maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinister wil hoogste ambtenaren politiek kleuren

Minister wil hoogste ambtenaren politiek kleuren

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 dec – De hoogste ambtelijke posten op ministeries moeten politiek ingevuld kunnen worden. Dit stelt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. Zodra een nieuwe regering aantreedt moeten de betreffende ambtenaren het veld ruimen. Moestadja heeft al wetgeving in voorbereiding. Ronald Hooghart, voorzitter van ambtenarenvakcentrale CLO, is niet bepaald enthousiast.

Traditioneel heeft de politiek weinig in te brengen als het om de hoogste posten gaat. Ministers komen en gaan, maar de ‘directeur’ (de hoogste ambtelijke functie in Suriname, red.) blijft. “Binnen de ambtenarij zijn er geen politieke functies”, zegt Hooghart tegenover de Ware Tijd. De posities van alle ambtenaren zijn waterdicht geregeld in de onder meer de Personeelswet. Die zou gewijzigd moeten worden, wat best een grote uitdaging genoemd mag worden.

Moestadja vindt het toch hoog tijd dat ministers zelf mogen aanwijzen wie hun directe medewerkers worden. Ook de hoge ambtenaar zelf heeft dan meer zekerheid. “Het lijkt me heel goed als vooraf helderheid komt en elke ambtenaar in een politieke functie vooraf weet wat het te wachten staat bij een regeringswisseling”, aldus Moestadja. Hij verwacht dat de nieuwe wetgeving meer zekerheid biedt voor iedereen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
 1. Ik ben voor. Dan wordt tenmimste niemand “ter beschikking” thuis gezet en vervolgens 30 jaar “vergeten”. Maar ze moeten met niets komen en met niets weggaan. Dus ook geen “wachtgeld”, geen geregelde functie erna. Ik vraag me wel af waar dan de expertise blijft die wordt opgebouwd.

  Ter bescherming van de functie moet het wel zo zijn dat ze allemaal universitair geschoold zijn en een blanco strafblad hebben.


  Maak melding
 2. Beste Koos,
  Nepotisme..

  En het erge is : de surinaamse politici schamen zich er niet eens voor en willen het bij wet regelen.

  War een stimulans voor de jeugd van Suriname om een goede opleiding te volgen…..

  De beste baantjes gaan dan ( per wet!!!!) naar klaplopers die kiezen voor een politieke ‘loopbaan’ .

  We love SU…..yeh right!


  Maak melding
 3. Beste midete : ” Ter bescherming van de functie moet het wel zo zijn dat ze allemaal universitair geschoold zijn en een blanco strafblad hebben”

  Dan houden we in Suriname geen president en geen minister, geen parlementslid meer over…..

  De CV van Bouterse, Somo en Brunswijk met hun genoten opleiding kan in 1 regel.

  Hun strafblad daarentegen is zo dik als het telefoonboek van Suriname…


  Maak melding
 4. De grootste criminelen zijn de hoge ambtenaren en niet direct de politici.Deze ambtenaren zijn gekleurd merendeels NPSers.Ze werken elke verandering in het land tegen.Maar of dit de oplossing is denk ik niet.Want nu heb je 2 dieven tegen elkaar en dit zorgt voor informatie.


  Maak melding
 5. Akkoord en 100% ermee eens, omdat die saboteurs het zelf gezocht hebben en moeten nu voor de consequentie instaan. Wie niet horen wil moet nu maar voelen.
  Dus einde sabotage door NF/NL op deze SU Coalitie Regering.
  Opmerking:
  Deze Coalitie Regering zal voor altijd bestaan en daarom is dat ook heel belangrijk.


  Maak melding
 6. In Suriname is het nu helaas al zo dat de benoeming van directeuren bij de diverse ministeries politiek gekleurd is. Bij iedere nieuwe wisseling v.d. wacht worden worden de directeuren vervangen en komen er nieuwe directeuren die dezelfde politieke kleur hebben als de nieuwe machthebbers. Wat die jampanesie Soewarto Moestadja wilt, gebeurt dus helaas allang in Suriname. Wat hij volgens mij bedoelt is dat ook de benoeming v.d. onderdirecteuren politiek gekleurd moet worden. Blijkbaar zijn er een hoop javanen die nog geregeld moeten worden bij de criminele Surinaamse overheid zodat ze verder kunnen gaan met het plunderen v.d. Surinaamse staatskas. De Surinaamse overheid is 1 grote corrupte en geldverspillende beestenbende. Die criminele klojo’s (corrupte Suri politici & ambtenaren) denken alleen maar aan het vullen van hun eigen zakken i.p.v. het opbouwen v.h. land en het Surinaams volk vindt dat allemaal blijkbaar best want men blijft iedere keer weer stemmen op dat soort corrupte, criminele en achterlijke politici. Blijkbaar bestaat het Surinaams volk uit een hoop immorele debielen, het is dan ook geen wonder dat Suriname nog steeds een corrupte Derde Wereld bananenrepubliekje is.


  Maak melding
 7. naar mijn ,,visie,, moeten alle directeuren en hoogst geplaatste lantie-mang-oema elke vijf jaar verplaats worden..

  dit om corruptie te voorkomen..

  niemand mag tot de dood op de zelfde plek blijven zitten..,,

  denk zelf aan de doorstroming nieuw bloed anders denkende met frisse ideën..


  Maak melding
 8. Alle Wk-ers: Gezegende Kerstdagen en een vooral gezond en voorspoedig nieuwjaar! En moge het “Vrede op Aarde” nu eindelijk eens bewaarheid worden…!


  Maak melding
 9. Moestadja weet niet waarover hij praat.
  Directeuren van alle departementen zijn momenteel politiek gekleurd m.u.v. die van binnenlandse zaken.Misschien zoekt hij naar een reden om de directeur op zijn ministerie te vervangen.
  Directeuren moeten over voldoende kennis beschikken en moeten geen kennissen zijn van een minister of politieke partij.


  Maak melding
 10. Moes,this is the wrong turn. Juist nu heeft Su stabiliteit nodig. En dat bereik je niet door overheid functies politiek gekleurd afhankelijk te maken. Huidige situatie: ministers worden door de regeringsleiders(door het volk gekozen) benoemd en zij benoemen de diectueren enzovoort….Directeuren dienen op grond van kennis en kunde te worden aangesteld en niet anders. Niet om samen met de minister in het bos te huilen maar juist om op terzake kundige gebieden hem en indirect het kabinet te ondersteunen en vorm geven aan de uitvoering van de grote lijnen o.w.v. de kabinetsbesluiten. Hier heb je deskundige mensen voor nodig en niet bijvoorbaat politieke gelieerde aanhangers.Dit kan nooit een pre zijn voor een dienstbare en ambtelijk functieprofiel.Maar de pres slaapt niet en ik vertrouw op zijn politieke intuitie. Pres heeft geen ondeskundige mensen nodig maar juist nu deskundigen op tereinen waar winst voor Su te halen valt.


  Maak melding
 11. het staats apparaat is geen bezit van enig politieke partij,maar slechts een instument om staats-zaken uit te voeren door middels van medewerkers..

  deze medewerkers zijn in dienst van de overheids instelling en buiten dienst-tijd,ben je een vrije burger,dan kán je allerlei bewegingen aanhangen.. en niet anders om..

  ik blijf bij mijn stelling,dat een ieder ambtenaar om de vijf jaar verplaats moet kunnen worden,dit is goed voor de doorstroming kennis vergaring..


  Maak melding
 12. moes, doe niet dom..ik werk ook daar en alle nieuwe toppers worden uitgelachen. ik denk ook niet dat een van ze capabel is als de huidige directeur..
  je ben pas die titel waard als j t werk aankan, dit geldt ook voor al die nieuwbakken Drs’n:titel, leuke kantoor, de nieuwste ict spul en dienstwagen..maar presteren…


  Maak melding
 13. Aah… beste minister….waar komt deze kronkel vandaan?
  Politiek kleuren ….
  Ik ga bijna twijfelen aan je opleiding. Of ook gespiijbeld tijdens de master class clean government?…….


  Maak melding
 14. Stel, ik ben ambtenaar. Ik wil dus mijn baan behouden. Wat doe ik dan? Ik ontwikkel zodanig beleid dat de regeringspartij altijd de verkiezingen wint en de oppositie voor altijd in de oppositie blijft. Deze nieuwe voornemen dwingt mij daartoe: baanbehoud.
  Ook moffel ik alle zaken/dossiers weg die belastend zijn voor ‘mijn’ regering, zodat ze er altijd gunstig uitzien. Mooi toch, zo’n partij-ambtenarij?


  Maak melding
 15. Ja, ja! Eigenlijk geneer ik me om dat zo keihard te beweren, maar ik moet het toch doen!
  Dit soort toestanden ga je altijd krijgen als onverantwoorde coalities een land moeten lijden. Er worden domme mensen benoemd tot minister! Moestadja voldoet volledig aan dit profiel met dit waardeloos voorstel, maar ja, hij kan niet beter. Wat een domme gedachte?
  Hierin is SU weer uniek, net als de benoeming van haar president.
  Het ambtenaren apparaat in SU is nu al proportioneel overdreven groot. Deze man begrijpt niet dat het gaat om landsbelang en niet om partij(vriendjes)politiek.
  Of hij wil de president na doen. Want als hij dat doet, dan mag Moestadja dat ook: alleen vertrouwelingen benoemen.


  Maak melding
 16. @Henk Molenaar

  Jullie hebben in NL allemaal goed ontwikkelde mensen die deelnemen aan het politiek toch?

  Kijk eens waar Nederland staat?

  Kijk eens wat jullie van Nederland hebben gemaakt met een achterlijke Rutte die steeds loopt te kutte.

  Kijk maar naar jullie Nederlandse mentaliteit, waarden en normen. Kijk maar naar de vele blanke kinderen die zich hoereren voor geld om spullen van te kopen zodat ze erbij horen.

  Kijk maar naar de o O Cherso, kijk maar naar de afwerk/afnaai mentaliteit van de blanken, kennen waarde noch normen.

  Kijk maar naar jullie studenten die lopen te hoereren om hun studie en zakgeld te verdienen. Dus kom me niet vertellen hoe goed Nederland is en hoe slecht het allemaal in Suriname is.

  Kijk maar naar je rechtspraak hoe gekleurden hier worden behandeld door jullie eigen blanke rechters.

  Het verleden heeft zelfs aangetoond bij Peter R de Vries dat jullie rechters zelfs minderjarigen misbruikten, de rechter liet zich oraal bevredigen door een kind dat in problemen was geraakt.

  Ik moet er toch niet aan denken dat Suriname ook zo een sletten staat wordt als Nederland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES