Film ‘Hoe Duur was de Suiker?’ in september in de bioscoop

45

Het bekende boek ‘Hoe Duur was de Suiker?’ van Cynthia McLeod wordt in september 2013 in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. Jean van der Velde (All Stars, De Kleine Blonde Dood, Wit Licht) neemt zowel het scenario als de regie voor zijn rekening, de hoofdrollen worden gespeeld door Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing. De opnames voor het familie-epos starten in maart 2013.

Hoe Duur was de Suiker?, de debuutroman van McLeod, vertelt het verhaal van twee halfzusjes in het achttiende-eeuwse Suriname: de blanke Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Kan en durft ze die te grijpen ten koste van haar meesteres en halfzus?

In 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

45 REACTIES

 1. Omdat er in de schoolboeken van Nederland weinig of niets staat over de koloniale tijd juich ik deze film van harte toe. Bekendheid bij de Nederlandse jeugd over de donkere periode waarin deze film zich afspeelt, zal hopelijk meer duidelijkheid geven over o.a de aanwezigheid van Surinamers in Nederland. Het is te bizar voor woorden dat het overgrote deel van het Ned. volk niet weet hoe het werkelijk is gegaan in hún Gouden Eeuw.
  Als het niet via de schoolboeken kan dan vind ik dit een prima manier om het verhaal te vertellen.


  Maak melding

 2. @Rico
  Landen (mensen) kiezen er bewust voor om vreselijke gebeurtenissen waaraan ze zelf debet aan zijn niet te vermelden in hun eigen boeken (geschiedenis). Dit vindt ik ook heel erg jammer. De jeugd moet zijn geschiedenis GOED kennen.

  Een goed voorbeeld is dat van Su (geschiedenis over oa de dec moorden) toen de wolf aantrad als press. Hy deed ook mee met geschiedvervalsing.

  Van de andere kant moet het (de geschiedenis) de mensen ook interesseren, we leven nu in de tijdperk van data, dus alle info kan men via internet halen om zich goed te laten informeren (nogmaals als je interesse hebt).
  Ik kijk uit naar de film, boek heb ik heel lang geleden gelezen, schitterend stuk.


  Maak melding

 3. @Roy.
  Je hebt heel wat gras voor mijn voeten weggemaaid.
  Vraag ze wat ze weten over de geschiedenis van de jaren 80 van hun moordenaars president die ze aanbidden.


  Maak melding

 4. @GMAP

  Geschiedenis over de december moorden in SU mocht i.o.v. de wolf NIET gepubliceerd worden.
  De man die zgn democratisch gekozen is tot press heeft een staatsgreep gepleegd en vervolgens later ongewapende BURGERS in koele bloede (laten) AFGESLACHT(EN). Deze moordenaar heeft dood en verderf gezaaid in ons geliefde SU. Tijdens de dictatuur was SU failliet, onze harde valuta was een stuk waardeloze papier geworden (devaluatie van je welste)..Sommige Particiliere bedrijven werden onder dwang toegeeigend. De wolf heeft zich ook op grote schaal bezig gehouden met de cocaine handel. Door deze shit (coke) heeft ons jeugd ook bijna geen kans meer in de MIJ.Hoeveel gezinnen zijn ook hierdoor niet kapot gegaan, iets wat de oudere generatie van ons NIET gewend zijn.
  Deze man heeft alleen maar ellende gebracht in SU…hierdoor is ook heel veel kader (kennis)weggetrokken uit SU en een bestaan ergens anders opgebouwd..
  Hij heeft zich vreselijk verrijkt met een aantal van zijn manschappen. NU is hij zich weer bezig te verrijken met een selecte gezelschap van kontelikkers.

  Ik blijf het zeggen en herhalen:regels van moraal en fatsoen hebben plaats gemaakt voor moreel verval.
  Hoe laag kan je nog zinken om zo’n moordenaar, drugsdealer, crimineel te koesteren…
  Elk normaal weldenkend mens zal hiervan WALGEN.

  Wij zij altijd een TROTS volk geweest helaas heeft GOD ons verlaten uit SCHAAMTE.
  Land wordt geregeerd door de SATAN met de duiveltjes als super kontelikkers.Deze demonen worden nu aanbeden…SCHAAMTELOOS.


  Maak melding

 5. wie van jullie redimusus kan mij uitleggen hoe het was in die tijd voor slavernij en hoe of door wie slavernij is onstaan,wat was de bedoelin of intensie van de kolonialisten en wat voor effect heeft het tegenwoordig over hen die nageslacht van die slaven zijn.
  wie van jullie redimusus kan mij zeggen wat voor form die slavernij tegenwoordeig heeft aangenomen of wie de eerste bewoners van su zijn over een periode van 12000 jaren,”wie van jullie weet of kan mij uitleggen hoe lang slavernij heeft geduurd”als men de echte feiten na gaat zal men merken dat het geen 150 jaren geleden geweest is ,maar langer en zelf tot heden,”dus wat voor geschiedenis les of verhaal is dit.
  Wie kent OROONO een van de laaste slaven die een prins was en van west afrika naar suriname door de blanke slaven handelaars werd ontvoerd en tot slaven arbeid werd gedwongen,toen hij niet voor die blanke man wide werken en zijn volk wilde bevrijden werd hij vermoord door die blanke ontvoerders.


  Maak melding

 6. de waarheid is hard om aan te horen en wie zijn geschiedenis op een leugen manier accepteerd zal altijd in het onwetenheid blijven en zich zelf nooit kennen.
  een volk zonder kennis van hun voorouders zal altijd een slaaf van een ander volk zijn/blijven.


  Maak melding

 7. Eens dat deze periode nadrukkelijker in de schoolboeken beschreven moet worden. Het is niet weggelaten hoor! Overigens is dit een onderwerp wat met enige regelmaat besproken wordt in spreekbeurten en schoolopdrachten (op de lagere school).
  Ik kom samen met mijn gezin en kids komende zomer op vakantie, ik wil ze dit prachtige land laten zien, incl de school waar ik op gezeten heb (Vrije School SR-straat). Was erg blij dat onze twee kids zelf vroegen of ze ook naar het museum in Fort Zeelandia mogen gaan, omdat daar volgens hen meer info te vinden is over de slaventijd……. Dus; kinderen in NL (zelfs hier in Limburg) krijgen wel degelijk info over deze duistere tijd……


  Maak melding

 8. Ik vindt ook dat de geschiedenis SU SU ‘S kolonie tijd waar de Inheemse en de Africanen hun rechten werden ontnomen tot zware onderdrukking zwaar mishandeld vernederd onmenselijk praktijken plaats vonden in hun school boeken moet en dat NL door SURINAANSE plantages waar mensen als slaven werkten die NL op gebouwd is met prachtige gebouwen en de gouden koets moet dat allemaal niet terug naar land van herkomst het is wel 150 jaar geleden maar de waarheid moet verspreid worden en NL moet niet onschuldig doen want zij hitsen de Nabestaanden ook op tegen Bouterse

  De pot verwijderd de ketel!!


  Maak melding

 9. DE platages moeten op onze manier weer gaan funtioneren en hersteld worden als NL hu land hebben opgebouwd daar mee kunnen wij dat ook gaan voltooien en biologische produkten zijn nu gewillig fucus dan ook op die brance


  Maak melding

 10. Paul,
  Vertel ons waar jij de kennis vandaan haalt?
  Zelf China haalt bepaalde kennis uit nederland lijk op internet hoeveel Chinese studenten studeren in Nederland.


  Maak melding

 11. @Rico en Paul

  Als jij denkt dat het vertonen van deze film enige haat zal doen oplaaien richting Nederland toe dan kan ik je alvast vertellen dat deze tactiek al lang niet meer werkt,je baasje heeft het al vele malen geprobeerd en het is hem nooit gelukt!
  De geschiedenis uit de jaren 80 vooral 1982 is verboden op onze scholen!en je baasje heeft een HOOFDROL in dit alles,ondanks dat is je baasje niet happy dat het onderwezen moet worden op de surinaamse scholen!Ook de Moiwana slachtingen mogen niet in de geschiedenis boeken voorkomen!
  Hebben jullie je afgevraagd waarom jullie baasje niet wil hebben dat de generaties van nu en nog komende,niets moeten weten over zijn eigen bloedige perioden die geschiedenis gemaakt hebben over de gehele wereld?

  En zijn Amnestie dan…zal het ooit voorkomen in de geschiedenisboeken ,want dat het historie gemaakt heeft in de wereld is ZEKER,maar dan ja …NEGATIEVE GESCHIEDENIS WEL TE VERSTAAN!!

  Nu mag hij de film ‘hoe duur was de suiker’
  in colour of black and white beeld in de theaters brengen zijn ware bedoelingen zullen nooit slagen!


  Maak melding

 12. Cynthia McLeod is een grote schande voor Su door de wandaden van die rovers uit Europa te romantisereren.
  Hopelijk flopt dit en verdient ze er helemaal niks mee.


  Maak melding

 13. RAY,,
  Nee, ik denk niet dat deze film haat kan zaaien en ik denk ook niet dat het de bedoeling is.
  Ik vraag me af waar je dat uit opmaakt. Het is een historische roman, gebaseerd op de geschiedenis van Suriname.
  Ik weet dat Cynthia Mc Leod niet het allerbeste is wat we hebben aan Surinaamse literatuur over de slavernij, maar veel meer dan dat hebben wij niet in romanvorm.
  Dus zeg ik “liever iets dan niets” voor de Nederlandse en Surinaamse jeugd die ook recht hebben op kennis over hun eigen geschiedenis. Bij gebrek aan beter….
  En de film over de coup van ’80 en de moorden van ’82, die komt er vast wel. De tijd is nog niet rijp…..


  Maak melding

 14. wat heel veel van de jongeren niet weten is dat mevr Chyntia een dochter is van ……de man van die ECHTE anansie tories….

  Ik ben in elk geval heel trots op haar…


  Maak melding

 15. ROY,
  Cynthia Mc Leod rechtvaardigt de gruwelen van de slavernij door te stellen dat de Creoolse bevolking van Su er beter af is door de slavernij dan de Afrikaan in Afrika.
  M.a.w.De creool zou de Europeaan dankbaar moeten zijn dat hij hem naar Suriname heeft gebracht.
  Deze uitspraak van haar vind ik wrang, pijnlijk en onwaar en een echte afknapper.
  Desalniettemin doet het weinig af aan haar kennis van de Surinaamse geschiedenis en daar mag je met recht trots op zijn.
  Haar vader heeft een dergelijke fout niet gemaakt.


  Maak melding

 16. Ik ben het eens dat de film vertoond zal worden in de bioscoop in Nederland. Maar laten wij onze Surinamers en vooral de jeugd ook op de hoogte stellen van dit verhaal, want het heeft te maken met onze voorouders en geestelijk dragen wij dit nog mee .
  Laten wij hieruit lering treffen en ondanks de pijn proberen toch vrede te hebben ook voor de Nederlanders ( Blanken)


  Maak melding

 17. Ik heb de laatste weken diverse berichten op deze site gelezen (als opwarmertje naar onze SU vakantie deze zomer) en lees heel veel verontwaardiging richting NL (en soms ook haat).

  Nu is NL ten tijde van de slavenhandel dus finaal uit de bocht geschoten. Toch moet je dit ook in de tijdgeest van toen plaatsen, de wereld was op veel meer plekken wreed. Ook NL is vele malen onderworpen geweest door andere landen (Frankrijk / Spanje / Pruisen / Duitsland). Echter de mate van verontwaardiging en haat proef ik in NL helemaal niet jegens deze 4 naties (hoogstens de enorme wil om met voetbal van Duitsland te winnen, maar dat leeft zo ook tussen Argentinie en Brazilie).

  En het brengt NL ook niets om te keer te blijven gaan jegens deze 4 naties……… We moeten ons op ons zelf richten, kijken wat wij zelf beter kunnen doen, economisch en sociaal maatschappelijk, dat hebben we namelijk WEL zelf in de hand, niet het gedrag van een natie uit het verre verleden……

  SU go for it! Think forward! Only that means prosperity for you……..


  Maak melding

 18. Real patriot: kijkt uit naar een film over de succesvolle Surinaamse Revolutie en wat voor goeds deze historische gebeurtenis voor Suriname heeft teweeggebracht……

  Met Bouterse als Che Quevara als dappere militair die voorop ging in de strijd en alleen maar het welzijn van Suriname voor ogen had…….


  Maak melding

 19. @BOEROE

  Franrijk heeft veel geregeld voor Nedland(oa administratief)

  Spanje wordt openlijk geëerd in het volkslied van Holland
  En Duitsland had heeft vele collaborateurs in Holland

  Deze vergelijking van jou staat in geen verhouding met de Surinaamse geschiedenis!


  Maak melding

 20. Steden zoals oa Breda, Dordtrecht, Leiden zijn door de Spanjaarden omsingeld, uitgehongerd en vervolgens binnen gevallen. Vele mannen werden gescalpt zodat zij niet konden zien dat hun vrouwen werden verkracht. Uiteindelijk werd iedereen, mannen, vrouwen en kinderen verbrand / vermoord.

  @ Sankofa; over vergelijking gesproken…….

  Kijk alleen terug om van te leren en concentreer je vervolgens op de toekomst het volk van SU. Dat verdienen zij…….


  Maak melding

 21. @Rico

  Cynthia Mc Leod heeft wel degenlijk onderzoek gedaan alvorens uit te komen met haar boek.
  Bij jouw bestaat gewoon de haat naar Nederland toe omdat je baasje nederland haat!
  Haar boek staat wereldwijd bekend als een bestseller. Het is een boek gebasseerd op harde feiten.
  Ook slavenmeessters en slavinnen raakten op me kaar verliefd.Het is niet iets dat onmogenlijk kon zijn toen!
  Wanneer komt de film over bouta en zijn wreedheden dan uit?
  Na een eeuw misschien?!
  Vindt jij het niet bizar dat er heden in de geschiedenisboeken niets over bouta en zijn wreedheden geschreven mag worden?


  Maak melding

 22. BOEROE,
  Heeft deze slachting ook 400 jaar geduurd?
  Weet je wat het wezenlijke verschil is met de Koloniale tijd?
  De Europeanen deden het elkaar aan. Het gebeurde in EIGEN tuin, de hebzucht, de gruwelen en wreedheden waren typisch Europees.
  In de Koloniale tijd werd er wreed gespit in ANDERMANS tuin, in Afrika, Azie en Zuid Amerika. Dat is bruut en dat maakt het verschil.


  Maak melding

 23. BESTE RAY,
  Als je mijn postings goed zou lezen zou je weten:
  – dat ik mijn bewondering uitspreek over de historische kennis van Cynthia Mac Leod maar haar niet de beste schrijfster vind. Dat is mijn mening.
  – dat ik geen Bouterse aanhanger ben
  – dat ik niet haat, ook niet NL waar ik 25 jaar gewoond en gewerkt heb.
  – dat ik kan relativeren
  – dat het boek van Cynthia ook 300 jaar later is verschenen.
  Is het voor jou niet een uitdaging om een script te schrijven over de coup in plaats van te wachten op. Dan hebben we een beginnetje. Dit is welgemeend bedoeld.


  Maak melding

 24. @Rico

  Als jij de verantwoordelijkheid voor mijn veiligheid op je neemt schrijf ik meteeen 10 boeken over het schrikbewind van bouta de beul op!
  Nu hij met amnestie rondloopt is het niet raadzaam zo te doen!En de CTU wil ik absoluut niet bij mijn deur hebben,en ik weiger door Belfort de moordmachine ondervraagd te worden!
  Met deze bruten op je hals bestaat er geen twijfel waar je eindigen zal!!


  Maak melding

 25. De Ingi hebben het veel zwaarder gehad. Eerst werden ze als slaven gehouden en stierven ze massaal aan nieuwe ziektes. Vervolgens werden ze doord e blanken het bos in gedreven en later door de djoeka’s nog dieper het bos in.

  Hen hoor je niet eeuwig klagen over trauma’s en zeuren om herstel betaling door blanken en zwarten ter wijl hun leed veel groter geweest moet zijn.


  Maak melding

 26. Vraag: Wat heeft het maar eindeloos blijven hangen in een slavenverleden en het daarachter blijven verstoppen uiteindelijk opgeleverd?

  Dr Phil: “How is that working for you so far”?


  Maak melding

 27. HENK MOLENAAR,
  DE geschiedenis van een volk, dat MAAKT een volk.
  Jouw familievoorgeschiedenis, jouw anamnese, dat heeft je gemaakt wat je nu bent.
  Je kunt het niet begraven of verbranden.
  Het Nederlandse volk bijvoorbeeld kijkt met trots terug naar de Gouden Eeuw in hun geschiedenis (de VOC mentaliteit) zoals Balkenende het met trots verwoordde. Je geschiedenis zegt wat over jou en over jouw volk. Onlosmakelijk verbonden met elkaar.
  Wat Dr. phil bedoelt is van geheel andere orde. Hij heeft het over verkeerd aangeleerd of aangekweekt gedrag.


  Maak melding

 28. Helemaal mee eens, HENK MOLENAAR, wat een mens maakt is belangrijk maar alle mensen in een land bijelkaar met hetzelfde verleden, die vormen samen een volk omdat ze iets gemeenschappelijks delen.
  Het geheel is meer dan de som der delen.


  Maak melding

 29. Die redimusus die zeggen dat bouta het niet goed doet zyn geen surinamers.Al die jaren hbn de fronters niet gedaan.Alleen maar politiek met de december moorden dryven en zand in de ogen van de surinamers stooien om aan de macht te blyven.En eindelyk heeft SU nee gezegt tegen de fronters en JA gezegt tegen BOUTA.En tot nu toe doet hy het goed.We gaan nu naar WELVAART


  Maak melding

 30. Uw voorouders zijn door hun landgenoten naar de kust gedreven alwaar de Nederlandse,de Engelse en de Amerikaanse schepen op ze lagen te wachten,gaan jullie nu ook bij die Afrikaanse landen om herstelbetalingen vragen of denk je beter van Europeanenplukken want in Afrika is niets te halen?


  Maak melding

 31. Ik ben heel blij met deze film. Het word inderdaad dat er wat meer bekendheid komt bij de jeugd van nu over dit donkere verleden tussen suriname en nederland. Mijn Voorouders hebben enorm geleden, te veel om dit onderwerp in doofpot te stoppen. Ik hou van wie ik ben, en daar hoor mijn verleden bij. In het bijzonder het slavernij. Ik zal ernaar kijken met bitter sweet feelings.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.