Suriname investeert in radarsysteem, niet in personeel

30

PARAMARIBO, 11 dec – De Surinaamse gastvrijheid kent zowaar geen grenzen. De regering heeft voor ruim tien miljoen dollar een radarsysteem opgezet op de luchthaven te Zanderij. Echter, er is verzuimd het personeel de juiste trainingen te laten volgen. Het gevolg: luchtverkeersleiders die niet bevoegd zijn het systeem te bedienen. Nog groter gevolg: Suriname derft dagelijks tienduizenden dollars aan overvliegrechten.

Die moeten worden betaald voor elk toestel dat het Surinaamse luchtruim binnenvliegt. “Het moderne radarsysteem op Zanderij dat vorig jaar in gebruik is genomen, wordt niet optimaal benut, omdat de luchtverkeersleiders die het moeten bedienen, niet over het vereiste brevet beschikken”, zegt Clyde Sabajo, bestuurslid van luchtverkeersleidersbond Satca, tegenover de Times of Suriname. Als het systeem werkt, moet elk vliegtuig er gebruik van maken.

Het communiceren met Suriname gaat dan via een zogenaamde radarconsole. Daar moet per vliegtuig vierhonderd dollar voor worden neergeteld. Naar schatting gaan er dagelijks zo’n honderd en veertig vliegtuigen door het Surinaamse luchtruim. “Reken maar zelf uit hoeveel duizenden dollars Suriname dagelijks misloopt en hoeveel dit op jaarbasis is”, aldus Sabajo. Om een of ander reden wordt het personeel maar niet getraind.

30 REACTIES

 1. Ik kan mij dit voorstellen dat de verantwoordelijken die zorg moeten dragen voor een goed beleid niet capabel zijn.In de jaren 80 had ik zo een geval mee gemaakt.
  Een instantie had een apparaat gekocht en het werd niet gebruikt men wist niet hoe mee om te gaan.Toen ik het aan zette begon iedereen te klappen.Het was hun verkocht door een witte die vertelde dat ze de IT wereld in moesten gaan want dat was de toekomst.Het probleem van een zwarte is dat wat ze moeten doe niet goed doen maar direct in een JUMBO willen vliegen.

  Zie de projecten van STAATSOLIE enz.PROjectESSED.


  Maak melding

 2. Zo dit bedoel ik nou dames en heren, die criminele en rovers regering in paramaribo bouwd van boven naar beneden, normaal begin je bij de fundering naar boven, en dan mag je niet zeggen dat ze dom zijn.


  Maak melding

 3. Ongeschoolde mensen (families van de politici) kan je geen verantwoordelijke functies laten bekleden.
  geschoolde krachten moeten ook worden gemotiveerd om extra studies te volgen.
  Je moet investeren in eigen personeel. Helaas is dit politiek gelieerd in SU waardoor er geen motivatie aanwezig is. Gekwalificeerde personen krijgen een schop onder hun kont.
  Kijk maar naar AZ wat daar rondloopt als verpleegster….je gaat daar levend naar binnen maar de kans is heel groot dat je niet meer naar levend terugkeert.


  Maak melding

 4. Satca heeft verzuimd wat opleiding aan het personeel betreft”als er instructies bij aankoop in verpakking is/was bij gesloten was het een kwestie van lezen ,begrijpen en uitvoeren.
  Nu na een jaar zijn er personeel die een opleiding voor die bediening volgen.


  Maak melding

 5. hier wordt duidelijk gezegd,dat bouta en onder geschikten(ndp ers) totaal geen verstand visie hebben dus geen ontwikkeling hoe om te gaan met de techniek..

  laat een paar wittie bassies komen en de mensen onderwijzen hoe het moet aangevuld met een aantal suri/neds..

  die movinas zijn ongeletterd al geef je ze tien tallen duizenden per maand aan loon ze kunnen niks..


  Maak melding

 6. Gabber ,Pawiro
  Waarom een Witte man vragen,”die radar systeem is volgens mij amerikaanse product “die ontwikkeld is in china dus heeft niks met witte man temaken,”dan vraag ik het liever aan een chinees


  Maak melding

 7. GMAP

  Zo dit bedoel ik nou dames en heren, die criminele en rovers regering in paramaribo bouwd van boven naar beneden, normaal begin je bij de fundering naar boven, en dan mag je niet zeggen dat ze dom zijn.
  je leigt alweer bij de vleten. dit radarsysteem is tijdens minister van raavenswaay(althans het contract om te komen hiertoe) en de implementatie heeft pas in 2011 plaats gevonden. ju man le mijn vader in de hemel. ik vraag me af hu je slaapt met al die VALSE en insinuerende berichten van je nog erbij ongenuanceerd. get a fucking life met je leugens man


  Maak melding

 8. door pawiro

  hier wordt duidelijk gezegd,dat bouta en onder geschikten(ndp ers) totaal geen verstand visie hebben dus geen ontwikkeling hoe om te gaan met de techniek..

  laat een paar wittie bassies komen en de mensen onderwijzen hoe het moet aangevuld met een aantal suri/neds..

  die movinas zijn ongeletterd al geef je ze tien tallen duizenden per maand aan loon ze kunnen niks..
  pawiro vorige nickname was wikileak nu nuaceert hij die stomme …..


  Maak melding

 9. Het zit een beetje anders. net zoals in elke andere bananen replubliek moet de leverancier bij de de beslisser(s) een koffertje met geld inleveren (provisie, back service, afdracht, S penningen, fee’s, etc). Bij een contract van $ 10.000.000 zal dat maar zo 10% kunnen zijn.
  Na het opleveren en het door knippen van de lintjes blijkt regelmatig dat door de beslissers als tegen prestatie voor de provisie een streep door mee verkochte opleidingen gehaald zijn.


  Maak melding

 10. Roy
  Die chinees is geen blaka mang maar een aziaat die opleiding van een blaka mang heeft genoten,en dat hebben die chineesen zelf toe gegeven “ik neem het niet voor die chinees op maar zij hebben wel toegegeven dat zij van zwarte mensen afstammen en dat de eerste dynastie in china van blaka mang afkomstig waren .


  Maak melding

 11. Hahahaaa chinezen hebben toegegeven dat ze van zwarte mensen afstammen.
  Wat een flauwekul .kijk hoe die chinezen zich gedragen in Suriname en hoe ze omgaan met onze landgenoten.
  Ik kan mij nog een ruzie herinneren voor chineze winkkel in Flora waar die chinees tegen een geboren surinamer zei dat hij terug moet gaan naar Afrika.


  Maak melding

 12. Gaymap
  Toen zij die ekte surinamer TOT die chinees ,”wat doe jij dan in zuidamerika,”of weet jij niet dat zuidamerika een losse continent van afrika is ,”Gaymap,’daar was ik zelf bij”,die geval heeft zich in de fajadjang afgespeeld,”‘en nu jij,’.maar jij weet zelf dat jij lieg.


  Maak melding

 13. sra mi gudu..bij jou gaat de evolutie sneller dan het licht!

  de 1e dynasty 4 eeuwen geleden was blaka-mang en dan plots werden zij chinees!

  was de gele rivier toen ook blaka 🙂


  Maak melding

 14. 12 december 2012

  “Het moderne radarsysteem op Zanderij dat vorig jaar in gebruik is genomen, wordt niet optimaal benut, omdat de luchtverkeersleiders die het moeten bedienen, niet over het vereiste brevet beschikken”, zegt Clyde Sabajo,(….)

  Het bovenstaande geeft dus aan, dat het radarsysteem voor 2010 moet te zijn aangeschaft.Zulke radarsystemen koop je niet zo uit de winkel!!

  Normal gesproken zit in de aanschaft ook de overeenkomst tot het opleiden van enkele medewerkers, die het systeem moeten bedienen.Gek dat dit niet gebeurd is.

  Clyde Sabajo heeft gelijk. Zonder terzake deskundig kader, voor het bedienen van dit radarsysteem, zal dit een verliespot voor Suriname betekenen.

  Advies: Regering van Suriname, lees de overeenkomst van aanschaf nogeens goed door en zorg dan ervoor dat enkele medewerkers een goede opleiding krijgen voor het bedienen van dit radarsysteem.
  Srika


  Maak melding

 15. Dit alles komt omdat Bouterse hun grote voorbeeld is:

  Eerst doen dan denken, eerst alle gelden uitgeven en daarna om goedkeuring vragen.

  Wat een mongolen bij elkaar


  Maak melding

 16. Het is toch duidelijk dat men het “radarsysteem” niet optimaliseert de reden voor dit alles is over duidelijk. Wat verwachten diegene die voor het systeem zijn, dat de president – die drugsbaron – is, dit zolang mogelijk zal traineren. Daar gaat het allemaal om, want eigenlijk wordt dit apparaat als een sta in de weg ervaren, voor de president en zijn drugskartel. Want dit apparaat registreerd alle vlieg bewegingen boven Suriname, juist, en daar gaat deze drugscrimineel schoorvoetend tegen/aan werken. Ik zou willen wedden met wie dan ook, dat na dit (misschien ooit) 100% operationeel zal zijn, zal er af en toe bewuste uitvallen (sabotage) voorkomen. Een groot probleem is voor mij wie dit allemaal gaat bedienen, zeker weten zal het worden “de slager die zijn vlees zelf mag keuren”, want daar gaat in SME meestal om.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.