vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieParlement wil meer tijd voor contracten multinationals

Parlement wil meer tijd voor contracten multinationals

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 dec – Parlementariërs van de coalitie willen meer tijd om een oordeel te kunnen vellen over de contracten met Iamgold en Newmont. Dit meldt de Times of Suriname. Het heeft er dus niet veel van dat de contracten nog voor kerst goedgekeurd worden. President Desiré Bouterse had min of meer gehoopt dat de finale nog dit jaar was. De ondertekening is hooguit begin volgend jaar. Het parlement wil niet over één nacht ijs.

Dat was al gauw merkbaar tijdens de presentatie van de contracten door de regeringsonderhandelaars. Anders dan bij de presentatie voor de ministerraad, kregen de parlementariërs tijd en ruimte. Er zijn opmerkingen gemaakt en is gevraagd om enkele zaken scherper te stellen. Volgens de parlementariërs mag onder meer de sociale paragraaf niet worden overgelaten aan de welwillendheid van de andere partij. Het gaat dan vooral om gemeenschapsprojecten.

De sociale paragraaf moet dus helderder worden beschreven. De ‘kern’ van de contracten wordt wel goed bevonden. Toch willen de parlementariërs meer tijd voor een eindoordeel. Suriname krijgt bij Newmont vinf en twintig procent van de aandelen. Bij Iamgold is het aandeel drie en dertig procent. De regering verwacht met deze percentages beter inzage te krijgen in de boeken. Ook wordt een eigen ijkinstituut opgezet om de waarde van exportgoud controleren.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
  1. Er moeten clausules in deze contracten worden opgenomen waarin vermeld wordt dat Newmont en Iamgold binnen 5 tot 7 jaren worden genationaliseerd en Suriname haar belang in de aandelen pakketten mag vergroten.

    Al het goud is van Suriname en men moet de wereldmarktprijs volgen en daarvan uitgaan,Newmont en Iamgold laten weten dat Suriname een behoorlijk inbreng heeft de natuurlijke hulpbronnen dat moet zo in de boeken worden. De omvang van de niet ontgonnen hoeveelheid goud is ongeveer bekend en dat moet ook worden meegenomen in het besluit en dat dit ook meer kan worden.

    Nationalisatie moet heel belangrijk zijn in deze contracten en Suriname moet ook vrij zijn om deze multinationals ook weg te sturen. Al het goud is van Suriname.


    Maak melding
  2. Suriname krijgt aandelen in de operaties van New Mont en Iamgold in Suriname maar,Suriname word geen 25% c.q. 33% aandeelhouder van deze multinationals.

    Tussen beide situaties, zit een wereld van verschil!


    Maak melding
  3. Het gaat goed in Suriname.
    China is zelfs bereid meer grote projecten te financieren.
    Het ene project (lees luchtkasteel) is nog niet eens gerealiseerd/gestart of het andere biedt zich al aan. Toerisme is booming vanwege werelds grootste bezienswaardigheid; namelijk de vele luchtkastelen die binnen no time als paddenstoelen uit de grond rijzen.
    Wishful thinkers beweren dat binnenkort wordt gestart met de aanleg van een HSL, die Paramaribo zal verbinden met Tapoeripa.

    Bradas nanga sisas
    un tek a jari


    Maak melding
  4. aha en er wordt ook beweerd dat er belasting wordt afgedragen over de winst.
    Toeval of niet “de multinationals bepalen zelf welk bedrag ze betalen aan belasting, gebeurt ook in Nederland en Engeland onder het mom van take it or shake it dfan verytrekken wij als bedrijf uit het land” en deze bedrijven bepalen zelf de winst door zelf de kosten te bepalen bijvoorbeeld:
    Wij kopen van het moederbedrijf die een fikse winstopslag berekent en wij huren mensen zgn professionals van het moederbedrijf tegen een torenhoge uurvergoeding welke soms US$2.000 tot US$3.000 per uur bedraagt.
    Dus hoezo belasting betalen over de winst?????????????????


    Maak melding
  5. Uiteraard moet Su eerst 420 miljoen US ophoesten voor dat men mag meespelen met de grote jongens. Niemand weet hoe de financiering rond moet komen. Deze casino overeenkomst kan wat mij betreft de prullebak in.

    Toekomstige generaties worden zo opgezadeld met schulden. Goud is een slechte investering. Waarom denk je dat Warren Buffet niet investeerd in goud. Op langertermijn zet het geen zode aan de dijk. Ik zeg ook niet dat we helemaal niets met Goud moeten doen, we hadden ook met minder genoegen kunnen nemen.


    Maak melding
  6. Zijn onze ministers wel een knip voor hun neus waard. je keurt een contract goed zonder het zelf doorgenomen te hebben. Alleen een presentatie was voldoende. Het gaat om een bedrag van bijna een half miljard aan USD$ die hetland moet ophoesten. Ik zeg niet dat we niet moeten deel nemen in de Goudbedrijven maar we moeten het goed bekijken uitdicusieren, want een half miljard USD is niet niks als we denken dat onze deviezen voorraad maar drie kwart miljoen is bij de centrale bank van suriname. Mijn hoop is op het parlement. Deelneming is goed maar we moeten geen andere financiele problemen krijgen. Misschien kunnen we wel een hoger percentage halen als we het beter bekijken.


    Maak melding
  7. hij wacht even op Ramon Abra(ka)hams. hij is even aan het uitrekenen hoeveel hij moet vragen voor de sponsoring van de verkiezing straks en……maybe voor de ‘winkels’ van zijn kids is hij nog aan het uitrekenen. You never knows!


    Maak melding
  8. OWNERSHIP:95% IAMGOLD, 5% Government of Suriname
    Rosebel Gold Mine, Suriname
    LOCATION:
    Suriname, South America
    MINE LIFE(E):
    14 years
    brada en sisa zo we pina in dit land.
    onze boeven maakt van suriname afrika van
    5%winstdeling.

    We zijn gewoon een domme volk jammer maar helaas wel.
    raadpleeg de site van iamgold


    Maak melding
  9. daarom zeg ik altijd wacht met sommige reacties hier op WKN. zie daar de stomme reactie op de “koop” van het zorghotel, wat blijkt die koop gaat niet door. dus in dit geval wees mild


    Maak melding
  10. Larry

    Suriname krijgt aandelen in de operaties van New Mont en Iamgold in Suriname maar,Suriname word geen 25% c.q. 33% aandeelhouder van deze multinationals.

    Tussen beide situaties, zit een wereld van verschil!
    maar larry wat is dan 33 % aandelen in handen hebben ben je daan niet voor 33 % aandeelhouder??? ik snap het niet je ben fiscaal jurist leg het me uit dan.


    Maak melding
  11. Aaahhh……er zit een adder in het gras? Coalitie parlementariers willen meer tijd?
    Vreemd… Er is nooit quorum..ze zijn niet op het werk….en ze willen nu per se meer tijd?


    Maak melding
  12. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1308790

    Staat dit suriname ook te wachten?

    DNA neemt uw tijd om deze zaken goed te bewaken. De =multinationals Iamgold en Newmont zullen ook zo te werk gaan. De armoede in Suriname zal hierdoor in stand blijven en suriname zal met een grote schuld achter blijven van haar deelname als men haar zaken niet grondig bestudeerd en zich door internationale expert worden ingehuurd.

    Dit is mijn bijdrage.

    Ik houd van Suriname


    Maak melding
  13. Ai….dat gaat een goeie worden.
    Als de DNA de contracten niet wil goedkeuren dan staat sekteleider in zijn onderbroek….
    Durft Panka neen te zeggen tegen zijn Baas
    …ik weet zeker van niet…..!!!

    Een interne 1982 in de maak?


    Maak melding
  14. @alleen,

    Suriname is dan 33% aandeelhouder van de gezamenlijke operatie met Iamgold in Suriname.

    Suriname is geen 33% aandeelhouder van de company Iamgold alszodanig.

    Iamgold is een robuuste onderneming met operaties in verschillende landen.En zo kan een land waarin het opereert ook een aandeel in een operatie bemachtigen.

    Hoop dat het zo duidelijk is.


    Maak melding
  15. GOUDDEAL MET NEWMONT NIET IN BELANG VAN SURINAMElogo

    In zijn huidige vorm is de overeenkomst met Newmont voor de goudreserves in Oost Suriname niet in ons belang. Waarom zou je als Surinaamse regering, in een samenwerking met een buitenlands bedrijf, minder dan 51% van de aandelen willen hebben? Maar als je bovendien de volle 100% in handen kunt hebben, waarom zou je dan genoegen willen nemen met 20%, zoals men dat nu denkt te doen. Kennelijk maakt de Nieuw Frontregering wel een bewuste keus, maar het is een keus waarbij men duidelijk niet bezig is om het Surinaamse belang te dienen, maar dat van dat buitenlands bedrijf.

    Dit is één van de zaken waarvan Jim Hok, voorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU), denkt dat het Surinaamse volk de rekening zal presenteren aan de zittende Nieuw Front regering. Hij is van mening dat uit de overeenkomst die men met Newmont wil sluiten over de goudreserves in Oost Suriname, blijkt dat de regering òf mateloos incompetent is, òf dat het NF moedwillig onze natuurlijke hulpbronnen in buitenlandse handen brengt. “In beide gevallen is het tijd om te vertrekken, want zulke regeringen hebben we niet nodig”, aldus Hok, die op 12 maart j.l. sprak in het kader van 33 jaar PALU. Deze viering was geheel geplaatst in het kader van de komende verkiezingen.

    De PALU voorman is van mening dat men simpelweg een voorbeeld had kunnen nemen aan hoe dat in de jaren ‘80 is gedaan met Staatsolie, een 100% Surinaams bedrijf. De aardolie-sector was tot die tijd bovendien totaal vreemd voor Suriname. Toch is men er toen in geslaagd om een bedrijf op te zetten dat volledig in handen is van het Surinaamse volk. En nu zijn we er allemaal trots op. De goud business is veel minder ingewikkeld en toch haalt het NF deze capriolen uit.

    We hebben met een ander groot goudbedrijf ook al een overeenkomst die allang aan herziening toe is, maar in díe richting heeft de regering tot nog toe zelfs geen enkele schijnbeweging gemaakt. “En dan willen ze nu ook de goudreserves in het Nassaugebergte uit handen van dit volk halen en aan weer een ander buitenlands bedrijf geven. Daar moeten we ze echt de rekening voor presenteren”, zegt de PALU voorzitter.

    We hebben als Suriname deze middelen hard nodig om onze eigen ontwikkeling op de rails te krijgen. De ontwikkelingsgelden van 1975 uit Nederland die nu zijn opgebruikt, zijn met medewerking van deze zelfde Fronters in 1992 uit de ontwikkelingspot gehaald en gestopt in allerlei potjes die Nederland toen belangrijk vond. Het is volgens Jim Hok duidelijk dat men toen ook al niet bezig was om de belangen van Suriname en de Surinamers serieus te behartigen, terwijl dat juist de taak is van een Surinaamse regering. Hij vindt dan ook dat het Surinaamse volksbelang niet veilig is in handen van het Nieuw Front en kennelijk ook nooit is geweest.

    Een al wat ouder bericht maar recht voor zijn raap.


    Maak melding
  16. De tijd vereist een behoorlijk vernieuwend, adequaat en doeltreffend Ruimtelijk beleid binnen handbereik te hebben in Suriname. Anders wordt het makkelijk shoppen voor alle multinationals uit landen als Europa, V.S en de Azië waar de gefortuneerde vandaan komen. Zelfs Afrikanen, Brazilianen en de Turken hebben Suriname ontdekt als het land van de duizend en een mogelijkheden om rijk te worden van de leemten in de belastingwetgeving, omkoopbare parlementariërs en economische vooruitzichten. Het wordt derhalve dringend, dat het ruimtelijk beleid van Suriname betere structuren en bestemmingen dient te krijgen. Het primitieve domein en grondbeleid van Suriname moet op de schop. Er dient een Nota, Ruimte, Domein of Grondbeleid en Wonen in de plaats te komen van het bestaande Ruimtelijk beleid. Ruimte Nota, moet de veiligheid waarborgen, versterken en zich verzekerd zijn van het behouden van de Natuurlijke Landschap en Culturele waarden van grondstof rijke gebieden; oplossen van ruimtelijke knelpunten waardoor de economie mede kan worden versterkt en het bevorderen van de Leefbaarheid en Economie van districten en Paramaribo. Bij het Grondbeleid moet de aandacht uitgaan naar een rechtvaardiger verdeling van opbrengsten en kosten van de Grond over, exploitanten, eigenaars en exploitanten, en het verhogen van de zeggenschap van de kwaliteit van de marktwerking en het ruimtegebruik op de grondmarkt…..zie hier de ontwikkeling van een tweede N.Y.. De bevordering van het maatschappelijk ruimtegebruik bij bestemmingen, maar ook bij de realisatie van de kwaliteit van die bestemming, moet leiden tot economische winst. Vanuit de sociale perspectief dient de Nota Wonen het vergroten van de kwaliteit van het wonen in de binnenlanden, de dorpsgemeenschappen, districten, buurten en stad; het creëren van maatwerk voor allen die het nodig hebben; de groene woonwensen van mensen moet bevorderd worden, de exploitant betaald dus mee; bevorderen van meer zeggenschap van de burgers in kwetsbare posities, o.a. ook eigenaren van grondeigendommen. De multinational behoort te weten dat zijn eisen gedateerd zijn, omdat een kwart van alle profijtelijke winsten die voortkomen uit de opbrengst van de grond, nooit aan hem toebehoort, maar voorafgaat aan de randvoorwaarden van de onderhandeling van wat daarboven overheidsinstantie eist voor zijn medewerking. Dat zal ook boven de 25% van de profijtelijke winsten moeten zijn voor de grondeigendommen. Het is de kunst van de Surinaamse onderhandelaar om bij elkaar 60% tot 75% binnen te halen. Dit is inclusief dat van de grondeigendommen.


    Maak melding
  17. Is er nog een grote geest onder de Surinamers die het voorbeeld van Eddie Jarap wil volgen?
    Zonde dat al het Surinaams goud wordt weggedragen en wij slaan zelf niets op!
    Straks zullen we weer zeggen dat het Chinees,Amerikaans en Canadees goud gestolen Surinaams goud is,zoals we al over de Hollanders klagen!Wie staat op?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES