Vrijheid van de Wall Street Journal wordt het zelfs slechter. Het land zit op de index van honderd en zevenenzeventig landen op de honderd en vijfendertigste plaats. Vooral voor monetair beleid en corruptiebestrijding worden lager cijfers gehaald. Dat het IMF onlangs nog Suriname complimenteerde is toch geen vergissing volgens universiteitsdocent Anthony Caram. Het zijn de invalshoeken die verschillen.

Het IMF maakt slechts een momentopname. “De economische groei van vier en een half procent is uitzonderlijk voor het Caribisch gebied. Maar dat komt door de hoge prijzen voor olie en goud. De index (van de Wall Street Journal, red.) kijkt naar de structuur van de economie. En dan krijg je een heel ander beeld”, zegt Caram tegenover de Ware Tijd. Saint Lucia en Barbados doen het bijvoorbeeld veel beter wat welzijn betreft. Suriname verdient weliswaar meer.

Maar de lonen in de twee andere landen liggen beduidend hoger. Dat heeft alles te maken met economische efficiëntie. Precies daar laat Suriname het afweten. “Institutionele tekortkomingen als slecht bestuur en een inefficiënte overheid blijven economische ontwikkeling verstikken”, melden de samenstellers van de index. De vakbeweging is al lang van oordeel dat de economie stagneert. Maatregelen als verhoging van de brandstofheffing werken eerder verlammend.

65 REACTIES

 1. @de die hard fans van bouta de moordenaar

  Hahahaaaaaa…zeiden we dan niet eerder dat de IMF op de vingers getikt zal worden voor het verspreiden van leugens over Suriname!!

  Het IMF kan je vergelijken met RAPAR,beiden doen het met MOMENT OPNAMEN!
  Het IMF door cijfers door elkaar te halen
  en RAPAR Door opbel programma’s, om peilingen te houden.
  HAHAHAAAAAAA….hai boi!


  Maak melding

 2. Whahahaaaaa.haaaa…..haaawhaaaaaa…

  Kijk ,kijk het kont van de ndpers staan in Brand.
  Hahahaaaaaaa… zie ze aan damage control doen.
  Hallo ndpers dit bericht wordt internationaal gelezen er is weinig eigenlijk NIKS die jullie met de minnetjes kunnen bereiken!!
  Hahahaaaaaaa…..DE leugens van het IMF EN DE HOOP van de ndpers is de grond in geboord!
  Het is tijd voor de ndpers voor een REALITEITSCHECK!!
  WHAHAHAAAAAA…HAAHHAAAAAA…


  Maak melding

 3. Zie daar de realiteit Iedereen weet al lang dat de “groei”komt door de economische meewind. Het is als een wielrenner die uit zichzelf 27 km/h rijdt, maar door een tornado 300 km/h gaat en toch trots is op zijn snelheid.

  Vene heeft tot twee keer toe veel puin geruimd, wat orde en rust gebracht, de oude rekeningen betaald en wat gespaard. Ook zijn er enkele (simpele) bedrijven opgezet die TEN GEVOLGE VAN de crisis goed renderen.
  Vene heeft niet veel kunnen doen aan ontwikkeling. De problematiek daarvan ligt niet bij Vene of wie dan ook, maar bij het grondig ruïneren van de samenleving in de jaren 80.

  Onze nieuwe held heeft nog geen enkel bedrijf op poten geholpen dat geld binnenbrengt. Tenminste, in staatskas, ik bedoel niet bij de NDP of hun familie en vrienden.

  Als de crisis over is en de olie en goudprijzen stabiliseren zich, wil ik zien wat er gebeurt. Het zal dan waarschijnlijk de schuld van de regering zijn die dan aan de macht is.

  Ik blijf erbij:

  FRONT is BAD, NDP is EVIL!!


  Maak melding

 4. Hiermee is overduidelijk het bewijs geleverd dat de geweldige prestaties van Bouterse een gevolg zijn van meer geluk dan wijsheid. Ieder weldenkend mens moet wel tot dezelfde conclusie komen, alleen als je gezond verstand vertroebeld is door een paarse hersenspoeling denk je dat een president zonder gedegen opleiding, aan het hoofd van een kabinet met gemiddelde iets meer dan een mulo opleiding, tot meer in staat zou kunnen zijn. Onze president en zijn ministers zijn ondanks hun mooie ambtsketen en eedsaflegging in hun hart ordinaire hosselaars gebleven, ze richten zich vooral op het zo snel mogelijk maken van een grote slag in plaats van op het land goed besturen, zodat er werkelijk een duurzame economische ontwikkeling tot stand kan komen.


  Maak melding

 5. “Institutionele tekortkomingen als slecht bestuur en een inefficiënte overheid blijven economische ontwikkeling verstikken”,

  Open je ogen Bouta aanhangers dit is de waarheid en niets anders dan dat.

  De poepresten die jullie grote leider Bouta in jullie ogen heeft gestrooid moet je nu wel verwijderen en eerlijk kijken hoe het precies zit.

  Dus toch goed dat ik mijn mening heb over de huidige politieke situatie.


  Maak melding

 6. =Er staat geschreven:::“Institutionele tekortkomingen als slecht bestuur en een inefficiënte overheid blijven economische ontwikkeling verstikken”, melden de samenstellers van de index. Klopt als een bus.

  =Inderdaad zal het IMF een keer op de vingers getikt worden. Reden:
  =Men heeft geen oog wat er in de toekomst kan gaan gebeuren als de grondstofprijzen zullen dalen.

  =Niemand kan het ontkennen dat vanaf deze regering aan de macht is er weinig of helemaal NIETS is gebeurd. Jawel..
  =resuffeling en genieten wat de ander regering heeft achtergelaten.

  =De tekst geeft het al aan. Hoeveel van de mensen die in de regering zitten werken fulltime voor het volk??
  =De meeste hebben eigen zaken waardoor zij weinig of helemaal geen tijd hebben om het land goed te besturen.
  Daarom hebben zij ook geen kijk wat er allemaal aan het gebeuren zijn.
  =Hun zaakjes gaan voor en zie maar wie er allemaal rijk aan het worden zijn.


  Maak melding

 7. Met deze conclusies staat Suriname weer met beide benen op de grond ! Suriname heeft een casino economie. Als de olie en de goudmarkt in elkaar stort heeft de overheid een mega probleem. En helemaal nu Suriname 480 miljoen US Dollar moet storten om te mogen participeren in de gouddeal. Een werelddeal joh ! Gewoon mee doorgaan…Broeder Ray heeft het goed verwoord, realiteitscheck voor die paarse redismusus zou geen overbodige luxe zijn. Maar goed ik verwacht een tegenaanval vanuit Bijlmer Frissenstein 6 hg. Als de markt weer aantrekt slikken de Suri’s Bouta’s lus bere als zoete koek.


  Maak melding

 8. wat weet de index van economische vrijheid,’zij zitten zelf met een probleem wat economische vrijheid betreft.
  natuurlijk kijken zij met andere oog opmerkingen maar vergeten dat het om een ontwikkelings land gaat en niet alles in een dag op orde gesteld kan worden.
  suriname is geen europees land die nu in een crisis verkeren maar is een land in opbouw waar problemen die door de vorige macht hebbers opgelost moet worden en het liefst met een eigen opbouw patroon die niks met een onderdrukend methode te maken heeft.
  jij mag wel een econoom expert zijn maar jij bent geen econoom expert wat een opbouw land betreft omdat politiek,economie geen vooruit strevend doel voor su zou hebben omdat het op verdrukking en uitbuiting gebaseerd is voor onwikkelings landen,maw,die systeem is geen ordelijke systeem die de wereld in harmonie moet brengen maar om te heersen.
  zolang wij de surinamers ons eigen fundament wat sociale orde met maatschappelijke belangen niet crieeren zal men geen wezenlijke opbouw meemaken maar een schijn opbouw dat niet in goede orde zal velopen.
  ik vind dat het beter gaat in su dan voorheen,er zijn mogelijk heden die men vroeger niet had die mogelijkheden moet dan ook aangepakt worden door de su bevolking in het algemeen,met een duw in de rug door de regering weet ik zeker dat het lukken.

  pres,bouterse,sterkte


  Maak melding

 9. En het was nog vele malen erger tijdens de NF/Nieuwfront regering!

  Allemaal vergeten hoe dat ooit is begonnen erger te worden?

  1992 Drugs affaire, werden een hele reeks mensen betrapt waaronder de toemalige Rechter Frank Truideman.

  Frank Truideman moest opdonderen, want deze rechter deed aan corruptie waarbij zijn zoon Regilian Truideman ook betrokken was. Regilian werd de volgende dag dood aangetroffen. Of pleegde hij zelfmoord door overdosis coke of had hij in hete echt toevallig een hartstilstand, want het zal je maar gebeuren als je als vader en zoon, rechter en advocaat samen corruptie plegen.

  Frank Truideman is verder gegaan als advocaat die tot de dag van vandaag bezig is de rechtstaat te verzieken. Door gebruik te maken van zijn netwerk als ex- rechter doet deze man aan openlijk corruptie. 2,5 jr geleden heeft deze advocaat een gezin met 2 kinderen financieel uitgekleed en geheel niets voor ze uitgevoerd. Toen de vader van het gezin erachter kwam dat hij zijn geld kwijt was en het verder niet zou kunnen bekostigen, pleegde hij zelfmoord en liet zijn vrouw met 2 kinderen achter. In 2011 vertelde ze dat zij uiteindelijk geheel kosteloos hulp kreeg van een zekere advocaat Sunil Ramrattansing die de zaak voor haar ook nog won. De familie heeft klacht en al ingediend en nooit iets op vernomen. Wie was 2,5 jr geleden aan de macht? Wie was in Suriname in 1992 aan de macht?. Hoe kan een gevallen rechter die om corruptie moest opdonderen wel door als advocaat?

  Waarom deed de regering toen niets aan?

  Wat hebben NH/ VHP de afgelopen jaren aan corruptie bestrijding gedaan? Wie zijn aangepakt?

  Dus kom me niet vertellen dat het allemaal erger wordt door Bouterse of zijn regering. De wond moet eerst helen, er is veel kapot gemaakt, er zijn zaken die goed zijn gegaan maar er zijn ook zorgelijke zaken die ernstig fout zijn gegaan.

  Kijk maar naar de aanpak van de foute politie mensen.
  Wat deed de vorige regering eraan?

  Wat ondernam NF/ VHP tegen Surinder Mungra? Waren hun mensen toen blind? Iedereen wist het toch al in Nickere? Al jaren, ja jaren. Maar ja, Mungra is zakenman en oplichter en nu ook nog een pedo. En gelukkig heeft de derde hem de das omgedaan.

  Kijk naar de huidige regering: regering Bouterse pakt iedereen aan zonder aanzien des persoon.

  Laten wij allen hopen, bidden en vooral het vertrouwen blijven houden in onze president. Bouterse kan niet toveren.

  Corruptie heeft sinds 1992 grotere vormen aangenomen en wie was toen aan de macht? De parasieten moeten eerst verdwijnen!


  Maak melding

 10. De regering moet eens een keertje alle subsidie intrekken.Dan kunnen wij eindelijk een keertje zien wat de economie in werkelijkheid waard is.Vooral electriciteit en water zijn haast gratis.Ook de bussen moeten tegen re-ele bedragen rijden.Binnen de kortste keren staat het volk op straat ondanks dat Hooghart op schoot zit bij bout.Want honger is een heel scherpe zwaard.

  Cobie.


  Maak melding

 11. @paars is de mooiste kleur.
  Natuurlijk zijn wij met zijn allen blij als de leugens van bouta en zijn volgelingen ontmaskerd worden!!
  Een land draait niet op leugens,heb je het dan nog steeds niet begrepen?!


  Maak melding

 12. GMAP, over 3 jaar doet Suriname de kozakken dans. De rode ster is al nagenoeg vervangen door de hamer en sikkel. De politbureau in Paramaribo heeft de democratie al de kop ingedrukt. Journalisten kunnen hun werk al niet doen en censuur is doodnormaal.

  De NDP wordt straks omgedoopt in de Nationale Volkspartij. Andere partijen zijn straks niet meer toegestaan. Volks congressen, militaire parades en staatsbanketten zijn straks de normaalste zaak van de wereld. Suriname is niet ver verwijderd om een 2e Vietnam of Cuba te worden.


  Maak melding

 13. Koos,
  Daarom hebben ze Apintie geweigerd bij die militaire parade in Neckerie op 25 november 2012.
  Deze criminele oplichters hebben een smoel vol over democratie maar ze snappen de ballen niet van. het ergste is dat iedereen weet dat het gebeurd maar men kijkt de andere kant op, ook de media in suriname, een zeer gevaarlijke ontwikkeling


  Maak melding

 14. Het is niet zo verwonderelijk dat Suriname momenteel tot de minst economische vrije landen behoort, als je al niet weet wat economische efficienttie inhoud, omdat je geen economie hebt gestudeerd, maar alleen een patroonhouder weet te vullen, en 15 broeders wist te vermoorden, dan is het begrijpelijk dat je in dit geval laag scoort, en het monetair beleid is 0,0 omdat er geen visie bestaat bij deze leeghoofden, en corruptie zal helemaal niet aangepakt worden met zijn zogenaamde kruistocht tegen corruptie, want dat zal alleen moeilijker maken om de natuurlijke hulpbronnen die het volk toebehoren, te stelen.


  Maak melding

 15. De koers van heden is de SRD met 0,0897 gestegen en komt op 1:4,3849

  Su juicht te snel toe!! Het kind is nieteens geboren en men begint nu al de uitnodigingen de deur uit te doen. Het was maar een moment opname!!

  Die universiteitsdocent Anthony Caram is een uilskuiken. Na deze bericht zat iedereen op Rozen, nu zijn de Rozen verwelkt en inclusief de tak is het naar beneden gedonderd!!


  Maak melding

 16. Ohhh Jeee….

  Oeff dit lees ik nu net!

  Surineds, maak je borst(jes) maar nat, we zullen ze strax moeten steunen.
  Als je nou wil of niet, ‘All hands on deck’!

  Trieste zaak.


  Maak melding

 17. Geachte (heer) Ray, bovenstaande berichtgeving heb ik ter kennisgeving aangenomen. De rollen zijn omgedraaid: terwijl Nederland met de crisis worstelt, groeit de Surinaamse economie met 4 procent. Het einde van de hulp, twee jaar terug, doet geen zeer meer.

  Suriname heeft helemaal geen Nederlandse ontwikkelingshulp meer nodig. Terwijl Nederland in crisis verkeert, groeit de Surinaamse economie jaar in, jaar uit met ruim 4 procent. Dankzij de hoge olie-en goudprijs verdient de regering-Bouterse honderden miljoenen dollars aan de oliewinning en aan de goudkoorts in het binnenland. HOEST HOEST…uhmmm

  Ik had helaas uitgebreider willen reageren, maar op dit moment vlieg ik op kosten van de surinaamse gemeenschap de halve wereld over. Als lakei van Dhr Bouterse
  doet deze baan mij meer dan goed. Ik hoop de gemeenschap terug te betalen met potentiele nieuwe investeerders. Blijf vooral positief denken.


  Maak melding

 18. Suriname bij economisch minst vrije landen kan allemaal zo zijn maar ze hebben wel de mooiste vrouwen rondlopen. Ook deze zomer komt Arie naar je toe.


  Maak melding

 19. Effe een weetje

  China is één van s’werelds grootste economieën maar staat op deze lijst op nr. 139, suriname staat daar zelfs biven op plaats 135

  Beetje vreemde lijst als het aan mij vraagt


  Maak melding

 20. Bosje Bribiman, alles is vreemd als het je niet uitkomt.
  China en corruptie. hihihi Het is gewoon regelrecht geld geven aan een ambtenaar om iets van hem te krijgen, bijvoorbeeld toestemming voor een bouwproject. Het kan ook zijn dat een ambtenaar van een veiligheidsdienst jou helpt als je een ongeluk in een mijn hebt gehad. Dan doet ‘ie gewoon even zijn ogen dicht en kijkt de andere kant uit. Er worden allerlei cadeautjes gegeven. Dure wijnen, horloges, dure Chinese beeldhouwwerken. Jonge minnaressen zijn ook erg populair. Huizen. Alles. Je kan het zo erg niet bedenken of het komt voor.


  Maak melding

 21. @linglong,
  jij vraagt je af hoe een gevallen rechter, die vanwege corruptie moest vertrekken, wel door kan als advocaat.

  Waar ter wereld kan een seriemoordenaar, coupepleger, dictator en drugsdealer wel door als president???

  Ga naar een arts mijn vriend, want je hebt dringend hulp nodig, aangezien je niet goed bij je hoofd bent om zulke stomme vragen te stellen.


  Maak melding

 22. Dit noemen ze een wake-up call dus Suriname doe er je voordeel mee. Door hierop de juiste reactie te geven kun je jezelf qua positie verbeteren en de investering beïnvloeden van grote bedrijven


  Maak melding

 23. Onze Econoom en Historicus (sra-JUDESKA) heeft vandaag op het forum zijn lezing gehouden.
  Maandag 14 januari 2013 om 13:55 uur, door sra

  En ter aanvulling op bovengenoemd artikel even een verwijzing naar:

  MOSLIMLANDEN WILLEN HECHTERE HANDELSRELATIES MET SU.
  maandag, 14 januari 2013 (Bron-NoSpang.com)

  PARAMARIBO – De secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) komt volgende maand naar Suriname. Het bezoek komt op uitnodiging van president Desi Bouterse, die een hechtere samenwerking wil met de moslimwereld. Suriname en Guyana zijn op het westelijk halfrond strategisch zeer belangrijk voor de Arabische en moslimwereld.
  De komst van Ekmeleddin Ishanoglu wordt bevestigd door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Juist vanwege het strategisch belang van Suriname voor de OIC wil Ishanoglu Suriname overhalen om enkele nieuwe overeenkomsten te tekenen, die vooral te maken hebben met het promoten van de handel.

  Wel mi gudu switi (sra-JUDESKA):
  Maak je borst maar nat. Vorig jaar (2012) had ik je reeds gewaarschuwd.
  Straks komen je vrienden uit Timboektoe (Mali) met hun Boerka vrouwen naar SU.

  Ze worden behoorlijk verdreven door de Franse troepen.

  Begin alvast wat Djellaba’s en Boerka’s aan te schaffen. Ook voor (pero).
  Het is straks ook afgelopen met de pret.
  Gij zult geen Parbobier en Palmboom meer kunnen drinken.


  Maak melding

 24. =Een stukje tekst::::::

  -Corruptie geaccepteerd in Suriname

  =Op de ‘Corruption Perceptions Index 2012’ van ‘Transparency International’ neemt ons land een positie in die cijfermatig overeenkomt met de resultaten van het IDOS-onderzoek onder de Surinaamse burgers. Op een score van 0 tot en met 100 scoort Suriname 37 punt waarbij 100 staat voor corruptievrij en 0 voor zeer corrupt.

  Overigens blijkt uit de ‘Corruption Perceptions Index 2012’ ook dat wij geen problemen hebben om zaken te doen met landen waar corruptie nog welig tiert, zoals Guyana en Equatoriaal Guinee. Laatstgenoemd land heeft zelfs de ‘eer’ te behoren tot de top tien van de meest corrupte landen in de wereld.


  Maak melding

 25. waarom worden de mensen hier blij als ze lezen en horen dat het niet goed gaat met Suriname. het is alsof jullie gewoon op slecht nieuws staan te wachten. En ook no hopen op slecht nieuws. Bouta is toch niet Suriname en Suriname is toch niet Bouta? a dyersi tak den man /uma disi wan taki grad fadong yu K Sranan. No kari yu srefi Srananman if yu denk so. a no de in mi fasi fo kos doti taki. daarom un no de Sranang mang waarti if yu krey nanga den krab’dagu in a pta ta zoo. Sranan wan kondre nanga so meni potentie.


  Maak melding

 26. @Winston Lackin

  Helaas moet ik opmerken dat U en Uw baasje het slachtoffer zijn geworden van een en zelfde syndroom die wij sinds 25 feb 1980 kennen als het HOLLAND SYNDROOM.
  Sinds 1980 is het Uw baasje die Suriname aan het terroriseren is en niet Nederland. Uw baasje lijdt aan een ernstige vorm van Holland Complex en dat het heel schadelijk kan zijn voor degenen die hem omringen twijfel ik daarom niet want U kan ik prachtig als voorbeeld opgeven hoe men besmet wordt!
  Geen 1 land ter wereld zal het toestaan dat hun land geregeerd wordt door criminelen met of zonder Amnestie.
  Ik hoef U toch niet nog eens een keertje uit te leggen hoe Suriname in alles een uitzondering vormt in de wereld?!
  U, als spreekbuis van baasje gaat ons natuurlijk vertellen wat baasje graag horen wilt!
  Voorts kan ik U mededelen dat van de goud opbrengsten alleen Uw baasje ,zijn familie ,vrienden en volgelingen het geld zien dat binnen wordt gehaald!
  Hoe is het afgelopen met het LAI die in Frankrijk onderschept werd?!Heeft Uw baasje enstige schade geleden?!
  Oh ,en wij benijden U niet hoor dat U gewoon voor de lol op en neer blijft vliegen .
  Wel wensen wij dat op een dagje het vliegtuig ZONDER jouw zal terug vliegen richting Suriname!
  U heeft geen smaak hoor Lackin,moest U zo nodig achter een MOORDENAAR aanlopen?!
  Over smaak gesproken..BAH…..


  Maak melding

 27. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha prof.dr.ir.sra,die in Nederland woont en van een bijstandsuitkering leeft, spreekt ” de Index voor Economische Vrijheid van de Wall Street Journal” tegen!
  Het moet niet gekker worden op dit forum!
  sra we geloven je hoor!Je hebt gelijk!!!


  Maak melding

 28. weet je waar ik me druk overmaak: dat de oude mensen in de bejaarden huizen het zo slecht hebben. Geen hulpmiddelen, luiers enz. geen goed personeel, pure armoede en stelletje pikkers van de spullen van de bewoners. o.a huize Ashiana.

  wat een verlopen troep.De regering laat het personeel in de steek, jaren geen loonsverhoging. Ga eens een dagje kijken daar. Echt zielig hoor.


  Maak melding

 29. @GMAP & @Koos
  Ze staan niet WEER met hun beide benen op de GROND maar ze staan NU diep in de STRONT!

  *WAAR ZIJN AL DIE PAARSE AMATEURREKENAARS EN SALONECONOMEN GEBLEVEN?

  Het komt ervan wanneer jij je door heelwat bandieten laat ringeloren!!!


  Maak melding

 30. Medusa, het klopt idd dat Sra aka Judeska van een bijstanduitkering leeft. Hij vindt de uitkering een verworvenrecht. Hij ziet dit als een vorm van slavernij compensatie. De man kan werken maar vertikt het om een baan te zoeken. Ik heb die discussie al meerdere malen met hem gevoerd. De man blijft afgeven op Nederland en de witte mannen in het bijzonder. Zelf bezit hij een nederlandse paspoort en leeft hij eenzaam op een Bijlmer flatje. Doodzonde van je tijd om met hem een discussie aan te gaan. Schijnt dat hij binnenkort een meeting heeft met salon communist Bouterse. Het idee al..gatverr


  Maak melding

 31. Suriname wanbetaler….

  DEN HAAG – Suriname is nog steeds geen lid van de Caribische toerisme-organisatie, de Caribbean Tourism Organization (CTO). Het land heeft nog niet aan zijn contributieplicht voldaan, zegt CTO- marketingdirecteur Carol Hay aan dWT.

  Hay hoopt dat Suriname spoedig weer zal toetreden tot de CTO omdat het land enorme toeristische potentie heeft. Dat Suriname op dit moment vanwege de achterstallige contributie geen lid is, heeft volgens Hay geen invloed op de goede relatie die de CTO met het land heeft.

  Volgens minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme, is Suriname al begonnen met de betaling van de achterstallige contributie. “We zijn allang daarmee bezig. Maar als er extra aan achterstand is zullen we dat van ze vernemen”, zegt Pinas die niet precies weet hoeveel achterstallig geld al gestort is en wanneer dat gebeurd is.

  Volgens de CTO is Suriname sinds september 2011 geroyeerd vanwege achterstallige betaling van enkele jaren.


  Maak melding

 32. Irena, van deze regering hoef je niets te verwachten. Verkiezingsbeloftes blijkt kiezersbedrog te zijn, het land wordt verder in moeras geduwd met schulden, ambtenaren die zichzelf verrijken en bestuurders die op kosten van de belastingbetaler de halve wereld overvlieg onder mom van het binnenhalen van investeerders. Ik heb geen investeerders gezien. Tot nu toe willen Venezuela en China al te graag leningen aan Suriname slijten. De bevolking gaat komende 15 jaren pinaren.


  Maak melding

 33. “”Volgens minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme, is Suriname al begonnen met de betaling van de achterstallige contributie. “We zijn ALLANG daarmee bezig.””

  Hoe lang moet je bezig zijn met geld overmaken?? Is toch even een opdracht geven?

  “”Maar als er extra aan achterstand is zullen we dat van ze vernemen”, zegt Pinas die niet precies weet hoeveel achterstallig geld al gestort is en wanneer dat gebeurd is.””

  De man weet dus niets en lult uit zijn nek. Hou dan je bek dicht en ga het uitzoeken voor je begint te lullen.

  @ Irena: helemaal mee eens. Dat is onze NATIONALE SCHANDE!!

  @ “”winston lackin””

  “”Geachte (heer) Ray, bovenstaande berichtgeving heb ik ter kennisgeving aangenomen. De rollen zijn omgedraaid: terwijl Nederland met de crisis worstelt, groeit de Surinaamse economie met 4 procent. Het einde van de hulp, twee jaar terug, doet geen zeer meer.””

  JE VERGEET VOOR HET GEMAK EVEN DAT 4% VAN NIETS MINDER IS DAN 0,00004% VAN HEEL VEEL.

  “”Suriname heeft helemaal geen Nederlandse ontwikkelingshulp meer nodig. Terwijl Nederland in crisis verkeert, groeit de Surinaamse economie jaar in, jaar uit met ruim 4 procent. Dankzij de hoge olie-en goudprijs verdient de regering-Bouterse honderden miljoenen dollars aan de oliewinning en aan de goudkoorts in het binnenland. HOEST HOEST…uhmmm””

  JE ZEGT ZELF: “”DANKZIJ DE HOGE OLIE EN GOUDPRIJS””. IK HEB ER NIETS AAN TOE TE VOEGEN.

  “””….. Ik hoop de gemeenschap terug te betalen met potentiele nieuwe investeerders.”””

  IK HOOP HET OOK, MAAR IK WACHT NOG STEEDS OP HET EERSTE BEDRIJF DAT IETS KOMT BRENGEN I.P.V. WEGHALEN.

  @LINGLONG:

  je hebt een typefout gemaakt. Corruptie is vanaf 1982 zo verbreid (toen viel de controle massaal weg), niet 1992.


  Maak melding

 34. De witteman heeft weer ge sproken , en die domme massa gelooft het
  als nelson madela het zou zeggen dan zou het niet waar zijn he stelletje bakra ka


  Maak melding

 35. http://www.heritage.org/index/ranking Op deze lijst van Bosje Bribimang zien we de volgende ranking: VENUZUALA en ZIMBABWE staan op de 174 en de 175ste plaats. EQUATORIAAL GUINEE staat op de 170ste plaats en GUYANA is beter beoordeld, staat op de 129ste plaats. Venuzuela staat dus op de 4 voor de laatste plaats en Zimbabwe, waar men voor 3 eieren 3 miljard Zimbabwaanse dollar moet neer tellen, 3 voor de laatste.


  Maak melding

 36. Linlong en sra jullie zijn nu katten in het nauw whawhawhawhawh domme paarse ezels.Jullie zijn weer bezig het land te vernietigen.En straks gaan jullie weer massaal stemmen op front om de puinhopen van jullie weer op te ruimen jullie ondankbare ezels.
  De dommen aan de macht whawhawh.
  WIJ GAAN VOORUIT IN DE ACHTERUITGANG MET JULLIE PAARSE EZELS.


  Maak melding

 37. @Denko

  Ben jij soms een zwakzinnig groen varkentje? Je vertoont wel het gedrag dat kenmerkend is voor varkens. Linlong en Sra bezitten iets wat bij jou totaal ontbreekt. HERSENEN!!!!!!
  Volgens mij is politieke voorkeur een vrije keuze en iedereen in Suriname kan stemmen op een partij die hem zint. Dat jij als knorrend biggetje dat niet begrijpt is niet alleen triest maar toont ook aan dat jij de intelligentie ontbeert om dat ooit te kunnen inzien. Varkens kunnen immers niet vooruitdenken en corrigeren van hun vraatzucht is weliswaar mogelijk, maar anticiperen is nogal hoog voor ze gegrepen. Over domheid kun jij niet oordelen omdat begrip zonder intellect onmogelijk is. Dat betekent dat zelfs dom onbereikbaar voor je is en jou toestand het allerbeste als extreem achterlijk kan worden omschreven. Wij paarsen zullen persoonlijk voor definitieve vooruitgang voor je zorgen. Je krijgt een groter hok.


  Maak melding

 38. Forummers:

  Is Suriname ook aangesloten bij het (CAMI)?

  Omdat SU. vanaf 2010 alles in het werk zou stellen, om een begin te maken als Landbouw- Voedselschuur van het Caricom.
  En dat zou vervolgens een enorme inkomsten bron zijn voor het land.
  Maar ik hoor de laatste tijd niets meer hierover.

  Ik las toevallig een artikel over het (CAMI) via (StarNieuws) en dacht onmiddellijk aan Suriname.
  ………………………………………………
  KLIMAATSLIMME LANDBOUW SCOORT IN HET CARIBISCH GEBIED.
  14 Jan. 2013 (Bron-StarNieuws.com)

  In het Caribisch Gebied is klimaatslimme landbouw in staat om de productie te verhogen. In het landbouwproces moeten daarbij nuttige informatie over het weer en het klimaat worden meegenomen.

  De voedsel- en landbouworganisatie (FAO) promoot klimaatslimme landbouw. Zij wil met deze landbouwvorm de productiviteit duurzaam verhogen, broeikasgassen verminderen en de nationale voedselzekerheid alsook de ontwikkelingsdoelen (MDG’s) nastreven.

  Het Caribisch Landbouwmeteorologisch Initiatief (CAMI), met basis in Barbados, ondersteunt het project en zal alle weersomstandigheden zo nauwgezet mogelijk bijhouden zodat die informatie kan bijdragen tot gerichte beslissingen over de landbouwproductie.

  Tien nationale meteorologische diensten verdeeld over het Caribische Gebied maken deel uit van het CAMI, dat onder meer gesponsord wordt gefinancierd via een wetenschappelijk programma van de Europese Unie.

  Lees het vervolg natuurlijk op (StarNieuws.com).


  Maak melding

 39. Sabeltand
  Varkens kunnen immers niet vooruitdenken en corrigeren van hun vraatzucht is weliswaar mogelijk, maar anticiperen is nogal hoog voor ze gegrepen.

  Kijk dit vind ik een mooie zin van je,past precies bij die mensen die nu aan de macht zijn.
  Daarom blijf ik zeggen tegen mensen als jou,die bulken van de hersenen WE GAAN VOORUIT IN DE ACHTERUITGANG.


  Maak melding

 40. 15 jan. 2013

  Een nuancering voor Medusa!
  Misschien kan mijn reactie bijdragen, dat jij de publicatie van de Wall Street beter begrijpt.

  Wat verstaat de Wall Street hier onder economische vrijheid? En wat voor argumenten gebruikt de Wall Street om hun conclusie te valideren?

  Het instituut ‘Wall Street’ heb ik leren kennen als een organisatie waar het perspectief van en de snelheid van goederenstromen gericht op het aanbod van belang zijn.Dat is hun grootste invalshoek.

  Een land wordt door de Wall Street beoordeeld niet op haar economische verdiensten, maar meer op de snelle efficientie om internationale economische activiteiten mogelijk te maken waarop bijvoorbeeld grote multinationals makkelijk en vrij, in aanbod, op kunnen inspelen. Ik denk dat dit voor de Wall Street de Economische vrijheid is.

  Suriname is op dit punt, volgens Wall Street, nog traag en scoort dus slecht.

  Een belangrijk element voor deze traagheid moet mijns inziens gezocht worden bij het matig tot lage professioneel en gespecialiseerd onderwijsniveau van de Surinamers, in Suriname, zelf.Dit probleem is al tientallen jaren bekend.

  Het nieuw te organiseren onderwijs in Suriname zal in de toekomst hierin verandering moeten brengen. Ook het gericht durven aan te trekken van goed en gespecialiseerd opgeleide Surinamers die in het buitenland wonen kan helpen.

  En de Wall Street is in mijn ogen voor Suriname nu van minder belang dan het IMF. Wie wil dit tegenspreken?

  Medusa, Henk Molenaar, Esmerald,
  Graag van jullie inhoudelijk een deskundige (tegen)reactie.
  En echt niet spelen op de man.Oh ja, de minpunten niet vergeten!!!
  Srika


  Maak melding

 41. @Srika

  Je reactie is zeer helder en ik ben het gedeeltelijk met je eens. Medusa is zeker in staat inhoudelijk te reageren maar van Henk Molenaar en Esmerald hoef je absoluut geen inhoudelijke reactie te verwachten. En deskundig al helemaal niet. Dit zijn nu net de twee personen op dit forum die een behoorlijke scholing ontberen en daardoor de meest vulgaire wartaal uitslaan. 66 procent van je oproep is dus water naar zee dragen.


  Maak melding

 42. Hahahhahah, dit zal wel ook over NF gaan, hoe kan men verwachten dat het in 2 jaar veel beter zal worden,na alle rotzooi en corruptie die NF heeft achtergelaten?
  Ze beginnen nu al te prediken dat ze de Surinamers moeten gaan helpen,waarmee dan, hebben ze hier niets met de crisis te maken?Hahahah alleen sommige SurNeds wanen zich financieel beter dan andere Nederlanders hahaha.O ja komt door het bericht dat de Surneds het goed doen ze hebben tigmiljard,hahahaha maar dat ligt meer aan de Hindustanen,Chinezen en Javanen ,want die hebben toko’s restaurants enz.enz.enz, hahahah de rest wil doen voorkomen alsof ze ook tot die selecte groep behoren.niets is minder waar de deurwaarders hebben hun handen vol aan ze.

  De helden op sokken zijn weer bezig,nog 1x gaan jullie de straat op,mobiliseren,en hupsekee naar Suriname een opstand bewerkstelligen,vb Syriers,Egyptenaren,Libiers enz.enz. UP YOU GO,cowards.


  Maak melding

 43. PARAMARIBO- De werkende klasse heeft geen boodschap aan de lofzang van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) over de harde economische maatregelen die de regering in 2011 heeft getroffen. Dit zegt Robby Berenstein, voorzitter van de Progressieve Vakcentrale C-47.

  Het IMF noemde de strakke en efficiënte wijze waarop de impopulaire maatregelen zijn doorgevoerd “een voorbeeld voor het Caribisch gebied”.

  Over deze maatregelen zegt de vakbondsman dat de devaluatie van de Surinaamse dollar en verhoging van de belastingen op diverse producten, waaronder brandstof, nog steeds worden gevoeld.

  Volgens Berenstein is het leven ruim 15 procent duurder geworden in 2011. “Maar mensen hebben slechts tussen tien en veertien procent loonsverhoging gehad. Bij ambtenaren was de looncorrectie slechts tien procent. Dat betekent dat de werkende klasse nog steeds moet inleveren”, redeneert hij.

  Berenstein zegt dat hij zijn kritiek baseert op harde cijfers en dat het geen onderhandelingstrategie is. Hij wijst de aanpak van de regering resoluut af. Dergelijke pijnlijke maatregelen mochten niet doorgevoerd worden zonder eerst te overleggen met belangrijke sociale partners zoals de vakbeweging en de particuliere sector.

  Volgens het IMF zorgen de economische maatregelen voor rust op de valutamarkt en een stabiele Surinaamse dollar; ook stijgen de kosten van levensonderhoud minder drastisch.


  Maak melding

 44. Redimoesoes weet niet of men de geschiedenis kent en wat en wie bedoeld word want REDIMOESOES zijn slaven die vrijheidstrijdende slaven hebben verraden voor de slaven meesters. In mijn ogen zijn zij de gasten die echt klagen!!

  JAAA!!


  Maak melding

 45. ALS de belasting bij komt kijken dan wordt alles iets duurder en als ik het goed begrijp dan kan je jaarlijks ook belasting terug vragen

  De belasting zorgt dat er meer verharde wegen komen vele andere dingen dat het volk ten goede komt

  EEN van is dat scholen langer open blijven door ouders geen schoolgeld betaald hoef te worden en dat de kinderen ook nog voeding kregen

  Niet een ieder doet om zijn terrein schoon maken dus moet de staat het doen dat kost ook geld en als je jouw weiland niet onder houd kan hem kwijt raken

  Als je positief denkt dan is het terecht!!


  Maak melding

 46. PAUL, de belastingcenten van de Surinaamse burgers verdwijnen linea recta in de zakken van Bouterse, Somo en Bruns. Pak alleen de lijst van de NDP programma erbij. Niets wordt waargemaakt. Alleen praatjes hebben ze. Laat je niet gek maken. De huidige regering stinkt.


  Maak melding

 47. De grote jongens achter de Index voor Economische Vrijheid van de Wall Street Journal, zijn grote voorstander van economische vrijheid voor kapitaalkrachtigen. Het zijn de grote sponsoren van de Republikeinse partij in Amerika. Ik weet uit eigen ervaringen,en naast mij weten ook velen wat voor ellende de liberalisatie van de economieen voor de massas in heel veel landen heeft gebracht.De economische vrijheden houden o.a. in dat bedrijven niet door overheden aan banden worden gelegd bij hun bedrijfsvoering en het maken van winsten.In b.v. Nederland moeten mensen de volle pond gaan betalen voor hun ziektekosten premies,gas- en electriciteit,enz.Daarnaast moeten werkgevers alle vrijheid hebben om mensen te ontslaan, dus jong voor oud en mogen werkgevers zelf gaan bepalen hoeveel ze aan loon willen uitbetalen aan werknemers.

  M.b.t. tot de corruptie in een land heeft men een punt.Het beste kan men de corruptie in een land meten meten aan de hand van een aantal indicatoren. Deze kunnen zijn:
  – een groot overheidsapparaat.Bureaucratie werkt corruptie in de hand.Suriname heeft eegigantisch overheidsapparaat.
  – hoge uitval van leerlingen en studenten op scholen.
  -overheden die ambtenaren om partij politieke redenen thuis laten zonder werk laten zitten.
  – gebrekkige sociale voorzieningen in een land.


  Maak melding

 48. En vandaag zijn de achterstallige salarissen van het onderwijzend personeel van de afgelopen 5 maanden van de naschoolse opvang nog steeds niet uitbetaald, en is het gehandicaptenvervoer wegens wanbetaling stopgezet.


  Maak melding

 49. @fanny

  En wat is jou toegevoegde waarde?
  Als je geen fuck te doen hebt, blijf weg secreet.

  Je bent niet verplicht mijn reacties te lezen.
  Skippen mag ook.

  Achterlijk!


  Maak melding

 50. door GMAP

  Koos,
  Daarom hebben ze Apintie geweigerd bij die militaire parade in Neckerie op 25 november 2012.
  Deze criminele oplichters hebben een smoel vol over democratie maar ze snappen de ballen niet van. het ergste is dat iedereen weet dat het gebeurd maar men kijkt de andere kant op, ook de media in suriname, een zeer gevaarlijke ontwikkeling

  Beoordeel niet apintie hebben ze geweigerd maar jij en die junk gaik eyk. ze is net als jou media geil.


  Maak melding

 51. Ik vraag me af waarom zijn de Surinamers zo dom, niemand durft iets te ondernemen tegen de regering, zelf slaven
  waren intelligenter. Volgens deze regering betekend IMF
  met Inkomsten Mag je Frauderen.


  Maak melding

 52. @glenn

  Er bestaan mensen die zo stom zijn dat ze Surinamers dom vinden. En onder de slaven had je heel intelligente mensen waar jij zeker niet aan zou kunnen tippen. De allerslimste slaven waren degenen die het bezit van jou meesters in de fik staken. En denk erom, onze regering bestaat niet uit redimoesoes en dat betekent meestal dat ze door redimoesoes boeven worden genoemd. Ik zal jou altijd een domme slaaf blijven noemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.