Bevelhebber Surinaams leger voelt zich niet de baas

43

PARAMARIBO, 20 dec – “Ik vind dat de bevelhebber de baas moet zijn over alle militairen. Dat is jammer genoeg niet zo.” Dit stelt bevelhebber Hedwig Gilaard van het Nationaal Leger. Er zijn manschappen en officieren die naar een andere baas schijnen te luisteren. Dat geeft een gevoel van ‘meerdere kapiteins op het schip.’ Gilaard geeft de politiek de schuld.

Het zijn de politieke bazen die een situatie van gezagsonttrekking in stand houden. Uiteraard kunnen de gevolgen niet uitblijven. “De politiek heeft het zo gemaakt. Het moet veranderen, anders zullen er altijd verschillende groepen zijn. Die valt onder die en die valt onder die. Ik ben de oudste militair en alle andere manschappen moet onder mij vallen. Ik ben mens, ik houd de lat hoog, misschien ligt het aan mij. De mij geboden ruimte mag wel veel meer”, zegt Gilaard tegenover de Ware Tijd.

Die ruimte is nodig om het leger weer op de rails te krijgen. Gilaard heeft niet het gevoel dat hij die ruimte ook krijgt. Het is publiek geheim dat er en spanningsveld heerst tussen het leger en officieren op het ministerie van Defensie. Dat is al jaren zo. De ‘politiek’, inclusief de minister van Defensie, zou hierdoor een vertekend beeld krijgen van de problemen binnen het leger. De parlementaire commissie voor Defensie wil helpen zoeken naar een oplossing.

43 REACTIES

 1. Goed gezien van Hedwig Gilaard,

  Je snapt toch ook wel dat niet veranderd word??
  Bouta heeft zelf ooit een coupe gepleegd en bang is hij nu dat het weer gebeurd op het moment dat U teveel macht krijgt zal hij er niet over peinzen de regels aan te passen, buiten dat om hebben ze in het politieke apparaat weinig tot geen verstand van besturen.

  Dat je dat even weet.


  Maak melding

 2. De frustratie van Gilaard is begrijpelijk en is een impliciete kritiek aan de president, die een prive-leger onder leiding van zijn criminele zoon Dino erop nahoudt. Net als de Surinaamse maatschappij is het nationaal leger verdeeld in pro en contra Bouterse. De psychopaat mag op zijn tellen gaan passen.


  Maak melding

 3. Het probleem met scheve verhoudingen binnen het Surinaamse leger is eenvoudig op te lossen : Het Leger Opdoeken. Het kost de staat maandelijks een paar duizenden SRD’s voor soldij en het rendement ?
  Nul komma Nul…..

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 4. Whahahahahahaha,

  Waarop wacht deze bevelhebber, op een bevel uit………..?
  Ik zou zeggen, grijp je kans!
  Jou manschappen zijn stukken jonger dan die ouwe verkaasde manschappen.

  suc6


  Maak melding

 5. Bouterse is zowel formeel als informeel altijd bevelhebber geweest. Gilaard heeft het gevoel dat hij een 5e wiel aan de wagen is. Hij is slechts een marionet. Met deze openlijke verklaring zijn de dagen van deze Gilaard wel geteld. De geheime regering van Bouterse zal wel met hem afrekenen. Misschien ligt de kogelbrief al klaar voor verzending….


  Maak melding

 6. manschappen,…3 dgn geleden zei ik ”wij gaan Tigri innemen” en toen verdwenen jullie!!!

  WAAR WAS U??

  wel Baas…wij zijn het bos ingegaan en hebben een tigri gen..men!!!

  zie hier het gemiddelde IQ van onze landverdedigers!!!

  zij “verdienen” wel een bonus, onze ouderen krijgen een….,,,,vergissing toelage,,,,


  Maak melding

 7. Deze man heeft gelijk … want zo heeft hij dus niks te vertellen over de leden van de CTU. Dit zijn o.a. militairen die hem gewoon kunnen uitlachen en zeggen dat zij niks te maken hebben met de bevelhebber.

  Dus wanneer leden van het CTU zich misdragen hebben zij ook niks te maken met de Militaire Politie.


  Maak melding

 8. Vanaf vandaag moet Gilaard ervoor zorgen dat er altijd getuigen en of surveillance camera’s in de buurt zijn en hij moet nooit en dan ook nooit iets doen dat geïnterpreteerd kan worden als dat hij er over peinst op de vlucht te willen slaan, het is hem b.v. af te raden om een weekend tasje met toiletspullen standby te hebben in huis.


  Maak melding

 9. Nou dat gaat lekker daar in die clan, kliekje hier groepje zo, en dat suddert maar voort totdat er iets geks gebeurt, ze zoeken het maar uit, die manschappen daar, daar heb ik geen hoge pet van op.


  Maak melding

 10. Bouta is een blok aan het been van Gilaard. Het is Bouterse met z’n familie die de orders uitdelen en dat is een doorn in het oog van Gilaard. Het is terecht dat opperbevelhebber
  hier een punt van maakt. Feit dat deze man in de media een dergelijke uitspraak doet is een teken aan de wand dat er onvrede heerst binnen de surinaamse krijgsmacht.

  Mocht Gilaard besluiten Bouterse middels een coupe af te zetten juich ik dat toe, mits er geen slachttoffers vallen.
  Graag snel afrekenen met deze oude opa’s. Maar goed, Bouterse ziet deze uitspraken waarschijnlijk als een bedreiging. Gilaards wees op je hoede broeder !


  Maak melding

 11. Tachtisch gezien had Gilaard deze uitpraak niet in het openbaar moeten doen. Hiermee heeft hij al de regering een brevet van onvermogen gegeven. Het had in de rede gelegen om gewoon af te treden wegens prive-omstandigheden. De vertrouwensbreuk is al een feit.


  Maak melding

 12. Wanneer zwakzinnigen gaan analyseren krijg je dus de raarste kronkels en dwaasheden.

  Hetgeen Gillaard zegt is een voorbode en warm maken van wat er komen zal.

  Het hele rommel wat front in 1992 heeft gecreëerd zal met onmiddellijke ingang ontbonden moeten worden, het is hoogtijd. Front heeft met deze daad het leger willen verzwakken, dat werkt niet meer.

  Mijn advies is, alles terugdraaien wat Suriname schaad, front voerde toch alleen uit wat in Nederland werd bekokstoofd. Momenteel zullen we enkel en alleen het Surinaams belang moeten dienen.


  Maak melding

 13. Het vermoeden bestaat dat ondergeschikte officieren zich schuldig maken aan insubordinair gedrag. Gilaard wordt gepaseerd en zijn bevelen zijn van 0 en generei waarde. De Bevelhebber blijft Bouterse. Hij is de Baas en de officeren erkennen hem als de man. Ik raad deze arme Gilaard aan gewoon zijn functie neer te leggen want er zal geen verandering in komen.

  Houdt de eer aan u zelf, heer Gilaard. U zijt van onbesproken gedrag. U hoort niet thuis in dit roversnest.

  Plato


  Maak melding

 14. Trouwens dat Gillaard dit in het openbaar communiceert kan eventueel alleen betekenen dat die verandering veels te traag gaat, blijkbaar had het wat hem betreft al gebeurd moeten zijn.


  Maak melding

 15. Tijdens de regeer periode van Venetiaan moest hij dit op gelost hebben maar hij had zijn ballen kwijt waardoor deze problemen nog door emmeren.Suriname heeft nooit een leger nodig gehad maar de intelligente NPSers moesten hun macht/ego laten zien en werd de leger opgericht.
  Nu dat alles verkeerd loopt durft die zelfde NPS haar …..niet open te doen.De NPS is nooit een partij geweest voor Surinamers maar voor een groep die alleen op bedelen uit is en niets bij draagt aan de ontwikkeling van het land.
  De landbouw,veeteelt,visserij en bosbouw hebben ze vernietigd.Poedermelk uit China, vlees uit Brazilie landbouwers die zelf moord plegen.NPSers plegen geen zelf moord die hebben geen plicht besef of verantwoordelijkheid ze leven bij de dag en genieten van het leven ten koste van een andere.


  Maak melding

 16. Onbegrijpelijk dat gasten op dit forum de schuld van het onbehagelijk gevoel van Gilaard in de schoenen schuiven van het Front. Gilaard is benoemt door deze Paarse regering en niet door het Front. Daar komt bij kijken dat het de militaire organisatie zoalswij die kennen een prima model is. Alleen wordt deze sinds 2010 in de praktijk met de voeten betreden. Gilaard zal zeker reeds informeel aan de bel hebben getrokken, maar was een roepende in de woestijn. Front heeft hier niets mee te maken.


  Maak melding

 17. Plato, alles wat mis is gegaan in Suriname, en we kunnen pakweg teruggaan tot het jaar 1970, de grote staking, de niet goed voorbereide onafhankelijk, de staatsgreep, de amnestiewet van 1992 enz. enz. Is de schuld van front.

  Front heeft dus met alles te maken.

  Je onnozele posting zegt mij dan ook genoeg.

  Ga maar googlen wat front in 1992 heeft gedaan met defensie, Gilds was toen minister.


  Maak melding

 18. @Sabidirie
  De fundementele problemen waarmee Gilaard te maken heeft zijn hoogst persoonlijk. Hij heeft niets over het verleden vermeldt. Hij legt het probleem bij de politiek. En daarmee doelt hij op de aktuele politiek. Er zijn afspraken gemaakt tijdens zijn benoeming en die worden niet nagekomen door de huidige regering. Het verband met 1992 ontgaat mij. Trouwens indien er wel srpake is van een verband met de frontregering, waarom heeft deze Paarse regering er niets aan gedaan?
  Gilaard is gewoon teleurgesteld in diegene die hem hebben benoemd. De man wordt gewoon gepaseerd en heeft niets in de melk te brokkelen. Hoe zo Front?


  Maak melding

 19. Gilaard heeft het gevoel dat hij de baas is van een stel padvinders, en dat gevoel is begrijpelijk, daar er militairen onder zijn gezag worden ontrokken, en een ander soort agenda hebben, waardoor er wrijving is onstaan, en heeft gedeeltelijk zijn gezag moeten inbinden vanwege politieke commissies, en het instellen van die omstreden CTU, waarbij er militairen ondergebracht zijn, die rechtstreeks onder het kabinet van die moordenaar vallen.


  Maak melding

 20. Wat willen we een politie alla Nederland.
  Is de enen beter dan de andere, denk erover na.
  Na mijn inziens, kan je niet kiezen uit 2 kwaden.
  1 politie opheffen voor corruptie
  2 militairen opheffen vanwegen machts misbruik

  Ik heb een oplossing!!!

  Su ik kom eraan,.

  ik heb de oplossing.
  groetjes


  Maak melding

 21. @Savioen
  Gisteren warm en zonnig weer, vandaag regenachtig, dit heeft zeker te maken met de NPS die vanaf 1970 de dienst uitmaakt. Je kijkt in een achteruit kijkspiegel en ziet daarin jezelf mi boi.


  Maak melding

 22. Er lopen heel wat criminelen rond in het Surinaams leger, laten we niet vergeten dat het Surinaamse militairen zijn geweest die de rechtstaat hebben verkracht in de jaren 80, mensen hebben gemarteld en vermoord en van Suriname een narco-staat hebben gemaakt. Per saldo heeft het leger dus meer kwaad gedaan dan goeds.
  Ik ben het dus helemaal eens met Hojot 20 december 2012 om 12:21 uur dat het Surinaams leger beter opgedoekt kan worden. Suriname heeft immers geen militair conflict met andere landen en zo’n conflict is ook niet te verwachten in de toekomst. De noodzaak voor een leger ontbreekt dus. Al het geld dat nu naar het leger gaat zou dan gebruikt kunnen worden voor een beschaafde, professionele, goed opgeleide en goed getrainde politiemacht aangevuld met een kustwacht voor de bewaking v.d. territoriale wateren.
  Costa Rica doet het al heel lang zonder een leger en dat land bewijst dat het prima mogelijk is om geen leger te hebben.


  Maak melding

 23. Gilaard heeft principes. Het moet gaan zoals het hoort, of het hoeft van hem niet.

  Ik denk dat Gilaard weg wil en dat het hem dus niet kan schelen wat er gebeurt. Misschien zijn ze ook al een tijd bezig hem weg te pesten en wil hij met rechte rug vertrekken. Hij heeft in ieder geval ballen.


  Maak melding

 24. Gilaard vraagt om problemen. Denkt hij nu werkelijk dat zijn publieke uiting in het regiem van Bouterse en zijn kornuiten op prijs wordt gesteld? Dom hoor. Binnen een jaar zullen we horen dat hij is vervangen vanwege gewijzigde beleidsinzichten.


  Maak melding

 25. Anton de Kom

  Tachtisch gezien had Gilaard deze uitpraak niet in het openbaar moeten doen. Hiermee heeft hij al de regering een brevet van onvermogen gegeven. Het had in de rede gelegen om gewoon af te treden wegens prive-omstandigheden. De vertrouwensbreuk is al een feit.
  net zo ongelletterd als gillard ben je. wie is de baas in amerika??? de chief of staff of de commander in chief!


  Maak melding

 26. Onder het regiem van de toenmalige kolonel Y. Elstak was er relatief sprake van meer discipline. Elstak was een echte bevelhebber. Het feit dat er enkele opstandige padvinders zich schuldig maakte aan muiterij, doet daar niets aan af. Gilaard, daarentegen, heeft 2 problemen: een verdeeld leger en een regering die hem stelselmatig paseerd. Sterker nog: zijn ondergeschikten hebben directe contacten met voormalig bevelhebber, Desire Bouterse, tevens President.

  Gepeupel op dit forum ziet wel een verband met Front. Hoe dom kan een mens niet zijn?


  Maak melding

 27. Ik voel mijn geen baas of ik ben de baas, laat duidelijk zien, hoe de afstammelingen van de verschillende onderdrukten in Suriname zijn nu ze zelf aan de touwtjes moeten trekken. Ze hebben deze zaken van de kolonisten diep in zich en willen anderen onderdrukken en de baas spelen, net als de vroegere meesters in de koloniale tijd dit deden.

  Westerste democratie en Trias Politica en grondwetten en internationale verdragen daar hebben ze zo te zien problemen neem. Ook het gewone volk vindt het fijn om mensen te aanbidden die niet van deze regels houden. Hoe komt het dat deze mensen het zo fijn vinden om onderdrukt te worden, zou het diep in hun genen zitten om slaaf te zijn. Als dat zo is dan zou het goed zijn dat ze een houwer krijgen en op de plantages worden gezet en gaan werken en dat de militairen met de zweep over die gasten gaat als er niet flink verbouwd en geoost wordt. Ze moeten op de cassaveplantages te werk worden gesteld en de zweep moet flink tegen hen worden gehanteerd.

  Wat een gezeur over baas of geen baas en leren jullie je aan wetgeving en regels van de grondwet te houden en dat iedereen daar ondergeschikt is.


  Maak melding

 28. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom er geen controle, discipline en respect aanwezig is, deze wordt ondergraven door de politiek maar ook door hun leiders.
  Je krijgt inderdaad het verdeel en heers politiek.


  Maak melding

 29. Beste heer Gilaard,
  Wat ben je onnozel? Sinds 1980 is er maar één bevelhebber voor het leven in SU. En hij heeft zichzelf in die goddelijke functie benoemd. Nu is hij ook (democratische gekozen) ‘bevelhebber’ van het parlement van SU, en daar valt jou NL (via de minister van defensie) ook onder.
  Heb je zijn verklaring omtrent de standrechtelijke executie van 15 prominente broeders op 8 december 1982 goed tot je laten doordringen?
  Wees op je hoede, laat hem niet in een toestand van verstandsverbijstering constateren dat de huidige bevelhebber ‘op de vlucht is’! Want hij weet als geen ander waartoe een kwaadwillige leger toe in staat is!!


  Maak melding

 30. Gilaard acht ik niet in staat tot het plegen van een fysieke coup. Daar heeft hij de ballen niet voor. Hij is te beschaafd. Ik zou hem adviseren dat ook na te laten, omdat menigeen die dat getracht hebben, dat met de dood hebben moeten bekopen: Hawker, Lachmon, Ormskerk alias Bikkel, en Horb. Het is wel verstandig de functie gewoon neer te leggen. Het is ondoenlijk te werken in een dergelijke anarchistische organisatie.


  Maak melding

 31. De huidige bevelhebber zal nu spijt hebben van zijn uitspraak want baasje bobo voelt zich nu bedreigd en hij wordt binnen de kortste keren vervangen of hij wordt ge-horbt. Beter zo snel mogelijk ergens politiek asiel vragen.


  Maak melding

 32. De machtigste man in Suriname is Dino Saurier met zijn veligheids- en inlichtingendiensten. Hij verzamelt alles over iedereen (die er toe doet). Na enkele jaren gaat de zwartpost plaatsvinden.


  Maak melding

 33. Suriname heeft zeker één leger nodig ,maar geen leger voor oorlogen tegen andere landen of tegen ons zelf “maar voor bv grens bewaking tegen indringers.
  Tijdens het periode van verdeeldheid (nedland heerschappij) is ons geleerd om verdeeld van elkaar te leven en niet in de manier van mentaal of nationaal denk eenheid,’mijn zwarte broeders en zusters die slachtoffers van die verdeeldheid geworden zijn bevinden zich in een herkennings vertrouwen in die manier van geloven in de goede dingen die wij voor elkaar kunnen doen met die verstande het vertrouwen in elkaar terug te vinden .
  Politiek heeft altijd en zal altijd kenmerken van corruptie,wanorde,partijdigheid,verdeeldheid met zich mee dragen.
  Het ligt dan in de handen van de leiders hoe zij één draai aan die zwakke elementen zullen aanwenden om die kern tot één maatschappelijk sociaal orde te realiseren’,het zal niet eenvoudig zijn,.
  Wat ik uit het boven staande nieuws begrepen hebt is dat de bevelhebber zeggenschap over het Su leger wil hebben om verdeeldheid en verwaring onder de manschappen van het su leger te verkomen.
  Ik hoop dan dat zijn bedoeling gericht mag zijn op grens bewaking op de vier hoeken van Su (n.z.o.w)om plundering van het land te verkomen en als volks bescherming tegen indringers.
  Het word tijd dat Su zijn standpunten duidelijk maakt ,maar eerst die eenwording onder en voor elkaar.


  Maak melding

 34. ik ben het helemaal eens met deze officier, deze weet de plaats in het leger, en dat er inderdaad maar één kaptein op een schip moet wezen, top.

  schoerpioen


  Maak melding

 35. Als ik het goed hebt wordt de positie van de bevelhebber en de president wel genoemd in de grondwet van Suriname. Als het gaat om puur militaire aangelegenheden in tijden van vrede dan is Gilaard de man die de lakens uitdeelt. Indien het gaat om cruciale beslissingen i.g.v. noodtoestand dan heb je zoiets als de ‘primes inter pares'(de eerste onder de gelijken). Alsdan beslist de president in overleg met de bevelhebber.
  Wat wij nu zien gebeuren is dat in de dagelijkse praktijk de bevelhebber zijn taken niet kan uitvoeren simpelweg omdat er groepen of individuen zijn die zijn gezag negeren en ondermijnen. Deze lieden verschuilen zich achter de voormalig bevelhebber, Bouterse. Laatstgenoemde heeft tal van spionnen en handlangers die fungeren als informant of executeur.


  Maak melding

 36. Over tactische uitspraken gesproken.
  Waar vallen die one man show van Bouterse in ocer onder?
  Waar vallen die ondiplomatische uitspraken van lackin onder?
  waar is de transparantie en democratie die op de politieke podium werden beloofd.


  Maak melding

 37. De bevelhebber is verplicht iedereen die niet naar zijn bevelen handelt uit functie te zetten en te schorsen. het leger, een leger is immers een gezagsstructuur waarin de bevelhebber er immer op moet kunnen vertrouwen dat bevelen opgevolgd worden. Bij onuitvoerbaarheid zal de bevelhebber immer direct geïnformeerd moeten worden. Iedereen die hier niet aan voldoet moet buiten de orde geplaatst worden.

  Is dit het begin voor een staatsgreep of muiterij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.