Nederlandse toeristen gewond na busongeluk Suriname [UPDATE]

85

Een bus met elf Nederlandse toeristen aan boord is vanmorgen lokale tijd in Suriname over de kop geslagen. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het plaatsje Marchallkreek, zo’n tachtig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo.

Volgens Starnieuws raakten acht Nederlanders gewond. Het ongeval gebeurde op de Afobakkaweg, een van de belangrijkste verkeersassen van het land. De weg verbindt de kuststrook van Suriname met de jungle en werd pas enkele jaren geleden geasfalteerd.

In Suriname staat de Afobakkaweg bekend als een echte ‘dodenweg’. Begin dit jaar werden al maatregelen genomen om de verkeersveiligheid op de weg te verbeteren. Volgens de plaatselijke politie is het ongeval te wijten aan een klapband aan het rechtervoorwiel.(ARCHIEF FOTO)

UPDATE: Een van de 11 passagiers uit deze bus heeft ons hieronder gemeld dat de door de politie genoemde klapband het gevolg was van onverantwoord rijgedrag van de chauffeur. Die ging met een snelheid van 120 km/pu over een brug, waardoor hij een klapband kreeg en daarna de macht over het stuur verloor. Op de weg was maximaal 40 km/pu toegestaan.

De chauffeur reed als een dwaas. Omdat hij zo hard reed, kreeg de bus een klapband. We zijn vier of vijf keer over de kop geslagen. Het is een wonder dat we het allemaal hebben overleefd” aldus Bart van de Ven uit Boekel, een van de inzittenden van de bus die in Suriname op vakantie is met zijn familie.

85 REACTIES

 1. Hallo,

  Ik ben een van de 11 passagiers die deze bus vervoerden , de reden is inderdaad de klap band welke het gevolg was van onverantwoord rijgedrag van de chauffeur die met een snelheid van120 kmph over de brug reed waar door hij een klap band kreeg en hier door de macht over het stuur verloor.

  Onbegrijpelijk dat we dit er allemaal levend afgebracht hebben en hopelijk mag deze man nooit meer personen vervoeren.


  Maak melding

 2. Vreselijk. Hopelijk geven alle pasagiers een goede getuige verklaring. Dit ogeluk lijkt een samenloop van onverantwoord rijgedrag en onverantwoord slecht onderhoud.


  Maak melding

 3. Beste Bart,

  Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) hoort graag van je wat er precies is gebeurd. Als je je verhaal wilt doen tegenover het ANP, zou je dan een e-mail willen sturen naar nieuwsdienst@anp.nl met daarin het nummer waaop je te bereiken bent?

  Met vriendelijke groet,

  David


  Maak melding

 4. @ Bart,

  Sterkte kerel.
  Gelukkig dat jullie het allen hebben overleefd; hoop dat jullie van de schrik zijn bekomen en alsnog van je welverdiende vakantie kunt genieten.
  All the best voor 2013.


  Maak melding

 5. Veel verkeersdeelnemers in Su lijken hersenloos te zijn, de meest idiote capriolen halen ze uit daar van inhalen op een tweebaansweg tot roekeloos hard rijden op wegen waar je absoluut niet harder dan 70 mag. Dit getuigd elk jaar weer de vele verkeers doden in Su.
  In Su is het russisch roulette om je rond te rijden door een zomaar iemand!


  Maak melding

 6. Hopelijk belandt er niemand in het ziekenhuis want daar azen ze op goed verzekerden uit NL. Voor een eenvoudig aandoening zorgen ze ervoor dat je sterft zodat ze de volle pond bij de verzekering kunnen claimen. Triest maar waar.Het is geen ziekenhuis maar een fabriek dat geld probeert binnen te halen.


  Maak melding

 7. Heel wat Surinamers denken dat ze goede automobilisten zijn, de beste chauffeur was er ook zo één, helaas voor hen spreken de verkeerscijfers boekdelen!!

  Dit soort incidenten gebeuren helaas over de hele wereld met toeristen.

  De bestuurder die niet 100% was in zijn rotiplaat moet worden vervolgd voor roekeloos rijgedrag. En indd zoals Bart terecht zegt, hopelijk mag deze man nooit meer personen vervoeren!!


  Maak melding

 8. De bestuurder heeft de snelheidsregels die gelden voor deze weg aan zijn laars gelapt hebben. Met opzet heeft deze gevaarlijke bestuurder het leven van mensen in gevaar gebracht. Laten we hopen dat de sanctie die hij krijgt opgelegd anderen ervan zal weerhouden om te acteren als snelheidscoureur op de weg.


  Maak melding

 9. Wat voor mij onbegrijpelijk is, is dat niemand van de 11 passagiers de chauffeur heeft durven aanspreken over zijn onverantwoord rijgedrag van 120 kmph. Men vergeet als passagier dat je medeverantwoordelijk bent omdat je alle recht hebt de chauffeur zelfs zijn pogingen tot dit gedrag ‘dwingen’ te stoppen.

  Beterschap aan alle gewonden.


  Maak melding

 10. Dinsdag 25 december 2012 om 22:44 uur, door Bart
  Hallo,

  Ik ben een van de 11 passagiers die deze bus vervoerden , de reden is inderdaad de klap band welke het gevolg was van onverantwoord rijgedrag van de chauffeur die met een snelheid van120 kmph over de brug reed waar door hij een klap band kreeg en hier door de macht over het stuur verloor.

  Onbegrijpelijk dat we dit er allemaal levend afgebracht hebben en hopelijk mag deze man nooit meer personen vervoeren.


  Het zal mij niks verwonderen als de betreffende band niet berekend is voor dit voertuig. Wie kontroleert dat. In elk geval niet de geldzuchtige fleetowner.
  on the other hand verkeert niemand in levensgevaar.


  Maak melding

 11. Wat een ellende zeg, ga je lekker op vakantie met de kerst overkomt je dit!

  Het is afschuwelijk maar helaas de harde realiteit, er zijn geen goede chauffeurs in SU.
  We denken allemaal dat we kunnen rijden, maar helaas laat de verkeersbarometer het tegenover gestelde feit zien, stuk voor stuk denken wij hier dat we alle macht hebben op de weg.
  Onverantwoordelijk rijgedrag is hier helaas aan de orde van de dag.
  Ik wens alle gewonde mensen een volledig herstel toe.
  En ik spreek de hoop uit dat ze door dit ongeval niet meteen SU de rug zullen toekeren, de enige verantwoordelijke is de chauffeur in deze kwestie.
  Neem hem zijn rijbewijs af en zorg ervoor dat hij nooit maar dan ook nooit meer deel mag nemen aan het verkeer.
  Nogmaals heel veel sterkte voor alle gewonde en hun familie.


  Maak melding

 12. Sterkte aan de slachtoffers.

  Een kritische noot: als de bus echt met 120 km per uur over de kop was gegaan waren de meeste inzittenden zo goed als zeker allemaal dood geweest. Ook aan de schade aan de bus te zien lag de snelheid een stuk lager op het moment van het ongeluk…


  Maak melding

 13. Vanwaar die interesse van Harmen Boerboom en het ANP(die overigens een correspondent heeft in Paramaribo, Annelies Brinkman) voor het verhaal van ene Bart? Zoals Dirk schrijft, waarom wordt er zo weinig over andere zaken in Su bericht? Als ik Bart was zou ik als hij meer info heeft die gewoon hier plaatsen. En zo erg is het ook allemaal niet en hoe weet die Bart dat het busje 120 km per uur reed? Zat hij constant met zijn neus op de snelheidsmeter? Boerboom en het ANP zijn uit op sensatie en negatieve berichtgeving uit Su, terwijl er zoveel positiefs is om over te berichten, maar de Ned. media berichten als het om Su gaat vooral over dit soort incidenten, Bouterse, het 8 decemberproces en de amnestiewet…


  Maak melding

 14. In Su kan je een rijbewijs kopen… Moet natuurlijk niet openlijk gebeuren, maar het is een feit, dat het wel gebeurt..

  In Su kan je je auto laten keuren zonder dat die auto ooit in de garage is geweest bij de keuring.

  Su heeft naar mijn idee voor een bevolking van een half miljoen inwoners veels te veel verkeersdoden per jaar.

  Ook als ben je de beste chauffeur van de wereld als je een gat tegenkomt, ook die van het vrouwlijke, weet je niet wat je te wachten staat. Het kan levensgevaarlijk, manouvreren zijn, dus hou daar altijd en overal rekening mee.


  Maak melding

 15. Bart, wie was je operator? Wij overwegen een verhaal over het feit dat iedereen met een busje zonder enige extra eisen mensen mag vervoeren. Ook op de weg naar Albina is het een feest trouwens. Wil je mij mailen? Dank je.
  Harmen Boerboom, correspondent NOS, Paramaribo, Suriname.


  Maak melding

 16. Vorig jaar waren wij ook in Suriname en gingen met de bus van Paramaribo naar Galibi. Ik zat naast de chauffeur omdat ik wilde filmen. De chauffeur reed toen ook veel te hard en reed over een weg, vol met kuilen en gaten, regelmatig zo’n 80 a 100 kilometer.
  Wij zaten af en toe met ons hoofd tegen het dak en vonden het in het begin ook wel leuk. Een van de passagiers zei er wat van, maar de chauffeur trok zich er niets van aan. Hij was zelfs bezig met z’n mobiele telefoon en met 1 hand sturen.
  Ik heb dit allemaal op de film staan en nog wel meer van die rare capriolen. Wij zijn blij dat we dat allemaal overleefd hebben.
  Jean E. Keijer


  Maak melding

 17. Inderdaad moeten er nu opleidingen komen om passagiers te mogen vervoeren. Om onbegrijpelijke redenen hebben de chauffeurs Connexion geboycot die zou helpen met ordening.
  Nee, men houdt het liever op een vrijgevochten boel zoals het er nu aan toe gaat.

  Zal me niks verbazen als de chauffeur in de onderstaande video nog steeds gewoon op de bus zit.
  http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=1892#search


  Maak melding

 18. Drempels, flitspalen moeten er komen. Ze rijden daar echt als gekken.
  Waarom zo een haast?
  Het is puur geld,duku,money,..zoveel mogelijk ritten maken per dag met alle gevolgen van dien,..


  Maak melding

 19. Tja, bekend verschijnsel dit soort rijgedrag…

  Ik weet niet hoe vaak ik over de Afobakka / Weg naar Brownsberg ben gereden (zeker 200 keer schat ik), en het is schering en inslag daar.

  Ik ‘durf’ nu al te stellen, dat…

  a) de chauffeur geen rijbewijs heeft
  b) het busje nooit een keuring heeft gehad
  c) de banden versleten en 2e hands waren
  d) het busje overvol was (lading, personen)
  e) de chauffeur tegen het verkeer in reed
  f) de wagen 3x te snel reed dan toegestaan
  g) de chauffeur morgen weer mensen vervoerd

  En het is niet zo wat dhr. Boerenboom zegt, dat iedereen met een auto mensen MAG vervoeren, maar wel DAT ze mensen vervoeren.

  Bijna geen enkele operator is gelicenseerd, niet verzekerd en heeft geen papieren.

  Heb je een busje? Dan word je chauffeur. Weet je wat een palmboom is? Dan begin je een tour-bedrijfje… (de goede zoals Kabalebo en Berg&Dal en Access Travel daargelaten – natuurlijk).

  Wil je het echte Wild Westen beleven zoals 200 jaar geleden?

  Ga dan naar Suriname…


  Maak melding

 20. @RonnieB78

  De foto waarnaar je verwijst is een archief-foto – niet het echte busje.

  Check ook de omgeving; in Afobakka is de begroeiing wel anders 🙂


  Maak melding

 21. Forummers, Odi odi op deze 2e Kerstdag.

  Redactie van Waterkant.net:

  Jullie zijn nog populairder geworden via de Landelijke Nederlandse Pers. (Radio, TV en Dagbladen).

  En Forummers: Het is wederom bewezen, dat steeds op onze reacties wordt gereageerd.

  @Jean E. Keijer: Je kan alvast een kopie van je film opsturen aan, Woensdag 26 december 2012 om 04:29 uur, door Harmen Boerboom

  En Harmen Boerman: Niet vergeten een kleine financiële bijdrage over te maken op de (rekening) van Waterkant.net (Sluikreclame is niet toegestaan).

  In ieder geval ben ik bijzonder blij, dat er geen doden zijn gevallen.
  Beterschap aan de toeristen en genieten jullie nog even van Switi Sranan zonder verder ongelukken.


  Maak melding

 22. …overigens heeft het meestal weinig nut om de chauffeur op zijn rij-gedrag te wijzen (is mijn ervaring).

  Vaak zijn ze onder invloed en snauwen ze je af dat je er geen verstand van hebt.

  Hoe vaak ik niet een vrouw (semi-grappig) heb horen roepen dat ‘baas niet zo hard moet rijden, want we hoeven niet dood hoor’ en er vervolgens niets mee werd gedaan…

  Chauffeurs hebben haast, vaak dubbele agenda’s (ze vervoeren mensen en tegelijk goederen voor de dorpen in het oerwoud met strakke aflevertijden ivm. illegale waar).

  En ze rijden zonder problemen 2, 3x heen-en-weer op een dag – zodat ze meer omzet halen. Vaak zijn het ook niet hun busjes, maar rijden ze in opdracht van handelaren aan wie ze een deel van de opbrengst moeten afstaan.


  Maak melding

 23. Jaarlijks verbaas ik me over het aantal voertuigen in su, over de chauffeurs en hun acties in het verkeer.
  Ben een enkel keertje met een “wilde bus” mee gereden en dat was best wel even leuk.
  Gelukkig ben ik in de gelegenheid meestal ’n auto te kunnen lenen van m’n (schoon)familie. Als dit niet kan of niet uitkomt, dan huur ik een auto.
  Je bent dan nog overgeleverd aan de grillen van andere weggebruikers, maar je hebt het zelf ook voor een groot deel in de hand.
  Wel moet ik zeggen dat hoewel het verkeer in de stad redelijk chaotisch lijkt, mensen je altijd wel een brik geven. ‘N enkele keer moet je brutaal zijn en boren.
  Hopelijk komt het goed met iedereen en zal de verkeersbarometer in 2013 een stuk gunstiger gaan worden.
  Voor Suriname en alle surinamers: Het allerbeste gewenst voor 2013.
  Snel tot ziens (in april)


  Maak melding

 24. Beterschap en sterkte aan de slachtoffers.
  Mooie reclame voor Suriname, wanneer het om wetten om moordenaars uit de gevangenis te houden dan druk men het binnen een week door het parlement.
  Men roept al jaren voor ordening en regels voor de taxi in Suriname, zelfde geld voor de bestuurders van bussen en toeristen ,.kom met regels en wetten om de mensen te beschermen tegen deze aasgieren en geldwolf.
  We horen dagelijks hoeveel miljoenen men gaat investeren in alle soorten grote prestegeprojecten.


  Maak melding

 25. Zelf ga ik ook liever voor goed nieuws uit Sranang…

  Hier komt ie dan;
  Het gaat zo goed in Sranang dat je elke twee minuten een grote bus ziet vol met feestgangers groot en klein, dansend en drinkend…Ze hangen uit het raam en proberen de aandacht van de overige weggebruikers te trekken…

  Het beste nieuws hierbij is dat IK wel wordt geontroleert op het gebruik van gordel!!!!


  Maak melding

 26. zijn wij in de lucht, dan moet een AIR-MARSHALL meevliegen om ons in toom te houden!!!!

  nu blijkt dat vanwege het vele asfalt in elke bus wij nodig hebben een ROAD-MARSHALL!!!

  Fer,…Odi odi…..

  zullen wij een bedrijf opzetten???

  !!!!!!!!! The ROAD HITTERS !!!!!!!!

  sra lobi feti,..dus is hij onze voorman 🙂


  Maak melding

 27. Ik weet niet wie de chauffeur is geweest, maar de ervaring leert dat de inlandse chauffeurs (het is niet de bedoeling dat ik discriminerend overkom, mocht het zo zijn mijn excuses).
  Ikzelf heb nare ervaringen met deze lieden. Op de highway is het een verschrikking. Ze halen in en deinzen er niet voor terug om te wachten met het inhalen. Met een snelheid van boven de 100 km per uur halen ze in en jij moet maar zorgen om af te remmen en opzij te gaan.
  Dit is ongehoord, vele malen gebeurt, waardoor ik mijn hart vast hou en denk “laat mij maar stoppen en opzij gaan mij n tijd is er nog niet”.
  Ze hebben niets te maken met hun passagiers. Jammer dat deze mensen het er soms beter van afbrengen bij een aanrijding dan menigeen die hier niets aan kan doen.
  Soms vraag ik mijzelf af “hoe hebben zij hun rijbewijs gehaald. Denken zij soms dat zij ergens in het oerwoud rijden. Zullen zij zelf denken dat een boom ook opzij gaat voor hun voertuig”.
  De laatste keer was medio oktober toen een bus volgeladen met mensen en vracht op het dak die weer zo een a la dol actie ondernam.
  Vind het jammer dat de politie hier niets aan doet. Ik vraag mij soms af of zij bang zijn.
  de politiepost te highway en paranam weten dat het gebeurt, zien dat het gebeurt (heb zelf waargenomen dat een politieauto afremt) en ondernemen geen actie.


  Maak melding

 28. allereerste, wens ik bart, en je mede passasiers veel sterkte toe, en ik hoop dat jullie nog van suriname als land mogen genieten, helaas zijn er veel mensen die het niet zo nauw nemen, met de verkeers regels en verkeers situaties, verder denk ik ook dat de belasting van de banden, alsmede de kwaliteit van de banden te wensen overlaten, er is namelijk veel onkunde op het gebied van gebuikte en nieuwe banden, en wil ik daar straks wat aan doen.
  gr schoerpioen


  Maak melding

 29. ik woon al bijna 7 jaar met veel plezier in Suriname. Het verkeer is inderdaad een ramp hier. Groot probleem is de zeer gebrekkige infrastructuur, er is de laatste jaren verschrikkelijk veel geasfalteerd en dat is wel erg fijn, maar helaas wordt de verkeers veiligheid er vaak niet veel beter op en blijft de situatie vaak hetzelfde, met het gevolg dat er op de vele kruispunten vreselijke opstoppingen ontstaan. En dan gaat het mis omdat niemand de kruising vrij houd en het dus compleet vast komt te staan. Met name de lijnbusschaufeurs maken er dan graag een zooitje van en proberen via bermen en andere vreemde manieren er toch nog door te komen. Inderdaad is de surinaamse rijopleiding niet geweldig te noemen. de meeste hebben absoluut totaal geen voertuig beheersing. De afobakaweg vind ik eigelijk een van de beste wegen van Suri, maar er wordt afschuwelijk hard gereden. Zelf rij ik er zo tussen de 90 en 100 km per uur, wat een veilige snelheid is als je maar voldoende afstand houdt. ik denk dus dat het een zaak is van de overheid, om te zorgen voor een betere rijopleiding en om de zeer vele knelpunten overzichtelijker te maken en voor een betere verkeers doorstroming te zorgen. het mooiste zou een complete 4 baans ringweg om heel Paramaribo en een paar goede doorgaande wegen met ongelijke kruisingen. Toch ben ik wel positief, er zijn wel verbeteringen, maar komen zeer mondjesmaat.
  prettige 2e kerstdag.


  Maak melding

 30. @Sankofa

  No mie boi….
  Oversteken zonder uit te kijken doe je in het bos niet in de stad mie boi…
  Verkeersborden vind je in de stad en niet in het bos..
  auto rijden doe je op straat en niet in het bos…

  gwentie no de…bika boeskondremang no abie gwentie….


  Maak melding

 31. @Roy,
  Ga jij lekker in het bos lopen ZONDER uit te kijken!
  Er zijn genoeg signalen in het bos te zien maar je moet ze (*)el (*)ILLEN zien!
  En dus met alles waarvan jij beweert dat ze in de stad te vinden zijn, komt dus ook de mentaliteit…


  Maak melding

 32. Ik ben woonachtig in Boekel waar Bart vandaan komt ik organiseer al 10 jaar tours naar Suriname en als je met gerenomeerde bedrijven werkt in Suriname is er niets aan de hand maar men wil het onderste uit de kan dus goedkoper en dan krijgt men de deksel op hun neus laat je goed informeren en neem dan beslissingen Ik heb nu meer dan 800 mensen naar suriname begeleid en heel Suriname door kruist no problems. En de kranten en het nieuws? Sensatie wie komt er bij mij om te horen hoe goed het gaat in Su en hoe mooi het land is hoe vriendelijk de mensen zijn?


  Maak melding

 33. @Roy,
  Nog wat, mocht jij geloven dat “ze” uit uit bos kunnen komen, maar het bos niet uit “ze” kan gaan, dan zeg ik; kijk om je heen in Olland of Parbo (of hier op de waterkant)hetgeen 400 jaar slavernij en kolonisation heeft gedaan!?


  Maak melding

 34. @Sankofa

  Behalve het enigste bordje waarop vermeld staat
  ‘pas op, overstekend wild’ zijn er geen andere borden te vinden in het bos omdat de dieren in het wild niet kunnen Lezen en hoeven ze zich niet te houden aan verkeersregels!


  Maak melding

 35. Ja,.. die chauffeur zag blijkbaar die “R” op de versnellingspook voor race,..

  Bij the way …achteruit licht beschadigd is niet de ruit van achteren die beschadigd is,..maar de versnellingsbak die defect is voor de toekomstige autokopers…dus let op bij de aankoop.


  Maak melding

 36. @Sankofa

  Rijden de tijgers,de leeuwen of de apen ook auto’s in het bos?Wat rijden ze dan,een mazda,een toyota ,een BMW,
  Doe de groetjes aan Tarzan de jungle man voor ons als je hem tegenkomt!


  Maak melding

 37. Ja, en wat nog meer, een bus ongeluk,kan gebeuren, gelukkig geen doden, dat is belangrijk, elke dag gebeuren er rare zaken op de weg, in Ned is het schering en inslag, en in Suriname is het een zootje op de weg, heb ik zelf gezien.


  Maak melding

 38. Wij moeten niet op dit net plusjes zoeken want als iedereen tegen de bestuurder klacht en zeggen dat hij niet hard moet rijden zou hij zeker naar juli geluisterd nu zitten juli BEETVORMING teveroorzaken op hem kapot maken door kapot te klachen ondankbaar zijn juli en vergeet niet daar is geen WEST kan ook zijn dat juli niet traditioneel zijn zegen je zelf als je de jungle in wil de slavernij heeft heel veel vloek daar opgewekt dus ga niet zomaar populair doen in het BINNENLAND


  Maak melding

 39. @Sankofa
  Oh ,dit is nieuws!
  En hoe noem je de dieren dan die niet kunnen lezen en een vervoermiddel besturen!?
  En Tarzan hoe kwalificeer je tarzan in dit alles dan?!Zijn LIAAN waarmee hij van boom tot boom zwaait hoe noem je het dan?!


  Maak melding

 40. Dit bericht verbaast me helemaal niet want Surinamers gedragen zich over het algemeen als een stel wilde beesten in het verkeer.
  De overgrote meerderheid houdt zich helemaal niet aan de meest elementaire verkeersregels zoals rekening houden met de voorrangsregels, houden aan de maximumsnelheid, rijden met een geldig rijbewijs, niet rijden onder invloed van drank en drugs etc.
  Vandaar dat er zoveel doden en gewonden vallen in het Surinaams verkeer, je begeven op de Surinaamse wegen (die ook nog eens hopeloos verouderd en gebrekkig zijn) staat gelijk aan het spelen van Russische roulette.
  Zolang de mentaliteit v.d. Surinamers niet verandert zal het aantal verkeersdoden en gewonden drastisch blijven toenemen.


  Maak melding

 41. Waarom zeuren jullie, alsof er in NL geen ongelukken gebeuren.
  Hebben jullie wel een hollander achter de stuur gezien als een mogool die niet kan rijden.
  Als surinamers bekend staan in hun rij gedrag, stap dan niet in.
  idioten!


  Maak melding

 42. @ Raul
  Vergelijk het Surinaams percentage verkeersdoden t.o.v. totale bevolking maar met het Nederlandse percentage verkeersdoden t.o.v. totale bevolking en je zal zelf zien dat het Surinaams percentage verkeersdoden veel hoger is. Suriname heeft met nauwelijks 500.000 mensen al minstens 80 verkeersdoden, omgerekend naar NLse maatstaven (met een bevolking van minstens 16 miljoenen) zou dat dus zeker 2560 NLse verkeersdoden moeten betekenen. NL had in 2011 echter 661 verkeersdoden. Hou je achterlijk gelul dus maar voor jezelf want uit de feiten blijkt gewoon overduidelijk dat het veel slechter is gesteld met de verkeersveiligheid in SU dan in NL, maar tja dat is nou helaas een ongemakkelijke waarheid die stomme mongolen zoals jij maar liefst negeren.


  Maak melding

 43. Zijn er ook chauffeurs die wèl rustig “SITESEEING” rijden dan?? Ik wil graag OOK wat zien onderweg al van de omgeving! Dat hoort OOK bij mijn vakantie.
  Trouwens gordels om gehad??


  Maak melding

 44. niet normaal met sommige surinamers die denkens dat ze wit zijn geworden.zulke dingen gebeuren overal ray …..geef jou mening maar je hoeft niet elke surinamer er bij te halen….je hebt mensen doie keurig zich aan de regels houden mie mang .heb je gezien wat er in nederland gebeurt voor je over gaat suriname te veroordelen .joe na wang wieseasie verrader ray2of ray hoe jullie ook willen heten….je bent smoel verlegen joe e tak san lik te ding tai wieswang na tete .uitschot zijn sommigen van jullie…steeds dat land in eeen kwaaad daglicht zetten vraagt om reactie.
  natuurlijk heb je klootzakken in het verkeer en daarom komt belfort ook met voorstellen om deze wegmisbruikers streng aan te pakken ….wang tranga bong abie wang tranga aktie vanodoe.


  Maak melding

 45. =Een ding is zeker en dat is het feit dat het heel erg is.
  =Mensen dit kan met een ieder en ook met jou zelfs gebeuren dus weet hoe je reageert op zulke situaties.

  =Men mag zeggen wat ze willen, in Suriname heeft men lak hoe sommige chauffeurs rijden. Men houd GEEN rekening met anderen. “Snel geld verdienen” —-

  =De Nederlandse ambassade is er tenminste om hun mensen te helpen als zij met spoed het land uit moeten voor hulp en de papieren zaken regelen.

  =WAAR BLIJFT DE SURINAAMSE AMBASSADE DAN??? BOUTERSE GEEFT TOCH NIETS OM ZIJN MENSEN???


  Maak melding

 46. Nederland heeft Efteling, Walibi, Slagharen met zn achtbanen.

  Suriname compenseert dat met zn wegen en chauffeurs voor de toeristen. Bijna net zo spannend.


  Maak melding

 47. @Ray2 en @Patrong,

  Het is nog steeds Kerst, dus aub met jullie taal gebruik.
  Jullie zouden het kerstgedachte hoog moeten houden.

  Nog een fijne kerst aan jullie beiden!!


  Maak melding

 48. Beste forumbezoekers,

  Kunnen we svp bij de topic blijven?
  Persoonlijke vete’s niet via dit forum svp!

  We kunnen allemaal zeggen wat we willen, maar dat neemt niet weg dat wat er gebeurt is verschrikkelijk is voor de toeristen waarvan ons mooie land wel afhankelijk is!
  Ik pleit voor een strengere opleiding voor het personenvervoer in SU.
  Daar worden we uiteindelijk zelf allemaal beter van.
  Laten we eerlijk zijn, we zien allemaal dagelijks hoe onbehouwen er gereden wordt op de wegen hier in SU.


  Maak melding

 49. Stop hiermee in Nederland &in Suriname wordt net als in alle andere landen te hard of gevaarlijk gereden .en om hier nou de regering of ambassade bij te halen slaat nergens op .2maal ben ik op vakantie geweest in Suriname rond gereden met een auto veel gezien en de bestuurder nam alle tijd en reed heel veilig prachtig land ik hoop dan ook dat de problemen tussen deze landen opgelost worden .dat zal wel gebeuren als er een andere regering komt.!!!


  Maak melding

 50. Ray2

  Ik ben het helemaal met jou eens … in Suriname rijden ze als beesten (zelfs als ze niet dronken zijn) het lijkt mij sterk dat een surinamer dat ontkennen kan.

  Bij bepaalde mensen zit het oerwoud nog in hun hoofd als ze aan het rijden zijn.

  En wat die chauffeurs betreft die tourritten maken, wanneer ze klaar zijn hebben ze weer ergens anders nog een rit vandaar die extra haast.

  En Raul, wat als je in een tourbus zit ga je dan zeggen tegen die gekke chauffeur “ik stap er uit” …


  Maak melding

 51. Moet helaas nog wel even kwijt … dat wanneer er ergens in de wereld een Nederlander iets overkomt (gewond is geraakt of zo)dat breed in de kranten wordt uitgemeten en de buitenlandse doden die bij datzelfde ongeluk gevallen zijn … kennelijk helemaal niet meetellen.

  Alsof een Nederlands leven 20 x belangrijker is dan het leven van een ander (daar erger ik mij vreselijk aan).


  Maak melding

 52. Voordat ik begin wens ik een ieder fijne feestdagen toe, een zalig uiteinde en vooral een gezond en productief nieuwjaar toe.

  Ik woon in Suriname en maak dagelijks gebruikt van de surinaamse wegen wanneer ik naar de universiteit moet. My opinion: Sommige mensen rijden echt belachelijk, maar het ligt gewoon aan de infrastructuur. De wegen in Su kennen geen markeringen als in Holland, behalve bij de kruispunten en verkeerslichten. En de meeste mensen komen dan op jou rij helft terecht omdat de markeringen ontbreken en nog erbij komt kijken dat de wegen smal zijn 5.5m tot hoofdwegen 6- 7m. In Su kennen hebben wij geen fiets en loop paden. Alleen enkele (4) wegen hebben dat. Ga je zelf afvragen als een voetganger, fietser, motorfietser, auto’s, daftrucs, containers wagens gebruik moeten maken van 1 zelfde weg. Wat denk je dat zal gebeuren??????? Dus zit niet te schreeuwen vanuit de noordzee!!!! Je kan “NEDERLAND” NIETmet “SURINAME” vergelijken. Je kan WEL “SURINAME” met “GUYANA” vergelijken. Je kan WEL “NEDERLAND” met DUITSLAND, BELGIE vergelijken. Is that clear????? En in die holland van jullie hebben ze overal cameras, er worden keihard boetes uitgegeven en daarom heb je ook minder verkeersdoden. Jullie hebben snelwegen met ruime brede rijbanen, je kan vrij vrij rijden, wij hebben dat niet. Jullie hebben fiets en looppaden door het bos en langs de wegen. SU kent dat niet. Venetiaan heeft 10 jaren niets gedaan aan dit problematiek. Ze gingen alleen maar goedkoop alladol asfalteren zonder een gedegend onderzoek te doen aan de kwaliteit ervan. Maar tot nu merk ik niets voor wat betreft voet en fiets paden. Wie weet komt het nog. Ik oordeel een regering pas aan het eind van zijn of haar zittingstermijn (2015). Dus mensen ga je wat beter scholen en denk een beetje dieperrr na nohhhh en dan ga je reageren.

  Ik heb hier Surinaans nederlands geschreven dus kom niet later zeuren dat je nederlands niet goed is. By the way Engels/ Spaans is much much better than this asshole language. En Ray jij mag nog voor mijn part nog een keer de kleuter school bezoeken, want dat heb je hoogstwaarschijnlijk gemist omdat je in een achtergesteld dorpje woonde.

  Groetjes vanuit mijn huiskamer !!!!!

  Ciao.


  Maak melding

 53. STOP nu eens met TELKENS het vergelijk met Nederland op te zoeken! Maakt niet uit over welk onderwerp het gaat, telkens weer hetzelfde liedje. Nederlanders / Surineds STOP nu met het opstoken van het vuurtje en Surinaamse vrienden, richt je op je eigen toekomst en maak er iets moois van!

  Getekend, Nederlandse jongen die eind jaren 70 in dit mooie land heeft mogen wonen.


  Maak melding

 54. Mosterd na de maaltijd,
  Vol verwondering heb ik de reactie van een inzittende na het ongelijk gelezen waarin hij stelt dat de chauffeur als een dwaas reed ! Hoe lang heeft hij dan als een dwaas gereden terwijl geen van de inzittenden hem op zijn rijgedrag heeft aangesproken ? Wel commentaar leveren na het ongeluk! Als ik wel eens gebruik maak van een taxi en een chauffeur vertoont onverantwoord rijgedrag spreek ik hem daarop aan en nooit is een chauffeur daarmee doorgegaan.
  Dit pleit overigens de chauffeur niet vrij !


  Maak melding

 55. @James Marshall.
  Wat een kortzichtige jaloerse reactie van jou.
  Nederland laat niemand met een hollandse paspoort vallen als er wat met jou in het buitenland gebeurd.
  Vraag aan de Surinamers met Nederlandse paspoort in buitenlandse gevangenissen.
  Wat doen jullie voor onze Surinamers met de surinaamse nationaliteit die problemen hebben in het buitenland? geen moer.
  Ik luister elke dag naar het nieuws in holland dus kom flauwekul hier vertellen.


  Maak melding

 56. @Surinamer,

  Je hebt verwoord wat ik juist wilde melden.

  Zelf ben ik al bijna 10 jaar vertrokken uit Europa, maar ik zie hetgeen jij beschrijft over die wegen enzo, zie ik zo voor me..
  Ik ben niet alleen bekend met R’dam en omstreken maar ook Roosendaal, Tilburg e.o., Den Haag en nog wat plaatsen die ik allemaal befiets heb.

  En de Surned wilt het ALLEEN maar gooien op de mentaliteit van de Surinaamse weggebruiker bah!


  Maak melding

 57. Redimusus
  jullie hebben als het om su gaat altijd een negatief gedachten en zegje,het is net alsof jullie niet anders kunnen”,naar mijn vermoeden zijn jullie zo van jullie afkomst vervreemd dat jullie van realiteit zijn afgedwaald en denken dat jullie het beter weten”maar jullie hebben het mis,’in mijn ogen zijn jullie het niet waard om surinamer genoemd te worden want dat zijn jullie niet meer.

  aan een ieder die su een warm hard toedragen dan bedoel ik de ekte su’s”krakti nanga koni,no meki deng redimusu bruja unu,


  Maak melding

 58. Ik kon het niet laten reageren. Ik woon in Nl en ook hier rijden ze alsof ze het verstand van een krab hebben. Ook hier rijdt men vreselijk associaal in het verkeer. Dus die mensen die schreeuwen Su dit en Su dat, ik zou zeggen silence! En al men zoveel te lullen heeft over Su, blijf toch lekker weg. Het is jammer dat er zo een ongeluk heeft moeten plaatsvinden, maar het kon een ieder overkomen. Een ongeluk schuilt namelijk in een hoekje. De infrastructuur van Nl kan je NIET vergelijken met dat van Su. Die SuriNed die doen alsof ze “verhollands” zijn, blijf toch lekker hier als van alles en nog wat je soort in Su. We weten al sinds jaar en dag dat Su nog in zn ontwikkeling zit en dat heeft tijd nodig.


  Maak melding

 59. Suriname moet en zal vooruit gaan met paars …..geen bandieten die belangen hebben in aannemers bedrijven en zogenaamd werken voor de staat uitvoeren maar ondertussen gelieerd zijn aan de vhp ….en wat het mooie van is, is dat een npser bij de overheid die werken gaan controleren…..dus joe pot poespoesie om op de melk te letten……vandaar dat er vele wegen niet goed worden gemaakt en vele overheid werken binnen de kortste tijd kapot zijn .front mag niet meer aan de macht ze zijn een gevaar voor suriname en zijn ontwikkeling….als santhoki mee wil gaan regeren zal bouta eisen moeten stellen aan de partij…er zijn handelaren en aannemers in de vhp die de belasting betalers voor miljoenen benadelen….deze gasten geven niets om suriname ze geven om aan de macht te komen en hun corrupte praktijken voort te zetten …de vhp heeft altijd openbare werken beheert en nu zitten ze in de oppositie en dat is niet prettig voor die gasten…yogi bear ziet spoken bij abrahams hij en die andere vhpers kunnen het niet hebben dat de ndp die ministetie beheert….ik ben erkentelijk blij dat de nps vier zetels heeft gehad en niet meer regeren ….zij hebben zowel de vhp aLs de pl voorgetrokken en de belangen van de nps verkwanselt……en vene is en blijft jaloers op bouterse.
  Dit is de nps niet waardig wat vene heeft gedaan …de mensen zijn dan ook massaal over gelopen naar de ndp en sommigen van front komen de overgelopenen uitmaken voor dom!!!!!!!!!! Kebabah die mensen hebben juist gehandelt anders was suriname erger aan toe …..ik hoop dat de nps nooit meer zich laat bedonderen door de vhp en somo…..vene bing dong no ka.


  Maak melding

 60. @GMAP.

  Hé ouwe vriend … je begrijpt mij kennelijk verkeerd.

  Een jaar of wat geleden was er ergens bij Indonesië een boot gezonken. Enkele Nederlanders waren gewond … hier in Holland grote kranten koppen met Nederlanders gewond bij scheepsramp !!!

  Maar ondertussen waren er wel meer dan 30 doden … alsof die dus niet meetellen.

  Daarom lijkt het wel alsof een Nederlands leven veel meer telt dan het leven van een buitenlander en daar erger ik mij dus aan.


  Maak melding

 61. @James Marshall

  Ik denk dat je je vergist. Als je in Nederland woont zal men ingeval er Nederlandse slachtoffers bij een ramp aanwezig zijn de aandacht voor de Nederlanders geven.
  Woon in je bv Engeland zal de pers de aandacht geven aan de Britse slachtoffers.
  Het lijkt mij zo logisch.


  Maak melding

 62. Doe eens normaal man…..
  Jongen dat probeer ik de Surneds al jaren bij te brengen.Doe eens normaal en wees niet zo emotioneel. reageer met verstand maar weet je wat ik daarvan heb overgehouden…mijn gereacties worden verwijderd.deze word misschien ook verwijderd


  Maak melding

 63. beste mensen,
  men moet niet met andere landen vergelijken trouwens zijn er regels en wetten aan verbonden,hoe je sociaal moet gaan gedragen in het verkeer,en voorbeeld geven een andere weggebruikers,woon in nederland kom vaker naar sur,en zie hoe bestuurders zich gedragen in het verkeer. abnormale rijgedrag.
  vraag een bestuurder wat stopafstand en over remweg inhoud en hoeveel afstand je moet houden net als bumpekleven.in nederland krijg je forse boete als je te dicht (bumperkleven ) rijdt.en nog veel meer om op te noemen.
  sensatie en associaalgedrag geen voertuig controlle vooral technische gebreken speeld een hoofdrol wat betreft zware tot dodelijk gevolg hiervan.
  maar ja laten we hopen dat er weinig van dit voorval zich voordoet,,in 2013..>>>>


  Maak melding

 64. Nederlanders zijn ook echt een zielig volkje.
  Er gaan surinamers dood in het verkeer en nu is er veel aandacht omdat een kut nederlander gewond is geraakt.
  Wat deed hij daar, ging hij op bezoek bij een internaat voor kleine jongens. Waarom gaan deze kut nederlanders uit hun land. Als je geen buitenlanders hier wilt, blijf dan ook weg uit het buitenland. OPLOSSING. ALLE KUT NEDERLANDERS THUIS BLIJVEN.


  Maak melding

 65. Goedzo meneer dean, laat alle kut hollanders in horrorland blijven. Dat is hun thuis. En lekker met horror streken bezig houden.

  Hollanders gaan echt niet zomaar, naar het buitenland. Ze gaan voor oa kinderporno. En voor hun piemeltjes.


  Maak melding

 66. dat apenland zit niet alleen vol met politieke criminelen maar met net zoveel verkeerscriminelen.

  je zal in zo’n achterlijhke cultuur geboren worden, dan heb je ook helemaal niks aan je leven


  Maak melding

 67. Chauffeurs zijn wereld bekend over hun stommiteiten in het verkeer.Taxi chauff.van Meerzorg-Moengo -Albina zijn ook berucht om hun”rij-kunde”,ondanks maanlandschap van de weg rijden ze ongev.100km per uur.Na drie ritjes krijgen ze de rekeninggepresenteerd:in de sloot beland,kapotte banden/kapotte stuurinrichting.
  Ga liever zelf achter het stuur,indien bekend met de weg?/spreek vooraf met de chauffeurs je wensen.


  Maak melding

 68. Wanneer wij ons in een voertuig begeven is de chauffeur NIET de enige verantwoordelijke. Wanneer men zich in welk voertuig danook begeeft en er te hard gereden wordt, dient men voor zijn/haar eigen veiligheid te kiezen en de chauffeur direkt terug te fluiten om vaart te minderen en als hieraan geen gehoor wordt gegeven vragen om het voertuig te stoppen en direkt uitstappen. Een keuze voor zelfbehoud.


  Maak melding

 69. @Helen , je heb helemaal gelijk, pak je die man vast en zeg je hem om te verminderen dat moet ie het doen. zit je en zeg je niks dan wil dat zeggen dat je er ook van geniet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.