Oppositie vol vragen over overeenkomsten goudwinning

61

PARAMARIBO, 7 jan – De oppositie zit met nogal wat vragen over de principeovereenkomsten van de regering met Iamgold en Newmont. Het parlement staat op het punt de overeenkomsten met de multinationals te bespreken. Dat zal in eerste instantie geschieden achter gesloten deuren. De openbare debatten volgen nog. Maar nu al valt er volgens Asiskoemar Gajadien (Nieuw Front/VHP) een heleboel op- en aan te merken.

Zo wordt er veel te weinig gevraagd voor energie. In de overeenkomst wordt een leveringstarief genoemd van elf dollarcent. “Met de kosten voor distributie en management moet dit tarief dichtbij vijftien dollarcent liggen”, zegt Gajadien tegenover de Ware Tijd. Suriname jaagt zich zo te veel in de kosten. Het wordt dan dik subsidiëren. Ook de wijze waarop Suriname deelneemt is niet correct, namelijk via een commanditaire vennootschap.

Dat beperkt de mate van medezeggenschap. “Het is slechts deelneming met ons kapitaal als investering”, aldus Gajadien. De vorige regering nam genoegen met een aandelenpartij van vijf procent. De nieuwe overeenkomsten regelen een deelname van ruim vijfentwintig procent. Gajadien vindt een vergelijking niet goed mogelijk. “Bij voorgaande contracten waren de royalty’s hoger en nu zijn ze lager. Bij de nieuwe overeenkomsten is de deelname hoger.”

61 REACTIES

 1. Gajadin is een man die houdt van zijn land.
  Je moet precies zo je werk doen.
  Niet bang zijn om kritiek te leveren.
  Deze regering kijkt steeds terug in de achteruitkijkspiegel.Hoe gaat het land dan vooruit?


  Maak melding

 2. Alles waarin bouta de moordenaar de voortouw tracht te nemen is gedoemd te mislukken!!
  Het surinaamse volk is heden gewend geraakt aan de vele mislukkingen die elkaar in snel tempo blijven volgen!
  Wie denkt dat bouta,de misdadiger HERSENEN bezit ,God dan hebbe medelijden met hem/haar.


  Maak melding

 3. =Deze regering is NOOIT eerlijk en transparant geweest.
  =Wanneer zij vandaag of morgen niet meer aan de macht zijn moet het volk ook niet schreeuwen dat alles duur is en het land vol schulden zit.

  =Het volk wordt niet geïnformeerd hoe alles zit, maar wel schreeuwen dat er 25% binnen wordt gehaald. Hoe dan?????? En het domme volk maar juichen////

  =Asiskoemar Gajadien heeft gelijk vragen te stellen.


  Maak melding

 4. Eey DADA,…wat is dit????

  pasew,..ik ga tog bouwen een 2e centrale!!

  ja maar Pres…die mensen daar wachten op jou met *pijl & boog*

  ja, maar ik heb CTU!!

  Ok Pres, en dan die leraar/leerling /ouder ding,

  docent doseert klappen, PaPa Sra boos en slaat leraar ziekenhuis in, en die lerares gaat 18+ dingen aan met de leerling!!!!

  wel pasew…daarom is er een loonstop, want zij hebben samen alternatieve (sm) plezieren!!

  en dan deze Asiskoemar Gajadien Pres??

  pasew,…ik ben de GROTE DADA, hij is een kleine lilliputter!!

  ja Pres,.. maar Ingrid zegt;…liever die lillie Asies die steigert dan die Grote Desi die Weigert..

  jo vuile beest ju

  🙂


  Maak melding

 5. De zoveelste lege dop voor die domme massa.
  Broodje aap verhalen,luchtkastelen,lucht ballonnen en gebakken lucht voor die paarse volgelingen.
  Veel plecier met jullie hoop tegen beter weten in


  Maak melding

 6. Afwachten!

  Er zal ergens weer een paragraaf zijn overgeslagen bij deze overeenkomsten. Afwachten tot zaken duidelijk zijn om hier een mening over te hebben lijkt me verstandig. Maar dan is het meestal al te laat want dan is het Kalf verdronken.
  Transparantie voordat er een handtekening geplaatst wordt kan ons helpen om grove fouten te voorkomen.


  Maak melding

 7. zal wel hetzelfde gaan als met de aov-verhoging eerst luidkeels in de microfoon roeptoeteren hoe geweldig het allemaal wordt. En straks heeft het volk het verkeerd begrepen en heeft populist bouta het niet zo gezegt. ouwe koek, herhaling van zetten.


  Maak melding

 8. Blijkt maar weer dat Bouterse te snel door de bocht is gegaan. Deze sportinstructeur is niet capabel genoeg om het land te leiden, maar dat wisten we al. Bouterse wilde maar al te graag hogere deelname percentages hebben zonder na te over bijkomende komsten. Dat bekt wel zo lekker in de media. Het verschil mag de belastingbetaler ophoesten. Dit is geen gouden kerst maar een droevige kerst. Vele gezinnen en ouderen worden straks keihard in portemonnee getroffen. Forum lid Henk heeft het goed verwoord, Bouterse blert als een populistische schaap met weinig wol. Tijd dat hij op sodemieterd. Op dit moment is Asiskoemar Gajadien de meest geschikte opvolger van Bouta. Tenminste iemand die zijn brains gebruikt en vragen durft te stellen.


  Maak melding

 9. Ter informatie en ter beoordeling wat getallen uit het jaarverslag van Rosebel Goldmines.

  In het onder staande wordt per jaar weergegeven de dividend aan de moeder van Rosebel (excl. afschrijvingen) en de inkomsten van Suriname voor Royalties, Dividend en Belastingen

  2008 Rosebel $ 55.812.500 Suriname $ 52.109.925
  2009 Rosebel $ 97.242.845 Suriname $ 86.467.407
  2010 Rosebel $ 163.666.000 Suriname $ 139.313.900
  2011 Rosebel $ 234.295.650 Suriname $ 195.124.650

  Met de nieuwe deal, minder Royalties en meer dividend, worden de verhoudingen tussen Suriname en Rosebel min of meer omgedraaid in harde getallen op basis van de cijfers van 2011 betekend dit

  20xx Rosebel $ 184.000.000 Suriname $ 245.000.000.

  Zonder na te denken is dat een mooi resultaat echter er wordt vergeten dat er geïnvesteerd moet worden in

  1) aandelen kapitaal $ 200.000.000 per Mijn
  2) in elektriciteitsopwekking (minimaal) $ 60.000.000 per Mijn. die gezien de kostprijs slecht zal renderen of bij sluiting tot $ 30.000.000 niet afgeschreven vermogen per Mijn.
  3) rentekosten / derving tot dat de inkomsten gematerialiseerd worden. Ongeveer $ 30.000.000 per Mijn.

  Dat gaat nog net goed als de Goudprijs stabiel blijft echter de goudprijs is nu terug naar het niveau van 2010 en niemand garandeert dat dat niveau blijft. Zodra de goudprijzen terug gaan naar het niveau van 2008 valt het rendement heel hard terug.

  Het was ook niet zo erg indien men een meerderheids aandeel zou hebben en serieuze zeggenschap over de eigen natuurlijke hulpbronnen.

  Ik wil het eigenlijk niet geloven maar het lijkt er ook nog eens op dat er geen enkele zeggenschap is omdat de investeringen in het aandelen kapitaal via een commanditaire vennootschap lopen. Suriname kan daar in niets anders zijn dan de slapende vennoot.

  Omdat Suriname GEEN zeggenschap kan hebben via een CV kan de operator afhankelijk van de wereldmarkt prijzen de productie sturen (maximaal bij hoge en minimaal bij lage prijzen). Bijlage een lage productie zullen nagenoeg alle inkomsten voor Suriname wegvallen.

  Wie het onderste uit de kan wil krijgt de deksel op de neus is niet voor niets een gezegde in Calimerostan

  De President heeft wel eens gezegd dat hij rustig doorslaapt ook al staat Paramaribo in brand. Nu moet hij toch echt wakker worden want indien hetgeen Gadajien stelt maar gedeeltelijk waar is, is deze deal samengesteld door de aller grootse vijanden van de President.


  Maak melding

 10. We zien hoe de coalitie op haar borst klopt over deze gouddeal en de vorige regering zit af te zeiken dat ze watjes zijn. Misiekaba heeft het zelfs over ‘oxidatie’.
  Als ik naar die kop van Misiekaba kijkt, begint het ook zelf te ‘oxideren’!
  Deze regering zal geen vragen beantwoorden over deze deal. Dat zijn ze niet gewend. Ze hekelen de parlementaire democratie maar kiezen podia als Ocer om de oppositie een sneer te geven. Dat noem ik politieke lafheid: wel in de media schreeuwen over successen doch geen verantwoording wensen af te leggen!


  Maak melding

 11. @Plato

  Je hebt gelijk.
  Aangezien geen enkele ndper vandaag te merken valt met hun ‘akelige’aanwezigheid hier denk ik dat het
  SPOOK trein/caravan van de ndp vertrokken is richting OCER op dit moment.Daar gaat baasje aan damage control doen en de ndpers op hun benen doen springen met zijn geschreeuw en woef-woef geblaf.De ndpers zijn daar om zogenaamd hun lege batterijen te chargen!


  Maak melding

 12. Geachte heer Asiskoemar Gajadien,

  Denkt u nou echt een duidelijk antwoord te krijgen op de door u gestelde vragen ?

  Er is nog een hele waslijst aan vragen die deze regering nog dient te beantwoorden en er komen er nog heel veel meer bij.

  We zullen zien in welke bureaulade van een nieuw in te stellen commissie uw vragen zullen belanden zodat u en de rest van het volk weer voor even gerustgesteld bent …


  Maak melding

 13. Oohhh,what’s new!

  Waar zijn de miljoenen die suri van Iran heeft ontvangen voor de rijstindustrie?
  Waar zijn de miljoenen die suri van China heeft ontvangen.
  Waar zijn de 19 miljoen euries van de EU gebleven.
  Waar zijn de miljoenen die medio 2012 zijn ontvangen en bestemd waren voor de ‘sociale belofte’.
  In de hele wereld daalt de benzineprijs, behalve in suri, geweldig geregeld die petrocaribe deal.
  etc etc.

  En waarom zou deze ‘gouddeal’ kloppen als de rest niet klopt.

  Limbo vertel het volk wat je heer & meester met die miljoenen heeft gedaan.


  Maak melding

 14. Abrahams had over 4 miljard uit China.
  Doekhie het over miljoenen uit India.
  En niet vergeten die zogenaamde pot waar China geld in zou storten voor heel Zuidamerika, allemaal leugens en bedrog.
  Limbo is de Joseph Goebbels van Suriname, Tariq Aziz.
  Eigenlijk moet men in Suriname Limbo confronteren met twee jaar geleden al die opnames aan de bevolking laten horen hoe gevaarlijk deze bedrieger is, hij is vergeten toen Bouterse hem had weggetrapt bij Radio kankantri.


  Maak melding

 15. “Het klonk allemaal zo als het klonk”
  Nu moeten we eens echt goed naar de overeenkomst kijken en we zullen zien Suriname word er niet rijker van tja een klein beetje dan.

  Weer hebben we iets weggegeven.Althans de regering.
  Sukkels


  Maak melding

 16. @ JoJo:

  Je hebt in ieder geval je huiswerk goed gemaakt. Dat kan je van de onderhandelaars namens de regering niet zeggen. Ik ga niet uiteenzetten wat de overeenkomst inhoudt, maar het blijkt dat het Suriname weer een hele hoop geld gaat kosten, zonder er bij na te denken dat er ook inkomsten dienen te zijn. Een commanditaire vennootschap in deze vorm kost de regering ruim 250 miljoen (!) US dollar. De goudwinningsmaatschappij betaalt minder voor zijn energie. De government take daalt ook. Er gaat minder geïnvesteerd worden in de sociale projecten door de goudmaatschappijen Nog afgezien van de fluctuaties op de wereldmarkt is nog maar te bezien of Suriname hier werkelijk garen bij spint. Ik denk dat per saldo Suriname er slechter is uitgekomen dan bij de vorige deal. Maar ja, onderhandelen met intelligente blanke zakenmensen is een kunst die de Surinamer nog niet verstaat.


  Maak melding

 17. @Maandag 7 januari 2013 om 15:25 uur, door JoJo

  Als iemand met cijfers komt om iets te bewijzen geeft dat mij een stimulans om op te reageren.

  Ik zal ingaan op maar 1 aspect van je posting. Dat is controleerbaar. De goudprijs is nu NIET op het niveau van 2010. Check je facts. Of lees ik het verkeerd. In 2010 was het ongeveer 20.000 US per kg. In januari 2013 is dat 40.000 US per kg. En als je kijkt naar het verloop de afgelopen 10 jaar zie je dat het een stijgende trend is.

  Bron: Dawsongold.nl

  Eigenlijk is het simpel. Goud wordt met de dag schaarser en moeilijker te vinden daardoor zal de vraag de komende jaren alleen maar toenemen.
  Economische wetmatigheid, so bun. Zo was het en zo zal het blijven.


  Maak melding

 18. @esmerald,

  er bestaat een bermuda-driehoek waar schepen en vliegtuigen onverklaarbaar zijn verdwenen.

  in sme bestaat een golden-triangle, bouta/somo/brunny,
  waar goud, dollars, euro’s en srd en grond onverklaarbaar verdwijnen


  Maak melding

 19. En nu staat de DIDIBRIE bek vol snijtanden als een Barakuda!! Heer A Gajadien, begin je vrije kogelvest nu alvast te bestellen!! want je kan een Didibrie of een Jorka/Bakroe niet vertrouwen!! Hij is nu langzamerhand wel gewend mensen uit te banen van zijn daden!!


  Maak melding

 20. @Henk waar bemoei je mee het is surinaamse zaak je vindt Evander Sno naar kokosnotenland moet vertrekken ten eerste is hij hier geboren in Dordrecht maar racisme kan je maskeren het is genetische afwijking waar jij en je consorten lijdt hou je bezig met nederlandse begroting tekort we hebben jou niet nodig racistiche debiel


  Maak melding

 21. Dit is een betere deal dan de deal gesloten tijdens Vene in alle aspecten en natuurlijk kan niemand een deal sluiten zonder in te leveren.

  Dat meeste mensen hier staan te schelden is omdat ze eenmaal tegenstander zijn en niet omdat ze zoveel weet hebben van zaken

  Deze meneer heeft een halve punt omdat hij met cijfers komt maar het zijn niet alle cijfers dus wij kunnen onmogelijk een eind oordeel geven


  Maak melding

 22. @Pongosagoui.

  mijn verontschuldigingen je hebt gelijk ik heb de grafiek niet helemaal goed herhaald. Het moet zijn dat de prijs terug is bij medio 2011. Toen werd de $ 40.000 grens overschreden waarna een grillig up en down traject ontstaan is met een hoogte punt op ongeveer 44.500 we zijn nu gedaald naar ongeveer 40.000.

  Foutje van mij, bedankt.

  Mijn inschatting (overtuiging doch mening) is dat de prijzen gaan dalen zodra de west Europese en VS economie voor speculanten weer genoeg mogelijkheden bieden om makkelijk geld te verdienen

  Een grillige markt is het signaal voor daling, niemand durft bij het hoogte punt lang vast te houden (winsten nemen betekend dat, de winst van de 1 is het verlies van de ander). Er is geen impuls en geen geld om door te speculeren op stijging.

  De prijs wordt op de beurs bepaald. De schaarsheid valt wel mee en er zijn nog stevige speculatieve voorraden bij al die speculanten, die goud dumpen zodra er geen winst meer in zit (strategisch belegen).

  De winbaarheid van goud valt ook wel mee. Alleen al in Suriname wordt per jaar heel veel weggespoeld door de informele mijnactiviteiten. IAM gold en Nemwont halen ongeveer 1 gram uit 1.000 kg aarde. De informele mijnbouw realiseert ongeveer 0,3 gram per 1.000 kg aarde als gevolg van hun ondoelmatige werkwijze. Er wordt beweert dat de Informele mijnbouw even veel produceert als IAM Gold (13 ton per jaar). Dat betekend dat er ruim 25 ton per jaar weggespoeld wordt. Er is voorlopig genoeg alleen moet men er wat beter mee omgaan.


  Maak melding

 23. @jojo,

  Is okay.

  Ik heb tig artikelen gelezen over goud. Ik kan je verzekeren dat er wel degelijk schaarste is en dat het vinden ervan steeds moeilijker wordt. Dat wordt wel door de overheden gebagatelliseerd vanwege politieke redenen.

  Het is trouwens ook logisch dat iets minder wordt en moeilijker vindbaar als er zolang en zoveel naar gezocht is. Het zelfde is het geval met olie.

  Kijk je kan alles zeggen van de Nederlanders maar niet dat ze niet weten hoe je geld moet maken. Waarom denk je dat de NL bank veel goud in haar kluizen heeft en dat ze het goud die ze aan de VS hebben gegeven ter bewaring terug willen? Ze zijn niet gek.

  Je hebt het over de economieën van Amerika en Europa dat het bijtrekt. Gezien jou posting neem ik aan dat je weet dat Amerika bijkans failliet is en dat ze veel schulden hebben met name bij China. Over Europa kunnen we kort zijn. Denk je dat de zuidelijke staten binnen korte termijn hun huishoudboekje in orde hebben? Ik dacht het niet. Of ze moeten uit de euro maar dan dondert het hele systeem in elkaar.

  In ieder geval tot ziens. Ik was even hier op de home page omdat je posting mij opviel. Het komt nogal weinig voor dat mensen hier met feiten komen. Je kan mij vinden in het besloten forum voor meer inhoudelijke discussies.


  Maak melding

 24. @HENK als je denk dat jij mij kan te krenken over een taalfout zeg veel van jou soort ik schaam me nooit om een fout te maken want daar leer ik van je maar jij blijft een rascistische varken je zal zeker dezelfde huidskleur als een varken hebben en denken dat je meer dan andere ben laat Suriname met rust debiel


  Maak melding

 25. Ik hoef geen plusjes maar verkopen juli de Regering dus aandelen voor SURI’S dan blijf die doekoe in SU waardoor SU blind stabiler woord en niet aleen in de GOUD sector ook Staatsolie en de Agrarische SECTOR en de visserij

  WESTEN die maak misbruik en hebben geen gevoel voor het SURINAAMSE VOLK GELOOF MIJ wij hebben onze downs gehad

  TIJD voor loyaliteit voor onze SURI’S

  BASTA!!


  Maak melding

 26. =Een ieder die wil weten wat de vorige regering had binnen gehaald met het gouddeal moeten de kranten, interviews en video’s opname goed gaan bestuderen, omdat tot de centjes aan toe alles was/is uitgelegd.

  =Ik snap niet hoe men anderen op huidskleur kan uitschelden.
  =Ook snap ik niet dat men een ander steeds uit het land Suriname wilt hebben, terwijl velen wel in Nederland wonen en gebruik maken van alle voorzieningen van dat land.

  =Mensen, dankzij de SuriNeds hebben velen in Suriname een bordje eten en deze komt niet van de president.


  Maak melding

 27. En Mi-sie -keba maar prediken “geoxideerde batterijen”
  Ma waktie foe sjie soema oxsideer keba?
  Mi-si-keba heeft oxidatie in zijn mond en cabeza anders zou hij beter licht laten schijnen op de gouddeal. ma if joe hersen oxideer en joe mofoe oxideer da faja no komopo foe joe hersen na joe mofo

  Blijf maar verder dom redeneren en zie wat ervan terecht komt.


  Maak melding

 28. Aah…ik kijk uit naar die beschouwingen. Een investment van alvast 400 miljoen dollar is niet mis. Hoe gaat de surinamer dat opbrengen. We gaan ondernemen in een wereldcrisisperiode. Dan moet je wel een mooie buffer hebben. Hebben we die?
  Strategisch gezien ontstaat hier een excuus optie die de sekteleider kan gebruiken om die .18 000 woningen maar weg te moffelen. Men begint in speeches al met er zullen fouten gemaakt worden.
  Wel beste Suri’s. Als uw sekteleider al een voorschot neemt op fouten maken dan weet ik genoeg. 82 zit nog altijd vers in mijn geheugen.


  Maak melding

 29. Aangezien deze coalitie uit moordenaars, drugsdealers en zedendeliqwenten bestaan, zal het voorlopig niet veel beter worden in het land, hard werkende mensen krijgen enkele srd,s per maand erbij, terwijl deze criminelen er duizenden erbij krijgen per maand, en ook nog de natuurlijke hulpbronnen onderling verdelen terwijl het gewone volk mag toekijken, en beginnen steeds meer op een dictatuur te lijken, wat is gebleken uit bemoeienis van de rechterlijke macht, door een strafproces te doen laten stoppen d.m.v. een omstreden amnestie wet, verder zijn er Task Forces ingesteld om ministers te controleren van andere coalitie partners, en iedere dag worden er stompzinnige info act programma,s uitgezonden, waarbij die analfabeet van limburg de hoofdrol speelt, typischse programma,s die je tegenkomt in een dictatuur, laat staan dat ze ook nog vragen beantwoorden van de oppositie, waar ze wel goed in uit blinken zijn grondwetrechtenschendingen, mensenrechtenschendingen en stelen van het volk.


  Maak melding

 30. De regering heeft in de gouddeal met Surgold (joint venture tussen Suralco en Newmont) gekozen voor de structuur van een commanditaire vennootschap. Surgold is de beherende vennoot en RoS NV, die door de republiek Suriname wordt opgericht, is de stille vennoot.

  Zoals het al wordt uitgelegd door diverse forum bezoekers, Suriname treedt op als een stille vennoor in een CV.
  De omschrijving van een stille vennoot (volgens ondernemingswetgeving) is dat alleen zijn kapitaal wordt ingebracht terwijl hij geen stem heeft in de totale onderneming.
  Geen stem wil zeggen dat Suriname noch kan beslissen over prijzen, omzetten, investeringen, benoemen van management etc.
  Suriname neemt plaats in de laatste rijtuig van een rijdende trein en moet maar afwachten waar en wanneer zij kunnen uitstappen om te pissen of wat dan ook.

  Dat Bouta en zijn regering nagenoeg hersenloze napraters bevatten is niets nieuws. Maar dat er zogenaamde goed opgeleide personen in zijn advieskring ondersteuning geven getuigd hiervan het tegendeel.
  Sranang je brengt alleen je geld in en meer ook niet. Zelfs de hoogte van de dividend betaling daar heb je geen vinger in de pap en maar roepen, zoals Mi-si-keba, neks no fout wij hebben een deelname en er blijft meer dan 60% van de waarde achter in Suriname.
  Er wordt kennelijk bedoeld de eigenwaarde van de Surinamer want dat is allang geen 100% meer.


  Maak melding

 31. @kolo kolo
  Hahahaha!Dat horloge van Miesikaba vertoonde nog meer mankementen.

  Hij zei bij zijn spreekbeurt dat de batterijen van het horloge tijdens de FRONT regering verroest waren,waardoor zij (MC/NDP) het horloge weer moesten opwinden.

  Ha ha ha ha ha ha kan je je dat voorstellen.
  Zie je dat al voor je?
  HOE KAN IN GODSNAAM EEN HORLOGE DAT OP BATTERIJEN LOOPT WEER OPGEWONDEN WORDEN??????? 😳

  Horloges die op batterijen lopen kunnen niet opgewonden worden.Je zou die oude batterijen kunnen vervangen door nieuwe batterijen.

  En die domme massa liet zich weer knollen voor citroenen verkopen!
  DOM DOM DOM DOM DOM!


  Maak melding

 32. Wat er ook bij de onderhandelingen bedisseld is moet nog blijken.Maar wat vaststaat is dat er bepaalde mensen overnight nog eens miljonairs gaan worden.Op de wijze van Gopie en Sew Atjon.

  Cobie.


  Maak melding

 33. de chinezen hebben in tussen alles wat handel-industritie grond-stoffen betreft in eigen beheer genomen. in sme..

  de suris lismang hebben het na-kijken..

  binnen tien jaar, zal het heel duidelijk zijn.. wie voor het zeggen heeft in sme..

  die goud-deals-bauxiet-hout stelt geen dondere voor sme heeft het nakijken..

  nu gaan die movinas het echt voelen..


  Maak melding

 34. Uit mijn analyse blijkt dat de Surinaamse regering bij de onderhandelingen met de meest erge scenario rekening heeft gehouden. Suriname wil niet mede verantwoordelijk worden gesteld bij eventuele buitenlandse schulden/ verplichtingen van de buitenlandse goudmaatschappijen. Dit houdt in dat men in geval van een inventief opgezette liquidatie van een van de ondernemingen, Suriname niet opgezadeld zit met de miljardenschulden van deze bedrijven.


  Maak melding

 35. Ira
  =Een ieder die wil weten wat de vorige regering had binnen gehaald met het gouddeal moeten de kranten, interviews en video’s opname goed gaan bestuderen, omdat tot de centjes aan toe alles was/is uitgelegd.

  =Ik snap niet hoe men anderen op huidskleur kan uitschelden.
  =Ook snap ik niet dat men een ander steeds uit het land Suriname wilt hebben, terwijl velen wel in Nederland wonen en gebruik maken van alle voorzieningen van dat land.

  =Mensen, dankzij de SuriNeds hebben velen in Suriname een bordje eten en deze komt niet van de president.

  jij bent de eerste die scheld op andere hun posting dus hou die smoel van je maar. en uit welke krante artikelen en of radio en tv interview is uitgelegd hu gud de deal met Grossrosebelt was/is???? als je iets nioet weet schrijft niet erover want je “liegt”!!!!!!


  Maak melding

 36. MEDUSA
  @kolo kolo
  Hahahaha!Dat horloge van Miesikaba vertoonde nog meer mankementen.

  Hij zei bij zijn spreekbeurt dat de batterijen van het horloge tijdens de FRONT regering verroest waren,waardoor zij (MC/NDP) het horloge weer moesten opwinden.

  Ha ha ha ha ha ha kan je je dat voorstellen.
  Zie je dat al voor je?
  HOE KAN IN GODSNAAM EEN HORLOGE DAT OP BATTERIJEN LOOPT WEER OPGEWONDEN WORDEN???????

  Horloges die op batterijen lopen kunnen niet opgewonden worden.Je zou die oude batterijen kunnen vervangen door nieuwe batterijen.

  En die domme massa liet zich weer knollen voor citroenen verkopen!
  DOM DOM DOM DOM DOM!

  Tun de massa die knap was/is verteld werd over die kippen in het hok die tjop tjop riepen werd vene histerisch zo ook jij en de rest, want de kip die de ouden eieren legde was geslacht bij de deal van 2003


  Maak melding

 37. Gajadien is een doorn in het oog van de coalitie.
  Ik denk dat hij zeker al bedreigingen heeft ontvangen van de NDP. Deze mensen kunnen niet tegen kritiek.


  Maak melding

 38. Aan alleen wil ik vragen om liever zijn domheid voor zichzelf te houden en dit forum niet te verlagen want dit is ook het gezicht van suriname.


  Maak melding

 39. @Leonard
  Dat zal hem ook niet lukken!Het is hem op het lijf geschreven zijn ziekte kiemen te verspreiden om anderen die er gevoelig voor zijn met de paarse ziekte te besmetten.


  Maak melding

 40. Weet niet of juli dat weten Paars is de Hindoestaanse liefdes kleur en dat is beter dan rood rood laat mij denken aan de rooie bloed die de slachtoffers van de slavernij moesten incasseren en de bloedbad die onder hun is verricht door het Westen


  Maak melding

 41. @alleen, volgens mij weet je wel te lezen, maar je begrijpt heel veel niet. Ik heb alleen gereageerd op wat men schrijft

  =Het verschil van jou en mijn reactie zegt genoeg over welk niveau jij hebt.


  Maak melding

 42. De beste onderhandelaars die alles beter weten zitten niet aan de onderhandelingstafels, maar zitten lekker op afstand op een heel laffe manier kritiek te leveren.Hun kritiek neemt men echt niet serieus.


  Maak melding

 43. PAUL: Zit je nog steeds te zeuren in Holland,jij vind het toch zo een horrorland? Mijn advies aan jou luidt nog onverkort: koop een enkele reis naar elders, lever je Ned paspoort bij vertrek in op Schiphol of bij een consulaat van de Ned. vertegenwoordiging van je nieuwe vaderland in. en jij bent van dat vreselijke Ned af en Ned. van jou. Probleem opgelost.
  Rest mij je nog te informeren dat in geval jij je ticket niet kan betalen van je uitkering, je altijd terecht kan bij het IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) in Den Haag, die kunnen onder voorwaarden vast iets voor je betekenen.


  Maak melding

 44. @ Bollo Kasjoe Pete
  Uw reactie is makkelijk en is niet terecht indien er traceerbare feiten en argumenten gehanteerd worden. Ten aanzien van verwijten en schelden zonder argumenten heeft u volledig gelijk.

  In het kader van een aanverwant project heb ik zowel enige van de Surinaamse onderhandelaars gesproken en de directeur Suriname van Newmont. Dat wat na 6 maanden praten en 2 maal Suriname bezoeken niet duidelijk gemaakt kon worden door de betreffende minister en enige onderhandelaren werd binnen 5 minuten duidelijk op het kantoor van Newmont.
  De Surinamers haalden de getallen op een weerzinwekkende wijze door elkaar.

  Mijn ervaring is dat indien er geen direct incentive is voor de gesprekspartners, er geen enkele basis ontstaat voor investeren en ondernemen. Ofwel zonder afdrachten vooraf laat men zonder problemen tientallen miljoenen liggen (ook privé).

  1 miljoen nu is King, 10 miljoen per jaar na een paar jaar buffelen wordt niet eens overwogen.


  Maak melding

 45. voorgeschreven regels gelijkluidend zijn aan die van de nv, zoals de verplichting om bij de oprichting een notariële akte op te stellen? Worden de aandelen van de stille vennoten gesteld op naam en zijn de Aandelen aan toonder uitgegeven op 31 december 2012 of ander datum? Heeft de cv van IG, NM en de SR een rechtspersoonlijkheid volgens het Surinaamse recht? Is de cv als rechtsvorm gekozen omdat voor de cv beleggers van IG, NM en de SR het fiscaal voordeel gunstiger uitpakt? Is het fiscaal voordeel de eigenlijke reden waarom geëxploiteerd wordt in het kader van de cv, waaraan beleggers van IG, NEWMONT en de SR met hun kapitaal deelnemen? Is regeringsdeelname slechts een van de Stille vennoten, net als aandeelhouders van een bv die slechts aansprakelijk zijn voor het bedrag dat zij investeren?. Is het waar dat deelname van de Regering niet betekent dat zij mag optreden namens de vennootschap?. Is het ook waar dat als de Regering namens de vennootschap dit toch doet, dat zij dan in de positie terecht komen als beherende vennoot en ook aansprakelijk gesteld zullen worden voor alle schulden. Wat is de winst van de SR om met zulk een constructie in te stemmen, wat zijn de voordelen en nadelen van andere constructie vormen? Wat zijn de voorwaarden, die de SR gesteld heeft voor het herinvesteren van 60% winst kapitaal zoals door de President is georakeld? Volgt nog een openbaarmaking van de gesloten deal met IG, NM? Wat krijgt de rekening gepresenteerd als de goudprijs gaat zakken na de recessie tijd? Heeft de SR zich ingedekt tegen de mogelijke vraagstelling door IG, NM van subsidiering?


  Maak melding

 46. Wat is de reden dat de aandeelhouders van IAM GOLD (IG), NEWMONT (NM) en de Surinaamse Regering (SR) voor een commanditaire vennootschap (cv) hebben gekozen? Is de cv van IG, NM en de SR slechts een overeenkomst tussen vennoten? Wat zijn de vormvereisten? Geldt ook hier dat de voorgeschreven regels gelijkluidend zijn aan die van de nv, zoals de verplichting om bij de oprichting een notariële akte op te stellen? Worden de aandelen van de stille vennoten gesteld op naam en zijn de Aandelen aan toonder uitgegeven op 31 december 2012 of ander datum? Heeft de cv van IG, NM en de SR een rechtspersoonlijkheid volgens het Surinaamse recht? Is de cv als rechtsvorm gekozen omdat voor de cv beleggers van IG, NM en de SR het fiscaal voordeel gunstiger uitpakt? Is het fiscaal voordeel de eigenlijke reden waarom geëxploiteerd wordt in het kader van de cv, waaraan beleggers van IG, NEWMONT en de SR met hun kapitaal deelnemen? Is regeringsdeelname slechts een van de Stille vennoten, net als aandeelhouders van een bv die slechts aansprakelijk zijn voor het bedrag dat zij investeren?. Is het waar dat deelname van de Regering niet betekent dat zij mag optreden namens de vennootschap?. Is het ook waar dat als de Regering namens de vennootschap dit toch doet, dat zij dan in de positie terecht komen als beherende vennoot en ook aansprakelijk gesteld zullen worden voor alle schulden. Wat is de winst van de SR om met zulk een constructie in te stemmen, wat zijn de voordelen en nadelen van andere constructie vormen? Wat zijn de voorwaarden, die de SR gesteld heeft voor het herinvesteren van 60% winst kapitaal zoals door de President is georakeld? Volgt nog een openbaarmaking van de gesloten deal met IG, NM? Wat krijgt de rekening gepresenteerd als de goudprijs gaat zakken na de recessie tijd? Heeft de SR zich ingedekt tegen de mogelijke vraagstelling door IG, NM van subsidiering?


  Maak melding

 47. Die oppositie is boeng weri, hou je rustig no diekie
  ini a torie, na 2015 zijn jullie aan zet en dan kunnen jullie er een tering zooi van maken, en foer gotoe jatten, las teng now.


  Maak melding

 48. @@ Tjauwa a kondere SU is meer waard dan een kwartje, alllen de DiDiBrie brengt naar zijn buitengewone verstand naar de duppie!! Maw hij help het land naar de KE-LOTE(letterlijk)!!!!!


  Maak melding

 49. Leonard

  Aan alleen wil ik vragen om liever zijn domheid voor zichzelf te houden en dit forum niet te verlagen want dit is ook het gezicht van suriname.
  DOMHEID???? oh je bedoel je familie???? jonge wat beledigd jij je ras


  Maak melding

 50. @ IRa Niveau verschil??? oh ja ik zit niet te wachte op een uitkering van de staat, omdat ik de school goed heb doorlopen en diploma’s van over hebt gehouden.dat is het verschil in niveau. niet zitten lullen vanuit een woon/zolderkamer over zaken waar je geen weet van hebt of over heb horen praten en als een papegaai mensen NA PRATEN.


  Maak melding

 51. Wat ik mij steeds afvraag, is of SME weet wat er allemaal weggedragen wordt? Want dit is een van de meest belangrijke onderdelen in het exporteren van het goed. Ik ga ervan uit dat SME niet weet wat men weg draagt, onder het mom van exporteren van goud. Want andere mineralen kom je zeker tegen, en aangezien, ik ga ervanuit, dat er geen controle plaatsvindt van wat er meegenomen wordt. Het is een zeer lucratieve deal, om een gouddeal te sluiten, waarbij je ook andere mineralen ongecontroleerd meenemen kan!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.