Knorrige leerkrachten kijken kat uit de boom

20

PARAMARIBO, 7 jan – Leerkrachten van verscheidene niveaus wachten nog even met staken. De ontevredenheid van voor de kerstvakantie is niet weggemaakt. Volgens voorzitter Wilgo Valies van lerarenvakbond, BvL, is het een kwestie van tijd. Op havo- en vwo-niveau wordt al op de eerste dag na de vakantie overleg gevoerd.

Het bondsbestuur zal dan de positie van de leerkracht bespreken. Staken is er weliswaar nog niet direct bij. “Dit betekent niet dat wij ons neerleggen bij de wil van de regering. Wij zijn nog steeds van oordeel dat leerkrachten beter verdienen”, zegt Valies tegenover de Ware Tijd. De leerkrachten verwachten aanvankelijk te kunnen overleggen met de regering. Van hen mocht dit al in vakantieperiode. Het is er niet van gekomen en dat maakt de wrevel alleen maar groter.

De regering verhoogde de ambtenarensalarissen met tien procent in december. BvL en onderwijskoepel Fols wilden desondanks verder onderhandelen over voorzieningen. Een heikiel punt is de toelage voor verdere studie. De vakbonden willen een verhoging van tien procent. “Wij hadden gehoopt dat de regering op een volwassen manier met ons probleem zou omgaan. Als uit onze evaluatie blijkt dat actie nodig is, dan moet het maar”, aldus Valies.

20 REACTIES

 1. De overheid verhoogd graag de salarissen van ambtenaren omdat de DNA leden er profijt bij hebben. Verder worden ambtenaren niet op basis van hun opleiding in dienst genomen maar op grond van hun politieke kleur, terwijl dat wel het geval is in het onderwijs. Als je niet bevoegd bent mag je niet voor de klas staan. Ik vindt daarom dat ze beter beloond moeten worden.


  Maak melding

 2. Doe wat jullie nodig achten te doen meneer Valies!
  Als LUMMELS zoals bouta,brunsie ,somo en abrahams en de amnesialijders van Boxel een forse verhoging krijgen voor het Niks doen ,verdienen mensen zoals jij,de werkende klasse dus,ook een forse verhoging!


  Maak melding

 3. @Simba, je hebt een punt als je zegt:: Als je niet bevoegd bent mag je niet voor de klas staan. Ik vindt daarom dat ze beter beloond moeten worden.

  =Daarom zal het nooit goed gaan in Suriname.Zie maar de president en sommige van zijn aanhang.

  =Zij hebben vuile handen met ::moorden, verkrachten oplichterijen, mishandelingen en fraude. Dit terwijl zij steeds meer geld krijgen en niet eens capabel genoeg zijn voor het werk.

  =Ik hoop daarom voor alle leerkrachten dat zij krijgen wat men beloofd heeft. Wel niet op de ruggen van de leerlingen die eronder lijden.

  =Als het een puinhoop is in de politiek, zal het over waaien op allerlei instanties, ministeries, bedrijven enz.


  Maak melding

 4. Het gaat slecht met Suriname , omdat het land in handen is van zondaren zoals Bouterse, Brunswijk, Somo etc.
  De overeenkomst tussen deze 3 leiders is dat ze een slechte scholing hebben, waardoor hun denkvermogen heel laag is.


  Maak melding

 5. @@ Kodjo de voorzieningen en de scholing moeten beter worden, waardoor deze drie klojo’s en zijn zijnen een goede opvoeding kunnen krijgen en ook overnieuw naar de school kunnen!! De leerkrachten moeten deze drie musktiers wegjagen en zelf de plaats innemen en wie weet wordt het met SU beter dan deze gang/bang!!


  Maak melding

 6. Maximumloon!

  Terwijl de regering zegt dat ze werkt aan een minimum loon verhoogt ze telkens de salarissen van ambtenaren.

  Volgens de opvatting van de regering zijn alleen hun ambtenaren werkenden in Suriname. De rest wordt met een grote schande behandelt. Politici en ambtenaren verdienen in vergelijking tot werkenden in een andere branche veel te veel. En als je het opleidingsniveau van vele politici en de vele 7-even ambtenaren gaat vergelijken, dan zal je je afvragen hoe dat kan.
  Stimulans om te leren en studeren zal op den duur gaan ontbreken bij de Surinaamse jeugd, want zonder studie, maar met politiek, kan je in SU verder komen.
  De leraren zullen en bloc moeten staken om de politiek te dwingen ook naar andere branches te kijken.

  Terwijl de ambtenaren aan hun maximumloon zitten, kan het verkoopstertje in een winkel aan de Maagdenstraat nog niet rond komen als ze ook nog de “Wilde bus” moet betalen. Het verschil wordt groter en groter, met alle nare gevolgen van dien: diefstal, prostitutie, chantage en het behartigen van de zinnen en wensen van de Suikeroom. Als het zo door gaat dan hebben we over niet al te lange tijd een verschrikkelijke soort kasten-systeem in mooi Suriname.


  Maak melding

 7. Een pas afgestuurde onderwijzer met 1 dienstjaar verdient in Nederland volgens de berekening van het CNV: 2290 – 2374 of 2387 EURO per maand (zie onderstaande tabel van 2011). Dat is bij een koers van 1 op 4 9160 SRD. Geef de onderwijzers en docenten een salarisaanpassing van 50-100%, want dat horen ze voor hun zware arbeid te krijgen. Men staart zich steeds blind op de lange mooie vakantie die deze mensen krijgen, maar daartegen over staat de verantwoordlijkheid die ze voor 25- 30 zieltjes 5 dagen in de week van 7-8 tot 2-3 uur moeten dragen. Dit zijn de correcte salarissen voor leraren primair onderwijs (blz. 176 CAO)
  Schaal LA Schaal LB Schaal LC
  Nr. 01-01-11 nr. 01-01-11 nr. 01-01-11
  1 2290 1 2374 1 2387
  2 2336 2 2431 2 2503
  3 2387 3 2496 3 2621
  4 2438 4 2559 4 2741
  5 2489 5 2622 5 2859
  6 2548 6 2694 6 2981
  7 2610 7 2771 7 3106
  8 2677 8 2855 8 3234
  9 2752 9 2953 9 3368
  10 2829 10 3052 10 3505
  11 2914 11 3159 11 3642
  12 3003 12 3269 12 3786
  13 3099 13 3384 13 3933
  14 3198 14 3504 14 4082
  15 3274 15 3597 15 4197


  Maak melding

 8. Het land moet plat gelegd door massale stakingen.

  Op alle grote dossiers heeft deze regering gefaald.

  Het toch te zot voor woorden dat loepiabakker Somohardjo de sociale voorzieningen voor zin eigen achterban moet regelen ? Om maar iets te noemen

  Ouderen was een hogere AOV beloofd, er zouden 18.000 huurwoningen gebouwd worden evenals dijken, wegen en bruggen. Suriname zou de Zuid Amerikaanse hub moeten worden, de havens zouden gebaggerd worden zo dat grotere schepen konden aanmeren. Iedere Surinamers zou toegang krijgen tot betaalbare zorg en investeerders zouden het land platlopen. Allemaal leugens.

  DIT KABINET MOET WEG !!!


  Maak melding

 9. Het volk is bang!
  Ik kan niets anders verzinnen, dan dat ze bang zijn, klinkt beter dan laf!

  Maar…..
  Geef ze ongelijk, als je midden in de nacht wordt gesommeerd te stoppen, om je ’torkoe’ mercedes benz van 2006 in te leveren.
  Geef ze ongelijk als je bij een stoplicht uit je auto wordt gesleurd en bedreigd.
  Geef ze ongelijk als je terug komt van vakantie en je kunt je huis niet meer in.
  Geef ze ongelijk als je ‘erfdeel’ zonder enige uitleg in beslag wordt genomen.
  Geef ze ongelijk als ze tij en ontij ‘beschoten’ worden.
  etc etc.

  Wie vult aan….

  Ik roep alle vakantiegangers op om hun verhaal te doen.
  Vertel de wereld wat je hebt gezien.
  De zgn schone schijn.

  Ik heb al een paar met de staart tussen de poten moeten aanhoren.
  Jij, Esmerald, had gelijk, ik heb het met eigen ogen mogen aanschouwen…

  Wie durft, the truth wil set you free……….


  Maak melding

 10. Zolang je in dit land moordenaars, drugsdealers en zedendeliqwenten, een machtspositie geeft, en daarbij ook nog ongeschoold zijn, kun je verwachten dat het nooit goed zal gaan, en zal er blijvende onvrede zijn.
  Want in het geval van de hard werkende leerkrachten die er enkele tientallen srd,s per maand hebben bijgekregen, hebben deze ongeschoolde criminelen er duizenden srd,s bijgekregen, maar het grootste probleem bij deze criminelen is ook nog dat ze de natuurlijke hulpbronnen aan het verdelen zijn onder elkaar zoals goud en hout consessies, terwijl het gewone volk mag toekijken hoe deze boevenbende zich aan het verrijken is.
  Het wordt nu toch wel echt tijd om deze boevenbende naar huis te sturen en de straat op te gaan om de hele boel plat te leggen, wegwezen met deze rotzooi zonder visie.


  Maak melding

 11. Onderwijzers onderschatten de kracht die zij hebben om een heel land plat te leggen. Het werkt door in de gehele samenleving.
  Het beroep is zwaar ondergewaardeerd. Liefdewerk, oud papier, denkt men vaak.


  Maak melding

 12. Leerkrachten moet je goed belonen, zy zorgen tenslotte dat de kinderen goed onderwijs genieten. In SU mag de leraar de waarheid oa over de dec moorden niet vertellen aan de kinderen. De leraar wordt niet beloond zoals het wel moet. Hierdoor krijg je wederom mistanden in het onderwijs waarvan de kinderen ook de dupe zijn. Deze kinderen raken ook niet gemotiveerd om te leren met alle problemen van dien.

  Leraren kom op voor je rechten, laten jullie je stem massaal horen. Laat je niet meer zoet houden met luchtkastelen en anansie tories..


  Maak melding

 13. @Kodjo
  De overeenkomst tussen deze 3 leiders is dat ze een slechte scholing hebben, waardoor hun denkvermogen heel laag is.

  (denkvermogen heel laag )
  geldt niet alleen voor de 3 ezels maar ook voor de aanhangers/volgelingen van de 3 ezels….


  Maak melding

 14. begin je nu al af te vragen,waar de ,,,suris,,, zullen

  staan over de komende tien jaar..

  de overeenkomsten stellen niks voor ,vergeet die

  handel en industrie niet,, alles in buitenlandse

  handen..


  Maak melding

 15. door pawiro
  begin je nu al af te vragen,waar de ,,,suris,,, zullen

  staan over de komende tien jaar..
  pawiro
  begin je nu al af te vragen,waar de ,,,suris,,, zullen

  staan over de komende tien jaar.. alleen
  kom jij met het kapitaal dat jullie surineds daar geparkeerd hebben voor 5,6 miljard investeren!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  de overeenkomsten stellen niks voor ,vergeet die

  handel en industrie niet,, alles in buitenlandse

  handen..


  Maak melding

 16. Ik gun de leerkrachten een salarisverhoging laat dat duidelijk zijn,maar ik heb een opmerking. De inferieure kwaliteit van het Surinaams onderwijs is deeld toe te schrijven aan de leerkracht zelf en de onderwijsinspectie. Leerkrachten gebruiken veelal verouderde didactisch lesmethoden of andere onortodoxe wijzen van lesgeven die de leerling niet zelfstandig maken. Het leidt veelal tot papegaaien gedrag. Leerkrachten weigeren hun methoden te vernieuwen, Het gaat bij hun meer om het verdienen van geld. De kwaliteit van het onderwijs is ondergeschikt. De onderwijsinspectie doet haar werk niet goed. Voordat de inspectie langskomt wordt de directeur van de school geinformeerd. Leerkrachten bereiden zich voor en doen alsof ze dan zich houden aan de regels. De minister krijgt hierdoor een vertekend beeld van de werkvloer. Beleid wordt niet op de werkelijkheid afgestemd. Slechte zaak!


  Maak melding

 17. BvL en Fols zijn een stel golddiggers die helemaal niet kijken naar het belang v.d. leerlingen en de Surinaamse jeugd maar enkel geinteresseerd zijn in hun eigen portemonnee. Als ze gaan staken voor wat extra centjes dan zullen de leerlingen daarvan de dupe worden en dat is iets waar geen partij-politieke spelletjes mee gespeeld moet worden. Ik heb het dan nog niet over de belabberde kwaliteit v.d. Surinaamse onderwijzers wat ertoe zou moeten leiden dat ze überhaupt geen salarisverhoging verdienen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.