Wetsvoorstel bescherming kind opvangcentra eindelijk af

8

PARAMARIBO, 3 jan – Het wetsvoorstel ter bescherming van kinderen in opvangcentra is bijna af. De belangrijkste voorziening is dat de overheid regelmatig inspecties mag uitvoeren. De opstellers hopen vooral dat er eind komt aan de reeks klachten over misbruik in de centra en tehuizen. Inspectieteams met vertegenwoordigers van meerdere ministeries gaan regelmatig langs.

Met een soortgelijke voorzieningen moet het wetsvoorstel meer ordening brengen. De indruk is nu dat er een wildgroei is en dat de beheerders van tehuizen vrijwel ongecontroleerd functioneren. “Het is niet alarmerend, maar de misstanden vereisen dringend aanpak”, zegt parlementariër Marinus Bee (A Combinatie) tegenover de Ware Tijd. Als voorzitter van het voorbereidend comité wil hij zich inzetten voor een vlotte behandeling.

Suriname heeft lang gewacht op wettelijke voorzieningen. Schandalen in tehuizen zo nu en dan leidden steevast tot publieke verontwaardiging. De roep om controle en toezicht is dan extra luid. Tot de meest opmerkelijke recente incidenten behoort dat van het tehuis Lobi Blessie. Het Nederlandse beheerderechtpaar is intussen veroordeeld voor het mishandelen van kinderen. Volgens het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting lukt controle niet, vanwege het ontbreken van wetgeving.

8 REACTIES

 1. Ik ben wel voor!! eindelijk zullen de nazaten/ de pupillen veilig zijn, althans dat hoop ik!! Ik zou de ouders toch met klem willen beroepen, strikt een oogje op de kids te gooien.


  Maak melding

 2. Wie kijkt er naar de bescherming van het kind in eigen huis, waar opa, neef, oom, broer, stiefvader jarenlang rustig hun gang kunnen gaan met kleinkinderen, nichtjes/ neefjes, (stief)zusjes,-broertjes, -dochters?
  Deze kinderen hun leven is één lange lijdensweg en er is niemand die zijn vingers er aan brandt. Ze gaan moeilijk gedrag vertonen en worden daar nog eens voor gestraft.
  Wie helpt deze kinderen in een maatschappij waar dit soort onderwerpen zwaar taboe zijn en vaak met de mantel der liefde worden toegedekt?


  Maak melding

 3. @Rico
  Niemand!
  Deze wet is speciaal in leven geroepen tegen het “witte gevaar” dat opvangcentra voor Surinaamse kinderen hier in het land komt oprichten.


  Maak melding

 4. @ MEDUSA
  Deze wet is gemaakt voor het misbruik van jonge kinderen, 11 jarigen raken zwanger door vader-stiefvader-broer-neef-buurman etc, die zijn weerga niet kent. In Suriname is het % verkrachtingen van minderjarigen een misdaad die vaak genoeg niet wordt aangepakt omdat moeder de vrouw nagenoeg hulpeloos afhankelijk is van de macho mannenwereld die Suriname kent.
  Dus a.u.b. lul nou niet met en over het witte gevaar want a blaka gevaar moro bigi.
  Die witte mensen zijn goed voor hulp, zie de aantallen containers, om de kinderen enige ontwikkeling te laten bijbrengen om voor zichzelf op te komen en dat kan alleen als er echte hulp wordt geboden en niet dat wat jij zgn suggereert.


  Maak melding

 5. Tot de meest opmerkelijke recente incidenten behoort dat van het tehuis Lobi Blessie. Het Nederlandse beheerderechtpaar is intussen veroordeeld voor het mishandelen van kinderen.??????????

  Het openbaar ministerie wilde geen vervolging en had geen enkel bewijs.
  Dat de rechter dan tot een veroordeling komt is hoogst merkwaardig.
  Laat de journalistiek in Suriname zich daar maar eens mee bezighouden.


  Maak melding

 6. @Tedje ik hoop dat kolokolo dit ook leest!

  @kolo kolo
  Jij moet niet uit je nek LULLEN indien je midden in het verhaal aankomt zeiken!Lees maar goed wat RICO heeft geschreven en dan zul je aanstonds JOUW BRAAKSEL INSLIKKEN!
  En voor de blijkbare selectieve verontwaardiging die door jou aan de dag wordt gegelgd:Er zit een door jou geadoreerde vertegenwoordiger van het “witte gevaar” nu 6 jaar in de bak!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.