Parlementariër: los grondprobleem op met nieuwe ambtenaren

39

PARAMARIBO, 11 dec – De problemen met distributie van vrije domeingrond kunnen grotendeels worden opgelost met maatregelen in de personele sfeer. Dit stelt parlementariër André Misiekaba. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, moet een compleet nieuw team ambtenaren aantrekken. Zo’n veertig man zouden genoeg moeten zijn om de achterstand in aanvragen te lijf te gaan.

Die achterstand is door de jaren heen gevoed door de ambtelijke molen. “In de afgelopen jaren heb ik me verdiept in problemen bij RGB. Mijn conclusie is dat deze achterstand niet in te lopen valt met de normale gang van zaken”, zei Misiekaba in het parlement. RGB en de duizenden aanvragers zouden eerder geholpen zijn met een speciale unit. De leden kunnen liever niet gerekruteerd worden uit wat er aan personeel rond loopt bij RGB.

Het beste is jonge specialisten aan te trekken, zoals juristen. “Laten we ze trainen en een werkruimte geven met bureau en computer, om alleen bezig te zijn met het inlopen van de achterstand. We hebben regeermacht als coalitie, laten we de zaak oplossen”, aldus Misiekaba. Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) is niet optimistisch: “Het gaat niet werken. Ik heb informatie dat een presidentiële commissie er niet zit om het beleid te ondersteunen, maar om de minister te ondergraven.”

39 REACTIES

 1. Dat is de weg van de minste weerstand, waarde Misiekaba.
  Laat de juiste aantallen van de achterstand vaststellen, benoem 40 personen van het Ministerie van RGB met een chef en stel de laatste verantwoordelijk voor het afhandelen van een x-aantal aanvragen in een bepaalde periode, maar minimaal zoveel dat de achterstand binnen redelijke tijd is weggewerkt.
  Bij het niet behalen van het quotum wordt de hele ploeg ontslagen en kunnen een andere 40 personen met chef aan de gang, net zo lang tot het lukt.


  Maak melding

 2. We hebben je door Misikaba, unu srefi si kaba, er zullen natuurlijk door een “onpartijdige” commissie vreemd genoeg alleen NDPers gerekruteerd worden. De politiek heeft het gronduitgifte beleid altijd misbruikt voor hun eigen persoonlijke belangen. Het ware goed zijn om de domein gronden niet uit te geven maar te verkopen aan het Surinaams volk dat het dringend nodig heeft om een dak boven het hoofd te hebben. Verkoop van domeingrond dient afgestraft te worden zoals beloofd is door deze regering, politici en hun familie dienen met eigen middelen hun percelen op te kopen.


  Maak melding

 3. Simpel: los grondprobleem op met nieuwe VERKIEZINGEN !

  Suriname heeft genoeg ambtenaren, sterker nog het ambtenaren apparaat dient hervormd te worden. Een kleinere overheid, meer efficientie en snij alle bureaucratie uit. Suriname is kampioen in bureaucratische geleuter en het instellen van commissies.

  Gebleken is dat de huidige regering niet in staat is om haar verkiezingsbeloftes waar te maken. Daarnaast zijn zijn ze ook niet in staat problemen die het land in een wurg greep houden te beteugelen. Triest !


  Maak melding

 4. Jogie moet niet bemoeien, hij heeft zijn poen al gekregen door domeingronden van andere mensen te onteigenen.Alle domeingronden heeft hij aangevraagd op naam van verschillende stichtingen die hij beheert.


  Maak melding

 5. het valt mij op dat de redactie van deze site wel snel bij is met negatief dan welslecht nieuws uit suriname. maar nog nooit lees ik nieuws dat 1 op de 13 nederlander onder de armoede grens c.q. van voedselbanke leven. dat de nederlandse economie aan khet krimpen si. of moet ik echt wel van uit gaan dat sommige mensen die reageren inderdaad bij de redactie c.q. eindredactie zitten?????


  Maak melding

 6. Het zal niemand verbazen dat de voorgestelde zogenaamde ‘nieuwe team van ambtenaren’ zal bestaan uit de 28 bouta amnestie indieners en degenen die ervoor gestemd hebben,met als aan het hoofd Misiekaba.
  Misiekaba ziet zijn gratis perceel die hij als beloning kreeg van bouta ,in gevaar komen!
  Blijf liever weg MIsiekaba, jij werkt in het belang van die 28 amnestie indieners inclusief jezelve. Als je voor het volk zou werken zouden wij vandaag geen bouta amnestie wet hebben. En die amnestie wet stinkt nog altijd.


  Maak melding

 7. =Zolang er fraude en corruptie zijn op gronden, zal dit probleem niet of nauwelijks werken.

  =Trek alle percelen en tweede woningen van een ieder in die dubbel geregistreerd zijn of staan. BEWIJSSTUKKEN ZAT.

  =Mensen die al eerder een stukje grond hebben gekregen, mogen NOOIT meer in aanmerking komen voor een stukje grond.

  =Jongeren uit rijke ouders mogen ook niet zomaar meer in aanmerking komen voor een stukje grond.

  =Helaas hebben zoveel leiders en hun families lappen grond, dus wordt het moeilijk een vinger te wijzen naar een ander.

  =Ik zou zeggen, een goed systeem bij de hypotheek kantoor en een paar mannen daar zetten om dit alles uit te gaan zoeken. Ik denk dat de achterstand in een keer wordt ingehaald.


  Maak melding

 8. @alleen

  het blijkt dat je de opzet van deze site toch niet begrepen hebt.De meeste inzenders zitten al in Ned.en daar worden ze haast doodgeslagen met hun eigen nieuws.Doel van deze site, denk ik,is om de surineds wat te informeren en met discussie’s mee te doen over Sur.

  De meeste assemblee leden en regeerders komen hier kijken hoe er over Sur.gedacht wordt door de Surineds.

  Takkie is in Sur.met vakantie en toch zorgt hij regelmatig voor inzendingen.Zie daar in welke behoefte deze site voldoet.

  Cobie


  Maak melding

 9. Misiki kaba volgens mij bedoelt u dit:

  Laten we 40 NDP-ers in het zorghotel stationeren, we geven ze allemaal een laptop en ze moeten ervoor gaan zorgen dat alleen NDP leden grond krijgen. Er wordt dus behalve vrienden en familieleden niemand geaccomodeerd,want wij hebben de macht en zijn niets anders dan macht.

  IK HEB GEZEGD!


  Maak melding

 10. Zwarten hebben geen schande of zelf respect die hebben ze thuis niet gehad.Ze gedragen zich als hun moeder en vader.Door hun lage gedrag gericht op eigen gewin zonder aan zijn medemens te denken heb je de wantoestanden die in deze artikel beschreven zijn.Als er een degelijk beleid zou zijn zonder winst bejag dan is dit zo opgelost.Het is geen moeilijke wiskundige materie.
  Zelfs de ambtenaren die daar werken zijn bezig fraude te plegen.


  Maak melding

 11. Het grondprobleem is heel makkelijk op te lossen.
  Voer de grondhuur belasting op?
  De president heeft toch zijn grondhuur perceel
  te Geyersvleit doorverkocht.
  Heeft de minister van ROGB hem ooit aangeschreven?


  Maak melding

 12. @Cobie

  Ze snappen het toch niet…ze gaan ervan uit dat lezen een kunst is, alleen bestemd voor kunstenaars.

  Takkie is opgepakt op Schiphol, er kwamen tulpen uit zijn kont, had verkeerde bolletjes ingeslikt.
  Sra volgt…


  Maak melding

 13. De aanhangers van de NPS zijn geen mensen die naar het lands belang kijken .Ze willen aan de macht om hun dieven praktijken voort te zetten.
  Het is niet de NDP die deze cultuur van roven en dieven op deze functies heeft neergezet.De meeste directeuren aangesteld door de NPS zijn geen capabele mensen.
  Het aansturen van personeel hebben ze nooit geleerd.
  Maar ja ze kunnen hun eigen niet sturen wat verwacht je dan.


  Maak melding

 14. @Koos de Jong denk jij dat verkiezing een oplossing gaat brengen in de grond problematiek in SU Ik neem aan dat je over beetje feiten kennis beschikt van Suriname Het is verwevenheid van coalitie en oppositie. Het probleem tussen havenbeheer en Somahardjo over grond is niet in nu begonnen tijdens Venetiaan zijn grote lappen grond ook gestolen maar ik denk dat het meer lig aan de kiesstelsel van SU de goede niet na gesproken bijna de hele DNA is besmet grondperikelen Dus hoe komen de VHP-ers grote lappen grond en Bouterse idem dito en SOMO via stichtingen van kinderen die nederland wonen omdat er nog steeds volgens een entische lijn in Suriname gestemd wordt . En NPS kan niet anders dan dit te gedogen voor regeermacht en Bouterse had een kruistocht tegen corruptie beloofd als hij dat doorzet is val zijn regering dus het was alleen podiumtaal. DE oplossing is om de grondwet te veranderen om het ambt DNA-lID te worden bepaalde eisen te stellen zoals: 1 je mag twee termijnen zitten 2 DNA lid zijn wordt full timebaan zonder nevenfunctie 3 je mag als dna lid geen grond aanvraag doen niet persoonlijk ook niet via stichtingen 4 zware sancties bij ovetreding van de regels


  Maak melding

 15. @basja

  De oplossing voor alle problemen in Suriname is gewoon..NIEUWE VERKIEZINGEN HOUDEN!!
  Je kan toch niet alleen de grondproblemen aanpakken en de moordenaar die de lijder is van dit land met rust laten?!
  NOOIT ,NEVER!!!


  Maak melding

 16. Geef ze (regeerders en partijleden) grond dat ligt aan de grens met Brazilie. Wil ik zien of ze daar ooit wat gaan doen. Misschien (cassave)poeder vermalen?


  Maak melding

 17. Ben 2 manden geleden naar het hoofdkantoor van de SLM in P’bo geweest.Op 1 blanke dame na alleen maar werknemers van Afrikaanse afkomst gezien daar. Toeval of beleid? En gaat dat straks ook zo met de nieuwe team ambtenaren waarover in het artikel gesproken wordt? Is dit een trend, want het schijnt nogal vaak voor te komen sinds deze regering er zit.


  Maak melding

 18. @Savioen je schrijft:::Zwarten hebben geen schande of zelf respect die hebben ze thuis niet gehad.

  =Je moet je diep schamen om zo over etnische groepen te praten.
  =Als je gaat onderzoeken wie allemaal gronden heeft gekregen, zul je anders reageren.


  Maak melding

 19. Los grondproblemen op door alle percelen die hectare groot zijn weer in beslag te nemen. Geen enkel individu heeft het recht grote hectare grond in zijn bezit te hebben. Neem percelen van investeerders/speculanten weer in beslag dan is een groot probleem van het surinaams grondbeleid opgelost.
  Dit oude systeem van de nps/vhp om stemmen te winnen in ruil voor percelen is corrupt en mag niet meer gebeuren.


  Maak melding

 20. dit probleem van domeingrond is geroeid a gro djisie
  het is niet iets van nu het komt reeds jaren voor .erger is het geworden met front toen somo het voor het zeggen had en jong tjien fa .ook de vhp had een flinke vinger in de pap .en het zijn dit soort blunders dit soort partij politiek en dit soort etnische politiek die somo en lonnie veorden hebben het land met corrupte lieden gemaakt voor wat het nu is .ik heb geloof in misiekaba dat hij het recht wil trekken.het gaat niet van een leien dakje maar ik heb geloof in paars .


  Maak melding

 21. @ray je hebt een Bouterse trauma ik niet Bouterse is niet belangrijk voor mij als hij vandaag dood val is het grondproblematiek niet opgelost ik kijk naar oplossing na BOuterse ik heb altijd gezegd dat er gerechtigheid moet komen en dat staat los van deze discussie als jij traumatische ervaring hebt met BOUTERSE en dit site als therapie neemt wens ik je gezondheid


  Maak melding

 22. Sorry hoor meneer Miesikaba, niemand weet waarin u zich de afgelopen jaren (jaren? u zit nog geen twee jaren op uw zetel en jaren is meervoud) heeft verdiept! Heeft u een rapport met bevindingen? Nee! en waarop baseert u dan uw conclusies? Als u een integere politicus bent (daar hoopt het volk van SU op!) publiceer uw onderzoek rondom RGB! Doen man!!
  Als Somo grond doet uitgeven aan zijn belovered son, wijst uw onderzoek uit dat het een personele probleem betreft. Hou toch op man!
  Wees eerlijk en integer! U wilt toch alleen uw partijgenoten helpen aan een baan bij lanti! Gaat u zich verdiepen in beleid welke het ambtenaren apparaat kan afslanken.
  Malafide gronduitgifte lost u niet op met een werkruimte, een bureau en een computer! Scheidt uit toch man! Het heeft te maken met een corrupte structuur en cultuur bij de overheid. Eerlijkheid gebied te zeggen dat deze niet de laatste anderhalf jaar is ontstaan. Maar de zaak kunt u niet oplossen als u en uw coalitie (partners) dat niet echt willen!
  En toch is het belangrijk dat dit dossier prioriteit krijgt in deze regeerperiode. Want als de corrupte wijze van gronduitgifte niet wordt aangepakt zal SU in de nabije toekomst te maken krijgen met sociale ongelijkheid. De huidige regering moet dat niet willen!


  Maak melding

 23. Revali,

  De achterstand wil Misiekeba wegwerken met die 40 man.

  De Malafide gronduitgifte waar jij het over hebt, zal je alleen tegen kunnen gaan met nieuwe of aangepaste wetgeving.


  Maak melding

 24. @Sabidieri

  laat Misiekaba zijn gouden tand terug geven aan het volk.Het goud is van het volk en hoort niet in de mond van een corrupte politicus.

  Cobie.


  Maak melding

 25. Jacobus zou gauw je komt te overlijden gaat de wetenschap je kop opeisen, het behoort de wetenschap toe. Je bent uniek, het is echt wat dat je je uiterst best doet om medusa te evenaren in domheid.


  Maak melding

 26. grondprobleem kan allen worden opgelost als de regeing voldoende huizen bouwt, niemand grond geeft met een zakelijke titel want dat is het probleem. men wil de zakelijke titel op de grond om daarmee te kunne speculeren. probleem opgelost.


  Maak melding

 27. Ira

  @Savioen je schrijft:::Zwarten hebben geen schande of zelf respect die hebben ze thuis niet gehad.

  =Je moet je diep schamen om zo over etnische groepen te praten.
  =Als je gaat onderzoeken wie allemaal gronden heeft gekregen, zul je anders reageren.
  beste Ira, vaak ben ik het niet met je eens, maar een ding kan ik je meegeven: ” savioen is een gefrustreerde CHAMAR die ff uit het kastensteleltje van india is ontvlucht. laat dat beestje maar uitzoeken in welk hokje het past dan zal het terceht komen bij een baasje die zwart is”


  Maak melding

 28. alleen

  Ira

  @Savioen je schrijft:::Zwarten hebben geen schande of zelf respect die hebben ze thuis niet gehad.

  =Je moet je diep schamen om zo over etnische groepen te praten.
  =Als je gaat onderzoeken wie allemaal gronden heeft gekregen, zul je anders reageren.
  beste Ira, vaak ben ik het niet met je eens, maar een ding kan ik je meegeven: ” savioen is een gefrustreerde CHAMAR die ff uit het kastenstelleltje van india is ontvlucht. laat dat beestje maar uitzoeken in welk hokje het past dan zal het terceht komen bij een baasje dat zwart is”


  Maak melding

 29. Aah..de ndp gelovige creeert weer een aparte club die onder zijn idool moet vallen. Dan kunnen de kadootjes naar eigen gelovigen gaan.
  Het is onbegrijpelijk dat een minister nog zo een post wil bekleden. Hij staat ondergeschikt aan de zg task force en idool van su is de baas. Deze maskerade is zo doorzichtig dat het een raadsel is dat de surinaamse gemeenschap dit pikt. Deze generatie surinamers is zijn zelfkritiek kwijt. Evenzo misiekaba die als sekte ondercommandant de bevelen van zijn sekteleider uitzet.


  Maak melding

 30. Aah….de VA moet zich niet laten kleineren door Idool van Su die zelf nooit in de DNA kwam en die het een poppenkast vindt.
  Dit zijn de feiten en natrekbaar.


  Maak melding

 31. @Sabidieri

  ook het hoofd van Einstein is aan de wetenschap gegeven voor onderzoek.Mij is een eer om in die contreien te vertoeven als het zover is.Jij eidigt in een soepterrine
  en uiteindelijk in een beerput om opgevreten door…

  Cobie.


  Maak melding

 32. @Jacobus
  Je zegt aan @Sabidieri:”….. en uiteindelijk in een beerput om opgevreten door…”
  Cobie.

  Is het nog niet zover Cobie?
  Trouwens die maden zullen het ook niet lusten!!
  Na de verstopping heb ik meerdere malen de putjes schepper gebeld en doorgespoeld.Geen last meer!
  Komt dat ongedierte nu bij jou boven drijven???
  Gebruik Harpic en WC-eend!


  Maak melding

 33. Misikaba, Het ware goed om na te gaan hoeveel domeingrond politici en hun familie van de staat hebben verkregen, ook zou hierbij de verschillende misterieuse stichtingen moeten worden doorgelicht. Coalitie en oppostieleden waaronder ook DiDiBrie, Bravo en Somo met honderden ha grond in bezit zullen dan ipv een toontje lager maar nooit meer zingen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.