Wetsvoorstel hoge ambtenaren lood om oud ijzer

19

PARAMARIBO, 27 dec – Het wetsvoorstel over het wisselen van de hoogste ambtenaren met elke regering die aantreedt, is lood om oud ijzer. Volgens parlementariër Carl Breeveld (Doe) gebeurt het al in de praktijk. Toch wil minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza, een speciale wet slaan. De hoogste ambtenaren moeten weg als er een nieuwe regering aantreedt.

Het komt er op neer dat ministers hun ‘eigen’ ambtenaren aanstellen. “Niets nieuws onder de zon. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, is het slechts formaliseren van iets dat al gebeurt”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd. De hoogste ambtenaren worden ook zonder speciale wet naar huis gestuurd. De meeste ministers laten deze ambtenaren dan vervangen door vertrouwenspersonen. De verdreven ambtenaar mag dan thuis blijven, met behoud van salaris.

Voor de betrokken ambtenaar moet dit meer als zegen dan vloek zijn. Moestadja wil juist afrekenen met dit fenomeen, dat vaker is aangemerkt als geldverspilling. Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP) is vierkant tegen het voorstel. Het zou alleen maar tot meer bloedarmoede lijden bij de overheid. “Dit is de reden waarom de uitvoeringscapaciteit van deze regering zo laag is. Ervaren personen worden aan de kant gezet.” Overigens gebeurde het allemaal ook tijdens de Nieuw Front-regeringen.

19 REACTIES

 1. En hebben deze “hoge ambtenaren” dan ook een uitkering als zij werkeloos worden of worden zij tegen hetzelfde salaris “ergens” ondergebracht? Hoe lang geldt dan de uitkering. geldt dit ook als de zittende regering maar 1 of 2 jaar heeft geregeerd?
  Uitgaande dat dit reeds aan de gang is dan is de vraag die ik stel “hoeveel van deze mensen zijn er in Suriname. De regering Bouta heeft reeds ettelijke hoge ambtenaren ontslagen. Over welk bedrag praten wij, staat het in de begroting 2013? Waar zijn deze zogenaamde “hoge ambtenaren geplaatst?”
  Waarschijnlijk bij Somo thuis om op zijn …………… te passen of bij Ronnie thuis bij één van zijn 20 vrouwen of bij wie weet.
  Niets dan soso las monie niet welken en tok keld krijken.


  Maak melding

 2. Dit kan alleen maar in mijn geliefde land. In elk geciviliseerde land komt dit niet voor.

  Het is jammer dat meestal hoogopgeleide mensen die gelieerd zijn aan een politieke party ook eerder de kans krijgen om een hoge functie te vervullen. Degene die geen party kiest komt zelden aan bod.
  Het trieste is dat veelal ook niet capabele mensen op hoge posten worden neergezet …

  Men maakt veelvuldig gebruik van kennissen ipv kennis….deze mentaliteit is heel diep geworteld..


  Maak melding

 3. O,jee straks zal de ‘regering’ overspoeld worden met ooms en tantes,nichtjes en neefjes, zonen en dochters,eerste en tweede vrouwen van de somo’s en de brunsie’s tot de misdadige zoontje dinootje!

  God help ons!!


  Maak melding

 4. Radjkoemar Randjietsingh, fractieleider van het NF en VHP-Assembleelid, is fel gekant tegen de conceptwet van minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken. Volgens deze wet zouden directeuren en beleidsadviseurs hun ambt voor een periode van vijf jaar moeten aanvaarden en na afloop van elke regeerperiode zou de minister met zijn gehele staf naar huis moeten gaan.

  Randjietsingh zegt vandaag, 27 december 2012, in de Ware Tijd online, dat de weinige deskundigen die er zijn, niet van hun posten verjaagd moeten worden. Ongeacht de partij die iemand aanhangt, als zo’m persoon dwarsligt, dan moet die aftreden, aldus de politicus. Hij noemt de wet ‘corruptiebegeleidend’ en corruptiegevoelig.

  Ook de fractieleider van de MC, NDP’er Ricardo Panka, betreurt het dat kader thuis zit zonder een prestatie te leveren. ‘Het aantal ambtenaren dat inzetbaar is, moet je inzetten op andere posities waar ze het land kunnen dienen. Als een regering aan de macht is, moet niemand posities claimen.’

  Panka wil de wet eerst onder ogen zien om zich uit te spreken over een eventuele ondersteuning. Als voorbeeld haalt hij het lidmaatschap van De Nationale Assemblee aan, dat nadrukkelijk voor vijf jaar bedoeld is. ‘Je kan niet claimen dat je parlementariër moet blijven.’
  December 27, 2012


  Maak melding

 5. Bij het centrum van Pertjajah Luhur (PL) aan de Mangrovestraat is een zeer onveilige situatie geconstateerd door de ‘Health, Safety, Environment & Quality’ (HSEQ) afdeling van NV Havenbeheer. Reza Karg, hoofd van de afdeling, heeft de scheidende directeur John Defares gerapporteerd dat er onmiddellijk actie nodig is.

  (Bron foto: Havenbeheer)

  Volgens de HSEQ worden tijdens evenementen voertuigen langs de weg geparkeerd, net naast de pijpleidingen die gebruikt worden om brandstof te pompen uit de oliesteiger naar de opslagtanks. Er is gezien dat personen, onder wie kinderen, op de pijpen zitten en lopen, terwijl er brandstof door de pijpleiding gaat. Hiervan zijn foto’s gemaakt.

  Starnieuws stelt donderdag 27 december 2012 vernomen te hebben dat Defares de regeringsautoriteiten heeft verwittigd over deze situatie.

  Karg meldt, dat er sprake is van grote drukte en veel rokende mensen bij evenementen. De kans op beschadiging van de pijpen is groot door de verhoogde verkeersfrequentie. Er is al een beschadiging ontdekt door HSEQ. Aangedrongen wordt op een oplossing.

  NV Havenbeheer en PL, onder leiding van coalitieleider Paul Somohardjo, zijn verwikkeld in een geschil over het terrein. Defares vindt dat de PL onrechtmatig aan het terrein is gekomen, dat volgens hem aan NV Havenbeheer toebehoort.

  Volgens Somohardjo was het terrein voor 1997 nog van de NV Havenbeheer. In 1997 zou het terrein weer volgens de PL-leider zijn ingetrokken, waarna de partij het terrein in 2008 toegewezen kreeg.

  Het arbeidscontract van Defares is niet meer verlengd. Hij gaat per 1 januari met pensioen.
  December 27, 2012


  Maak melding

 6. Het NDP-Assembleelid Rabin Parmessar kan zich niet helemaal terugvinden in de stelling van minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse zaken, die aangeeft dat directeursposten ook zouden moeten worden gepolitiseerd.

  ‘Als we kijken naar de resultaten die worden bereikt dan constateren we dat de implementatie steeds achterwege blijft. De processen die zich voltrekken, worden steeds complexer en er wordt steeds minder gedaan. We moeten daarom ministeries hebben die door professionals worden gerund. Mensen met diploma’s op zak en een goede taakomschrijving, dat is wat belangrijk is en daarnaast kijken we naar de mensen hun kleur en andere zaken’, zegt Parmessar vandaag, 27 december 2012, in de Times of Suriname.

  De parlementariër is van mening dat zelfs voor een directeurspost van een middelbare school er gevraagd wordt naar tenminste een MOB-diploma en nog een aantal andere vereisten.

  ‘Het politiseren van directeursposten op ministeries kan en mag, maar de mensen zouden dan wel moeten voldoen aan bepaalde criteria. Er moeten beroepsprofielen worden vastgesteld en de mensen moeten objectief worden gekozen. Daarbuiten kun je dan misschien politieke mensen hebben die je adviseren. Er werd bijvoorbeeld voor de directeurspost van het ministerie van Volksgezondheid geëist dat de persoon tenminste een arts moest zijn. Als soortgelijke principe op andere ministeries wordt toegepast zie ik er niets verkeerds aan om te politiseren. Zolang de persoon capabel is voor de taak en diploma’s op zak heeft die nodig zijn om de functie te vervullen’, zegt het Assembleelid.

  Parmessar zegt dat hij tijdens de begrotingsbehandeling heeft aangedrongen op een goede registratie van de ambtenaren. ‘We willen exact weten hoeveel hoog opgeleid kader er is en hoeveel niet. Alleen dan kunnen we resultaatgericht werken en nagaan waar we meer aandacht aan moeten besteden en waar we nog meer hoger kader moeten inzetten. Hierdoor kunnen we dan de resultaten bereiken die we moeten bereiken.’
  December 27, 2012

  Wel Parmessar over diploma’s en proffesionals gesproken,
  Waar zijn de diploma’s van bv Somo en brunsie en bouta?!
  En waarin zijn ze proffesionals dan?!!
  In verraad,executies uitvoeren,vriendjespolitiek,etc…
  Dat zij allemaal samen met jou criminele proffesionals zijn weten we al…
  Waar zijn hun diploma’s om aan te tonen dat ze de hoge posten verdiend hebben waarop ze zitten met cetabever[laat nooit meer los]aan hun onderste…


  Maak melding

 7. Dit is geen nieuws dat je nu druk om moet maken.
  Vraag Venetiaan hoe het zit, hij weet er alles van.
  Deze wantoestanden is door de NPS gecreeerd en in stand gehouden al die jaren.Het zijn mensen die hun eigen leven niet op de rit hebben hoe kan je verwachten dat ze een land gaan besturen.Ik las kerst bij Telesur wanneer gaan ze dit bedrijf privatiseren.Het moet stoppen wat daar gebeurt het is geen eigendom bedrijf van de NPS.


  Maak melding

 8. het is goed om een dergelijke wet te maken.
  Dit voorkomt in ieder geval dat bepaalde lieden invloed blijven houden op een nieuw aan te stellen regering.


  Maak melding

 9. Al is een zwarte academisch geschoold dat wil nog niet zeggen dat hij geschikt is voor de JOB.
  Zwarten missen ervaring ,dicipline en kennis van zaken.
  Na hun opleiding gaan ze op zoek naar een bestuurlijke functie en trachten zoveel mogelijk te verdienen.
  Deze dna kenmerken is van hoog tot laag te vinden.
  Op bijna alle nuts bedrijven in Suriname zitten mensen zonder daad werkelijke materie deskundigheid.Ze hebben een Ir. titel maar de ervaring en kennis ontbreekt.
  Daarom zijn ze voor 100% afhankelijk van de witten.


  Maak melding

 10. @Savioen
  voor een keer heb je groot gelijk.Ene Iwan Krolis van de PALU heeft voor een handvol houtskool Sur.gemaakt tot de ultieme Banana Republiek.

  Cobie.


  Maak melding

 11. als ik naar savioen kijk die het steeds over zwarten heeft vraag ik mij af als jullie niet met twee maten meten .jullie zijn belachelijk bezig of zijn jullie zelf hindoestanen .


  Maak melding

 12. Deze wetsvoorstel moet heten; Wet op eigen incompetente mensen te regelen om zoveel mogelijk onbestraft te kunnen stelen.
  Case en point generaal prof dr ir drs mr ing Pinochio Abrahams ontslaat onder minister en daarna verdwijnen gelden voor dijkbeschermingen in Commewijne en Coronie. Het is geen lood om oud ijzen maar meer paarse labarias voor front boma’s.


  Maak melding

 13. @ savioen, GMAP en Jacobus. ik heb nergens gezien dat Ir ESSED een witte man was, nergens zie ik dat ambassadeur Mac Donald niet zwart is,nergens zie ik dat de surinamer die naar amerika vertrok en de machine die de hiel van de schoen heeft uitgevonden dat hij een niet zwarte was.


  Maak melding

 14. WETSVOORSTEL HOGE AMBTENAREN “LOOD OM OUD IJZER”.

  MAHINDER GOPI TREEDT PER DIRECT AF.
  27/12/2012 (Bron dwt.com)

  PARAMARIBO – Mahinder Gopi, onderminister van Regionale Ontwikkeling (RO) is vandaag met onmiddellijke ingang afgetreden. Dit naar aanleiding van de perikelen rond de 86 hectare houtconcessie die vroeger tot de Bruynzeel Houtmaatschappij Suriname (BHS) behoorde.

  Het gebied blijkt te zijn uitgegeven aan een maatschappij van de NDP-topper. Hiervan maakte het kabinet van de president melding in een zojuist uitgegeven persbericht. De uitgifte werd vorige week vrijdag in het parlement aan het licht gebracht door oppositieleden, toen de begrotingsbehandeling voor het jaar 2013 moest worden afgerond. President Desi Bouterse beloofde het parlement de zaak te zullen onderzoeken.

  Volgens het persbericht heeft het staatshoofd gesprekken gevoerd met Gopi en de ministers van RO en Ruimtelijke ordening en Grond- en Bosbeheer.
  “De president heeft de beschikbaarstelling van Gopi’s portefeuille aanvaard onder dankzegging voor de bewezen diensten”, meldt het kabinet verder.

  EN VOOR ZIJN NIET AANGETOONDE “BEWEZEN DIENSTEN” ZAL HIJ ELKE MAAND RIJKELIJK WORDEN BELOOND DOOR DADA & CO.


  Maak melding

 15. Lees maar wat Ranjitsing zelf zegt: het gebeurde allemaal ook tijdens hun NF/VHP regering.

  Ik hoop dat Ray dit leest.

  De vraag blijft echter, wat weegt het zwaarst?

  Lood of ijzer?


  Maak melding

 16. Het moet geen enkel probleem zijn.
  Wet moet komen.
  Ze moeten naar huis gaan zonder betaling is belangrijk.
  LAGE Diploma moet geen probleem zijn, zolang de belangen van het volk behartigd kan worden.
  Ze hadden eerder waarschuwing gekregen, maar geen gehoor aan gegeven en door gegaan met vieze politiek spel spelen en met sabotage van de aangetreden Regering.
  Nu is het te laat en de wet gaat bepalen.


  Maak melding

 17. In elke samenleving vormen ambtenaren de costante factor in de ontwikkeling van het land en de samenleving. Ambtenaren zijn primair bezig om het beleid van bestuurders/politici uit te voeren. Ambtenaren zijn geen partij of fractiemedewerkers, maar s’lands medewerkers en dienaren van het algemeen belang. Politici komen en gaan, maar ambtenaren zorgen ervoor dat ook middellange en lange termijn doelen worden gehaald en het land zich verder structureel kan ontwikkelen.
  Wat voor onzinnig voorstel doet professor Moestadja om topambtenaren te blijven vervangen bij elke nieuwe regering? Een dergelijk voorstel heeft alleen kans van slagen in een samenleving waar een ex-dictator democratisch gekozen wordt tot president, een samenleving waarin corruptie hoogtij viert, een samenleving waarin ministers hun kiezers belofte inlossen door hen banen bij lanti te gunnen.
  Dit incidenten beleid van Moestadja zal op termijn een bestaand probleem van SU in extreme mate verergeren, namelijk het leger dik betaalde ambtenaren dat onproductief thuis zit wordt gigantisch groot.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.