Ook ministers en parlementariërs krijgen meer loon

44

PARAMARIBO, 13 dec – Leden van regering en parlement mogen op meer loon rekenen. De loonsverhoging van tien procent voor ambtenaren wordt ook aan hun inkomens toegevoegd. De speciale wettelijke voorzieningen zijn al getroffen, wat er op wijst dat het bestuur er als de kippen bij was.

Al meteen na de bekendmaking van vicepresident Robert Ameerali, is gepaste wetgeving geslagen. Volgens Ameerali zouden de ambtenaren tien procent extra loon ontvangen. Dit was nog net genoeg om geen al te grote schokgolven te veroorzaken in de economie. Eerst zijn de lonen van de hoogste functionarissen aangepast, omdat het inkomen van ministers daaraan gekoppeld is. Volgens de Ware Tijd krijgt een parlementariër omgerekend ongeveer vierduizend euro.

President Desiré Bouterse ontvangt voortaan per maand zo’n negenduizend euro. Ameerali zit er net even onder. Ministers mogen elk maand ongeveer vierduizend euro verwachten. Parlementariër Anton Paal vindt het hoog tijd dat de salarissen van ministers losgekoppeld worden van het ambtenarenloon. “Want het lijkt erop dat we iedere keer duimen als de CLO (ambtenarenvakcentrale, red.) bezig is te onderhandelen over loonsverhoging.”

44 REACTIES

 1. Ik vraag mij af of het salaris dat deze heren van het kabinet ontvangen niet teveel is van het goede gezien de salarissen die een ambtenaar (werkvloer) en leerkrachten ontvangen.
  Ik vind het een schande dat het hoogste salaris 10 tot 20 keer het laagste salaris is van een ambtenaar / leerkracht. daarbij opgeteld de declaraties en overige zaken die het bedrag nog hoger laten uitvallen.
  Schande schande schande.
  Gezinnen (arme)moeten in Suriname rondkomen van nog geen 600 SRD per maand


  Maak melding

 2. Het wordt als maar erger in Suriname!!
  Somo,bouta ,Parmessar, die zijn dus verzekerd van hun zakgeld,baasje die gaat strakjes bij broer obiang op bezoek,Somo gaat kerst vieren in Djakarta met Amina liefje en Parmessar die gaat ergens bananen zaken regelen…..erg heel erg,TRIEST allemaal!!


  Maak melding

 3. 13 december 2012

  Maar Henk Molenaar,

  Sinterklaas is voor jou toch de ‘goed-heilig-man’. Iemand die toch nooit iemand kwaad doet of kwaad heeft gedaan? Eindelijk spreek je toch jouw eigen waarheid.
  Srika


  Maak melding

 4. Als je de lonen zou omzetten naar productiviteit mie boi……
  In SU wordt je als politicus rijkelijk beloond voor het niets doen, liegen en bedriegen.
  Gratis cursus te volgen : Hoe wordt ik een “goede”crimineel…


  Maak melding

 5. @Srika

  Henk Molenaar bedoeld gewoon’DE SCHIJNHEILIGE SINTERKLAAS BOUTA EN ZIJN PAARSE KNECHTEN’.

  Probeer ook een keer tussen de regels te leren lezen ,okay!


  Maak melding

 6. Jan met de pet werkt harder in Suriname om het hoofd boven water te houden terwijl parlementariers vastgeplakt met cetabever aan hun stoel geen moer presteren vangen rianteeeee salaris voor hun parlmentir(liegen) werkzaamheden.


  Maak melding

 7. Henk Molenaar,

  Eerst wil je vakbeweging oproepen om de straat op te gaan voor meer loon en om Bouterse het leven zuur te maken en nu de ambtenaren (inclusief,
  ministers e.d.) meer loon krijgen noem je Bouterse
  Sinterklaas?
  Het is ook nooit goed he?
  Wist je dat meer dan helft van de Surinaamse beroepsbevolking ambtenaar is?
  Al deze mensen krijgen dus salarisverhoging.
  Zou je dat juist niet moeten toejuichen?
  Want dan kan dat ambtenaartje uit commewijne niet
  1 broodje bakkeljauw kopen maar 2 of 3 en dan hoeft de vakbeweging met haar leden ook niet de straat op te gaan.

  Of niet???


  Maak melding

 8. Inderdaad en er volgt nog veel meer.
  Het geld stroomt binnen bij Sinterklaas en 2013 zal Bouterse niet alleen Sinterklaas zijn maar ook kerstman. De nieuwe deal met de goudmaatschappijen zal
  Suriname nog meer inkomsten opleveren dan kunnen de beloftes met eigen middelen gefinancieerd worden.
  Eind december zal je alleen maar lachende gezichten hebben in Su want de Sint is langsgeweest.
  Moro e doro!


  Maak melding

 9. ofniet

  Waarom krijgen bouta, somo brunsie de 28 amnestie indieners loonsverhogingen?
  Wat voor een werk doen ze voor de surinamers?
  En please kom mij niet vertellen dat REIZEN op en neer Werken betekent!
  En werken voor het verlenen van AMNESTIE aan de serie moordenaar van Suriname allertijden, is heus geen werk dat je voor het volk van Suriname doet!!
  Brunsie bv is vaak op het veld aanwezig om meppen uit te delen…doet hij dat voor de surinamers?
  Somo die vliegt op en neer naar djakarta…doet hij dat voor de surinamers?
  en BOuta de moordenaar dan die is de armste landen van de wereld aan het afreizen doet hij dat voor de surinamers.
  EN NIET WIJ ,MAAR JE BAASJE BOUTA MAAKT HET LEVEN VAN DE SURINAMERS ZUUR met zijn aanwezigheid in Suriname.


  Maak melding

 10. terecht dat het volk mag profiteren als er economische groei is..als er geen loon gegeven zou worden zouden deze zelfde menden deze zelfde fronters moord en brand roepen dat alleen de regering zich verrijkt .bouta laat je niet gek maken .doen wat jullie moeten doen ,straks als het niet kan moet men ook niet klagen als de financien het niet toe laten .ik ga er van uit dat de regering bouterse ook de oudjes kinderbijslag en de werkenden aan hun trekken laat komen .bij vene was er welvaart maar niet voor de werkenden oudjes en de mensen met kinderen .zelf profiteert de oppositie ook van de economische bloei ze pakken het geld toch!!!
  ze zeggen geen nee ze willen het geld niet .de surinederlanders zitten in nederland en roepen maar wat dat de regering voor sinterklaas speelt .laat ze maar sinterklaas spelen ze hebben nederland niet nodig het is hun geld .let jij op nederland wat er hier gebeurt .wij burgers betalen het gelag van rutte en de banken daar moet je naar kijken .ik zeg altijd suriname is een ontwikkeling land het moet nog veel leren maar door vallen en opstaan kom je waar je wil .


  Maak melding

 11. In wat voor een land leven we eigenlijk waar moordenaars en misleiders en bedriegers van het volk zoveel moeten verdienen, misdaad loont dus echt, en de mensen die eerlijk door het leven gaan pienaren hier, wat een land, je zou er bijna van gaan houden, maar dan anders.


  Maak melding

 12. Ray,

  Door de vorige regering is besloten om de salaris van
  alle ambtenaren te verhogen. Alleen de vorige regering
  heeft haar besluit nimmer ten uitvoer gebracht omdat er geen geld voor was. De huidige regering zit dus met de gebakken peren en geeft nu uitvoer aan een besluit dat de vorige regering heeft genomen. Wanneer we het hebben over economische stabiliteit dan zitten sommigen meteen te springen dat het de verdienste is van de vorige regering.
  Welnu, deze salarisverhoging voor de ambtenaren is ook
  de verdienste van de vorige regering.

  Ray, hoe je het draait of keert of je het leuk vindt of niet, Somo, Bouta, Brunswijk en anderen zijn ook ambtenaren. Dus ook zij hebben recht op die salarisverhoging. Of ze dat ook verdienen is weer een ander verhaal maar op basis van het besluit van de vorige regering hebben ze daar recht op.

  Nu zullen Venetiaan, Radjitsingh, Castelen en consorten zeker hun smoelwerk niet opentrekken want zij profiteren net zo lekker mee als Somo, Brunswijk etc..
  Voor klachten over de salarisverhoging moet je zijn bij jouw goeroe Venetiaan.


  Maak melding

 13. Ofniet

  Kom ons eerst verklaren hoe bouta en handlangers tranen met tuiten huilen dat de kas leeg is achtergelaten door meneer Venetiaan.Zodra het om hun eigen bedoelingen gaat is de kas ineens goed gevuld!
  Somo ,brunsie en bouta zijn MISDADIGERS,bouta die loopt rond met Amnestie!!Amnestie betekent dat je een CRIMINEEL BENT EN PARDON HEB ONTVANGEN VOOR JE MISDADEN!!Geen enkel mens met zelfrespekt zou AMNESTIE willen hebben en JIJ zeker ook niet!!
  Potverdorrie als deze misdadigers zoals de 3 musketiers bouta,somo en brunsie ministers en ‘pseudo’presidentjes’ moeten worden wat voor toekomst is dan weggelegd voor de hard studerenden hier in Suriname!In alles gaan de criminelen hun voor zijn!
  Praat niet te vroeg, omtrent deze zaak hebben wij nog niet gehoord van Venetiaan of anderen!
  Ook al gaat Venetiaan en anderen hiertegen protesteren ,de verhogingen gaan door ,wat bouta wil ,krijgt hij GEDAAN,Protest of geen Protest hij doet het!!
  Is bouta er niet dan doen de KOGELBRIEVEN het werk voor hem!!
  Als jijdenkt dat enkele protesten bouta de misdadiger gaan beletten om met geld te strooien voor zijn partijleden waaronder vele criminelen zitten dan ben je nog een grotere DAGDROMER dan je baasje.
  En de Amnesia lijders van BOXEL,waarvoor krijgen zij loonsverhogingen dan!!Wedden dat ze noooooit gaan vergeten om die verhoging in ontvangst te nemen??!!Ze zullen juist ziek zijn om het geld bye bye te zeggen!!
  Mijn GOD toch,een aantal Amnesia lijders die het voor het zeggen heeft,TRIESTER kan het niet!!


  Maak melding

 14. Ray,

  Er was economische stabiliteit maar de kas was inderdaad leeg. Door de gunstige grondstofprijzen van goud en olie is de kas de afgelopen 2 a 3 jaar volgesroomd en het stroomt nog steeds vol.
  Dus de ambtenarensalarisverhoging kan nu makkelijk betaald worden en straks worden de beloftes ingelost.


  Maak melding

 15. @OFNIET

  De kas is goed gevuld achtergelaten door Venetiaan!
  De grondstofprijzen van goud en olie gaan rechtsstreeks in de zakken van bouta en bendeleden!
  Dat bouta genoeg andere bronnen van inkomsten heeft is geen geheim …Drugs,coke,eigenaar goudmijn,enz..enz…noem het op en bouta die doet het!!
  Dagdromerij brengt geen INKOMSTEN in de KAS en je baas is de grootste DAGDROMER IN SURINAME!!Hij reist bijna dagelijks naar de armste landen ter wereld heb jij enige vooruitgang gemerkt dat je kan toeschrijven aan zijn vele snoepreisjes!
  Die coke en drugs doen goeie zaken voor hem en ook het GOUD!!


  Maak melding

 16. Ray

  ofniet

  Waarom krijgen bouta, somo brunsie de 28 amnestie indieners loonsverhogingen?
  Wat voor een werk doen ze voor de surinamers?
  En please kom mij niet vertellen dat REIZEN op en neer Werken betekent!
  En werken voor het verlenen van AMNESTIE aan de serie moordenaar van Suriname allertijden, is heus geen werk dat je voor het volk van Suriname doet!!
  Brunsie bv is vaak op het veld aanwezig om meppen uit te delen…doet hij dat voor de surinamers?
  Somo die vliegt op en neer naar djakarta…doet hij dat voor de surinamers?
  en BOuta de moordenaar dan die is de armste landen van de wereld aan het afreizen doet hij dat voor de surinamers.
  EN NIET WIJ ,MAAR JE BAASJE BOUTA MAAKT HET LEVEN VAN DE SURINAMERS ZUUR met zijn aanwezigheid in Suriname
  dit riekt naar wikileaks achtige bijdrage


  Maak melding

 17. wanneer hje da ratio achter de verhoging van de salarissen van de minister, “assalee-leden” directeuren en onder-directeuren niet kent zal je altijd een heleboel rommel lopen te vertellen. het is tijdens venetiaan zijn regiem werd vast gesteld dat bij elke salaris verhoging van de ambtenaren de salarissen van bovengenoemde figuren per definitie direct verhoogd c.q.mee pikken met de grote korrels die vallen op de grond. het “assa lee” lid jesserun had er tegen geopperd, maar heeft zijn eigen vergoeding nooit ingeleverd.


  Maak melding

 18. Nasleep van FISO? Dat er loonsverhogingen zouden plaatsvinden, is toch een feit? Ik denk niet dat het op de een of andere dag bedacht is. Vlak voor de verkiezingen, koos Venetiaan ervoor, om verschillende loonsverhogingen toe te passen en met terugwerkende kracht. Daarbij werden voor verschillende ambtenaren ook nog bepaalde privileges overeind gehouden. Voor afgetreden ministers duurde dat 6 maanden en voor de aftredende president en VP veel langer. Kwam er nog bij kijken, dat beide heren, al hun verlofdagen verzilverden in keiharde cash! Zijn we ook nog vergeten, dat tijdens de voorgaande regeringen, deze lonen werden aangepast voor parlementariers. Ik herinner me nog dat Dagblad Suriname, een complete weergave van de bezoldigingen van parlementariers weergaf. Hier en daar waren er protesten, maar er was nooit iets ondernomen tegen deze beslissingen. Wat zal er dan mis zijn, als op deze bezoldigingen een tien procent vehoging op komt? Persoonlijk vind ik dat onze parlementariers, zowel coalitie en oppositie echt harder hun best doen. Getuige de verschillende resultaten, die geboekt worden om Suriname, beter op de wereldkaart te plaatsen.


  Maak melding

 19. @Robert Read, wat een rare redenering. Omdat volgens u Venetiaan de lonen toendertijd had verhoogd, rechtvaardigt dit ook een exorbitante verhoging onder dit bewind? Nee, in Suriname heeft men geen kaas gegeten van macro economie. De inflatie zal toeslaan en dat zullen diegene merken die niet kunnen profiteren van loonsverhogingen. En nu het rendement van deze verhogingen. Geen der parlementariers en bewindslieden heeft iets goed gepresteerd sinds 2010. Kun u iets concreets aantonen die ertoe heeft geleid dat de economie een positieve impuls heeft gehad? Nee dat kunt u niet en dat gaat u ook niet kunnen. Het feit dat de economie groeit heeft niets van doen met het beleid van Bouterse. De groei is onafhankelijk van dit beleid voor zover daarvan sprake is. In Suriname kennen wij de echte economie van vraag en aanbod. Dat is de reden van de groei. De prestaties van de zo door u alom geprezen beleidsmakers is nihil! Ze zijn geen knip voor de neus waard en stelen van het volk! Wat een afgang. En dan de vorige regering het verwijten dat ze de schatkist hebben leeggeroofd? De pot verwijt de ketel.


  Maak melding

 20. Je krijgt een beter overzicht indien je de verhogingen op jaarbasis bekijkt en dit vergelijkt met dat van de politieagenten,leraren,verplegers etc.

  Door de verhoging met terug werkende kracht wordt het bruto jaarsalaris van de:

  president.
  5 x srd 42.754 + 7 x srd 36.176 = srd 467.002

  vice president.
  5 x srd 37.410 + 7 x srd 31.654 = srd 408.628

  ministers.
  5 x srd 21.377 + 7 x srd 18.088 = srd 233.501

  DNA-voorzitters.
  5 x srd 25.340 + 7 x srd 21.993 = srd 280.651

  DNA-leden.
  5 x srd 18.646 + 7 x srd 15.778 = srd 203.676

  Mijn bruto jaarsalaris ligt omgerekend bij een koers van €1,00 voor srd 4,00
  tussen dat van de ministers en DNA voorzitters.


  Maak melding

 21. Volgens de Ambtenarenwet is een minister, DNA lid of Voorzitter geen ambtenaar!

  Hoe is het mogelijk dat ook zij een verhoging ontvangen afgezien van de vraag of dit gelet op hun wanbeleid wel verdienen?????


  Maak melding

 22. Ik zeg een ding Brunsie heeft geen diploma(LBGO niet afgemaakt) en ontvangt SRD 14.500 als DNA lid, Somo heeft geen diploma(volgensmij ook ULO school niet afgemaakt) en ontvangt ook SRD 14.500 als DNA lid verder krijgen ze nog geld als beleidsmedewerker van de staat. Bouterse en Ameerali hebben geen middelbare school diploma en ontvangen zonder emolumenten bijna SRD 50.000 permaand. Weet je wat een leraar van de universiteit verdiend SRD 5000 – SRD 6000 permaand. Lang leve Suriname lang leven het onderwijs. De vraag is waarom is het nodig om nog naar school tegaan? Dit heeft niet met NDP of Front te maken maar met wij als kiezers die dit soort dingen accepteren.


  Maak melding

 23. @De Econoom, U heeft gelijk.

  Ik vraag mij wel af of de Governor van de Centrale Bank deze gigantische financiele operatie met lede ogen heeft bekeken. Waarom heeft hij geen waarschuwed geluid laten horen, wetende dat deze verhogingen monetaire gevolgen zullen hebben?


  Maak melding

 24. toen bosje daar op die stoel zat,deed hij precies het zelfde..

  elke maand honderd procent loons vehoging geven aan die zeven even lantie-mangs/oems..

  op den duur had je een salaris van honderd duizend gld. per maand een rotie koste tien duizend p.stuk. ga zomaar door.

  je had een kruiwagen nodig om het geld mee te nemen..

  schaarste van hier tot daar..

  die tijd perk nadert lang-zaam lang-zaam..pina ting is komende..


  Maak melding

 25. De geldontwaarding van de SRD is verder doorgevoerd.Straks hebben wij weer wisselaars op de centrale markt en wat te denken van de prijsstijgingen.
  Het is een kwestie van nu en binnen een jaar,
  wij gaan weer richting 10 srd voor een rol toillet papier of een ein van 2 srd.
  Wij zullen het merken.


  Maak melding

 26. vene
  laat suriname die rovers nest zijn je hebt wat van bolkestein gehoord je verdient een pluimpje mie boi.
  maar ik zeg dat suriname geen rovers nest is dus mij heb je alvast niet aan jou kant .
  voorlopig heb ik gemerkt dat er in europa die rovers nest is als ik zie wat wij betalen en wat wij nog gaan betalen aan lasten die de banken hebben veroorzaakt en rutte .de banken en rutte dat zijn die rovers nesten niet suriname .voor jou is het legaal wat die banken hebben gedaan he ..wilders heeft gelijk dat wij hier in nederland de rekening moeten betalen .jij en ik wonen in nederland en ik wil hier in nederland kijken en zeggen …a no makkelijk dja en dat
  laat ik mensen in suriname ook weten .ik zeg ze ook dat je misschien surinamers hebt die doen als of het in nederland beter is maar ze weten het al dat velen het moeilijk hebben in nederland en daarom gaan ook velen terug .vene nederland is niet het paradijs .niemand gaat die mensen in suriname kunnen vertellen dat het koek en ei is in suriname dus vene no broko joe kodre zaka .je hebt corrupte lieden zeker in suriname maar generaliseer niet .je hebt pedofielen corrupte mensen in nederland maar ik generaliseer niet .joe dong.


  Maak melding

 27. @ Allian ik deel je mening over de ongeschoolde berstuurder in SU de goede niet na gesproken maar ik blijf dat er moet een verandering komen in de kiesstelsel van Suriname anders komt er nooit een verbetering daar. BOUTA Brunsie SOMO JOGI Griasjing en vele VHP -ERS hebben zoveel activiteiten buiten de DNA als ondernemer waar ze heel geld verdienen en toch alles willen declareren.Het zou hen sieren om alle loonsverhoging aan goede doelen te doneren in SU Deze mensen hebben geen enkele mededogen met het volk van Suriname omdat ze weten er is een verwevenheid tussen elkaar door de kiessysteem in SU ze hebben elkaar nodig als de regering van Bouta val wat krijgen we in de plaats SANTHOKI en SOMO BRUNSIE en de chantage- en bedrogpolitiek gaat weer door in een andere jasje .


  Maak melding

 28. Nou,…Steve meyer kan ook op loonsverhoging rekenen,..en de first lady ,…ai baja ,…maak maar op dat geld mang,…who cares about the future.De Surinamers verdienen het,..plunder ze leeg mang,..ze hebben voor die man gekozen,..dus gooi die prijzen ook omhoog mang!!


  Maak melding

 29. Ter herinnering en niet meer klagen volk van SU en NL:

  ‘elk volk kiest en krijgt de leider die het verdient’

  *’zeg mij wie uw president en is en ik zal zeggen wie
  u bent’.

  Wie zijn billen verbrandt, moet op de blaren zitten!!
  Te yu wan’ nyan los’ bana, yu mus’ bron yu finga!!

  *voel je je aangesproken:
  Wie de schoen past, trekke hem aan!!


  Maak melding

 30. @Basja,..die Surinamers kiezen een boef als leider, dan moeten ze niet zeuren straks als de inflatie omhoog gaat, de schatkist leeg is.
  Overal ter wereld praten ze over loonmatiging om de economie niet crashen, alleen in Suriname gaan ze de lonen extreem met 10% verhogen,
  Zien ze niet dat het wanbeleid van Wijdenbosch weer helemaal terug is?


  Maak melding

 31. Op deze manier omgaan met belastingcenten van de burgers in een tijdsbeeld waar overal in de wereld leiders de broekriem aantrekken kan alleen gekwalificeerd worden als verkwisting vanwege niet alleen onkunde, maar ook vanwege disrespect voor het volk!
  Het lijkt wel een lijder uit de middeleeuwen: brood en spelen voor het volk!


  Maak melding

 32. @Surinam patroit betekent dat no matter what je altijd het beste in suriname wil zien jou persoonlijke gevoelens tegen BOUTERSE en de zijnen kan ik begrijpen maar als je een echte democraat ben weet je dat het volk altijd gelijk heeft bij het kiezen maar het kiessysteem niet goed is er nog wordt steeds via etnische lijn in SURINAME gestemd en zogenaaam leven wij broederlijk met elkaar maar je ziet hoe het op deze open forum gaat als ik niet eens met jou ben hoef ik jou niet persoonlijk te aanvallen en komen onderbuik gevoelens naar boven


  Maak melding

 33. Ray,

  Ik moet toegeven, jij bent kennelijk goed op de hoogte van de ’s lands financiën. Heb je misschien jouw roeping gemist?
  Zou jij met deze gigantische kennis van financiële zaken geen wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van Suriname dan hier op dit forum een zogenaamde betweter te spelen en waar bijna niemand jou echt serieus neemt?
  Of ben jij een van die beste stuurlui aan wal die
  denkt het altijd beter te weten?

  In dat geval wil ik graag het ‘spelletje’ met je meespelen omdat ik zelf ook een zogenaamde betweter ben.
  Ons kent ons. ie sabi.


  Maak melding

 34. Ik vraag mij af hoeveel euro verdient president van:
  * Argentinië en hoeveel inwoners telt dit land
  * Vietnam en hoeveel inwoners telt dit land
  * Suriname en hoeveel inwoners telt
  *
  etc.

  per maand


  Maak melding

 35. Ik vraag mij af hoeveel euro verdient president van:
  * Argentinië en hoeveel inwoners telt dit land
  * Vietnam en hoeveel inwoners telt dit land
  * Suriname en hoeveel inwoners telt
  *
  etc.

  per maand


  Maak melding

 36. Krishna Ramdhan
  Ik vraag mij af hoeveel euro verdient president van
  Argentinië en hoeveel inwoners telt dit land
  Vietnam en hoeveel inwoners telt dit land
  Suriname en hoeveel inwoners telt
  enzevoorts

  per maand


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.