Eindejaarsuitgaven ‘lekkere eindsprint’ bedrijfsleven

19

PARAMARIBO, 9 jan – Surinamers hebben flink uitgegeven aan het eind van 2012. Zoveel zelfs dat ehet overigens slappe verkoopjaar goeddeels is gecompenseerd. “Het was een lekkere eindsprint. Het moment dat mensen meer geld hebben, merk je het direct”, zegt Jules Fernandes van de Fernandes Group. Veel Surinamers hadden inderdaad meer om uit te geven.

Volgens cijfers van de Centrale Bank van Suriname is zo’n honderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijfentwintig miljoen euro) verstrekt aan bonussen. Ook de kleine industrie, zoals zelfstandige goudzoekers, hadden nogal wat flappen op zak. Bepaalde ondernemers boerden zo goed, dat ook de toekomstverwachtingen verbeterden. “Wij hadden verwacht dat de eerste twee jaren van deze regering moeilijk zouden zijn”, zegt ondernemer Pavan Bhojwani tegenover de Ware Tijd.

Zijn HSDS Group gaat er nu vanuit dat de economie genoeg stabiel is. “Als wij uitgaan van het goede slot van 2012, zal 2013 naar verwachting nog beter gaan”, aldus Bhojwani. Toch willen handelaren in branches als de kledingindustrie niet meteen een gat in de lucht springen. Een trend van individuele bezuiniging is merkbaar. “Waar mensen vroeger zes schoolhemden kochten, is dit nu drie voor het hele jaar”, zegt Antoine Issa van Beyrouth Bazaar.

19 REACTIES

 1. En nu maar kijken hoe het verder rondkomen zal in de rest van de januari dagen.
  Wellicht wordt de prijs van de erotica onder druk gezet.
  Alleenstaande moeders hebben teveel uitgegeven.


  Maak melding

 2. Waar haalt de Centralebank de gegevens vandaan.Het lijkt of ze een tover stokje daar hebben.
  De bank directeur tracht zaken mooier te maken dan ze al zijn.En dit heeft een reden.Deze man doet zich voor als de bewaker van de economie maar dat is hij niet.De in en uitgaven moeten door een andere instantie in de gaten gehouden moeten worden.En deze hebben ze de nek omgedraaid.Vraag het aan de NPS hoe het daar mee zit.
  Het legen en bedriegen van deze mensen maakt het land kapot.Hij wil Bouterse het naar de zin maken en zijn zaken vullen.Het intelligente volk slikt alles als zoete koek.Vraag het aan Vene. hij kan het vertellen.


  Maak melding

 3. beste mensen
  Als je goed om je heen kijkt leven de meeste mensen van de pof. Aan de ene hand houden ze hun uitgavings patroon in hand . maar inwezen is het niet zo. Al die mensen die naar Suriname in de december afreizen. Komen vaker blut en berooid terug. bigi ting spelen . heeft onder houdt nodig. dat zijn geen ontspanning zoekers . maar doem denkers. waarom zal je anders voor willen doen dat dat je in werkelijkheid bent. lenen en later het het vijfvoudig terug betalen vindt ik niet slim of vooruit gang van mijn geboorte land . maar het land naar de verdoemenis brengen. ik weet niet als ik het goed bekijkt. dus oordeel maar . ik leeft in een land van vrije meenings uiting . dus ik mag zeggen of schrijven wat ik zie en denkt over het situatie van mijn geboorte land . ik ben al zo lang weg en nog steeds zijn die mensen die steeds aan de macht komen daar in suriname niet tot een compromie gekomen.Wat zijn ze aan het doen met god zijn met ons suriname .hij verheft zeker ons heerlijk land Met die graaiers die daar rond banjeren. take jour time to and try to find out waths cooking in our kitchen. groetjes Marcelino


  Maak melding

 4. Citaat uit het artikel:
  “Volgens cijfers van de Centrale Bank van Suriname is zo’n honderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijfentwintig miljoen euro)”

  Ongeveer €50,- per hoofd van de bevolking!


  Maak melding

 5. De redimoesoes uit wereldmacht Houtland zijn natuurlijk niet blij met dit bericht en zullen alle middelen inzetten om het tegendeel te beweren.

  Maar hier toch nog een leuk stukje uit een baggerkrantje van de ultieme superpower.
  ——————————————————–

  AMSTERDAM

  De harde gevolgen van de economische crisis worden steeds nijpender. Momenteel worstelt maar liefst de helft van de Nederlanders om aan het eind van de maand te eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

  Dat zegt een woordvoerster van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. „Ongeveer 45 procent van de mensen heeft moeite om rond te komen. Op een gegeven moment hebben mensen zo weinig geld, dat rekeningen niet meer kunnen worden afgeschreven. En dan lopen de betalingsachterstanden snel op. Je komt in een vicieuze cirkel terecht”, licht een woordvoerster toe.

  ————————————————————-

  En natuurlijk maken onze ‘rijke’ SuriNeds geen onderdeel van deze 45 procent. Het bericht komt immers uit een baggerkrantje en SuriNeds bezoeken absoluut geen voedselbanken en hebben geen abonnementen bij de uitkeringsinstanties. Ze zijn allemaal succesvol, geschoold, voorbeeldige burgers en behoren tot de enige allochtonen die niet gediscrimineerd worden. Vooral op dit forum blinken ze uit in slimheid en alwetendheid.

  PETJE AF HOOR.


  Maak melding

 6. @Kees de Boer

  Is iedereen in Suriname dan een miljonair?!
  De surinamers, hebben zij dan geen last van de zwakke WERELD ECONOMIE?!
  Hoe sterk is de eigen surinaamse economie,want op dit moment wordt nog gedacht om rundvlees te importeren die mogenlijk besmet kunnen zijn met de gekkenkoeien ziekte!
  Bouta leent geld en doet alsof het een GESCHENK is!
  Wie gaan straks al het geld terug moeten betalen?!
  Snap je dan niet dat ons land Suriname op LENINGEN DRAAIT!?
  Dit noem je geen sterke economie eerder een land die aan een zuurstof apparaat ligt te lijden!
  PETJE AF VOOR NEDERLAND,die niet alleen de goeie zaken die zij meemaken publiceren maar ook zaken die minder plezierig zijn voor hun mensen openbaar maken!
  In Suriname zeggen de ndpers dat alles goed gaat omdat baasje zo zegt !Intussen weet de wereld dat alles in Suriname voor de SCHIJN is!


  Maak melding

 7. @Ray

  Beste skeetje van een reetje. De VS draait volledig op geleend geld en geen land redt het zonder te lenen. Lenen is onderdeel van de kapitalistische doctrine en niemand ontkomt daaraan. De VS niet, Klompenland niet, Suriname niet en ook jij niet.
  Uhhhhh, kun jij eigenlijk nog wel lenen? Suriname namelijk wel.


  Maak melding

 8. @Kees de Boer
  Nederland heeft met afgelopen sinterklaas,kerst en oud op nieuw respectievelijk ong. 2 x €500.000.000,- en 1 x €70.000.000 besteed aan cadeautjes en vuurwerk,waar was je toen met je selectieve verontwaardiging?
  Ik zou het objectiever en evenwichtig vinden indien je dat ook in jouw relaas had aangehaald,nu val je door de mand door ziekelijke jaloezie en fatalisme!Bah!


  Maak melding

 9. @RAY.
  Waar komt deze Madonna Chuppa 😀 😀 😀 😀 😀 😀 alweer vandaan?

  De wereld telt zo zoetjes aan meer Holland haters dan inwoners GEZIEN HET AANTAL SCHUILNAMEN OP DIT FORUM.

  Madonna Chuppa 😀 😀 😀 😀 😀 😀
  Wat een toestand!


  Maak melding

 10. @Madonna Chuppa
  Begin voor mij neer te schrijven bij wie de VS en Nederland op de deuren kloppen om geld te lenen!
  En jij ,bij wie leen jij je geld dan!
  En ikke ,neen hoor ik leen geen geld bij niemand ,ik weet hoe ik met mijn geld moet omgaan!
  Madonna CHOEP KARRE!!


  Maak melding

 11. @Medusa

  Het moet zijn ..MADONNA TJOEP KARRE!!
  DE nederlandse vertaling is letterlijk…
  MADONNA ZWIJG,JE MOET ZWIJGEN MADONNA!!
  wHAHAHAAaaaaaaa….


  Maak melding

 12. @MEDUSA

  Reuze interessant hoor. GMAP, wikileaks, Du, pasew, Fer E …………… Allemaal leuke nicks. Net als MEDUSA. Mortuarium klinkt ook leuk maar echt boeiend voor mij is het eigenlijk niet. Het leuke van een nick is dat het als een variabele functie geimplementeerd kan worden. Mooi toch.
  Ik blijf van je genieten en hopelijk jij ook van mij. Ik ben virtueel, net als jij. Geef het een naam, broadcast het, geniet van je wereldse ontdekkingen en laat eventueel anderen ook meegenieten. Wat er was bestaat niet meer.
  Mijn laatste knipoog! 😉 😉


  Maak melding

 13. Forummers, Odi odi.

  Eindejaarsuitgaven ‘lekkere eindsprint’ bedrijfsleven.

  December maand dure maand!!!
  Wees verstandig en zet altijd wat aan een kant.

  Ik zat lekker een leuk artikel over Afrika te lezen op (Trouw.nl).
  Ik dacht direct aan SU. i.v.m. B.N.P. en trek vervolgens je eigen conclusie bij het lezen van het artikel.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3374506/2013/01/09/Afrika-booming-Zo-ver-is-het-nog-lang-niet.dhtml


  Maak melding

 14. @MEDUSA

  “2 x €500.000.000,- en 1 x €70.000.000 besteed aan cadeautjes en vuurwerk”

  Tsjonge tsjonge tsjonge, wat een verspilling van die bakra’s. Njang driengie prisierie terwijl ze geen geld te makken hebben. Wat een kut mentaliteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.