maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVierbaans snelweg met fly-overs in Suriname komt eraan

Vierbaans snelweg met fly-overs in Suriname komt eraan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 jan – Suriname krijgt binnenkort haar eerste vierbaans snelweg vanaf de hoofdstad Paramaribo naar de ruim 50 kilometer zuidelijker gelegen interna­tionale luchthaven bij Zanderij. De lening van 200 miljoen euro van China voor de aanleg van deze weg is goedgekeurd.

Dat is gisteren in Paramaribo bekend gemaakt schrijft het Reformatorisch Dagblad. De bouw van de snelweg was vorig jaar al aangekondigd, maar de financiering kwam niet rond. Nu komt het geld er onder voorwaarde dat een Chinees staats­bedrijft uit Dalian met de uitvoering van het project wordt belast.

De werkzaamheden gaan in maart van start. Zes fly-overs zullen deel uitmaken van het project, een primeur voor Suriname. Maar volgens de krant is er ook veel kritiek op de manier van financiering.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

123 REACTIES
 1. Je kan inderdaad kantekeningen zetten bij deze deal.
  De wijze van financiering en op het feit dat het contract zonder openbare aan­besteding is alles behalve transparant verlopen. WAAROM ?

  Waren de kosten veel lager waren uitgevallen als een Surinaamse of Nederlandse aannemer was aan­getrokken ?
  Een terechte vraag van de oppositie. In iedergeval moet dat tot op de bodem uitgezocht worden.

  Dat lokale aannemers die kritiek delen snap ik goed.
  Naar mijn mening dient de surinaamse werkgelegenheid ten allertijde vooropgesteld te worden.

  Lijkt erop dat de belastingbetaler weer de dupe is geworden van achterkamertjes politiek.


  Maak melding
 2. Wijdenboschbrug 168 miljoen gulden
  Vierbaans snelweg fly over 200 miljoen euro.
  Met deze bedragen kan je betere en verstandige investeringen doen waar je deze astronomische bedragen terug kan verdienen, denk aan de toerisme, veiligheid,goede medische voorzieningen,goede ziekenhuis in para en omstreken Ambulance voor de samenleving aldaar.
  Dit is precies die Bosje strategie om zo die domme arme paarse schapen kilo’s zand in de ogen te strooien.
  Mijn vraag is hoe Suriname al deze honderden miljoenen leningen terug gaat betalen??


  Maak melding
 3. GMAP, vergeet ook niet die 480 miljoen US die Suriname moet ophoesten voor die gouddeal. Bouterse legt een strop om de nek van de Surinamers. Toekomstige generaties worden opgezadeld met schulden.

  Uiteraard zal dit ook effect hebben op de kredietratings. Suriname zal in toekomst hogere rentes moeten betalen voor haar leningen. Op de pof leven is het domste wat je kan doen, zeker in de situatie van Suriname.


  Maak melding
 4. Ja Suriname verdient beter is of was eigenlijk de strekking van Bouta tijdens de verkiezing’s campagne.

  Zie hier het resultaat, Suriname bouwt een vierbaans snelweg met Fly overs, de Bouw uitgevoerd door een Chinees staatsbedrijf betaald middels een lening ad 200 miljoen Euro.

  Gek dat de aanbesteding niet is gedeeld met ondernemers uit Suriname, gek dat daar geen afspraken over zijn gemaakt.
  Bouta was er toch voor de Surinamers en we hadden het buitenland niet nodig geloof ik.

  Waarom dan een lening van 200 miljoen Euro of zouden ze dezelfde Chinezen ook een lening vragen om het goud wat onder de grond ligt naar boven te halen.

  Nee Bouta Ik noem dit echt Visie Hebben de juiste visie welke Suriname nodig heeft.
  Goed gedaan Bouta Wanneer ga je een lekker met pensioen
  Kun je je terug trekken in het grote woud en echt eens goed nadenken over je toekomst, ik dacht zelf aan bakker dat lijkt me wel iets voor jou.
  Ik noem je dan gebakken lucht bakker.


  Maak melding
 5. Paramaribo —> Zanderij is slechts 40 km. Baja, je kan je afvragen of er noodzaak is om 6 fly overs aan te leggen. Het land heeft niet eens 1 miljoen inwoners. Maar goed, het zal wel een imago kwestie zijn anders ga je een dergelijke avontuur niet aan. Uiteraard blijft er van die 200 miljoen ook iets aan de strijkstok hangen voor corrupte ambtenaren.


  Maak melding
 6. @Koos, een enorme strop welteverstaan.
  @GMAP, inderdaad zoals je al zegt Surinamers zijn echt niet gebaad bij dergelijke domme investeringen als de gezondheidszorg voor minder bedeelden in ons land een ramp is en dan zulke leningen doen, dit is echt een manier om het volk wat op hem gestemd heeft tevreden te houden.
  Belachelijk.

  Weg met die gasten van deze domme regering.


  Maak melding
 7. Even kijken Koos… de belasting betaler is de dupe geworden door achterkamertjes politiek?
  85% van de detailhandel in SU is in Chinese handen. Sociale huurwoningen …. in Chinese handen.
  Wegennet grotendeels in ….. Chinese handen.
  Surinamers hebben de pest aan belasting betalen dus ik denk dat het overgrote deel aan belastinginkomsten in SU van de… Chinezen komt.
  Dit is dus het resultaat van een land waar men door gebrek aan goed bestuur zaken moet privatiseren om toch verder te kunnen.


  Maak melding
 8. 200.000.000 euro voor 50 km afvalt?

  dat is dus 4.000.000 euro per km

  je mag / kan china en nederland niet vergelijken – maar nederlands beton gaat gegerandeerd 25 jaar mee (zonder onderhoud, met onderhoud 100 jaar)

  in nederland kost een km asvalt echter 12.000.000 euro

  dus een nederlands bedrijf zou 3x zo duur zijn (en wellicht 10x zo goed – maar daar doe ik geen afspraken over)

  ——————————————

  een complete asfaltploeg kost ongeveer 1500 euro per uur

  een ton zoab (zeer open asfalt beton – handig in de tropen, want minder kans op slip en ongelukken) kost rond de 80 euro

  er gaat 110 kg in per m2

  een asfaltmachine draait rond de 15 meter per minuut

  en een vrachtwagen voor de aanvoer kost rond de 70 euro per uur en neemt dan kan ongeveer 30 ton mee nemen


  Maak melding
 9. Hollander, je kunt niet altijd alles privatiseren. Zeker niet wanneer het gaat om de primaire behoeften waar mensen zo afhankelijk van zijn. Nu dank zij de liberalisering, zijn vb. energiebedrijven en de zorgmarkt in nederland vrij om zelf de prijs te bepalen. Het zou allemaal beter worden. Inmiddels weten dat dat niet zo is. De prijzen worden middels kartelvorming kunstmatig hooggehouden. In europa komen ze daarop terug.

  Dat de Chinezen een dominante positie innemen in Suriname is een feit op zich en dat is geen reden om de aanbesteding van dit project niet openbaar te houden.

  Ben overigens geen voorstander om belastingbetalers te categoriseren op basis van ras. Iedereen die in Suriname woont is Surinamer. Of het nu een creeool, hindoestaan, javaan of chinees is. Iedere Surinamer betaald direct of indirect belasting.

  Het niet uitschrijven van een tender geeft aan dat deze regering iets te verbergen heeft.


  Maak melding
 10. door Henk Molenaar

  De weg wordt gebouwd door Chinezen met geleend geld van China…….

  Ik neem de oude weg wel…..

  Zijn jij, GMPPP en andere criticasters belastingplichtig in Suriname?


  Maak melding
 11. Doet me destyds denken aan Apoera, geld uit de pot moest worden uitbesteed aan Nederland voor aanschaf materialen…was een vereiste..

  Nu is er geld geleend van China en hun eigen mensen gaan de wegen ook aanleggen…ook een vereiste..

  Is er dan straks wel geld over voor het onderhoud ???

  Want er wordt eerst gebouwd en dan gaan we nadenken wat we vergeten zijn…of wat fout is aangelegd.

  4-baans snelweg met flyovers, ai boi mie kondre bigie…

  Eerst zien dan geloven want in apoera loopt de spoorlijn van hier naar nergens…..

  Ik vermoed dat de nieuwe 4-baans snelweg met flyovers eindigt by de wolf thuis..


  Maak melding
 12. Ai baja weer een lening erbij en weer een chinees bedrijf erbij.
  Alles om die snelweg te maken.Ik vraag me af wat er met het geld van onze groeiende economie gebeurd,als we toch voor alles moeten lenen.
  NAKOMELINGEN SORRY JULLIE ZULLEN DE REKENINGEN MOETEN BETALEN.dankzij deze flut regering.


  Maak melding
 13. Als er een veiligere weg naar Zanderij komt dan de huidige, kan niemand, die wel eens naar Zanderij moet over de huidige dodenweg, daar tegen zijn. Wat ik me afvraag; waarom Fly-overs, is dat omdat de weg 6 andere snelwegen kruist of is dat alleen maar omdat het in de ogen van Abrahams, die nu eenmaal van pimpen houdt, zo mooi eruit ziet? We moeten nu maar hopen dat de leguanen en sapakara’s leren om onder de Fly-overs de weg over te steken, dan zijn de extra miljoenen, die de Fly-overs kosten, toch nog ergens goed voor geweest.


  Maak melding
 14. Beste Paraman:

  Ik lees dat elke ‘megaproject’ in Suriname wordt uitgevoerd door opnieuw duizenden import Chinezen en dat er enorme leningen worden afgesloten waarvan niemand de voorwaarden kent.

  De Chinezen en Brazilianen nemen Suriname over en types zoals jij kijken er naar en staan te zwaaien met Paarse vlaggetjes terwijl heel Suriname in de uitverkoop gaat.

  Dat is het verschil


  Maak melding
 15. HET enige wat door de surinamers en velen nog te komen generaties door deze incompetente ndp regering geerfd zullen worden zijn miljarden aan SCHULDEN aan buitenlandse mogendheden!!


  Maak melding
 16. Om investeringen te doen in een land is het onvermijdelijk om daarvoor geld te lenen op de kapitaalmarkt.
  Dat geldt helemaal voor een land als Suriname die geen liquide middelen heeft.

  Aan elke lening die je doet om investeringen te doen zijn er nadelen. Wanneer Suriname bijvoorbeeld het geld bij Nederland had geleend dan had Nederland ook bedongen dat Nederlandse bedrijven voorrang zouden krijgen om de projecten uit te voeren.
  Kijk maar naar de projecten die door Nederland zijn gefinacieerd ( Waterkant, Zanderij, weg naar Albina..)dan zult u begrijpen wat ik bedoel. Allemaal projecten waarbij Nederlandse bedrijven zoals, MNO Vervat en Ballast Nedam een voorname rol in spelen.

  Wat dat betreft maakt het dus niet uit van welk land dat geld geleend wordt. Elk land zou met aanvullende voorwaarden zijn gekomen.

  China is op weg de grootste economie van de wereld te worden. Wie een keer in China is geweest weet waar de Chinezen toe in staat zijn.
  Dat China bereid is om Suriname in haar ontwikkeling bij te staan is alleen maar toe te juichen.
  En nogmaals, daar staat wel iets tegenover maar om
  je als land te ontwikkelen is het een kwestie van geven en nemen.

  Zoals we weten zijn vanwege de gunstige prijzen van
  Surinaamse grondstoffen de inkomsten voor Suriname aan het toenemen. Ratingsbedrijven zoals Fitch en Standard & Poors voorspellen voor het komend jaar weer een economische groei van ruim 5%.
  De vraag of Suriname de lening terug zou kunnen betalen kan dus positief worden beantwoord.
  Wat betreft de Wijdenbosch brug is het zo is dat deze brug is gebouwd in een periode waarin totaal geen economische groei was en Suriname bijna bankroet was.
  Dat de brug er moest komen was evident maar de timing
  om die brug te bouwen was toen niet goed gekozen.
  Overigens heeft die brug achteraf gezien inmiddels wel zijn nut bewezen.

  Heden ten dage wordt Suriname internationaal gezien als een opkomende economie en de inkomsten voor Suriname vertonen opwaartste bewegingen.
  Deze investering (de snelweg) is dus,in tegenstelling tot de Wijdenboschbrug, wel degelijk goed getimed.

  We weten hoe belaberd het met de infrastructuur van Suriname is gesteld. De weg van en naar Zanderij is zit elke dag vast. En wij als weggebruikers ergeren ons dagelijks hieraan.
  Het verkeer in Suriname is ook aan het toenemen en
  vanwege de toenemende toerisme zal de weg naar Zanderij een ‘infarct’ krijgen omdat deze weg simpelweg niet meer voldoet. De infrastructuur van Suriname is absoluut toe aan revisie. Het moet gewoon gebeuren!
  Wat dat betreft kunnen we een goed voorbeeld aan Nederland nemen die haar infrastructuur goed op orde heeft.
  Met het bouwen van deze snelweg zet Suriname een wezenlijk stap om de infrastructuur in Suriname op orde te krijgen.

  Dit is weer een stukje ontwikkeling voor Suriname en wij als Surinamers moeten eens ophouden om elke poging van de huidige regering om ontwikkeling in het land te realiseren de grond in te boren.

  De huidige regering heeft beloftes gedaan aan de Surinaamse bevolking en wanneer die beloftes worden
  ingelost kunnen we daar alleen maar content mee zijn.

  Wij hadden onze twijfels wat betreft die beloftes maar langzamerhand zie je dat er beweging daarin komt.

  Uiteraard moeten wij de hoerastemming niet laten ontaarden in het blindelings accepteren van alles wat de huidige regering doet. Want er worden zeker ook missers begaan.
  Juist nu is het van belang om alert te blijven en
  daar waar nodig kritische noten te laten horen maar
  dat mag zeker niet leiden tot het afrekenen en afbreken van de goede bedoelingen van deze huidige regering.


  Maak melding
 17. Pioriteiten stellen!

  Andre M. heeft gelijk. Dit is een imago kwestie welke ons veel geld gaat kosten. En is deze weg wel nodig?
  NEEN! Want we hebben al twee wegen richting Zanderij. De Indira Ghandiweg en de Highway. En die paar duizend inwoners die gebruik van de weg gaan maken verdienen het niet. Ze moeten veiliger en met verantwoording rijden op de twee reeds bestaande wegen. Waarom moet alles naar Parra?

  Kijk: de Ringweg is een prima aanbesteding gebleken. En diezelfde Ringweg doortrekken naar Weg naar Zee is vele malen belangrijker dan een derde weg richting vliegveld. Want dan ontlast je de gevaarlijk drukke Kwattaweg en kunnen er economische bouwactiviteiten plaats vinden langs de route van de verlengde Ring.

  Kijk: aanleg van een modern vliegveld te Commewijne heeft grotere prioriteit dan een weg bouwen waar er al een weg is. Door een vliegveld te Commewijne te bouwen ontlast je de Indira Ghandiweg en kan het blijven zoals het is.

  Een imago kwestie die naar ik nu al weet, slecht gaat aflopen. Want voor de weg op de helft af is, is Bouta president af en zal de nieuwe regering dit imago-plan boycotten en weg zijn dan de centjes.


  Maak melding
 18. Je zou zeggen dat het belangrijk is, een snelweg aan te leggen tussen Paramaribo en Zanderij, vooruitgang noem je dat. Maar dat het uitbesteed wordt zonder meerdere inschrijvingen, wil zeggen dat dit naar verduistering (corruptie) ruikt. Waarom wordt voor de aanbestedingen niet met meerdere spelers gewerkt? Neen, natuurlijk niet, en waarom moet het zo duur kosten? Waarom moeten het steeds de Chinezen zijn, die dit mega project moeten doen? Vroeger werden de wegen door ons zelf geasfalteerd, zijn we soms verleerd wat we ooit hebben geleerd? En verder dacht ik altijd dat je met jouw goud onder de grond, jouw investering bekrachtig, neen hoor, je moet ook mee betalen. Als ik het goed heb moet je ook mee betalen om (jouw)goud uit de grond te halen. Dit betekent dat het goud minder waard is dan het geïnvesteerde geld. Zo lijkt het, alsof het Suriname meer kost om het te exploiteren, en dit klopt ook niet, maar dat terzijde. Wel weet ik dat wij ons zeer kwetsbaar opstellen, naar deze buitenlandse bedrijven. Straks zal SME gegijzeld kunnen worden, om bijna gratis de grondstoffen moeten weggeven, voor de terug betalingen van deze absurde leningen.


  Maak melding
 19. @Paraman

  Betaal jij zelf belastingen?!
  Bij jou bestaat het idee alsof de leningen die je baasje aangaat GRATIS zijn . Je denkt dat de investeerder in dit geval CHINA zonder aan zijn Winsten te denken het geld aan je baasje heeft gegeven?!
  Als het zo was dan moet je wel denken waarom China het geld dan niet onder zijn arme bevolking uitdeeld!
  Zie je, dat gaat China niet doen omdat ze dan niks terug verwachten ,ze zien het als weggegooid geld!
  Hier bij het lenen van geld aan Suriname verwachten zij
  heel veel terug!
  Een land regeren door Leningen is niet GOED VOOR LAND EN BEVOLKKING!


  Maak melding
 20. Waarom niet een nieuw luchthaven in Commewijne?
  Is vlakbij de stad. Want voor die 2 vliegtuigen die dagelijks landen 200 miljoen euro te besteden is van de zotte. Zanderij is ja, wat zal ik zeggen niet van deze tijd.


  Maak melding
 21. Suriname, provincie van China,

  Peking plant zijn vlaggen met zorg. Niet zoals het oude Westen dat met wisselend succes deed in de volgorde verovering, kerstening, goedmaakhulp. China pakt het zakelijker aan: met bakken geld koopt het loyaliteit, werkgelegenheid voor eigen arbeiders en toegang tot grondstoffen en creëert het en passant een bruggenhoofd voor emigrerende Chinezen ..

  In Paramaribo streken in het kielzog van de leningen en giften de afgelopen tien jaar zo’n tienduizend nieuwe Chinezen neer. Ze begonnen supermarkten en winkels van sinkel op elke hoek van elke straat. Ze hebben houtzagerijen. Ze dominerenalle bouwmarkten..


  Maak melding
 22. Dus Dat, suriname had ook het geld kunnen lenen bij de wereldbank. Dan had geen enkele land exclusiviteits rechten kunnen afdwingen. Maar goed dan had baas de IMF op zijn nek gehad. Een tranparante openbare aanbesteding was de beste optie geweest. 200 miljoen is best wel veel geld voor 40 tot 50 km asfalt uitgaande berekening van forumlid Bakra Basi. We weten allemaal dat Chinezen geen helden zijn in de bouwsector. Als er toch een weg moet komen, dan liever één aangelegd door Nederland en zeker voor dat bedrag.


  Maak melding
 23. Degenen die kritisch zijn over deze paarse recidivisten paarse clubje kennen het verleden van deze schurken al te goed, hun heden verschild niet met hun verleden.
  Dus dat.


  Maak melding
 24. In 2011 was de Chinese geldstroom naar ontwikkelingslanden zelfs groter dan die van de **Wereldbank**.
  De stroom loopt veelal – ook in Suriname, dat het geld niet krijgt maar leent – via Chinese staatsbanken als de Export-Import Bank (ExImbank). Dankzij een lage rente en een lange looptijd is het lenen aantrekkelijk en de investering snel rendabel..

  Dalian en Suriname zijn nog lang niet klaar met elkaar. Onlangs tekende het bedrijf een intentieverklaring voor de bouw van vijfduizend volkswoningen.
  Daar heeft de berooide Surinaamse staat eigenlijk geen geld voor, maar dat geeft niet. De Chinezen schieten het eerste stukje voor.

  De dankbare minister van 🙂 Openbare Werken 🙂 reisde af naar Dalian (de stad) om de wederzijdse liefde te bezegelen met een handdruk..


  Maak melding
 25. Als deze weg komt,dan is het ter meerdere glorie van één persoon.N.l de pres.Deze bende heeft zich laten verkiezen voor hun eigen voordeel.Stuk voor stuk hebben ze voordeel gehaald uit hun lidmaatschap van de assemblee of regering.Ook de naasten en vrienden zijn bevoordeeld en ook de bevriende natie’s.

  Cobie.


  Maak melding
 26. Nps en vhp hebben jaren niets gedaan,nederland klaagde altijd dat nps en vhp op een a4 hun verzoek deden,voor ontw.van su.dat in su.coruptie bestaat is 100% zeker,maar ik zie verandering in su,oudtjes en kinderbijslag,zijn omhoog na 30jaar,de oostwest verbinding,overal verhardewegen zelf naar erowarte en papatam niet te geloven.men hoef niet bang te zijn om met slm te vliegen,men kan liever bang zijn voor zanderij-lelydorp de drukte en tegen liggers die op jou afkomen.de oppositie moet strak zijn,en de subevolking op de hoogte te houden,maar deze regering is beter dan de rest,althans zichbaar,tuurlijk ding e fufuru tu,een blanke steelt maar dan kom je pas later achter,maar su is openlijk.men klaagde ook over de pre vd centralebank van su in het begin,kijk wat in de kluislig nooit nooit ook niet onder de nedregering,de juiste man op juiste post.wij su moeten blijven opletten maar als het goed gaat moeten wij ook zeggen datnhet iets beter gaat dan vorige regering


  Maak melding
 27. Ik heb geen moeite ermee indien deze vierbaans weg ook gebruikt wordt om de dagelijkse files rondom PvW en elders te gaan ontlasten. Ook moeten er uiteraard op vele plaatsen in en uitvoegstroken komen…..

  Volgens mij is dan de hele opstoppings probleem richting wanica dan opgelost. Het hangt er wel van af waar deze vierbaans weg begint in de stad….

  Ik zie toch wel veel vooruitgang in Suriname, hoewel Bouterse niet echt me vriendje is en afgezien van de enkele currupte zaken die hebben plaatsgevonden…


  Maak melding
 28. Andre M,

  Een heel goeie opmerking van jou over de Wereldbank.
  De Wereldbank heeft onlangs hun grote vertrouwen geuit in het vermogen van Suriname om de verworvenheden te consolideren en koers te houden. De Wereldbank is zelfs bereid te praten over financiering van projecten in Suriname.

  Echter aan deze leningen zijn stringente eisen gekoppeld; zo moet het land haar financieel beleid aanpassen aan structurele aanpassingsprogrammas’s van de Wereldbank. Dat houdt ondermeer in het minimaliseren van het ambtenarenapparaat, de nationale munt dient gedevalueerd te worden, het land dient te bezuinigen op uitgaven voor sociale voorzieningen en dergelijke.
  Op korte termijn kan Suriname absoluut niet voldoen aan deze stringente criteria.
  Daarom heeft Suriname nu gekozen voor de weg van de
  kapitaalmarkt.

  Voor het eerst in de geschiedenis heeft de monetaire reserve van Suriname de $ 1 miljard overschreden.
  Suriname zou ervoor kunnen kiezen om dit reserve aan te wenden om allerlei projecten te financiëren.
  Maar dat zou economisch gezien zelfmoord zijn voor Suriname! (zie de jaren 80 en begin jaren negentig)
  Dus Surinaamse regering afblijven van de monetaire reserve!

  Vanwege de economische groei en de positieve waardering voor Suriname door ratingbureau’s kan Suriname leningen afsluiten op basis van gunstige voorwaarden op de kapitaalmarkt (lage rente).

  In Suriname is het zeer noodzakelijk om op diverse gebieden investeringen te plegen. De infrastructuur is daar een van.
  Uiteindelijk zal deze investering elke Surinamer ten goede komen. En dat is, naar ik mag aannemen, een van de doelstellingen van deze regering.

  Andre M,

  Mijn waardering voor jou dat jij kritische kanttekening hebt maar dan ook kanttekeningen die werkelijk onderbouwd zijn.
  Hou dit niveau vast door in elk geval met opbouwend kritiek te komen.
  Er zijn al genoeg mensen op dit forum die zonder enige onderbouwing alles wat deze regering doet bij voorbaat de grond inboren.
  Nogmaals mijn complimenten!


  Maak melding
 29. Koos, ben helemaal eens met je. Van de andere kan begrijp ik China ook.

  1)Ze willen hun eigen mensen inzetten om de weg aan te leggen, dus dan weten ze dat hun geld goed besteedt wordt en niet naar Ramontje gaat.

  2) Hier kun je opmerken dat China in Suriname AL voor het zeggen heeft m.a.w. als je het geld wil lenen, moet je mijn mensen de weg laten aanleggen, zegt China.

  3) er is geen sprake geweest van een openbare aanbesteding, wat wel moet volgens wet. Maar goed, de wet in Suri is al lang aan een kant gezet.

  4) dat het € 200.000.000 gaat kosten, dat kan ik mij voorstellen, omdat het om een weg van 50 kilometer gaat en geen 50 meter. Pak de auto en leg 50 km af. Maar ik denk ook dat in dit bedrag de volgende kosten inbegrepen n.l. Njangkosten

  Maar toch een goede ontwikkeling, wel jammer voor het geld. Je zit heel lang in de file en kost ook heel wat geld en tijd.


  Maak melding
 30. Deze regering probeert het volk in de maling te nemen dat de flyovers en vierbaansweg 200 miljoen Euro gaat kosten en het werk moet uitgevoerd door China.
  Waarom wordt er geen openbare aanbesteding gehouden.
  Dit wil zeggen dat de financiering van het modern ziekenhuis van Wanica ook inbegrepen zal worden in dit project.


  Maak melding
 31. Overal ter wereld weet men dat Chine producten van zeer slechte kwaliteit zijn. Dus deze regering kiest voor een flyover die binnen een paar jaren zal instorten.


  Maak melding
 32. Henk Molenaar

  Beste Paraman:

  Ik lees dat elke ‘megaproject’ in Suriname wordt uitgevoerd door opnieuw duizenden import Chinezen en dat er enorme leningen worden afgesloten waarvan niemand de voorwaarden kent.

  De Chinezen en Brazilianen nemen Suriname over en types zoals jij kijken er naar en staan te zwaaien met Paarse vlaggetjes terwijl heel Suriname in de uitverkoop gaat.

  Dat is het verschil
  henki detollinaar, wat doen duizenden pakistanen, afrikanen, surinamers, polen in nederland????????


  Maak melding
 33. @Bakra Basi
  Bedankt voor de uiteenzetting.

  Ik snap echter jouw berekeningen niet helemaal.
  want ik ben niet zó op de hoogte van de bedragen bij dit soort werkzaamheden.

  Je zegt:”200.000.000 euro voor 50 km asfalt?
  dat is dus 4.000.000 euro per km”.

  En dan vergelijk je Nederlandse prijs met die van China:”in Nederland kost een km asfalt echter 12.000.000 euro” (3x zo duur)

  Mijn vraag aan jou is:
  1.Geldt de Nederlandse vraagprijs ook voor een 4-baansweg per km?
  2.Hanteert China dezelfde breedte van de weg?
  3.Is dat internationaal geregeld?

  Bij voorbaat dank voor je reactie.
  Waar kan ik hier meer overlezen?
  Dit lijkt me erg interessant.


  Maak melding
 34. Een snelweg is goed, maar met six flyovers? Voor dat bedrag kun je zanderij naar Paramaribo brengen i.p.v. Paramaribo naar zanderij. Klopt Keulen en Achen zijn niet op 1 dag gebouwd, wij hebben wel de kans om beter te doen uit leringen (als men nou eens gebruik maakt hiervan???).


  Maak melding
 35. hoeveel wilde europa lenen bij china en brazilie ook al weer?? zijn jullie dat vergeten om jullie achterste te redden van pinari en voedsel tekorten!!!!!!


  Maak melding
 36. Jaoe,

  Als we jouw stelling mogen geloven zullen al die bruggen en wolkenkrabbers in China binnenkort als een kaartenhuis in elkaar storten. En er staan nogal wat wolkenkrabbers in China..

  Maar Jaoe, je hebt wel een beetje gelijk hoor. Over het algemeen zijn Chinese producten niet van de allerbeste kwaliteit. Over het algemeen dan…


  Maak melding
 37. @alleen
  Je stelt Henk Molenaar de vraag :”wat doen duizenden pakistanen, afrikanen, surinamers, polen in nederland????????”

  Nederland kan dat met een inwoneraantal van om en bij de 17.000.000 inwoners,waarvan ongeveer 3-4 miljoen buitenlanders(westerse en niet westerse allochtonen)wel aan.
  Dus de macht zal nooit door die buitenlanders worden overgenomen!Daar zorgen ze wel voor.
  Maar wij kunnen dat niet;eerst daags gaan we eronder door!!!Weet je hoeveel illegalen er in Suriname rondlopen?Laatst zijn er 230 Guyanezen het land uitgezet.WAAR ROOK IS,IS ER VUUR!

  Ik word er een beetje niet goed van indien men tij en ontij Suriname met Nederland vergelijkt.

  Doe Suriname dat niet aan!
  Dat is bovendien awarra’s met maripa’s vergelijken.
  Men moet Suriname liever met de 3de wereld landen (Afrikaanse Aziatische en Caribnische)vergelijken.
  Dan krijg je een beter beeld.


  Maak melding
 38. wie betaald, bepaald.

  alleen nog hamer en sikkel in de surinaamse vlag en de overname is compleet.

  voor de paarse blinden zetten we er nog een struisvogel op, in braille.


  Maak melding
 39. @Albinees

  Daarom dus dat je over een jaartje strakjes niet de VHP noch de NPS de schuld moet geven dat jouw komende generaties schulden moet gaan aflossen voor leningen die door deze neppe regering lukraak worden aangegaan,okay!!!


  Maak melding
 40. Is toch van den gekke !!vanaf kerst tot nu heb ik al 700.000.000 usd geteld aan leningen.400.000.000 usd aan gouddeal en bijna 300.000.000 usd aan snelweg.het moet echt niet gekker worden.IN 2 WEKEN TIJD !!!!!


  Maak melding
 41. Medusa,

  Goeie tip van jou. Voortaan zullen we Suriname maar vergelijken met derde wereldlanden zoals Eritrea, Somalië, Zimbabwe, Burundi, Sierra Leone, Afganinstan,
  etc.. Landen waar 90% van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

  Vergelijken met deze landen zou Suriname dan een paradijs zijn.
  Dan zouden wij onmiddellijk moeten stoppen met zeuren over Suriname..

  Overigens is er berekend dat in 2020 35% van de Nederlanders bestaat uit ‘buitenlanders’.
  Nu is dat rond de 17%.De illegalen niet meegerekend.

  In Suriname is de groep buitenlanders op dit moment tussen de 8 en 9%. De illegalen niet meegerekend.
  Dit is uiteraard puur statistiek.


  Maak melding
 42. Zwarten o zwarten waar zijn jullie mee bezig.
  Een Chinees bedrijf die de uitvoering in handen neemt wat heeft het land hieraan.Een schuld dat achter wordt gelaten voor de komende generaties.

  O ZWARTE WAT IS ER MET JULLIE AAN DE HAND.
  EEN CHINEES IS GEEN MAKKELIJK VOLK.ZIE WAT ZE UITVOEREN IN AFRICA.


  Maak melding
 43. Ai boi, die spleetogen, gaan die dat regelen, nee hoor, foute boel. Maar ja daar beslist men eea niet in Ned en wij oenoe, saw moes doe. Langs die weg zal het wel stikken van allerlei toko actviteiten, en meer van die spleetoog, en zoetjesaan nemen zij het daar over,
  het wordt met de jaren wang bigi China Town.


  Maak melding
 44. Van de 250 millioen $ gaat 50 miljoen op aan smeergeld aan je wel, plus de vele duizenden hectaren die hij bezit op naam van nv ’s te Lelydorp stijgt ook nog eens in waarde.


  Maak melding
 45. @Saïsta
  Een kwestie van een taalprobleem?
  Je “vergelijken met” is niet hetzelfde als je “optrekken aan”:
  Je vergelijken met een ander is:”Kijken waar jij tov die landen staat”.
  En je optrekken aan een ander is:Met behulp van de andere vorderingen maken c.q. hoger op komen.

  Verder zeg je:
  “Overigens is er berekend dat in 2020 35% van de Nederlanders bestaat uit ‘buitenlanders’”.

  EN DAN?Wat wil je hiermee zeggen?
  DENK JE DAT DEZE NIEUWE nEDERLANDERS ZICH GEEN NEDERLANDERS ZULLEN VOELEN?

  Verder zeg je:”In Suriname is de groep buitenlanders op dit moment tussen de 8 en 9%. De illegalen niet meegerekend”.

  Maar wel met een grote snelheid!
  Dit is ook uiteraard puur statistiek.


  Maak melding
 46. Babylonische taalverwarring, Medusa?

  Het zal wel aan mij liggen maar ik weet bij God niet wat jou achterliggende gedachte is.
  Maar goed, zolang jij maar weet waarover je brabbelt dan vind ik het best.


  Maak melding
 47. in plaats van de infrastructuur aanpakken in Paramaribo en omgeving waar de toegangswegen iedere dag dicht slibben, vanwege te veel auto,s op de wegen, gaat er een vierbaanssnelweg komen naar de luchthaven die 200 miljoen euro moet kosten d.m.v. weer de zoveelste lening die door volgende generaties betaald zal moeten worden, wat een visie.


  Maak melding
 48. Chinezen leren lezen,
  hun asfalt is zo goed,
  Surinamers is weer niets gevraagd,
  ze betalen met hun bloed.

  En nog een lening… En nog een lening… En nog een lening… En nog een lening.


  Maak melding
 49. @Saïsta
  Men zegt geen Babylonische taalverwarring,
  maar men zegt EEN BABYLONISCHE SPRAAKVERWARRING!

  Als je het niet gelooft ZIE DE DIKKE van DALE of de BIJBEL!


  Maak melding
 50. Wat jullie ook lullen over deze regering, dit blijft een goede zaak!!!!!! Al die mooie projecten gaan toch door ondanks dat zielig gelul van jullie op de waterkant GWhaHaHahaha 😀 😀 😀


  Maak melding
 51. @Edo
  Al die mooie projecten gaan toch door ondanks dat zielig gelul van jullie op de waterkant GWhaHaHahaha 😀 😀 😀

  Nog even en jullie gaan amelang en tawtè op brood eten,wacht maar! 😀 😀 😀


  Maak melding
 52. Diaspora!?!

  Een aardling is een ieder die op deze aarde geboren is, en Suriname ligt op Aarde enwel in het werelddeel dat men Zuid-America noemt, alwaar ik ook geboren ben. Daarom is Suriname ook mijn land, precies zoals dit ook het geval is voor alle uitlandige Surinamers en diaspora waarin hun medebeslissingsrecht daarin besloten ligt. Dus ieder levend wezen heeft recht op een stukje aarde, daarom zie ik ook geen kleurverschil in nationaliteit, ieder mens is op deze aardbol geboren en wie zich in Suriname wil vestigen heeft ook evenveel recht als een geboren en getogen Surinamer. En zo hoort dat menselijkerwijs.

  Wie is nou niet de diaspora van de aarde? Iedereen dus, daarom is al het gezeik, over Chinezen, Brazilianen of welke andere bevolkingsgroep dan ook die de boel in Suriname komen leegplunderen , een dooddoener. Ook Chinezen zijn diaspora van Suriname aangezien dit gele ras ook op planeet aarde geboren zijn en wonen, ook al zijn ze ver weg van ons gegroepeerd. Verder doet hun spraak evenals hun gewoonte er niets aan toe, het maakt dus niets uit dat ze de „”L” beter uitspreken dan de „R”, ten opzichte van die gegoede Surinamers die „Drai tongo” doen terwijl ze vaak er alleen maar voor een maandje met vakantie in Nederland zijn geweest. Het moet niemand ter wereld iets uitmaken of er nu spleetogen, roodhuiden, bakra’s, djoeka’s of koelie dang-dangs of wie dan ook onze naaste buren zijn in het grondgebied waarin wij leven. Wie niet ophoudt met dat kolonialistisch gediscrimineer zal nimmer de Vrede leren kennen, dan alleen maar elkaar telkens in een dodelijke omarming verstikken zoals kwaadaardige mensen altijd plachten te doen.

  Bij mensen die alles volgens eigen interpretatie willen zien is het voor mij onnodig om tegen iemand te zeggen dat ik geen Bouterse fan ben maar dat ik pro Natuur ben, ze maken het er toch van wat ze willen om hun eigen ideëen te staven, ook al vertel je ze dat 100 keer op een dag. Ze luisteren stomweg niet maar gaan onverminderd door met opdringing van hun mening aan de ander. Dit zijn slechts twee van de legio factoren waaruit een ieder eigenmachtig kan concluderen dat we dan te maken hebben met kwaadaardige personen, de pestkoppen, de sarren. Mensen die zo zijn, zijn slechte mensen, dit zijn de duivels en kwaadaardige gelovigen waar ik het steeds over heb, met in hun voetspoor de ongelovigen die behept zijn met kwaadaardig bloed. Dit soort mensen is zo slecht dat ze zelf niet eens door hebben hoe slecht ze feitelijk zijn, omdat hun levensbeeld vertekend is door hun hooghartigheid en materialisme, aldus vastgeroest tot op het bot!

  Neem als voorbeeld op diverse fora o.a. „alhier”, en het moge een ieder duidelijk zijn wie allemaal de wijsheid in pacht heeft. De één weet het veel beter dan de ander; de een zegt dat de ander een „kolibri“ is, en deze kaatst terug „wiep ding“,… en voor je het weet komen triomfantelijk de griekse wijsgeren en de staatkundigen met ellenlage lijsten vol cijfers en letters die in een rijk varia aan Nicknames uit volle borst verkondigen hoe slecht en hoe goed de door hun beoogde regering in het verleden is geweest voor de ander, teneinde elkander te overtroeven in wijsheid en voorbarigheid. En bij twee kemphanen van hetzelfde allooi eindigen elkaars betoog niet zelden in een oeverloos debat. En zijn dit degenen die het goed menen met het Surinaamse volk en land??

  Het is dan niet verwonderlijk dat menigeen dit soort onmensen in mensengedaante het liefste in gezelschap zien van hun God in de Hemel dan hier op aarde? Is het dan ook verbazend dat er mensen bestaan die uit menslievendheid er keihard voor zwoegen om dit soort weetallen grandioos een handje te helpen naar hun God om zo gauw mogelijk van ze af te zijn? Ze verdienen allemaal stuk voor stuk een plaatsje in de Hemel bij Onze Lieve Heer. En omdat het goede doel de middelen heiligt ben ik alleen maar goedgelovig op het gebied van hun hemelvaart en uitvaart, derhalve bidt ik vaak tot hun God opdat „Hij” zijn volgelingen zo spoedig mogelijk de 7 plagen over hun hoofd doet neerdalen zodat de rest van de onschuldige en goedgeaarde Surinamers en diaspora van „hun“ kwaadaardigheid bespaard blijft. In weerwil van de democratisch gekozen president en regering hangt hun kop stuk voor stuk aan een muur te prijken, tezamen met vele andere koppen, te weten de meeste Bouterse Critici, overeenkomstig de stelling „Gelijke Monikken Gelijke Kappen“. De beoordeelaars en de Critici zijn in wezen veel erger dan de daders zelf, daarom verdienen ze allemaal dezelfde straf. En zij die het aan het rechte eind hebben mag geen naam hebben, het is normaal dat men voor de zwakkere opkomt, denken behoeft geen salaris, want meedenken is gratis.
  django


  Maak melding
 53. Beste mensen,

  Ik merk dat velen hier niet weten waar het over gaat,
  1. Voor de aanleg van een gelijksoortige snelweg in nederland ben je vier keer zoveel kwijt
  2. Men heeft gekozen voor de president Kenedy weg en niet de Indira Ghandiweg met een bocht naar zanderij iets voorbij Paranam, dit neemt juist de verkeersdruk van die bewuste Indira Ghandiweg af.
  3. Dat er geen openbare aanbesteding heeft plaatsgevonden heeft te maken met de lenings voorwaarden, hier is niet onderuit te komen.

  Na de vele verbeteringen op zaderij en in paramaribo is dit een logish vervolg en mijns inziens een heel goede zet


  Maak melding
 54. Alle ontw geld uit ned toen,was 1 of meer ned bedrijven voor het uit voeren van projecten in su,dus waarom geen chinees bedrijf onze baitalie kan het het niet alleen,baitalie is ook bezig met asfalteren overal in su.oe lib din bakra nanga rust oe go soekoe wroko in plaats van te kletsen hier op de site die praat niet met die,over een ander onderwerp,jullie lullen maar in plaats te gaan werken,soso fufuru din witman monie dat oe sabi


  Maak melding
 55. @sur.
  amelang en tawte op brood is lekker,jammie.

  Dat kan ik aan die stomme kop van je zien ja!
  Maar “lekker” zijn is niet alles!
  Gezond eten en gezond zijn,daar gaat het om! 😳
  Ik hoop dat je het nu hebt begrepen!OEN,met je jammie!!!


  Maak melding
 56. @django

  In naam van de Lieve heer daar boven,
  Stop meteen met het bezoeken van het Steve Meye Kerk.
  De taal die jij praat hier is des DUIVELS!
  In Suriname gaan wij al gebukt onder het BOUTA-PLAAG en jij wenst dat nog 7 andere plagen ons moeten komen teisteren!?


  Maak melding
 57. Goed initiatief van de regering Bouterse om de weg naar de J.A. Pengel luchthaven te moderniseren met fly-vers,moderne verlichting en afwatering,enz. Een goede infrastructuur is er in o.a. het district Para nodig om industrie, (lucht-)haven, tuinbouw en de stad Paramaribo en de dorpen onderling met elkaar te verbinden voor werk, logistiek,toerisme, recreatie en sociaal leven.Een goede infrastructuur is de ruggengraat voor de economische ontwikkeling voor dat gebied en voor de Surinaamse economie in haar geheel.


  Maak melding
 58. China lacht zich kapot met onze domme leider.Want deze snelweg kost China in werkelijkheid misschien maar 100.000.000 usd,terwijl ze ons op papier 200.000.000 usd lenen,waarover we rente moeten betalen.Dus zonder de rente hebben ze al 100.000.000 usd winst.En wij zitten met een snelweg die in 2015 gerenoveerd moet worden.


  Maak melding
 59. De plan is goed maar geld lenen van spleet ogen om dat te financieren hoop ik niet dat er een ader tussen het gras is als wij het niet kunnen betalen gaan die spleet ogen kleemen op ons goud hout aardolie of mis het Land diplomatisch Regeren Staatsolie de goud sector kan het zelf financieren dus hebben wij geen hoofdpijn om andere terug te betalen

  En dan worden wij weer Slaven

  Als het door gaat laat hun wel stoep randen zetten


  Maak melding
 60. Ray, dit voornemen wordt gevoed door visies van geniale planologen en stedebouwkundigen uit Suriname. Men heeft toch het idee geopperd om ten zuiden van Paramaribo, tussen Onverwacht en Zanderij, een grote stad bouwen.Deze stad moet de tweede grote stad van het land worden. De aanleg van een moderne snelweg moet je mijn inziens niet los zien van dit voornemen. Een tweede grote stad ten zuiden van Paramaribo kan de druk op de hoofdstad doen verlichten. Tot zover mijn bijdrage om jullie van het NieuwFront aan kennis vermeerdering te helpen.


  Maak melding
 61. Vene je hebt het nog steeds niet door.Je hoofd is vast volgestort met bewapend beton. Van Santo Boma zal er nooit sprake zijn.Nu niet in de toekomst niet.Never,nooit,nadah.


  Maak melding
 62. @RobG

  Om zoiets te bouwen heb je een jarenlange planning en onderzoek nodig!Het is heus niet zo dat je vandaag een begroting of tekening op papier zet en morgen al aan het graven en dieken kan beginnen!
  Je denkt dat de tweede grote stad in Suriname uit de grond zal verrijzen als een paddenstoel?!
  Jongen,je moet echt minder geloof gaan hechten aan de fantasie ideen van je baasje!
  Dit alles is gewoon een FANTASIE WENS VAN JE BAASJE!
  Dat doet hij altijd wanneer hij HIGH is!


  Maak melding
 63. De chinezen zijn overal asvalt aan het aanleggen?

  Natuurlijk, de kwaliteit is zo slecht dat ze daarmee bezig zullen blijven tot in eeuwigheid, kijk maar net voorbij Paranam, daar zijn ze al voor de zoveelste keer opnieuw asvalt aan het repareren!
  De kwaliteit van de bouwwerken van de chinezen laat zeer sterk te wensen over.


  Maak melding
 64. BESTE MENSEN BEGIN MAAR VAST MET HET VOLGENDE: 猴子 注意 密斯 火 HET ZIJN 4 GEMAKKELIJKE WOORDJES DIE EENIEDER STRAKS VAST ZAL MOETEN KENNEN. ALLEEN DAN KOMEN ER NOG EEN PAAR DUIZEND BIJ WOEHAHAHAA DE VOERTAAL VAN SURINAME ZAL WORDEN SURINEES. HEE STELLETJE STOMME EZELS DAAR IN DE REGERING ZIEN JULLIE HET NOG STEEDS NIET?? DAT ZE DE OVERHAND KRIJGEN OF AL HEBBEN?? NET ZOALS IN NEDERLAND HET IS GESTELD MET DE MOSLIMS ZO ZAL HET OOK GEBEUREN IS ONS GELIEFD SURINAME. ALLEEN DAN IS HET CHINEES. GA EENS KIJKEN HOE VOL DE VLIEGTUIGEN ZITTEN! BINNENKORT DIRECTE VLUCHTEN VANUIT CHINAAAA, KOSTEN VOOR EEN TICKET?? 300-400 EURIES…. PFFFFFF WORDT NU TOCH EENS WAKKER SUKKELLLLLSSSSSSS!!!!!!. O JA DE 4 WOORDJES??….AAP, NOOT, MIES, VUUR…


  Maak melding
 65. Ray met een dosis gezonde fantasie en met doorzettingsvermogen kan heel veel gerealiseerd worden.Het heeft allemaal met de kracht van je intellectuele denkvermogen te maken.Zwakke geesten zullen helaas niet op dat niveau kunnen denken.

  Heel veel gerealiseerde grote projecten in de wereld werden voor onmogelijk gehouden en ze zijn toch gerealiseerd. Ja, ook in Suriname had men een idee over een grote brug over de Suriname rivier, en de brug staat er vandaag.

  Het heeft ook met durven te maken.Politici moeten aan vooruitgang denken, op beleidsniveau in de voorwaardelijke sfeer plannen maken om een spin-off effect te realiseren. De NieuwFront politici, je grote idolen zijn slappelingen, angsthazen, traumalijders, maar bovenal nietsnutters.


  Maak melding
 66. @Dirk, je moet een beetje dimmen.Je gorgelt alleen maar onzin uit je nek over de wegen die in Suriname worden geasfalteerd. Ik ben vaak ‘on the road’ in Nederland. Bijna dagelijks kom ik overdag en s’nacht wegenbouwers tegen op de Nederlandse snelwegen.Of ze zijn de wegen aan het repareren of ze voorzien de wegen van een nieuwe asfaltlaag.Wegen die niet intensief worden gebruikt zijn minder onderhevig aan slijtage. Ook in Suriname worden de wegen zeer intensief gebruikt. In Nederland zijn ze zeker elke maand een aantal keren bezig met het herstellen van een stuk van dezelfde weg.


  Maak melding
 67. De pessimisten riepen in een koor waar blijven de beloofde highway met fly over, het is maar een fantasie en droom en het zijn maar domme regeerders.

  Nu het echt komt zijn de pessimisten weer bezig met het spreiden van zielige opmerkingen die nergens opslaan.

  Toen de bruggen over de Suriname en coppename rivier werden gebouwd waren de pessimisten heilig van overtijgt dat er twee generaties nodig waren om de schuld terug te betalen. de bruggen zijn binnen 5 jaar afbetaald.

  De wens van Bouterse was om president te worden hij is ook President geworden en geen droom of fantasie gebleven

  De wens van pessimisten komen meestal nooit uit. simpel omdat slechte wensen geen gehoor krijgen van onze goed heer de GOD van ons allen .

  Ik schaam mij voor deze pessimisten .
  God schenk deze pessimisten inzicht zij verdienen dat ook al willen zij dat niet begrijpen.

  Suriname Voorwaarts


  Maak melding
 68. Het zou ook niet verkeerd zijn als ze in het Surinaams onderwijs een module Chinese Taal en Letterkunde introduceren. In Amerika, Canada,Engeland, Nederland, Frankrijk,Belgie,Nigeria,Ghana,Kenia,Ethiopie,Oeganda, Zuid Afrika wordt de studie van de Chinese taal en letterkunde reeds opgenomen in het schoolcurriculum.


  Maak melding
 69. @RobG,

  Jij zit in Nederland, ik niet suffe eikel!
  We hebben het hier over Surinaamse wegen, niet over Nederlandse!
  Kijk even naar het verschil, in Nederland rijden veel meer auto’s dan in heel Suriname, omdat daar ook veel meer mensen wonen dan in heel Suriname!
  Zie je zelf nu het verschil?
  Wie zit hier nu uit zijn nek te gorgelen?
  Jij dus akelig figuur!
  Het is wereldwijd bekend dat de chinese bouwstijl veel te wensen over laat.
  Ondeugdelijk materiaal word gebruikt en vooral maar tempo moet worden gemaakt om alles zo snel mogelijk af te raffelen!
  Waarom zouden ze in China zelf aan het westen vragen over hoe ze de wegen en oeververbindingen beter kunnen maken als de chinezen dat allemaal zelf zo goed zouden doen?
  Je praat pure onzin, ga even je best doen om dingen na te gaan voordat je iets schrijft!


  Maak melding
 70. @RobG

  Amnestie was ook een van de ‘gezonde’fantasieen van je baasje geweest!
  Wat die crimineel hebben wilt dat krijgt hij gedaan!
  Aan de macht komen is 1 van zijn andere’gezonde’
  fantasieen geweest en over het lijk van anderen[15] ‘pseudo presidentje worden was de andere ‘gezonde ‘ fantasieen geweest!
  Een sterke leider denkt niet aan amnestie ,die heeft niet eens amnestie nodig,de zwakke lijder bouta heeft amnestie..zonder amnestie is hij weg!
  iN andere landen worden onmogenlijke projecten waarheid gemaakt omdat daar gezonde en ervaren mensen,mensen met kennis ,de projekten begeleiden en uitvoeren!
  Dit alles is juist wat ontbreekt bij de ndp regering en zijn lijder!Meneer Venetiaaan is een realist een sterke leider zonder amnestie. Hij heeft het voordeel niet gezien waarom men tot leningen moet overgaan om projekten lukraak ten uitvoer te brengen. Hij weet dat hij de generaties van nu en nog komende niet met schulden gaat belasten!Want die zullen betaald moeten worden met TWK[rente].
  Noem 1 projekt op die heden uitgevoerd waarbij er geen lening is aangegaan!
  Je moet de heer Venetiaan niet vergelijken met de crimineel bouta, die zich door amnestie gesterkt voelt en door verraad!


  Maak melding
 71. Een vierbaans snelweg naar de internationale luchthaven Zanderij. Dat klinkt stoer voor Surinaamse begrippen. Het is ook een interessante uitdaging voor de ontwikkeling van de infrastructuur. Maar, is het wel een verantwoorde investeringen voor de toekomst. Een lening van 200 miljoen euro, onder de voorwaarde dat een Chinees bedrijf het project gaat uitvoeren. M.a.w. de jonge generatie mag de schuld later aflossen en van de extra werkgelegenheid van deze dure investering mogen alleen chinesen profiteren.
  Populistisch, omdat niemand tegen een snelle verbinding met het vliegveld is. Trouwens, Zanderij, internationaal luchthaven is een beetje overdreven! Alleen twee, van de duizenden vliegmaatschappijen (KLM en SLM) hebben landingsrechten op Zanderij. M.a.w. de vliegbewegingingen op Zanderij zijn relatief zeer beperkt.
  De vraag: wie is er gebaat bij deze dure lening?
  – Is het Bouta, die zijn Amnestywet moet financieren?
  – Zijn het de Chinesen, die via een achterdeur een markt zoeken om hun massa-producten innSUnte dumpen?
  – Gaat de High Way “Bouta Bigi Pasi” heten? Als tegenhanger van “Bosje Brug”?


  Maak melding
 72. @Dirk

  Beste Dirk, je lult uit je nek en praat andere dombos na. Zelfs de electronica voor Amerikaans legermateriaal komt tegenwoordig uit China. De Chinezen zijn niet meer te stoppen en zullen de markt totaal overnemen. Alles komt tegenwoordig uit China. Schroef je computer maar open en lees wat er op de chips en ondere onderdelen staat. Ben je soms een OEN????? MADE IN CHINA!!!!!!!! Het is niet anders.


  Maak melding
 73. @Ray

  Elke keer weer sta ik versteld van je zwakzinnige perceptie van de werkelijkheid. Bouta of liever President Bouterse van de onafhankelijke republiek Suriname kent geen Ray alias ‘de dorpsgek van dit forum’. Ray echter, of te wel Reet peteet zanikt de hele dag over Bouta. Ontzettend zielig!!!! Vind je ook niet? Amnestie, amnestie, amnestie!!! Reetje reetje reetje.

  WEREDE!!!!!


  Maak melding
 74. @Ray

  Elke keer weer sta ik versteld van je zwakzinnige perceptie van de werkelijkheid. Bouta of liever President Bouterse van de onafhankelijke republiek Suriname kent geen Ray alias ‘de dorpsgek van dit forum’. Ray echter, of te wel Reet peteet zanikt de hele dag over Bouta. Ontzettend zielig!!!! Vind je ook niet? Amnestie, amnestie, amnestie!!! Reetje reetje reetje.

  WEREDE!!!!!!


  Maak melding
 75. @Ray

  Elke keer weer sta ik versteld van je zwakzinnige perceptie van de werkelijkheid. Bouta of liever President Bouterse van de onafhankelijke republiek Suriname kent geen Ray alias ‘de dorpsgek van dit forum’. Ray echter, of te wel Reet peteet zanikt de hele dag over Bouta. Ontzettend zielig!!!! Vind je ook niet? Amnestie, amnestie, amnestie!!! Reetje reetje reetje.

  WEREDE!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 76. Bambi,

  Heb je iets met het getal 3 of zo? Zie jouw tekst: “Amnestie, amnestie, amnestie!!! Reetje reetje reetje.”

  Ik zeg: “Bambi, Bambi, Bambi. Spoort niet, spoort niet, spoort niet.” Dit zal je wel herkennen, denk ik.


  Maak melding
 77. Die gasten die negatief praten over SU en alles maar goed keuren dat wit is zijn mensen die verraden om hoger op te komen leven hebben zij niet en daarom hebben zij het maar over een ding negatief haat mis gunnen ben benieuwd of wie minnetjes heeft praat de waarheid die pijn doet

  SU forward jah bless!!


  Maak melding
 78. @RobG
  Surinamers hebben al moeite met de Nederlandse taal en het Sranagtongo en dan wil je ze nu ook nog opzadelen met de Chinese taal & Letterkunde? 😳
  Give me a brake!


  Maak melding
 79. RobG vind het een goede zaak “want er komt een tweede stad tussen Onverwacht en Zanderij.

  1 Ik hoop het niet want daar haal heel Paramaribo zijn water vandaan. Als dat vervuild wordt, ……

  2 Die weg van je bevindt zich dan wel aan de verkeerde kant, want Paranam ligt aan de ander kant van Onverwacht. Voor de “nieuwe stad” zou hij dus niet zinvol zijn.

  Ook deze weg was trouwens door het Front voorbereid (weliswaar niet zo grootschalig). De eerste stappen zijn ook onder het Front gezet. Waar nu een stuk weg ligt (rechts van de weg naar Afobakka als je “op” gaat) bij de plant van Dalian (hele grote grindhopen) is het eerste stuk van de bedoelde weg van het Front. Je kan via die weg NU al naar zanderij. Het Front zou het doen met eigen middelen.

  Ik ben niet tegen de weg. Ik ben tegen de manier van financieren. Als je geld hebt, moet je niet lenen. Je hoeft je dan ook niet te houden aan de voorwaarden van wie dan ook. Je eigen mensen voeren het uit, de kennis verspreid zich lokaal, en je houdt je geld in je zak. Nu gaat uiteindelijk al het geld naar China. Alleen die tjoekoe blijft in Suriname (en misschien ook die niet).

  Bosje moest ook twee bruggen bouwen. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling. Er zouden bedrijven ontstaan langs de wegen naar de bruggen. We zijn nu jaren verder. Waar zijn die bedrijven?

  Deze regering geeft alleen maar geld uit. Ik zit nog te wachten op het eerste project dat geld binnen brengt. En dan liefst iets origineels, geen acties van het Front kopiëren. (nog een goudbedrijf).

  Tot zo ver mijn kennisoverdracht aan jou.


  Maak melding
 80. Alles is door front voorbereidt,volgens sommgen maar weet je wat zij doen alles zo pina pina.
  Deze mensen denken te klein voor onze genaratie en nemen geen kansen “no guts no glorie”

  Deze regering heeft wel die guts daarom steun ik ze.
  Geen tijd te verliezen met bangerikken.
  Investeer en neem kanzen en maak fouten,zo alleen zullen wijzer worden en de generaties na ons


  Maak melding
 81. Hoe gaat die weg heten dang?? Desi Bouterse High Way,…ai baja,…Wijdenbosh brug, en straks Bouta weg,…dat fu Venetiaan,….je kan zeggen wat je wil maar Vene is simpel, en in dienst van het volk!!


  Maak melding
 82. Kunnen ze dan aub de borden met de wegbewijzering eindelijk in de goede richting draaien.
  Dus paal uitgraven, draaien en gat dichten.
  Nog steeds komen toeristen in Nickerie uit, als ze naar Albina willen. En wie naar Amsterdam wil, komt uit in Willemstad.
  Heel binnenkort verwacht men ook het bord met de bewijzering “Parimameer”, het goudmeer waar volgens de legende een Indianenkoning (van Kassewinika) zich elke ochtend baadde in het vloeibare goud. Dan is een fly-over vierbaanssnelweg wel echt heel snel nodig.


  Maak melding
 83. @medete, ik kan helaas niet in details uitleggen waar de nieuwe stad mogelijk komt. De informatie heb ik in het verleden uit open bronnen vernomen die voor een ieder toegankelijk zijn.

  Je zegt dat deze weg door het NieuwFront was voorbereid.Daar trap ik niet in.Ik kijk naar de personen die verantwoordelijk zijn voor de realisering van het project.

  Een belangrijke NieuwFront-partner heeft in het verleden in West Suriname ook een spoorweg aangelegd die van ‘niets naar nergens’ gaat.Kosten meer dan 100 miljoen Nederlandse guldens. Ik noem dit geldverspilling van belastinggelden.

  Het dorpje Apoera zou ook door deze NieuwFront-partner omgetoverd worden tot een stad met rond de 100.00 inwoners.Ook wederom een verspilling van belastinggelden die door de Noordzee zijn opgebracht.

  Kortom! Ik verwacht niets goed van het NieuwFront. Nu niet en in de toekomst ook niet.Hun ruggegraat is niet breed genoeg om gewichtige projecten te dragen.


  Maak melding
 84. @midete

  Eindelijk hebben we bezoekers op deze site die op een correcte reageren zonder op de man te spelen .
  zodoende kunnen wij de uitvoerende macht kritisch ondersteunen.

  Ray


  Maak melding
 85. Alvast een naam voor de nieuwe highway

  Generaal Desi Moordenaar Bouterse Highway, of tweede keus,

  Generaal Prof dr ir mr drs ing Pinochio Abrahams.


  Maak melding
 86. @RobG,

  Wat ben jij een azijnzeiker zeg!

  En jij spreekt over een ruggegraad?
  Heb je die zelf wel vraag ik me af!

  Jij moet gewoon jou gelijk halen hé, nou die krijg je niet omdat je geen gelijk hebt.
  NieuwFront neemt gewoon geen enkel risico dat ze niet kunnen overzien en waarmee ze de volgende generatie’s opzadelen.
  Zo denken de criminelen in het huidige parlement helaas niet, ga maar grote leningen aan om een project uit te voeren zonder verder te denken!
  En wat denk je dat er gaat gebeuren als die hiway er straks ligt?
  Nog meer verkeersdoden in dit land omdat met dan helemaal denkt dat ze enorm hard mogen rijden.
  Het is gewoon een enorm risico dat deze regering nu neemt en waarvan ze de consequentie’s niet kunnen overzien!
  Lenen en nog meer lenen betekend ook meer rentelasten betalen, maar om dat in te zien moet je wel kunnen rekenen, en daaraan ontbreekt het onze huidige regering omdat het allemaal ongeschoolde figuren zijn.


  Maak melding
 87. @Dirk,ik benoem de feiten en geen verzinsels. Je gebruikt het woord azijnzeiker. Maar ik weet zeker dat je de betekenis van dit woord niet kent. Ik ben geen pessimist, maar een optimist.Het valt niet te ontkennen dat de politieke partij die het project West Suriname wilde uitvoeren uit politieke en bestuurlijke lichtgewichten bestond. Vanaf het begin zonk het schip naar de diepte.Er was geen redden meer aan.

  Het toezicht faalde op alle kanten.Er was geen kapitein op het schip aanwezig zoals onze zeer gewaardeerde “Bevel”. Het zijn ook weer dezelfde lichtgewichten (van West Suriname ) die een belangrijke fundament vormen van het NieuwFront. Veel goeds kan je van hen niet verwachten. Dit is daarom een belangrijke reden in Suriname geweest dat een grote groep mensen erg ontevreden is geweest over het gevoerde beleid van het NieuwFront. Ze werden weggestemd door de kiezers.

  Laten we eerlijk wezen! Het blijft moeilijk om een lichtpunt te vinden in het gevoerde beleid van het NieuwFront.Laat ook een ding duidelijk zijn.Met de lening voor de aanleg van de snelweg wordt de volgende generatie niet met een last opgezadeld.Er wordt niet op rekening gesnoept of geleend om luxe goederen te kopen,maar er wordt geïnvesteerd in de economische ontwikkeling van het land.


  Maak melding
 88. Next step is dat Suriname wapens, tanks e.d. koopt van China via een gunstige lening en dat China als voorwaarde stelt dat dat tuig alleen door Chinezen bediend mag worden. Mensen, begin alvast een woordenboek Mandarijn te kopen. En bewaar je honden goed: beware of the dog!!


  Maak melding
 89. Het is goed nieuws voor Suriname en de Chineze gemeenschap in Suriname. Hopelijk komen er meer en ook de eerste wolkenkrabbers mogen er komen.


  Maak melding
 90. Geen ARME CHINEZEN meer toelaten via het POLITBUREAU uit PEKING (BEIJING) en ook niet via de goed georganiseerde mensenhandel tot SU.

  Ik ben voorstander om nu echt Kennismigranten uit TAIWAN toe te laten in SU.
  Ook hardwerkende Vietnamezen en Philippijnen.
  En tot slot ook TIBETANEN.
  En daarna mag de DALAI LAMA Suriname komen bezoeken.


  Maak melding
 91. @Fer. E. : Tibetanen komen niet, het zijn onruststoker en ze bidden hele dag en werken doen ze niet. Suriname heeft een overschotje aan mensen die niets doen.


  Maak melding
 92. Naast vierbaanswegen met fly-overs moeten ook flats van meer dan 10 verdiepingen hoog en paar wolkenkrabbers van meer dan 50 verdiepingen worden neergezet en met diverse overdekte winkelcentra (inclusief airco’s) van Internationale allure.
  Ook het toelaten van meer dan 5 miljoen Chinezen uit Oost-Azie is van cruciaal belang.


  Maak melding
 93. Live uit het koude Nederland: Wie probeer je op de kast te krijgen is wat ik mij afvraag als ik je postings lees.Of moet je niet bij de Comedy Factory om daar mensen aan het lachen te krijgen? Any way wat je motieven ook moge zijn: WHO CARES, ik in elk geval niet.


  Maak melding
 94. De vierbaanswegen zijn inmiddels 8 baan wegen geworden de fly overs kan je bij zanderij zien als de vliegtuigen over vliegen. Misikaba kan je hier over uitleg geven als je d snelweg wilt bewonderen moet ja gaan als het Geen dag is en geen nacht ook niet tijdens schemering (dus gewoon je ogen sluiten en dromen)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES