Oppositielid bespreekt goudindustrie met Surinaams staatshoofd

27

PARAMARIBO, 8 jan – Parlementariër en belastingdeskundige Ronny Asabina zegt een ‘goed en openhartig’ gesprek te hebben gevoerd met president Desiré Bouterse. Het enige onderdeel van de agenda: de wantoestanden in de goudindustrie. Bouterse hield woord en ontving Asabina op zijn kabinet naar aanleiding van de stevige kritiek die de parlementariër leverde tijdens de begrotingsbehandeling.

Volgens Asabina is zo goed als alles fout in de goudwinning. Dit ondanks al zo’n twee jaar van ordening door een presidentiële commissie. “Het was een openhartig, aangenaam en constructief gesprek. Ik heb mijn hart kunnen luchten. Ik heb een goed gevoel aan het gesprek kunnen overhouden”, zegt Asabina tegenover de Ware Tijd. Onder meer is gesproken over onoorbare praktijken zoals het doorverhuren van vergunningen om goud te winnen.

Asabina heeft er vooral moeite mee dat individuen er beter van worden. Dit dan in tegenstelling tot bewoners van plaatselijke gemeenschappen. Die zitten uiteindelijk met een zwaar gehavend natuurlijk milieu. Ook het heffen van inkomstenbelasting is incorrect en werkt discriminatie en geknoei in de hand. Asabina hoopt dat het gesprek leidt tot een grondiger aanpak van de chaos. De presidentiële commissie gedraagt zich nog te veel als ‘politie, advocaat en rechter.’

27 REACTIES

 1. Hai baja Asabina,
  je moest gaan huilen op de schouders van een moordenaar met Amnestie!??
  Wat kan een crimineel die zelfs niet kan zonder Amnestie jou bieden dan?!!
  Asabina wat voor een belastingdeskundige ben jij?!
  De man bij wie je zogenaamd je hart was gaan luchten is de grootste BELASTING DUIKER van Suriname!!
  Hij betaalt geen Belastingen!!

  ‘Het was een openhartig, aangenaam en constructief gesprek’ zeg jij Asabina,
  Wat heeft die crimineel je beloofd dan,
  Dat hij zijn Amnestie zal opgeven?
  Dat hij nu belastingen zal betalen?
  Dat hij geen pseudo presidentje meer zal zijn?
  Dat hij zal afblijven van al het goud?
  Dat hij bereidt is naar Santo Boma te verhuizen?

  ASABINA ZIE JE DAN NIET DAT JIJ JEZELVE STEEDS BELACHELIJKER ZIT TE MAKEN MET ELKE DAG DIE VOORBIJ GAAT?!!


  Maak melding

 2. =Asabina, ik zou graag aan jou willen vragen de mensen van het binnenland te stimuleren om een opleiding te gaan volgen zodat zij een betere baan kunnen hebben voor de toekomst.
  =Wanneer de goudprijzen dalen zijn het de zelfde mensen in het binnenland die geen inkomsten hebben en weer achter blijven met de ontwikkeling.Doe wat voor ze.Belasting betalen heeft niets met discriminatie te maken.

  =In alle beschaafde landen waar duidelijke regels zijn betaalt men belastingen en houd zich ook aan de regels.

  =Het zal en kan nooit goed gaan in Suriname, dit zolang de leden in de politiek zich niet volledig inzetten om het land te dienen. Men houd zich ook bezig met eigen zaken en daarom kan er ook niet goed vergaderd worden.

  =VRAAG MAAR DUBBEL BELASTING VAN ALS DIE GASTEN IN DE POLITIEK MET HUN EIGEN PRAKTIJKEN.


  Maak melding

 3. “ik heb een goed gevoel aan het gesprek kunnen overhouden”, zegt Asabina.”

  Dan heeft hij zich met een kluitje in het riet laten sturen.Want de hele goud torie is al afgegleden naar het misdadige.Ook Asabina weet dat er tegenwoordig andere wetten gelden in het binnenland dan welke in de kuststrook gelden.En Dompig is maar een clown in dat alles.De aap die aan het touwtje van de pres.vastzit.

  Cobie.


  Maak melding

 4. heb je familie in het binnenland…’ja Pres’

  zie jij CTU in het binnenland…’ja Pres’

  is Lonnie Tarzan van het binnenland..’ja Pres’

  ga jij innen belasting bij Tarzan..’ja Pres’..,,,,

  ,,,nee nee nee mie gadooooooooohhhh 🙂


  Maak melding

 5. Ik heb een goed gevoel van dit gesprek overgehouden zegt onze Asabina.
  Dat goed gevoel zal wel bestaan uit het feit dat DDB onze Asabina wat grond heeft toegezegd in ruil om verder zijn mond te houden.


  Maak melding

 6. =Beste mensen lezen jullie de berichten van starnieuws.

  =Een heel klein stukje voor de NDp’ers die altijd zo goed op de hoogte zijn::::

  “Zonder ontwikkelingshulp uit Holland verder gaan” zal daarom moeten gebeuren met de inkomsten van Staatsolie, die de NDP-regering in 1997 nog voor een appel en een ei wilde verkopen en uit de verdiensten uit de Cambior-deal, waar de huidige president altijd zo laatdunkend over deed. Verdiensten die een rechtstreeks resultaat zijn van het beleid dat NF-regeringen hebben gevoerd. Met een erfenis die in 2010 verder bestond uit een monetaire reserve van meer dan 700 miljoen US dollar, een portefeuille aan geplande investeringen in de productiesector van meer dan 2 miljard US dollar, vrijwel geen buitenlandse schulden en een toen reeds geschatte economische groeipotentie van 4-6% per jaar, zal het niet een overkomelijk probleem moeten zijn om verder welvaart en welzijn voor de gehele Natie te realiseren. En dat is bereikt dank zij het zorgvuldig en toekomstgericht beheer van onze resources door de NPS en haar NF-partners.


  Maak melding

 7. =Beste mensen, De NDP’ers die even niet weten te rekenen en niet genoeg informatie hebben. Lees een stukje van de informatie.
  =Zie ook waarom meneer Gajadien zo kritisch is.

  =HET GAAT OVER DE GOUDDEAL.

  =Gajadien, die lid is van de vaste commissie van Natuurlijke Hulpbronnen in het parlement, wil de overeenkomsten die de regering Bouterse-Ameerali heeft gesloten niet vergelijken met het contract van de vorige regering. “De uitgangspunten verschillen van elkaar. Bij voorgaande contracten waren de royalty’s hoger en nu zijn ze lager, bij de nieuwe overeenkomsten is de participatie lager terwijl die bij vorige contracten hoger was.”


  Maak melding

 8. Wie gisterenavond het programma to the point heeft gevolgd, waarin dhr.Makka die uit Nederland komt en een econoom en een financieel specialist is, heeft kunnen constateren, dat het beleid wat momenteel door een leeghoofd als Bouterse gevoerd wordt, met zijn zogenaamde adviseurs, een totale fiasco is, en grote gevolgen voor het land Suriname kan hebben, want alle beleidsvoornemens van deze moordenaar kwamen met onvoldoende en matig resultaat er van af, zo ook de laatste goud deal, waarbij Bouterse beweert dat Suriname inspraak zal hebben en controle zal hebben op goudwinning en de administratie van het bedrijf, wat totaal niet waar blijkt te zijn, want als laatste gaf dhr. Makka ook aan dat het goudbedrijf gespecialiseerde onderhandelaars hebben, en dat ontbreekt zo en zo al in Suriname, en dat het goudbedrijf de strategie uitzet, en zelf bepaald hoeveel het wil investeren, hoe lang het wil blijven, en wanneer het wil weggaan, en hoeveel de staat Suriname aan die deal kan overhouden, want anders betekent dat voor Suriname take it off leave it. want dit bedrijf kan in genoeg landen mijnen.


  Maak melding

 9. De presidentiële commissie gedraagt zich nog te veel als ‘politie, advocaat en rechter.’

  Hahahaahahaahahaaaa……….niks aan de hand mensen. Waar maken jullie je druk om ???? Suriname boert goed,en de gouden bergen groeien tot in de hemel.

  Wat zeggen de blinde paarse makke lammetjes???? Neks No Fout!!!! Hahahaaha…………jullie weten nog niks.

  Dit is, tot nu toe maar één klein deel van het hele verhaal!!! Hou dit vast. En blijf op letten. NA Wang Hiep Hiep Hoereeeee………..!!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 10. Dat gesprek was wel nodig denk ik om de Didibrie beetje tot verstand te brengen, want anders loopt hij als een loslopende en tierende Os uit de Wei naar de verkeerde sabana elders, waar vele koeien hun draagtijd hebben.

  Ik hoop na het gesprek dat het zijn goede en switie vruchten zullen werpen! asabina kom voor je mensen op!!!!!


  Maak melding

 11. Ray

  Hai baja Asabina,
  je moest gaan huilen op de schouders van een moordenaar met Amnestie!??
  Wat kan een crimineel die zelfs niet kan zonder Amnestie jou bieden dan?!!
  Asabina wat voor een belastingdeskundige ben jij?!
  De man bij wie je zogenaamd je hart was gaan luchten is de grootste BELASTING DUIKER van Suriname!!
  Hij betaalt geen Belastingen!!

  ‘Het was een openhartig, aangenaam en constructief gesprek’ zeg jij Asabina,
  Wat heeft die crimineel je beloofd dan,
  Dat hij zijn Amnestie zal opgeven?
  Dat hij nu belastingen zal betalen?
  Dat hij geen pseudo presidentje meer zal zijn?
  Dat hij zal afblijven van al het goud?
  Dat hij bereidt is naar Santo Boma te verhuizen?

  ASABINA ZIE JE DAN NIET DAT JIJ JEZELVE STEEDS BELACHELIJKER ZIT TE MAKEN MET ELKE DAG DIE VOORBIJ GAAT?!!
  asabina maakt zichzelve belachelijk en jij zet je zelf voor AAP wat is ergerr????????????????????????????????


  Maak melding

 12. Jack Russel

  Wie gisterenavond het programma to the point heeft gevolgd, waarin dhr.Makka die uit Nederland komt en een econoom en een financieel specialist is, heeft kunnen constateren, dat het beleid wat momenteel door een leeghoofd als Bouterse gevoerd wordt, met zijn zogenaamde adviseurs, een totale fiasco is, en grote gevolgen voor het land Suriname kan hebben, want alle beleidsvoornemens van deze moordenaar kwamen met onvoldoende en matig resultaat er van af, zo ook de laatste goud deal, waarbij Bouterse beweert dat Suriname inspraak zal hebben en controle zal hebben op goudwinning en de administratie van het bedrijf, wat totaal niet waar blijkt te zijn, want als laatste gaf dhr. Makka ook aan dat het goudbedrijf gespecialiseerde onderhandelaars hebben, en dat ontbreekt zo en zo al in Suriname, en dat het goudbedrijf de strategie uitzet, en zelf bepaald hoeveel het wil investeren, hoe lang het wil blijven, en wanneer het wil weggaan, en hoeveel de staat Suriname aan die deal kan overhouden, want anders betekent dat voor Suriname take it off leave it. want dit bedrijf kan in genoeg landen mijnen.

  Beoordeel ik heb het gevolg ja, want niet zoals jij kraak robby makka alles af, hij geeft OPBOUWENDE kritiek geen kritiek om krteik OPBOUWENDE waar is jou opbouwende kritiek


  Maak melding

 13. Het is wel makkelijk om alle economische problemen op de welke regering dan ook af te schuiven. Dit doet het Surinaamse volk keer op keer.

  Klagen klagen en daarna lekker feesten !!!!

  en daarna weer klagen..

  Vooral creolen ondernemen weinig en wachten maar op een regering die al hun problemen oplost.

  Aangezien ik zelf creools ben hoeft niemand te reageren dat dit racisme is.


  Maak melding

 14. @Parbo

  Ik zal het woord racisme zeker niet in de mond nemen. Maar is het heel veel anders dan al die Hollanders die wachten op een messias om alle allochtonen, inclusief parasiterende SuriNeds, een schop onder de kont hun land uit te geven?

  By the way: ik ben ook creool.

  ……………………………………………………


  Maak melding

 15. Volgens het volk is er iets fout met Asabina en dat is erger dan wat hij beweert, nl. dat ‘zowel alles in de goudindustrie fout is’. Zijn verklaring over een goed en constructief gesprek met de president is niets anders dan regelrechte propaganda in het voordeel van Bouta. Asabina is gekozen als volksvertegenwoordiger en het assemblee is het podium waar bij de belangen van land en volk moet dienen. Een tet a tet met Bouta is verdacht. Een discussie over goudbeleid van SU dient in het openbaar gevoerd te worden. Vandaar dat Asabina nu als opbrengst van het gesprek aan zijn kiezers de volgende (loze) toezeggingen doet: “Goed en openhartig gesprek; er is ondermeer gesproken over”.


  Maak melding

 16. ma dang hoe dang.,Nooit gehoord dat het beter vissen is in troebel water.
  Als alles transparant en oprecht wordt uitgevoerd dan kan er niet meer gesjoemeld worden.
  Ma dang hoe dang dat Asabina hoopt dat het gesprek leidt tot een grondiger aanpak van de chaos. De presidentiële commissie gedraagt zich nog te veel als ‘politie, advocaat en rechter.
  Neks no fout dus zal er ook niets aan gedaan worden. Wordt er iets aan gedaan dan zal er nagenoeg geen controle plaatsvinden want onderzoek en schriftelijke verslagen leiden gegarandeerd tot vervolging al is het ij de eerstvolgende verkiezingsbelofte of alle anderen die daarna komen.
  Niets helpt, rijken worden rijker en armen baja die worden armer en er worden daardoor meer buitenvrouwen en buitenechtelijke kinderen geboren waardoor meer alleenstaande vrouwen moeten opboksen tegen deze macho mannen wereld.


  Maak melding

 17. Aah…Asabina is parlementarier en moet zijn job doen. Opkomen voor zijn achterban. Maar dat moet hij in de DNA doen.En in de DNA moeten de antwoorden komen. Transparant zonder de schijn dat dealtjes worden gemaakt. Dit soort onderonsjes met de sekteleider met loze uitspraken dat het een constructief gesprek is geweest….daar heeft het volk niets aan.


  Maak melding

 18. Dus … het heffen van Inkomstenbelasting op de binnenlandbewoners is volgens Asabina discriminatie.

  Dus … het zwaar gehavend natuurlijk milieu, daar hebben de binnenlandbewoners geen enkel aandeel in.

  Dus … het doorverhuren van vergunningen om goud te winnen ziet deze heer Asabina als oneerbare praktijken.

  Dus … het is wel heel erg naar voor de binnenlandbewoners dat er ge-ordend wordt (zoals men dat noemt).

  Meneer Asabina, sinds u in Paramaribo in een stenen huis woont kent u zeker uw eigen mensen uit het Binnenland niet meer.

  Het zou van veel meer lef en realiteitszin getuigen wanneer je deze mensen uit het Binnenland er zelf op aanspreekt i.p.v. de door ons allen zeer hoog gewaardeerde en uiterst bekwame president hiermee te confronteren.

  U


  Maak melding

 19. IK ben bang en vrees dat de milieu er onder gaat leden als er geen standaard controle is bij de industrie geld hebben wij nodig maar is niet belangrijker dan de natuur en cultuur er zijn mensen die generaties al daar wonen en goud winnen met kwik moet afgeschaft worden de nieuwe methode is duurzaam en veilig voor milieu en cultuur


  Maak melding

 20. @Paul

  Het is al laat, de vernietigings strategie/proces is al geruime tijd bezig. Over een aantal jaren gaan we wel merken hoeveel mensen gaan overlijden aan kanker, hard maar waar….Hierop is SU NIET voorbereid.
  Uit onderzoek is al lang gebleken dat heel wat mensen/kinderen al met kwiksporen in hun lichaam rondlopen…
  Dit is de prijs voor welvaart….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.