‘Groei Suriname hangt teveel aan grote projecten’

32

PARAMARIBO, 22 dec – Suriname’s ontwikkeling op de korte en middellange termijn wordt te veel opgehangen aan grote projecten. Dit stelt parlementariër Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP). Tijdens de begrotingsbehandeling is niet meer naar voren gebracht dan de investeringen in goudwinning. De vraag is waar de duurzaamheid blijft. “Als er iets gebeurt, is niet alleen het project dood, maar is ook Suriname dood.”

Zoals het er nu naar uitziet wordt alle heil verwacht van de goudindustrie. Iamgold en Newmont willen bij elkaar ruim een miljard dollar investeren, maar dat garandeert alles behalve ontwikkeling. “Er zijn zoveel sectoren waar niet voldoende aandacht aan wordt gegeven, zoals toerisme”, zegt Randjitsingh. Ook in landbouw en veeteelt zou meer geïnvesteerd moeten worden. Maar van plannen of zelfs voornemens is niets terug te vinden in de nationale begroting.

Dit baart zorgen en schept onzekerheid over de toekomst. “Men kijkt teveel naar één of twee grote bedrijven of projecten. Wat wordt gedaan aan research en development, vooral wat betreft de agrarische ontwikkeling? Er zijn een heleboel vragen die de regering niet beantwoord heeft. De antwoorden zijn van groot belang voor beoordeling van het beleid, zoals de vijfduizend arbeidsplaatsen die geschapen zouden worden”, aldus Randjitsingh.

32 REACTIES

 1. Mijn vraag aan Randjietsing is, WAAR WAS JE TIJDENS DE 10 JAAR FRONTREGERING?

  Waarom hebben jullie niet in die sectoren geinvesteerd of ook grote projecten gesteund?


  Maak melding

 2. hij is eerder te vroeg vertrokken uit Nederland,moest nog wat meer ervaring opdoen en darna de grote stap hebben genomen maar ja,als je geen goede manager hebt en je te snel wil hoogvliegen krijg je dit.


  Maak melding

 3. Ai front vindt die projecten te groot.bouta no jesie ding mang dies….als het aan front en olland had gelegen hadden wij nog steeds geen bruggen. ….dan zouden wij nog steeds met de veer boot naar ansoe en richting coronie moeten.
  bedenk dat je op bepaalde uren niet meer kon varen of het moest de volgende dag.
  Je ziet dat deze fronters kortzichtig zijn …..die mensen hebben nog steeds geen visie
  Godzij dank dat je een regering hebt die het groot aanpakt…..front heeft die afobakka weg laten asvalteren….triest hoe die weg is geasvalteerd.het is een brede weg maar men heeft gekozen om die weg niet in de volle breedte te asvalteren.
  als je wat doet doe het goed..front e boet boetoe zo werkt het niet front.jullie zijn een sta in de weg voor de ontwikkeling van ons land….oeng draai anoe par boto.
  De eerst komende acht jaren mogen jullie fronters niet aan de macht….met front raken wij steeds verder achteruit….wij moeten vooruit…..ik krijg rillingen als ik hoor dat front met kleine projecten wil komen.hoe lang hebben deze losers het niet geprobeert met kleine projecten en wat was de rendement…..corruptie.
  Ding redimusu no kang libie ini sranang ding mang na wit mang nanga blakka buba
  Strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang


  Maak melding

 4. Meneer.alles wat er nu wordt afgerond wat projeketn betreft en projeketn op alle nivo’s en alle sectoren .zijn geinitieerd door Front regering en wat deze ex beleidsmakers die nu weer he heft in handen hebben hebben geen kaas gegeten om een huis/gezin te onderhouden en te leiden laatstaan een land.Volgens mij woont deze heer op de maan,en heeft geen kijk op zaken of dan moet hij ook een likker zijn daarom zo een reactie.


  Maak melding

 5. Ik weet niet welke opleiding, scholing, of educatie deze Randjitsingh heeft gehad, maar elke middelbare scholier heeft tijdens de economielessen weleens gehoord c.q. gelezen over het multiplier effect !

  In elke economie moeten er grote projecten (als aanjagers) worden opgestart, die op hun beurt de kleinere bedrijven meenemen (als toeleveranciers)!

  We staan er niet bij stil maar bv Staatsolie levert een enorme bijdrage aan de bedrijvigheid van de midden en kleinere ondernemingen in Suriname.
  Randjitsingh moet niet kletsen maar nu eens eindelijk gaan zitten, kijken en leren van deze regering hoe een land tot ontwikkeling wordt gebracht.

  Deze Randjitsingh kan nog steeds niet out of the box denken, en heeft verder ook helemaal geen global mind set !
  Ik snap niet hoe de Surinamers dit soort van figuren als volksvertegenwoordigers kunnen kiezen want het zijn gewoon een stel stommelingen !

  Van het NieuwFront had ik niet anders verwacht, en dan ziet men Santokhie als president van dit land ! Wat een lachertje vind ik dat.

  Het moet niet gekker worden met deze no no’s, want we willen in Suriname absoluuut niet terug naar het stenentijdperk !


  Maak melding

 6. Front 15jaar aan de macht en kreeg ook nog hulp van nederland wat was de rendement vraag ik mij af.je kan niet blijven roepen puin ruimen dat is geen excuus
  Je kan wel zeggen monetair heb je een bijdrage geleverd maar daar houd het toch niet op…..produktie dat maakt een land groot leiderschap ontwikkeling willen wij.
  Vene had die kans voevoeroe corruptie en daarom hebben ze die verkiezingen verloren en roepen die redimusus dat paars dom is …..ding mang dies joe moes laf ding maar joe torie joe e doe en dat doet paars….olland wil ambassadeur sturen naar su maar ze krijgen geen ja woord.waar is rutte met zijn grote muil dat su het gaat voelen…..rutte e ka no no liegen en bedriegen kan hij goed…..bouta e laf ing no no zowel ding redimusu plus front

  Bouta go go


  Maak melding

 7. @ Pero

  gisteren sprak ik nog terloops over de mislukte voorwaartse sprong van de chinezen.De sprong bestond er ook uit dat dorpen verplicht waren om bepaald hoeveelheid ijzer te leveren p/m aan de regering.Zo als je weet is ijzererts het meest voorkomende mineraal op aarde.En als de dorpelingen de quota niet haalden,smolten ze hun pannen en potten.De regering kwam met een hoop waardeloze ijzer te zitten.Gelukkig heeft Deng een einde gebracht aan deze nijverheid.Vorig keer vroeg ik je al om met een voorbeeld te komen van huis nijverheid.Want voor grote projecten hebben wij de mensen niet voor.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Milton je heb gelijk, de multieplie effect zoals dat in Afrika wordt gedaan is het beste vorm van multiplieen. De mensen daar multiplieen heel veel, jammer dat het niet in Suriname wordt toegepast.

  Laat die duurzame ontwikkelingen maar het kost allemaal geld, arbeid en energie. We kunnen beter met de inkomsten van de olie en goud leukere dingen gaan doen.
  Bijv. dansen, feesten en beesten, als het op is zien we wel wat we gaan doen.


  Maak melding

 9. Het ontwikkelingsniveau van front zijn barbeque stands en worstkramen. Dat zijn de projecten die zij wilden ontwikkelen. A no mi taki, ma na rutje wijdenbosch srefi taki…dat is de ‘vooruitgang’ die ze opnoemde.
  Randjiet c.s. jullie hebben geen kaas gegeten van ontwikkeling.


  Maak melding

 10. mr.Randjietsingh! er wordt straks een hele grote gat voor jullie achter gelaten en als jullie niet binnen de 5 jaren kunnen dichten dan is het wel de beurt voor Brunsie of Somo!!

  Jullie komen straks alleen maar nog stront op je pad tegen!! Voor de ouderen is er ook SRD 1000.– per mnd beloofd! mw. Simons heet intussen mw de HAAS!! voor haar was het nieuw!

  Ga of rij even langs de huizen van de regeringsbendes dan zie wel hoe daarginds versierd is voor de Kerst!! je gelooft je ogen niet hoe de gelden van de belastingbetalers wordt besteed! Ik hoop voor degene wier de gelden van de belastingbetalers onverantwoord, misbruik van maken de PLOIO krijgen en een ongelukkige 2013 en verder tegemoet ziet richting de HEL!!!!


  Maak melding

 11. O nee toch, daar waar de beloftes afhangt van grote projecten, vrees ik dat geen van de projecten afkomen.

  Of denkt Bouterse dat hij kan toveren?

  Een kind kan toch ook niet meteen na de geboorte?

  Geduld is een schone zaak.


  Maak melding

 12. Grote projecten zijn interessant voor de eigen portemonnee. Voor grote projecten moet immers veel gebouwd worden. Vooraf geïnvesteerd worden. Bij een investering van $ 1.100.000.000 kan er makkelijker geld en materialen, diensten etc. van de wagen vallen en op de verkeerde plaats terecht komen. Aannemers en Mijnbouwers zijn specialisten in het omleiden van betalingen. Bij elke omleiding wordt moet er tol betaald worden.

  Bijvoorbeeld:
  Newmont moet alle hout op haar concessie netjes zagen en gereed voor afvoer aan bieden aan een locale Surinaamse binnenland politicus. Strik er om en afvoeren. Geen werk gedaan wel geld op de bank ( ongeveer $ 5.000.000). Slim of …, welke fooi krijgen de binnenland bewoners (een paar vaten brandstof/ maand).
  Zo zullen er consultants rond lopen, mensen in de haven zeer waarde volle diensten bewijzen etc. 1% hier, 1% daar. Er valt letterlijk heel wat van de wagen.

  Kleine projecten hebben onvoldoende verdien capaciteit en hebben een hogere pakkans omdat de betrokken mensen niet de ruimte hebben om het breed te laten hangen.


  Maak melding

 13. Jullie komen straks alleen maar nog stront op je pad tegen!! Voor de ouderen is er ook SRD 1000.– per mnd beloofd! mw. Simons heet intussen mw de HAAS!! voor haar was het nieuw! door wie is 1000,- beloofd??? ik heb dat niet gehoord, wat ik wel hoorde is dat er nog twee verhogingen komen dus no verter lei jebent geen GMAP


  Maak melding

 14. =Het is helaas moeilijk om de NDP’ers wijs te maken dat alle projecten al besproken waren en velen ook al betaald waren.

  =Helaas moet alles voorgezet worden, maar Bouterse wil zijn eigen redden door de winst in eigen zak te stoppen.

  =@Pero, dat Venetiaan zijn partij 15 jaar aan de macht was zal ik jou het volgen vertellen.
  =Er was een periode dat DDB de macht had gegrepen en een dictator land van Suriname wilde maken. Weet jij misschien wat de Amerikanen toen zeiden???
  =Bouterse wist wat hem te wachten stond en heeft toen de macht uit handen gegeven.

  =Er was ook een periode dat Venetiaan NIET wilde regeren, maar door chaos in het land heeft men hem gevraagd het volk en land te begeleiden.

  =Een keer heeft men wel op hem gestemd en die groep zat in qaratene, omdat men bang was dat zij omgekocht zouden worden.

  =Een ieder mag zeggen wat hij of zij wilt, maar een ding is zeker:
  =Venetiaan heeft GROTE puinhoop moeten opruimen van Bouterse en Wijdenbosch. Ook heeft Venetiaan alle schulden afgelost die zij gemaakt hadden.
  RUST, STABILITEIT HEEFT VENETIAAN WEL IN HET LAND TERUG GEBRACHT.

  =WAT BOUTERSE NU DOET IS HET ZELFDE VAN TOEN. JAREN 80 toestanden.


  Maak melding

 15. Ira, ben het volledig eens met je eens. Je legt je vingers op de zere plekken. Men is onvoldoende van bewust welke puinhopen de coupe en de regering Wijdenbosch heeft veroorzaakt. Het land was praktisch failliet. Wie denk een failliete land binnen 15 jaar op te bouwen komt bedrogen uit. Daarom snap ik die kritiek op Venetiaan niet. De beste man heeft het goed gedaan met de middelen die hem ter beschikking stonden.

  Dankzij Venetiaan is Suriname opnieuw positief beoordeeld door ratingbureau Moody’s. De rating is verhoogd naar Ba3. De vooruitzichten zijn ook verbeterd van stabiel naar positief. Moody’s stelt dat de beoordeling mede gebaseerd is op de verwachting van voortgaand prudent fiscaal beleid en de verbeterde en duurzame aanpak van het schuldenvraagstuk. Ook zijn de korte- en middellange termijn groeiverwachtingen positief.(nog wel)

  Het progressief beleid van het NDP kost alleen maar geld. En de kans is groot dat onder deze regering Suriname weer schulden gaat maken. Financiele experts waarschuwen dan ook de leningplafond niet verder op te rekken. Het lijkt erop dat deze oproep bestemd is voor dovemans oren.


  Maak melding

 16. Witteboordencriminaliteit

  Dekmantelpolitiek

  Corruptie

  Censuur

  Kogelbrieven

  Dictatuur

  Diefijzer voor elk raam en deur

  List en bedrog

  Verkeerscriminaliteit

  Moordenaarsregime

  Propaganda-tv

  Zelfverrijking coalitie

  Suriname 2010-2015: corrupt rovershol


  Maak melding

 17. bush had een puinhoop achter gelaten voor obama … Maar obama had beloofd dat hij dat probleem zou aanpakken en dat heeft obama gedeeltelijk kunnen herstellen.
  En nog in vier jaar ….ondanks de hoge werloosheid is de president herkozen omdat hij goed bezig was……venetiaan zeggen sommigen heeft puin geruimd van bosje . Moet je dan 15jaar puin ruimen boi koos go draai na salto jere ….go djompo touwtje. Goed dat die gasten van het toneel verdwenen zijn…tijd voor wat anders verder wil ik aangeven dat bosje geen puinhoop heeft gemaakt…..als over gaat tot ontwikkeling is dat een proces …..hij heeft het gedeeltelijk goed aangepakt maar aan de andere kant had hij een bank president die een puinhoop van had gemaakt.toch zeg ik dat dankzij bosje staan er twee grote bruggen en bloeit de economie van saramacca en commewijne …mensen moeten begrijpen dat het een proces is maar nederland en front hebbe het volk blij gemaakt met kleine projecten die niets op leveren….dankzij bosje zijn er vele economische aktiviteiten waar tenemen in commewijne saramacca richting coronie .je hoeft bosje niet op te hemelen maar zeg ik ….dank zij bosje staan die bruggen je moet offeren om iets te bereiken die buggen hebben geld gekost en er moest eenprijs worden betaalt nederland zou die bruggen nooit bouwen nog front hulde aan bosje ….ik ga er zeker van uit dat die snelweg er komt daar ben ik heilig van overtuigd .front gaat zulke projecten nooit uitvoeren ze blijven klein schalige projecten uitvoeren waar corruptie welig tiert onder de vhp ondernemers…..ik gun paars om haar werk te doen in belang van het surinaamse volk.surinamers zijn blijven steken in de oude politiek waar nederland altijd een vinger in de pap had en daarom kan front nooit bewijzen waar ze maar een grote project met nederland heeft kunnen realiseren……pappen en nat houden dat is front.front heeft het volk nooit vertrouwen kunnen geven datwij het zelf kunnen en dat geeft vertrouwen……..je kan niet iedereen tevreden stellen a no kang.
  Ik heb vertrouwen in paars tot nu toe en ik denk dat het volk heel veel vertrouwen in ze heeft…ik heb het gevoel dat zelfs de nederlandse regering anders denkt en samen met paars wil samen werken….ze merken dat het economisch goed gaat in dat land dus willen ze graag die ambssadeur weer in suriname
  Paars ga zo door


  Maak melding

 18. @Patrong, je kan geen bruggen zonder het volk op de hoogte te brengen
  =Je kan geen bruggen bouwen en het volk ZONDER eten te laten
  =Je kan geen bruggen bouwen en jij je zelfs spekt met GELD en grote GEBOUWEN, terwijl het geld van de belastingbetaler is.

  =Ik ben vooruitgang, maar niet op die manier.

  =Het verschil tussen Obama en Bouterse::
  =Obama heeft eenheid gebracht en gaf aan dat en ieder welkom is. Het land is NIET verdeeld door hem.
  =Obama heeft ook GEEN moord gepleegd.

  =Bouterse heeft VERDEELDHEID gebracht en heeft WEL moorden gepleegd.

  =NIET Nederland wil een ambassade, maar de EU heeft dat geëist.
  =Nederland vind het erg en terecht, omdat hij zijn mensen in het buitenland wil beschermen.

  =Suriname wilt geen ambassade en geeft aan LAK te hebben aan zijn eigen mensen.

  ===Sorry, maar doe goed je huiswerk en geef toe dat het zo is.====


  Maak melding

 19. stel dat,,, deze huidige regering of wat het ook mag zijn,,,de volgende verkiezing niet haalt dus verliest..

  dan moet je direct onmiddellijk al die boeven, schurken, oplichters, moordenaars, verkrachters, oppakken en heel ver in het binnenland opsluiten in een 20 voet container zonder ventilatie..

  alles wat ze gestolen hebben aan land, geld, goud, alles moet je ont eigenen en terug brengen onder staats beheer.

  alle middelen geparkeert in het buitenland,via interpol opsporen en terug in lantie-kas..

  deze hoofd verdachte moordenaar december moorden 8-12-1982 uitleveren aan het buitenland eveneens de veroordeelde brunsie..

  zijn zoon die de schepter zwaait bij tcu terug in de gevangenis alwaar hij weg gehaalt was door zijn vader..

  pas dan komt sme op het rechte spoor..


  Maak melding

 20. Ira ik heb mijn huiswerk altijd gedaan en de feiten liegen er niet om .ik ga niet in discussie maar het praktijk wat paars heeft bereikt aan projecten zeggen genoeg .
  Vene latie keba wedden dat zowel santhoki als nederland azen om met paars te gaan samen werken . I love su.


  Maak melding

 21. Eindelijk wat opbouwende, kritische geluiden vanuit de oppositie! Maar als je alleen vragen stelt aan deze machthebbers zijn twee zaken opvallend, ten eerste antwoorden ga je nooit krijgen, want zij (m.n. hun grote baas) gaan er nog steeds vanuit dat zij absolute macht hebben (dictatuur van de meerderheid) en ten tweede de huidige machthebbers hebben last van grootheidswaanzin (lees: bigo monie de foe mekie)! Deze mensen zijn niet alleen door macht blind te krijgen, maar bij hen geldt ook: Goud maakt blind!
  Het lijkt mij handiger dat de oppositie met alternatieven komt. Een uitgewerkt (tegen)plan ter ontwikkeling van diverse sectoren. En als media en pers dat goed oppakken neemt ook het volk daar kennis van! Zo bouw je als oppositie credit op bij de kiezers ten behoeve van de volgende verkiezingen.
  Randjitsing heeft niet alleen gelijk als hij pleit voor meer diversiteit in ontwikkelingen (in het verleden was ‘de kurk’ van het bauxiet waarop SU dreef),
  hij heeft terecht ook bedenkingen of de huidige machthebbers wel opgewassen zijn tegen dergelijke multinationals die gelijk met een miljard dollar komen zwaaien. Het vormt een reëel gevaar voor de toekomst van SU dat de huidige, door corruptie (en Amnestywet) geplaagde regering stoer gaat doen en het spel van ‘David en Goliath’ wil gaan spelen!!
  Duurzaamheid is op dit moment voor alle partijen een smerig woord in SU. Sommigen stellen zelfs dat de huidige rijke landen hetzelfde hebben gedaan, namelijk hun natuurlijke hulpbonnen inruilen voor welvaart! Zij vergeten dan dat dezelfde landen nu kampen met een schaarste aan gezonde lucht (zuurstof) voor de bevolking.


  Maak melding

 22. Wat verwacht je anders van politieke leiders die hun carrière begonnen zijn als tjekretjekre speler, bankrover of bittoloog en in het diepst van hun hart nog steeds hosselaar zijn? De volgende keer dat wij met z’n allen naar de stembus gaan moeten me maar hogere eisen stellen aan degenen die zich verkiesbaar stellen.


  Maak melding

 23. We hebben een blinde president.En wat hij te horen krijgt,is dat hij goed of heel goed is.En de brengers van zulke berichten mogen wat grond van enkele HA in ontvangst nemen.Als de naam Gopie gestotterd wordt,is go go pie pie pie.Ook hij mocht gronden krijgen binnen enkele dagen.

  Cobie.


  Maak melding

 24. Pronken met andermans veren!

  Dat is wat de regering Bouterse doet. Het is pure diefstal van andermans successen door te doen alsof de economische groei is bepaald door deze regering. Alle projecten zijn ingezet tijdens de Venetiaanse periode, zo goed en kwaad als het kon. De regering Bouterse is met haar blote kont in boter gevallen. Ja toch?


  Maak melding

 25. je mag geen negatief bericht geven van deze boeven bende moordenaars regiemm

  dit is erger dan het midden-oosten waar je israel niet nergens mag beschuldigen..

  hoelang hebben deze lijders nog te gaan,wat nemen ze mee in hun graaf


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.