Louis Doedel moet in Guiness Book of World Records

107

PARAMARIBO, 6 jan – De Surinaamse vakbondsleider Louis Gerardus Doedel moet in het Guiness Book of World Records. Dit stelt het Comité Eerherstel Louis Doedel. De vakbondsleider uit de jaren dertig van de vorige eeuw, heeft ruim veertig jaar in gevangenschap doorgebracht. “Dat is meer dan zelfs Nelson Mandela”, zegt comitélid Jan Haakmat. Doedel wordt ook eindelijk vereeuwigd.

Het vrij late eerbetoon aan de in 1980 overleden Doedel, krijgt de vorm van een bronzen kop. “Doedel was de eerste vakbondsleider, die opkwam voor arbeiders. Hij heeft daar een hoge tol voor betaald, het kostte hem de rest van zijn leven in het psychiatrisch centrum. Onze historici zwijgen erover, dat is erg”, zegt comitévoorzitter Emile Wijntuin. Hij schreef enkele jaren terug al een boek over Doedel. Als bron zijn documenten gebruikt uit het Nederlandse Rijksarchief.

Het boek wordt binnenkort herdrukt. “Om de waarheid bloot te leggen over het Nederlandse kolonialisme”, zegt Wijntuin, die ook oud-voorzitter is van het parlement. Van Doedel bestaat al een standbeeld op Curaçao. Hij vertoefde er korte tijd en was ook daar actief in de arbeidersbeweging. De koloniale regering had er op gegeven moment genoeg van en dirigeerde hem terug naar Suriname. Doedel werd voorgoed opgesloten na een conflict met de gouverneur.

107 REACTIES

 1. Louis Doedel,waarom nooit gevlucht uit de inrichting, heb ik me altijd afgevraagd. Waar was zijn familie? Waarom hebben zij hem niet eruit gehaald? Waarschijnlijk is hij zwaar gedrogeerd geworden met de paardenmiddelen van toen en het zal me niet verbazen dat hij er uiteindelijk echt gek van is geworden.
  Het Guiness book of records vind ik niet passen bij zo’n trieste zaak maar wat de staat van Suriname wel zou kunnen eisen is een smak smartegeld voor het leed dat Nederland heeft veroorzaakt bij deze familie. Maar zoals Doedel behandeld is zo zijn er velen die geen bekendheid hadden, behandeld. Veel smartegeld dus en daar waakt Nederland voor.


  Maak melding

 2. Al die mensen die nu pleiten voor eerherstel van Doedel leefden in 1980 ook al, Suriname werd in 1975 en Doedel stierf pas in 1980, daarvoor had Suriname al veel zeggenschap over binnenlandse aangelegenheden. Waarom hebben al de mensen die zo met Doedel zijn lot begaan waren/zijn pas op de dag dat bekend was geworden dat hij overleden was weer aan hem gedacht? Wij als Surinamers, inclusief Emile Wijntuin, die jarenlang voorzitter van ons parlement is geweest, moeten ons met z’n allen schamen dat we deze grote zoon van Suriname zo lang vergeten zijn, terwijl hij nog jarenlang in gevangenschap geleefd heeft. Wat zouden we ervan zeggen als de Zuid Afrikanen Nelson Mandela tijdens zijn gevangenschap op Robben Eiland al vergeten waren. Ik ontken niet dat de Nederlanders veel misdaden bedreven hebben in Suriname tijdens de koloniale tijd, maar in dit geval moeten wij Surinamers ons ook schamen en niet alle schuld, voor de jarenlange slechte behandeling van Doedel, op de Nederlanders willen afwentelen. Vooral Wijntuin zou ons moeten uitleggen waarom hij tijdens zijn periode als parlementsvoorzitter nooit ervoor gepleit heeft om Doedel vrij te laten. Wat heeft Doedel nu aan een borstbeeld?


  Maak melding

 3. De vakbondsleiders Daal en DERBY,die hebben ook geleden aan de handen van de massamoordenaar bouta,de pseudo president en Amnestie eigenaar!
  Daal werd geexecuteerd !
  Waarom moet doedel alleen een borstbeeld krijgen,ook DERBY en Daal verdienen een borstbeeld!
  Waarom recht voor doedel en de anderen niet?!

  @Rico
  Begin bouta smartegeld te vragen voor wat hij Daal en DERby heeft aangedaan!


  Maak melding

 4. …en ook smarte geld vragen voor de families van de overige slachtoffers gemaakt op 8dec 1982,de Moiwana slachtoffers,politie inspecteur Goodings..oa.


  Maak melding

 5. EN en de INHEEMSE en AFRO SURI’S hebben recht op smarte geld en inmatrieele geld intimidatie geld vernederings geld noem maar op wat zijn hebben gedaan met de twee Rassen en het bestaat nog steeds dat wij onder behandeld worden en als men het niet door heeft wakker worden moderne slavernij mooi woord he

  IN GOD WE TRUST !!


  Maak melding

 6. Die record boek is nep pas als de hele wereld elke persoon op aarde mee doet met alle catogorieen records dan weet je echt wie terecht in dat boek record houder is op een en de andere catogorieen

  GUINESS is voor mij een lekkere bier soort

  Laat je niet beinvloeden !!!!!


  Maak melding

 7. O ja die Doedel, kijk kijk eea duikt weer op en inderdaad hij heeft lang in colera gezeten, in dat boek waar die Emile W het over heeft, baja ik zou het niet weten, of onze Doedel daarin zal prijken, ik denk het niet, maar wellicht kan Emile daar werk van maken.


  Maak melding

 8. Het gaat hier over wandaden door Nederlanders en de Surinaamse overheid gepleegd tegen Louis Doedel. De wandaden, door de huidige president gepleegd, moeten net zo hard bestraft worden. Maar om elke wandaad die aan de kaak wordt gesteld op het net, weg te blazen met de wandaden gepleegd door DDB vind ik erg onredelijk en erg eentonig.
  Eigenlijk komt het er op neer dat er voor niemand plaats is voor eerherstel of gerechtigheid zolang DDB niet eerst berecht is.
  Let wel, ik ben geen voorstaander van de huidige leider en ik probeer de zaken los te koppelen van mekaar en te relativeren.


  Maak melding

 9. @PAUL
  Om opgenomen te worden in het Guiness Book of Records gaan er behalve dat je aan een paar specifieke criteria moet voldoen er ook bepaalde handelingen aan vooraf!Men kan niet ruiken waar er een record wordt gevestigd.
  Voor deelname moet de organisatie van de te verrichten activiteit op de hoogte gesteld worden,opdat er tijdig waarnemers ter plekke afgevaardigd kunnen worden!
  Maar als je mij vraagt of Doedel in dit book vereeuwigd moet worden,is mijn antwoord pertinent NEE!


  Maak melding

 10. Paul wil geen record registreren. Stel je voor dat DDB vermeld wordt als de psychopaat die %-tueel de meeste politicie omkocht, het meest de volledige staats kas plunderde, %-tueel het meest politieke tegenstanderd uit de weg ruimde.


  Maak melding

 11. Wijntuin had toen ook de macht en waarom heeft hij niets voor hem betekend na de onafhankelijkheid??

  Wijntuin is een egoist!! Hij kijkt enkel zijn portefeuille!! Nu dat boek gaan herdrukken over Louis Doedel!! Eerder schreef die Wijntuin een boek over hem!! Mij lijkt het eerder dat die Wijntuin moet in het Guiness Book of World Records.

  @@ ray: Daal, Derby en de Didibri’s linkerhand Horb krijgen geen borstbeeld omdat zij geen 40 jaren hebben gezeten!! Hi hi!! Dossier 08 december 1982 nu vrij!!!


  Maak melding

 12. @Paul

  Wat de inheemsen en de Afro’s surinamers nodig hebben is gewoon ..WERK,ze moeten gaan WERKEN!!
  Anno 2013 moeten deze beide groeperingen ophouden te denken dat zij als slaven gezien worden of behandeld worden. Ze moeten zich juist massaal gaan begeven bij het kantoor van het ministerie van arbeid en om WERK vragen!!
  Dat is de oplossing en niet Smartegeld!!
  Ze moeten ophouden om slachtoffertjes te spelen!!


  Maak melding

 13. @Ray

  “Ze moeten ophouden om slachtoffertjes te spelen!!”

  Hun voorouders waren bijna helemaal uitgeroeid(ingi’s)!
  Hun voorouders kregen als psyhicshe behandeling de kolonisatie over hun(blakkaman)heen!

  Is er in één of andere vorm genoegdoening gemaakt?
  NEEN!!

  En dus MOET er wel in hun gemeenschappelijke gedachtengoed wel een vorm van onrechtaardigheid zijn gegroeid!


  Maak melding

 14. Het kan niet dat het verleden vergeten moet worden.
  Dit gaat niet om geld maar om zelfrespect.Een van de redenen dat zwarten zich minder voelen is dat ze het verleden niet hebben verwerkt.Als mens moet je terug naar je roots wandaden gepleegd tegen je voorouders mag nooit vergeten worden.Je moet het verleden onder ogen kijken en het verwerken.Als je de pijn die jou voorouders is aangedaan niet hebt verwerkt zal je altijd een slaaf blijven.Wij zij lichamelijk en geestelijk gestript hierdoor gedragen wij ons zo.
  Het minder waardigheidscomplex is in onze bloed Zonder onze meester kunnen wij niet functioneren wij hebben hun nodig.Dit alles kan verwerkt worden als wij onze cultuur gaan inzien dat het niet onder doet dan van wie dan ook.Je mag het Joodse/witte cultuur behouden maar ga terug en zie wie je bent en wees trots op je voorouders.Dit is niet met de mond belijden maar het moet in je wezen door drongen zijn.
  Als je dit onder ogen gezien hebt is geen god/mens die jou zou kunnen krenken.Het zelf respect van MANO is terug.


  Maak melding

 15. Louis Doedel:
  1. Inderdaad vind ik het een schande dat hem een slechte behandeling is gegeven

  2. Trots dat hem deze eer wordt gegeven. Hopelijk wordt zijn verhaal een verplicht onderdeel in het Surinams onderwijs.

  3. “De Grote Zoon” is weliswaar overleden in het toenmalige LPI. Er was geen plaats voor hem beschikbaar vor een betere en gepaste huisvesting. Ten einde raad was er geen andere optie dan het besluit van het Min.van Sociale Zaken op te volgen. Aldus werd L. Doedel aangemeld bij de adm. van LPI.

  Voor zijn overlijden heeft L. Doedel enkele jaren van zijn leven doorgebracht in het Tehuis voor Ouden van Dagen(Opvangtehuis voor behoeftige ouderen)aan het Pad van Wanica. Deze instelling behoorde toe aan Stichting Jai Govind.

  Mijnheer Emile Wijntuin: Na stopzetting van iedere subsidie aan behoeftigen heeft Jai Govind de kosten voor een periode zelf gedragen. Maar na ook de stopzetting van medische en verpleegkundige hulp stond er geen weg meer open voor de Jai Govind, dan bij Sociale Zaken aankloppen.

  Meneer E. Wijntuin: aub niet vergeten dat u als leider van PSV en voorzitter van de volksvertegenwoordiging(parlement)u mede verantwoordelijkheid draagt.

  Correct is de constatering dat deze grote vakbondsman totaal werd vergeten door iedereen.

  Zo,n 5 jaren terug zag ik op de muur van een caférestaurant aan de overkant van de Palmentuin een beeltenis van L. Doedel afgeschilderd. Ik heb met aandacht het schilderij aanschouwd. Een traan rolde.

  “Dat is de grote man”voor wie wij(gelieerden van Jai Govind)iets konden doen. Helaas was dat niet genoeg.


  Maak melding

 16. @Sankofa

  We leven al een eeuw verder ,we leven niet meer in de slaven tijd!
  Dezelfde mensen die zitten te jammeren over het slaven verleden zijn juist dezelfde mensen die een BEUL als pseudo presidentje zien en hem aanbidden!
  Zij vinden het helemaal niet erg dat deze moderne slavenbeul Moord heeft begaan op ongewapende en onschuldige burgers om aan de macht te blijven!!
  Ze moeten echt ophouden om te teren op het onfortuinlijke lot van hun voorouderen!Willen ze een fortuin hebben dan moeten ze zelf gaan werken want heden houdt niemand ze tegen om te gaan werken.
  Ze hebben alle vrijheid te kiezen om voor altijd LUI te blijven of een WERk te gaan zoeken!
  Er is heden niemand die met een zweep achter hun aanloopt ,hun verkoopt of aan kettingen legt!
  Ze moeten dus echt ophouden alsof ze het slaven verleden geerfd hebben. Hun voorvaderen schamen zich ook voor hun nazaten vanuit hun graaf ,hun nazaten hebben de kans om een verschil te maken maar neen,de nazaten kiezen liever het slavenverleden om hun lot te rechtvaardigen dan te gaan WERKEN!
  Het blijven jammeren en het excuus van slavenverleden blijven gebruiken zal hun nergens naartoe leiden!!


  Maak melding

 17. Arme Louis Doedel,One flew over the cuckoo’s nest.
  Gelukkig dat hij en zijn familie eerherstel krijgen.

  Eerherstel zullen de 15 onschuldige 8 december slachtoffers 1982, de moiwanaslachtoffers en anderen van de huidige president DDB van Suriname ook krijgen, want dat verdienen ze ook en dat moet de hele wereld gemeenschap ook weten.


  Maak melding

 18. @Paraman

  Probeer eerst respect op te brengen voor de 15 slachtoffers die geexecuteerd werden aan je handen van je baasje bouta!De Beul verantwoordelijk voor hun moord en zijn amnestie goed praten dat kan niemand anders zo goed doen als jij!


  Maak melding

 19. Die is 1 van de reden waarom ik iedere dag op komt tegen elke vorm van mensenrechtenschending, Het is de plicht van ieder mens met morele waarde en menwaardigheid om ten strijde te trekken tegen alle vormen van machtmisbruik,dictatuur,onderdrukking, massamoord,genocide.
  P jij bent in mijn ogen een hypocriete HOND.


  Maak melding

 20. De mens loopt zo’n 40.000 jaar op deze aarde rond.
  De vreselijke periode van slavernij omvangt 200 jaar.

  Een micro seconde is de tijdspanne van de mensheid.

  Maar er zijn mensen die beweren die 4 generaties na het einde van de slavernij zijn geboren nog steeds last te hebben van een ‘syndroom’.

  Get real and get a life……


  Maak melding

 21. Henk Molenaar
  get real en ga met je klauwvieters van onze kinderen af blijven.
  we weten dat je nu in su bent dus ga je dus wel gedragen in onze land.
  we hebben overal onze ogen.


  Maak melding

 22. Watcher,

  Dus je maakt je druk dat Henk Molenaar met zijn klwauvieters aan Surinaamse kinderen zit. Je wekt hiermee de indruk dat je zo begaan bent met het Surinaamse kind. Merkwaardig, want ik heb je hier op dit forum nog nooit over Surinaamse kinderen gehoord en de verkrachting, aanranding en andere seksuele uitbuitingen die ze moeten ervaren door smerige pedofiele Surinaamse mannen. Ben jij er soms ook zo één en heb je soms een balk in je ogen? Alleen al in 2012 lees ik over de verkrachting en seksuele slavernij waaraan de bekende politicus Surindre Mungra een dertienjarig meisje heeft onderworpen en waarvoor hij is veroordeeld, over Rajeshkoemar C die de 12-jarige Kajol C heeft verkracht en is veroordeeld, over 26-jarige Sunil G die is veroordeeld voor ontucht met zijn veel jongere stiefzusje R.G., over Jiwan G die is veroordeeld voor verkrachting van zijn vier dochters, over Alfons D die is veroordeeld voor verkrachting van D.P., het stiefzusje van zijn vrouw. En zo kan ik nog uren doorgaan met honderden vonnissen in Suriname. Het lijkt wel een epidemie en alleen smerige, want pedofiele Surinaamse duivels, zijn erbij betrokken.

  Dus voor je over Henk Molenaar begint, kijk eerst in die Surinaamse smerige poel want anders ben je net als als die paarse randdebielen die achter hun grote DiDiBri Bouta aanlopen en zijn misdaden niet willen zien, maar wel op anderen wijzen die nog nooit iemand kwaad hebben gedaan.


  Maak melding

 23. HENK MOLENAAR,
  Laat je eerst goed informeren, je schrijft zomaar wat op en je hebt echt geen idee waarover je praat.
  Wanneer schrijf je nou iets positiefs op? Laat zien dat je het kunt.


  Maak melding

 24. Henk Molenaar: “De mens loopt zo’n 40.000 jaar op deze aarde rond”.

  Henk, dat lijkt wel een beetje te weinig, hoe kom je aan deze wijsheid? Als je de wijsheid uit een of ander ‘heilig’ boek hebt, kun je mij de uitleg besparen. Of bedoel je met ‘deze aarde’ de Amerika’s waaronder Suriname? 4000.000 ( 4 miljoen) jaar komt er, uitgaande van het fossiele bewijsmateriaal dat in Afrika is gevonden, waarschijnlijk dichterbij.


  Maak melding

 25. @Henk Molenaar
  De vreselijke periode (slavernij)heeft langer dan 200 jaar geduurd en duurt nog steeds voort!
  Verder weet ik niet hoelang een generatie bij jouw duurt!
  Mijn overgrootmoeder(was slavenkind werd 97 jaar) heb ik nog levend gekend en zij vertelde ons in onze jeugd over de vreselijke dingen die ze van haar moeder (mijn betovergrootmoeder) gehoord had.


  Maak melding

 26. Beste Medusa:

  Mijn opa heeft in een Jappenkamp gezetten en de meest vreselijke dingen meegemaakt.

  Met alle respect: ik heb daar geen syndroom aan overgehouden.


  Maak melding

 27. Beste Henkes:
  “Homo sapiens betekent ‘moderne’ mens. Je ziet ook wel eens de naamgeving Homo sapiens sapiens. Dan wordt het moderne en ‘denkende’ mens. Tot voor kort werd aangenomen dat de moderne mens zich zo’n 150.000 jaar geleden qua intelligentie en ontwikkeling los had gemaakt van de Neanderthalers

  Ik zat er 110.000 jaar naast……bevestigt dus eigenlijk nog meer mijn stelling.


  Maak melding

 28. Surinamers in koele bloede vermoord door de huidige president van Suriname, Desi Bouterse:
  John Baboeram (31), advocaat
  Bram Behr (31), journalist
  Cyrill Daal (46), voorzitter Moederbond
  Kenneth Gonçalves (42), advocaat
  Eddy Hoost (48), advocaat
  André Kamperveen (58), ondernemer, eigenaar van ABC Radio
  Gerard Leckie (39), psycholoog
  Sugrim Oemrawsingh (42), wis- en natuurkundige
  Lesley Rahman (28), journalist DWT
  Soerendre Rambocus (29), luitenant
  Harold Riedewald (49), advocaat
  Jiwansingh Sheombar (25), militair
  Jozef Slagveer (42), journalist
  Robby Sohansingh (37), ondernemer
  Frank Wijngaarde (43), journalist


  Maak melding

 29. @Henk Molenaar

  Ervan uitgaande dat jij blank bent en dus al helemaal geen besef KAN hebben wat deze periode heeft achtergelaten bij hele volkeren, wil ik toch enkele feiten voor je opsommen;

  a)het ligt alweer een tijdje achter ons maar de zwarten hebben nog steeds de namen van de Europeaan!

  b)het ligt alweer een tijdje achter ons maar de grenzen (in Afrika)zijn getrokken dwars door hele volkstammen bestaan nog(met alle gevolgen van dien)

  c) In het vocabulair an de onderdrukker wordt alles wat zwart is met negatief geassocieerd!

  d)Nog steeds vindt er onderdrukking plaats door de politiek bedreven door deze landen vis a vis de Afrikaaanse landen!

  e)Nog steeds hebben de natuur en naties schade van deze periode

  f)Nog steeds vinden mensen zoals jij dat Suriname géén banden zou moeten onderhouden met het Afrikaanse continent alleen maar omdat ze financieel niet zo sterk staan!

  Zie je het ligt veel dieper en staar je NIET blind op de enkeling die het wel maakt.


  Maak melding

 30. HENK MOLENAAR,
  Een Jappenkamp (5 jaar) vergelijken met 400 jaar onderdrukking en uitbuiting is een vergelijking die zo scheef is als de toren van Pisa.
  Bovendien behelst deze tijd het overgrote deel van de geschiedenis van Suriname.
  Die begon in 1492 met Columbus tot en met 1863 (-73).
  Alles in Su is doorspekt van de Europese overheersing, het is niet een deel van onze geschiedenis, het is onze HELE geschiedenis.


  Maak melding

 31. Bezorgde Reymond:

  Bij wie moet de schuld gelegd worden:
  1. De coupplegers
  2. Het parlement dat formeel de President machtiging gaf tot gezagsoverdacht
  3. De vice-president die de overdracht tekende
  4. Het electoraat dat NDP verkoos boven democratische partijen
  5. Front/NF die ondanks mandaat(2/3 meerderheid)geen actie ondernam
  6. Wederom het electoraat dat DDB verkoos boven anderen.
  7. De PL, ABOP, Bep en consorten die om eigen of groepsbelang hun fiat gaven aan DDB
  8. De Krijgsraad die zich incompetent achtte een uitspraak te doen.
  9. De vrees onder het volk.

  Wat moet er gebeuren. Wie offert zijn leven op.

  10. Verkizeing 2015 cruciaal. De wil vh volk zal blijken: DEMOCRATIE of ANARCHIE


  Maak melding

 32. door Ray
  @Paraman

  Probeer eerst respect op te brengen voor de 15 slachtoffers die geexecuteerd werden aan je handen van je baasje bouta!De Beul verantwoordelijk voor hun moord en zijn amnestie goed praten dat kan niemand anders zo goed doen als jij!

  Als jij denkt dat ondergetekende content was/is met het 8 december 1982 incident dan mag gevoeglijk worden aangenomen dat jij/jullie rijp bent/zijn voor het gesticht. Laat ik mij haasten om te stellen dat ik ook categorisch weiger om aan te nemen dat de plegers chahata in hun hoofden hadden. Die waarheid commissie zal in elk geval de onderste steen naar boven halen.
  Dan zullen wij zien wie helden zijn/waren en wie ordinaire landverraders!!!


  Maak melding

 33. Allemaal goeie vragen RUFUS…ik heb hier geen antwoord op en daar gaat het mij niet om. Ik blijft dit af en toe posten om de paarse ezels eraan te herinneren dat er 15 mensen zijn vermoord door die mpp president van ze. Sommigen weten niet een dat dit event heeft plaatsgevonden! Vraag het maar aan 20- en 30-tigers in Suriname en je komt tot de conclusie dat ALL HOPE IS LOST!


  Maak melding

 34. Zondag 6 januari 2013 om 23:19 uur, door Paraman
  door Ray
  @Paraman

  Probeer eerst respect op te brengen voor de 15 slachtoffers die geexecuteerd werden aan je handen van je baasje bouta!De Beul verantwoordelijk voor hun moord en zijn amnestie goed praten dat kan niemand anders zo goed doen als jij!

  Als jij denkt dat ondergetekende content was/is met het 8 december 1982 incident dan mag gevoeglijk worden aangenomen dat jij/jullie rijp bent/zijn voor het gesticht. Laat ik mij haasten om te stellen dat ik ook categorisch weiger om aan te nemen dat de plegers chahata in hun hoofden hadden. Die waarheid commissie zal in elk geval de onderste steen naar boven halen.
  Dan zullen wij zien wie helden zijn/waren, wie moordenaars en wie ordinaire landverraders!!!
  Vuile laffe honden zijn zij die weigeren om het odium van die stront bloedige binnenlandse oorlog op zich te laden. Maar die discussie komt nog, ook al zal die moeten leiden tot nog meer rotsooi! De waarheid moet gesproken worden. What tha fack!


  Maak melding

 35. door reymond
  Surinamers in koele bloede vermoord door de huidige president van Suriname, Desi Bouterse:
  John Baboeram (31), advocaat
  Bram Behr (31), journalist
  Cyrill Daal (46), voorzitter Moederbond
  Kenneth Gonçalves (42), advocaat
  Eddy Hoost (48), advocaat
  André Kamperveen (58), ondernemer, eigenaar van ABC Radio
  Gerard Leckie (39), psycholoog
  Sugrim Oemrawsingh (42), wis- en natuurkundige
  Lesley Rahman (28), journalist DWT
  Soerendre Rambocus (29), luitenant
  Harold Riedewald (49), advocaat
  Jiwansingh Sheombar (25), militair
  Jozef Slagveer (42), journalist
  Robby Sohansingh (37), ondernemer
  Frank Wijngaarde (43), journalist

  Uit respect voor die nabestaanden zal ik de honderden namen hier niet opsommen, die zijn gevallen alsgevolg van de reactie op 8 december 1982! Om de twee maanden valt er gemiddild nog 1 gewezen combatant. Wij moeten geen geesten oproepen, die wij niet zullen kunnen bezweren!


  Maak melding

 36. Suriname was toen nog een Hollandse kolonie, zijn dossier zal zeker weten ook de komende 60 jaar niet openbaar gemaakt mogen worden.


  Maak melding

 37. Zondag 6 januari 2013 om 04:21 uur, door henkes
  Al die mensen die nu pleiten voor eerherstel van Doedel leefden in 1980 ook al, Suriname werd in 1975 en Doedel stierf pas in 1980, daarvoor had Suriname al veel zeggenschap over binnenlandse aangelegenheden. Waarom hebben al de mensen die zo met Doedel zijn lot begaan waren/zijn pas op de dag dat bekend was geworden dat hij overleden was weer aan hem gedacht? Wij als Surinamers, inclusief Emile Wijntuin, die jarenlang voorzitter van ons parlement is geweest, moeten ons met z’n allen schamen dat we deze grote zoon van Suriname zo lang vergeten zijn, terwijl hij nog jarenlang in gevangenschap geleefd heeft. Wat zouden we ervan zeggen als de Zuid Afrikanen Nelson Mandela tijdens zijn gevangenschap op Robben Eiland al vergeten waren. Ik ontken niet dat de Nederlanders veel misdaden bedreven hebben in Suriname tijdens de koloniale tijd, maar in dit geval moeten wij Surinamers ons ook schamen en niet alle schuld, voor de jarenlange slechte behandeling van Doedel, op de Nederlanders willen afwentelen. Vooral Wijntuin zou ons moeten uitleggen waarom hij tijdens zijn periode als parlementsvoorzitter nooit ervoor gepleit heeft om Doedel vrij te laten. Wat heeft Doedel nu aan een borstbeeld?

  Masra Henkes,

  Toen Suriname haar zelfbeschikkingsrecht kreeg in 1975 was de arme man al gemaakt tot een bloem door de kolonisator, die overigens geen tegenspraak duldde. Hij was zich niet eens meer bewust van zichzelf. Waar heb jij het potverdorie overrrrrrrrrrr?


  Maak melding

 38. De geschiedenis van Suriname markeert niet alleen een 08 december 1982.
  Er was ook een 11 maart 1982;
  Er was ook een 21 juli 1986 met een veelvoud aan moorden!


  Maak melding

 39. Lesley Paul

  (Lesje) Rahman (Aruba, 24 september 1954 – Paramaribo, 8 december 1982) was een Surinaamse journalist en een van de slachtoffers van de Decembermoorden. Rahman was medewerker van De Ware Tijd en het persagentschap CPS. Daarnaast was hij actief in de Surinaamse vakbondsstrijd. Hij was een leerling van vakbondsleider Freddy Derby.
  Rahman schreef kritische verhalen over het bewind van Desi Bouterse. Op 13 maart 1982 stelde hij niet minder dan 17 vragen aan het Militair Gezag over even zovele toegezegde, maar niet gerealiseerde projecten. Na de arrestatie van de journalist Bram Behr, op 7 april 1982, publiceerde Rahman een fel artikel in De Ware Tijd onder de kop ‘Het herstel van de rechtsstaat: de arrestatie van Bram Behr als bewijs van het tegendeel’.[1]
  Op 8 december 1982 werd Rahman in zijn huis opgepakt en overgebracht naar Fort Zeelandia. Daar werd hij, met nog 14 tegenstanders van het militaire regime, nog dezelfde dag gedood. Zijn lichaam toonde naast schotwonden, sporen van zware mishandeling.[2]


  Maak melding

 40. @Henk Molenaar
  Slavernij was geen Jappenkamp.
  Jouw opa was mijn overgrootmoeder niet.
  Henk Molenaar is Medusa niet.
  Een ieder beleeft zijn verleden op zijn eigen manier,toch?


  Maak melding

 41. @Sankofa
  In het vocabulair an de onderdrukker wordt alles wat zwart is met negatief geassocieerd!

  1.Nooit gehoord van de ZWARTE Madonna?
  (goed of slecht?)

  2.Vind je WITwassen iets positiefs of negatiefs?
  Witwassen is een criminele daad.

  3.Ooit gehoord van “WITTE vloed”?(een sekueel overdraagbare aandoening)

  4.KoolWITJE = een hardnekkige te bestrijden insect (KLEINE VLINDERSOORT)die de koolteelt veel schade berokkent.

  EN ZO KAN IK NOG DOOR GAAN!


  Maak melding

 42. @MEDUSA
  ga door aub!

  wat wordt er witgewassen??(oen)
  heb jij wel eens een blauwtje gelopen?

  Een zwarte madonna is een Madonna waarvan het gezicht zwart is doordat het in die kleur geschilderd is of doordat er zwart materiaal (vooral hout, zelden steen) voor het beeld gebruikt is.


  Maak melding

 43. @Sankofa
  Je had er het toch erover dat in het vocabulair van de onderdrukker alles wat zwart is met negatief wordt geassocieerd?
  Daar is DE ZWARTE MADONNA EEN TEGENVOORBEELD VAN.

  DUS BIJ DE LES BLIJVEN!!

  DE ZWARTE PANTER,DE ZWARTE TULP,DE ZWARTE PAREL ….. genoeg of wil je nog meer?

  Kijk naar het verleden, neem daarvan mee wat je kan gebruiken,leer ervan en ga vervolgens de toekomst in.


  Maak melding

 44. @Sankofa
  Zwart geld wordt er witgewassen.
  Maar wat roept die handeling (WIT WASSEN)in je op?
  OEN!!!

  Neen,ik heb nooit een blauwtje opgelopen;ik had aan een rooie genoeg om alles af te kopen.
  Dat jij niet;jij bent nog een groentje!


  Maak melding

 45. Updaten (klinkt als snel vergeten),

  Wie ben je? Wat doe je? Wat is je telefoonnummer. Jouw probleem met mij kunnen we zo snel mogelijk oplossen. Durf je dat? Of ben je net zo’n pantoffelheld als Sabidierie, alias Anna_z, Alias Kolibrie, in haar DiDiBri Bouta kamer van haar koude Bijlmerflat.

  En kijk eens goed naar je moeder. Dan weet je wie er hier een zaagzel is en wie niet. Zielepoot.


  Maak melding

 46. @Koningin Bitch

  (off topic)
  Alles wat je opnoemt zijn materiële voorwerpen!

  Niets van dat gaat op(is NIET te vergelijken) voor de SPREEKwOORDELIJKE BENOEMINGEN waarbij zwart negatief is gemaakt!


  Maak melding

 47. Nadat ik alle bovenstaande onzinnige prietpraat heb gelezen, even mijn persoonlijke mening met betrekking tot het onderwerp.

  Mijn mening is dat het vermelden van Louis Doedel in het Guiness Book of Records geen eer doet aan zijn daden tijdens zijn leven. Voor mij is het G.B.o.R. iets voor 100 meter verpissers met hindernissen, of zo. En om deze man tussen touwtrekkers en hotdog-vreters te plaatsen is ronduit gênant. Als je echt de eer wilt geven aan Louis Doedel, dan doe je dat door hem postuum, en zeker vanuit de vakbonden, te eren voor zijn inzicht, dapperheid en voor de tijd waarin hij leefde, zijn grote liefde voor het land Suriname en zijn patriottische rechtvaardigheidsgevoel. Een borstbeeld is wel het minste. Het feit dat hij 40 jaar in Wolffenbuttel heeft gezeten, dient opgetekend te worden in een zwartboek en niet in het G.B.o.R. En de vergelijking met Nelson Mandela gaat – ook gezien de tijdspanne – helemaal mank.


  Maak melding

 48. @Sankofa
  De toga’s van advocaten en rechters zijn niet WIT maar ZWART!
  DUS ZWART EN WIT ROEPEN NIET ALTIJD DE RESPECTIEVELIJKE ASSOCIATIES SLECHT EN GOED OP;zoals jij beweert.


  Maak melding

 49. Sankofa,

  Alle ervaringen die negatief zijn kunnen worden omgebogen. Dat zou ook voor DiDiBri Bouta kunnen gelden als hij zijn schuld bekent en zijn straf aanvaart. Ooit sprak ik met een Fillipijnse vrouw en ze vertelde me dat tegen zwarte mannen wordt opgekeken in haar land. Mensen vinden het daar juist fijn om met zwarte mensen op te trekken. Ik ben er zelf geweest en het is waar. Daar geldt het spreekwoord: the blacker the cherry, the sweeter the juice. Dus er zijn ook genoeg vb Sankofa, ook niet materiéle, die voor de kleur zwart positief zijn. Kijk eens naar het volgende

  wit positief: staat voor het aanwezig zijn van licht, zuiverheid, onschuld, geloof, blijdschap, barmhartig, en rouw.

  wit negatief staat voor: koud, leegheid, rouw.

  zwart positief staat voor: vormgevend, orde scheppend, respect afdwingend, distantie, ernst, vrede.

  zwart negatief staat voor: het afwezig zijn van licht, grenskleur van het leven, droefheid, rouw, dood.

  Dus we kunnen alle kanten uit. Ben je nou overtuigd Sankofa?


  Maak melding

 50. Sankofa,

  Goh, wat ben jij een slechte verliezer. Mijn enige meester is God de almachtige en Jezus, zijn enige geboren zoon. Ik ben niet voor of tegen de witte man en ook niet voor of tegen de zwarte man. Ik vecht op mijn manier tegen onrecht. En dan maakt het mij niet uit of dat nu van wit komt of van zwart. Als jij gelijk had in deze verder redelijk neutrale discussie over kleur,(want hij ging niet over DiDiBri Bouta), dan had ik ook voor jou iets opgezocht en je gelijk gegeven. Maar in dit geval zit je er zo veel naast dat er geen gelijk voor jou te halen was. Het spijt me zeer.


  Maak melding

 51. @Bifa

  Ik geef me geonnen als jij dat wilt, feit blijft dat men zwart met negatief gelijk gesteld heeft en daar kunnen de mooie filosoficshe woorden niet tegenop!


  Maak melding

 52. @BIFA JE ZEGT DAT GOD EN JEZUS JOU ENIGE MEESTER IS EN JE KOMT OP TEGEN ONRECHT MAAR DAN HEB JE GODSLEER VERKEERD BEGREPEN WANT IN JOU REDENERING VINDT IK DAT NIET TERUG GOD ZEGT HEBT NAASTE LIEF OOK JE VIJAND EN OORDEEL NIET WANT GIJ ZUL OOK GEOORDEELD WORDEN EN ALS JIJ ANDERE MINACHTEND BENAMING OF TITEL GEEFT BEN JE VER VAN JE MEESTER MAAR JA GODSWERK IS NOOIT MIS ALS GOD DE DUIVEL WIL VERNIETIGEN GEBRUIK HIJ DE DUIVEL ZELF OM ZICH TE VERNIETIGEN ALS JIJ EN ANDERE TRIOMFANTELIJK GEDRAGEN ALS CHAVEZ ZIEK IS OF DOOD GAAT DIE MIJN OGEN EEN OPRECHTE STRIJD VOERT TEGEN DE GROTE CORPERATIE DIE DE BEVOLKING UITBUIT IK WEET WIJ ZIJN ALLEMAAL IN GODSOGEN ZONDAREN ALS JIJ DE DOCUMENTAIRE OVER HAD CHAVEZ GEZIEN ZOU JE MISSCHIEN ANDERS REAGEREN MAAR HET IS JE VERGEVEN OM IN GODSTAAL TE BLIJVEN GOD BLESS YOU AND THE OTHERS


  Maak melding

 53. De Ingi hebben het veel zwaarder gehad. Eerst werden ze als slaven gehouden en stierven ze massaal aan nieuwe ziektes. Vervolgens werden ze doord e blanken het bos in gedreven en later door de djoeka’s nog dieper het bos in.

  Hen hoor je niet eeuwig klagen over trauma’s en zeuren om herstel betaling door blanken en zwarten ter wijl hun leed veel groter geweest moet zijn.


  Maak melding

 54. @Neus

  encore une fois!

  De ingi IS op zijn eigen grondgebied gebleven
  Zij hebben dus ook hun cultuur(taal enz)behouden
  zijn NIET generaties lang misbruikt!!!
  kon zijn EIGEN familie stichten hoe hij wilde
  en was vrij(in denken en doen)van de europeaan

  Do you want more


  Maak melding

 55. Pfffffff,wat een taalgebruik hiero zeg.
  Een serieus artikel wordt misbruikt om elkaar de meest onzinnige dingen naar het hoofd te slingeren.

  Louis Doedel was een rechtgeaarde Surinamer,die opkwam voor de arbeiders.Hij was tegen het Nederlands gezag en moest daardoor zijn leven slijten in LPI,met medewerking van de toenmalige Surinaamse “regring”.
  Waarom wordt deze zoon van Suriname niet geeerd zoals het hoort?
  Die boef van een Aaron kreeg wel een standbeeld,men kan zich dan gaan afvragen:Is het dat deze boef de k.nt van de kolonisator likte?Wat heeft deze gast trouwens voor Suriname betekend?Helemaal NIETS,die zakkenvuller.


  Maak melding

 56. @Bifa

  Denk je echt dat Ann Z hier steeds is? Vergeet geet het maar want Ann Z was de schrik van dit forum en ik denk niet dat jij haar aan zou kunnen. Ik hoop dat ze weer een keer aanschuift want Ann Z was altijd vuurwerk.


  Maak melding

 57. Zondag 6 januari 2013 om 21:57 uur, door Henk Molenaar
  Beste Medusa:

  Mijn opa heeft in een Jappenkamp gezetten en de meest vreselijke dingen meegemaakt.

  Met alle respect: ik heb daar geen syndroom aan overgehouden.


  Was hij maar in Lutjegast gebleven. Was hij met vankantie in Indonesie toen hij gepakt werd? Wij zijn wederrechterlijk hierheen gebracht fokker!


  Maak melding

 58. Basja,

  Ik heb altijd al een gruwelijke hekel gehad aan mensen die van alles over God en Jezus zeggen, door hun gedrag en levenswijze Hem afwijzen, maar wel anderen de les lezen met een beroep op de Bijbel of iets waarvan ze gehoord hebben of denken dat het christelijk is. Jij bent er ook zo één en ik zal je verklaren waarom:

  In de Bijbel staan verschillende aanwijzingen dat we over VITALE zaken moeten oordelen. Sterker nog: de schrift beveelt ons om te oordelen. De Heer Jezus Christus beval: “oordeelt een rechtvaardig oordeel” (Joh 7:24). Hij zei tot een man: “Gij hebt recht geoordeeld” (Luk 7:43). Aan anderen vroeg onze Heer: “En waarom oordeelt gij ook van uzelf niet, wat recht is?” (Luk 12:57).

  Dus Basja, je weet niet waar je het over hebt en ik twijfel sterk eraan of je wel een christen bent. Niemand kan mij het recht ontzeggen om te oordelen over zoiets belangrijks als moord, doodslag, corruptie, drugshandel, omverwerpen van het wettig gezag (coups), etc, Dat is mijn plicht. En die DiDiBri president van Suriname en zijn compaan Chavez zijn mensen die volledig voldoen aan de aanwijzingen die in de Bijbel staan over personen waar ik over mag oordelen.

  En Fan van (alweer een nickname van stumpertje Anna_z),

  Ik denk niet alleen dat Anna_z altijd aanwezig is op dit forum, ik weet het zeker. En ja, Anna_z is altijd vuurwerk, maar dat is het enige wat ik in haar waardeer want haar ideeën zijn poep. En voor de record, ik heb haar zo vaak alle hoeken van haar DiDiBri Bouta kamer in haar koude Bijlmerflat laten zien dat ze van me is gaan houden. Daarom kan ze maar niet stoppen om me te bestoken met allerlei nicknames waaronder Fan van. A tang so.


  Maak melding

 59. @Bifa

  Waar heb je het eigenlijk over?

  SPOKEN????????

  Je praat al dagen met iets onzichtbaars.

  Net als MEDUSA.

  Jullie worden vreselijk in de maling genomen.


  Maak melding

 60. @Paraman
  Heb ik iets over mijn opa geschreven?
  Door de bauxietstof in jouw “zwart rooie Parareet” heb je nu overlast van trachoom,waardoor een blokkade wordt wordt gevormd iets te begrijpen van wat te lezen valt!
  Fokker in het kwadraat!


  Maak melding

 61. koningin beatrix

  kunt u mij zeggen hoe de zwarte madonna echte naam is en waar zij geboren is;

  welke beweging zwarte panter is geweest en waarvoor zij in opstand kwamen en wie de oprichter van die beweging is geweest

  wie zwarte tulp en parel zijn geweest en waar zij geboren zijn en hun symbolische waarde van hun naam

  dat zou ik graag in alle eerlijkheid van u willen vernemen


  Maak melding

 62. Aan alle forumleden
  Volgens mijn verzamelde gegevens,is het trouwe
  WATERKANT.NET forumlid alias anna_z nooit weggeweest!

  Ik heb vele vallen opgezet waarin hij(want dat is zij) regelmatig in is getrapt!

  Ik heb o.a. hem opzettelijk lang aan de praat gehouden toen hij zo vaak van schuilnaam veranderde speciaal om meer materiaal van zijn “fingerprint” te verzamelen.(dat had hij gezien zijn emotionele felheid en nationalistische gretigheid niet eens door 🙂 🙂 🙂 )

  Ik maakte bijvoorbeeld opmerkingen waarvan ik zeker wist,dat ALLEEN anna_z(omdat ik hem bestudeerd had)wel onder een andere schuilnaam op zou reageren.
  Maar die schuilnamen hebben alle “iets” met elkaar te maken.
  Toen hij dit ZELF door had,probeerde hij angstvallig diametrale namen te verzinnen,waardoor de argwaan des te groter werd.GESCHENK UIT DE HEMEL! 😀

  Conclusie:anna_z opereert nu ondergronds en heeft OOK MIJ zijn TROUWE VRIEND de oorlog verklaard.Persoonlijk vindt ik het jammer want we waren altijd super beleefd maar eerlijk tegen elkaar.
  Maar die uitdaging aanvaard ik anna_z maar wel met OPEN VIZIER!

  ANNA_Z JE MAG ALLEEN REAGEREN,INDIEN IK ONGELIJK HEB REAGEER NIET,ALS IK GELIJK HEB!!!S.V.P! 🙂 🙂 🙂

  Wedden dat hij niet reageert,maar mij onder een andere schuilnaam Paraman,Sankofa e.v.a. flink van langs zal geven?
  Ik zal jullie daardan ook op attent maken!
  LET OP!!


  Maak melding

 63. En let op!Soms maakt anna_z opzettelijke daardoor opvallende taalfouten.
  Maar wie enig verstand van heeft hoe tal in mekaar steekt ziet direct dat de aard van de taalfouten niet congruent is met de zinsopbouw.
  M.a.w. mensen die zulke taalfouten maken,hebben een heel andere woordkeuze en manier van uitdrukken!
  Je zal op dit forum heel weinig mensen nog “deze forum” horen zeggen;ze hebben het intussen geleerd hoe het moet!
  En indien iemand dat toch doet dan is de opzettelijke kans groot.


  Maak melding

 64. @Sankofa
  Ken jij anna_z trouwens?
  Heb jij hem meegemaakt op dit forum?
  Je was er toch nog niet tijdens zijn regiem? 🙂
  Want je bent toch niet zolang op dit forum?


  Maak melding

 65. @bifa namaak dominee bespaart mij al die versen kom met feiten op mijn over de strijd van CHavez tegen grote corperatie als je zo oprecht bent .zogenaamde christen ik maak uit als ik christen wil zijn-of niet dat gaat jou pakkie niet aan het gezwets over BOUTERSE is niet essentieel in deze discussie hij is onbelangrijk voor mijn en wat belangrijk is dat jij jezelf christen noemt en tegen onrecht opkomt ,terwij jij een ziekte of dood van een mens die jou nooit wat heeft misdaad als een triomfantelijk feit ziet ma BUSH JR BLAIR BLAKENENDE zijn christen meer 100.000 doden in IRAK dat zijn jou voorbeeldige leiders KLU KLUX KLAN zaten dominees en veel christenen ala BIFA kom met feiten waar grote corperatie goed zorg voor de lokale bevolking het is alleen intrige en corruptie meneer oprecht presenteert mijn feiten die strijd van CHAVEZ tegen ze lieden keurt jij af of omdat hij bevriend is met BOUTERSE dus mag God BIFA BS over hem uitkramem zonder te kijken welke voordeel SURINAME erover houdt


  Maak melding

 66. Heb gemerkt dat er alleen maar crabben met gigantische scharen op dit Net zitten en dan bedoel ik niet de AfroSuri,s

  Maar de SURINED en dit woord kan ik zelf niet inde woorden boek vinden


  Maak melding

 67. Henk Molenaar, het zou te ver voeren om hier op het forum over de evolutie van de mens (je sprak eerst niet over homo sapiens) uit te gaan weiden. Maar homo sapiens die uit Afrika kwam heeft zich niet los gemaakt van de Neanderthaler die in Europa is ontstaan, homo sapiens heeft de Neanderthaler verdreven/vervangen, de wetenschap twijfelt of hun genen nog een beetje zijn blijven voortbestaan in enkele Europeanen.

  Henk, de vergelijking van je opa in een Jappenkamp met de slavernij van Afrikanen in Amerika gaat op vele gebieden niet op, dat hebben anderen al aangegeven, ik zal dus niet in herhaling treden, ik wil alleen opmerken dat het natuurlijk een andere zaak zou zijn geweest als de Japanners de oorlog hadden gewonnen en de Amerikanen en de Europeanen 300 jaar lang hadden onderdrukt en een minderwaardigheidscomplex hadden bezorgd, dan was Henk Molenaar niet de halve Neanderthaler, die er geen trauma aan heeft overgehouden, die hij nu is.


  Maak melding

 68. nog meer horror verhalen uit het nederlandse verleden. hoe kan dit volk zich nog beschaafd noemen?? hoe kan dit volk oordelen over anderen?? bah bah bah bah bah bah bah


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.