dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisVicepresident: hulde aan Louis Doedel komt laat

Vicepresident: hulde aan Louis Doedel komt laat

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 jan – De hulde aan arbeidersleider Louis Doedel komt laat. Dit zegt vicepresident en Doedels achterneef, Robert Ameerali. Doedel overleed in 1980 en heeft nu pas een bronzen kopstuk staan. Hoewel vaker kritiek geleverd wordt door de vakbeweging op wat werkgevers en overheid verkeerd doen, is dit een misser uit eigen kamp. “In alle voorbije regeringen was de vakbeweging erbij”, aldus Ameerali.

Toch duurde het ruim dertig jaar. “Misschien wachtte Doedel wel op mij”, zei Ameerali tijdens de onthulling. De bronzen kop prijkt op het plein van het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname, Sivis. De aanzet komt van onder meer Emile Wijntuin. De oud-parlementsvoorzitter noemt Doedel ‘Suriname’s eerste echte revolutionair’. Hij kwam op voor arbeiders en werklozen in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Eerst op Curaçao en later in eigen land organiseerde Doedel protestdemonstraties tegen honger en werkloosheid. Na uit Curaçao gezet te zijn, gaf hij terug in Suriname aan de situatie niet te willen pikken. Er werden manifesten uitgegeven waarin om oplossingen werden gevraagd. Onder andere moesten grote publieke werken worden uitgevoerd om banen te scheppen. Louis Gerardus Doedel werd ruim veertig jaar opgesloten in het gekkenhuis, waar hij ook stierf.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

59 REACTIES
 1. Ben benieuwd wanneer deze regering de 15 gestorven broeders van de decembermoorden gaan eren ? Sterker nog, het is te hopen dat enkele kopstukken van deze regering aansprakelijk en gestraft worden gesteld voor deze gruwelijke misdaad.Deze mensen zijn in het harnas gestorven. Voor mij zijn deze mensen helden die op kwamen voor vrijheid en democratie.


  Maak melding
 2. @Koos u hebt gelijk. De 15 vermoorde surinamers kwamen op voor het recht van de vrije meningsuiting. Deze mensen zijn op beestachtige wijze afgeslacht. Ik hoop dat in de toekomst postuum voor deze mensen een herdenkingsmonument wordt opgericht!


  Maak melding
 3. Mooie gedachte echter de DNA heeft er voor gezorgd dat de hoofdverdachte uit de handen van justitie blijft en zich kunnen wanen in onaantastbaarheid.
  Er zal eerst een politieke schoonmaak en eventueel strafrechtelijke vervolging moeten plaatsvinden alvorens de 15 vermoordde broeders postuum worden geëerd.


  Maak melding
 4. Baja, de 15 vermoorde surinamers verdienen allemaal een monument. Heeft deze regering en de president in het bijzonder de ballen dit te bewerkstelligen ? De president kan zich niet verschuilen achter het feit dat deze mensen als rebellen / staatsvijanden werden gezien. Deze ongewapende mensen zijn op de meest beestachtige wijze om het leven gebracht. Erkenning en een monument zou de eerste stap tot verzoening moeten leiden. Onafhankelijke rechters zullen ter zijnde tijd een definitieve uitspraak moeten doen. Men moet weten dat je niet ongestraft moorden kunt plegen, of je nu Ramesh, Stanley of Soepharto heet.


  Maak melding
 5. Helaas redimusus, de 15 verraders verdienen geen monument. Alleen mensen zonder verstand willen deze CIA coupers eren. Misschien een hondenuitlaatplek, waar de honden kunnen zeiken.

  In de jaren ’80 was er een plaat uitgekomen ter ere van Louis Doedel, ik moet ff kijken wie het weer zong.

  Louis Doedel, de grote eerste Revolutionair van Suriname.


  Maak melding
 6. Bally, de hondenuitlaatplek is al ingenomen door je familiegraf pannekoek. Als jou baasje Bouta komt te overlijden wil de plaatselijk diervoederfabriekant de stoffelijke resten inblikken tot premium varkensvoer.


  Maak melding
 7. Voor kakkerlakken zoals Bally met geen ons moraal in zijn donder zijn mensen men een eigen mening ‘landverraders’ en de moordenaars die met geweld een wettelijk gekozen regering naar huis hebben geschoten ‘echte helden’.

  Het zijn Paarse Kakkerlakken zoals Bailly zonder opleiding en moraal die gedijen onder en steen waar het daglicht niet kan komen. Het vuilnis van de Surinaamse maatschappij die zich door zich aan te sluiten bij de Paarse Gang iets van de Surinaamse koekkruimels proberen te krijgen.


  Maak melding
 8. door Koos

  Ben benieuwd wanneer deze regering de 15 gestorven broeders van de decembermoorden gaan eren ? Sterker nog, het is te hopen dat enkele kopstukken van deze regering aansprakelijk en gestraft worden gesteld voor deze gruwelijke misdaad.Deze mensen zijn in het harnas gestorven. Voor mij zijn deze mensen helden die op kwamen voor vrijheid en democratie.

  Wees maar gerust, dat komt wel nadat die 100 jonge gedode militairen zullen zijn geëerd, jo saka saka jo!


  Maak melding
 9. Dit vind ik een goedkope manier om te scoren van een regering onder leiding van een moordenaar die vrijheidsstrijders en een vakbondman cyriel daal heeft vermoord, Surinamers die met hun leven hebben betaald voor de terugkeer van democratie in suriname,ze hebben zich verzet tegen dictatuur,onderdrukking,vernedering,knechten en machtsmisbruik.
  Ik vindt het hypocriet dat Surinamers die huilen om Louis Doedel geen moer voor deze man hebben gedaan, jullie zijn in mijn optiek even schuldig als die blanken kolonisten.


  Maak melding
 10. Wie weet zich in de binnenstad van Paramaribo, Maagden-straat en omgeving een Javaanse man met verwrongen ledematen te herinneren? Hoe kwam dat? Wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding
 11. Laat de Surinamer blij zijn, alsnog dan, met dit gebaar tenminste. Wat ik en nog velen nooit zullen begrijpen waarom ie zolang in colera heeft gezeten, wist men het niet, een vraagteken,waarom heeft men nooit wat gedaan om hem eruit te krijgen, ok , en de familie zijn die nooit echt op zoek gegaan om hem te zoeken, zo groot is die gemeenschap toch niet in Suriname, maar goed, en in het boek waar die Emile W het over heeft over, schei uit mensen daar zal Doedel nooit in komen, logisch toch of niet.


  Maak melding
 12. Henk Molenaar, kijk eens in de spiegel, ik denk dat jij eerder op een kakkerlak lijkt.

  Wat voor moraal heb jij, redimusu? Over opleiding zal ik het niet eens hebben.

  Hoe lang nog zal jij je als een goedkope hoer verkopen aan jouw Nederlandse heer. Je bent alleen maar destabiliserend bezig om de witte man te paaien voor een grijpstuiver.

  Het zijn nu andere tijden in Suriname, bakra basi a k’ba, dus jouw witte baas krijgt geen vinger in de pap, en dat weten jullie, vandaar dat jullie zo te keer gaan. Suriname kan best goed draaien zonder Nederland.


  Maak melding
 13. @GMAP

  Broeder, voorzichting met het slaan van spijkers op de kop….

  Door haat en jaloezie zijn ze verblind dat ze geen onderscheid kunnen maken tussen feiten en leugens…

  Je zal je kinderen maar opvoeden met leugens en bedrog…

  In onze tijd waren er normen en waarden en zeer zeker GEEN moreel verval zoals NU…


  Maak melding
 14. Paraman, die 100 gedode militairen zijn de dood ingejaagt door jouw baasje. Hij was destijds eind verantwoordelijk en niemand anders ! Knoop dat goed in je oren… hij heeft vele doden op zijn geweten. Hij moet maar gaan uitleggen aan de nabestaanden waarom hij die onzinnige oorlog is begonnen. Met een beetje hersenen weet je dat een pen machtiger dan de loop van een geweer. Die jongens die de oerwoud zijn ingestuurd kan je weinig kwalijk nemen. Dus antwoord op jouw vraag, ook voor die mensen zou er een monument moeten komen en voor de slachtoffers van Brunswijks zijde en Moiwana. Nogmaals de anarchie in de jaren 80 kun je volledig Bouterse toerekenen.


  Maak melding
 15. Surinamers kunnen van deze man een les leren om op te komen voor de (arbeids)rechten van de mens en dat iedereen het recht heeft op een normaal en sociaal leven.

  Het is de hoogste tijd dat de minimumloon nu in Suriname wordt door gevoerd.

  Hopelijk dat men op de verjaardag/sterftedag van deze man blijft stil staan en voor de rechten van de kanslozen in Suriname blijft stil staan. Iedereen heeft recht op recht op leven en niet om onder drukt te worden, vergeten te worden. Hij is een goed voorbeeld om deze begrippen te gedenken en ervoor te vechten.


  Maak melding
 16. Paraman.
  Normaal reageer ik niet op die shit van jou, die javaanse man waar jij het over hebt gaan er verschillende verhalen over 1 dat hij in gevangenis zat .
  Bouterse heeft de zelfde soort straf van die kolonisten toegepast op zijn tegen standers in Fort Zeelandia, er gaan ook verhalen de ronde over afsnijden van cyriel daal zijn lid door bouterse, dat geloof jij zeker niet omdat het over idiool gaat bouterse gaat.
  ik hoop dat je mij snap.


  Maak melding
 17. Enerzijds is het jammer dat mensen als Paraman en Bally vrij op deze aardkloot mogen schrijven waar zij zin in hebben.
  Aan de andere kant is het een genot om hun onzin argumenten te kunnen. Een kwestie van beschaving en echte democratie. En dat is toch wel ff iets anders dat hun dictatoriale idool/icoon DDB.
  De dictator en moordenaar.


  Maak melding
 18. redimusus wat kletsen jullie”die 15 landveraders hadden opdracht van hun witte basja om bouterse te vermoorden en om su in onderworpenheid te houden.
  nu zien zij dat het niet is gelukt,dus geven zij een surinamer de schuld zodat wij tegen elkaar opkomen en dat is wat jullie doen.
  laten zij die stukken openbaren die zij voor 60 jaren in de doofpot willen zetten,sakasaka redimusus


  Maak melding
 19. pasew

  na redimusu na ju

  wang dju-ka betekend blanke sront en dat eet jij omdat jij aan die dju-ka ben blijven hangen.

  weet jij dan niet dat een dju jood betekend en een jood een witte man is,


  Maak melding
 20. Sra,

  – 15 landveraders hadden opdracht van hun witte basja om bouterse te vermoorden ?

  Waarom denk je dat, ben benieuwd naar je theorie. Welke belang hadden ze erbij om Bouterse om te brengen ? Volgens jullie paarse aanhangers zou Nederland toch een dubieuze rol hebben gespeeld tijdende dec.moorden. Nederland zou toch Bouterse geholpen hebben met de coupe ? Nu zeg je dat die wittemannen samengeworen hebben met die zgn 15 landverraders.. begrijp jij het nog ???


  Maak melding
 21. Ik heb het lied gevonden en gelijk getranscribeerd, zodat een ieder mee kan zingen, ook de redimusus.

  Taigi mi sa a du di den sroto en so langa

  Taigi mi sa a du di den pina en so te

  Dik’ hati a ben habi fu suku en leti

  a no ben denki langa a feti ben hebi

  a libi ini wan ten di den bakra ben rigeri Sranan

  Den bakra ben du san den be wani nanga wi kondreman

  Ma toch a no ben frede fu suku en leti

  toch a no ben frede fu bigin a feti

  Taigi mi san yu bow du te yu ben de ini en presi

  Grontapu no prati nanga leti son ten, dat’ meki wi e’ kari en nen

  Louis Doedel, wan DyaDya Srananman

  Louis Doedel, wan DyaDya Srananman

  A no ben man tan tiri

  Taki fa a firi

  Kruderi lek wan man, a ben opo den ferstan

  Revo denki ini en ten

  Mek’ den bakra yere en sten

  Kruderi lek’ wan man, a ben opo den ferstan

  Di den no ben man moro, den sroto en na lawmanhoso

  A dede pina fasi ma en feti no ben de fu soso

  A man leki Louis Doedel kon opo wi ai

  Mek wi leri fu feti gi wi leti mek wi kondre kan drai

  Grontapu no prati nanga leti son ten, fu dati wi e kari en nen

  Louis Doedel Wan DyaDya Srananman

  Louis Doedel Wan DyaDya Srananman

  Louis Doedel Wan DyaDya Srananman

  Louis Doedel Wan DyaDya Srananman

  Meezingen kan op Youtube: http://youtu.be/Ihs2Ce5YF54 Jerry Themen (Zang Darl Filemon) – Louis Doedel


  Maak melding
 22. koos
  jij bent ook een redimusu

  die opdracht wat nedland met bouterse had was om su ook in onderworpenheid te houden,alleen die verschil met die andere coupplegers was dat bouterse nedland een loer heeft gedraaid en heeft gezecht,;mi mars jullie krijgen su niet meer onder jullie poten su voor de surinamers waar nedland niks meer over te zeggen heeft.
  bouterse laat merken dat wij zonder nedland die zich zo goed voordeet ook vooruit komen en dat kan jou president niet hebben ,vandaar dat hij die onwikkelings geld gehouden heeft”maar bouterse heeft hem een gepaste antwoordt gegeven”Rutte,heb ik jou geld gevraagd,houd het maar voor die voedsel banken


  Maak melding
 23. ‘Misschien wachtte Doedel wel op mij”, zei Ameerali tijdens de onthulling’

  er wachten nog meer op hem!De leraren,bushouders landbouwers enz.Cobus moest wegens gebrek aan gelden hun diensten aan gehandicapten staken.En dan wachtte iemand uit lang vervlogen tijden op hem?Wat een arrogantie.Laat hij maar terug gaan naar zijn copieer machines waar hij hoort.

  Cobie.


  Maak melding
 24. Ik zei al eerder!! Waarom moet Su zo’n haast maken in het algemeenheid?? Zij hebben alle tijd van de Wereld!! Als het vandaag niet kan, dan maar misschien over twee weken als het hen uitkomt.


  Maak melding
 25. De NDP Gang heeft journalisten en vaknbondsleiders gemarteld en vermoord…..het is behoorlijk hypocriet om nu plotseling een vakbondsleider te gaan eren.


  Maak melding
 26. Sra, volgens mij begrijp je het zelf niet meer. Blijf rustig ademen en lees je verhaal nog eens goed door.
  Het is overduidelijk dat je als beest zonder moraal deze moorden wilt goed praten maar doe in godsnaam iets aan je taalachterstand. Wissel desnoods je airmiles in voor een taalcursus. Verder valt het mij op dat je paarse collega’s ook een beperkt verstandelijk vermogen hebben. Niveau van een mongool. Jammer want dat komt de discussie niet ten goede en je maakt je zelf belachelijk.

  Eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten is iets wat jullie niet snappen en nooit zullen doen. Al bulkt Suriname straks van het geld, zonder deze waardes stelt een natie ene moer voor.


  Maak melding
 27. Bij Ameerali leeft de hoop dat op een dag ook een borstbeeld van hem komen zal in Suriname,al komt het gewoon voor de lol,hij wil ook een borstbeeld dat is alles.


  Maak melding
 28. O gut o gut, daar gaat die bende weer.Ze kunnen niet even hun haat laten voor wat het is,om Louis Doedel te eren,ze hebben het maar over die miezerige 15 vermoordde tegenstanders,ze wilden zo graag weer aan de macht om verder te stelen.Voor het gemak vergeten ze wat de kolonisator deze GROTE vechter voor het recht van de arbeiders heeft aangedaan.Het artikel heeft helemaal en dan ook helmaal niets te maken met Bouterse en co. ai bajaaaa die zg tegenstanders zitten hier op het internet te zeiken en maar zeiken makkelijk he,gaan jullie aub de straat op je haat verkondigen misschien heel misschien vinden jullie medestanders,ga dan met zijn allen naar Suriname begin te rebelleren tegen de regering,dat zou ik nou echte mannen met BALLEN noemen.
  Anders blijft Bouterse zitten waar die is en blijven jullie met een trauma jullie hele miserabele leventje zitten.

  Met dank aan deze regering,daar was die slaaf Vene veels te bang voor ,om zijn slavenmeesters niet in het harnas te jagen heeft hij Doedel laten barsten,om hoe dan ook deze grote zoon van Suriname eindelijk toch een monument te geven.


  Maak melding
 29. Wanneer volgt Cyriel Daal wier vermoord is door de DiDIBri??

  Heeft contant afgerekend met hem volgens die DDB!! was duidelijk op Surinaamse STVS 1 en 2 kanaal 8 te zien!!!!


  Maak melding
 30. I know
  Vene hoefde niet over lijken te gaan om te mogen regeren over Suriname!
  Hij heeft niemand vermoord en zal altijd de gewaardeerde ex president blijven van Suriname!
  Hij heeft bovendien ook altijd geregeerd zonder amnestie.
  Een prestatie die jouw baasje nooit zal kunnen nadoen!
  Jou baasje ging over Lijken en regeert met Amnestie!


  Maak melding
 31. Deze regering is hypocriet. Bouterse heeft destijds Fred Berby ook gemarteld. Onderstaande journalisten en vakbond broeders zijn eveneens door Bouta omgebracht.

  – Frank Wijngaarde (43),
  journalist en radio-omroeper werkzaam bij ABC Radio (Wijngaarde was Nederlander)

  – Lesley Rahman (28),
  journalist verbonden aan het dagblad De Ware Tijd

  – Cyrill Daal (46),
  voorzitter van de Moederbond (op dat moment de grootste vakbond van Suriname)

  – Bram Behr (31),
  journalist verbonden aan het communistisch weekblad Mokro

  WAAROM EEN BEELD VOOR DOEDEL ?


  Maak melding
 32. FAAAAKA Zijn juli de Marrons vergeten de Marrons moet een VRIJHEIDS BEELD krijgen in hun regio maar DAN van GOUD zal wel ZWAAAARRR!!!! bewaakt moeten worden

  VRIJHEIDS BEELD VOOR DE MARRONS!


  Maak melding
 33. ik wil ook een beeld, maar dan voor mijn 😉 sra 😉

  hij vertoeft al 12.000 jaar in Su vandaar, en nee nee,

  geen borstbeeld, maar van zijn bakasei 🙂 🙂


  Maak melding
 34. De salon nationalisten op dit forum trekken alweer een te grote broek aan en willen weer belangrijk doen.

  Indien de CIA zich met binnenlandse aangelegenheden van een land bemoeit loopt het niet zo fraai af voor die landen.
  Korea,Santo Domingo,Vietnam,Salvador,Nicaragua,Cuba,
  Chili,Argentinië,Grenada,Panama,Irak,Afghanistan,Pakistan etc.
  Toen de VS zich met Suriname wilde bemoeien hebben ze eerst de Brazilianen (generaal Venturini) ingeschakeld om Bouterse op de consequenties van zijn handelen te wijzen.

  De 2 opdrachten die in mijn geheugen gegrift staan zijn:
  1.De Cubanen moesten binnen 1×24 uur het land verlaten en dat heeft Bouterse ook keurig netjes gedaan.HULDE AAN HEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  2.Geen enkel ambassadelid of toerist van Amerikaanse afkomst mocht een haar gekrenkt worden.

  Dus stop met/over die fabeltjes dat de CIA bij een tegencoup betrokken was!
  En wees blij dat dat niet gebeurt is!
  Trouwens de Fransen gedragen zich precies als de VS in Afrika!


  Maak melding
 35. @GMAP heet ook Glen Water en verschuild zich achter een foto van Bon Marley.
  Kijken jullie maar op de site van dwtonline en let op de schrijfwijze.
  Deze man kraakt alles wat Suriname en Surinamer is af, ook de zwarte mens.
  Je hebt Bob Marley dan nooit begrepen en zal hem never nooit begrijpen.
  ”You’ve been trodding on the winepress much too long ”
  Bob Marley.


  Maak melding
 36. onafhankelijkheid wilden wij, en die kregen wij ook!!!

  50 % vlucht, de andere helft krijgt 3.5 miljard alsook de 17e rijkste bodem!!!!

  en nog willen wij 12 miljard erbij!!!!

  🙂


  Maak melding
 37. baasje????over wie of wat
  heb je het eigenlijk pfffff,ach ja gebrek aan woorden.Vertel me wanneer ga je werkelijk een opstand beginnen Ray?Als je niet weet hoe of wat vraag de Molukkers.Hier op dit forum kom je nergens met je haat tegen de Surinaamse regering en de president,je vingers worden eerstdaags krom,het heeft absuluut geen nut mang hahahaha doe echt wat ik je aanbeveel:GA DE STRAAT OP CHARTER MEDESTANDERS EN GA IN SURINAME REBELLEREN.


  Maak melding
 38. i know
  Garandeer jij mijn veiligheid dan?
  15 landgenoten werden eerder in opdracht van je baasje uit hun bedden gehaald en geexecuteerd zonder pardon aan de handen van je baasje!Hun schuld was alleen dat zij als surinamers hun meningen hadden durven uit te spreken en het moesten bekopen met hun leven!!
  Je hebt zeker geen weet over de kogelbrieven die verzonden worden aan het adres van allen die durven uit te spreken en vechten voor gerechtigheid voor hun eerder vermoorde landgenoten door je baasje!
  Je baasje zegt ook dat allen die tegen hem durven uit te spreken staatsvijanden zijn !
  Zijn sluipschutters staan gereed om de boel overhoop te schieten zodra je baasje het sein heeft gegeven zo te doen!
  Je baasje leest dit forum ook,of hij mij gaat sparen daar twijfel ik ten zeerste aan!
  Enne…kan jij mij uitleggen waarom je baasje amnestie heeft!!Jij zal het namenlijk beter weten ..begin mij te komen uitleggem ..ik wacht!

  Ps
  de heren Baboeram ,Hoost onder anderen werden vermoord omdat zij als advocaten optraden voor Rambocus,en werden zij tijdens het uitoefenen van hun beroep op zeer beestachtige wijze afgemaakt door je baasje.!


  Maak melding
 39. Genoegdoening slachtoffers van de revolutie dient door Bouterse aansluitend op de AMNESTIE-wet invulling te krijgen.

  Een ieder levert/heeft geleverd zijn/haar bijdrage – vaak jammer genoeg tegelijk gepaard gaand met onoverkomelijk menselijk falen, leed, dit met het oog op de ontwikkeling van Suriname.

  De hypocrieten, vaak onoverkomelijke bangerikken, parasieten, mensen die ten koste van anderen willen leven, zal je tevens altijd blijven hebben/houden als factor. De een probeert z’n hachje te redden in Suriname, de ander in Nederland etc.

  Geen mens, geen land is volmaakt en kennen ze in beide gevallen dus, hun gebreken.

  Een revolutie blijft jammer genoeg altijd terugblikkend een of ander slachtveld te zijn (geweest). Bij elke revolutie waar ook ter wereld, gaat u maar eens na, is het niet vaak, maar jammer genoeg achteraf – ALTIJD – een zaak gebleken van “dead or life” of omgekeerd. Een zaak van leven of dood in het bijzonder voor degene die zich hoofdzakelijk zich mee bezig houden/hielden en de “EER” hadden dichtbij het vuur aanwezig te zijn.

  Derhalve is het: if you are not against the heat, you can prefer to stay away.

  Wij behoren daarom de voornamelijk “doden met hun nabestaanden en tevens de overlevenden en” om voornoemde redenen met evenveel/gepaste waardering te bejegenen, gezien de getrooste risico’s. Voor hetzelfde geld waren de doden de levenden en de levenden de doden geweest.

  Derhalve zou geen enkel individu – hoe hard doch realistisch het ook overkomt – een revolutie mogen denigreren en afdoen als zijnde een of andere zomaar uit de hoek voortkomende loze vecht-/moordpartij of oorlogssituatie.

  Bij alles heb je een periode van: voor, tijdens en na. Het zijn de stadia waarin elke revolutie en haast alles zich voltrekt.

  Een geluk bij een ongeluk, bevindt Suriname zich nu in het stadium van “na” (de revolutie).

  Vanwege vaak grote teleurstelling en ook verslagenheid wordt een revolutie door sommigen (vaak tegenstanders) bewust ontkend en ontkracht. Maar de realiteit is meestal daar en voor elkeen zichtbaar, ook de hardnekkige ontkenners.

  Degene die rechtstreeks ermee te maken hebben (gehad) dienen daarom de gelegenheid en ruimte te krijgen om het één en ander waarnodig recht te trekken hetgeen inherent is – ook de achteraf vooral ongewenste radicale “fouten” welke zouden zijn geweest tijdens desbetreffende revolutie-periode.

  Regeerders behoren de kans te krijgen en aan te grijpen de revolutie af te sluiten en af te wikkelen.

  Het minste wat gedaan kan worden is het veroorzaakte en noodlottig mee gepaard gaande leed trachten te herstellen en te compenseren.

  Zout op de wonden te blijven strooien door de hardnekkigen brengt alleen maar frustraties en nog meer extra leed met zich mee.

  Een nieuw tijdperk voor Suriname moet worden ingeluid.

  De AMNESTIE-wet is in het geval van Suriname de OPLOSSING en dient derhalve volledig te worden gerespecteerd. Ik verzeker u dat geen enkele oplossing, welke dan ook, door een ieder zal worden toegejuicht of goedgekeurd.

  Hoe hard het ook klinkt – rekening houdend met de mening van andersdenkenden – kun je als bevolking geen mensen/personen voor het karretje spannen en als het vanwege samenloop loop van omstandigheden bijvorbeeld of welke reden dan ook fout, vaak zelfs goed fout gaat, vanwege het menselijke falen als een dergelijke situatie, degene het meest verderfelijke toewensen, hetgeen volkomen onterecht doch jammer genoeg ook menselijk is.

  Er is een nieuwe periode aangebroken voor Suriname, waarin Bouterse en elkeen op dezelfde wijze kunnen worden aangesproken in geval van gemaakte fouten, misstanden en dergelijke. Tenzij de hardnekkigen en onrealistische figuren de periode van revolutie niet wensen af te sluiten, maar blijven dwarsbomen.

  Dergelijke personen hebben in feite dan geen recht van spreken, want zij zijn degene die het beletten om een nieuwe situatie van “gelijke monniken, gelijke kappen” te helpen scheppen, vanwege de ons aller bekende zogenoemde “tunnelvisie”.

  Doedel heeft gestreden in de koloniale periode, Cyrill Daal als EXPONENT van de revolutie heeft z’n strijd en bijdrage geleverd en met de dood bekocht.

  Het is zaak dat deze personen op zeer gepaste wijze worden geëerd en in ere worden hersteld.

  Bouterse en zijn regering behoren zich geen reden meer te veroorloven en zijn geboden zich als “ware revolutionairen” en landskinderen op te stellen en zich ook nimmer verder dienen te verschuilen in deze.

  De AMNESTIE-wet is een belangrijke en toegejuichte stap. De daaropvolgende ook toe te juichen stap dient te wezen, volledige compensatie aan alle omgekomenen en/of slachtoffers waaronder verminkten en getraumatiseerde soldaten en burgers van alle zijden.

  “Eerherstel” van slachtoffers van de revolutie in Suriname mag evenals de AMNESTIE-wet in Suriname een op z’n minst zelfde plek gaan innemen. Dat zal Bouterse als geen ander behoren te beseffen, als de persoon die zo dichtbij betrokken is geweest en nu de leiding in Suriname in handen heeft.

  Bouterse is bij deze nu en eens eindelijk daadwerkelijk aan zet.

  Het christen-zijn van Bouterse dient te worden geëtaleerd en verdient nu te worden geopenbaard als waarachtig.

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding
 40. @Paraman.

  Je kunt ook als old soldier het initiatief nemen en de namen van de 100 slachtoffers bekend stellen.
  Wij de surineds weten namelijk van niets, je weet wel, bouta heeft iedereen uitdrukkelijk verboden om zijn geschiedenis openbaar te maken, vandaar die 60jr gesloten dossiers, whahahahahaha

  So be their hero and present the names, bro…

  Misschien dat je dan ook een standbeeld of borstbeeld krijgt.
  Is ook goed voor je geweten, ken je rustikkk sribie.


  Maak melding
 41. @Deejeeee bally,

  Meneer bally, ben je zelf geen rooie moesoe.
  je bent tok ook gevlukt naar Purmerend?

  Anyhow, ik begreep geen snars van dat redimoeose gedoe, totdat, ja, ja, totdat ik deze film zag:
  Django Unchained, the bountyhunter……

  Aai boi, nu is alles duidelijk, je noemt het maar op en ze komen voor bij.
  Erg leerzaam……..

  Tip voor het weekend: Django Unchained
  Producer Quentin Tarantino.

  no thx.


  Maak melding
 42. @Esmerald

  Als je niks begreep van dat redimoesoe gedoe dan is vandaag het moment om het voor eens en voor altijd te begrijpen.

  Jij bent de grootste hiero.

  De moeder aller redimoesoes.


  Maak melding
 43. Die Doedel en die Gang bang van de DiDiBri´s moeten gewoon in een Doedelzak gestopt worden en via de Atl.oceaan van 10 km hoogte naar beneden gedumpt worden, zoals Argentina dat deed!! probleem opgelost!!


  Maak melding
 44. @ Wiep Ding yu law no, wiep yu!
  kande den trawan, ma a no Doedel
  yu sab suma na Doedel? ini a fosi ten yu bi ow de wan ekte redimusu.
  ini den yari f30-i wan ma ma nsb-er , Wiep-Yu


  Maak melding
 45. hahahah Ray, men hoeft jouw niets te garanderen,als je zo hoog van de toren kan blazen hiero, moet je ook het lef hebben dit in het echte leven te kunnen doen.maar ja hier zitten meer van dat soort helden op sokken zg menens hahahah ja ja achter de pc. ja de Molukkers zijn echte vrijheidsstrijders en HELDEN ,hier in Ned.hebben ze dat bewezen en ook daar gaan ze door.
  Kan je niet van sommige Surneds zeggen alleen virtueel kunnen ze strijden tegen de Surinaamse regering. hahahaha dat is veel gemakkelijker.


  Maak melding
 46. Als ik op het internet leest war Redimusu is of inhoudt dan kan ik niet anders concluderen dat Bouterse een hele grote redimusu is.
  Bouterse is opgeleid in Nederland ald militair keerd terug naar Suriname en pleegd een staatsgreep met behulp van een witte kolonel, Bouterse onderdrukt vernederd en vermoord duizenden landgenoten.
  Conclusie Bouterse is een Redimusu.


  Maak melding
 47. Hierbij wil ik een mededeling brengen,
  Ik vind het erg respectloos hoe mensen mensen deze belangrijke man omlaag halen en slechte dingen over hem zeggen. Hij heeft tegen armoede,werkloosheid en ongelijkheid gestreden en daardoor is hij opgenomen in het LPI. En ook al gebeurde dat toch bleef hij strijden en proberen vrij te komen om voor zijn land te strijden. Respect! Moge hij een prachtige plek hebben in de hemel! He really deserve! God bless


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES