Onderzoek naar ongewoon ruime houtkapconcessie

36

PARAMARIBO, 24 dec – De regering onderzoekt de ongewoon grote hoeveelheid bosland die is toegewezen aan houtproducent Greenheart. Dit zegt vicepresident Robert Ameerali. In het parlement zijn vragen gesteld en die wil Ameerali snel ebantwoord zien. Greenheart mag een inspectie verwachten. Het bedrijf uit Hongkong is er klaar voor.

De ruim vierhonderdduizend hectare land is op legale wijze verkregen. De wet schrijft weliswaar een maximum voor van honderd en vijftigduizend per bedrijf. “We opereren geheel volgens de regels en wetgeving van Suriname. Als een publiek geregistreerd bedrijf bij één van de grootste aandelenbeurzen in de wereld, is Greenheart bij wet verplicht om transparant en open te zijn wat betreft operaties en zaken”, zegt Greenheart -directeur David Wu tegenover de Times of Suriname.

Het bedrijf heeft eenvoudigweg opgekocht wat het niet kon krijgen bij de staat. Dat hoeft niet al te veel moeite te kosten. Iedere burger mag een stuk grond aanvragen voor houtkap. De vergunning om het hout te kappen mag worden overgedragen. Greenheart heeft waarschijnlijk niets anders gedaan dan te kopen bij iemand die nooit van plan was zelf hout te hakken. “Greenheart blijft zich toewijden aan duurzame ontwikkeling van de bosbouw in Suriname”, aldus Wu.

36 REACTIES

 1. Land te koop.
  Onder het mom van vooruigang en ontwikkeling wordt ons land naar de bliksem geholpen. niemand kan vertellen waar miljarden vandaan komen en hoe ze terug verdiend moeten worden, en onder welke voorwaarde er geleend word.
  De komende generatie zal de tol moeten betalen.


  Maak melding

 2. Dit is weer een van die, die de corruptie laat zien dat in de Surinaamse samenleving verankert is van hoog tot laag.Hoe kan een persoon dit oplossen zonder een dictator te zijn.De ambtenaren werken de corruptie in de hand.De NPS heeft deze cultuur tot stand gebracht en zijn handlangers zitten nog op de posten waar ze hun gang kunnen gaan.Waarom denk je dat de dief abraham laak heeft aan iedereen.Voor wie zou hij zich moeten schamen of verantwoorden.Venetiaan die een voorbeeld functie had heeft het laten afweten.Hij bleek nog leiding te geven aan een criminele organisatie de NPS.


  Maak melding

 3. Deze WU ben ik al eerder ergens tegen gekomen.En dan ook niet in zo een smakelijk setting.Maar kan me vergissen.

  Als er over bosbouw gesproken wordt dan neem ik aan dat kale vlakten herbebost wordt.Ontwikkeling van het bos kan onmogelijk betekenen dat het hout kaal gekapt en met het afval energie opgewekt wordt.Zo als het nu toegaat bij de chinezen ben ik bang dat als zij uiteindelijk Sur.verlaten er geen grassprietje overeind blijft.Want ze bezemen ook de bladeren bij elkaar om het te verbranden om stroom te verkopen.Voor een paar SRD laten de chinezen de indianen hun eigen leef omgeving vernietigen.Het bos is niet alleen van de mens
  alleen maar ook voor andere schepselen.Sur.is veels te klein om aan houtkap te doen voor export.Als het zo blijft door gaan,is het niet ondenkbaar dat we straks hout moeten importeren voor de woning bouw.Dan zijn de chinezen al lang vertrokken met de noorderzon.Wij hebben straks elke levende boom nodig voor onze hydraulica en bevloeiing in de landbouw.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Vierhonderdduizend hectare land = 4000.000.000 m^2 land dat is te vergelijken met 552.105 voetbalvelden!
  Meer dan het aantal inwoners van Suriname.
  Rekening houdend met de afmetingen van een voetbalveld is 69×105 m.

  Is er iemand onder ons die ervan op de hoogte is hoeveel srd/€/$ de gronden voor dit soort doeleinden per oppervlakte eenheid moeten opbrengen?


  Maak melding

 5. inlander verkoopt aan Wu = legaal!!

  inlander toucheert zwart-inkomen = illegaal!!

  inlander krijgt subsidie uit Paramaribo = 🙂 🙂

  bajsa & kapitein krijgt looncorrectie = 🙂 🙂

  !! A BOI KONI LEK WANG WU !!


  Maak melding

 6. @ pasew
  Je hebt mijn reactie dus goed begrepen!
  Wat verdienen die mensen toch een heleboel geld!
  Maar de vraag blijft …………………
  WIE IS(ZIJN)DIE INLANDERS? 😳


  Maak melding

 7. ” We gaan een grondig onderzoek instelen”

  Waar hebben we dit meer gehoord van deze regering.

  Iedereen doet een plas en alles blijft zoals het was.


  Maak melding

 8. EEN ding wat kan gebeuren is dat wij niet meer de grootste tropische regenwoud hebben en der indianen en de marrons van hun generatie lange gronden worden verdreven de traditionele cultuur word kapot gemaakt en in de steek gelaten worden


  Maak melding

 9. Al die profiteurs,fraudeurs,hout en goud exploitanten zijn de huidziekten van de bodem in het binnenland!
  Ooit zal die zijn tol opeisen! 😳 😳 😳


  Maak melding

 10. Front of NDP, dit moet van tafel, en de wet moet worden gewijzigd. Wie zijn die natuurlijke personen die concessies aan Greenheart hebben verkocht? Hoe komen ze aan concessies precies rondom die van Greenheart?

  Gespuis allemaal, ongeacht welke partij!!


  Maak melding

 11. Ameer-Ali,

  jij kan “krijgen” een diepzee-haven, alsook ziekenhuizen,fly overs,weg naar zanderij/brasong,…alles mag en kan jij krijgen, het meubilair in het parlement is immers ook een geschenk van china dus A U B !!!

  maarrRRRRR,…..ga Wu uitdagen, en je krijgt zowaar de “omhelsing” v/d Gele Draak!!!!!


  Maak melding

 12. Ik vertelde mijn zoontje (2de klas brugjaar)hoeveel land dat bij elkaar is.
  En toen maakte hij de volgende voorstelling:
  Vierhonderdduizend hectare land =
  4000.000.000 land in m^2.
  De afstand van Nederland naar Suriname is ongeveer
  9000 km = 9.000.000 m

  4.000.000.000 m^2 : 9.000.000 m = 444 m
  Dus zei hij:”Dat is een weg van 9.000.000 m lang en 444 m breed!”
  Zóóóóóóóóóóó dat is hééééél veel land! 😀 😀 😀

  Zo zie maar hoe kinderen kunnen denken en zichzelf dingen duidelijker aanschouwelijk proberen te maken.!


  Maak melding

 13. Als een bedrijf maximaal 150.000 hectare mag hebben en Greenheart heeft er 400.000, dan maakt het niets uit of ze dat gekocht of gekregen hebben, het mag niet, de overheid moet het teveel dat Greenheart heeft gewoon afpakken en desnoods de concessiehouders die hun vergunning doorverkocht hebben een fikse boete opleggen, Greenheart had beter moeten weten en niets erbij mogen kopen en de Surinamers die verkocht hebben, hadden dat niet mogen doen. Laat Greenheart maar via de rechter proberen het betaalde bedrag terug te krijgen en als het ze niet lukt en de verkopers het ontvangen geld moeten afdragen aan de staat, moet dat een lesje voor iedereen zijn. Ik ben echter bang dat het allemaal met een sisser afloopt omdat volgens de ‘mofo koranti’ prominente leden/vriendjes van deze regering hun concessies doorverkocht hebben aan Greenheart.


  Maak melding

 14. surinaamseBOS op de veiling. voor een appel en een ei.

  reageren;;WATERKANT.COM/MARKTSPLAATS.COM.

  WIE EERST KOMT DIE EERST MAALT.

  vergeet de cheque”s en je bankrekenining nummer niet.


  Maak melding

 15. Niet erg dat er hout gekapt wordt. Vraag is wel waar het geld naartoe gaat. Wie er beter van wordt. Zo ook met alle rijkdommen die het land bezit.

  Ook moet er een beleid komen dat er voor elk boom wat gekapt wordt, er een weer wordt geplant. Dit moet een voorwaarde zijn.

  Ik vind het erg dat politici het land naar de sodemieter brengen, helemaal niet denkend aan de toekomst. Iedereen wil zo snel mogelijk zijn zakken vullen en evt daarna vluchten naar het buitenland.


  Maak melding

 16. Vergeet het geld maar. Besef ook dat het kappen van dit bos gepaard gaat met verloren gaan van unieke flora en fauna. De natuurlijke balans in dit gebied wordt compleet verstoord met alle gevolgen van dien.
  Suriname verdiep je meer in deze materie! Meer dan helft van de wereld zn milieu is verziekt door de mens….houd onze bossen in stand!!!


  Maak melding

 17. er moet direct een wet komen in su,,dat een ieder die in welke vorm dan ook ,,grond,, bezit ..

  onroerend goed belasting moet betalen van minimaal één srd per vierkant meter..,dan krijg je de poppen aan het dansen..

  welke lul in het parlement wil dit voorstel doen..


  Maak melding

 18. Pawiro laten we het op tien cent houden per vierkante meter.Op een hectare is dat dus 1000 srd per jaar.

  Politici die dus duizenden hectares hebben gestolen, zullen dus tonnen aan srds moeten betalen.

  Maar de grootste dieven zitten in het parlement dus deze wet zal nooit komen. Een dief zal nooit uit zn eigen portemonnee stelen. Het volk kijkt toe, zucht en zegt laat maar gaan.

  Jammer dat dat de mentaliteit is want in sommige landen zouden deze dieven openlijk gelyncht worden. Zodat een volgend zittend regering het niet in zn hoofd zou halen om ook te gaan stelen. Deze regeringen worden alleen maar aangemoedigd om gewoon zo door te gaan, want geen enkel is tot nu toe ooit echt ervoor gestraft….


  Maak melding

 19. Wat een gedoe om niets.
  Greenheart heeft gewoon een aantal bedrijven gekocht die elk op zich onder deze norm zitten (zie website van Greenheart).
  De verschillende bedrijven bestaan nog steeds zodat er niets mis is.

  Greenheart doet wat elke Surinamer graag wil. Hun uitkopen voor een jodenfooi zodat zij zonder werken de buit binnen hebben om daarna te gaan klagen als ze zien wat er met wat ijver en werken gebeurt en wat ze uit handen gegeven hebben.

  Succes komt zelden zonder inspanning. Dus zeur niet als anderen investeren en hard werken voor hun succes.

  Kijk achter de schermen en zie hoe het land door eigen mensen leeg geroofd wordt.

  Bijvoorbeeld: Newmont (bron directie Newmont) moet alle verkoopbare hout van haar mijnconcessie netjes vervoer-gereed aanbieden aan een locale politieke leider. Deze hoeft het slechts naar de haven te rijden en z’n geld te innen (conservatief gerekend is de waarde ongeveer $ 5.000.000 die van de wagen gevallen is) zonder echte inspanning. Niet gek, maar wel ten kosten van de achterban die tevreden moet zijn met cadeautjes.


  Maak melding

 20. Jojo, als Greenheart een constructie bedacht heeft om onze bossen sneller leeg te roven is dat op geen enkele manier goed te praten, al zijn ze nog zo ijverig en werken ze nog zo hard. De Surinaamse concessiehouders gebruiken hun concessie waarschijnlijk om de Surinaamse markt van hout te voorzien, het kappen gaat dan niet zo snel, Greenheart exporteert het hout naar China en elders en die zijn onverzadigbaar, onze bossen gaan op die manier sneller en onherroepelijk verloren. Er is volgens mij dus wel degelijk heel veel mis met hetgeen Greenheart (met hulp van Surinamers) doet met onze bossen.


  Maak melding

 21. @pawiro & Paagal
  Dit voorstel (onroerendgoedbelasting)is jaren geleden in DNA geopperd,maar halsstarrig door de VHP tegengehouden!
  De toenmalige vice-president zei letterlijk:
  “ONROEREND GOED OVER MY DEAD BODY!”
  De reden hiervan is,hoop ik,niet moeilijk te raden!


  Maak melding

 22. @JoJo

  het is niet hard werken dat de chinezen doen.Onder allerlei constructie’s zijn ze bezig leeg te roven wat miljoenen jaren nodig heeft gehad om te zijn wat het nu is.De chinees heeft geen één boom geplant die hij nu bezig is te oogsten.
  Maar je hebt ergens gelijk.Wat buitenlanders in ons land uitrichten,is dat de regering het zo wil.Zij zien het verband nog niet tussen bossen van een land en de voedsel voorziening.Over niet al te lange tijd gaan ze het moet bekopen met ziekten en honger.

  Cobie.


  Maak melding

 23. @jacobus

  Wat buitenlanders in ons land uitrichten,is dat de regering het zo wil.Zij zien het verband nog niet tussen bossen van een land en de voedsel voorziening.Over niet al te lange tijd gaan ze het moet bekopen met ziekten en honger.

  Dit moet je bijbrengen en prediken aan de binnenlandse bewoners waarvan de meesten zich zelf vergiftigen door veelvuldig kwikgebruik door hun honger naar geld en rijkdom waar niets mis mee is maar hun verstand (die zij kennelijk niet bezitten) moeten gebruiken om het oerwoud en de totale leefomgeving leefbaar te houden


  Maak melding

 24. De ongewoon grote hoeveelheid grond aan Greenheart toegewezen(geschonken)bedraagt:
  400.000 ha.= 4000 km^2

  De hoofdstad Paramaribo beslaat een oppervlakte van
  183 km^2

  Conclusie we hebben aan Greenheart een stukje oerwoud (land)dat 22x zo groot is als onze hoofdstad Paramaribo is “gratis weggegeven”!

  WHAW!!!DIT KAN TOCH NIET?


  Maak melding

 25. een coroniaan zekere whirt was een felle tegenstander van de vhp om koste wat kost om die onroerend goed belasting door te drukken ,maar is ergens gestrand toen hij aan de macht kwam.

  nu heeft hij alle mogelijkheden om het toch te doen althans de pres. heeft alle middelen om dit door te drukken..

  dan kom je al heel gauw aan doe vier honderd miljoen US$ om te participeren in de goud mijn..

  simpel toch..


  Maak melding

 26. De Chinezen pakken flink uit.Ze willen de wereld veroveren met hun producten.Straks kan ik Chinese tuinmeubelen,klerenkasten,schuttingen,vijverpalen,houten tegels,plantsoenbanken, eettafels,stoelen, keukenkasten, keukenbestek,enz,enz. gemaakt van Surinaams hout kopen bij Ikea,Gamma of Praxis.


  Maak melding

 27. Jhonson;
  Pietersen;
  Terpstra;
  Cham-Pang-Pang;
  Do Nasimento;
  Merkel.
  Als bovebnstaande namen prijken op een concessie-kontrakt van haast zo groot als Suriname is er geen haan, die ernaar kraait. Oweeeee het zou gaan om:
  Codrington;
  Pinas;
  de Lisle;
  Pawiroredjo;
  Chantiprekash;
  Sabajo of Cairo dan is gelijk heel Paramaribo in last.
  Wij gedragen ons net als een stelletje dorpelingen.


  Maak melding

 28. Aah …de kadootjes die sekteleider aan zijn volgelingen geeft overtreffen de schattingen. Het volk werd beloond met alleen blah blah dat ze een gouden kerst krijgen.
  De eigen volgelingen werden daarentegen verwend met mega duizenden hectares aan concessies aan grondom bossen en grondstoffen te plunderen.
  Ja als je op 15 -staat dan ben je afhankelijk van eigen vertrouwelingen die je in het zadel houden. Dus die willen als eerst rijk worden.


  Maak melding

 29. @ Henkes & Jacobus
  Natuurlijk is niet goed te praten dat men in een paar jaar duizenden jaren natuurlijke groei vernietigd voor eigen gewin.
  Ik heb nog de indruk dat Green Heart zich, vanwege markt waarde, conformeert aan FSC (forerst steward ship) normen en niet aan kaalslag doet. Kaal slag ook al wordt her herplant met een wetenschappelijk programma is misdadig.

  Echter 18 maanden geleden was ik in gesprek met een concessionaris omtrent de FSC mogelijkheden in Suriname en het herstel (wetenschappelijk ondersteund) van de aanslagen die de mijnbouw op het binnenland heeft. De reactie was je hoeft geen hersenchirurg te zijn om te weten dat dat in Suriname niet werkt. 6 weken later was zijn Concessie verhuurd aan Greenheart.
  Een 2de veel zegende reactie was “Wij, Surinamers, hebben onze concessies al zo mishandelde dat deze NOOIT meer FSC gecertificeerd kunnen worden.
  6 weken later was ook zijn concessie voor serieuze dollars verhuurd/verkocht aan Chinezen.

  Kort gezegd ik weet uit de 1ste hand dat het Surinaamse bedrijfsleven niet instaat is maar ook niet bereid is serieus te investeren in duurzame bosbouw en herstel van oude mijn locaties (het duurt te lang). De zakelijke moraal is liever nu $ 1.000.000 dan over 6 jaar $ 100.000.000. Het eerste is zeker, wie weet leef ik niet meer als het 2de gerealiseerd wordt.
  Deze moraal gaat door tot de top van het land. Daarom zijn de Chinezen spekkoper en doet de rest van de wereld geen zaken met Suriname.

  Helaas, jammer


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.