Duidelijkheid over Constitutioneel Hof in Suriname

52

De openbare aanklager in Suriname zal vandaag mogelijk duidelijk maken of er in het land een Constitutioneel Hof komt. Dat wordt van groot belang voor het proces over de Decembermoorden meldt de NOS.

Dat proces, met president Bouterse als hoofdverdachte, ligt nu stil. Het Constitutioneel Hof kan beoordelen of het verder gaat. Het Hof zou dan eerst een besluit moeten nemen over de uitleg van de omstreden wet. Op basis van die wet krijgen de verdachten van de Decembermoorden automatisch amnestie.

Nabestaanden willen die amnestiewet aanvechten bij internationale instanties zoals het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens, maar ze kunnen dat pas doen wanneer de rechtsgang in Suriname is afgerond.(Bron: NOS.nl)

52 REACTIES

 1. Laten we hopen dat de openbare aanklager, deze beslissen neemt vanuit een onpartijdige invalshoek. En dat Suriname de rechtstaat laat prevaleren boven politiekepartij belang, want daar gaat het bij mij om. Bij een rechtstaat hoort een “Constitutionele hof”, dus gaan wij ervanuit dat het komt.


  Maak melding

 2. NL/de nabestaanden willen het Constitutioneel Hof alvast bang maken met dat bovengenoemde tekst laatste alinea.
  Ik wil aan de nabestaanden het onder volgende zeggen;
  1. NL houdt jullie allemaal voor de gek en heeft ook al die tijd jullie allemaal voor de gek gehouden.
  2. NL had zelf die missie bewust uitgevoerd, waardoor er 15 slacht offers gevallen waren.
  3. Als NL die missie niet uitgevoerd had zouden er nooit slachtoffers zijn gevallen.
  4. Laat het duidelijk zijn dat die 15 slachtoffers niet op hun eigen houtje hadden gehandeld, maar i.o.v NL met allerlei beloningen, hoge posities, cadeautjes, mooie lieve woorden, sociale voorzieningen, krijgen van NL nationaliteit, etc etc,
  5. NL had al die nabestaanden van die slachtoffers nadien flink geholpen/ging slijmen om alleen zijn medeplichtigheid als Hoofd verdachte/coordinator/opdracht gever te
  camoufleren/bedekken.
  6. NL had daarna de nabestaanden flink misleid/gelogen om zich zelve te verdedigen en gebruikte hun als een wapen om te vechten tegen de zogenaamde verdachten van die 15 slachtoffers.
  7. NL is zelfs nu samen met de nabestaanden nog steeds daarmee bezig, daarom die geheime dosier van 1980-1982, zodat die nabestaanden niet aan de echte waarheid kunnen komen.
  Opmerking:
  Nabestaanden aub het belangrijkste is niet om te weten wie die 15 slachtoffers vermoord hadden, maar wie hun gestuurd hadden/opdracht hadden gegeven om ondemocratische daden te plegen, waardoor ze zoiets waren overgekomen.
  Het antwoord is NL NL NL NL NL NL NL NL NL NL NL NL NL


  Maak melding

 3. @Radjkoemar Rajaram, wat een lap tekst man. Het antwoord is dat Bouterse per direct weg moet cq zijn straf moet ondergaan. Hij houdt mijn geliefde land meer dan 30 jaar gegijzeld.


  Maak melding

 4. En dat nedland gedwongen mag worden om die geheime dossier 80-82 voor bewijzen geopenbaar mag worden”dan zal bekend gemaakt worden wat voor vieze spelletje nedland gespeeld heeft en hoe zij de slachtoffers misleid en bedrogen hebben “,maar de vraag is ook “,’als zij maar niet met die geheime dossier geknoeid hebben,”dat zit namelijk in hun aard “een ander de schuld geven van wat zij zelf hebben gedaan.


  Maak melding

 5. Koos de jong
  Jij klets uit je nek.”jou uitspraak is gebaseerd op verdenkingen die jij vanuit een niet realistische standpunt naar voren haald en niet naar ware realistische feiten en bewijzen.
  Hoe kan jij dan een land waar jou navelstreng niet begraven is jou land noemen.
  Jij moet uit Su wegblijven.
  Dan mag jij de president van su een crimineel noemen,”wat hij in 2 jaren in Su berijkt heeft,,heeft nedland niet in 500 jaren kunnen waar maken ,”.


  Maak melding

 6. Een rechtstaat brengt een verdachte van moord voor de rechter. Thans wordt ervan alles opgeworpen ook nog wel met behulp van een parlement welke zich inlaat met een lopend strafproces.Dat geeft aan wat voor rechtstaat Suriname thans is en dat er een belang is bij de voorzitter en haar mede stemmers om te voorkomen dat voortzetting van de strafzaak plaats vind.
  Er worden allerlei hindernissen bedacht en opgeworpen om het strafproces te frustreren zowel in het parlement als door de advocaat van de hoofdverdachte
  Het is beschamend dat het zo gaat. Wat is er in godsnaam nou zo verkeerd dat vermeende moordenaars voor het gerecht worden gebracht.


  Maak melding

 7. Sra, jij moet ? Ik moet helemaal niets sra. Je gedraagt je als de Kim Jong Il van WK. Blijf ademen mi boi..

  Wat heeft jouw president in 2,5 jaar tijd bereikt. Als je 6 punten uit z’n verkiezings programma kunt opnoemen zou ik dat heel knap vinden. Deze vraag heb ik je al eerder gesteld en toen kon je geen antwoord hierop geven. Waarschijnlijk nu ook niet.

  Het openen van irrelevante ambassades, organiseren van festivals / feestjes, de halve wereld overvliegen, graaien in de staatskas en geen inzage gegeven in de financiele boekhouding noem ik nu niet bepaald een prestatie van formaat.

  De ziekelijk gretigheid waarmee jij nederland probeert te demoniseren slaat nergens op. Een land met een AAA rating kun je en wil je niet met Su vergelijken. In Europa is Nederland een economische grootmacht. Kennelijk wil je dat niet snappen of zo.

  Ik heb het je al eerder aangegeven, als Nederland je niet bevalt moet je lekker verkassen naar SU. Gewoon je paspoort, je uitkering en je woning inleveren. Trek je terug uit de noord zee kust en ga je land helpen opbouwen. Wat houdt je nog tegen ?


  Maak melding

 8. Radjkoemar Rajaram / SRA

  Jullie paarse aanhangers blijven maar zeuren om die dossiers. Alleen daarom al dient de rechtzaak door te gaan. Laat Bouterse zijn kant van het verhaal doen. Als nederland een rol heeft gespeelt in de coupe dan moet dat in de rechtzaal duidelijk worden.

  Kennelijk durft Bouterse dit niet aan.

  1) hij zegt zelf politiek verantwoordelijk te zijn voor de moorden

  2) hij heeft zichzelf amnestie verleend

  Je hoeft geen hoger wiskunde gestudeerd te hebben om weten dat hij schuldig is aan de decembermoorden.


  Maak melding

 9. “Constitutioneel Hof”
  De rechtsgang is wat mij betreft lang afgesloten.
  Bouta en zijn foute vriendjes voor het gerecht weg met de amnestiewet, als je een dergelijke wet erdoorheen drukt en vooraf niet eens excusses kunt maken danwel verantwoordelijkheid durft te nemen dan ben je in mijn ogen geen leider maar een enorme prutser met hoogmoedswaanzin,
  Oppakken die gek en veroordelen daarna uitleveren aan Nederland alwaar hij nog een straf heeft die die nog moet uitzitten.
  Suriname voor de Surinamers en niet voor oplichters prutsers criminelen of wat dan ook.


  Maak melding

 10. Het zou die paarse dombo’s sieren als ze stelling nemen tegen onrechtvaardigheid,moreel verval, machtsmisbruik en norm vervaging.
  Crimineel Bouterse maakt er weer een puin van.


  Maak melding

 11. Koosje ,ik zeg dit “als jij een rechtgearde Su ben”en dat ben jij niet”dan ga jij zelf naar de veranderingen die er plaats vinden kijken,,maar jij blijft maar op een demonis manier zonder zelfstandig eenheid mij en regering en volk afkraken”nedland mag een grootmacht in Europa zijn ,maar dat is europa en niet Su “Su is niet afhankelijk van euronedland ,als dat jou en andere niet bevalt dan moet jij ook geen commentaar op geven .Over uitkering gesproken”de surinamers die in nedland een uitkering krijgen hebben er recht op”weet jij hoeveel surinamers aan het economische opbouw van nedland mee gewerkt hebben,weet jij hoeveel van mijn land genoten in de naam ven nedland gestorven zijn,weet jij hoeveel van mijn Su broeders en zusters zich nog dagelijks inzetten om van nedland een goede verblijfplaats te maken “daar praat jij niet over “dus praat niet over dat de sus uitkering on nedland genieten daar hebben zij hard voor gewerkt”en niet te spreken over die hoge belasting die zij door hard werken moeten betalen dat zelf de nederlander problemen mee heeft.o


  Maak melding

 12. Koosje,er staat nergens geschreven dat bouterse gezegd heeft dat hij die moorden gepleegd heeft,”hij heeft gezegd politiek verantwoordelijk te zijn,,of ken jij het verschil niet.


  Maak melding

 13. Mensen,aub houd op met het beter weten,laat het recht zijn beloop nemen,praat niet mee als je er zelf niet ben geweest in die tijd,als er schuldigen zijn ,ontkomen ze hun straf niet………..


  Maak melding

 14. Sra, volgens mij heb je het niet begrepen. Ik kraak de surinaamse bevolking niet af. Ik kraak jouw en je megalomane president af. Dat is heel iets anders. Overigens snap jij de werking van een uitkering niet eens. Een uitkering is meestal van tijdelijke aard en dient meestal als vangnet, 100% arbeidsgehandicapten nagelaten.

  Zoals jij het voorsteld, is het meer een pensioen regeling. Iedereen die kan werken MOET werken.
  Surinamers die in Nederland iedere dag keihard werken, daar heb ik respect voor. Werken is de sleutel naar succes. Een constructieve bijdrage leveren aan de welvaart. Misschien is dat wel het succes van Nederland.

  Ik blijf erbij, jij hebt teveel babbels, als nederland je niet bevalt moet lekker terug naar SU. Je zou juist nederland dankbaar moeten zijn.


  Maak melding

 15. Sra, wat versta je dan onder politiek verantwoordelijk ?

  Heb het woordenboek erbij gepakt. Zie synoniem:

  verantwoordelijk (bn): aansprakelijk, rekenplichtig, responsabel, schuldig, toerekenbaar, toerekeningsvatbaar

  Beste Sra, het klopt dat Bouterse geen bekentenis heeft afgelegd, MAAR amnestie kun je alleen krijgen als je schuldig bent bevonden door de RECHTER !!!

  Voor dat de rechter nog een uitspraak had gedaan, was er al een amnestie wetgeving. In feite is dat een schuldbekentenis. Of zie jij dit ook weer anders ?


  Maak melding

 16. Opvallend detail dat mij niet bekend was is dat volgens mr Hugo Essed het Constitutioneel Hof niet bemand hoeft te worden met rechtsgeleerden. Dwz dat de president een ieder – dus ook zonder enige rechtskennis – kan benoemen. Het wordt dus een politiek Hof en de uitkomst over de Amnestiewet is al bekend. Dit Hof zal dus niet doen aan rechtsvinding en wetenschap maar puur uit politieke motieven een oordeel geven. Wat een poppenkast! Tante Jaqcliene is er niets bij!


  Maak melding

 17. @Plato

  Als hetgeen je hebt vermeld gaat geschieden…ik hoop het niet, want dan is mijn opmerking:

  Jammer dat de heer J. Ferrier er niet meer is….
  Bovenstaande is het vervolg van Ansie Torie deel 3……


  Maak melding

 18. ach,..als de wolf moet terechtstaan edoch de jury bestaat uit alleen maar paarse roedelgenoten, dan is op voorhand de verdict bekend tog!!!

  wij willen geen Constitutioneel hof…maar voor DADA een !!!!!! K E R K H O F !!!!!!!


  Maak melding

 19. Koosje
  Ik heb jou niet begrepen.
  Wat jij aan mij uitleg daar moet ik om lachen ,’jij staat politiek aan nedland zijde en ik aan Su zijde.
  Onze mening gaat altijd een hemels breed verschil zijn.
  Mij en bouterse en Su bevolking “daar heb jij geen recht om over te oordelen of om ons te komen uitleggen hoe ons land te organiseren of orde stelling ervan,,laat het duidelijk voor jou zijn dat wij ons eigen lot bepalen en niet door een anderland.
  Persoonlijk heb ik niks tegen nederland maar tegen het politiek beleid en gemeene spelletje die er gespeeld word dat zelf het echte nedlandse bevolking naar andere landen moet afwijken om een beter leven te hebben,kijk maar hoeveel er naar belgië de afgelopen tijd verhuist zijn”en dan wil jij ons komen zeggen hoe ons land te regeren,”als wij als staat of regering of bevolking dat toe zouden laten zou aangeven dat wij niet onafhankelijk zijn”begrijp jij mij nu Koosje,.


  Maak melding

 20. …en het vervolg van ons LIJDENSWEG voor het zoeken naar gerechtigheid voor de 15 vermoordde ongewapende en onschuldige burgers van Suriname is alweer gestart!!


  Maak melding

 21. @Kamper,
  ” Oppakken die gek en veroordelen daarna uitleveren aan Nederland alwaar hij nog een straf heeft die die nog moet uit zitten ”

  Op die bewuste dag zullen de felicitaties jou overspoelen voor het feit dat jij gelijk had ,en dat vliegende Hollanders en varkens echt bestaan.


  Maak melding

 22. SRA
  Echt,ji bent een echt domme idioot!
  Als je geen moord begaat dan vraag je niet om AMNESTIE!!
  Amnestie wil zeggen pardon ontvangen voor je misdaden!
  Bouta heeft amnestie en probeert pardon te ontvangen voor zijn misdaden!!
  Als ik zeg SRA je bent een moordenaar wat ga jij dan vragen …om Amnestie zeker!
  Je bent echt een trouwe leerling van je goeroe bouta. Echt jij bewandeld zijn misdadige pad heet trouw…dommie!!


  Maak melding

 23. @OkraD

  Neen op die dag zal het geloof in recht en wet HERSTELD worden en een lange LIJDENSweg voor het zoeken naar gerechtigheid zal eindigen!!
  De crimineel krijgt dan zijn verdiende straf en zijn wij dan bevrijdt van je baasje bouta de amnestie zoekende crimineel!!
  En dan gaan wij ervoor zorgen dat de paarse sekte in zijn geheel uitgeroeid zal worden omdat zij de oorzaak zijn van alle haat en ellende in Suriname!!


  Maak melding

 24. Weer hoop weer gaan denken komt dat hof er wel, of niet, wie komt erin te zitten, een stelletje meloten en een sukkelll als leider, wat komt eruit geen moer,
  want ze zijn bang, denken aan hun eigen haggie, en zo mensen gaan we 2013 in, op naar 8 dec 2013, meer niet.


  Maak melding

 25. men schreeuwd al een tijd dat dhr D.D Bouterse een moordenaar is terwijl er nooit iets is bewezen.
  als ze praten over democratie en rechtstaat moeten zij zich zelf ook in de ogen aan kunnen kijken want ze oordelen zonder enige bewijs. het is niet dat ik pleit voor de verdachte, maar zolang er geen bewijs is kun je niet zomaar roepen dat iemand iets gedaan heeft van het horen zeggen. ook al roepen bepaalde mensen die er zogenaamd bij waren dat hij het heeft gedaan, is er nog steeds geen bewijs. men moet goed nadenken wat ze doen of zeggen want het kan ze lelijk tegen vallen als uiteindelijk de uitpraak niet is wat ze willen horen.hoe je het draaid of keerd er zijn mensen uit het buitenland die er baat bij hebben dat de dosiers geheim blijven. en denk niet dat de dosiers kompleet zijn als ze toch openbaar worden gemaakt. of hij nou als lergerleider verantwoordelijk was of zelf de trekker heeft overgehaald moet nog blijken.


  Maak melding

 26. Ray
  Als jij tegen mij of anderen zegt dat ik een moordenaar ben ,dan zal ik tegen jou zeggen”bewijs het maar”en als jij met valse aantijgingen komt,dan vraag ik amnestie aan ,’en weet jij waarom,”omdat jij geen bewijs hebt,,en dan mag jij een advocaat erbij halen ,maar die zal jou vragen als jij grondige of fysieke bewijzen hebt en als jij dat niet hebt zal blijken wat voor Klootzak jij ben.

  Dag ray ,ik gaat werken voor mijn geld”,jij toch ook.


  Maak melding

 27. @Sra

  Sangggggg!!!
  Je baasje kan heel veel van jouw leren!
  Zie je zegt ‘bewijs het maar’
  en je baasje die zegt GEEF MIJ AMNESTIE.
  nooit heeft die goeroe gezegd bewijs het maar!!
  JE baasje zegt juist…probeer het maar te bewijzen dan zal je zien…..

  Maar dan heb jij en je baasje ook 1 ding gemeen;;;
  Lafaards .lafaards zijn jullie beiden….
  Enne als iedere verdachte maar amnestie kon krijgen want ook zij zeggen…bewijs het maar…
  maar dan amnestie is iets VOOR EN DOOR DE PAARSEN ALLEEN!!

  Wordt jij den niet uitbetaald door je baasje voor het verzenden van KOGELBRIEVEN!?


  Maak melding

 28. Onlangs is bericht dat de advocaat van Bouterse de heer Kandai, een nieuwe rechter zal genaamd mr Suzanne Hu, zal wraken. Ik kan u op voorhand zeggen dat een dergelijk wrakingsverzoek geen schijn van kans heeft. Het kan hooguit dienen op de zaak te vertragen. Deze Kandai haalt alles uit de kast om zijn client vrij te krijgen maar het zal hem niet lukken.


  Maak melding

 29. @sra:

  Dan mag jij de president van su een crimineel noemen,”wat hij in 2 jaren in Su berijkt heeft,,heeft nedland niet in 500 jaren kunnen waar maken ,”.
  ====================================================
  Sra, als je in de spiegel kijkt en het hard op zegt, en hetgeen je gezegd hebt gehoord me je oren, geloof jij jezelf wat je zegt ? Als dat zo is dan is er iets mis met je geloofwaardigheid.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 30. Sra, laat 1 ding voor jouw duidelijk zijn broeder, Bouterse heeft een familielid van mij omgebracht. Dit alleen al geeft mij het recht om hem te bestrijden.
  En dat zal ik blijven doen tot dat hij in Santo Boma zit.

  De nederlandse politiek is niet interessant. En wat de surinaamse bevolking wil is haar zaak. Jij betrekt telkens de surinaamse bevolking erbij. Voor mij is dit geen issue.


  Maak melding

 31. als ontloopt DDB zijn straf bij de rechter hier beneden, we weten niet wat daar boven als straf voor hem in peto heeft dus op paassen geblazen, want KARMA (boemerang).


  Maak melding

 32. alleen

  al ontloopt DDB zijn straf bij de rechter hier beneden, we weten niet wat daar boven als straf voor hem in peto heeft dus op paassen geblazen, want KARMA (boemerang).
  kijk wat met chavez gebeurd.


  Maak melding

 33. Nu deze boevenbende in de coalitie hebben gezien dat dat deze amnestiewet totaal geen werking heeft, alleen voor enkele maanden vertaging gezorgd heeft, word de trucendoos weer open getrokken om d.m.v. een constitutioneel hof de grooste moordenaar van het land op vrije voeten te houden, en dat kan weer een jaar gaan duren, en het ironische van alles is dat deze moordenaar die nu president van het land is de mensen moet gaan aanstellen voor dit hof, lachwekkender kan het niet, dat mensen rond lopen zonder geweten en er alles aan doen om deze moordenaar buiten schot willen houden, terwijl er dagelijks kruimeldieven worden opgepakt en opgesloten worden, en een massamoordenaar loopt al 30 jaar vrij rond, wat een land.


  Maak melding

 34. @Jack Russel

  Daarom gaat de reisgierige bouta de misdadiger niet op reis .Vandaag gaat hij een selectie kiezen die hem moet vrijspreken. En nadat hij zich verzekerd heeft van het vonnis ‘VRIJSPRAAK’ die volgen zal ,geloof me morgen is hij al bij zijn broer in Afrika!

  Dus vanwege zijn EIGENBELANG is de reis tot morgen uitgesteld!


  Maak melding

 35. Een godvergeten Bananen republiek met een Moorddadige, psychopathische, criminele junkie als president.

  Inderdaad alleen een sibie-busie kan ze helpen.


  Maak melding

 36. Radjkoemar Rajaram, als je antwoord en je conclusie daaruit waar zijn (het is NL NL NL NL en de uitvoerders zijn onschuldig), dan gaan voortaan volgens jou dus alle huurmoordenaars vrij uit. Ook een huurmoordenaar heeft zijn eigen vrije wil om de opdracht te aanvaarden of niet. De mensen die volgens jou in opdracht van NL gehandeld hebben, luisteren nu niet meer naar wat NL te vertellen heeft, ze zijn nu de grootste tegenstanders van NL geworden, hieruit blijkt dat ze geen willoze robots zijn, Jouw redenering zou kloppen als de kogels waren afgevuurd door een drone, niemand in Suriname zou die drone aanklagen en voor de rechter willen slepen. De opdrachtgevers en de uitvoerders van de opdracht moeten beiden gestraft worden als mocht blijken dat ze schuldig zijn.


  Maak melding

 37. @okraD,
  Normaal probeer ik niet op aanhangers van Bouta te reageren omdat ze andere belangen hebben dan normale mensen die wel hard willen werken aan een gezond Suriname.

  Maar voor jou een uitzondering!
  ” Kont kruipertje dat ben je”

  Groetjes Kamper


  Maak melding

 38. Ik snap deze beheerder van het forum niet!
  Hoe kan hij zo iets toelaten op dit Forum.
  Een zekere Henk schrijft dat Suriname overlopen moet worden,en hij krijgt op dit Forum 2+
  Deze man of vrouw heeft niets gemeen met Suriname.
  Deze persoon hoort hier niet thuis op dit Forum.
  Weg met deze buitenlander.


  Maak melding

 39. in dit geval moet men bij front zijn die de mogelijkheid had om dit hof in het leven te roepen ….somo lonnie en gilds gaven vene kop pijn met hie vuile praktijken dus bouta sribie ding mang dies …en daarom blijf ik zeggen dat vene spelletje was aan het spelen met de nabestanden.
  vene moest op vele fronten tegelijk vechten en vene ontbrak aan visie hoe hij het moest aanpakken …vene was bezig met overleven van zijn regering en bouta no sribie .prif vene seti na tjoetja goe bouta …bouta setie na tjoetja gie vene …rest vier zetels vene weg.

  na dape do tang stuurloos ..vene is op hol geslagen met al zijn fronters .vene mandi nooit vene sik bouta anoe
  en zo het het tot op heden in het parlement .
  tijd voor bezinning mensen oeng draai anoe paar boto
  wij gaan het zelf moeten doen …het gaat goed economisch maar een goed voor beeld doet volgen als ik het parlement vergelijk met andere landen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.