Pertjajah Luhur voelt zich ‘gecriminaliseerd’

32

PARAMARIBO, 21 dec – De politieke partij Pertjajah Luhur, PL, krijgt het gevoel gecriminaliseerd te worden. Volgens partijvoorzitter Paul Somohardjo heeft het alles te maken met de nasleep van het vuurwerkincident in Nickerie. “Woorden als illegaal, buiten de regels en klassenjustitie worden gebruikt in persberichten”, aldus Somohardjo. Onterecht allemaal.

PL had de beste bedoelingen met het feestje in Nickerie. “We doen het elk jaar gekoppeld aan goederenverkoop. Dit jaar is het een beetje verkeerd gelopen”, zegt Somohardjo. Van illegaliteit is ook geen sprake. De media hebben het dan wel over het afsteken van vuurwerk zonder officiële toestemming. Maar dat is niet waar. Alleen, de partij is zo goed om geen enkele hoge functionaris te bekladden. “Als er een ongeluk gebeurt, heeft het geen zin schuldigen te zoeken.”

PL heeft er begrip voor dat mensen nu hun hachje trachten te redden. “We hebben wel degelijk met de districtscommissaris (burgemeester, red. ) en de brandweer gesproken. Ik begrijp dat mensen rekening houden met hun positie, dat ze hun baan niet willen verliezen”, aldus Somohardjo. Daarom juist moet het vingerwijzen ophouden. “Als één partij zich inzet voor wet en recht is het Pertjajah Luhur. PL was de enige die in de jaren tachtig weigerde de macht over te dragen aan de militairen.”

32 REACTIES

 1. Somo is een crimineel, fraudeur, kinderverkrachter, volksverlakker, en de lijst is lang en als zulke figuren in de politiek zijn wat kan je anders verwachten van de volgelingen die de wet aan hun laars lappen. Om misselijk van te worden.


  Maak melding

 2. PL was de enige die in de jaren tachtig weigerde de macht over te dragen aan de militairen.”

  Ja Somo, je hebt gelijk…en wat heb je NU gedaan….
  juist ja, je bent de kont van jou moordenaar aan het likken…


  Maak melding

 3. “Je bent een rund als je met vuurwerk stunt”.Ja Somo,zo te lezen heb je veel vijanden in Zwietzranang.Ik blijf hierbij: zonder bombarie kan je veel bereiken.Vuurwerk opzich is mooi om te zien,maardat vuurwerk didi-brie/kwade geest verjaagt is een fabel.Ga lekker feest vieren zonder die chinezen uitvinding.Gewoon slametan en gendoer’enan is mooi genoeg.


  Maak melding

 4. @GMAP
  Broeder daarom waarschuw (SCHREEUW) ik de volgelingen van de duivel….de duivel wordt er uiteindelijk beter van en de volgelingen blijven met een flinke kater achter….want ze zullen altyd “skeer” zijn…
  ze zullen blijven pinaren…


  Maak melding

 5. Het gevoel van PL is terecht. Het is niet alleen maar een gevoel het is ook een feit. Somo heeft een strafblad en heeft in opeenvolgende regeringen wetten en regels aan zijn laars gelapt. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan politieke criminaliteit door middels zijn PL zaken door te drukken middels allerhande corruptieve praktijken.

  Deze partij moet gedecimeerd worden. Het vormt een obstakel in de ontwikkeling van Suriname. Weg ermee!


  Maak melding

 6. @Plato

  Normen en Waarden hebben plaatsgemaakt voor moreel verval..
  Men heeft gekozen voor moordenaars, drugsdealers, verkrachters en andere misdadigers…


  Maak melding

 7. Door de goedkeuring van de Amnestiewet door Somo heeft hij ook een misdaad jegens de mensheid begaan: hierdoor komt een massamoordenaar op vrijevoeten!

  Vindt hij het gek dat de PL gecriminaliseerd wordt?

  Hierdoor staat Bouterse in het krijt bij de PL. Somo kan dan onbekommerd zijn criminele handelingen voortzetten!


  Maak melding

 8. Somo verklaart: “Als er een ongeluk gebeurt, heeft het geen zin schuldigen te zoeken.” Somo ziet nu het verschil tussen goed en kwaad niet meer! Zo ziet hij ook de executies van 15 personen op 8 december 1982 ook als een ongeluk. Daarom heeft hij namens PL ingestemd met de Amnestywet. Wanneer gaan de Javanen deze lijder opsodemieteren? Hij is het toch niet waard om zo’n intelligente groep Surinamers te vertegenwoordigen!

  “We hebben wel degelijk met de districtscommissaris (burgemeester, red. ) en de brandweer gesproken. Ik begrijp dat mensen rekening houden met hun positie, dat ze hun baan niet willen verliezen”, aldus Somohardjo.
  Dit verwacht je toch niet van een parlementariër? Zelf de overtreding veroorzaken en de schuld schuiven in de schoenen van ambtenaren. Van de politieke lijder van de Javanen mag je toch verwachten dat hij optreed als DC en Brandweer hun werk niet goed doen, tenminste als Somo de waarheid spreekt. Hoezo, ‘ik begrijp dat mensen hun baan niet willen verliezen’. Meneer Somo, dan ben je corrupt! Brandweer is er om levens te redden! En de burgervader van Nickerie mag niet liegen, als jij hem formeel op de hoogte heb gebracht. Dan moet je hem ook officieel aanklagen voor plichtsverzuim.
  Somo je moet mensen leven niet in gevaar brengen, als parlementariër moet je het volk dienen; veiligheid is daar een belangrijk aspect van.
  Waarom komen de Javanen niet in opstand tegen deze stumper?


  Maak melding

 9. @Pasew,

  Gewoon een racket op de achterste van Somo vastbinden en dan afschieten riching..Djakarta!!!voor altijd!!

  Hai boi ,de drie musketiers,SOMO,BRUNSIE ,EN BOUTA,ze weten hoe ze mekaar moeten blackmailen!Immers ze zijn allemaal PARTNERS IN CRIME!!


  Maak melding

 10. “Somohardjo liegt alsof het gedrukt staat” zei John Defares, directeur van NV Havenbeheer deze maand, en hij houdt de samenleving voor de gek.”

  En zo is het!


  Maak melding

 11. De enige personen die de feitelijke macht in handen hebben in Suriname zijn Somo en Brunswijk. Beiden kunnen zonder vrees voor sancties hun handelingen uitvoeren. Onlangs had Brunswijk een chineze winkelier bedreigt of geslagen. Niemand die waagt er iets van te zeggen. Somo bouwt zonder toestemming op het terrein van nieuwe haven en nu weer een vuurwerkincident. Jusititie staat met haar rug tegen de muur en kan niets doen!


  Maak melding

 12. Laten we hetgeen Somo gezegd heeft eens nader beschouwen:
  Hoe kun je een partij met een criminele voorzitter criminaliseren, wat kan azijn zuurder maken?

  PL had de beste bedoelingen. Kun je me een crimineel b.v.een juwelendief of een bolletjesslikker aanwijzen die in zijn optiek geen goede bedoelingen had met zijn activiteit, die deden het toch ook allemaal om een verlovingsring voor hun verloofde of om de medische kosten voor hun zieke moeder te betalen?

  Als het allemaal volgens de regels is gegaan, staat het noemen van de naam van de hoge functionarissen toch niet gelijk aan hen bekladden? Somo zou juist hun namen openbaar moeten maken om te bewijzen dat hij niet onrechtmatig heeft gehandeld.

  PL was de enige die in de jaren tachtig weigerde de macht over te dragen aan de militairen (lees Bouterse). Wel, de PL heeft dat ‘verzuim’ meer dan goed gemaakt door in 2010 ervoor te zorgen dat Bouterse gekozen kon worden tot president en later als extraatje amnestie kon krijgen bovendien. Voor deze hulp krijgt de PL stank voor dank in de vorm van beledigingen, die zonder al te veel morren geslikt worden, de stank wordt enigszins geparfumeerd wordt door de vrije hand die Somo krijgt om in de marges van de macht te rommelen, zodat de eigen enge financiële belangen toch behartigd kunnen worden.


  Maak melding

 13. Deze Somo heeft echte paye ballen. In Rotterdam heeft hij zijn zaak failliet verklaard en de gemeente Rotterdam voor de gek gehouden daarna vertrokken naar Su. Tijdens regering Venetiaan heeft hij het volk en de staat openlijk op legale manier bestolen en niemand kon hem aanpakken. Nog steeds neemt deze Somo iedereen in de maling, terwijl de andere 2 criminelen Brunsie en Bouta aan toekijken zijn. Hoe breng je Su tot een ontwikkeldland, niet Su maar deze gasten zijn verder aan het ontwikkelen met hun rijkdom op een legale manier.


  Maak melding

 14. Deze kermisklant zal een kermisklant blijven. Het verloten van huizen, waarvan de trekkingen nooit plaats hebben gehad is niet nieuw. En dat gaat maar door, evenals het bespieden van kleine meisjes.


  Maak melding

 15. Als zedendeliquent, en het chanteren tijdens je politieke loopbaan, en het roven van grote stukken grond d.m.v. al die zogenaamde stichtingen mag je nu wel die stempel hebben om als crimineel door het leven te gaan, i.p.v. de onschuld uit te hangen.


  Maak melding

 16. Ik stel het Surinaamse volk zelf verantwoordelijk voor het feit dat de onderwereld zich heeft gelegitimeerd in de bovenwereld. Men maakt een knipoog naar de diegene die zich als politici schuldig maken aan strafbare feiten. Deze samenleving is een grote puinzooi.


  Maak melding

 17. je kunt lullen wat je wil,maar heel langzaam begint het tot de luhoer partij van el somo toch op één of ander manier door te dringen,dat ze het zijn.,,n.l. een criminele bende bij elkaar..

  trouwens die kliek bij elkaar..


  Maak melding

 18. wat mij betreft moet je een kronto hangen onder de ballen van al onze lijders op oud jaar avond en weg schieten..

  dan zijn wij bevrijdt van alle ellende..

  goed nieuw-jaar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.