Cruisetoerisme, ‘Suriname is een slapende reus’

72

PARAMARIBO, 10 jan – ‘Suriname is een slapende reus.’ Dit zegt Erik Kuiper, directeur van één van Suriname’s grootste tourbedrijven, Mets. De historische binnenstad en een kleurrijke samenleving zijn ingrediënten voor een aantrekkelijk toerismepakket. Maar er wordt nog nauwelijks op ingespeeld. De potentie die het cruisetoerisme biedt, blijft al jaren grotendeels onbenut. Suriname moet maar eens wakker worden.

Het handjevol cruiseschepen dat jaarlijks langskomt, kan snel meer worden. De enkele die het land al aandoen leggen bepaalde tekorten bloot. Daar moet maar eens eindelijk op worden ingespeeld. “Met een terminal kan ons land een centrale rol vervullen”, zegt Kuiper tegenover de Ware Tijd. De buurlanden Brazilië, Guyana en Frans Guyana willen namelijk een cruiseroute opzetten. Dit deel van Zuid-Amerika kan zich zo in de kijkers werken.

De terminal moet dan in de plaats komen van de huidige aanmeerplaats. Die is nu midden op de vrachthaven van Paramaribo. Een aparte aanmeersteiger met mogelijkheden voor shoppen en entertainment zou Suriname als het ware net voor de deur plaatsen. Surinamers krijgen zo direct de kans hun slaatje te slaan. “Ik hoop dat de regering inderdaad deze investering pleegt in samenwerking met partners”, aldus Kuipers.


72 REACTIES

 1. Een welgemeend advies, maak de trips goedkoper, 300 euro voor 2 dagen bos is wel extreem duur.
  100 euro erbij en je bent voor 7 dagen half pension in Spanje aan de kust aan het vertoeven.
  Langzamerhand overspelen de toeristen buro’s hun hand met zulke prijzen.


  Maak melding

 2. suriname heeft alleen mooi praatjes als het gaat
  toerisme gaat
  men staat met 20 brijven op de vacantiebeurs
  alleen mooi belofte temaken maar het is nog in puin hoop in suriname.
  als je nederlander vraag om naar suriname te gaan is eerst wat hij zeg is niet waar bouta woont de moordenaar is


  Maak melding

 3. Dit bedoel ik nou, 200 miljoen euro voor 4baansweg en flyover.
  Bosje brug 180 miljoen gulden opbrengst nada .
  Zo denken de revo kinderen investeren zonder een kosten batenanalyse.


  Maak melding

 4. De voorwaarde van Suriname om te ontwaken als de,‘slapende reus’ van het Cruisetoerisme is voldoen aan gestelde en na te leven eisen binnen de Ruimtelijke Ordening. Dit omvat een behoorlijke infrastructuur, het recht en eis van behoorlijk bewoonbare woning in de woningbouw, naleving van het omgevingsrecht, een betaalbare veblijfrecht, een milieu die voldoet aan de eisen van het schoonheidsideaal en een gewaarborgde veiligheid.


  Maak melding

 5. @GMAP. Ik denk dat je over het hoofd ziet dat infrastuctuurc voor een land betekent. De brug heeft een economische opleving veroorzaakt in commewijne.


  Maak melding

 6. Het land lijdt aan hoogsmoedswaanzin. Eerst moest Suriname fungeren als hub voor Zuid Amerika, een diepzee haven zou aangelegd worden zodat grotere schepen kunnen aanmeren en het land zou een voedselschuur zijn voor Caricom. Allemaal gelul..

  Na 3 uur wandelen heb je het wel gezien in Paramaribo.
  Gebouwen zijn in staat van ontbinding, Zwervers, Criminelen en Straatvuil zijn orde van de dag. Dan heb ik het niets eens over de scheve trotoirs, racende automobilisten en dramatische Openbaar Vervoer.

  Toeristen willen rust en van alle gemakken voorzien zijn. Ze gaan echt niet plaatnemen in een stinkende PL die bestuurd wordt door een dronken chauffeur.

  Er valt weinig te investeren in de toeristensector aangezien het land voor 200 miljoen een 6 baans weg wil aanleggen en een rekening van 480 miljoen moet betalen om mee te mogen doen met Newmont en Lamgold. Het land heeft verder nog een schuld uitstaan bij Venezuela. Vergeet ook niet die mopperende leraren. Het land heeft weinig te besteden tezij ze weer op de pof gaat leven.


  Maak melding

 7. Het aanpakken van de infrastructuur is een must om de toerisme te stimuleren.
  Wat heb je eraan wanneer toeristen komen en op wegen met grote gaten moeten rijden?
  Het aanleggen van een nieuwe snelweg zal het toerisme zeker ten goede komen.

  De president heeft in zijn speech enkele dagen geleden enkele speerpunten aangegeven voor de komende jaren;
  mijnbouwsector, de agrarische, TOERISME-, woningbouw- en de dienstensector.

  Sommige beloftes (de snelweg, ziekenhuis te Lelydorp, aandeel in de goudindustrie ..) krijgen langzamerhand al gestalte.

  Geduld is een schone zaak!
  Rome is ook niet op een dag gebouwd.
  Alles heeft zijn tijd nodig.


  Maak melding

 8. SU droomt te veel!! Het is zweven in een fantasiewereld!!
  Ach, ja!! een 1eder droomt weleens! Ook een zwerver droomt, dat hij een gebouw als Tajmahal voor hem zelf neer kan zetten!!

  De ene onderwerp is nieteens klaar, begint men gelijk over de andere!

  Tussen twee schepen varen is gevaarlijk!!! alleen zien zij dat niet zo blind zijn ze!! DE MOL!!!


  Maak melding

 9. Er zijn belangrijkere economische pijlers waar Suriname zich op moet richten.Dit is weer zo een lul verhaal waar de economische haalbaarheidstoets niet gedaan is.Al het geld dat gestoken wordt in promotie van het toerisme is verloren geld.Jullie weten zelfs dat jullie de karakter missen om mensen goed te behandelen.De prijzen die gevraagd wordt is niet in verhouding met wat je terug krijgt.Kuiper denkt laat mij maar mijn zaken vullen zo lang het gaat.

  Ali jij bent toch de man met kennis hoe heb je mee gewerkt aan een weg van 200 miljoen geleend geld en de weg wordt nog door de Chinezen aan gelegd.
  Smaken de halal runderen uit Brazilie.


  Maak melding

 10. Ehh ding Ma PP dot kroes ede wier mang jongoe soso negatief ding MA PP sab foe skrifi en nanga ding koaulo priet dokoe nanga broekoe ding bing waka fosi ien a foto now ding ka dja kong sab sa na gemeente vervoer da de lul nanga ding tiengi PP bek .oen sranag haters oem MA BIGI PP oen tang lik ding mang dies go olo oen saka DAGOE alamala


  Maak melding

 11. Jullie vergeten dat er nagenoeg geen infra structuur aanwezig is. hierdoor is alles qua prijs duur uitgevallen. Alles wordt via de lucht of de rivier vervoerd vooral de rivier kost ontzettend veel.
  Goedkoper????? Kan dat wel??????
  Je kunt niet een bus met 24 man vervoeren naar bijvoorbeeld Wonotobo en tegelijkertijd alle vracht en proviand meenemen. dan heb je vanaf apoera 6 boten nodig en minimaal 8 personen in te huren.
  Dus…………. dat maakt het duur.


  Maak melding

 12. Andre,
  Mooi en waar wat jij verkondigd.
  Kan jij mij dan uitleggen hoe en wanneer deze honderden miljoen zullen worden terug verdiend? ik wacht op jou antwoord.
  Daarom witman e go vooruit , men dent goed na wat de voor en de na delen van zulke grote investering, neem bosje als voorbeel die bruggen zouden en moesten komen de gevolgen waren een lege staatskast omdat Ballas Nedam zo slim was dat hun geld via een slime constuctie van Suralco naar hun rekening ging.
  En nu zitten wij met investering van 180 miljoen gulden die de staatskast niets opleverd,slimme ondernemers zijn die surinamers.


  Maak melding

 13. Koos,

  Suriname is waarlijk geen Nederland waar alles pico bello in orde is en al die negatieve aspecten die je opnoemt over Suriname zijn inderdaad waar. Maar vind je het gek? Suriname valt op dit moment nog niet onder de categorie rijk land (meer een arm land) dus Suriname moet op dit moment nog roeien met de riemen die voorhanden zijn. Het beeld dat je over Suriname schetst is niet gecreëerd door deze regering.
  Die aftakeling heeft zich vanaf de jaren zeventig ingezet.
  Deze regering heeft een visie die is gebaseerd op
  langetermijnperspectief over een periode van tenminste
  3 tot 5 jaar.
  Die visie zal over 3 tot 5 makkelijk te beantwoorden zijn; wat wil de regring en wat hebben ze bereikt.

  Op dit moment mag je uiteraard al je pijlen afschieten op het beleid van de regering maar naar mijn bescheiden mening is dat wel zeer voorbarig.


  Maak melding

 14. Dit is wel mogelijk maar dan moet er heel veel gebeuren, qua veiligheid, accomodatie, prijs / qualiteit verhouding. Er is heel veel werk aan de winkel maar het zal wel een paar miljard kosten. Ik zie het wel zitten Suriname als tweede Las Vegas, Miami of Monaco…Gok, drugs, belastingparadijs en een soort uitgaanscentrum van de Caribian…..

  Een raketbasis zou in de toekomst ook niet slecht zijn om ruimtereizen te kunnen maken naar andere planeten want suriname ligt dicht bij de evenaar….. Het kost dan minder brandstof..

  Suriname was ook van plan om water te verkopen ik weet niet of dit nog doorgaat.

  De lucht is ook van uitstekende kwaliteit mischien zou dat ook verkocht kunnen worden..

  De toekomst ziet heel rooskleurig uit voor Suriname.

  Ik ga nog een jointje opsteken tot straks.


  Maak melding

 15. Ja, vind ook dat Su een aanmeerplaats met terminal inlcusief winkels,sanitaire voorzieningen, medische voorzieningen, taxi standplaats, pin automaat enz moet krijgen. Het zou voor velen die Su nog niet kennen een kans zijn om kennis te maken met het land en voor Surinaamse ondernemers zou het veel kansen bieden ( ze moeten het dan wel netjes houden ) en Suriname zou bekender worden op de kaart waardoor er ook meer geld binnen zou kunnen komen. Suriname heeft wat scheepvaart betreft een uitstekende bereikbaarheid, ligt op een centrale punt wat een ideale plaats kan zijn voor een tussenstop van die cruiseschepen die een lange reis maken.

  Combinatie met de SLM, koop in bijvoorbeeld in Amerika een ticket bij de SLM, vlieg naar Su en ga per cruise de carribean af.

  Het maakt niet uit hoe een land is, voor mensen die er kort verblijven is zo een trip altijd boeiend alleen er moet gezorgd worden voor veiligheid, hygiene, vriendelijkheid en natuurlijk gastvrijheid.


  Maak melding

 16. Koos,

  Nederland heeft het allemaal op een rijtje zeker, zo goed dat jij en je ouders straks alleen nog het woordje pensioen gaan kennen omdat dat zal ophouden te bestaan wat er daarvoor in de plaats komt zijn kringloop winkels, voedselbanken. Over schulden zullen we het maar niet hebben over zo een gewelidig rijk land als je beweerd, heb je weleens die teller gezien van de staatsschuld?? Die gaat nog sneller dat het geluid, licht en jou schaduw bij elkaar.

  Heb je je eigen weleens afgevraagd waarom er zoveel kaaskoppen NL inruilen voor een ander land?? Niet omdat ze van dat land houden, nee dat zeker niet maar ze hopen dan op een goedkoper leven waar ze nog wat te eten kunnen hebben.

  300.000 nederlanders die geen zorgpremie kunnen betalen dat zijn er bijna net zo veel als alle inwoners van Suriname bij elkaar mag dat dan in zo een rijk land als de jouwe??

  Enne over infrastrucuur gesproken?? In NL wordt je gewoon afgeperst wat wegenbelasting betreft en in welke staat zijn heel veel wegen?? Slechte staat, ook wegen met gaten, wegen met gaten die gelapt zijn, wegen die bij een beetje hitte of kou kapot gaan, als er zoveel WEGEN belasting betaald moet worden dan mag dat toch niet??
  Ze worden alleen opgeknapt met spoed bij een gebeurtenis.


  Maak melding

 17. Suriname moet zich meer richten op homo toerisme. Want daar ligt het grote geld.

  De wereldwijde omzet van de LGBT-niche (Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender) binnen het toeris­me wordt voor dit jaar op 165 miljard Amerikaanse dollar geschat. Uit studies blijkt dat deze groep niet alleen méér reist dan de gemiddelde hetero (3,9 trips per jaar bij een gemiddelde homoseksuele man), LGBT-toeristen geven gemiddeld ook meer geld uit tijdens hun vakantie.

  Citytrips en gay cruises scoren goed. Holebi’s hebben een gesofistikeerde smaak en het Internet is voor hen een belangrijke bron van informatie. Velen verkiezen duidelijkheid en bezoeken het liefst etablissementen gerund door holebi’s, waar de gasten uitsluitend holebi’s zijn. Of ze gaan voor gay friendly , waar homoseksuele klanten (meer dan) welkom zijn.

  Paramaribo kan makkelijk die rol vervullen. Bouw 2 grote resorts en je bent klaar !


  Maak melding

 18. Gmap,

  Ik ben weliswaar geen Andre maar ik wil wel even ingaan op jouw interassante vraag.

  Jij hebt het over Nederland waar het wel goed gaat en vooruitgang is. Dat is zeker waar.
  De infrastructuur van Nederland is ook tip top voor elkaar. Nederland heeft een geweldige wegennet.
  Het terugverdienen wordt collectief geleverd door de autobezitters die allerlei belastingen dienen te betalen. Denk maar aan wegenbelasting, BPM, kwartje
  van Kok, motorrijtuigenbelasting en accijnsen.
  Het wegennet in Nederland kan hierdoor makkelijk worden gefinancieerd.

  Met uitzondering van de Government take kent Suriname
  zulke belastingen niet zoals in Nederland.
  Maar dat is dan ook te zien aan het wegennet van Suriname.
  Feit blijft echter dat vroeg of laat de infrastructuur van Suriname wel degelijk aangepakt dient te worden.
  De Surinaamse overheid heeft gemeend op dit moment aanvang mee te maken.
  Maar dat is ook niet zo gek omdat de inkomsten van Suriname aan het toenemen zijn dus leningen kunnen makkelijker worden afbetaald.
  Internationaal wordt Suriname gezien als een opkomende economie.
  Een land als bijvoorbeeld Dubai heeft zich ook kunnen ontwikkelen omdat er gigantsich veel olie in de grond zit.
  Maar de overheid heeft wel eerst geld moeten lenen om
  de ontwikkeling te brengen.
  Waarom kan het een land als Dubai wel lukken en zou het Suriname niet kunnen lukken?
  Suriname heeft niet alleen olie maar ook goud en andere natuurlijke hulpbronnen die Suriname kan aanwenden om die ontwikkeling te brengen.

  Voor ontwikkeling moet je nou eenmaal ergens beginnen en deze regering heeft gemeend nu dus de eerste stappen te zetten.

  Met die brug van Bosje was het wat anders omdat Suriname toen formeel bankroet was en de toekomstperspectieven waren meer dan beroerd.
  In financiële slechte tijden bouw je inderdaad geen brug! Hoewel vele Surinamers nu wel trots zijn op die brug.

  Echter heden ten dage is het anders . De economie van Suriname blijft groeien en de staatskas is gevuld met $ 1 miljard. Het zou voor elke regering niet echt verstandig zijn om geen gebruik te maken van de gunstige tijden voor Suriname om ontwikkeling te brengen in het land.

  Gmap, moet Suriname dan voor altijd een broko Parnasie blijven waar geen vooruitgang wordt geboekt?

  Wil jij straks ook niet vol trots over de ontwikkelingen van Suriname praten net zoals je over Nederland praat?

  Ik denk dat diep in je hart wel het verlangen leeft dat Suriname ook een welvarende staat wordt.
  En dat kan. Met of zonder Bouterse!


  Maak melding

 19. @Na Mi

  Kom jij ook samen met de andere PSAers naar Suriname?!
  Heb jij je koffers al ingepakt of is het afscheid nemen van NEDERLAND en het opofferen van de voorzieningen daar, moeilijk voor je?!
  In Suriname kennen we ook een voedselbank!
  Het heet het Somo-voedselbank.
  En o ja ,allen die nederland verlaten bezitten de nederlanse paspoort. Als het buitenland hun niet bevalt of als ze de voorzieningen beginnen te missen die niet in de andere landen geregeld zijn keren ze terug naar NEDERLAND!
  In geen enkel ander land in de wereld zijn de voorzieningen zo goed geregeld als in Nederland!

  We wachten vol ongeduld op je komst in Suriname!


  Maak melding

 20. @Suraya

  Welvaart in Suriname met een crimineel aan het hoofd?!
  Zijn er dan ook andere landen in de wereld die je kan opnoemen die welvaart kennen met een crimineel aan het hoofd en bovendien eentje met amnestie erbij?!


  Maak melding

 21. @Suraya

  Laat mij het wat makkelijker voor je maken..

  DENK JIJ DAT DUBAI 1 VAN DE WELVAARENDSTE LANDEN IN DE WERELD IS OMDAT HET GELEID WORDT DOOR 1 OF ANDER CRIMINEEL!!??


  Maak melding

 22. @Suraya

  Hou je wittie visie voor jezelve!
  Coup 25 feb 1980,telefooncoup decembermoorden ,Moiwana slachtingen, moord op inspecteur van politie Goodings,KOGEL brief,amnestie…
  In deze alles bespeur je de bloedige handen van je ‘lieveling’ bouta en je komt ons vertellen dat het goed gaat in Suriname?!
  Meiske toch ,ga eerst de geschiedenis met de zwarte bladzijden die je lieveling voor Suriname heeft geschreven met zijn bloedige klauwen, eerst na!!

  Potverdorie je blijft je maar afvragen wat sommigen in deze crimineel zien!!


  Maak melding

 23. @Ray

  Daar gaat onze reetje weer met zijn beerputbagger uit zijn schedelsneetje. Natuurlijk vind je dat de voorzieningen uit je rechtsextremistische baggerlandje beter zijn. Je parasiteert op anderen en voert de hele dag geen klap uit.
  24 uur per dag laat je een spoor van braaksel op deze website achter en ik vraag me af op welke tijden je eigenlijk werkt. Je lijkt me meer een schizofrene werkloze met een spraakgebrekje en een ziekelijke behoefte om alle gebeurtenissen op Bouterse te betrekken. Jouw welvaart bestaat uit profiteren en ik raad je aan eens iets nuttigs te ondernemen. Van jou gelal worden wij zeker niet wijzer van.


  Maak melding

 24. Jeugdige Suraya.
  Ik begin bij 1miljard volgens mij klopt het niet wat jij schrijft ,staatsolie heeft 1miljard verdiend.
  De vergelijking met Dubai , Nederland met Suriname gaat totaal mank omdat het om landen met miljoenen inwoners gaat
  Suriname moet zich meten met Guyana,Frans Guyana dat soort kleine landen.
  opvallend vindt ik dat er jaarlijks 100 mensen dood gaan in het verkeer in Suriname en toch zie je dat er niets gedaan word aan voetpaden,fietspaden en het wegenmeubilair. je moet investeren in zaken die geld in het laatje brengen en daar is toerisme heel belangrijk.


  Maak melding

 25. laat mij het eens plat zeggen en je kunt lullen wat je wilt..

  waar in welk land op deze AARDE is een WELVAREND land met een neger aan het hoofd..moordenaar,veroordeelde,crimineel,vader moeder kinderen allen betrokken..

  de meest kapitaal krachtigen met invloed met verstand van zaken worden buiten de boot gehouden,dus naast de honing pot..

  wat wil je dan bereiken met de meest ongeschoolden op de verantwoordelijke posities van de overheid apparaat..

  alle ministers liegen bedriegen,alle directeuren onder directeuren onder ministers boven ministers zijn criminelen beleids medewerkers e/o betrokken bij vele misdaden z.a. rovers,oplichters,verkrachters,stelen openlijk van de staat sme..

  hoe kun je in gods naam dit land naar grote hoogte brengen..

  gelukkig kunnen ze niks meenemen naar hun graf..


  Maak melding

 26. Beste Postmaster: iemand gebruikt mijn naam voor schunnige postings. Wilt u hier wat aan doen please?

  Donderdag 10 januari 2013 om 16:10 uur, door Henk Molenaar
  Of Pedoisme-hotel voor die bakra’s.


  Maak melding

 27. @pawiro

  Noem mij een land waar pae en mae geen pinda’s verkopen en noem mij een Jampanesieland waar Jampanesies niet door westerlingen misbruikt worden. Misschien kun je voor Obama nog toilleten schoonmaken in het witte huis. Alla kondre abi brombere.


  Maak melding

 28. GMAP

  Dit bedoel ik nou, 200 miljoen euro voor 4baansweg en flyover.
  Bosje brug 180 miljoen gulden opbrengst nada .
  Zo denken de revo kinderen investeren zonder een kosten batenanalyse
  je lulut alweer uit je nek, wanneer zul jij met iets komen waar de mensen in su wat aan hebben. nooit is iets goed in je ogen. weet wanneer su achter begon te gaan in 1975, tun kwqm ’80, tun kwam ’90 en tun kwam venitiaan I di een deal sloot met suarlco. het zgn bauxietaccoord. in dit accoord vroeg suralco een koers compensatie van 1 op sf 5 en venetiaan gaf suralco een koers van 1 op sf 8 en daar begonnen de inkomsten van de staat minder te worden. ik wacht op de minnitjes but it is a fact. ik frank playfair nog om 03.00 uur “President ik verzoek het U, tekent U het Bauxietaccoord niet” start van de ellende met als master od ceremonie DRS Ronald Runald Venetiaan. ga de kranten en radio berichte na.


  Maak melding

 29. Gmap,

  Dank dat je mij als jeugdig betittelt. Dat vat ik op als een compliment. Bovendien ben ik zeer content dat je ook op de hoogte bent van de financiële positie van Staatsolie . Staatsolie heeft ook inderdaad voor het eerst in haar geschiedenis een bruto omzet van 1 miljard genoteerd.
  Omdat de staat 100% aandeelhouder is en dus dividend uitgekeerd heeft gekregen heeft dit er toe bij gedragen dat de monetaire reserve van Suriname ook voor het eerst in de geschiedenis boven de miljard amerikaanse dollar is uitgekomen.

  Hier is er dus sprake dat EN staatsolie een bruto omzet had van boven 1 miljard EN tevens is de monetaire reserve gegroeid boven de 1 miljard.
  Dit is dus een dubbele felicitatie waard en dat in een hetzelfde jaar nog wel!
  Gmap, dank voor de aanvulling.

  Gmap,

  De monetaire reserve was het parade paardje van de heer Venetiaan. Aan hem is te danken dat er een stevige basis is gelegd. En wij allen hebben Venetiaan terecht hierom geroemd.
  Toen de regering Bouterse het overnam waren we tevens met z’n allen bevreesd dat de monetaire reserve binnen no time ongedaan zou worden gemaakt net zoals in de jaren tachtig.
  Maar niks is minder waar.
  De huidige regering heeft financiële tools ingezet om de performance te verbeteren en heeft daardoor kunnen zorgen voor een enorme toename van de monetaire reserves (boven 1 miljard amerikaanse dollars)
  Onder deze regering blijft de economische groei doorzetten en de economische ontwikkeling krijgt nieuwe impulsen.
  – groei Olie en Goud inkomsten
  – nieuwe exploraties en voorbereiden nieuwe Bauxiet activiteiten.
  -Het Toerisme blijkt een succesvolle nieuwe groeisector
  -De Surinaamse Dollar is sterk en de S&P rating bevestigd de monetaire stabiliteit
  -De financiële sector uit haar vertrouwen in nieuwe diensten en producten.

  Op basis van de gunstige vooruitzichten over de macro-economische koers verbeterde de Surinaamse internationale kredietwaardigheid. Opeenvolgend spraken in 2012 de rating agencies, het Internationaal Monetair Fonds, de IDB en de Wereldbank hun grote vertrouwen uit in het vermogen van Suriname om de verworvenheden te consolideren en koers te houden. Koersvastigheid ten aanzien van gezonde financiën, een solide monetaire reserve, kleine beheersbare fiscale tekorten, worden gezien als een essentiële randvoorwaarde voor een goed investeringsklimaat en duurzame economische groei.

  Gmap, met zoveel internationale waardering voor de economie van Suriname kan het niet anders dat Suriname
  een gunstige toekomst tegemoet gaat.

  Natuurlijk, voor sommigen zijn deze internationale waarderingen voor Suriname absoluut geen goed nieuws omdat verwacht werd dat Suriname in een economisch zwart gat zou donderen.

  Het erkennen van de positieve waarderingen van internationale instanties zou inhouden dat sommigen
  het niet bij het rechte eind hadden.

  Derhalve volharden sommige mensen in hun negatieve
  kijk op de economische groei van Suriname.
  Deze mensen roemen Venetiaan om het feit dat hij economische stabiliteit heeft weten te bewerkstelligen.
  Maar dezelfde mensen kraken deze regering af ondanks het feit dat de huidge regering een mijlpaal in de Surinaamse geschiedenis heeeft bereikt namelijk
  een monetaire reserve van boven 1 miljard amerikaanse dollar.

  Gmap, je hebt een aantal zaken opgenoemd die
  om aanpak vragen. Terecht overigens. Maar zo zijn er nog meer zaken die om aanpak schreeuwen.
  Suriname is nog geen rijk land dus niet alle zaken kunnen terstond aangepakt worden.

  Maar duidelijk is wel dat er reeds een aanzet is gemaakt om zaken op de juiste rail te krijgen.

  Gmap, Ook ik was zeer sceptisch over de regering Bouterse. En ik zou ook graag willen roepen dat
  Suriname in een economische malaise is geraakt.
  Maar dan zou ik mezelf voor de gek houden .

  Gmap, worden we misschien misleid door de internationale instanties die gunstig zijn over de perspectieven van Suriname?

  Dat zou ik graag willen geloven maar de realiteit doet anders vermoeden.


  Maak melding

 30. alleen.
  Een paar feiten op een rij.
  Voor 25 feb 1980,
  Was Suriname verder in zijn onwikkeling dan Guyana.
  We hadden een heel sterke munt, goede gezondheidszorg, onderwijs niveau was heel erg hoog respect voor de democratie en de rechtsspraak in het land,geen tralies voor ramen en deuren, economie draaide goed,veiligheid was beter.
  Jij bent kleine jongen die niets weet over de geschiedenis van zijn eigen land go srebi boi. na 1980 is een puinhoop en narcostaat geworden.Wij die over de 50 zijn weten wat het verschil is van voor de jaren 80 en die er na dus komen jullie geen enkele paarse dogmatische flauwekul vertellen.
  Bouterse is lijder van de vernieteging van Suriname,Hij mag doen wat hij wil suriname zal de komende jaren nooit het niveau van voor 80 kunnen halen.


  Maak melding

 31. @na mi, 300.000 die geen zorgpremie kunnen betalen is helder te verklaren.
  er wonen nl. 380.000 suri’s in ned.
  Dus zijn er maar 80.000 die het wel kunnen.


  Maak melding

 32. GMAP

  alleen.
  Een paar feiten op een rij.
  Voor 25 feb 1980,
  Was Suriname verder in zijn onwikkeling dan Guyana.
  We hadden een heel sterke munt, goede gezondheidszorg, onderwijs niveau was heel erg hoog respect voor de democratie en de rechtsspraak in het land,geen tralies voor ramen en deuren, economie draaide goed,veiligheid was beter.
  Jij bent kleine jongen die niets weet over de geschiedenis van zijn eigen land go srebi boi. na 1980 is een puinhoop en narcostaat geworden.Wij die over de 50 zijn weten wat het verschil is van voor de jaren 80 en die er na dus komen jullie geen enkele paarse dogmatische flauwekul vertellen.
  Bouterse is lijder van de vernieteging van Suriname,Hij mag doen wat hij wil suriname zal de komende jaren nooit het niveau van voor 80 kunnen halen
  ik zal je een geheim verklappen mi na wan tjien boi in ju ai, maar mijn kennis is groter dan jij


  Maak melding

 33. AUB een beetje realisme kan geen kwaad.

  Men wil een cruiseterminals, met winkels, etc. Er is zelfs iemand die denkt dat men van uit New York naar Suriname vliegt om daarvandaan een Caraïbische cruise te maken. Je vraagt je af of men wel eens op de kaart gekeken heeft en uitgezocht heeft waar de Caribische zee ligt, en wel eens een Cruiseschip (300 bij 30 meter en 17 verdiepingen hoog) gezien heeft.

  De New Yorker vliegt na 2 uur richting Paramaribo over de grootste Cruiseterminals ter wereld waar dagelijks meerdere schepen met 2.000 tot 5.400 passagiers per schip vertrekken. 3 uur later komt men over Sint Maarten waar in het hoogseizoen dagen zijn dat er 5 schepen afmeren met ongeveer 12.000 passagiers aanboord. Voor dat soort aantallen bouwt men Cruiseterminals. Op de Sint Maarten Cruisterminal zijn weinig winkeltjes te vinden die zijn op de board walk en op Frontstreet.

  Een Cruiseterminal bouwen, voor een paar verdwaalde mini (explorer) cruises met 400 tot 800 passagiers die toevallig 1 maal per jaar langs Suriname komen, is niet verstandig.

  Miljoenen investeren voor maximaal 2.000 bezoekers die 1 en maximaal 2 dagen Suriname aandoen. Als ze tenminste toegelaten worden en de waterstanden hoog genoeg zijn om de haven te bereiken.
  Typisch voorbeeld van ondernemerschap. Geheel kansloos en dat maar jaar na jaar herhalen. Een ezel die zich meerdere malen aan de zelfde steen stoot of mee balkt met de kudde.

  Deze kleine schepen zijn geen kade/terminal nodig ze kunnen voor anker gaan en met hun Tenders de mensen bij Leonsberg of Fort Nieuw Amsterdam afzetten. Zal wel niet gaan omdat er dan eerst een Douanekantoor gebouwd moet worden.

  Doe eens normaal met elkaar en ga werken. Pas als er elk jaar in een halfjaar elke week een Cruise langskomt wordt het interessant. Amsterdam heeft een Cruise terminal maar daar komen in een 1/2 jaar dan ook 180 Schepen langs die hier hun afvaardhaven hebben (incl. bevoorrading). Rotterdam heeft met 50 afvaarten per jaar een oud deel kade vrij gemaakt. Deze terminals worden ook nog eens voor andere activiteiten gebruikt.

  In Dubai waar men van november t/m maart 4 tot 5 schepen per week met 2.000 tot 2.800 passagiers / schip vult is de Cruiseterminal niet meer dan een grote tent op een handels kade die leeg is.

  Wanneer gaat men leren rekenen


  Maak melding

 34. @GMAP
  Ben je alweer bezig een geheim te verklappen dat ondertussen iedere aandachtige lezer al weet? A tori fu yu kon werede now yere. Begin alvast een ander lied te zingen dan kan je alsnog serieus genomen worden.


  Maak melding

 35. Wanneer mensen, die het belang van toerisme als duurzame inkomstenbron inzien, de slapende reus eindelijk gaan wekken, zal het duidelijk worden dat deze slapende reus tijdens zijn slaap is vermoord door anderen die alle bezienswaardigheden van Suriname, zoals de historische binnenstad en ons tropisch regenbos, vernietigd hebben vanwege ondeskundigheid op het ministerie van OW en de ongebreidelde goudwinning in het Binnenland.


  Maak melding

 36. Gmap,

  De internationale instanties zijn lovend over de economie van Suriname.
  Hoe komt het dat jij nog steeds in jouw eigen doemdenken gelooft?
  Wij realisten verwachten positieve ontwikkelingen in Suriname, maar jij verwacht binnen 2 jaar meteen een paradijs. Dus in jouw ogen is niks goed genoeg.
  is dat niet misschien een irreële gedachte?
  Dat Bouterse een besmet verleden heeft is mooi en waar maar ondanks dat is er wel degelijk economische vooruitgang. Economisch gezien wordt Suriname gezien als positief voorbeeld voor het Caribisch gebied.
  Probeer niet je hoofd in het zand te steken daarvoor.

  Misschien helpt de nieuwste bevindingen van IMF over Suriname jou over de streep trekken; Lees hieronder
  de bevindingen van IMF.

  Paramaribo, 11 Jan, 02:00

  ‘HERVORMINGEN STUWEN ECONOMISCHE VERANDERINGEN IN SURINAME’

  Ondanks de aanhoudende wereldwijde vertraging heeft Suriname voorzien in een sterke, binnenlandse aanpassingsprogramma dat helpt bij een economische ommekeer. Temidden van de financiële crisis maakt Suriname zich op om te groeien op een duurzame tempo, zonder het risico op oververhitting. De autoriteiten zijn bezig met ingrijpende structurele hervormingen.

  Economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben in een recent conferentierapport een overzicht gegeven van de maatregelen die de Surinaamse autoriteiten hebben genomen. Ze hebben de belangrijkste prestaties – een uniforme vreemde valutamarkt, prijsstabiliteit en aanzienlijke fiscale voordelen – benadrukt.

  Positief voorbeeld
  De macro-economische stabiliteit van Suriname is ook een positief voorbeeld voor de Caribische regio van hoe zinvol en veelomvattend aanpassing is op voorwaarde dat het goed is ontworpen, goed is geregeld en uitgevoerd door de overheid met inzet en vastberadenheid.

  De drie-daagse conferentie, georganiseerd door de Centrale Bank van Suriname, was gericht op de Caribische uitdagingen en beleidsopties. In zijn meest recente beoordeling van de economie van Suriname, stelt het IMF dat de economische activiteit sterk blijft, en de inflatiedruk aanzienlijk is afgenomen. Suriname is naar schatting in 2012 gegroeid met 4 procent. De groei is volgens het IMF te danken aan de olie-en goudsector, evenals de publieke investeringen.

  Impact wereldwijde groeivertraging
  En toch was Suriname niet helemaal immuun voor de wereldwijde financiële crisis. Na een periode van snelle groei en gunstige grondstoffenprijzen, heeft de recente crisis Suriname voornamelijk via de handel getroffen.

  Suriname is in hoge mate afhankelijk van drie grondstoffen: goud, olie en alumina. Samen zijn zij goed voor ongeveer 95 procent van de totale export. Tijdens 2008-2009 vertraagde de bbp-groei als gevolg van de afgenomen externe vraag en internationale prijsdalingen. Op hetzelfde moment verslechterde de begrotingssituatie fors, de belastinginkomsten vielen terug en de uitgaven stegen, vooral op de lonen. In feite speelde het fiscale beleid een anticyclisch rol. Vrije monetaire beleidsmaatregelen waren in overeenstemming met het resulterende tekort.

  De druk van de hogere internationale voedsel- en brandstofprijzen joeg de inflatie begin 2010 tot dubbele cijfers. Overtollige liquiditeit en de verhoogde onzekerheid in verband met de verkiezingen in 2010, resulteerden in een marge van bijna 40 procent tussen de officiële vaste wisselkoers en de parallelle marktkoers. Er ontstond een ernstige verstoring op de vreemde valutamarkt, waarbij de inkomsten naar de informele sector gingen en de commerciële banken werden omzeild. De overheid werd beroofd van de volledige waarde van de inkomsten die worden opgepot in Amerikaanse dollars.

  Stabilisatiemaatregelen
  Voor de nieuwe regering die medio 2010 aantrad, gold de onevenwichtige wisselkoers als een hoge prioriteit in het kader van een uitgebreid aanpassingsprogramma. Met een stijgende inflatie en schaarse vreemde valuta schaars in de commerciële markt, was het beleidspakket gericht op herstel van het binnenlandse evenwicht en de prijsstabiliteit. De autoriteiten zagen ook de behoefte aan een strak monetair en fiscaal beleid met het oog op het voorkomen van een inflatoire spiraal.

  Het door het IMF gesteunde aanpassingsprogramma werd snel uitgevoerd. De eerste stap was devaluatie van de Surinaamse dollar met 20 procent in januari 2011. De belastingen op brandstof, gokken, alcohol en tabak werden verhoogd, terwijl er tijdelijke subsidies aan de meest kwetsbaren werd ingevoerd. Andere uitgaven werden strak in de hand gehouden, vooral voor goederen en diensten en de lonen, om ruimte te creëren voor grotere investeringen in menselijk kapitaal en infrastructuur.

  Ook de binnenlandse betalingsachterstanden die waren opgebouwd in de afgelopen 12 tot 18 maanden werd weggewerkt. Op het monetaire front werd voldaan aan de reserveverplichting op buitenlandse deposito’s om betere liquiditeitscontrole van het commerciële bankwezen te garanderen.
  Het beleidspakket is behoorlijk succesvol geweest, zeggen de IMF-economen. Bovendien bleef de Centrale Bank van Suriname in een gezond tempo reserves opbouwen, terwijl de totale schuld onder de 20 procent van het bbp wordt gehouden. De kredietverlening aan de particuliere sector heeft meer dynamiek en de regulering van en het toezicht op de financiële sector is versterkt nadat de nieuwe Wet op banktoezicht in 2011 in werking is getreden.

  Cruciaal structurele hervormingen
  Nu de stabiliteit is bereikt, richten de autoriteiten zich op structurele hervormingen waarmee Suriname veerkrachtiger zal zijn en op een duurzame manier kan groeien. Een belangrijke doelstelling op middellange termijn is om de structuur van de begroting te versterken door het verminderen van het niet-delfstoffen tekort tot het minstens het niveau van voor de crisis. Dit zal zorgen voor extra voorraden en helpen de fiscale rekeningen te beschermen tegen toekomstige prijsschokken. Omzet diversificatie maatregelen, zoals de invoering van een belasting over toegevoegde waarde, zullen de belastinggrondslag helpen verruimen en de inkomsten stabiliseren.

  De autoriteiten blijven ook nog steeds een oogje in het zeil houden op de overheidsfinanciën. De uitgaven moeten in toom worden gehouden, terwijl er voldoende ruimte wordt geboden om in infrastructuur en menselijk kapitaal te investeren met het oog op een betere integratie en diversificatie van de economie. De autoriteiten werken ondertussen aan de oprichting van een soevereiniteits en stabiliteitsfonds om de verwachte meeropbrengsten uit met name de goudsector, te helpen beheren en de verwachte omzetstijging voor de komende generaties te bewaren.


  Maak melding

 37. Particuliere bedrijven waar blijf je?Je hoort alleen maar over de regering moet zus&zo.Suriname is geen China:alles via de centrale overheid geregeld(comm.partij).De macht van Su moet dichtbij het volk blijven.Regeringen houden zich bezig met Infrastructuren en binnen-buitenland beleid.Niet te veel macht toeschuiven aan de regering.


  Maak melding

 38. nog een nieuwtje voor hen die denken dat alles van NL beter is:

  De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) scoort beter dan de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) op de route Paramaribo-Amsterdam als het gaat om vertragingen. De SLM heeft een betere ‘ontime performance’ vergeleken met de KLM.

  In de periode 1 november – 31 december 2012 behaalt SLM een ‘ontime’ score van 70 procent, tegenover de KLM met 48 procent. De statistieken zijn te vinden op de website flightstats.com. Over de periode 15 september tot 15 november waren de KLM-vluchten overigens driemaal vaker vertraagd dan die van de SLM. 81 procent van de vluchten van de Surinaamse carrier waren in deze periode op tijd, wat betekent dat 19 procent was vertraagd. Bij de KLM-vluchten naar Amsterdam zijn de percentages 37 om 63, wat inhoudt dat bijna tweederde van de uitgevoerde vluchten een vertraging hadden.

  In deze periode haalde de SLM het nieuws met één langdurige vertraging, terwijl de statistieken tonen dat het aantal excessieve vertragingen van de Surinaamse carrier beduidend minder is dan dat van de KLM.

  Opmerkelijk
  Uit een uitgebreide steekproef blijkt trouwens dat Paramaribo vanuit Schiphol de populairste bestemming is voor een bezoek aan vrienden en familie. Van de honderden bestemmingen vanaf Schiphol, is Paramaribo volgens cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid en deze Nederlandse luchthaven het meest geliefde. De Spaanse kuststad Barcelona volgt op de tweede plaats en Curaçao op de derde. Ook de bestemmingen Kayseri in Turkije en Nador in Marokko doen het goed op deze lijst.

  De resultaten uit de steekproef zijn vrij opmerkelijk, omdat slechts de vliegmaatschappijen SLM en KLM de route Paramaribo-Amsterdam vice versa onderhouden. Uit het onderzoek blijkt verder dat personen die voor zaken reizen en vanaf Schiphol vertrekken, merendeels London als bestemming hebben.

  Op de ranglijst van populaire zakenvluchten bezet Heathrow de eerste plaats, gevolgd door City, Barcelona, Kopenhagen en Genève. Barcelona zit in de top drie van zowel familie-, zaken- als vakantievluchten. Voor vakantievluchten is het Spaanse Barcelona het populairst gevolgd door Antalya (Turkije) en Gran Canaria.

  Bron Starnieuws


  Maak melding

 39. Mensen sommige gasten op dit net zijn zijn geen SURINAMERS echt en dat zijn pessimisten haat zaaiers en jaloerse zielige poten die SURINAME liever niet zien glimmen en nooit in SU zijn geweest en ik heb hun geholpen en je weet stank voor dank is zeg geef je visie en let niet op hun het SURINAAMS volk kan onze visie goed gebruiken er word overal gepraat dat het goed gaat met Su heel de WERELD en ik zie dat er steeds meer opties op plannen uit breiden

  JAMAN go FORWARD MI SWIETIE CONTRY!!


  Maak melding

 40. GMAP je hebt gelijk,De”ng jong boy van deze tijd weten niets van voor80.enige wat ze weten ,is wat ze hebben gehoord.De GROOTSTE KLOOTZ>K isDIE DIE BRIE De vernietiger van onze SURI,Vanaf 80 is SURI in een DIEPE put gevallen,Nu is het 2013 haal het eruit,en kijk wie het rijkse gezin in SURI is.Dus mensen die iets positeif van de MOORDENAAR zeggen,zou ik zeggen Gebriuk die boerikie verstand van je eerst,of lees de geschiedenis van voor 80 en vergelijk het met na 80.


  Maak melding

 41. Paul,

  Je hebt helemaal gelijk.
  Ik heb toevallig vandaag een interview van Jörgen Raymann gelezen in de krant (Metro). Hij is een voorbeeld van hoe het wel hoort.
  Van Jörgen weten we dat hij geen blad voor de mond neemt en dat hij een bepaalde aversie heeft tegen Bouterse. Dat hij geen vriendjes is met Bouterse laat hij ook regelmatig publiekelijk weten.

  Echter weet hij ondanks dat toch een evenwichtig,
  objectieve en een realistisch beeld van de ontwikkelingen in Suriname te geven;

  Hieronder een passage van dat interview met Jörgen;

  Hoe gaat het met Suriname?

  Jörgen; Erg goed, in tegenstelling tot Nederland is er ook jaarlijks een economische groei. Ik kom er zelf zeker één of twee keer per jaar en zie de ontwikkelingen. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor toeristen en in de steden verschijnen steeds meer nieuwe gebouwen.

  Is dat dankzij, of ondanks Desi Bouterse?

  Jörgen; Dat komt zeker niet alleen door hem, is overigens al ingezet onder de vorige president. Nee, ik denk dat Suriname als land het gewoon goed doet. Het is de bevolking die er keihard voor werkt. De toerismebureaus gaan goed, ondernemers investeren steeds meer…het gaat de goede kant op,

  Wat is het grootste misverstand over Suriname?

  Jörgen; Dat mensen denken dat het er een boevenbende is, de inwoners leven in armoede en in bomen rondslingeren. Niets is minder waar. In de binnenlanden heb je ongerepte natuur, maar ook enorm luxe superbungalows, om maar eens wat te noemen. Je kunt het zelf bepalen: op z’n backpackers in een simpel hangmatje of heel luxe. Suriname heeft veel meer te bieden dan primitief doen in de jungle.

  Einde quote.

  Mensen die de positieve ontwikkelingen in Suriname constant de grond in boren zijn mensen die Suriname geen welvaart gunnen.

  Maar Paul, we moeten ons niet al te veel focussen om zulke mensen want ondanks het doemdenken van deze mensen zal Suriname de positieve ontwikkelingen voortzetten. Suriname komt er wel. Dat is een ding dat zeker is!

  Heel veel mensen zijn, waaronder ik, niet blij met Bouterse als president maar moeten we daardoor alle
  positieve economische ontwikkelingen in Suriname negeren en de grond in boren?


  Maak melding

 42. Het is toch een heel goed project, een vierbaans highway met flyovers. Can you imagine, bus vol toeristen op een fly over, hebben ze een goeie uitzicht op Witboiti, Wintiwai en Efraimzegen waar de grootste aanhang van de NDP zit. Geld investeren in de toeristische industrie gaat nooit van de grond komen zolang er voor de DDB en Abrafamilie weinig te halen is. Het pimpen van de toiletten van OW en het z.g. pimpen van het Paleis brengt veel meer in het laatje… wait and see


  Maak melding

 43. hahahahah ach ja is dweilen met de kraan open bij GMAP, believe it or not,zijn hersen ,als hij die heeft,gaan niet verder dan 1980.hahahahaah die man/vrouw heeft nooit en dan nooit iets inhoudelijks te typen,dan 1980 1980 1980 1980 ……..

  De tegenstanders of te wel de Suriname-haters proberen alle possitive ontwikkelingen in Suriname de grond in te boren.Volgens mij dat het Suriname zo goed zal gaan dat de Surinamers dan met opgeheven hoofden op hen zullen neerkijken.
  Ik woon en werk in Nederland,ben wel hier geboren maar ik heb Suriname in me hart gesloten en niets en niemand zal dat uit me kunnen halen wat ze ,die bende,ook proberen uit te leggen,ik hoop en bid dat Suriname eens zal uitblinken.


  Maak melding

 44. En ik zie dat er steeds meer opties op plannen met succes uitbreiden als men een bedrijf heb gehad of een bedrijf heef en wil uitbreiden dan ga je tog niet storen aan de REGERING ten zij je GEEN SUCCES wil boeken

  Gezien BRADA NANGA CISA DUS WAS DAAR EN BEN DAAR

  WAS BEN DAAR EN HEB GEZIEN OP A4jes


  Maak melding

 45. @Jaïr

  Wat een mooie reactie! De negatievelingen en haters van Suriname vinden op deze site een podium voor hun zwartgallige frustraties. Maar het is een kleine groep van pakweg 25 mensen en ze gebruiken meerdere schuilnamen om hun negativiteit kracht bij te zetten. Maar maak je geen zorgen want erg slim zijn ze niet en buiten hun eigen groep heeft geen hond interesse voor ze. Een gedeelte van deze nutteloze eters bestaat uit autochtone Nederlanders en een groot gedeelte van deze groep werkt niet en leeft van een uitkering. Iemand die werkt heeft namelijk geen tijd om dag in dag uit reacties hier te plaatsen. De zwartgalligen met een Surinaamse achtergrond zijn meestal afstammelingen van de door Bouterse weggevaagde redimusu oranje elite die zich in het pre-Bouterse tijdperk ontzettend hebben verrijkt. Deze groep heeft nauwelijks macht meer en ze zijn gefrustreerd dat er nu mensen aan de macht zitten met eerlijke bedoelingen. Verder bestaat de groep uit wat gefrustreerde Hindostanen die zich ontzettend door vooral de Chinezen bedreigd voelen. Maar veel staan ook achter Bouterse en zullen in de toekomst een grote rol gaan spelen. Met de oranjegezinden die neerkeken op alles wat donkerder was dan hunzelf is het echter over en uit. Maar uiteindelijk hebben ze nog een website waar ze naar hartelust kunnen klagen. Een dat doen ze vele malen beter dan de mensen waar ze zo tegenop kijken. Maar, hun reacties zijn soms heel vermakelijk.


  Maak melding

 46. Suriname kan beter focussen op drugs toerisme. Cruise schepen vol met potentiele gebruikers. Ik zeg $$$
  Met een president als producent is er altijd voorraad genoeg. Cruisegangers blijven toch nooit hangen dan 2 dg / 2 dg high en wegwezen.


  Maak melding

 47. @Bosje Bribiman
  En toch vlieg ik liever met de KLM!
  (Ondanks je het erg zou vinden.)
  Altijd de vergelijking met NEDERLAND!!!!!!
  Economische groei,vertraging KLM,vuurwerkslachtoffers etc. altijd weer!
  Maar niet met onderwijs,sport,techniek,rijkdom etc.;daar passen we natuurlijk voor.
  VERGELIJK SURINAME MET GUYANA,st KITTS,TRINIDAD & TOBAGO ETC.
  Wanneer komen we los van Nederland???


  Maak melding

 48. Vergeet niet dat SU ook TREINEN heef gehad de sporen liggen nog dus als men de TOERISME nog meer SUCCES WIL BIEDEN doe investeren om dat weer in werking te brengen want die lokomotieven gingen ver in het binnenland heb met mijn OOM die tijd vaak rond getreint zins hij is overleden werd er door niemand meer het innieschatief genomen om die LOKO’S in bedrijf te houden Deze brance is ook een goede transport middel voor de binnenlandse plaatselijke bewoners

  HET HEEF KANS van SLAGEN BELIEVE MI


  Maak melding

 49. @JAIR bedank voor je eerlijkheid

  @PAARS bedank voor je inzicht

  Het is duidelijk dat gij niet moet reageren op wat dan ook die zwakkelingen aandacht zoeken

  Geef en blijf POSITIEF!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.