Surinaamse padieboeren krijgen prikkelpremie

7

PARAMARIBO, 7 jan – Padieboeren in Nickerie, Saramacca en Coronie krijgen een stimulans van drie miljoen dollar. Dit meldt de Ware Tijd. De regering heeft het geld vrijgemaakt na maandenlang uitstel. “Voor mij was het nooit een kwestie van wel of niet uitbetalen. We hadden geen middelen op de begroting”, zegt minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Toch kreeg zijn ministerie flink wat verwijten te verwerken.

Dat gebeurde de afgelopen maanden toen het geld maar niet werd uitbetaald. Aanstichter was Badrissein Sital, presidentieel afgezant voor de rijstindustrie. Toen het geld niet meteen beschikbaar was, verweet Sital eenvoudigweg het ministerie. Daar zou er worden tegengewerkt. Maar LVV en parlementariër Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) menen dat Sital meer had beloofd dan hij mocht. De premie moet de padieboeren stimuleren.

Het bedrag per boer wordt bepaald aan de hand van de productie. De regering verwacht zo de rijstindustrie omhoog te helpen. De productie moet weer naar de oude niveaus van jaren terug of zelfs hoger. Of het ook lukt, valt te bezien. De traditie van overdracht van vader op zoon werkt niet meer. Jongeren trekken weg naar meer belovende oorden en banen. De constante spanning tussen de vraagprijs van boeren en wat opkopers bieden, ontmoedigt ook.

7 REACTIES

 1. De productie moet weer naar de oude niveaus van jaren terug of zelfs hoger.?
  Door wie dan? DE HINDUSTANEN moeten de niveaus weer omhoog helpen ? wahaha , zo zie je maar.., hoe belangrijk de hindustaanse gemeenschap was en is voor de ontwikkeling en de economie van Sur.
  Trouwens, ”de traditie van overdracht van vader op zoon”, werkt zeker niet meer bij de hindustanen,…
  Ze zijn door Schade en Schande Wijzer geworden.., gelukkig maar..
  DE HINDUSTANEN GAAN NOOIT MEER VOOR BIJNA GRATIS WERKEN VOOR DE OVERHEID.,…. zodat de bepaalde luie bevolkingsgroepen goedkoop rijst en groenten en melk kunnen kopen en uit dankbaarheid gaan ze de hindoestanen ook nog BEROVEN….
  Ik vraag mij af waarom.., stimuleert de minister de creolen in binnenland van Sur. niet om ook eens een keertje, De handen uit de mouwen te steken..en PRODUCTIEF te zijn,….. zou goed zijn voor voor hun eigenwaarde..en ook voor de ontwikkeling van Sur.
  Kijk maar. naar Nickerie ….. is door HINDUSTANEN gecreëerd en ontwikkeld, door bloed zweet en tranen….


  Maak melding

 2. De rijstsector is momenteel in coma.
  Dus alleen een prikkelpremie gaat niet meer helpen.
  Als dit bedrag uitbetaald zou zijn een jaar geleden toen het beloofd was door dhr.Sital zou het heel goed werken. We hebben zelf gezien dat in inzaai in 2012 is afgenomen.
  Vandaar dat Sital incentive had beloofd aan de boeren.


  Maak melding

 3. De landbouw of welke sector dan ook mag niet om bevolkingsgroepen gaan.Dit is 1 van de redenen dat bepaalde mensen ontwikkelingen in het belang van het land tegen werken.De NPS/VHP hebben bewust dit kapot gemaakt door tussen handelaren tussen te zetten om de arme boeren uit te kleden.Het is het kenmerk van zwarte mensen die hun eigen mensen uitzuigen.
  De overheid die je moet helpen/stimuleren werkt je van alle kanten tegen.Wat had deze javaan gezegd HET IS DE ONDERNEMERS RISICO.Dat een minister dat zegt geeft aan wat voor soort mensen het land als leiders heeft.Landbouwers stop met ondernemen en ga ook techneut spelen.ONDER EEN KNEPA BOOM.


  Maak melding

 4. iN ZWARTE LANDEN WORDT VOEDSEL UIT GEDEELD DOOR DE WITTEN.ZE ETEN DE DIEP GEVROREN RUGGEN VAN KIPPEN.
  DIT IS WAT SURINAMERS TE WACHTEN STAAT ALS DE GRONDSTOFFEN OP GERAAKT ZIJN.EEN EIGEN ECONOMIE TE ONTWIKKELEN ZIJN ZE NIET IN STAAT.WAAROM NIET!!!
  DOOR JALOEZIE TEGEN HET EIGEN VOLK OF RAS.


  Maak melding

 5. @Shayrie Darwin,

  Surinaamse padieboeren hebben altijd geprofiteerd van subsidies van de overheid in de tijd van NPS en VHP en tot heden.
  Deze prikkelpremie is ook een soort van subsidie, vandaar dat de Surinaamse padieboeren niet kunnen concurreren met boeren in Azie.
  Dus hou op met je gratis en hard werken verhaal, want het is duidelijk dat je niet weet waarover jij praat.


  Maak melding

 6. Schoot door de Roos,
  Waarom plegen de boeren zelfmoord in Nickerie als hun oogst is mislukt door regen of droogte? OMDAT DE OVERHEID DE BOEREN TEGEMOED KOMT MET SUBSIDIE ? whahahaha… echt niet hoor, want dan zouden de boeren geen zelfmoord plegen uit wanhoop..
  En ja zeker weet ik, waarover ik praat., omdat mijn ouders en voorouders zijn LANDBOUWERS geweest en mijn ouders hebben ons afgeraden om landbouwers te worden en ik heb mijn eigen bedrijf en mijn kinderen zijn advocaat en arts.
  Trouwens, het wordt tijd dat de Creolen nu ook een bijdrage mogen leveren aan de economie van Sur. met subsidie..!hahaha


  Maak melding

 7. @Shayrie Darwin

  Beste Shayrie, gefeliciteerd met je eigen bedrijf en ik heb een geweldige tip voor je. Vanwege de vele groepsverkrachtingen in India lijkt het mij een goed idee als jij en je kinderen richting dat prachtige land vertrekken. Verkoop je bedrijf en begin daar een escortbureau om de hoogste nood te ledigen. Een arts om de vrouwen bij te staan en een advocaat om de daders te verdedigen kan in jouw geval inderdaad een schot in de roos betekenen. Het is absoluut een goede keuze geweest niet voor de landbouw te kiezen omdat de Chinezen een stuk efficienter werken en het rendement nu veel hoger is. De verouderde landbouwwerktuigen van de Hindostanen zijn inmiddels vervangen door moderne. Maak je niet druk om de Creolen want die verdienen vanwege de huidige goudkoorts in Su meer dan genoeg om de staatskas in rap tempo te vullen. Er zijn zelfs plannen om dit proces geheel te automatiseren en de onderhandelingen doorover verkeren al in vergevorderd stadium.
  Veel succes in India en hopelijk verdienen jullie zoveel dat terugkeer niet meer wenselijk is. Good luck.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.