SIO-conferentie: “PSA, van Ontwerpwetsvoorstel tot wet”

12

Op 30 juni 2012 heeft het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) een succesvolle diaspora conferentie “van Brain Drain naar Brain Gain” gehouden. Hierbij is gebleken dat er voldoende draagvlak en belangstelling bestaat voor het voeren van een diasporabeleid in Suriname.

Onlangs heeft een aantal politieke partijen in het Surinaams parlement (De Nationale Assemblee), een initiatief wetsvoorstel ingediend om te komen tot een Wet Personen van Surinaamse Afkomst (Wet PSA). Deze wet zal een ieder van Surinaamse afkomst de mogelijkheid bieden de relatie die er bestaat tussen hen en de Republiek Suriname wettelijk te doen vastleggen in een PSA status.

Het SIO is van mening dat de Surinaamse Diaspora gemeenschap in Nederland goed geïnformeerd dient te worden over de bedoelingen van de Surinaamse regering en zich moet kunnen uitspreken over de beoogde koers.

Om de Diaspora gemeenschap in Nederland bij dit proces te betrekken organiseert het SIO de conferentie “PSA van Ontwerpwetsvoorstel tot wet”. Het SIO wil met u van gedachten wisselen over dit Ontwerpwetsvoorstel.

De conferentie vindt plaats op zaterdag 19 januari 2013.

12 REACTIES

 1. @pasew
  Je hebt gelijk:”Een ieder zijn prijs!”
  Maar voor mij is de toeristenkaart meer dan voldoende!
  Vakantie ……(familiebezoek) en dan Z.S.M. wegwezen!


  Maak melding

 2. MEDUSA mi gudu,

  ik ken best wel wat noeste arbeidsjaren in Su, vanuit noordzee ben ik tot op heden bezig met ondersteuning (pakketten/euro),..in deze herkent vele Surineds zich,…derhalve hebben & claimen wij recht op een paar hectare!!!

  anders worden de fictieve planters ( sra ) straks grootgrond BEZETTERS 🙂 🙂


  Maak melding

 3. Mensen dit is voor zij die dat willen en zeker niet voor laaggeschoolde surneds.
  Dit is brain gain en niets anders,je zo geliefde en belangrijke nederlandse documenten mag je houden.
  Surinamer hoef je echt niet te worden,dat is weggelegt voor zij die echt hier een toekomst zien en het kunnen doen met al de gebreken in Suriname.

  Surneds met kennis die we nodig hebben en het met ons willen delen mogen komen als ze zich ook kunnen aanpassen en met ons willen samenwerken,maar laat vooral dat beterweter mentaliteit in Nederland


  Maak melding

 4. “”Surneds met kennis die we nodig hebben en het met ons willen delen mogen komen”

  Dat zijn we gauw uitgepraat hier, want de meeste van de zwartgalligen hier hebben juist een groot gebrek aan kennis.

  pasew zegt
  “”vanuit noordzee ben ik tot op heden bezig met ondersteuning (pakketten/euro)””

  Pasew misschien dat je je familieleden eens een keer moet gaan vertellen dat ze hun klauwen moeten gaan uitsteken, er zijn banen zat in de bouw, landbouw, goud industrie enz. enz. In de meeste winkels in de stad en de mall zie ik een bordje hangen, “”verkoopsters gezocht””.

  Jullie moeten eens een keer stoppen de front bedelaars mentaliteit van je familie in stand te houden.


  Maak melding

 5. diaspora
  Help me hoe komen ze aan het woord.
  Ik zou denken dia (hert) spora ( spoorloos).
  Zijn we dan verdwaalde herten, dan voel ik me behoorlijk beledigd.


  Maak melding

 6. Sabidiri, mooi gesproken.Het eeuwige op de borst slaan vn familie steunen pfff ze bedenken zich niet dat op deze wijze hun familie lui blijft.
  De Surneds die Suriname een warm hart toedragen heeft Suriname nodig maw,DE HARDWERKENDEN .
  Zelfs peinzen de meesten er niet over om terug te gaan zijn juist degenen die een grote mond hebben hoe het wel en niet moet,maar als de Chinezen naar Suriname willen om HARD te werken worden ze voor alles en nog wat uitgemaakt,hahahahahah ik heb ze door ze denken ook maar hahahah ojeee die willen werken en wij willen alles in de schoot toegeworpen krijgen no way geen Chinezen liever gaat Suriname dan de afgrond in,maar mooi niet buiten de Chinezen zijn er genoeg Surneds die graag terug gaan.


  Maak melding

 7. @i know

  niet zo onwetend doen.Alles wat groeit en bloeit,wat de Sur.bodem voort brengt,is voor de Suri.Voor hun welzijn en welvaren.NIET VAN de CHINEZEN.De chinezen zeggen overal in Afrika dat ze zijn gekomen om ontwikkeling te brengen.Hun ontwikelling ,betekent het land leegroven.Alle grondstoffen en voeding gaat naar het moederland en de locals moeten dat met lede ogen toezien.Want eens hadden ze een contract getekend met de chinezen dat ze wat confectie van de chino zou krijgen.Hebben ze nieuwe kleren maar lege magen.

  Cobie.


  Maak melding

 8. cobie: volkomen gelijk heb je
  Ooit zei een Afrikaanse leider: Chinezen zijn erger dan Atoombom.
  Was een keer met de auto richting Brokopondo en het weg dat ze zogenaamd hebben geasfalteerd is om het hout massaal makkelijk kunnen transporteren.
  En mijn arme brada (Djoeka’s) staat machteloos tekijken hoe hun rijkdom wordt leeg geplunderd door deze chi cha pauw mauw.


  Maak melding

 9. @ sacra :voel je niet beledigdm, hier de defenitie
  maar als je op deze waterkant bent moet je opletten dat je niet zoals vele een ontspoorde dia wordt. let maar op de reacties. niet positief.

  Onlangs heeft studiebeurs onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten diaspora, op basis van haar oorzaken, zoals het imperialisme, handel of arbeid migraties, of door de aard van de sociale samenhang binnen de diaspora gemeenschap en haar banden met de voorouderlijke gronden. Sommige diaspora gemeenschappen hebben een sterke politieke banden met hun thuisland. Andere kwaliteiten die kunnen zijn typisch voor vele diaspora zijn gedachten van terugkeer, relaties met andere gemeenschappen in de diaspora, en het ontbreken van volledige assimilatie in het gastland. [3


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.