SP: vragen over betrokkenheid Hardjoprajitno bij affaire Ormskerk

69

De SP in de Tweede Kamer wil opheldering over de vraag of de Amsterdamse restauranthouder John Hardjoprajitno betrokken is geweest bij de mishandeling en dood van de Nederlandse oud-militair Fred Ormskerk in mei 1980 in Paramaribo. Dat meldt AT5.

Hardjoprajitno is een van de sergeanten die de “Groep van 16″(foto) vormden die op 25 februari 1980 de door sergeant-majoor Desi Bouterse geleide staatsgreep in Suriname uitvoerde, de zogenoemde Sergeantencoup. Aanleiding voor de schriftelijke vragen is het deze week verschenen boek ‘Bikkel’ van Vrij Nederland-journalist Rudie Kagie.

In dit portret van Ormskerk worden drie getuigen aangehaald die verklaren dat Hardjoprajitno destijds betrokken was bij het verhoor van de Nederlander. Ormskerk werd toen zo zwaar mishandeld, dat hij de volgende ochtend dood in zijn cel werd aangetroffen. Volgens de zender ontkent Hardjoprajitno zijn betrokkenheid bij de zaak. Lees verder op AT5.

69 REACTIES

 1. =Ik zou zeggen, laat men bij een ieder die in 1980 Amnestie heeft gekregen, het weer intrekken dan zul je zien hoe de poppen zullen dansen.
  =Men gaat alleen vanuit 1982 werken, terwijl er veel meer is gebeurd in 1980.

  =Die groep van 16 heeft ook vuile handen als die van 1982.


  Maak melding

 2. Ex-sergeant John Hardjoprajitno u zit diep in de problemen.Nu zullen er slapeloze nachten aanbreken.
  U kent de Nederlanders toch wel op dit gebied,hoop ik?
  ZE BIJTEN ZICH ERIN VAST!U bent de pisang!
  Ik wil in geen geval in uw schoenen staan!


  Maak melding

 3. Als men de eigenaar van de ezel niets kan maken wordt de ezel nu gepakt.De wolven huilen mee.Een ding staat vast de zwarten hier met hun witte meester zal niet in staat zijn iets te veranderen.De opvoeding van een witte verschilt hemelsbreed met de opvoeding een zwarte.Er zit een beschaving verschil van 200 jaar in het voordeel van de witte mens.Denk daar aan.


  Maak melding

 4. @Bad Santa
  Vandaar dat er die tijd zo weinig kraukrau,plengpleng telo en pietjel in Suriname te vinden was!
  Javanen hielden zich ook bezig met martelingen!


  Maak melding

 5. Weer zoiets, en ik vraag me af wat nu, wordt die john H nou aangepakt, en dan hoe verder, die kerel zit al een tijd in Ned weten we toch, ik vind het allemaal gelul en gezeik, 1 ding is zeker met die John H gaat niets gebeuren, want eea gaat tijd in beslag nemen, was ie er wel bij of niet, de klok tikt verder, dus kow lieb a torie, en we praten over bijna 33 jaar geleden, baja oeng djiem wang brikkkkkk.


  Maak melding

 6. @Bad Santa & MEDUSA:

  Als een Javaan vanuit Suriname naar Nederland vertrok werd steevast het nummer ‘Kotek Kotek Kotek’ afgedraaid en wel steevast met dit gedichtje vooraf.

  Er staat een hondje voor het hek,
  Men een briefje in zijn bek
  En op dat briefje staat geschreven
  Lang zal Min in Nederland leven

  Dit alles gevolgd door het liedje:

  KOTEK, KOTEK, KOTEK,

  @CNN: Natuurlijk restaurant KOTEK.
  Voor al uw Javaanse gerechten.


  Maak melding

 7. Hardjo,
  Jij bent bij de duivel te biecht gegaan. Zo zijn ze! Wanneer zij niet meer van jou kunnen profiteren hangen zij jou vroeg of laat toch aan de schandpaal. Zij hebben geen troeven meer! Een staatssecretaris hebben zij ook op lafhartige wijze de boot afgehouden. Suriname/Lelydorp is the best place for you to be.


  Maak melding

 8. Paraman: Wat is er lafhartig aan een antecedentenonderzoek? Als daaruit blijkt dat je fout bent geweest, dan ben je fout geweest! Wegwezen dus! Hadden ze in Suriname maar een antecedentenonderzoek. Dan kon deze regering en de helft van de DNA-leden ook opzouten!


  Maak melding

 9. Als ik die boven vermelde nieuws lees ,valt mij op dat Ormskerk een surinamer was met nederlandse paspoort die in nederland zijn militaire opleiding gevolg had,maar door die incident nederlander genoemd word,”maar als hij een misdaad begaan zou hebben een surinamer genoemd zou worden.
  Nederland probeert op elke manier zich in surinaams aangelegenheid te bemoeien en de slachtoffers als midden punt te gebruiken, terwijl het nederland is geweest die met het opzetten van een coup in Su is begonnen en Su soldaten daarvoor gebruikt hebben om ‘als het fout zou aflopen ‘niet zelf de schuld te dragen ,maar de Su soldaten de schuld toe te werpen.
  Nu dat bouterse andere stappen ondernomen heeft word hij als hoofd verdachte aangewezen en dat om politieke redenen”,het is duidelijk dat nederland een surinamer wilde gebruiken om Su en surinamers in onderworpenheid te houden onder een militair gezag waarvan nederland het voor het zeggen zou hebben in Su,’nu dat de zaken niet naar plan zijn verlopen worden er verdenkingen,beschuldiging richting Su,regering en bevolking van nederlands zijde toe geworpen.
  Wat ik een kwalijke zaak vind is dit ,’,dat er nog steeds surinamers zijn die naar de minderwaardigheid mentaliteit van nederland vast houden en hun land en volk onder die normen wil doen denken en leven”,maar dat kan van het huidige Su regering niet gezegd worden daarom die mentale aanvallen vanuit nederland .
  Nederland wil duidelijk Su weer in hun macht ,”mijn antwoord is:”vergeet het maar

  Als een surinamer niet doet wat nedland wil dan is hij/slecht
  Als een surinamer een prestatie dat ten voordele van nederland is presteert ,’dan is hij/zij een nederlander”,wat een huigelaars,”dus alles wat een Su voor zichzelf en landgenoten zou doen ,maakt hem slecht ,en alles wat hij ten voordele voor nedland zou doen ,maakt hem goed en word hij nederlander genoemd.
  BULLSHIT.
  IK BEN EEN SURINAMER MET OF ZONDER NEDERLANDSE PASPOORT.


  Maak melding

 10. Hardjoprajitno dacht hoog en droog in Nederland te kunnen leven met al het misdaadgeld.

  Zo corrupt dat het menselijke rechtssysteem werkt, zo waarlijk en zwijgzaam doet HIJ DE HERE JEZUS ZIJN werk.

  Daar waar het menselijk vermogen ophoudt, daar waar het leed niet aan te zien is, daar grijpt HIJ, DE HOOGSTE RECHTER JEZUS in.

  Zie, wij mensen kunnen veel doen, wij mensen denken door kennissen in Suriname alles te kunnen bereiken, maar dat is altijd tijdelijk.

  Het kwaad zal zichzelf altijd vernietigen.

  Het menselijk verstand reikt helaas niet zover omdat wij altijd denken voor alles en iedereen te staan, helaas beste broeders, de mens wikt en God beschikt.

  Ooit eens meegemaakt dat dergelijke monsters na dit soort praktijken vrij en blij hebben kunnen doorleven?

  Het moment dat de crimineel denkt dat iedereen alles vergeten is, komt HIJ, de hoogste RECHTER, DE HERE JEZUS in beeld.

  Sterkte aan nabestaanden!


  Maak melding

 11. dan mag de Lieve Heer wel haast maken, want DADA zit in de nadagen van zijn crimi carriere en gaat hij straks de pijp uit om vervolgens zijn straf in de hel uit te zitten met….

  ………. veel bier & lucifera ……… 🙂


  Maak melding

 12. Een Surinaamse militair die doet wat hem is opgedragen en zie daar sommige surneds hangen hem gelijk aan de hoogste boom.Een echte Nederlandse militair die nog ergere opdrachten heeft gehad in Indonesie die wordt met rust gelaten.
  Nu op teletext:Indische desserteurs(blanke militairen)gaan in beroep omdat ze niet wilden deelnemen aan de opgedragen slachtingen van onschuldige Indische burgers,ze werden toen veroordeeld voor dessertie.Ach ja ze zullen wel monddood gemaakt worden.
  Laat de SP zich daarmee gaan bezig houden ipv een Indische Surinamer ,die hier asiel kreeg.

  En weer lopen de negers blindelings achter hun slavendrijvers aan.


  Maak melding

 13. Is het de SP van onze Harry van Bommel die af en toe een aai geeft aan die paarse amnestie cubje.
  Wie kan zich Philomena Bijlhout nog herinneren?
  Dit is de tol die jullie moeten betalen voor het schenden van de mensenrechten in Suriname.
  opvallend dat die paarse schoften het niet ovet de vader van maxi hebben in deze kwestie.


  Maak melding

 14. @pasew en overige forummers, Odi odi.

  -Dan mag de Lieve Heer wel haast maken!!!

  En dit zegt (Gala):
  De militairen die via de amnestiewet het rechtelijke strafproces hebben gestopt zullen in de hel belanden.

  Hennep neemt eigen crematorium in gebruik (16-12-2012 Bron-StarNieuws)

  En als je op deze aardkloot Gecremeerd wordt, kan je daarna in de “Hel” belanden als “Zondaar”?


  Maak melding

 15. Ormskerk was in Su teruggekeerd in opdracht van nedland om een tegen coup op te zetten omdat bouterse geweigerd heeft in de voetstappen van nedland en van die dubbele spel dat door nedland gespeeld word af te komen


  Maak melding

 16. Bouterse was dus niet meer van belang en moest dus uit de weg geruimd worden,en het liefst door een landgenoot.”,dan geven wij elkaar de schuld ,terwijl de echte schuldige op de achtergrond blijven ,namelijk nedland.


  Maak melding

 17. Een meervoudige moordenaar die mensen zonder proces vermoord zet nu de rechtsgang in Suriname naar zijn hand om uit de gevangenis te blijven.
  Bananenrepubliek.
  Iedereen is schuldig behalve die moordenaar president van jullie.


  Maak melding

 18. Fer, odi op deze regenachtige zondag!

  tjek deze,

  sra = Hardjoprajitno!!!!

  wij gaan hem niet gunnen een ,,bierplezier met lucifera,,…ook zijn ziel houden wij hier in gevang 🙂


  Maak melding

 19. Pasew
  Mijn ziel is niet van jou en zal nooit van jou worden”ook al zou je mij doden dan nog zal ik niet van jou worden'”doe wat jij moet doen en zeg wat jij wil op deze regenachtig dag ,’bij mij en vrienden staat jij als verader bekend”,luister pasew ju na Wang koelie mi na wang crioro en jou denkwijze en mentaliteit zijn niet het zelfde en ook nooit overeenkomen ,dus,houden zo.


  Maak melding

 20. Die jongen noemt mijn land bananen republiek”:op de ene moment noemt hij/zij su zijn land en bevolking,’en op een ander moment zegt hij dat Su en surinamers de paarse aanhang is.

  Jonge wat is er met jou aan de hand”,’kan jij jou zin niet krijgen ?.


  Maak melding

 21. @sra,
  jongen je weet echt alles zo goed te verwoorden over die periode.Waarom ga jij niet naar su om dit alles aan de krijgsraad te vertellen? dan krijg je misschien eindelijk de bal aan het rollen…odi


  Maak melding

 22. @Bad Santa.
  Hebben Surinamers ook aan de politionele acties meegedaan in Indonesie? Heeft Harjoprajitno misschien daarom wraak genomen door Ormskerk een draai om zijn oren te geven?
  Spiet kong!


  Maak melding

 23. @MEDUSA
  Het was kennelijk bijltjesdag.

  Hoeveel Javanen heeft Ormskerk een nekschot gegeven op Java? Javanen geloven in zoiets als wederkerigheid, dat kennen negers niet.


  Maak melding

 24. @blaka bakra
  Als het bij dat antecedenten onderzoek blijft,geen man overboord.Maar als blijkt dat deze man indirect betrokken is/was bij de politieke moord op een oud-militair en Nederlander Fred Ormskerk …. nou dan zou ik mij indien ik in de schoenen van John Hardjoprajitno stond ernstig zorgen maken.


  Maak melding

 25. En Johnny,ik vind je wel heel erg naief!!
  Je werkt indirect mee aan het verhoor c.q.marteling van een lid van de vijand en je vlucht naar de vijand en houdt je daarna niet eens schuil.

  DE DRUIVEN ZIJN ZUUR!
  JE BEVINDT JE IN HET HOL VAN DE LEEUW.

  Optioneel is,de pindazaak te verkopen,z.s.m. en wel ongemerkt via Parijs/Cayenne naar Suriname te vluchten en het PSA document aanvragen aldaar.
  Want jij krijgt geheid P.R. de Vries,de luis in de pels van elke verdachte,op je dak. 😛


  Maak melding

 26. @Bakapasi_boi
  @MEDUSA
  Het was kennelijk bijltjesdag.
  Javanen geloven in zoiets als wederkerigheid, dat kennen negers niet.

  EN HOLLANDERS GELOVEN IN GERECHTIGHEID!
  KENNELIJK WORDT DE BIJLTJESDAG VOORTGEZET;VOOR HARDJOPRAJITNO DUURDE EEN BIJLTJESDAG MAAR 24 UUR!


  Maak melding

 27. @Bakapasi_boi
  @Medusa
  Welke gerechtigheid?

  JUIST!Sebrenica en de politionele acties.
  Dat zal Hardjoprajitno ondervinden;dat waren jij en je soortgenoot Prajitno blijkbaar vergeten..
  Het is blijkbaar moeilijk je dat uit te leggen.
  DAT ZAL ZICHZELF automatisch VERDUIDELIJKEN.


  Maak melding

 28. Gezien het feit dat dit door Dirty Secistische Harry is aangebracht moet je je afvragen of dit niet een scenario is om de man naar SME te laten uitzetten voordat hij ook uit de school klapt. Daarom moet hij hier veroordeeld worden. Zit hij gelijk in bescherming tegen de lange arm van …


  Maak melding

 29. Dus je pleegt een coup om die zogenaamde blanke onderdrukkers buiten de deur te houden en vervolgens woon je lekker in Holland.
  Bijlhout ook het zelfde verhaal.


  Maak melding

 30. Het is evident dat er in Nederland vele oorlogsmisdadigers en moordernaars van verschillende landen vrij in Nederland rondlopen. Hardjoprajitno geldt toch als een verdachte van de 8 december moorden???


  Maak melding

 31. @sra, ik weet dat je een man bent. Maar als je jou tekst nog een keer leest en goed gaat nadenken wat er allemaal gebeurd dan zul je misschien anders reageren.

  =Ik zal het nogmaals schrijven:: Ik zal al het negatieve afkeuren, maar de Surinamers zijn zelfs verantwoordelijk voor wat er in het land gebeurd.

  =Als een amerikaan mij komt vragen om een Surinaamse president te vermoorden en ik doe dit, ben ik verantwoordelijk, en niet die Amerikaan, omdat het moeilijk wordt in de rechtbank.
  =Als Surinamer hou ik dan niet van mijn eigen mensen, maar handel voor eigen belang. Helaas zijn zij allen teleurgesteld.


  Maak melding

 32. @ Bakapasi_boi
  Ik wist niet dat javanen principes hadden. Ik geloof dat niet want als ik kijk naar hun politieke leiders zoals Soemita en Somohardjo dan zie ik mensen die maar al te graag bereid zijn om hun loyaliteit en principes te verkopen aan de hoogste bieder.


  Maak melding

 33. @ Paranam
  Wat doet een Surinaamse revolutionair in een land dat ons volgens MC/NDP principes 300 lange jaren heeft uigebuit? Waarom zoekt hij zijn heil niet in ondersteunende landen als Cuba, Greneda, Nicaragua, Noord-Vietnam en het land van President Sopiang waar de oppositie wordt onderdrukt en de gemiddelde burger ongeveer $5.00 per dag verdient?


  Maak melding

 34. Carl Breeveld wil president worden van Suriname. Hij beweert dat hij weet welke wegen hij moet bewandelen. Ik vrees dat Carl de surinaamse politiek schromelijk onderschat. Ten eerste zal hij het moeten opnemen tegen Brunswijk en Somohardjo, want die willen naast Bouterse ook president worden. Wat dat betreft hebben zij meer kans dan deze arrogante Carl Breeveld. Vervolgens is de vraag of de NDP wel een presidentschap van deze dominee wel zien zitten? Maatstaf voor de NDP is wel dat je niet van onbesproken gedrag hoeft te zijn. Je moet je wel krachtig te weer kunnen stellen tegen Nederland. Wat dat laatst betreft heeft Carl Breeveld al bewezen dat hij geen tegenstander is van de Amnestiewet. Sterker nog: Carl heeft Nederland al op de vingers getikt door te eisen de documenten vrij te geven. Op deze wijze kan ik niet anders concluderen dat Carl solliciteert naar een functie binnen de NDP. Begrijpelijk want zijn DOE partij is op leven na dood!


  Maak melding

 35. De SP in de Tweede Kamer wil opheldering????

  De SP moet niet ZEUREN!
  Omskerk was ook 1 van de mannen, die in naam van de koningin te Rawagede dood en verderf moest zaaien, althans ook heeft gezaaid. Aan die naweeën heeft de SP m.i. al de handen vol. Laat Suriname en de Surinamers maar met rust!


  Maak melding

 36. Ira
  Dan heb ik ook een voorbeeld voor jou’,:als jij iemand vertrouwd en zijn woord uit vertrouwen aan neemt maar blijkt dat die persoon misbruik van jou vertrouwen in hem/haar gemaakt heeft ,wat zou jou stelling ten opzichte van die persoon zijn en hoe zou jij tegen die persoon aan kijken , hoe zou jou vertrouwen ten op zichte van die persoon zijn als jij erachter ben gekomen dat die persoon van jou vertrouwen misbruik gemaakt heeft en dat die persoon helemaal niet te vertrouwen is maar jou eerder in het verderf stort of jou als zwarte schaap gebruikt.
  En als jij weet dat ik een man ben en het voor mijn land en volk opneemt dan had jij een ander vraag aan mij gevraagd en niet met een minder waardigheid denk patroon naar mijn zijde toe.

  Ira,ik ben een surinaamse man die niet bang is om de goede dingen die in mijn land ondernomen word met een positief gebaar aan te moedigen”,ik ben geen meeloper van hen die altijd negatief over mijn land,volk,regering wat te zeggen hebben “,dat jij geen surinamer/se ben is mij duidelijk.


  Maak melding

 37. Jou argumenten zijn dom,zwak en gebaseerd op insinuatie, kom met feiten yu kaw.
  Van Bommel maakt gebruikt van zijn politieke recht op kamer vragen te stellen.
  Als jij trots bent op de regering in Suriname die onder leiding staat van gewetenloze moordenaars en drugs criminelen moet jij weten, er zijn heel veel tegenstanders van jou.criminele paarse bende en dat is een feit waar jij mee moet leren leven.
  Bouterse houdt.jullie een ontwikkeling en vooruitgangs worst voor die op gebakken lucht is gebaseerd.


  Maak melding

 38. CTU-leden bedreigen burger met de dood en vallen agenten aan!
  ============================================================

  Die matties van paraman zijn weer eens tekeer gegaan in het weekend!

  Zaterdag nacht heeft zich een voorval afgespeeld op de kruising van de Mirandastraat en Lima Postraat.
  Daarbij hebben twee leden van de CTU (Counter Terrorism Unit) een man uit zijn auto gesleept, bedreigd met twee vuistvuurwapens en daarna ook met de dood bedreigd.
  “No span, fosi kerst yu o vermist. Dan mi e seni yu leki wan kerstpakket”, waren de woorden van hen richting de burger.

  Deze was op de kruising vanwege de verkeerssituatie gestopt. De CTU-leden reden vlak achter hen en scholden de man uit toen hij was gestopt. Toen de burger terugsprak, werd hij hardhandig aangepakt.

  Na de daad is de burger aangifte gaan doen, terwijl de CTU-mannen zich naar het Waterkant begaven. Twee agentenvan bureau Keizerstraat, die op aanwijzen van de bedreigde burger, zich richting Waterkant begaven voor onderzoek van de zaak, werden ook belaagd door de CTU-mannen.
  Ze gaven aan van de CTU te zijn en geen verantwoording af te zullen leggen aan de politie.

  De CTU-leden wilden wegrijden, maar de politie probeerde hen te blokkeren met de prowagen en de Militaire Politie in te schakelen.
  Ze probeerden toen in te rijden op een agent. Deze sprong weg, maar kreeg daarbij een verwonding aan zijn been. Hierna zagen de mannen kans om weg te rijden.

  In deze zaak komt er een diepgaand onderzoek, welke geleid wordt door de recherché van Nieuwe Haven.
  Ook intern binnen de CTU is er een onderzoek gaande of de mannen werkelijk schuldig waren. De CTU is een speciale unit die rechtstreeks onder de president valt. Dino Bouterse, zoon van president Desi Bouterse, is een CTU-topper.
  bron: dagblad Suriname

  Pure machtsvertoon.


  Maak melding

 39. Mi gudu switi (sra-JUDESKA):

  Die ongeschoolde criminele CTU (MATTIES) van jou, zijn weer bezig geweest.
  Hun inspiratiebron en werkwijze hebben ze zeker vanuit Haitie. De alom bekende TOMTOM MACOUTE.

  Je bent wederom gewaarschuwd mijn switi gudu (sra-JUDESKA).
  Je mag geen enkele omgang hebben met zulke criminelen.
  Anders gaat jouw ‘ziel’ via de ‘Oven’ van Hennep naar de ‘Hel’.

  En ga nu als de bliksem verder neuzen, wat die Javaan verder in SU. heeft uitgespookt.


  Maak melding

 40. In de tijd van de Tris moest een militair of lid van gewapend macht durven om te zitten zuipen in zijn militaire kleding, nu mag alles ieder voor zich, het is toch te gek voor woorden dat crimineel Bouterse en zijn criminele zoon de leiding hebben over CTU.


  Maak melding

 41. de wolf en zijn zoon alias pappa doc en baby doc “regeren” in SU..
  je moet toch wel niet goed zijn in je hoofd om zulke criminelen te koesteren…
  Sarie torie hoor….
  schaamteloze honden…..


  Maak melding

 42. Bouterse durft niet op te treden tegen mini-ster Abrahams.
  Abrahams doet wat hij wilt.Alle opdrachten van zijn ministerie gaan naar bedrijven van zoon of dochter of zoon en dochter.
  Dus miljoenen dollars van het land wordt weg gesluisd in de familie.
  Bobo Bouta…..kijkt en kijkt en denkt boy tik fi yere ,..pé ye wroko na drapé ie musu fu njang


  Maak melding

 43. Maandag 17 december 2012 om 11:10 uur, door GMAP
  Jou argumenten zijn dom,zwak en gebaseerd op insinuatie, kom met feiten yu kaw.
  Van Bommel maakt gebruikt van zijn politieke recht op kamer vragen te stellen.
  Als jij trots bent op de regering in Suriname die onder leiding staat van gewetenloze moordenaars en drugs criminelen moet jij weten, er zijn heel veel tegenstanders van jou.criminele paarse bende en dat is een feit waar jij mee moet leren leven.
  Bouterse houdt.jullie een ontwikkeling en vooruitgangs worst voor die op gebakken lucht is gebaseerd.

  Wat onze president wil doen gaat jou geen hol aan. Houdt jij je maar bezig met jou stinkende gelijknamige polen..


  Maak melding

 44. Maandag 17 december 2012 om 13:26 uur, door GMAP
  In de tijd van de Tris moest een militair of lid van gewapend macht durven om te zitten zuipen in zijn militaire kleding, nu mag alles ieder voor zich, het is toch te gek voor woorden dat crimineel Bouterse en zijn criminele zoon de leiding hebben over CTU.

  Tegenwoordig mogen ook zoals Hooss spelen met gelijknamige polen. Bah!


  Maak melding

 45. De moor Hardjoprajitno heeft zijn werk gedaan, de moor mag gaan! Hij is niet meer nodig om Bouterse een hak te zetten. Doorgaans houdt men wel van het verraad. De verrader wordt vroeg of laat wel aan de schandpaal genageld. Vroeger mocht Brunswijk ook zonder visum en wel tij en ontij Schiphol aandoen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.