Archieven over Nederlandse betrokkenheid bij Suriname niet open

32

Nederland zal archieven over de Nederlandse betrokkenheid bij Suriname in de jaren tachtig niet open stellen. Dat is de uitkomst van een vergadering hierover gisteren in De Tweede Kamer.

De SP had een motie ingediend waarmee ze de archieven wilde openen voor wetenschappers, journalisten en anderen. Volgens SP Kamerlid Harry van Bommel staan nog veel vragen open bijvoorbeeld over de Nederlandse betrokkenheid bij de staatsgreep van Desi Bouterse in 1980.

Volgens sommige bronnen was de toenmalige militair attaché op de Nederlandse ambassade, Hans Valk(foto), het brein achter de coup. Over de rol van Valk blijft onduidelijkheid bestaan. Er is wel informatie, maar die ligt opgeslagen in Nederlandse archieven die dus tot 2060 gesloten blijven.

32 REACTIES

 1. BOUTA MOET ZIJN MOND OPENDOEN!!
  Het is hem geweest samen met de nog in leven zijnde Amnesialijders die deze ramp veroozaakt heeft in Suriname.
  Wat hij en de amnesialijders nooit vergeten te doen is het revo feest elk jaar op tijd te vieren!!
  Waarom vraagt bouta de killer niet om het dossier open te maken!!
  Hij weet precies wat er in staat vandaar dat hij zijn smoelwerk gesloten houdt!


  Maak melding

 2. De documentaire over Valk heb ik gezien op de Nederlandse TV. Ten tijde van protesten van de militairen in 1979/1980 hadden enkele militairen schierlijk informatie ingewonnen bij Valk over een staatsgreep in het algemeen. Valk heeft op persoonlijke titel militaire adviezen verstrekt, doch niet wetende dat zulks daadwerkelijk zou uitmonden in een coup. Valk wist niet en kon niet weten dat enkele militairen (aangevoerd door gasten als Herrenberg, Alibux, Kamperveen etc) uiteindelijk die stap zouden nemen. Juridische gezien kan je Nederland niets verwijten. Valk heeft enkel en alleen op persoonlijk titel algemene militaire informatie verstekt. Meer niet. Wat mij betreft kunnen de archieven gewoon op straat want de Bouterse aanhang kan er niets mee.


  Maak melding

 3. @Srika

  Je baasje heeft heel veel te vrezen gezien zijn Amnestie.
  Als hij niks te vrezen EN TE VERBERGEN had ,zou hij niet om Amnestie gebedeld hebben,VERSTAAN IDIOOT!


  Maak melding

 4. Bouterse heeft zijn memoires al klaar liggen en die zullen een x-aantal jaar na z’n heengaan worden gepubliceerd. Wat vinden jullie daar nou van ?

  Nederland verleend nu wel amnestie aan zichzelf voor de wandaden die zij in 1980 hebben gepleegd en in 2060 zeggen hun nazaten; dat hebben wij niet gedaan maar onze voorouders !!!!

  Mensen, dit is de moderne wijze van onderdrukking en misleiding, maar het zal op dit moment en in dze tijd niet meer werken !!!!

  De (toenmalig)onwetende is wijs en strijdbaar geworden dus moeten de voormalige onderdrukkers voorbereid zijn op heel veel weerstand.

  Wordt vervolgd !


  Maak melding

 5. Léé dé foe léé, réé Ray n’é préé.

  Ray (een echte réé, in het Surinaams dia altijd op de vlucht als het gaat om de realiteit of waarheid). Réé takkie: matador foe stréé-léé, dat na mie, law-léé-réé. No denki dati wan sma kan winie mie oppermaster foe léé nanga stréé-léé.

  Mensen we gaan réé onze leugen-verteller even nabootsen: we nemen toch met z’n allen, niemand uitgezonderd, réé (Ray) serieus? Ja, ja, ja, hie, hie, hie, ha, ha, ha, ha, hhhaaaaaaaaaaaaaaa.
  En pasew toch ook? hhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

  Reactie m.b.t. desbetreffend artikel. De dossiers behoren openbaar te worden gemaakt. Zoniet, dan is de conclusie voor een ieder duidelijk en helder.

  Vanwege hilariteitsdoeleinde staan wij niemand in de weg om het verdonkeremanen van het dossier in te zetten voor stréé-léé. Réé, go doro dang, pasew ie no é bigieng, Ghandi fawaka moro, moro, moro, léé dé foe léé, oeng no kang préé toch!

  We benne benieuwd!


  Maak melding

 6. Ik snap niet waarom mensen zich druk maken over deze zaak, we weten in feite al alles maar het bewijs op papier, willen we zien.En wat dan nog, die klok tikt verder, niet terug. Voor mij part wordt eea bekend in 2160, allemaal oud nieuws wat erin staat. Het boeit mij voor geen donder, we moeten vooruit en niet achteruit.


  Maak melding

 7. Mensen…, de geschiedenis herhaald zich, alleen niet op dezelfde manier !!!

  Nederland komt absoluut niet weg met de opstelling van; Bouterse nu opsluiten, maar onze wandaden van 1980 (daarvoor en daarna) blijven geheim !

  De Hollanders hebben, met medewerking van het Nieuw Front, nog steeds het idee van; de Surinamers zijn en blijven toch een stel runderen, achterlijken en stommelingen, dus blijven ze ons als kuddedieren volgen !!!!

  Dit kan ik niet anders omschrijven als ‘neo barbaarsgedrag’ van een zogenaamd geciviliseerd land als Nederland.

  Deze lieden zijn vanaf de 18e eeuwse slavernij, de 2e wereld oorlog, de executie’s in Indonesie/ Papoea Nw Gunea er heel goed mee weggekomen maar nu leven we in andere tijden !

  Dong man kon koni ! En nu zijn de koni mangs boos !

  Lena van Makka Ollo, waar ben je ???


  Maak melding

 8. ik vind ,dat je bouta onmiddellijk moet oppakken bij de eerst volgende reis in het buitenland en opheldering vragen wat er allemaal gebeurt is op 8 december 1982..

  anders komen wij nooit verder..


  Maak melding

 9. Die bakra moraalridders hoeven me niets over Surinaamse politici te vertellen, ook in de Nederlandse politiek zit er tuig van het ergste soort, je moet je niet laten misleiden door hun driedelig kostuum en hun mooie praatjes, Brunsie, Somo en Bouta aan de ene kant en Bos en Rutte aan de andere kant zijn een pot nat, de Surinaamse politici beheersen het ABN misschien niet zo goed als hun Nederlandse counterparts, dat is het enige verschil!


  Maak melding

 10. NL loop juist nu zij crisis hebben in Europa de goud mijn mis. Zoals wij weten hebben de plantages NL opgebouwd dat het nu zo mooi uitziet en waarde heb. wij SURI’S worden slimmer maar NL vergeet dat wij geen slaven meer zijn en tog worden wij nog Slaverig behandeld


  Maak melding

 11. 22 DEC.2012

  @Ray,

  De door jouw gestelde conclusie laat ik voor je beleving over.

  Als deze Nederlandse regering niets te vrezen heeft, maken zij het dossier toch openbaar? Of zie ik dat verkeerd?

  Ik heb voor jou, Esmerald, Medusa en Henk Molenaar een goed advies.

  Esmerald had het enkele weken terug, op dit forum, er over, dat zij in haar omgeving geen armoede waarneemt.

  Zij vertoeft in en rondom jullie en mag ik dus concluderen dat jullie wel zo draagkrachtig zijn om een top advocaat in te huren om zodoende toch in jullie belang, uitgaande van het feit dat jullie belanghebbende zijn of uitgaande van het algemeen menselijk recht, te weten wat in dat dossier staat geschreven.

  Ik wil Esmerald, zit nu op een zonnig eilandje,zeer sterk aanraden nu het gevecht aan te gaan met de Nederlandse regering – waar ze toch zo vol van is – om inzage te krijgen in bedoeld dossier. Zo kan zij nu haar ware gezicht tonen en bewijzen geen verraad te plegen tegen een zeer geliefde binnen haar familie.

  Henk Molenaar zit vaak in Suriname en kan liever dat geld bijdragen aan het inhuren van die top advocaat.
  Advocaat Spong gaat het zeker niet Pro deo doen. Ik denk dat Spong zich niet zo betrokken voelt als jullie wel denken. Eerst met het geld op tafel!!! Dat is hollandse nuchterheid. Ik wil jullie ondersteunen met een bijdrage van een euro.

  En ik zie nu Rutte in de lach schieten en aan jullie geeft hij de zekerheid dat de degene, onder jullie, die het de komende zestig jaren nog levend volhoud, hier op aarde, zeker van de Nederlandse Regering het dossier met een lintje erbij cadeau krijgt.

  Ray wordt toch wakker en zie de realiteit, in al jouw gedaante verschijningen, in!!! Tek wang boeng owroe jari wasie!!!

  Graag 6 minpunten!!!! Henk, ik reken hierop!
  Srika


  Maak melding

 12. @ Gandhi, Als een nederlandese militair officier hoorde Valk te weten wat voor adviezen hij gaf aan buitenlandse militairen.
  Nederland heeft schuld aan, waarom laten ze de stukken tot 2060 in de archieven liggen.
  De enige die de mensenrechten heeft geschonden, dat zijn de Nederlanders, dat is een eeuwenoude kwaal van die Bakra’s en hou a.u.b. op om de regering of Bouterse de schuld van alles te geven


  Maak melding

 13. Hier heb je niet veel nodig om na te denken dat dit geen suivere koffie is…..hier keurt de slager zijn eigen vlees …..dit zijn de witte mensen die zo begaan zijn als het om mensen rechten gaan . Ja ze zijn begaan met mensen rechten zolang het geen economishe schade toe brengt en zolang het in hun straatje past. Mij kunnen deze mensen niet wijs maken……ze houden die fronters voor de gek.zij lopen nog steeds met die vlaggetjes zie de nps met die kotomissies.groen jarie nps .worden jullie wakker .suriname is aan het veranderen de witte man brengt geen snoep meer.
  Wij hebben geen snoep nodig wij hebben ontwikkeling nodig….paars wil die vis niet paars wil die hengel ….het is front die aast op die vis. Nogmaals fronters worden jullie wakker het is vijf voor tien.


  Maak melding

 14. @ Gandhi:

  De waarheid moet naar buiten, wat die ook is. Als jij en ik dezelfde documentaire gezien hebben (ik heb hem in mijn bezit) dan weet je dat Valk niet echt op eigen titel sprak. Toen de Nederlandse ambassadeur aan zijn bazen in Den Haag vroeg om hem terug te halen vanwege zijn onoorbaar gedrag en vanwege het feit dat ook merkte waarmee hij bezig was, heeft Den Haag dat niet gedaan. Het vermoeden bestaat dat Valk de opdracht had om de regering Arron omver te helpen werpen, zonder dat zijn directe baas (de ambassadeur) het wist. Zo kon Nederland schone vingers houden.

  De woorden van Bouterse aan Valk: “zonder u zou deze coup niet gepleegd zijn” (ja, ja, ook op film vastgelegd), zeggen veel.

  Dan zal blijken dat Bouterse gewoon machtsgeil was en dat die andere heren alleen uit de gevangenis wilden blijven Er zouden over een maand namelijk verkiezingen worden gehouden. Er was dus geen reden voor een coup. Die is er trouwens NOOIT!

  Maar er is meer. Ook de rol van kolonel van Tussenbroek moet belicht worden i.v.m. Brunswijk.

  Ik wil ook alles weten over Moi wana. WE HEBBEN ER RECHT OP!

  WIJ ZIJN DE SLACHOFFERS. WIJ HEBBEN GELEDEN ONDER HET MILITAIRE JUK! WIJ HEBBEN GELEDEN ONDER DE ECONOMISCHE DESTRUCTIE! DIE WAPENS EN KOGELS EN OOK DE SCHUTTERS ZIJN MET MIJN BELASTINGGELD BETAALD. IK HEB RECHT OM TE WETEN WAT ER MEE IS GEBEURD.


  Maak melding

 15. Hier heb ik pero maar een antwoord op over die dossier die nog zogenaamd zestiig jaar bewaard moet blijven…..de slager die zijn eigen vlees keurt…..kan nooit zuivere koffie zijn .

  Bouta geen tijd verliezen aan die gasten wij gaan door zonder olland en die redimusus.


  Maak melding

 16. @@Ferdinand Hossenbux inderdaad de tijd tikt werkelijk naar voren en niet terug!1 Maar die van jou tikt wel erg hard en dan wel 100 jaren sneller!! Er staat 2060 en geen 2160!! hi hi!!!


  Maak melding

 17. Dat alles in een doofpot moet blijven is een openlijke bekentenis van Nederland van haar negatieve aandeel in alles. Ook Nederland zit fout door alleen richting Bouterse haar vingers te wijzen.

  Ik heb het altijd al gezegd: Nederland is medeverantwoordelijk voor de december moorden.

  De moorden is het directe gevolg van het feit dat Nederland als adviseur voor de staatsgreep het heeft gecoacht en begeleid. Toen het daad gepleegd was, heeft Nederland zich bedacht, want….Nederland wilde ten koste van alles buiten schot blijven.

  Daarom vind ik het wrang dat vele nabestaanden denken dat het allemaal de fout van Bouterse is.

  Helaas ligt de werkelijkheid feitelijk wat ander, helaas


  Maak melding

 18. Ik denk dat als Surinamers wij recht hebben op deze informatie, de Surinaamse staat moet deze informatie verkrijgen desnoods hulproepen van de Verenigde Naties, Organisatie van Amerikaanse Staten en Internationale Strafhof om na 300 jaar slavernij nog te wachten tot 2060 is toch een krankzinnige excuus.


  Maak melding

 19. linglong
  Dat alles in een doofpot moet blijven is een openlijke bekentenis van Nederland van haar negatieve aandeel in alles. Ook Nederland zit fout door alleen richting Bouterse haar vingers te wijzen.

  Ik heb het altijd al gezegd: Nederland is medeverantwoordelijk voor de december moorden.

  De moorden is het directe gevolg van het feit dat Nederland als adviseur voor de staatsgreep het heeft gecoacht en begeleid. Toen het daad gepleegd was, heeft Nederland zich bedacht, want….Nederland wilde ten koste van alles buiten schot blijven.

  Daarom vind ik het wrang dat vele nabestaanden denken dat het allemaal de fout van Bouterse is.

  Helaas ligt de werkelijkheid feitelijk wat ander, helaas

  Het dossier dokken voor meerdere generaties is 1. Velen van deze tijd zullen het niet meer meemaken.
  Typerend voor de leeuw, “dat machtig en laf beest!

  De volgende stap is om maar verder jou grote bek dicht te houden over VIII decemberrrrrrrrrrr XVMM!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 20. Ik wil ook de waarheid!! van alle kanten!! 2060??? dan ben ik er niet meer en ook velen niet of wie weet!! mi Gado is er een andere mogelijkheid om erachter te komen?? Allen masaal naar Denhaag!! opeisen!!!


  Maak melding

 21. @Wiep-Ding
  Wat fijn!Eensgelijks.
  En verlies de CENTRALE GEDACHTE van het kerstfeest vooral niet uit het oog!

  Er zijn levende dossiers in Suriname!
  We hoeven geen 60 jaar te wachten.


  Maak melding

 22. Wiep ding, het was een geintje, 2060, dat weet ik wel,
  maar ik gaf mee 2160, dan maar nog 100 jaar verder, dacht ik zo, maar zou het morgen zijn, wat dan nog ,wat moeten we er dan mee, niets toch, we schieten er niets mee op. kow loekoe oeng srefie, wang njoeng
  jari e kong.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.